Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Masurari cu ohmmetrul

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micMasurari cu ohmmetrula) Masurari pe componente discrete   

Ohmmetrul permite masurarea rapida a rezistentelor, insa cu precizie redusa (5-10 %). Eroarea de masura este minima cand acul indicator este la mijlocul scarii gradate si aceasta valoare minima este de patru ori indicele de clasa (c) al instrumentului de iesire, adica (DRX/RX)min = 4c. De exemplu, daca c = 1 (cazul ohmmetrului MF - 35) atunci eroarea minima este de 4 %. Daca se lucreaza in treimea centrala a scarii, eroarea de masurare nu va depasi 5c (5% in cazul citat) insa in prima si ultima treime poate atinge 10c (si chiar mai mult).

Prin urmare, masurarea propriu-zisa a rezistentelor (la rezistoare) are sens numai daca tolerantele acestora sunt 5 % sau mai mari. In celelalte cazuri masurarea cu ohmmetrul este numai orientativa. Totusi, chiar si acest gen de masurare (orientativa) este de mare utilitate in practica, la controlul rezistentelor inainte si dupa plantarea pe circuite, precum si la controlul continuitatii circuitelor in general (trasee, bobine, transformatoare, etc.), adica la operatii de depanare.

b) Masurarea rezistentelor plantate in circuite electronice.

De regula, in electronica, se folosesc doua tipuri de ohmmetre. Ohmmetre obisnuite, cu tensiunea de lucru (tensiunea bateriei) tipica de 1,5 V, tensiune la care jonctiunile semiconductoare (diode, tranzistoare) se deschid si conduc, numite H - ohmmetre si ohmmetre cu tensiunea de lucru de 0,08 V (care sunt foarte utile la depanari), tensiune la care jonctiunile semiconductoare (germaniu, siliciu) nu se deschid, numite L - ohmmetre. Denumirile provin din engleza.

De regula ohmmetrele pentru electronisti, cum este ohmmetrul din multimetrul numeric de buzunar al firmei Sencore (USA), au ambele trepte: H si L - ohmmetru [2].

Masurari cu L - ohmmetrul. Cum la tensiunea de lucru a acestuia (80 mV) toate jonctiunile semiconductoare normale raman blocate se pot controla (si masura) rezistente implantate in circuite electronice fara a le deconecta, deoarece la 80 mV jonctiunile respective se comporta (in ambele sensuri) ca niste intreruperi de circuit.

Exemplu. Triggerul Schmitt din fig. 8.1, a (D1, si C1, pot lipsi), 'vazut' de ohmmetrul cu tensiunea nominala 0,08 V se prezinta ca in fig. 8.1, b; ceea ce arata ca in acest caz pot fi masurate toate cele sase rezistente,(R2 . R7) fara a fi necesara deconectarea acestora. Evident, metoda se bazeaza pe ipoteza ca toate jonctiunile semiconductoare precum si condensatoarele sunt intacte.

Consideratii de depanare. Daca la una din rezistente, valoarea masurata cu ohmmetrul rezulta anormal de mica, aceasta trebuie deconectata din circuit si masurata separat; daca valoarea masurata, in acest caz, este cea nominala (inscrisa) atunci este de presupus ca efectul de suntare a acesteia se datoreaza curentilor de fuga (scurgere) printr-o jonctiune semiconductoare defecta, sau printr-un condensator imbatranit (sau chiar strapuns). Daca insa valoarea masurata a acelei rezistente (deconectata) este anormal de mica, evident este defecta si deci trebuie inlocuita.
Daca se ajunge la concluzia ca un tranzistor este defect, acesta se deconecteaza (in cazul citat, numai emitorul si colectorul) si se testeaza cu un ohmmetru de tip H (1,5 V), ca in fig. 8.2. Evident, acest mod de incercare (H) poate fi utilizat si la identificarea terminalelor tranzistorului respectiv, iar daca se considera ca o dioda este defecta se deconecteaza un terminal (in cazul din fig. 8.1, a, deconectarea nu este necesara) si se testeaza ca in fig. 8.3. In acelasi mod pot fi identificate si terminalele diodei respective.

Observatii:

Masurarea rezistentelor plantate in circuitele electronice se poate face si cu H - ohmmetrul (ohmmetrul conventional de 1,5 V), insa operatia este mai anevoioasa, deoarece trebuie mai intai de cautat sensul de blocare la jonctiunile semiconductoare (uneori sunt necesare chiar si brese pe anumite trasee ale circuitului imprimat); in plus, masurarea respectiva cere si un operator cu mai multa experienta.

La circuite in care exista si TEC - uri masurarea rezistentelor trebuie efectuata cu L - ohmmetrul (0,08 V) si nu cu ohmmetrul conventional, deoarece la tensiunea respectiva de lucru (1.5 V) jonctiunile acestora (mai ales traseul poarta - sursa) se pot strapunge.

c) Masurarea termistoarelor si fotorezistentelor

Masurarea rezistentei termistoarelor trebuie efectuata plasand componenta respectiva intr-o incinta cu temperatura controlata    (fig. 8.4, a).

Asemanator, rezistenta fotorezistoarelor trebuie masurata plasand componenta respectiva intr-o incinta cu lumina controlata (fig. 8.4.b).

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 755
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved