Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Inductosinul liniar si cel rotativ

Electronica electricitate+ Font mai mare | - Font mai micInductosinul liniar si cel rotativ

Inductosinul se intilneste in doua variante constructive: liniar si rotativ, putind fi masurat deci deplasari liniare, si respective unghiulare. In principiu inductosynul este realizat din doua elemente : unul mobil , atasat abiectului caruia I se masoara deplasarea si unul fix, solidar cu referinta fixa a obiectului aflat in miscare. Alementul fix se numeste rigla, iar cel mobil, cursor. Ambele sunt realizate prin tehnologi specifice cablajelor imprimate si se prezinta sub forma unor infasurari uniform distribuite. La inductosynul liniar cel din fig urmatoare, elementele de caracterizare sunt: l-pasul infasurarii , la -lungime conductoarelor active , N - numarul de conductoarefig inductosin liniar

Configuratia infasurarilor cursorului inductosynusului liniar simplu se prezinta in doua forme geometrice, corespunzand la 96 poli fig a si 64 poli fig b cu infasurari sectionate in infasurari elementare, interconectate convenabil electric, astfel incat sa se realizeze decalaj electric de 90 grade electrice intre infasurari.

In acest mod alimentind cursorul cu doua tensiuni Ua1 , Ua2 de amplitudini egale defazate intre ele cu 900 si modularea in amplitudine se pot scrie relatiile:

In cazul inductosynului rotativ cele doua elemente constructive sunt realizate sub forma unor discuri plane si paralele: unul mobil, atasat obiectului care se deplaseaza si a carui pozitie trebuie determinate si unul fix, atasat periferintei obiectului respective. Elementul fix de obicei inductor, denumit "stator", are doua infasurari plane, multipolare fig2.22 si care , similar inductosinusului liniar, sunt sectionate in infasurari elementare decalate cu 900 electrice.

Elementul mobil de obicei indusul, denumit "rotor" poarta o infasurare unitara, plana cu pasul unghiular constant, executata prin aceeasi tehnologie a circuitelor imprimate. Cele doua piese se gasesc in functionare , cu infasurarile fata in fata, paralele. Constructiv inductosinul rotativ se aseamana cu masina electrica cu intrefier axial si rotor cu circuit imprimat, dar are spre deosebire de acesta , o executie mult mai fina si mai precisa, avind in vedere rolul de traductor pe care trebuie sa-l indeplineasca.

D.p.d.v. functional inductosynul rotativ este similar cu cel liniar , mai mult relatile ramin valabile si pt inductosynul rotativ, daca se fac inlocuirile:

si

unde p este numarul de perechi de poli al infasurari rotorice, iar ψ0 unghiul dorit dupa care se moduleaza amplitudinile tensiunilorde alimentare roorice in regim de modulatie de aplitudine.

Principalele surse de erori la inductosynul rotativ se datoreaza excentricitatilor infasurarilor statorice si rotorice sau neparalelismului intre rotor si stator, precum si incorectei executiitehnologice a infasurariilor. Cu precautiipt eliminarea acestor erori, precizia inductosynului rotativ atinge valori similare celui liniar adica 1.1,5%.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1735
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved