Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


Gradinita

METODE DE EVALUARE - Programul Step by Step

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Persoana si identitatea sa
OLIMPIADA – DISCIPLINE TEHNOLOGICE - faza nationala
PROIECT DIDACTIC CLASA: a VI-a A Limba si literatura romana - Notiuni de sintaxa
PREDAREA SI INVATAREA STRATEGICA
REPETAM VERBUL CU TOM SI JERRY
Caietul de practica pedagogica
EDUCATIE PLASTICA - PLANIFICAREA CALENDARISTICA
PERSPECTIVE EDUCATIONALE
PROIECT DIDACTIC - CLASA: a VI-a matematica - Formare de priceperi si deprinderi
Latura efectorie/executorie a invatarii

TERMENI importanti pentru acest document

turul galeriei metoda didactica : metoda turul galeriei : : caietul de evaluare step by step : cum completez caietele evaluare step :

METODE DE EVALUARE

 Specificul evaluarii in Programul Step by Step este invatarea / predarea centrata pe nevoile copilului. Invatatorii trebuie sa observe cum isi indeplinesc copiii  sarcinile in situatii obisnuite, unde au numeroase ocazii de a-si demonstra cunostintele si aptitudinile, decat sa detecteze ce nu stiu si nu pot face. Perspectivele asupra evaluarii trebuie corelate cu gradul de dezvoltare a copilului, pentru a furniza o imagine mai cuprinzatoare asupra capacitatilor si realizarilor sale.

 Programul Step by Step pentru invatamantul primar promoveaza o viziune asupra evaluarii care incorporeaza tehnici variate care permite cadrelor didactice sa prezinte progresul copiilor, intr-o maniera semnificativa. Prin observarea copiilor in timp ce citesc, scriu, interactioneaza cu altii, ori sunt implicati in diferite activitati, invatatorul aduna informatii despre fiecare elev in parte, pe care le incadreaza intr-un curriculum ce tine cont de gradul de dezvoltare a copilului. Intamplarile consemnate, listele de verificare, intrevederile invatator-elev, autoevaluarea elevului sunt procedee si tehnici aflate in sprijinul invatatorilor, pentru a-si evalua elevii mai precis si pentru a fi mai eficienti in comunicare.

 Scopul principal al evaluarii in sistemul Step by Step este sa urmareasca progresul copilului si sa stabileasca exact la ce nivel de dezvoltare se afla fiecare elev in parte, sa permita elevilor sa se autoevalueze.

  Setul de evaluare a elevului cuprinde mostre ce ilustreaza eforturile, progresele si realizarile sale in timp, acestea fiind selectate si discutate impreuna cu elevii astfel incat sa-si dea seama de progresele facute.

  Implicarea parintilor in procesul evaluarii nu trebuie limitata la primirea unui formular care sa-i informeze asupra rezultatelor copilului pe o anumita perioada de timp. Ei vor avea o imagine mult mai clara in momentul in care li se ofera mostre concrete ale muncii elevului, aratand dezvoltarea copilului. Parintii vor primi lunar sau saptamanal  fise individuale ale elevilor, portofolii, caiete care vor fi  insotite de o scrisoare care explica natura muncii efectuate de copil si rostul setului de lucrari. Lucrarile vor fi inapoiate cu o scrisoare de raspuns in care parintii isi exprima observatiile si parerile privitoare la progresul copilului.

 Pentru a asigura succesul modelului Step by Step pentru invatamantul primar, e obligatorie folosirea urmatoarelor metode de evaluare deoarece numai prin observarea si documentarea continua a cadrelor didactice se poate obtine o evaluare continua si corecta asupra fiecarui copil.

Observare / Documentare

 Aceasta forma de evaluare se va face inca din primele zile de scoala ale clasei I. Invatatorii aduna informatii valide si credibile, in timpul activitatilor zilnice de la clasa. Aceasta informatie alimenteaza judecatile facute asupra copiilor si a metodelor de instruire potrivite. In special, la munca pe centre invatatorul observa, discuta si apoi evalueaza. Exista multe metode de inregistrare a observatiilor, cum ar fi: consemnarea unor evenimente deosebite, liste de verificare, fotografii, inregistrari pe casete audio ale citirii cu voce tare, fotografii ilustrand diferite proiecte si activitati etc. Observatiile trebuie sa fie sistematice, obiective, selective si atent inregistrate ceea ce va duce la o evaluare cat mai corecta.

Centrul de activitate

 Asa cum am descris in capitolul 2.1.3. , la centrele de activitate elevii sunt evaluati in mod curent, astfel copiii observand singuri modul in care au progresat. Invatatoarea impreuna cu grupul de elevi discuta felul in care au rezolvat sarcina, apoi urmeaza evaluarea individuala. Invatatorul corecteaza munca individuala impreuna cu fiecare copil. Daca gaseste greseli, acestea se subliniaza lasandu-l pe copil sa se corecteze singur, dupa ce explica oral. Sublinierea se face cu cerneala albastra sau cu creionul ferindu-se de a se folosi cerneala rosie deoarece caietele trebuie sa contina munca elevului si nu corecturile pedagogului. Corectandu-se singur, elevul vede ce a gresit si tinde sa invete din greseli ca in final sa nu le mai repete. Cand toate greselile sunt corectate, elevul vine iarasi cu fisa sau caietul la invatator, iar acesta il recompenseaza pe elev „notandu-l”. Aceasta notare nu implica o nota, un calificativ, ci notarea se va face intr-un mod mai atractiv, stimulativ . Invatatorul va desena o mutrita surazatoare de copil, un zambarici, sau la cerere, o printesa, un pirat, o picatura de ploaie etc., toate avand drept scop stimularea si producerea amuzamentului copilului. Procedand in acest fel, elevul de la Step by Step invata repede ca orice greseala se poate indrepta, ca el trebuia sa se autodepaseasca. Se pot chiar „inspira” din lucrarile colegilor deoarece nu o va face mot – a – mot ci va schimba ceva, va incerca sa fie original si astfel va putea sa invete ceva nou. Aplicand aceasta forma de lucru cu elevii pe timpul celor patru ani de scoala, invatatorul este pe deplin multumit de rezultatele scolare ale elevilor prezente si viitoare.

Scaunul autorului

In clasele Step by Step un instrument important de evaluare este „Scaunul Autorului”. Aici elevul prezinta colegilor tema efectuata de el sau de grupul de la centru la care a lucrat. Prezentarea este urmata de analiza si comentariile colegilor si invatatoarei. Acest exercitiu ii formeaza pe copii in directia intelegerii rationamentelor colegilor si de a judeca rezultatul muncii colegilor lui pe care il va compara cu munca lui. Totodata este un instrument prin care elevii  invata sa comunice liber.

Expunerea lucrarilor

 Lucrarile elevilor sunt expuse in clasa si toti copiii pot sa examineze cum au lucrat si sa comenteze. Impreuna cu invatatorul se evalueaza munca lor, care se prezinta si celor ce intra in clasa. Elevii au posibilitatea sa revina asupra lucrarilor corectandu-le, realizand astfel o recapitulare a cunostintelor si reusind sa faca o analiza reala a lucrarii sale.

          

Turul galeriei

 Dupa expunerea lucrarilor la centre se face un tur la fiecare centru si se observa lucrarile colegilor obtinandu-se astfel noi informatii pe care le pot adauga  lucrarilor facute de ei.

Portofoliul / mapa

 Fiecare elev are un portofoliu in care sunt stranse lucrarile cu data cand au fost efectuate pentru a se observa progresul in timp. Poate sa contina lucrari ilustrand o singura materie sau mai multe. Tot ceea ce este in portofoliu reprezinta munca elevului si reprezinta un document unde se poate observa progresul. Acesta poate sa cuprinda: mostre scrise de ciorne si lucrari finale ilustrand toate materiile, insemnari personale, pareri ale elevilor despre lucrarile selectate, ori despre progresul lor general, teste, fisele de observatie si orice alte aspecte considerate importante de catre invatator.

Teste scrise

 Rezultatele testelor trebuiesc folosite pentru a evalua progresul fiecarui copil, nu pentru a compara copiii intre ei. Un standard fix permite evaluarea elevului in raport cu un anumit nivel de performanta, nu prin compararea lui cu un alt copil.

Teme de casa

 Temele din cadrul Programului Step by Step au scopul de a promova independenta copiilor. Copilul trebuie stimulat sa decida in ce masura un anumit gen de tema il intereseaza ori ii place mai mult. Parintii sunt implicati in rezolvarea temelor cand le citesc povesti sau cand le asculta compunerile. Timpul care trebuie sa-l petreaca elevii cu temele primite la scoala nu trebuie sa depaseasca 30 de minute.

Autoevaluarea elevului
 In clasele orientate spre necesitatile copilului  autoevaluarea e un aspect important   Pentru a stimula tendinta spre autoevaluare elevii sunt incurajati de invatator sa-si stabileasca propriile obiective, sunt lasati sa mediteze la ceea ce au invatat, li se pun diferite intrebari a caror raspunsuri vor fi consemnate intr-un jurnal.(ex. Care din aptitudinile mele s-au imbunatatit anul trecut ?; La ce ma pricep mai bine ?; Ce aptitudini imi pot perfectiona?). Astfel copiii devin constienti de realizarile lor si stiu ce asteapta de la ei invatatorii si parintii.

 

Numele                                                                                                                                   Data

Fisa de autoevaluare

Mi-a placut proiectul meu?

Am lucrat cat am putut de bine?

Am folosit idei felurite?

Am avut nevoie de ajutor?

Pot face mai mult in acest domeniu?

Am sa impartasesc colegilor rezultatele obtinute?

Caietul de evaluare

 In sistemul Step by Step caietul de evaluare este un document scolar unde sunt precizate continuturile abordate si care inlocuieste catalogul. Acesta este individual si inventariaza competentele care trebuie achizitionate de catre elevi pe parcursul unei clase, iar la rubrica „Observatii si comentarii” se descrie atunci cand este cazul specificul individual al nivelului de achizitie, nefolosindu-se calificative.

Corespondenta scrisa pentru parinti

 Saptamanal sau lunar se transmit parintilor sinteze care sa cuprinda ce a invatat copilul si care sunt aspectele in care necesita ajutor.

Catre parintii lui

Copilul dumneavoastra va va aduce acasa dosarul care contine un set din lucrarile efectuate in perioada .

Va rugam sa parcurgeti toate materialele impreuna cu copilul, punandu-i toate intrebarile pe care le considerati necesare. Va rugam dupa aceea sa completati chestionarul alaturat. Suntem foarte interesate sa cunoastem reactiile dvs. fata de progresele in studiu ale copilului .

Dosarul acesta fiind un document ce face parte integranta din programul instructiv-educativ, va rugam sa-l restituiti la scoala in termen de o saptamana.

Va multumim pentru ajutor si colaborare. Cu multa stima,

Chestionar adresat parintilor:                                                         Data:

Numele elevului:

Va rugam sa raspundeti la urmatoarele intrebari:

 Ati consultat dosarul impreuna cu copilul dvs. ?

Care parte v-a placut mai mult ?

V-au surprins progresele inregistrate ? De ce ?

Aveti vreo intrebare referitoare la continutul dosarului ?

Am consultat dosarul si-l restitui impreuna cu chestionarul.

(semnatura parintelui)


loading...
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1292
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site