Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Studiul solutiilor similare si al tendintei de dezvoltare

Tehnica mecanica+ Font mai mare | - Font mai micStudiul solutiilor similare si al tendintei de dezvoltareIn continuare se vor analiza cateva autovehicule ce fac parte din categoria autovehiculului dat spre proiectare, tinand cont de organizarea generala, de modul de dispunere al motorului si puntii motoare, de organizarea transmisiei.

Iveco Daily este din punctul de vedere al soferului o masina, din punct de vedere al transportului, este un camion. Sasiul pe care il foloseste Daily, este un sasiu de tip camion la care au fost atasate prin prindere in suruburi o cabina de tip autoturism, eliminand sudura si implicit coroziunea. Sasiul este construit din otel, acesta a fost coborat fara a-i sacrifica robustetea, prin folosirea designului tip "gat de lebada".

In continuare se vor prezenta principalele caracteristici tehnice ale acestui autovehicul:

Ø         pentru motorizare se foloseste un motor turbo dotat cu intercooler, cu o capacitate cilindrica de 2798 cm3, avand patru cilindri in linie cu sistem de injectie Common Rail Unijet, ce dezvolta 90 kw (122 CP) la turatia de 3600 rot/min si un moment maxim de 285 Nm la turatia de 1800 rot/min.

Ø      este dotat cu suspensie fata independenta, asigurand un confort deosebit la volan, iar suspensia spate este o suspensie pneumatica asigurand siguranta transportului materialelor fragile, sau pentru o platforma de incarcare si mai joasa.

Ø      cutia de viteze poate fi dotata cu cinci sau sase rapoarte de transmitere a fluxului de putere catre puntea motoare, ce poate fi legata de motor printr-un ambreiaj hidraulic, suspensia pe punte fata este cu bara de torsiune iar pe spate cu arcuri multi-foi.

Ø      sistemul de franare este alcatuit frana pe disc pentru toate rotile, actionand simultan pe ambele punti, placutele de frana din fata sunt de aceiasi grosime cu cele din spate, garantand durabilitate.

Ø      ampatament 3000 mm, ecartament fata /spate 1610 mm, lungime totala 5077 mm, lungime interna 2600 mm, inaltimea interna 2100 mm, roti duble, sarcina utila 2700 kg, greutatea totala 5200 kg.

2. Daewoo Avia A21 T; este un autovehicul destinat transportului de marfa, putand fi condus cu usurinta prin oras, pe un trafic aglomerat, dotat cu mecanismul de servodirectie, o cutie de viteze care are cinci rapoarte de transmitere a fluxului de putere. Transmiterea fluxului de putere de la motor spre puntea din spate se face cu ajutorul unui arbore cardanic tubular, partea din fata a acestuia este fixa, iar partea din spate este echipata cu suport mobil, fluxul de putere fiind preluat de transmisia finala cu pinion hipoid si diferential. Folosirea transmisiei principale cu angrenaje hipoide permit o functionare mai lina, suporta incarcari mai mari datorita dintilor mai robusti si permite o capacitate mare de trecere.

Pentru a usura incarcarea cu marfa a autovehiculului acesta a fost dotat cu usi glisante pe ambele parti cu deschidere completa si cu usi duble prin spatele autovehiculului

Principalele date tehnice cu privire la acest vehicol sint redate in continuare:

Ø         Este dotat cu un motor Diesel, in linie , racit cu lichid, patru cilindri, injectie directa, supraalimentat, alezajcursa 102110 mm cu o capacitate cilindrica 3596 cm3. Puterea maxima a motorului este de 65 kw la turatia 2600 rot/min, cuplul maxim 275 Nm la turatia 1800 rot/min.

Ø         Principalele dimensiuni sunt lungimelatimeinaltime 4960mm2530mm2639mm avand un ampatament de 2660mm, ecartament fata /spate 1642/1680mm. Masa autovehicolului este de 4300 kg, iar distributia masei vehiculului pe axe este urmatoarea: pe puntea fata 2030, iar pe puntea spate 2270 kg, sarcina utila este 2000 kg.

Ø         Cutia de viteze a acestui autovehicul este mecanica, cu contraarbore, avand cinci trepte mers inainte si o treapta mers inapoi, treptele de la a doua la a cincea, sint sincronizate.

Ø         Pe puntea fata autovehiculul este echipat cu suspensie independenta pe traversa trapezoidala, bratele inferior si superior sprijinite in amortizoare. Suspensia este pe baza de arc elicoidal cu caracteristica progresiva si amortizor telescopic. Puntea motoare spate este sprijinita pe doua brate de sprijin si furca. Suspensia puntii este asigurata de catre un arc elicoidal si amortizor telescopic.

Ø         Este echipat cu pneuri 8,5 R 17,5 12 PR, fara camera.

3. Rocar 35 M. un minibus produs la uzinele Rocar din Bucuresti, cu o sarcina utila 1320 kg, avand un consum de 12 litri/100 km. Viteza maxima atinsa la sarcina totala este de 90 km/h, putand urca o panta maxima cu inclinarea de 25%. Masa totala este de 4000 kg, fiind dispusa pe punti astfel: pe puntea fata sarcina maxima este de 1900 kg, iar pe puntea spate sarcina maxima admisa este de 2100 kg.

Principalele date tehnice preluate din literatura de specialitate sint prezentate in continuare:

Ø        Este dotat cu motor Diesel, cu injectie directa, cu patru cilindri in linie, racit cu apa. Capacitatea cilindrica 3119 cm3 la un raport de compresie 17:1, ce dezvolta o putere maxima 68 CP(50 Kw)la turatia 3200 rot/min si un cuplu maxim 166 Nm/1600 rot/min.

Ø   Ambreiaj monodisc cu comanda hidraulica

Ø   Cutie de viteze tip ARO, cu 4+1 trepte sincronizate, comanda prin maneta la podea.

Ø   Puntea fata de tip IAB, rigida, nemotoare cu un ecartament 1650 mm, iar puntea spate, motoare cu roti duble, ecartament mediu 1510 mm

Ø   Frana de parcare este de tip mecanica, cu actionare asupra sabotilor puntii spate, iar frana de siguranta foloseste unul din circuitele franei de serviciu Aceasta este hidraulica, servoasistata vacuumatic, cu doua circuite de frana independente "LL", limitator de presiune in functie de sarcina pe punea spate, cu tamburi si saboti interiori autoreglabili tip duplex pe puntea fata si simplex pe puntea spate.

Ø   Suspensia este alcatuita din arcuri lamelare semieliptice, longitudinale, amortizoare hidraulice telescopice, articulatii cu bucse elastice.

Ø   Directia mecanica, caseta de directie cu melc globoidal si rola tripla, raport de transmitere 21,8:1. Rotile sint dotate cu pneuri 6,50-16/10 PR, janta 4,5E16, presiunea pneuri fata 4,25 bar, presiunea pneuri spate 3 bar.

Ø   Transmisie cardanica cu doi arbori cu articulatie cardanica si lagar intermediar.

4. Rocar 14 C este un Pick-up, reprezentativ pentru uzinele Rocar, cu o masa proprie de 1930kg, ce poate urca rampa maxima cu o inclinare de 28%. Viteza maxima atinsa este de 100 km/h iar masa totala maxima de 3350kg este repartizata pe cele doua punti astfel: pe punte fata sarcina maxima admisa este 1600 kg, iar pe puntea spate sarcina maxima admisa este de 1750 kg. Diametrul minim de viraj este de 15m, iar consumul de combustibil este de 100 km/h.

Din literatura de specialitate au fost extrase principalele date tehnice ce caracterizeaza acest tip de autovehicul:

Ø  Motor cu care este echipat este de tip Diesel, model ANDORIA 4C 90, alezajcursa 9095mm, cu o cilindree de 2417 cm3 , raportul de compresie este de 20,6:1, ce dezvolta o putere maxima de 70 CP (51,5 kw) la 4200 rot/min si un moment maxim de 146 Nm la 2500 rot/min.

Ø  Ambreiaj mondisc cu comanda hidraulica, monodisc uscat.

Ø  Cutie de viteze tip IAR 240, mecanica cu 4+1 trepte sincronizate, comanda cu maneta la podea, avand urmatoarele rapoarte de transmitere: pentru prima treapta icv1=4,64, pentru a doua treapta icv2=2,53,pentru a treia treapta icv3=1,56, a patra treapta icv4=1 si mersul inapoi MI=4,79

Ø  Cutie de distributie mecanica cu doua trepte normal N=1:1, si a doua treapta redusa N=2,12:1

Ø  Puntea spate este motoare, rigida, cu diferential cu roti conice, iar puntea fata este rigida motoare. Transmiterea fluxului de putere de la motor spre puntea spate se face cu ajutorul transmisiei cardanice.

Ø  Frana de serviciu este hidraulica, servoasistata vacuumatic cu doua circuite independente de frana dispuse in dublu "L", limitator de presiune in functie de sarcina pe puntea spate, cu tamburi si saboti interiori de tip duplex pe puntea fata si simplex pe puntea spate.

Ø  Frana de parcare este mecanica, cu actionare asupra sabotilor puntii spate, iar frana de siguranta functioneaza pe unul din circuitele franei de serviciu.

Ø  Sistemul de directie este asigurat de servodirectia hidraulica cu caseta de directie tip 7235 Compa Sibiu, avand un raport de transmitere 18,3:1.

Ø  Rotile folosite sint alcatuite din pneuri tip JR 7815/10 Pr si janta 6JJ15, cu o presiune pe puntea spate de2,50 atm, iar pe puntea fata presiunea fata de 2,25 atm.

Ø  Suspensia este realizata cu ajutorul arcurilor lamelare semieliptice longitudinale, amortizoare hidraulice telescopice si articulatii cu bucse elastice.

5.Peugeot Boxer 350MH, este un vehicul, ce imbina caracteristicile unui autoturism de oras, cu caracteristicile unui autovehicul de transport de marfa. Datorita dotarii cu sisteme de siguranta atat pasiva cit si activa se asigura un transport in cea mai mare siguranta. Motorul este dispus in partea din fata a masinii, solutie aleasa de firma constructoare pentru a mari stabilitatea, datorita greutatii motorului.

Principalele date tehnice transmise, si preluate din literatura de specialitate sint prezentate in continuare:

Ø  Boxerul beneficiaza de o gama de motoare care respecta ultimele norme de depoluare, fiind dotat cu un motor pe benzina, cu patru cilindri si o capacitate cilindrica de 1980 cm3. Puterea maxima a acestui motor este de 80 kw(110CP) la o turatie de 5500 rot/min si un moment maxim de168 Nm la turatia 3400 rot/min.

Ø  Tractiunea se face pe puntea fata, ambreiajul este de tipul monodisc uscat, iar cutia de viteze este manuala cu cinci rapoarte de transmitere.

Ø  Sistemul de franare este alcatuit pe puntea fata din discuri ventilate, iar puntea din spate are in alcatuire si un compensator de franarea in functie de sarcina pe punte se face pe baza de tamburi.

Ø  Suspensia fata este independenta tip Mc Pherson, cu brate inferioare triunghiulare, arcuri elicoidale si amortizoare hidraulice cu dublu efect, iar pe spate puntea este rigida, cu arcuri lamelare longitudinale, amortizor hidraulic cu dublu efect.

Ø  Dimensiuni geometrice principale: lungime=5005mm, latime=1980mm,consola fata=840mm, consola spate=965mm, ampatament=3200mm, inaltime=2475mm, ecartament fata/spate=1720/1710

Ø  Greutatea totala a autovehiculului Ga=5500kg, sarcina utila Gu=1765kg, volumul de 10m3.

Ø  Pneuri utilizate 205/75 R 16.

6. Rocar 14 M, este un microbuz, specific traficului urban avand 12+1 locuri sau 10+1 locuri. Fiind un automobil specific transportului urban, motorul este dispus longitudinal intre puntea din fata si cea din spate. Fluxul de putere este transmis la rotile din spate prin intermediul

transmisiei longitudinale. Masa proprie este de 2160 Kg, iar masa totala este de 3080 Kg, sarcina maxima pe puntea spate este de 1600 Kg, iar pe puntea din fata sarcina maxima este de 1480 Kg.

Ca performante amintim: viteza maxima V=100 Km/h, consumul de combustibil 12 l/100 Km. Rampa maxima pe care o poate urca este de 25%, iar diametrul minim de viraj este de 12 m. Din bibliografia de specialitate in continuare sunt extrase principalele date tehnice ale acestui automobil:

Ø        Este echipat cu un motor Diesel (D127), avand 4 cilindri, in linie, o cilindree de 3119 cm3, raportul de comprimare 17 : 1, puterea maxima este de 68 CP (50 kW) la o turatie 3200 rot/min si un moment maxim 166 Nm la 1600 rot/min.

Ø        Transmiterea fluxului de putere de la motor spre cutia de viteze se face printr-un ambreiaj monodisc uscat, cu comanda hidraulica.

Ø           Cutia de viteze tip IAP 240, este mecanica cu 4+1 trepte sincronizate, comanda cu maneta la podea , cu urmatoarele rapoarte de transmitere:

Treapta a-I-a

Treapta a-II-a

Treapta a-III-a

Treapta a-IV-a

Mersul inapoi

Ø      Puntea fata este rigida , nemotoare , in timp ce puntea din spate este motoare, rigida alcatuita dintr-un diferential simetric cu roti conice, cu arbori planetari total descarcati, raport de transmitere al transmisiei principale este i0=4,43.

Ø      Sistemul de franare este alcatuit din frana de serviciu hidraulica, servoasistata vacuumatic, cu doua circuite de frana independente dublu "L", frana de siguranta care foloseste unul din circuitele franei de serviciu si frana de parcare de tip mecanica, cu actionare asupra sabotilor puntii spate.

Ø      Suspensia este asigurata de arcuri lamelare semieliptice, longitudinale, amortizoare hidraulice telescopice, articulatii cu bucse elastice.

Ø      Este echipat cu pneu JR 78*15/10 PR; janta 6JJ*15, presiunea pneuri fata 2,25 bar, iar pe spate presiunea in pneurile spate este de 2,5 bar.

Ø      Mecanismul de directie este format dintr-o caseta de directie de tipul melc globoidal si rola tripla, raport de transmitere 21,1 : 1.

Ø      Sasiul este alcatuit din lonjeroane rectangulare, console si traverse din profile ambutisate. Caroseria este din tabla ambutisata, asamblate prin puncte de sudura, usi laterale pentru sofer si insotitor cu geam lateral, usa laterala pentru pasageri.

Ø      Optional poate fi dotat cu motor Andoria 4C90, cilindree de 2417 cm3, putere maxima 70CP (kW) dezvoltati la turatia 4200 rot/min si un moment maxim 146 Nm la o turatie de 2500 rot/min. Mai poate fi dotat cu servodirectie hidraulica cu caseta de directie tip 7235 Compa Sibiu, raport de transmitere18,3 :1

7. Citroen 35RE, este un autovehicul specific transportului de marfa, ce iese in relief prin faptul ca vigoarea si eleganta, pot functiona impreuna fara a minimaliza caracteristica de putere si in acelasi timp ii este apreciat confortul si luxul din interior. Constructorul francez a dotat autovehiculul cu materiale rezistente, cit si cu accesorii alese, pentru a spori confortul interior.

Pentru a oglindi cele spuse pana acum, sint prezentate in continuare principalele caracteristici tehnice :

Ø  Motorul ales, este un Diesel, avand patru cilindri in linie, cu o capacitate cilindrica de 2500 cm3 , raportul de comprimare este de 22,25:1, alezajcursa; 9392mm. Puterea maxima ce o poate dezvolta este de 50kw la o turatie de 4000 rot/min, iar cuplul maxim este de 151Nmatins la turatia 2000 rot/min.

Ø  Foloseste o cutie de viteze manuala, cu cinci rapoarte de transmitere, iar ambreiajul utilizat este de tipul monodisc uscat.

Ø  Sistemul de directie se realizeaza cu ajutorul unei casete de directie tip cremaliera.

Ø  Frana pe puntea fata, cit si pe puntea spate este compusa din discuri ventilate pe roti, cu circuite independente, limitate in spate in functie de incarcatura.

Ø  Pentru a garanta siguranta transportului s-a folosit in cadrul sistemului de suspensie , suspensia pe bara de torsiune, astfel ca pe puntea fata se foloseste bara de torsiune longitudinala, iar pe spate , bara de torsiune transversala.

Ø  Dimensiunile generale sint urmatoarele: lungime totala L=4960mm, latime l=1960, inaltime h=2370,ecartament fata / spate Ec=1662/1692mm, ampatament A=3200mm,consola fata Cf=970, consola spate Cs=790, volum 9,3m3 greutatea utila Gu=1885kg, greutatea totala Ga=3500kg

Ø  Rotile ce echipeaza acest autovehicul sunt: 195 R16.

Ø  Viteza maxima este 120km/h.

8. Rocar 14 FA, specific transportului de calatori, un produs realizat la uzinele din Bucuresti, este disponibil cu tractiune     si optional , cu o sarcina utila de 1250 kg. Masa totala maxima este de 3350 kg, iar masa proprie 2100 kg. Repartitia sarcinii pe ambele punti este urmatoarea: pe puntea fata sarcina maxima este de 1620 kg, iar pe puntea din spate sarcina maxima este de 1730 kg.

Performantele acestui autovehicul sunt urmatoarele: viteza maxima pe care o poate atinge este de 100 km/h, consumul de combustibil este de 12 l/100 km, rampa maxima pe care o poate urca este de 25%, iar diametrul minim de viraj este 12m.

In continuare se vor prezenta principalele date tehnice extrase din literatura de specialitate:

Ø     Este echipat cu un motor tip Diesel D127 cu patru cilindri in linie, avand o cilindree totala de 3119 cm3, raportul de compresie 17 : 1, o putere maxima de 68 CP(kW) la 3200 rot/min si un moment maxim 166 Nm la 1600 rot/min.

Ø     Transmiterea fluxului de putere de la motor spre cutia de viteze se face printr-un ambreiaj monodisc uscat, cu comanda hidraulica

Ø     Cutia de viteze tip IAP 240, este mecanica cu 4+1 trepte sincronizate, comanda cu maneta la podea.

Rapoartele de transmitere ale acestei cutii de viteze sunt urmatoarele:

Treapta a-I-a

Treapta a-II-a

Treapta a-III-a

Treapta a-IV-a

Mersul inapoi

Ø         Puntea fata este rigida, nemotoare, iar puntea din spate este rigida, motoare, diferential simetric cu roti conice, arbori planetari total descarcati , raport de transmitere i0=4,43.

Ø         Sistemul de franare este alcatuit din frana de serviciu hidraulica, servoasistata vacuumatic ,cu doua circuite de frana independente in dublu "L", limitator de presiune in functie de sarcina pe puntea spate, cu tamburi si saboti interiori de tip duplex pe puntea fata si simplex pe puntea spate, frana de siguranta foloseste unul din circuitele franei de serviciu, iar frana de parcare este mecanica, cu actionarea sabotilor puntii spate.

Ø         Suspensia se realizeaza cu arcuri lamelare semieliptice, longitudinale amortizoare hidraulice telescopice, articulatii cu bucse elastice. Rotile sunt de tipul JR7815/10 PR, janta 6JJ15, presiune pneuri fata 2,25 bar, presiune pneu spate 2,5 bar.

Ø         Caroseria este formata din carcasa de tabla ambutisate prin sudura prin puncte, usi laterale pentru sofer si insotitor cu geam culisant, usa laterala si doua usi spate pentru compartimentul de marfa.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2139
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved