Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Metoda zero fals si Metoda Mance - Pentru masurarea rezistentei

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai mic
Metoda zero fals
Pentru masurarea rezistentei galvanometrului se foloseste o punte cu fir in care galvanometru ocupa locul rezistentei necunoscute X, iar punctul C si cursorul de pe fir se unesc printr-un conductor asa cum se indica in montajul din figura.

In serie cu sursa de curent E se conecteaza o cutie de rezistente R1. Intesitatea curentului prin galvanometru trebuie sa nu depaseasca valoarea maxima pe care o poate suporta aceasta.


Prin variatia rezistentei R1 si prin deplasarea cursorului pe fir, se cauta a se realiza egalitatea potentialelor C si D. In acest montaj insa, nemaiexistand un

aparat de masura intre aceste doua puncte, egalitatea respectiva se va observa indirect. Cand aceste puncte, C si D, nu se afla la acelasi potential, asezarea cursorului pe fir va face sa apara un curent prin conductorul de legatura dintre punctele C si D si deci o schimbare in distributia curentilor din celelalte ramuri. Deviatia galvanometrului creste sau va scade.

Daca prin deplasarea cursorului pe fir se realizeaza egalitatea potentialelor C si D, prin firul dintre aceste puncte nu va circula nici un curent, deci asezarea sau ridicarea cursorului de pe fir nu va produce nici o schimbare in distributia curentilor din ramurile puntii si acul galvanometrului va indica o deviatie care, constanta, pe scala, diferita de zero, fapt pentru care metodei I s-a dat denumirea de “zero fals”.

Rezistenta galvanometrului va fi :

Metoda Mance

Circuitul pentru determinarea rezistentei interne a unei pile electrice este un montaj in punctul de curent continuu.

Pila de t.e.m. E a carei rezistenta interna X se masoara este asezata in locul uneia din cele patru rezistente care formeaza patrulaterul puntii Wheatstone. Ea serveste si ca sursa de tensiune pentru montaj.

Pe una din diagonala puntii se aseaza un galvanometru G in serie cu o rezistenta R.

Prin variatia rezistentelor R, r1 si r2 se cauta valoarea pentru care intrerupatorul K1 fiind deschis sau inchis, curentul I5 isi pastreaza valoarea, adica deviatia galvanometrului ramane aceeasi.

Numar

R0

l1

l2

RAMetoda suntului:

Numar

R1

R2

RS

RA

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 425
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site