Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


SENZITIVITATEA FUNCTIEI DE CIRCUIT

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micSenzitivitatea functiei de circuit

Fie F o functie de circuit care se poate exprima ca o functie rationala de variabila complexa astfel:.

(2.6)

În afara constantei de circuit K, functia de circuit este complet determinata de polii , si zerourile . Prin urmare, este util sa se considere senzitivitatile polilor si zerourilor in functie de parametrul circuitului x.

Expresia (2.6) sugereaza definitia senzitivitatii unui pol sau a unui zero care sa descrie o deplasare a unui pol sau a unui zero sp in planul complex s ca rezultat al modificarii parametrului x. Definitia lui Truxal si Horowitz, [1], este:

.

Conform cu definitia (2.7), pentru polii si zerourile din apropierea originii senzitivitatea este totdeauna mare, deoarece sp se afla la numitorul expresiei (2.7). Aceasta dificultate este evitata in definitia lui Papoulis si Kuo [1s:

si in definitia modificata a lui Horowitz este:

.Aplicand definitia (2.5) expresiei (2.6) se obtine o relatie intre senzitivitatea relativa a circuitului S(F, x) si senzitivitatile semirelative ale polilor si zerourilor Ss(sp, x):

.

O lipsa a definitiile (2.8) si (2.9) consta in faptul ca senzitivitatea unui pol sau a unui zero se refera la deplasarea absoluta a lui sp ca rezultat al schimbarii parametrului x, independent de localizarea lui sp in planul complex s. O definitie mult mai realista a senzitivitatii se poate obtine daca aceasta localizare ar fi luata in considerare. Fie , cu . O schimbare pe orizontala a lui sp corespunde variatiei partii sale reale , care este legata de comportarea stabilitatii functiei de circuit, in timp ce o schimbare pe verticala se refera la pulsatia . O deplasare are un efect mai pronuntat asupra caracteristicii de frecventa in vecinatatea axei imaginare decat intr-o regiune indepartata de aceasta axa. Tinand seama de aceste constatari se introduc doua noi definitii ale senzitivitatii polilor si zerourilor:

si ,

(2.11)

care reprezinta deplasarea relativa a partilor reale si, respectiv imaginare ale lui sp ca rezultat al schimbarii relative a parametrului x.

Definitiile (2.11) sunt potrivite pentru polii din semiplanul stang al planului complex s si pentru zerourile din intregul plan complex s, adica pentru sistemele stabile. În general, senzitivitatile (2.7) - (2.9) sunt complexe, in timp ce senzitivitatile (2.11) sunt intotdeauna reale, presupunand evident ca parametrul x este real. Un caz special apare in cazul filtrelor selective, care sunt caracterizate de poli situati in apropierea axei imaginare.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 505
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site