Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Manipularea animalelor de macelarie, masuri de sacrificare, sacrificarea animalelor

Merceologie

+ Font mai mare | - Font mai mic
Manipularea animalelor de macelarie, masuri de sacrificare, sacrificarea animalelor.
Cuprins

Sacrificarea

Pregatirea animalelor pentru taiere

Suprimarea vietii animalului

Asomarea

Asomarea electrica

Asomarea chimica (intoxicare cu gaze inerte)

Asomarea cu substante narcotice

Suprimarea vietii animalului prin sangerare directa

1. Sacrificarea

1.1. Pregatirea animalelor pentru taiere

Pregatirea animalelor pentru taiere consta in : asigurarea regimului de odihna; examenul sanitar-veterinar; cantarirea si toaletarea animalelor vii.

Regimul de odihna se impune pentru fiecare specie, in scopul refacerii echilibrului fiziologic perturbat mai ales din cauza transportului. Regimul de odihna are o influenta deosebita si asupra igienei carnii, deoarece animalele obosite sangereaza incomplet, carnea alterandu-se mai usor, iar pe ranga aceasta exista pericolul trecerii in sange si carne a bacteriilor de putrefactie si a germenilor patogeni din tractusul gastrointestinal.

In tara noastra regimul de odihna este de 12 ore vara si 6 ore iarna.

Examenul sanitar-veterinar se executa cu cel mult 3 ore inainte de sacrificare, in urma caruia se pot stabili urmatoarele grupe de animale :

animale sanatoase – care se prelucreaza normal in salile de sacrificare;

animale respinse de la taiere, din cauza unor stari fiziologice anormale: stare de gestatie; animale obosite; vieri necastrati sau care au sub 3 luni de la castrare; femele la care nu au trecut 10 zile de la fatare sau suspecte de boli infectocontagioase (enteroxiemie anaeroba a porcinelor)

animale care se taie in sala sanitara, caracterizate prin candizii si stare de sanatate care permit livrarea conditionata in consum a carnii obtinute.

Cantarirea animalelor este obligatorie inainte e taiere, pentru stabilirea reala a randamentului si aprecierea economica a rezultatelor taierii.

Igiena si toaletarea consta in curatirea mecanica si spalarea cu apa la 28-30ºC iarna si10-20ºC vara.In afara de scopul igienic, spalarea contribuie la activarea circulatei sangvine, ceea ce influenteaza pozitiv sangerarea, contribind si la inatarirea stratului sub-cutam al pielii,.ceea ce are efect pozitiv asupra jupuirii.

Literatura de specialitate recomanda si o dezinfectare a pielii animalelor vii cu o solutie de cloramina 2% cu conditia ca animalele sa se tina in continuare in spatii aerisite, pentru 15-20 min vara si 30-45 min iarna.

1.2. Suprimarea vietii animalului

Suprimarea vietii animalului se poate realiza:

- cu asomare urmata de sangerare;

- prin traumatism bulbar urmat de sangerare;

- prin sangerare directa (jugulare, injunghiere)

1.2.1. Asomarea

Sistemul nervos constituie regulatorul tuturor raporturilor dintre organism si mediu ambiant, realizand unitatea organism-mediu.

Din punct de vedere fiziologic,sistem nervos se imparte in:

sistemul nervos al vietii de relatie,care receptioneaza excitatiile,le transforma I senzatii si transmite impulsuri la organele receptoare;

sistemul nervos al vietii vegetative,care receptioneaza,transforma si transmite la organele efectuare,impresiile culese din peretii organelor interne. Efectorii acestui sistem sunt glandele,muschii din peretii vaselor si muschii viscerelor.

Prin “asomare” se intelege operatia tehnologica prin care se scoate din functie sistemul nervos central care dirijeaza senzatia de durere fizica,precum si instinctul de aparare (sistemul nervos al vietii de relatie), fiind pastrat sistemul nervos al vietii vegetative. Animalul asomat poate fi mai usor abordat in vederea suprimarii vietii prin hemoragie.

Ca si metoda de somare, in cazul porcilor, se utilizeaza asomarea electrica, chimica si asomarea cu substante narcotice.

1.2.1.1. Asomarea electrica

Consta in paralizarea SNC prin soc electric. Aparatele folosite se numesc electrosomatoare. Metoda se ma numeste si electronarcoza si actioneaza prin electrosoc sau prin electrocoma, datorate efectului curentului electric asupra encefalului. Animalul si pierde cunostinta,musculatura scheletica se contracta violent si s egoleste de sange,inima continua sa functioneze,presiunea sangvina creste de 2-4 ori ( apare risculproducerii de hemoragii), respiratia se opreste.

Relaxarea musculara apare dupa 10 secunde iar respiratia se reia dupa 45 secunde. Durata insesibilizarii animalului variaza intre minim 3 si maxim 6 minute,fiind suficienta pentru producerea sangerarii animalului.

Electrosomatorul are un dispozitiv sub forma de cleste mobil care se aplica pe regiunea occipitala. Pe un brat se gaseste butonul de declansare. Bratele se termina cu rozete dintate (formate din doua inele) care se aplica pe pielea animalului. Intre cele doua inele ale rozetei se gaseste un burete imbibat cu solutie de NaCl 5%. Este utilizat curent electric de 70-80 V si 0,5 – 1 A, aplicarea avand o durata de 12-15 secunde.

Electroasomarea are unele aspecte pozitive, si anume: este usor de aplicat,este rapida,este reversibila dar are si aspecte negative: produce accidente de nuca la muncitorii somatori,poate produce hemoragii punctiforme in carcase,in mod deosebit in muschi,cu deprecierea maselor musculare,animalul nesacrificat romane cu sechele (diminuarea sensibilitatii temporar sau permanent).

Aparitia de hemoragii punctiforme in masele musculare depreciaza grav calitatea carnii, pierderile economice fiind foarte mari. Din aceasta cauza durata aplicarii si intensitatea curentului electric trebuie sa fie foarte ban controlate. De asemenea trebuie retinut faptul ca sangerarea trebuie executata foarte rapid dupa asomare, in caz contrar animalele sunt chinuite inutil,deoarece efectulasomarii se pierde si animalul este constient in momentul sangerarii.

1.2.1.2. Asomarea chimica (intoxicare cu gaze inerte)

Asomarea cu CO se practica pentru asomare suinelor in abatoare din mai multe tari cum ar fi: Danemarca, SUA, Anglia, India, Franta, Thailanda. Metoda consta in introducerea animalelor intr-o atmosfera cu CO . Animalele intra rapid (40-45 secunde) in hipoxie,stare ce dureaza 1,5 – 3 min, timp in care animalul poate fi sangerat.

Stare de hipoxie se produce datorita formarii de carboxihemoglobinei,produs chimic reersibil. Concentratiile de CO folosite,difera, astfel se pot utiliza concentratii de 30%, 35%, 655, 68%, 70%, 80%, 85%. Metoda este mai avantajoasa decat Electroasomarea deoarece creste cantitatea de sange eliminat (cu 05% din greutatea vie a animalului), scade pH-ul carnii (carnea se preteaza mai bine la consrvarea), jupuirea este mai usoara datorita relaxarii musculaturii,hemoragiile punctiforme apar cu frecventa diminuata.

Instalatiile de asomare cu gaze inerte sunt reprezentate de tanele de diferite dimensiuni sau de sisteme carusel cu nacele de asomare.

1.2.1.3. Asomare cu substante narcotice

Este inca o metoda in faza de experimentare,nefiind admisa in nici o tara din lume, deoarece substantele narcotice folosite au remanenta in carne si organe.

1.2.2. Suprimarea vietii animalului prin sangerare directa

Injunghierea consta in introducerea cutitului la intrarea in cavitatea toracica intre stern si coasta I stanga. Sectiunea intereseaza vasele mari care pleaca de la cord si confluentul jugular. Metoda se practica la animalul fie in pozitie suspendata, fie in pozitie decubitala. Folosirea metodei necesita o buna specializare deoarece de foarte multe ori este sectionat cordul, ceea ce duce la exsangvinare incompleta, cu repercusiuni negative asupra caracterelor organoleptice si a conservabilitatii carnii.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1818
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site