Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Motoare asincrone liniare

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
N conductor
Regimul de generator al masinilor electrice de curent continuu
Numaratorul decadic
Motoare asincrone liniare
MASURAREA PARAMETRILOR DE CIRCUIT
BAZELE TEORETICE ALE METODELOR NUMERICE DE MASURARE
CONDITIILE DE CALITATE IN ALIMENTAREA CU ENERGIE ELECTRICA A CONSUMATORILOR
Masini inductoare. Generatoare inductoare
Motoare cu momente ridicate
Teorema energiei electromagnetice. Vectorul lui Poynting

Motoare asincrone liniare

O larga aplicatie incep sa aiba motoarele asincrone liniare (de inductie) da-torita simplitatii constructiilor si sigurantei mari in functionare. Pentru explicarea principiului de functionare al acestor motoare, se porneste de la motorul asincron cu rotorul mobil (fig.3.29 a). Daca statorul acestui motor imaginar se sectio-neaza si se desfasoara astfel ca se formeaza un arc ce subintinde unghiul α (fig.3.29 b), diametrul rotorului sau va creste. Motorul obtinut este numit motor asincron cu stator unghiular. Turatia de sincronism a campului se determina cu expresia:
(3.50)

unde:

- turatia campului invartitor inainte de „sectionarea” statorului.

Din expresie se observa ca prin variatia unghiului se obtine motorul asin-cron cu turatia sincrona dorita, mai mica decat n1. Motoarele arc se utilizeaza pentru actionarea fara reductor a masinilor care se rotesc cu turatii mici (exemplu pentru actionarea morilor in tambur).

Fig.3.29 Motorul asincron: a) cu statorul normal, b) arc si c) motorul asincron liniar

Daca statorul sectionat se desfasoara in plan (fig.3.29 c) se obtine motorul liniar de inductie. Proprietatea    caracteristica a motoarelor asincrone liniare este ca la acestea nu se creaza camp magnetic invartitor ci calator (alergator).

Pe langa acestea, infasurarea secundara este reprezentata cel mai adesea de sina din otel cu sau fara infasurare in scurtcircuit. Deplasarea armaturii mobile se face liniar. Viteza de deplasare a campului magnetic se determina cu viteza:

(3.51)unde:

p – numarul perechilor de poli ai motorului;

f – frecventa curentului in inductor [Hz];

– pasul polar [m];

L – lungimea inductorului [m];

Principiul de functionare al acestor motoare se bazeaza pe aceea ca, campul calator al inductorului (infasurarea primara) induce t.e.m. in infasurarea scurt-circuitata (circuitul secundar). Sub actiunea ei prin conturul secundar trece curentul ce interactioneaza cu campul calator si se genereaza forte electromagnetice, care tind a deplasa partea mobila a motorului fata de cea imobila. Partea mobila poate fi    inductorul sau indusul.

Daca nu este posibil a se realiza infasurarea in scurtcircuit, pentru circuitul secundar se utilizeaza sina de otel sau aluminiu. Caracteristici mai bune se obtin cand sina este realizata spre exemplu din material feromagnetic, acoperita cu strat de cupru.

Neajunsul principal al motoarelor asincrone liniare precum si al celor cu statorul sub forma de arc este aparitia asa numitelor efecte de capete, care consti-tuie un complex de fenomene electromagnetice datorate constructiei deschise a in-ductorului.

Efectul de capat influenteaza sensibil in rau indicatorii energetici ai motoa-relor liniare si cu statorul in arc. Motoarele asincrone liniare se utilizeaza pentru actionarea clapetelor de reglare, transportoarelor cu banda, mecanismelor de trans-port si ridicat s.a. Pana in prezent sunt realizate multe si diferite constructii de mo-toare liniare.loading...Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 906
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site