Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


MASINI SINCRONE - Notiuni generale

Electronica electricitate+ Font mai mare | - Font mai micMASINI SINCRONE - Notiuni generale

Masinile sincrone sunt acele masini de curent alternativ al caror rotor se roteste cu viteza unghiulara (Ω) constanta, egala cu viteza unghiulara de sincro-nism Ω1 respectiv cu turatia de sincronism n1 a campului magnetic invartitor rezul-tant din masina, adica Ω = Ω1(n=n1), independent de marimea sarcinii.Masinile sincrone se utilizeaza in principal ca generatoare in centralele electrice, cu tendinta de a realiza puteri cat mai mari pe unitate (sute de MW), in scopul cresterii randamentului (masina sincrona fiind la ora actuala principala modalitate de obtinere a energiei electrice). Deoarece aplicatie mai mare au capatat sistemele trifazate de t.e.m., tensiuni si curenti, generatoarele sincrone sunt exclusiv trifazate.

Motoarele sincrone trifazate sunt utilizate pentru actionarea pompelor, ventilatoarelor, compresoarelor si altor masini de lucru ce au viteza de rotatie constanta, cuprinsa intre 100 si 3000 rot/min. Aceste motoare, obisnuit sunt de putere (ating puteri pana la cativa zeci de MW), au pornire grea, randament     ridicat si pot imbunatati factorul de putere al retelei de alimentare.

Masinile sincrone se utilizeaza si in calitate de compensatoare sincrone (motoare sincrone supraexcitate ce functioneaza neincarcate-in gol) si compen- seaza energia reactiva din reteaua electrica, la care sunt conectate.

Avantajul masinilor sincrone consta in posibilitatea lor de a genera energie reactiva. Obisnuit masinile sincrone se realizeaza pentru functii stabilite: genera-toare, motoare, compensatoare, dar in hidrocentralele cu pompare-acumulare sunt reversibile putand functiona in regim de generator si in regim de motor. Grupa cea mare a masinilor sincrone o constituie cele de putere mica (de la puteri mai mici de 1W pana la cativa zeci de wati). Acestea sunt: generatoare speciale, exemplu pen-tru tensiune cu frecventa ridicata, sau motoare de executie cu constructie simpla si diferite functii in sistemele de comanda automata.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1340
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved