Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


PREZENTAREA GENERALA A S.C. AVIOANE CRAIOVA S.A. CRAIOVA

Merceologie

+ Font mai mare | - Font mai micPrezentarea generala a S.C. Avioane Craiova S.A. Craiova1. Date de identificare, istoric, capabilitati reprezentative

Localizare

. Adresa: str. Aviatorilor nr. 10, Ghercesti 207280, judetul Dolj

. Locatie: langa Aeroportul International Craiova, avand acces direct la pista (1.200 m distanta).

Fig. 1.

Profilul de activitate

. fabricatie si reparatii de aeronave

. fabricatie componente si subansamble structuri aeronave

. proiectare si fabricatie produse industriale

Produse

- IAR-99 SOIM - avion de antrenament avansat si atac usor la sol

- Subansamble structura avioane civile

- Scari pompieri

Societatea are in prezent un numar de circa 700 de salariati.

Scurt istoric

AVIOANE CRAIOVA S.A. a fost fondata in 1972 in scopul producerii si furnizarii de avioane militare pentru Fortele Aeriene Romane.

Compania si-a inceput activitatea ca producator de avioane prin cooperarea cu fosta Yugoslavie in dezvoltarea proiectului comun al avionului de bombardament si atac la sol IAR-93 (s-au livrat catre Fortele Aeriene peste 200 de astfel de aparate). Ca urmare a faptului ca Romania a devenit membra a blocului NATO a fost scos din fabricatie si din serviciu.

In perioada anilor 1980, compania a proiectat impreuna cu Institutul National de Constructii Aerospatiale, produs in intregime si calificat impreuna cu Centrul de Cercetari si Incercari in Zbor avionul de antrenament IAR-99; avionul este si in prezent in fabricatie si in serviciul Fortelor Aeriene ale Romaniei in versiunea modernizata - IAR 99 SOIM. Avionul este dovada remarcabila a capabilitatilor companiei ca partener ideal in proiectarea si executia produselor de aviatie, cat si a celor industriale.

Capabilitati reprezentative

Capabilitatile companiei acopera un domeniu larg de activitati de inginerie si proiectare, mentenanta produsului, testare, proiectare si executie de scule si verificatoare, fabricatie de aeronave si subansamble structurale si suport produs. Procesele si serviciile oferite de AVIOANE CRAIOVA S.A. acopera aproape toate ariile de fabricatie:

. prelucrarea pieselor din aliaje de aluminiu si otel;

. procese speciale calificate pentru aviatie: tratamente termice si de protectie a suprafetei (cadmiere, anodizare, fosfatare, nitrurare ionica etc);

. montaj general, asamblare finala, echipare si testare;

. vopsire finala (inclusiv vopsiri avion) intr-o incinta de marime medie;

. incercari defectoscopice nedistructive, lucrari de laborator pentru testarea materialelor si echipamentelor si masurare pe masini digitale pentru dimensiuni mici, medii si mari (C.M.M.)

Fig.

   

Fig 3.

Managementul calitatii

In AVIOANE CRAIOVA S.A. sistemul de management al calitatii este implementat conform: . EN ISO 9001-2000 certificat - European Organization for Quality

. EN/AS 9100 - certificat 003/12006, AEROQ 032/12006, Ministerul Apararii 027/1 2006

. Production Organization Approval EASA 21 - Subpart G - AACR.G.002/03.2007

. Aprobari ca Furnizor al:

- Fokker Aerospace - FAE - F-QP04-091/09.2005

- SABCA - HT; CAA; FPI

. incercari defectoscopice nedistructive, lucrari de laborator pentru testarea materialelor si echipamentelor si masurare pe masini digitale pentru dimensiuni mici, medii si mari (C.M.M.)

Sistemul este in intregime documentat in Manualul Calitatii.

Principalii parteneri

. Fortele Aeriene ale Romaniei - IAR 99 SOIM

. Bombardier Transportation, Suedia - componente si subansamble de metrou

. Fokker Aerostructures, Olanda - componente si subansamble de aeronave civile

. SABCA, Belgia - componente si subansamble de aeronave civile (Airbus 330-340, 380)

. Ministerul Administratiei si Internelor - scari pliante si culisabile

. Ministerul Transporturilor - componente si subansamble de vagoane de calatori

Produse si servicii

IAR 99 SOIM

Dezvoltat de AVIONE CRAIOVA S.A. in cooperare cu Elbit Systems. Consista in instalarea unui sistem de avionica si armament avansat. Proiectarea si integrarea prototipului demonstrator a durat trei luni. Primul zbor de testare a avut loc pe 22 Mai 1997. Prototipul demonstrator a fost expus la Salonul Aeronautic de la Paris - Le Bourget in Iunie 1997 si apoi la Farnborough - Anglia in Septembrie 1998. Modernizarea se aplica atat avioanelor noi cat si celor deja existente in serviciul Fortelor Aeriene ale Romaniei. IAR-99 SOIM va fi utilizat ca avion de antrenament de trecere pe avioanele de lupta si pentru Trecere si Sprijin Tactic Apropiat.

Romania a planificat sa cumpere 24 de avioane, intr-un proces de achizitie in trepte. Primul lot de patru avioane noi a fost livrat Fortelor Aeriene ale Romaniei in 2003. In Noiembrie 2004, Fortelor Aeriene au comandat alte opt avioane. In Aprilie 2006 a fost livrat primul din cele opt avioane IAR 99 SOIM.

Caracteristici

Propulsat de un motor turboreactor Rolls-Royce Viper Mk632-41, viteza maxima in zbor orizontal (H=0) ca avion de antrenament este de 865km/h (467 kts), autonomie de zbor de 1,100 km (593 mile nautice) (2 ore si 40 minute, fara realimentare - utilizand numai combustibilul intern - fara rezervoare suplimentare acrosate). Plafonul de serviciu este 12,900 m (42,312 ft). Avionica este de provenienta Elbit si include:

Cabina anterioara

Fig. 4.

Head-Up Display (HUD) cu Panou de comanda frontal (UFCP); Elbit Display And Sight Helmet (DASH); MultiFunctional Colour Display (MFCD); MultiFunctional Display (MFD); Hands On Throttle and Stick (HOTAS); Receptor de Avertizare Iradiere Radar (RWR) pe display; Indicator de Atitudine (ADI) si Indicator al Situatiei Pe Orizontala (HSI). Modernizarea include si un sistem radar virtual constand dintr-un datalink dedicat, care conecteaza grupul de antrenament intr-o retea de comunicatie network permitand pilotilor care se antreneaza sa exerseze radarul multimod fara a avea acest sistem instalat pe avion.

Cabina posterioara

Fig. 5.

Repetor de HUD (ASHM); Panou de comanda frontal (UFCP); tablou de intercomunicatie audio; MultiFunction Display (MFD); Indicator de Atitudine (ADI) si Indicator al Situatiei Pe Orizontala (HSI). Un inregistrator permite instructorului inregistrarea comentariilor in timpul zborului pe o videocaseta. Instructorul are la dispozitie un Tablou de Injectare a Defectiunilor (FIP) permitandu-i sa simuleze defectiuni ale sistemelor simulate pentru elevul din cabina anterioara.

Alte echipamente includ: un Modular MultiRole Computer (MMRC); un Air Data Computer (ADC); un Data Transfer System (DTS); un Video Tape Recorder (VTR); un sistem de radiocomunicatii; Sistemul de navigatie integreaza sistemele VOR/ILS; DME; ADF; un sistem Hibrid de Navigatie Inertiala (HNS) format de un GPS integrat cu INS; si un sistem de Identificare Amic Inamic (IFF). Pachetul de razboi electronic consta dintr-un Receptor de avertizare Radar Elta (RWR); Un dispersor de capcane termice si reflectori radar precum si un container acrosat de Contramasuri Electronice ECM si un container specializat Laser/FLIR.

Armament

Piloni de acrosare modificati pentru acrosarea sistemelor de arme de provenienta Est/West. Un container tun conformal ventral cu un tun calibrul 23 mm. Patru piloni cu capacitatea de 250 kg (550 lb) sub aripi si un pilon ventral. Armamentul potential include racheta aer-aer Rafael Python3. Avionul este echipat cu un sistem de protectie Electronic Warfare Self-Protection (EWSP) furnizat de Elisra Electronic Systems.

Aviatie civila

Bazandu-se pe capabilitatile de proiectare si procesare existente si pe faptul ca detine Aprobarea ca Organizatie de Productie conform JAR 21 Subpartea G, AVIOANE CRAIOVA S.A. ofera o gama larga de produse si servicii pentru aviatia civila, in special pentru:

. fabricatia componentelor structurale din tabla, din aliaje de aluminiu sau titan;

. fabricatia componentelor structurale uzinate din aliaje de aluminiu si oteluri;

. procesarea CAM si fabricatia dispozitivelor pentru formarea componentelor structurale din tabla;

. fabricatia subansamblelor structurale, cu tehnologii clasice (in principal nituite si insurubate);. proiectarea si fabricatia dispozitivelor si gabaritelor pentru asamblare.

Pentru aceste servicii AVIOANE CRAIOVA S.A. are capabilitati ,, built to print" mai ales ,, built to file" - pentru piesele din tabla formate prin presare fiind capabila sa proceseze fisiere CATIA sau IGES si sa genereze programele pentru fabricatia calapoadelor pentru formare pe freze cu comanda numerica NC, si sa genereze programele pentru uzinarea NC

La fabricatia dispozitivelor si gabaritelor pentru asamblare AVIOANE CRAIOVA S.A. foloseste extensiv, pentru reglajul si calibrarea acestora, gama larga de masini de masurare 3D asistate de calculator, de care dispune.

Cooperarea in programe de fabricatie cu firme ca cele de mai jos, probeaza capabiltatea existenta:

. Fokker Aerospace Bv (componente structurale uzinate pentru avionul GulfStreamIV);

. S.A.B.C.A. - Belgia (fabricatia de componente structurale din tabla si a subansamblelor pentru avionul Airbus 330 - 340);

. REIMS Aviation - Franta (componente si ansamble structurale pentru avionul F 406).

AVIOANE CRAIOVA S.A. este deschisa cooperarii in acest domeniu si are contacte cu firme aeronautice din Europa si S.U.A.

Fig. 6.

Produse industriale

Incercand sa mareasca gradul de utilizare al capabilitatilor de procesare, AVIOANE CRAIOVA S.A. a intrat in relatii de cooperare cu societati din domeniul transportului feroviar sau urban subteran - metrou realizand pentru aceste componente de structura metalica destinate vagoanelor de diverse tipuri.

Colaborarea, aflata in extindere, cu BOMBARDIER TRANSPORTATION - Germania reflecta cel mai bine acest fapt, dupa colaborarea la fabricatia vagoanelor de metrou pentru orasul Bucuresti, acesta se va dezvolta incluzand un numar mai mare de ansamble destinate pentru piata externa.

Reparatii aeronave

AVIOANE CRAIOVA S.A. a asigurat servicii de service si reparatii pentru avionul IAR 93 si asigura, in mod curent, aceste servicii pentru avionul IAR 99 aflat in dotarea Fortelor Aeriene ale Romaniei.

Experienta castigata in activitatea de reparatii a avioanelor militare livrate Fortelor Aeriene ale Romaniei poate fi utilizata in activitatile de Reparatii si Intretinere pentru Avioane Civile. Hangarele si facilitatile de parcare sunt potrivite avioanelor civile mici si mijlocii (prin mijlocii intelegand similar cu MD-80), iar accesul la pista Aeroportului International Craiova este extrem de facil (circa 1200m). De aceea societatea a facut primii pasi pentru obtinerea Aprobarii ca Organizatie de Mentenanta conform EASA 145 incercand sa patrunda si in acest domeniu.

In plus, AVIOANE CRAIOVA S.A. ofera un tip de serviciu care nu se gaseste usor. Reparatia incidentala a avioanelor civile si militare mai vechi. Societatea are avantajul unui compartiment de proiectare, experienta si dotarile necesare de a aplica metoda ,, reverse engineering " mai ales pentru:

. Reparatii structurale;

. Inlocuiri ale elementelor transparente optic;

. Refaceri tubulaturi pentru fluide;

. Refaceri cablaje electrice si electronice;

. Revopsire;

Fig. 7.

Produse si servicii - IAR 93

Avionul IAR 93 reprezinta actul de nastere al AVIOANE CRAIOVA S.A. si cel de al 2-lea inceput al aviatiei cu reactie din Romania dupa inceputul cu prioritate mondiala facut in 1910 de savantul Roman HENRI COANDA cu avionul sau, realizat cu sprijinul lui marilor francezi Gustave Eiffel si Paul Painleve, avion care a fost prezentat la cel de al doilea Salon Aeronautic de la Paris.

Primul zbor al prototipului romanesc al acestui avion a avut loc la Bacau in 31 Octombrie 1974. Prototipul a fost realizat cu contributia majora a URA - Bacau si I.R.M.A.- Bucuresti, locatii in care s-a specializat o parte din personalul tehnic si de executie al viitoarei Uzine 444 - Craiova.

Proiectul s-a nascut in urma initiativei comune a Presedintelui Iugoslaviei - Iosip Broz Tito si a Presedintelui de atunci al Romaniei, de a realiza in cooperare un avion care se dorea sa devina ,,avionul de lupta al tarilor nealiniate ".

Daca in Romania avionul a fost numit IAR 93 (initialele venind de la Industria Aeronautica Romana), in Iugoslavia el a fost numit ORAO (in romana vulturul).

Avionul a fost dezvoltat de AVIONE CRAIOVA S.A. in cooperare cu fabrica Iugoslava - SOKO din Mostar. Acest proiect a fost exercitiul care a permis, mai tarziu, specialistilor de la I.N.C.A.S - Bucuresti si din societatea noastra, sa foloseasca experienta castigata pentru proiectarea si dezvoltarea avionului IAR 99 si IAR 99 SOIM.

Avionul a fost dezvoltat in doua variante IAR 93 si IAR 93B, avand si subvariante cu dubla comanda. Diferenta consta in faptul ca IAR 93B urma sa aiba motoare cu tractiune sporita prin post combustie.

In Romania avionul a fost scos din fabricatie si din serviciul operational. In Serbia, inca mai este operational in serviciul Fortelor Aeriene.

Caracteristici

Propulsat de doua motoare turboreactor Rolls-Royce Viper, viteza maxima in zbor orizontal (H=0) Mach 0.9. Plafonul de serviciu era de 50,000 ft). Avionica era in versiuni diferite pentru fiecare tara

- Romania sau Iugoslavia.

IAR 93

Fig. 8.

IAR 93B

Fig. 9.

3. Procese, operatii, tehnologii in cadrul S.C. Avioane S.A. Craiova

1. Proiectare cad-cam

1.1 Proiectare asistata de calculator (CAD) cu folosirea programelor - PRO ENGINEER, CATIA V5

1.2 Prelucrare/fabricatie asistata de calculator (CAM) cu folosirea programelor PRO ENGINEERING, CATIA V5, TOPS 300 pentru:

- masini de frezat cu comanda numerica,

- centrul TRUMPF pentru taiere cu laser si prin stantare.

Sudare

1 Sudare electrica cu electrozi inveliti

2 Sudare in mediu de gaz protector TIG, WIG, MAG

3 Sudare oxiacetilenica

4 Sudare prin puncte

5 Brazare

3. Strunjire

3.1 Prelucrare otel si materiale neferoase pe strunguri universale cu dimensiuni de prelucrare:

Dmax = 800 mm, Lmax = 4000 mm, clasa de precizie IT 9

Strunguri universale

1 SN 400 X 1000 diametrul max al piesei strunjite: Ø 400 mm

distanta max intre centre: 1000 mm

2 SNB 400 X 750 diametrul max al piesei strunjite: Ø 400 mm

distanta max intre centre: 750 mm

Strunguri de precizie

1 IA 616 diametrul max al piesei strunjite: Ø 900 mm

distanta max intre centre: 750 mm

2 SV18 RA diametrul max al piesei strunjite: Ø 200 mm

distanta max intre centre: 1500 mm

3 IJ 611 P diametrul max al piesei strunjite: Ø 130 mm

distanta max intre centre: 500 mm

3.2 Prelucrare otel si materiale neferoase pe strunguri automate cu dimensiuni de prelucrare:Dmax = 42 mm, Lmax = 60 mm, clasa de precizie IT 8

4. Filetare

4.1 Filetare exterioara prin rulare cu dimensiunile de prelucrare:

Dmax = 80 mm, pas max = 4 mm, clasa de precizie IT 4

5. Prelucrare oteluri si neferoase pe centrul de prelucrare schaublin 6 tmy

5.1 Dmax = 42 mm (avans automat), Dmax = 170 mm (prelucrare bucata cu bucata), Lmax = 700 mm

6. Frezare

6.1 Prelucrare otel si materiale neferoase pe masini de frezat universale cu dimensiuni de prelucrare:

Lmax = 1500 mm, lmax = 950 mm, hmax = 600 mm, clasa de precizie IT 9

Masini universale de frezat

1 HURON dimensiuni masa: 2000 x 700 mm

2 DECKEL 800 x 320 mm

3 RUHLA 1250 x 300 mm

4 SCHAUBLIN 1100 x 250 mm

5 TOS FA5B-U 2000 x 450 mm

6 F.U.35 1600 x 350 mm

7 F.U.S. 22 1250 x 380 mm

630 x 200 mm

6.2 Prelucrare otel pe masini de frezat cu program CNC in 3 axe cu dimensiuni de prelucrare:

Lmax = 1200 mm, lmax = 750 mm, hmax = 400 mm, clasa de precizie IT 7

6.3 Prelucrare materiale neferoase pe masini de frezat cu program CNC in 3 axe cu dimensiuni de prelucrare:

Lmax = 5000 mm, lmax = 2000 mm, hmax = 400 mm, clasa de precizie IT 7

Masini de frezat cu comanda numerica

1 STARRAG NIV 2000 dimensiuni masa: 2000 x 5000 mm

2 STARRAG NIV 1250 1250 x 4000 mm

6.4 Prelucrare otel si materiale neferoase pe masini de frezat prin copiere in 3 axe cu dimensiuni de prelucrare:

Lmax = 1850 mm, lmax = 500 mm, hmax = 600 mm, clasa de precizie IT 9

7. Gaurire, alezare in coordonate

MASINI DE GAURIT

1 SIP 6 A dimensiuni masa: 1000 x 840 mm

2 BKOE 400 630 x 400 mm

3 ACIERA 225 TA 430 x 400 mm

4 DIXI 75 M 870 x 680 mm

5 MG 2932 B dimensiuni semifabricat: 140 x 250 x 700 mm

8. Electroeroziune

8.1 Prelucrare otel si materiale neferoase prin electroeroziune cu electrod masiv cu dimensiuni de prelucrare:

Lmax = 300 mm, lmax = 200 mm, hmax = 150 mm, clasa de precizie IT 7

8.2 Prelucrare otel si materiale neferoase prin electroeroziune cu fir cu dimensiuni de prelucrare:

Lmax = 200 mm, lmax = 200 mm, gmax = 75 mm, clasa de precizie IT 7

9. Rectificare

- Rectificare ext. Ø 125 mm

- Rectificare in coordonate 500 x 700 mm

- Rectificare filete

- Rectificare profile scule

- Danturari conice /elicoidale/drepte (module 1-4 )

1 R.U. 100 diametrul max al piesei rectificate: Ø 100 mm

distanta max intre centre: 600 mm

2 R.U. 350 diametrul max al piesei rectificate: Ø 350 mm

distanta max intre centre: 1000 mm

3 MQ 1420 diametrul max al piesei rectificate: Ø 280 mm

distanta max intre centre: 160 mm

4 MR 1500 U diametrul max al piesei rectificate: Ø 280 mm

distanta max intre centre: 1500 mm

5 RPO 125 suprafata de lucru: 125 x 400 mm

6 SFRW/W.M.W suprafata max de lucru: Ø 630 mm

7 HAUSER dimensiuni semifabricat: 140 x 250 x 700 mm

9.1 Prelucrare prin rectificare cilindrica interioara in coordonate cu dimensiuni de prelucrare:

Lmax = 400 mm, lmax = 250 mm, hmax = 300 mm, clasa de precizie IT 6

9.2 Prelucrare prin rectificare plana cu dimensiunile de prelucrare:

Lmax = 2000 mm, lmax = 300 mm, hmax = 500 mm, clasa de precizie IT 6

9.3 Prelucrare prin rectificare cilindrica interioara si exterioara cu dimensiunile de prelucrare:

Dmax = 2000 mm, Lmax = 1500 mm pentru rectificare exterioara, Lmax = 250 mm pentru rectificare interioara, clasa de precizie IT 6

10. Conturarea tablelor

10.1 Prin rutaj pe masina Wadkin cu cap mobil, pentru aliaje de aluminiu

Dimensiunile mesei de lucru: 1000 x 2000 mm.

Grosimea maxima a pachetului de table: 6 mm

10.2 Prin stantare pe masina Trumph

Dimensiunea mesei de lucru: 3035 x 1650 mm.

Grosimea maxima a tablei (pentru aliaje de aluminiu, otel, inox): 8 mm

10.3 Prin taiere cu laser pe masina Trumph

Dimensiunea mesei de lucru: 3035 x 1650 mm

Grosimea maxima a tablei:

- pentru aliaje de aluminiu: 4 mm

- otel: 8 mm

- inox: 4 mm

10.4 Prin stantare pe masina Trumph

Dimensiunea mesei de lucru: 2535 x 1650 mm

11. Formarea la presa cu covor de cauciuc muller 6000 tf

11.1 Dimensiunea mesei de lucru: 1200 x 1800 mm

Inaltimea maxima a dispozitivului de lucru: 110 mm

1 Formarea panourilor de invelis prin tragere - presa p.d.g.

Forta de tragere: 250 tf

Cursa traversei de tragere: 500 mm

Inclinarea traversei de tragere: 0 10o

Deschiderea intre dispozitivele de prindere a tablei: 0 2200 mm

Lungimea tablei: 300 3000 mm

Inclinarea traverselor dispozitivelor de strangere a tablei: 0 15o

Inaltimea maximaaa piesei:1050 mm

Grosimea tablei

- aliaje de Al: 0,6 2 mm

- otel: 0,6 1,4 mm

13. Formarea profilelor din aliaje de aluminiu prin tragere pe calapod - masina tip hufford uma75

Forta de tensionare maxima: 3800 daN

Rugozitatea suprafetei calapodului: 0,8

Lungimea semifabricatului: 300 3000 mm

Inaltimea maxima a profilului: 105 mm

Grosimea profilului: 0,3 3 mm

14. Formarea pieselor din tabla in matrite adanci la presa cu triplu efect muller 400 tf

Dimensiunile mesei de lucru: 1400 x 1100 mm

Cursa: 2000 mm

15. Formarea profilelor la presa ph 150 tf

Dimensiunile mesei de lucru: 600 x 800 mm

Distanta maxima intre berbec si masa: 800 mm

16. Formarea prin roluire a tablelor

Grosimea maxima a tablei: 6 mm

Turatia cilindrilor de antrenare: 10 rot/min

Latimea tablei: 2600 mm

Dimensiunea minima a piesei formate: Ø 200 mm

17. Indoirea tevilor17.1 Pe masina Curvatubi, cu cerobend, pentru tevi din inox si aliaje de aluminiu cu Dext x s: 16 x 1 pana la 63 x 1,25 mm raza de indoire la fibra medie a tevii 50 200 mm, moment de indoire max 3200 Nm

17.2 Pe masina OHA 40, liber sau pe dorn, pentru tevi din inox cu Dext x s : 18 x 1-2 pana la 50 x 1-2 mm, raza de indoire la fibra medie a tevii 36 - 100 mm

18. Bordurari, evazari, sertizari tevi

18.1 Bordurari tip WIG-O-FLEX pentru tevi din aliaje de aluminiu cu Dext x s: 12-50 x 1 mm

18.2 Evazari conform normei 103AT-55 pentru tevi din aliaje de aluminiu cu Dext x s: 12-50 x 1 mm

18.3 Sertizari pentru echipare cu elemente tip ARSAERO-ERMETO, pentru tevi din inox si din aliaje de aluminiu cu Dext 4-40 mm

19. Montaj general (sisteme si instalatii de avion)

20. Lucrari de lacatuserie (structurale aviatie)

21. Confectii metalice

2 Executie cablaj aviatie

23. Tratamente termice

23.1 Aliaje de aluminiu

Proces Denumire utilaj Caracteristici de baza Mediul de tratament termic

Dimensiuni semifabricat (mm) Temp. max. de lucru (C)

1. Recoacere Cuptor electric Ripoche 7200 x 900 x 1500 700 Aer recirculat; racire: instalatie de ceata si/sau bazin de racire

Punere in solutie Baie de sare Ripoche 650 x 300 x 350 550 Sare neutra de salpetru: min.55% NaNO3 + rest 45% KNO3

Baie de sare tratament termic Al 2000 x 800 x 1800 550 Sare neutra de salpetru: min.55% NaNO3 + rest 45% KNO3

3 Precipitare (imbatranire artificiala) Cuptor tratament termic imbatranire artificiala 2500 x 2000 x 2000 200 Aer recirculat

4 Stocare(-5 -15 C) Instalatie de climatizare

-20 C 3000 x 1000 x 2500 -20 camera frigorifica

5 Tratament sub 0 C (-10 80 C) Instalatie de climatizare

-80 C 900 x 900 x 900 -80 camera frigorifica

23.2 Oteluri

Proces Denumire utilaj Caracteristici de baza Mediul de tratament termic

Dimensiuni semifabricat (mm) Temp. max. de lucru (C)

1 Recoacere Cuptor electric tip LJU 600 x 600 x 600 1050 Atmosfera recirculata

2 Cementare Cuptor vertical electric Barfield 600 x 600 x 1300 950 Atmosfera controlata

3 Calire Baie de sare Ø 300 x 350 1300 Sare neutra

Baie de sare 350 x 350 x 350 900 Sare SC630

Cuptor vertical electric Barfield Ø 600 x 1300 950 Atmosfera controlata

4 Revenire Cuptor vertical electric Barfield Ø 600 x 1300 950 Atmosfera controlata

Baie de sare 400 x 300 x 500 550 Sare; azotiti de Na si K

Baie de sare Ø 350 x 350 650 Sare SR430

Cuptor Ø 600 x 1300 650 Atmosfera recirculata

Cuptor Ø 400 x 500 650 Atmosfera recirculata

5 Nitrurare ionica Instalatie de nitrurare ionica Ø 400 x 170 480

6 Normalizare Cuptor vertical electric Barfield Ø 600 x 1300 950 Atmosfera controlata

Baie de sare 300 x 300 x 350 1300 Sare neutra

Baie de sare 350 x 350 x 350 900 Sare SC630

7 Detensionare Cuptor Ø 600 x 600 650 Atmosfera controlata

Baie de sare 400 x 300 x 500 550 Azotiti de Na si K

Cuptor Ø 400 x 500 650 Atmosfera recirculata

8 Tratament sub 0 C Camera frigorifica Waiss 900 x 900 x 900 -80 C Atmosfera recirculata

24. Tratamente de protectie suprafata

24.1 Aliaje de aluminiu

Proces Dimensiuni cuve (mm)

L l h

1 Eloxare cromica 6000 800 1800

sulfurica dura 3400 900 2100

2 Alodinare - Alodine 1200

3 Vopsire in camp electrostatic 2200 1050 1650

4 Vopsire prin pulverizare 6000 6000 3000

24.2 Oteluri

Proces Dimensiuni cuve (mm)

L l h

1 Cadmiere in vid (L x Ø) 500 x 200 mm

2 Galvanizare Cadmiere electrochimica 1080 350 550

Fosfatare cu depunere fosfat de zinc 1380 650 600

Zincare slab acida 1080 350 550

Brunare 1170 350 550

Cromare 1100 420 600

25. Masuratori pe masini digitale de masurat in 3d (c.m.m)

Masini de masurat in 3D DEA BETA 1000 X 6000 X 1000 mm

DEA LAMBDA 6000 X 8000 X 3000 mm

DEA IOTA 800 X 600 X 400 mm

26. Formare transparente optic - cupole avion

27. Teste nedistructive

Proces Specificatie Facilitati

FOKKER Internationala

1 Inspectie ultrasonica TH 330158 ASTM-A388M-94

ASTM-B594-82

ASTM-435-75

MIL-I-8950B

MIL-STD-2145

IGC04.25.115

IGC04.25.116

IGC04.25.117 Echipament ultrasonic USIP 11 Krautkramer

Incidenta normala si unghiulara,

Frecvente 2,55 MHz

2 Inspectie cu lichide penetrante TH 6 9182

TH 14 5350 ASTM-E1417-95a

AMS 2644 Spray penetrant la canistra si la cutie

3 Inspectie cu particule magnetice TH 14 5340 IC - 5315

MPC 1-005 Echipament EM 3.12 PCA

Adamel - Lhomargy Franta

Echipament portabil cu jug

4 Inspectie radiografica TH 14.5320 Echipament RAP - 300 kV

Echipament SCANRAY - 300 kV

5 Inspectie cu particule magnetice TH 14 5350

28. TESTE DE LABORATOR

28.1 Incercari mecanice Masina de testare AMSLER forta max 20 tf

28.2 Analize spectrale Spectrograf de emisie Q-24 Karl Zeiss Jena

Spectrograf cu absorbtie atomica 2010 HACH

28.3 Teste metalografice Microscop metalografic REICHERT

4. Structura actionariat

Capitalul social al AVIOANE CRAIOVA S.A.: 284.027,50 Lei

Numarul actiunilor nominative: 913.600

Valoarea nominala a unei actiuni: 5 Lei

Actiunile societatii sunt tranzactionate pe piata RASDAQ

Structura actionariatului (Iunie 2007):

AVAS 80,9388%

Alti mici actionari privati 19,0612%Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, www.avas.gov.ro.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2770
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved