Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Traductoare analogice rezistive de deplasare liniare si unghiulare cu rezistenta de contact, cu contact

Electronica electricitate+ Font mai mare | - Font mai micTraductoare analogice rezistive de deplasare liniare si unghiulare cu rezistenta de contact, cu contact

Elementul sensibil al traductoarelorrezistive de deplasare este un resistor de constructie speciala, care asigura o proportionalitate intre valoarea rezistentei R si deplasarea d , prin intermediul sensibilitatii ST a traductorului:R=CT*d

Notand cu CT constanta traductorului :

unde Rmax este rezistenta maxima a traductorului, corespunzatoare pozitiei maxime dmax a cursorului acestuia; pentru traductoare cu deplasare unghiulara a cursorului , relatia se poate scrie sub forma:

R=CT

Pentru cazul ideal al unei variatii continue a rezistentei traductorului , la variatia marimii α .In cazul ideal cursorul palpind spira cu spira se obtine la iesire o tensiune discontinua, eroarea de discontinuitate pentru un bobinaj cu N spire fiind:

in care s-a notat :

sau

deplasare deplasare

liniara unghiulara

Se defineste coeficientul de treapta al traductorului :

Scehma de montaj     a) pt deplasare liniara

b) pt deplasare unghiulara

Un alt tip de traductoare resistive , intilnit in unele aplicatii cu character mai deosebit, sunt traductoarele cu rezistenta de contact. Ele sepot realize in doua variante principale: cu pastille de carbine fig a si cu contacte de mercur fig b.

Avantajele principale ale acestor traductaore se refera la repetabilitatea valorilor masurate , la impedanta fata de fenomenele de coroziune si la faptul ca pot fi utilizate in medii explzive. Principalele dezavantaje constau in sensibilitatea la vibratii si valori relative mici ale rezistentei traductorului, ele necesitind in consecinta scheme de masura pretentioase si de precizie.

Traductoarele cu contacte sunt destinate determinarilor pozitionale, fiind caracterizate prin variatia in trepte a rezistentei; ele sunt cuplate in bucle de automatizare sub aspectul unor excitatii de tipul "tot sau nimic", corespunzind semnalizarii incadrarii variatiie marimii masurate intre anumite limite prestabilite.

Principalele surse de erori ale traductoarelor resistive sunt: discontinuitatea variatiei rezistentei cu deplasarea, neuniformitatea de bobinare, neomogenitatea si deci neuniformitatea rezistentei conductorului.

Principalele avantaje ale acestor traductoare sunt: alimentarea in c.c., pt preluarea semnalului ne mai fiind necesare circuite de modulare-demodulare; valoarea buna a semnalului la iesire.

Dezavantajul primordial se refera la necesitatea unor forte de actionare uneori apreciabile ca valoare trebuind sa se tina cont de ele atit la calculul elementelor de acionare, cit si al erorilor de masurare.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2459
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved