Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


PIERDERI DE TENSIUNE

Electronica electricitate+ Font mai mare | - Font mai micPierderi de tensiune

Circulatia curentilor prin ramurile retelelor electrice determina pierderi de tensiune in lungul acestora, deoarece atat conductoarele cat si echipamentele electrice facand parte din circuit, prezinta anumite rezistente sau impedante electrice dupa cum curentul este continuu, respectiv alternativ.Pierderea de tensiune pe o linie este definita de relatia

(4.49)

in care: U1 este tensiunea la inceputul liniei;

U2 - tensiunea la capatul liniei;

Un - tensiunea nominala a liniei.

Pentru o functionare normala a receptoarelor, se impune ca valorile oscilatiilor de tensiune, de la sursa pana la bornele acestora, sa se incadreze intre anumite limite. Calculul pierderilor de tensiune se face pe tronsoanele retelei (coloane, circuite, portiuni ale liniilor principale), in care: R si X reprezinta rezistenta, respectiv reactanta tronsonului; Ic, Pc si Qc - curentul, puterea activa si puterea reactiva cerute pe tronsonul respectiv (cuprins intre punctul de racord la sursa de alimentare si punctul de conectare al sarcinii concentrate).

Pierderea de tensiune totala, pe o directie de distributie, se obtine prin insumarea pierderilor partiale de pe diferitele tronsoane.

Pentru calculul parametrilor electrici R si X ai liniilor electrice de joasa tensiune, avand sectiunile s (in mm2) si lungimile l (in km).

In cazul retelelor cu linii principale buclate, calculul pierderilor de tensiune este mai complicat, necesitand transformarea prin transfigurare a retelei reale intr-una cu linie principala alimentata la ambele capete. In continuare se determina punctul de separatie al sarcinilor, punct in care linia se poate intrerupe, fiind astfel echivalenta cu doua portiuni alimentate fiecare de la un singur capat.

Avand in vedere ca, scopul acestui calcul este de a verifica daca sectiunile alese asigura pana la bornele receptoarelor o pierdere de tensiune inferioara valorilor maxime admise, se recomanda efectuarea calculelor numai pentru receptoarele mai incarcate si mai indepartate.

In cazul in care pierderile de tensiune calculate rezulta mai mari decat cele indicate, se alege o sectiune superioara pentru circuitul receptorului (fara a depasi sectiunea coloanei din care se ramifica) sau pentru tronsonul cu ponderea cea mai mare in pierderea de tensiune totala si se reiau calculele de determinare a pierderilor de tensiune. De subliniat ca in baza metodicii de proiectare dezvoltare, nu se impune in asemenea cazuri o revenire si asupra aparatelor de protectie si comutatie.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 978
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved