Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Descrierea si functiomarea pompei de injectie

Tehnica mecanica

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
STRUNGURI REVOLVER
INDICELE LUCRULUI MECANIC DE RUPERE
Echipament de excavator cu cupa inversa actionat hidraulic
Automate Pentru Bauturi Reci - Caracteristici tehnice
Marimi si unitati de masura – mecanica fluidelo
Tehnologia forjarii libere
INVERSAREA SENSULUI DE ROTATIE A MOTOARELOR ASINCRONE TRIFAZATE
Metode de generare, conversie, import, export, analiza si fabricatie optimizata a suprafetelor discrete
Proiect la Organe de Masini - Reductor
CUPLAJE PERMANENTE

Lucrare pentru obtinerea

certificatului de competenta profesionala

clasa a-XII-aDescrierea si functiomarea pompei de injectie

Argument.

Notiuni generale despre Automobile

Automobilul este un vehicul rutuer, carosat si suspendat elastic pe cel putin trei roti care se deplaseaza prin mijloace de propulsie proprii in diferite condittii de teren-destinat trasportului direct sau prin tractare al unur incarcarturi ce pot fi bunuri,personae etc.

Evolutia autoturismului

Aparitia ptimelor automobile este atrans legata de descoperirea si perfectionarea masinii cu aburi si a mororului cu ardere interna. Primele automobile au aparut pe la mijlocul secolului trecut si erau echipate cu motor cu abur, iar spre sfarsitul secolului, motorul cu abur incepe sa fie inlocuit cu mororul cu ardere intern. Aceste automobile erau prevazute cu roti fara pneuri, aveau o transmisie simpla, masa mare, iar viteza de deplasare era foarte redusa. Primele automobile au fost utilizate in special pentru transportul persoanelor.

In secolul nostru incepe folosirea rotilor cu pneuri, s-au perfectionat motorul cu ardere interna si treansmisia, au crescut vitezele de deplasare si s-au diversificat continuu constructia automobilelor.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial se produce un salt calitativ important in perfectionarea si modernizarea automobilelor acordandu-se o atentie deosebita economicitatii, sigurantei circulatiei si reducerii masei proprii.

Precursorii romani se remarca prin contributii originale la dezvoltarea si perfectionarea automobilului modern.

In anul 1880 Dumitru Vasencu, student la Paris, realizeaza un automobil original actionat cu aburi.

Primul automobil aerodinamic a fost construit in anul 1923 de inginer Aurel Persu. Automobilul fara diferential si cu motorul in spate, a fost brevetat in mai multe tari.

Traian Vuia a brevetat in 1930 un automobil propulsat cu ajutorul generatorului cu abur Vuia.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, in tara noastra au fost realuzate de catre unii ingineri si tehnicieni talentati un numar de cateva automobile prototip la care solutiile utulizate in ce priveste motorul, trasmisia si caroseria, s-au situat pe acelasi plan cu automobile staine de atunci de aceasi capacitate cilindrica.

Dintre aseste realizari pot fi amintite microautomobile realizate intre anii 1945-1947 la Uzinele I.R.A. din Brasov si echipate cu motoare in doi timpi.

Im anul 1953 incepe la Brasov fabticarea autocamionului SR-101, cu sarcina utila de 4t, echipat cu un motor cu aprindere prin scanteie in patru timpi si cu sasa cilindrii verticali in linie.

Tot la Intreprinderea de autocamioane din Brasov s-au trecut la fabricarea autocamioanelor din familia Carpati si Bucegi,echipate cu motorul SR-211 cu 8 cilindri in V la 90* si cu aprindere prin scanteie.

In anul 1970 Intreprinderea de Autocamioane (in prezent Roman S.A.) din Basov a inceput fabricarea autocamioanelor DAC si ROMAN, cu sarcuna utila de 8t si 10t echipate cu motor Saviem D 797-05 si o mare diversitate de autocamioane cu sarcina utila cuprinsa intre 10-27t, echipate cu motor D 2156 HMN8.

Pentru a mari puterea s-au introdus in fabricatie motoare cu supraalimentare (turbo).In prezent

autocamioanele DAC sunt echipate cu motoare D 2156 MTN 8R cu sase cilindri in V si 1240 V8DT cu opt cilindri in V, precum si cu alte tipuri de motoare, produse de diverse firme straine in care corespund notmelor de poluare inpuse in tarile Europei Occidentele.

La societetea Comerciala ROCAR S.A. din Bucuresti se produc aotoutulitare si autobuze destinate transportului urban si interurban.

Autoturismele de teren se produc la Societatia Comerciala ARO S.A. din Campulung Muscel.In prezent se fabrica autoturismele ARO-24, echipate cu motoare cu aprindere prin ascanteie sau prin aprindere prin compresie.

La societatea Comerciala Automobile DACIA S.A. din Pitesti-Colibasi incepand din 1970, parelel cu constructia autoturismului DACIA-1100, a intrat in prodictia de serie autoturismul DACIA-1300 avand un motor cu aprindere prin scanteie cu patru cilindri, care pe parcurs a fost modernizat si diversificat. In prezent se fabrica autoturismul DACIA-NOVA cu o linie moderna avand un motor dispus trasversal cu patru cilindri in linie.

La societatea Comerciala OLTCIT S.A. din Craiova sau produs autoturismele “Oltcit Special” si “Oltcit Club”.

Incepand din 1996 la Intreprinderea DAEWOO Automobile din Craiova se fabrica automobilul Cielo, cu o linie moderna si un consum redus de combustibil, echipat cu un motor un linie.

Pompe de injectie

Pompa de injectie are rolul de a debita combustibilul sub presiune inalta, in cantitati bine determinate si intr-o anumita ordine la injectoare, in functie de sarcina motorului. Cele mai utilizate sunt pompele cu injectie cu distribuitor rotativ si cele cu piston sertar.

Pompa de injectie cu distribuitor rotativ(rotativa)

Pompa de injectie rotativa, utilizata la instalatia motorului D 797-05 si la aototurisme echipate cu MAC, distribuie motorina la injectoare prin intermediul unui rotor distribuitor cumun pentru toti culindrii, care descopera succesiv orificile, corespunzatoare spre racordurile conductelor de inalta presiune.

Functionarea: motorina este admisa prin racordul de intrare si preluata de pompa de transfer, presiunea regland-o supapa de reglare, de unde trece prin canalizatia din capul hidraulic la supapa de dozaj, care dedermina cantitativ motorima ce se va injecta; este trimisa apoi prin canalul special al rotorului distribuitor. Cand arborele de antrenare primeste miscarea de la comanda mecanismului de destributie si o trasmite la rotor, cele doua pistoane ale elementului de injectie sunt atacate de inelul cu came prin rolele galetilor, astfel incat motorima este trimisa prin canalul de refulare la unul din racordurile de debitare spre injectoarele, care prin conducta de inalta prensiune, ajunge la injectorul respectiv, ce o pulverizeaza in cilindru. O parte din motorima asiguta ungerea si racirea pompei, dupa care iese prin racordul pentru teava deretur. Regulatorul de turatie asigura automat prin bratul, tija cu arc si arcul, pozitionarea sepapei de dozaj si deci cantitatea de motorina ce se va injecta, corespunzatoare sarcini motorului la o anumita pozitie a pedalei de accerelatiei.

Prin actionarea pedalei de acceleratiei si deci a parghiei, arcului, bratului si tijei cu arc, se modifica pozitia supapei de dozaj pentru un debit de injectie comandat.

Dispozitivul de avans automat cu actionare hidraulica prin motorina debitata de pompa de transfer, roteste cu un anumit unghi inelul cu came pentru a obtine o variatie a avansului de injectie corespunzator turatiei motorului. Oprirea motorului se face prin parghia, care roteste in pozitia de debitare nula, supapa de dozaj. Toate componentele sunt montate in corpul pompei de injectie.

Cursa pistoanelor rotorului-distribuitor, deci debitul de motorina se regleaza prin pozitionarea fantelor excentrice de la placile de reglaj ce se fixeaza pe butucul de antrenere(care face legatuta intre arborele de antrenare si rotorul distribuitor). Regulatorul de turatie este tipul cu colivie si greutati nearticulate,care basculeaza si mansonul glisant de la arborele de antrenare: acesta actioneaza prin intermediul bratului asupra supapei de bozaj. Regulatorul asigura functionarea automata a pompei de injectie la ori ce turatie a motorului. Racordurile pentru cunductele de inalta prensiune sunt prevazute cu supape de refulere.

Pompele de injectie rotative actuale echipeaza autorurisme cu motoare Diesel de diferite marci.

Acestea au o constructie simpsificata incluzand in acelas corp si alte componente. Cea mai raspandita este pompa V.E. Bosch formata dintr-o pompa de alimentare cu palete, pompa de injectie propriu-zisa cu distribuitir a carui piston are miscare combinata, regulatir de turatie hidtomecanic sau vacuumatic si electrovalva distribuitorului(care asigura si intreruperea alimentari cu motorina la oprirea motorului).

Functionare: motorina este aspirata din filtru de catre pompa de allimentare si trimisa prin canal interior la distribuitor, care realizeaza presiunea de injectie in cantitatea reglata de limitatorul de cursa a pistonului; acesta este deplasat fie automant de catre regulatorul de turatie, fie de catre parghia comandata de pedala de acceleratie. Prin aerisirea instelatiei, filtrul de motorina este prevazut cu o pompa de aerisire de tip cu membrana. Unele pompe rotative Bosch au o capsula vacuumatica care actioneaza cand iese din functiune turbina de supraalimentare cu aer(limitator de fum la motoatele turbo).

La alte pompe se mai gaseste un termostat care regleaza pozitia de ralanti marit la rece.

Pompa de injectie in linie(cu piston-sertar)

Pompa cu piston folosita la motorul D 2156HMN8 are sase elementi de injectie si este antrenata de la comanta mecanismului de distributie printr-un arbore intermediar. Pe corpul pompei de injectie se monteaza pompa de alimemtare cu piston, antremata de excantricul de pe arborele ei cu came.

Exista pompe cu patru, opt sau mai multi elementi de injectie, in functie de numarul de cilindri ai motorului.

Functionarea: motorina venita prin pompa de alimentere intra in camera longitudinala, de unde, prin orificiu de admisie, intra in culindru; pistonul este actionat de arborele cu came, prin intermediul tachetului cu rola; in cura sa ascendenta, pistonul refuleaza motorina cu presiune prin supapa de refulare din racordul,care este trimisa prin conducta de inanta presiune la injector, dopa ce cama nu mai ataca tachetul, arcul reacuce pistonul in pozitia initiala.

Reglarea debitului pompei de injectie se face prin rotirea pistonului cu ajutorul cremalierei, care angreneaza cu sectorul dintat. Acesta este fixat pa mansonul regulator, prevazut cu o degajare in care intra un pinten al pistonului. Rotirea face ca muchia elicoidela a pistonului sa fie pozitiomata fata de orificiul de refulare al cilindrului si sa regleze debitul alementului, returnand o parte din motorina in camera longitudinala.

Arboreke cu came primeste miscarea de la comande mecanismului de distributie prin intermediul cuplajului, iar calarea(punerea la punct) a pompei se face cu ajutorul duspozitivului. Refulatorul de turatie limiteaza turatia minima si maxima a motorului, fiind de tip centrifugal cu contragreutati si arcuri. Surplusul de motorina de la pompa de injectie merge la rezervoarele termoinjectoarelor.

In paretea interioara a corpului pompei de injectie si a regulatorului se gaseste ulei, care asigura ungerea tachetilor, a arborelui cu came si a pieselor regulatorului de turatie.

Unele pompe de injectie au regulator pneumatic sau vacuumatic pentru “toate regimurile”, a carei comanda este asigurata de depresiunea de la colectorul de admisie, asigurand o functionare mai precisa.

Exista si pompe cu regulator hidraulic.

Variatia cantitatii de combustibil se face in mod automat de catre regulatorul de turatie centrifugal, la o pozitie constanta a pedelei de acceleratie, de la care se comanda cremaliera pentru marirea sau micsorarea turatiei motorului in functie de sarcina.

La unele motoate se utulizeaza pompe de injectie individuale, numite pompe injector.

Injectoare


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 948
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site