Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Regimul de generator al masinii sincrone

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micRegimul de generator al masinii sincrone

Schema de principiu a generatorului sincron, ce alimenteaza consumatorul trifazat se prezinta in fig.5.2.Fig.5.2 Schema de principiu a generatorului sincron,

ce alimenteaza consumatorul trifazat

Rotorul masinii se mentine in miscare cu ajutorul motorului primar la turatia nominala de rotatie n1. Dupa aceasta generatorul se excita, cand prin infasurarea de excitatie a rotorului (inductorului) trece curentul Ie de la generatorul cu excitatie paralela. In plus, dupa cum s-a aratat, se creaza fluxul magnetic si la rotatia rotorului, in fiecare faza a infasurarii statorului se induce t.e.m. e0 sinusoidala.

Daca la iesirile infasurarii indusului este conectat consumatorul, sub actiu-nea t.e.m., prin fazele infasurarii trec curentii ce creaza campul magnetic invartitor indus (statoric) de flux . Campul magnetic invartitor indus, in rotatie intersec-teaza conductoarele infasurarii statorului si induce in fiecare faza, t.e.m. ea. Pe lan-ga fluxul magnetic , in jurul conductoarelor infasurarii statorice exista si fluxul de dispersie , care induce in fazele statorului t.e.m. de dispersie .

Pentru circuitul magnetic nesaturat al masinii, valorile efective ale t.e.m. ea si sunt proportionale cu curentul din faza, adica si . Daca se are in vedere ca faza are si rezistenta R si ca tensiunea de faza la iesirile generatorului este U, pentru fiecare faza a generatorului sincron potrivit legii a II-a lui Kirchhoff se scrie in forma compexa urmatoarea ecuatie:

sau

,

unde:

reprezinta reactanta sincrona.

Deoarece atunci sau

(5.3)

Daca se are in vedere ca , pentru valorile efective ale curentului I si diferentei de faza dintre el si t.e.m. E0 se obtine:(5.4)

In baza ecuatiei (5.2) se poate stabili schema echivalenta pentru o faza a generatorului sincron fig.5.3.

Fig.5.3 Schema echivalenta pentru o faza a generatorului sincron

Daca se au in vedere ecuatiile (5.1), (5.2) si (5.3) se poate construi diagra-ma fazoriala pentru o faza a generatorului sincron (fig.5.4 a,b). Constructia ei ince-pe de la fazorul fluxului magnetic , care se traseaza in sens arbitrar. La 90 in urma lui se traseaza fazorul t.e.m. E0. Cu unghiul care depinde de carcaterul sarcinii se traseaza fazorul curentului I.

Potrivit ecuatiei (5.2), pentru determinarea tensiunii U, din varful fazorului E0 pe directie perpendiculara pe directia fazorului curentului I, se traseaza fazorul caderii de tensiune pe reactanta inductiva sincrona. Unghiul dintre fazorii tensiunii U si curentul I este , iar dintre fazorii tensiunii U si t.e.m. E0 este . Cu unghiul sunt defazati unii fata de altii si fazorii fluxurilor magnetice si .

Din diagramele fazoriale din fig.5.4 a (pentru sarcina cu caracter inductiv) si fig.5.4 b, (pentru sarcina capacitiva) se observa ca pentru caracter inductiv E0>U, iar la caracter capacitiv U>E0.

Fig.5.4 Diagramele fazoriale ale generatorului sincron pentru:

a) sarcina inductiva; b) sarcina capacitiva.

In fig.5.5 se prezinta caracteristicile externe ale generatorului sincron U=f(I) pentru sarcina inductiva (>0), activa (=0) si capacitiva (<0).

Fig.5.5 Caracteristicile externe ale generatorului sincron pentru diferite sarcini:

- inductiva, activa , capacitiva

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1760
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved