Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Masina sincrona, asincronizata

Electronica electricitate+ Font mai mare | - Font mai micMasina sincrona, asincronizata

La functionarea in paralel a masinii sincrone cu reteaua electrica se obtin regimuri, in care la cresterea unghiului rotorul incepe a se roti cu turatia (iesire din sincronism). Alunecarea in aceste cazuri este in jur de Masina sincrona functioneaza ca asincrona si in procesul de pornire al motorului sincron si la autosincronizarea GS. In aceste conditii masina sincrona functioneaza stabil dar cu parametrii variabili - cresterea curentului si a pierderilor, variatia frecventei t.e.m. Masina sincrona in executie obisnuita are o infasurare de excitatie in c.c. in inductor, al carui camp magnetic este orientat dupa axa d. Daca in inductor se plaseaza doua infasurari perpendicular reciproce - dupa axele si ele pot fi alimentate de la o sursa bifazata de c.a. cu frecventa Acelasi efect se obtine si la infasurarea trifazata de c.a., analog cu cele din motorul asin-cron cu rotor bobinat.Astfel de masini sincrone, la care prin infasurarea polifazata rotorica trec curenti cu frecventa se numesc, asincronizate. Ele sunt realizate si se folosesc ca generatoare in centralele eoliene, centrale cu hidroacu-mulare, generator - motor in centralele hidroelectrice utilizate in functionarea de varf; motoare cu posibilitate de reglare a vitezei de rotatie la frecventa constanta a retelei.La GS asincronizate exista posibilitatea de mentinere constanta a frecventei curentilor in indus, cand viteza de rotatie la arbore este variabila. Prin variatia raportului dintre curentii de excitatie din infasurarile longitudinala si transversala, deci si a pozitiei spatiale a fazorilor t.m.m. de excitatie se pot regla independent puterile activa si reactiva. Schema de principiu a unui astfel de GS este indicata in fig.5.38, din care se observa ca functionarea ca GS nu se poate obtine fara un sistem complex de automatizare pentru comanda excitatiei in rotor si a intregii functionari a GS si a instalatiei de antrenare.

Exemplu, pentru generatorul eolian este necesara:

Ø       stabilizarea turatiei de rotire;

Ø       limitarea puterii la viteza mare a vantului si reducerea oscilatiilor excitatiei la viteze peste viteza maxim admisa, inclusiv masuri de franare electrica s.a.

Fig.5.38 Schema de principiu a GS asincronizatPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1195
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved