Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Rezistenta electrica

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micRezistenta electrica

Electronii se deplaseaza in unele corpuri mai greu iar in altele mai usor. De asemenea ei se scurg mai usor prin fire groase si scurte decat prin fire subtiri si lungi.Rezistenta pe care o intampina electronii atunci cand trec printr-un conductor se numeste rezistenta electrica.

Din cele aratate mai sus rezulta ca rezistenta electrica a unui conductor depinde de materialul conductorului (rezistenta specifica q) si este proportionala cu lungimea conductorului (l) si invers proportionala cu sectiunea conductorului (s). Rezistenta specifica a unui conductor este rezistenta opusa de 1 m de conductor cu sectiunea de 1 mm.

Formula de calcul este deci:

R = ρ _l_

s

Unitatea de masura pentru rezistenta electrica se numeste ohm, iar simbolul este Ω.

Ohmul reprezinta rezistenta electrica dintre doua puncte ale unui conductor cand la tensiunea electrica de 1 V, aplicata intre cele doua puncte ale conductorului, prin acesta trece un curent de 1 A, daca acest conductor nu este sediul unor tensiuni electromotoare.

Daca ne referim la un conductor de lungime egala cu unitatea (1 m) si cu sectiunea egala cu unitatea de suprafata (1 m), atunci rezistenta lui, numita rezistivitate, are valoarea de 1 Ω. Simbolul international al rezistivitatii este Ω.m.

Inversul rezistivitatii se numeste conductivitate electrica ( _1_ ), iar inversul rezistentei - conductanta ( _1_ ).

ρ R

Rezistenta conductorului poate sa creasca o data cu ridicarea temperaturii, cum este cazul la metale, sa scada, cum se intalmpla la electroliti sau la carbuni, ori sa ramana practic constanta, cum este cazul la aliaje ca manganin si constantan.

In tabela 12 se dau rezistentele specifice si coeficientii de temperatura ai unor metale si aliaje:

Tabela 12

Rezistentele specifice si coeficientii de temperatura ai unor metale

Materialul

Rezistenta specifica in mm3

m

la 20sC

Coeficientul termic

intre 0 si 100sC

- Aluminiu

- Alama

- Argentan

- Argint

- Carbon

- Constantan
- Crom

- Cupru

- Cromnichel

- Manganin

- Nicrom

- Nichelin

- Oteluri

- Platina

- Plumb

- Wolfram

Prin corpul omenesc poate sa treaca un curent electric. Valoarea rezistentei corpului omenesc este mare, de mii de ohmi (1000 - 10000). Totusi, exista pericol de moarte pentru cel ce lucreaza in instalatii electrice, chiar si de joasa tensiune.

Rezistenta corpului omenesc este alcatuita din: rezistenta organelor interne; rezistenta pielii; rezistenta imbracamintii; rezistenta de contact.

Rezistenta organelor interne este aproape constanta si relativ mica; celelalte pot varia intre limite foarte largi. Daca pielea este umeda sau imbracamintea jilava, contactul intre corp si firul conductor este bun si rezistenta corpului va fi mica.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1983
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved