Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Scurt istoric al standerelor din familia ISO 9001

Merceologie+ Font mai mare | - Font mai micScurt istoric al standerelor din familia ISO 9001

Respectarea cerintelor standardului ISO 9001 se realizeaza tinand cont de recomandarile/cerintele celorlalte standarde din "familia ISO 9000"Pentru a intelege de ce este familia de standarde ISO 9000 atat de importanta astazi,este necesar sa trecem in revista istoria ei.

In anii '50 si inceputul anilor '60, Ministerul Apararii din Marea Britanie a avut mai multe probleme legate de echipamentele aprovizionate. Dorind ca echipamentele sa fie cat mai fiabile, Ministerul Apararii a introdus sub denumirea de Standardele Apararii o serie de proceduri de calitate(norme documentate)obligatorii pentru proiectantii, producatorii si furnizorii de echipamente militare.

In 1970, Standardele Apararii au fost incluse in standerdele AQAP.Aceste standarde erau respectate de furnizorii de echipamente militate pentru tarile NATO.

In 1979, ca urmare a necesitatii de a introduce un standard prin care si furnizorii din alte industrii sa poata fie controlati, a aparut standardul BS 5750(avand ca sursa standardele AQAP)

In 1987, datorita cererii privind confirmarea nivelului de calitate oferit de o organizatie, la nivelul international a fost elaborate, de catre Organizatia Internationala pentru Standardizare(ISO), familia de standarde ISO 9000(avand ca sursa BS 5750)

La inceputul anilor '90, standerdele din familia ISO 9000 au trecut printr-un proces de revizuire, prin care s-a dorit sa se corecteze unele discrepante si erori ce au fost puse in evidenta in curcul aplicarii sale in lumea intreaga, sa se imbunatateasca limbajul standardului si sa-l faca aplicabil si organizatiilor ce nu activeaza in domeniul productiei.Revizia familiei de standarde ISO 9000 a fost adoptata oficial in 1994 de Organizatia Internationala pentru Standardizare(ISO)

In 2000 la nivelul international a aparut ultima revizie a familiei de standarde ISO 9000.Aceasta ultima forma are o cu totul alta structura, familia de standarde ISO 9000 fiind dezvoltata din perspective abordarii procesuale a organizatiei.Astfel, familia de standarde ISO 9000 a devenit mult mai accesibila organizatiilor, punadu-se accentul pe imbunatatirea continua a calitatii, pe modalitatile de crestere a satisfactiei aduse de organizatie clientilor sai.

Implementarea unui sistem de management al calitatii conform cu ISO 9001:2000

ISO 9001:2000 este standardul in raport cu care se confirma existenta unui sistem de management al calitatii.

Sistemul de management al calitatii este confirmata prin existenta"documentatiei sistemului de management al calitatii"si prin furnizarea de sufieciente dovezi ca normele/regulile stabilite conform ISO 9001 sunt aplicate corespunzator.

Existenta sistemului de management al calitatii poate avea implicatii pozitive asupra tuturor componentelor sistemului de management(informational), organizatoric, decisional, uman si metodologic-managerial)in conditiile in care structura de management a organizatiei este direct implicate in acest demers si exista o coordonare calificata a proiectului-in special prin participarea de experti in management general si in managementul calitatii.

"Certificarea ISO 9001"reprezinta o confirmare ca sietemul de management care este in conformitate cu standardul ISO 9001

"Certificarea ISO 9001"reprezinta o confirmare a competentei managementului de a realize produse/furniza servicii de calitate.

1.Documentele care contin cerinte-sunt acele inscrisuri, emise de o autoritate, acest tip de documente sunt numite in functie de autoritatea care le-a emis:

a) Documentele interne-sunt acele documente care contin cerinte(aplicabile la nivelul zonei de lucru)si sunt emise de o autoritate relevanta(de un manager care are autoritatea sa stabileasca cerinte-poate fi de la seful de echipa pana la Directorul General)

b) Documentele externe-sunt acele documente emise de o autoritate din afara organizatiei si care contin cerinte care sunt respectate in organizatie.Aceste documente pot fi de 3 tipuri:

1.Documente emise de o autoritate legala(care are autoritate pe o anumita arie geografica-parlament, govern, primarie, consiliu local etc.)-aceste documente contin"cerinte legale".Exemple de astfel de documente:legi, hotarari de govern, decizii ale consiliului local etc.

2 Documente emise de o autoritate de reglementare pe un anumit domeniu de interes(economic, social etc.), cum ar fi: ISCIR; Institutul de Metrologie(metrologie), Autoritatea Rutiera Romana(domeniul transporturilor ), CNCAN(domeniul nuclear)

- aceste documente contin "cerinte de reglementare".Exemple de astfel de documente: decizii ale autoritatii respective, reglementari specifice etc.

3 Documente emise de terti si acceptate de organizatie.Aceste documente pot fi stabilite de terti.Ele contin cerinte care sunt respectate in organizatie numai atunci cand exista o autoritate relevanta care a aprobat respectarea acestor cerinte.

c) Documentele rezultate din intelegerile cu tertii(clienti, parteneri etc.).Aceste documente sunt emise prin negocierea cu tertii si sunt acceptate de o autoritate relevanta.

2. Documentele doveditoare sunt acele documente prin intermediul carora se dovedeste/confirma respectarea cerintelor-acest tip de documente se vor numi"documente doveditoare"sau "inregistrari"

Principalele standarde din familia ISO 9000

Pentru managementul calitatii, principalele standarde din familia ISO 9001 prin intermediul carora se poate configura un sistem de management al calitatii competitive care poate fi, ulterior,"Certificat ISO 9001" sunt:

SR EN ISO 9001:2001 Sisteme de management al calitatii.Cerinte"

-stabileste cerintele pentru un sistem de management al calitatii

SR EN ISO 9000:2000"Sisteme de management al calitatii.Pincipii fundamentale si vocabular"

-descrie principiile fundamentale ale sistemelor de management al calitatii si defineste terminologia pentru sistemele de management al calitatii.

SR EN ISO 9004:2001"Sisteme de management al calitatii.Linii directoare pentru imbunatatirea performantelor"

-furnizeaza linii directoare care depasesc cerintele prezentate in ISO 9001:2000 in scopul de a lua in considerare atat eficacitatea cat si eficienta unui sistem management al calitatii si in consecinta potentialul de imbunatatire a performantelor unei organizatii.

ISO 190011:2003"Ghid pentru auditarea sistemelor de management al calitatii si/sau de mediu.

-furnizeaza indrumari referitoare la principiile de auditare, conducerea programelor de audit, desfasurarea auditurilor sistemului de management al calitatii si auditurilor sistemului de management de mediu.

SR ISO 9004-4+A1:1996"Managementul calitatii si elemente ale sistemului calitatii.Partea 4:Ghid pentru imbunatatirea calitatii".

-furnizeaza liniile directoare pentru implementarea in cadrul unei organizatii a imbunatatirii continue a calitatii

SR ISO 10012-2 :2000"Asigurarea calitatii pentru echipamente de masurare.

Partea 2 :Ghid pentru controlul proceselor de masurare"

-cuprinde recomandari(si indrumari de implementare a acestora)referitoare la asigurarea calitatii proceselor de masurare efectuare de organizatie.

SR EN 30012-1:1995/SR EN 30012-1/C1:1996"Csonditii de asigurare a calitatii pentru echipamente de masurare.Partea 1:Sistemul de configurare metrologica a echipamentului de masurare"

-cuprinde conditiile de asigurare a calitatii aplicabile de organizatie pentru a se asigura ca masurarile sunt efectuate cu exactitatea dorinta.

SR ISO 10013:1997"Ghid pentru elaborarea manualelor calitatii"

-furnizeaza liniile directoare pentru pregatirea, elaborarea si controlul manualelor calitatii.

SR ISO 10005:1995"Managementul calitatii.Ghid pentru planurile calitatii"

-furnizeaza linii directoare pentru a ajuta organizatiile in elaborarea, analizarea, acceptarea si revizuirea planurilor calitatii(a documentelor care prezinta resursele, practicile si succesiunea activitatilor referitoare la calitate si relevante pentru un anumitprodus, proiect sau contract)

SR 13405:1998"Formarea profesionala.Terminologia"

-defineste termenii frecvent utilizati in domeniul formarii profesionale, in relatiile dintre serviciilor de formare si beneficiarii acestor servicii.

SR ISO 10015:2000"Managementul calitatii.Linii directoare pentru instruire."

-furnizeaza liniile directoare pentru elaborarea, implementarea, mentinerea si imbunatatirea strategiilor si sistemelor de instruire care influenteaza calitatea produselor furnizate de o organizatie .

SR EN 45014:1993"Criterii generale pentru declaratia de conformitate data de furnizori"

-specifica criteriile generale pentru declaratia de conformitate data de organizatie clientilor sai.

Un standard are in fata numarului sau unul din simbolurile urmatoare:

SR-standard recunoscut la nivel national;

EN-standard recunoscut la nivel European;

ISO-standard recunoscut la nivel internatioalPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3468
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved