Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Zavor electric cu cifru sonor

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micZavor electric cu cifru sonor     Circuitul de comanda a zavorului electric are ca traductor acustic un microfon M, alimenteaza bobina electromagnetului doar atunci cand din apropiere se emite un semnal sonor avind frecventa de 240 Hz si durata de 2..3 secunde. Cu alte cuvinte, pentru a deschide usa proprietarul trebuie sa fie echipat cu un mic generator de ton cu frecventa fixa (240 Hz) si iesirea la difuzor.
     Microfonul este conectat la intrarea unui filtru activ trece-banda realizat cu amplificatorul operational. Daca din apropiere se emite un semnal acustic avind frecventa in banda de trecere a filtrului, tensiunea alternativa generata de microfon este amplificata de filtrul activ, apoi redresata, filtrata de grupul R6C4 si se aplica la intrarea blocului inversor. Iesirea blocului inversor comuta in saturatie si alimenteaza bobina electromagnetului deschizand zavorul.
     Poanta aplicatiei consta in folosirea unui filtru activ de banda ingusta, care sa protejeze zavorul la orice semnal sonor avand frecventa diferita de frecventa de acord a filtrului. Cifrul sonor (valoarea exacta a frecventei care sensibilizeaza circuitul de comanda) nu poate fi dezlegat cu mijloace mecanice si descurajeaza rapid tentativele de efractie. Singura 'cheie' care i se potriveste este generatorul de ton acordat pe frecventa filtrului.
     Generatorul de ton foloseste tot un circuit
bU1011, configurat in oscilator cu punte WIEN si dotat cu un etaj de iesire de mica putere (tranzistoarele Q1, Q2) pentru atacul difuzorului.
     Punerea in functiune a montajelor se face in mai multe etape, prezentate in continuare:
     - se alimenteaza circuitul de comanda;
     - se scurctcircuiteaza la masa terminalul 11 al circuitului integrat. Electromagnetul trebuie sa aclanseze, ridicand carligul zavorului. In caz contrar se verifica (folosind o lama de ras) puterea de atractie a electromagnetului si se regleaza distanta dintre acesta si carlig. Dupa constatarea bunei functionari se indeparteaza scurtcircuitul si se trece la urmatoarea verificare;
     - se pozitioneaza cursorul potentiometrului semireglabil R6 la jumatatea cursei. Se conecteaza pe rand terminalul 12 la linia de alimentare (+12V) si apoi la masa. Electromagnetul trebuie sa ridice, apoi sa coboare carligul zavorului. Se indeparteaza scurtcircuitul.
     Se citeste cu un voltmetru de curent continuu tensiunea pe terminalul 16, care trebuie sa aiba valoarea de aproximativ 7 V. Se citeste tensiunea pe terminalul 8. Ea trebuie sa aiba aceeasi valoare cu tensiunea pe terminalul 16. Se regleaza pozitia cursorului potentiometrului R6 astfel incat electromagnetul sa ramana neaclansat.
     - cu un generator audio cu frecventa reglabila se aplica semnal pe rezistenta R8. Variind frecventa de oscilatie in banda 100500 Hz, se verifica aclansarea electromagnetului intr-un interval ingust in jurul frecventei de 240 Hz.
     - se verifica intarzierea aclansarii fata de momentul aplicarii semnalului (valoarea ei trebuie se fie de 23 secunde). Pentru a o mari se schimba condensatorul C4 cu unul de valoare mai mare.
     - generatorul de ton se alimenteaza de la o baterie de 9 V. Tonul apare imediat dupa inchiderea butonului intrerupator K.
     - daca tonul generatorului nu declanseaza deschiderea zavorului, trebuie corectata valoarea frecventei de oscilatie pentru a o aduce in banda filtrului de receptie. Aceasta se face prin incercari, modificand valoare rezistentelor R1, R2 intr-un interval +/- 30% in jurul valorii nominale. Prin micsorarea valorii rezistentelor, frecventa creste.
     - schimbarea cifrului se face modificand frecventa de acord a filtrului din schema de comanda a zavorului si in mod corespunzator frecventa generatorului de ton. Frecventa de trecere a filtrului activ se dimensioneaza folosind relatia:
     
unde s-a notat cu C capacitatea condensatoarelor C1 si C2. Pentru ca latimea benzii de trecere si castigul filtrului sa nu fie afectate, trebuie sa se opereze modificari doar asupra valorii rezistentei R2.
     Frecventa oscilatorului WIEN din generatorul de ton se calculeaza cu relatia:
     
unde s-au folosit notatiile:
     R=R1=R2
     C=C1=C2.
     Datorita caracteristicilor de schema electrica, noile frecvente de acord trebuie sa ramana in intervalul 100 Hz2 kHz.

BIBLIOGRAFIE
30 de aplicatii practice ale circuitului integrat
b U1011
    
      Circuitul de comanda a zavorului electric          Generator de ton portabil cu iesire la difuzor

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1464
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved