Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Schimbarea numarului de faze de la m=3 la m=6

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micSchimbarea numarului de faze de la m=3 la m=6

Instalatiile de redresare hexafazate, utilizeaza transformatoare care pe langa transformarea tensiunii si curentului modifica si numarul fazelor de la trei la sase. In sensul schimbarii numarului de faze de la m1=3 la m2=6, transformatorul are se-cundarul compus din doua infasurari trifazate conectate in stea, iar tensiunile la bornele infasurarilor asezate pe aceeasi coloana sunt in opozitie de faza. In fig.2.58 se reprezinta schema de conexiuni a infasurarilor si diagramele de fazori ale ten-siunilor.Fig.2.58 Transformatoare pentru schimbarea numarului de faze in

raportul m1/m2=3/6 si diagrama de fazari.

Pe partea trifazata se utilizeaza de obicei conexiunea in triunghi, atunci cand pe partea hexafazata sarcina este nesimetrica. Variatia in timp a tensiunilor secun-dare este reprezentata in fig.2.59 b prin curbele 1a, 2a.

La instalatiile redresoare, o astfel de schema de conexiuni permite functiona-rea a cate unei singure faze, functionare monoanodica, ce are ca urmare utilizarea partiala a puterii transformatorului.

a) b)

Fig.2.59 Sistem tri-hexafazat cu conexiunea stea in secundar:

schema stea cu reactor in secundar pentru functionare bianodica.

La un redresor hexafazat cu nul, fiecare faza functioneaza numai a sasea parte din perioada. Dublarea duratei de functionare a unei faze se realizeaza prin utilizerea schemei de conexiuni din fig.2.59 in care cele doua conexiuni secundare in stea trifazata au nulurile unite printr-un reactor Re, nulul rezultant fiind format de punctul median al infasurarii reactorului. Aceasta este conexiunea dubla stea cu reactor.Tensiunea de faza secundara consta din tensiunea transformatorului si cea a reactorului, iar tensiunile rezultante sunt reprezentate in fig.2.59 b de catre curbele 1c, 2c. Exista intervale de timp in care doua cate doua tensiuni de faza sunt egale pe un interval de , asigurand functionarea bianodica a redresorului.

De asemenea, schimbarea numarului de faze de la m1=3 la m1=6 se poate face si utilizand conexiunea furca (dublu zig-zag) in secundar indicata in fig.2.60.

In primarul transformatorului poate fi conexiunea stea sau triunghi, iar in secundar exista asa numita conexiune furca sau dublu zig-zag. In acest sens, fieca-re coloana are trei bobine secundare, dintre care una este bobina principala de baza iar celelalte doua auxiliare.

Bobinele principale se conecteaza in stea cu nulul scos. O faza se realizeaza conectand in serie o bobina de baza cu o bobina auxiliara parcursa in sens opus. O bobina de baza este utilizata la realizarea a doua faze secundare. Schema de cone-xiuni si diagrama tensiunilor sunt indicate in fig.2.60 a, b. Transformatoarele cu aceasta schema de conexiuni sunt utilizate in larga masura la instalatiile de redre-soare cu arc de vapori de mercur cu functionare monoanodica.

Fig.2.60. Sistem tri-hexafazat cu conexiunea furca in secundar:

a-schema de conexiune; b-diagrama tensiunilor.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1252
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved