Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

loading...

AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzica
PescuitPicturaVersuri

MANUALUL DE INSTRUIRE GEALA SIMPLA DE BATAIE BOWEN

diverse

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Verδnderungssituation: Die Implementierung des neuen Logos - BCR
COMMUNIQUER EN FRANΗAIS - Curs de limba franceza pentru facultatile de Stiinte sociale, Comunicare si Relatii Publice
CODUL DEONTOLOGIC SI AL ONOAREI IN CADRUL COMPANIEI EUROBROKERS
PROIECT DE DIPLOMA Tehnologia si Controlul Calitatii Produselor Alimentare
Profetiile necunoscute ale lui Nostradamus
RCAD Beton armat; versiunea 4.0 – Manualul utilizatorului
LIMBA ENGLEZA – TEST GRILA
CIRCULATIA PIETONILOR
PASAJUL VULTURUL NEGRU
Proiectarea formularelor pentru clasa de tranzactii “Inregistrare parteneri”

MANUALUL DE INSTRUIRE GEALA SIMPLA DE BATAIE BOWEN

DESCRIEREA GEALEI SIMPLE DE BATAIE BOWEN
GEALA SIMPLA DE BATAIE BOWEN a fost creata ca o varianta de geala mai ieftina dar rezistenta, care sa fie folosita in toate operatiunile de instrumentatie. Executata din otel aliat cu rezistenta ridicata, tratat termic, are capacitatea de a realiza operatii de bataie sustinute cu o intretinere minima.

UTILIZAREA

GEALA SIMPLA DE BATAIE BOWEN este folosita in toate tipurile de operatiuni de instrumentatie. In mod normal este montata in garnitura imediat deasupra sculei de instrumentatie si/sau racordului de siguranta, putand asigura batai tari, atat in sus, cat si in jos, in functie de dorinta operatorului.

GEALA SIMPLA DE BATAIE BOWEN poate fi folosita ca o scula de mentinere a apasarii constante pe cutit, la taierea interioara a materialului tubular, asa cum este descrisa in metoda „Apasarii Prestabilite” din manualul de instruire a cutitului de taiere la interior Bowen.

CONSTRUCTIA

GEALA SIMPLA DE BATAIE BOWEN consta dintr-un tub interior profilat la exterior – mandrina gealei, corpul mandrinei, un tub exterior – corpul central, elementul de bataie – ciocanul, reductia superioara si ansamblul de etansare. Toate partile componente principale sunt construite din otel aliat cu rezistenta ridicata, tratat termic, permitand sculei sa reziste la bataile puternice repetate si la solicitarile combinate de tractiune si torsiune la care va fi supusa.

Profilul exterior hexagonal al mandrinei este potrivit cu prelucrarea interioara a corpului mandrinei, in care se poate deplasa liber, in sus si in jos, pe toata lungimea profilata, transmitand in acelasi timp momentul de torsiune aplicat garniturii. Corpul mandrinei se conecteaza la corpul central. Ciocanul, continand O-ringurile de etansare, se insurubeaza in partea superioara a mandrinei. (Nota: unele dimensiuni sunt disponibile cu etansare Chevron – optional. Vezi lista cu piese de schimb). O-ringurile asigura etansarea intre corpul central si mandrina gealei. Mandrina gealei este prevazuta la partea inferioara cu cepul filetat pentru racordarea la garnitura.

OPERAREA

Examinati cu atentie GEALA SIMPLA DE BATAIE BOWEN pentru a fi siguri ca este asamblata corespunzator, ca toate imbinarile filetate sunt stranse corespunzator si ca este de dimensiunea corespunzatoare pentru diametrul gaurii de sonda si garnitura de instrumentatie. (Vezi Tabelul cu datele tehnice si partile componente, incepand cu pag. 6).

Instrumentatia cu geala

GEALA SIMPLA DE BATAIE BOWEN se monteaza in garnitura de instrumentatie imediat deasupra sculei de instrumentatie sau racordului de siguranta. Prezenta sa in garnitura da posibilitatea operatorului sa elibereze scula de instrumentatie in eventualitatea ca extragerea garniturii devine imposibila. GEALA SIMPLA DE BATAIE BOWEN va asigura bataia in jos, intensa, brusca (si transmiterea momentului de torsiune), care este necesara pentru degajarea sculei de instrumentatie de la capul de operatie.

Bataia cu geala in jos, in gaura de sonda

Ridicati garnitura de instrumentatie suficient, astfel incat sa se deschida complet GEALA SIMPLA DE BATAIE BOWEN si sa se realizeze o oarecare intindere a garniturii. Aceasta va fi lungimea cursei de bataie plus alungirea permisa a garniturii de instrumentatie.

Coborati brusc garnitura de instrumentatie pana la cca. 15 cm (6 in) fata de pozitia de inchis a gealei si puneti brusc frana. Daca garnitura de instrumentatie a fost suficient intinsa partea inferioara a ei va continua sa se deplaseze in jos, inchizand geala si, datorita elasticitatii garniturii, va da o serie de batai in jos, catre scula de instrumentatie de sub ea.

Bataia puternica cu geala in jos, in gaura de sonda

Ridicati garnitura de instrumentatie suficient, astfel incat sa se deschida complet GEALA SIMPLA DE BATAIE BOWEN si sa se realizeze o intindere moderata a garniturii. Aceasta va fi lungimea cursei de bataie plus alungirea permisa a garniturii de instrumentatie.

Coborati brusc garnitura de instrumentatie pe toata lungimea cursei fara a frana. Aceasta va face sa se inchida rapid GEALA SIMPLA DE BATAIE BOWEN. Partea inferioara a corpului mandrinei va lovi in umarul partii inferioare a mandrinei, transmitand o singura bataie puternica in jos catre scula de instrumentatie de sub ea.

Bataia cu geala in sus, in gaura de sonda

Ridicati garnitura de instrumentatie suficient, astfel incat sa se deschida complet GEALA SIMPLA DE BATAIE BOWEN si sa se realizeze o intindere moderata a garniturii. Apoi coborati garnitura de instrumentatie pe distanta egala numai cu alungirea ei si puneti brusc frana. Aceasta va face ca partea inferioara a garniturii sa continue deplasarea in jos, datorita elasticitatii, producand inchiderea partiala a gealei. Apoi, garnitura va reveni la lungimea initiala, producand deschiderea brusca a gealei si facand ca partea superioara a corpului mandrinei sa-i dea o lovitura puternica, in sus, ciocanului.

Bataia puternica cu geala in jos, la suprafata, pentru dezarmarea unei scule de instrumentatie

Puneti o prajina de instrumentatie sau o bucata de prajina grea deasupra GEALEI SIMPLE DE BATAIE BOWEN. Deschideti suficient geala pentru a monta capul unui baros intre corpul mandrinei si umarul mandrinei. Coborati garnitura pana la eliberarea de sarcina a elevatorului. Trageti barosul dintre corpul mandrinei si umarul mandrinei. Aceasta va face ca geala sa se inchida rapid si partea inferioara a corpului mandrinei va lovi umarul mandrinei, producand o bataie puternica in jos, avand ca efect dezarmarea sculei de instrumentatie.

Mentinerea apasarii constante pe cutitul de taiere a materialului tubular

GEALA SIMPLA DE BATAIE BOWEN poate fi folosita pentru mentinerea apasarii constante pe cutit, la taierea interioara a materialului tubular. In aceasta operatiune GEALA SIMPLA DE BATAIE BOWEN este montata in garnitura de instrumentatie cateva bucati deasupra cutitului de taiere la interior Bowen. Datorita faptului ca geala are o cursa de 20” (508 mm) se ridica garnitura de instrumentatie numai 10” (254 mm) dupa ce se armeaza cutitul, astfel incat numai greutatea prestabilita a prajinilor aflate intre cutit si geala va actiona asupra cutitului, asigurand taierea continua, linistita cu acesta. (Pentru mai multe detalii, vezi manualul de instruire pentru cutitul de taiere la interior Bowen, nr. 5/5600).

INTRETINEREA

Datorita constructiei sale rezistente la uzura este necesara numai o intretinere minima; oricum dupa fiecare utilizare GEALA SIMPLA DE BATAIE BOWEN trebuie spalata de fluidul de foraj sau orice alte impuritati si apoi unsa atent pentru a preveni deteriorarea ei. O-ringurile de etansare trebuie sa fie verificate periodic pentru a fi detectata orice uzura sau deteriorare. Cand deteriorarea este evidenta trebuie demontata scula si inlocuite O-ringurile.

Demontarea

Fixati GEALA SIMPLA DE BATAIE BOWEN intr-o menghina potrivita, aproximativ de la mijlocul corpului mandrinei.

Desurubati reductia superioara.

Desurubati corpul central de la corpul mandrinei si demontati surubul de blocare al ciocanului.

ATENTIE: asigurati-va ca surubul de blocare este demontat sau desurubat suficient inainte de demontarea ciocanului, pentru a preveni deteriorarea mandrinei.

Desurubati ciocanul de la mandrina.

Scoateti mandrina din corpul mandrinei.

Curatati cu atentie toate partile componente.

Inspectati etansarile ciocanului, inelele distantiere si de protectie; (sau optional etansarea Chevron, prin demontarea inelului de retinere si a piulitei ansamblului de etansare, vezi desenul urmator); inlocuiti-le pe cele uzate sau deteriorate.

Controlati cu atentie toate partile metalice pentru orice bavura, zgarieturi si deformari. Bavurile si zgarieturile mici pot fi indepartate manual cu pila sau prin polizare cu smirghel. Partile puternic deteriorate sau deformate trebuie sa fie inlocuite.

Montarea

Dupa curatirea si ungerea atenta a tuturor partilor componente, dupa repararea sau inlocuirea tuturor partilor deteriorate, se poate monta GEALA SIMPLA DE BATAIE BOWEN, procedand astfel:

1.A. Inlocuiti etansarile ciocanului, incepand cu inelul distantier inferior.

a.      Curatati cu atentie toate inelele distantiere, indepartand orice bavura sau zgarietura cu smirghel.

b.      Introduceti inelul distantier inferior pe ciocan astfel incat partea profilata sa se potriveasca canelurii. Nu incercati sa fortati inelul mai mult decat absolut necesar pentru a intra peste diametrul exterior al ciocanului. Inelele distantiere sunt realizate din otel tratat termic si va trebui sa luati un set de etansare mai mare daca il fortati prea mult.

c.      Introduceti un inel de protectie a etansarii in canelura, imediat langa inelul distantier inferior.

d.      Introduceti un O-ring.

e.      Introduceti un alt inel de protectie a etansarii.

f.        Introduceti un alt inel distantier.

g.      Repetati procedura si in partea superioara.

1.B. Daca etansarea este de tipul optional Chevron, se face montajul asa cum este aratat in desenul de mai jos. Apoi montati piulita ansamblului de etansare si inelul de retinere.

Fixati corpul mandrinei intr-o menghina.

Introduceti mandrina prin corpul mandrinei.

Montati ciocanul la mandrina si insurubati-l strans. Montati surubul de blocare in ciocan asigurandu-va ca se potriveste in degajarea practicata in mandrina.

Introduce-ti corpul central peste mandrina si ciocan cu grija pentru a nu deteriora etansarea; apoi insurubati-l strans la corpul mandrinei.

Montati reductia superioara la corpul central. Strangeti toate imbinarile filetate corespunzator.

Ungeti sau vopsiti toate suprafetele exterioare inaintea depozitarii.

Ansamblul de etansare a ciocanului gealei simple de bataie Bowen

VALORILE DE REZISTENTA

GEALA SIMPLA DE BATAIE BOWEN

Nr. desen ansamblu

I.D, in

O.D., in

Tipul imbinarii

Rezistenta la tractiune, kgf

Momentul de torsiune, kgf·m

2.3/8 REG (cursa de 20”)

2.3/8 REG (cursa de 20”)

1.1/4 Wilson External Flush (cursa de 20”)

4.1/2 FH (cursa de 20”)

4.1/2 FH

3.1/2 REG (cursa de 20”)

3.1/2 FH (folositi nr. 10155)

2.3/8 Wilson External Flush (cursa de 20”)

2.3/8 IF (cursa de 20”)

2.7/8 IF (cursa de 20”)

3.1/2 IF (cursa de 20”)

4.1/2 REG (cursa de 20”)

4.1/2 IF (folositi nr. 10257)

4.1/2 IF (cursa de 20”)

5.9/16 REG (cursa de 20”)

4.1/2 Hughes X-Hole (folositi nr. 10135)

5.9/16 REG

5.9/16 REG

5.9/16 REG

4.1/2 IF (folositi nr. 10257)

4.1/2 X-Hole (folositi nr. 10257)

5.1/2 FH (folositi nr. 14520)

4.1/2 FH

4 IF (folositi nr. 10257)

4.1/2 FH

2.7/8 IF

2.3/8 REED W.O. (folositi nr. 10190)

4.1/2 FH

2.3/8 REG (identic cu nr. 10105 exceptie cursa)

2.3/8 REG (identic cu nr. 10105)

3.1/2 REG (identic cu nr. 10225 exceptie imbinarea)4.1/2 X-Hole (folositi nr. 10257)

4 FH (folositi nr. 10225)

2.7/8 Hydril IF (folositi nr. 10090)

4 FH (folositi nr. 10235)

3.1/2 Hydril IF (folositi nr. 10155)

5.1/2 IF (folositi nr. 14520)

5 X-Hole (folositi nr. 10257)

3.1/2 IF

1.1/4 REG (cursa de 20”)

5.9/16 REG (cursa de 20”)

2.3/8 IF (folositi nr. 10090)

4.1/2 FH

4.1/2 FH

1” EUE tubing (folositi nr. 10120, cursa de 20”)

2.7/8 IF (cursa de 20”)

2.7/8 REG

3.1/2 REG

4.1/2 IF (folositi nr. 15975)

3.1/2 FH

4.1/2 IF

2” EUE tubing, filet 8 spire, rotund

3.1/2 REG

6.5/8 REG

4.1/2 FH

1.1/4 Ext. Flush (cursa de 30”)

1” EUE tubing (cursa de 30”)

1.1/4 REG

2.3/8 Ext. Flush (cursa de 30”)

2.3/8 REG (cursa de 30”)

2.3/8 IF (cursa de 30”)

2.7/8 REG (cursa de 30”)

2.3/8 EUE tubing (cursa de 30”)

2.7/8 IF

2.7/8 IF (cursa de 30”)

3.1/2 REG (cursa de 30”)

3.1/2 FH (cursa de 20”)

3.1/2 REG (cursa de 30”)

3.1/2 IF (cursa de 30”)

5.1/2 REG (cursa de 30”)

6.5/8 REG (cursa de 30”)

4.1/2 REG (cursa de 30”)

1.1/4 Ext. Flush (cursa de 36”)

1” EUE tubing (cursa de 36”)1.1/4 REG (cursa de 36”)

2.3/8 Ext. Flush (cursa de 36”)

2.3/8 REG (cursa de 36”)

2.3/8 IF (cursa de 36”)

2.3/8 EUE tubing (cursa de 36”)

2.7/8 IF (cursa de 36”)

2.7/8 IF (cursa de 36”)

3.1/2 IF (cursa de 36”)

3.1/2 IF (cursa de 36”)

4.1/2 REG (cursa de 36”)

4.1/2 IF (cursa de 36”)

5.1/2 REG (cursa de 36”)

6.5/8 REG (cursa de 36”)

1.1/4 Ext. Flush (cursa de 42”)

1” EUE tubing (cursa de 42”)

1.1/4 REG (cursa de 42”)

2.3/8 Ext. Flush (cursa de 42”)

2.3/8 IF (cursa de 42”)

2.7/8 REG (cursa de 42”)

2.3/8 EUE tubing (cursa de 42”)

2.7/8 IF (cursa de 42”)

2.7/8 IF (cursa de 42”)

3.1/2 FH (cursa de 42”)

3.1/2 IF (cursa de 42”)

4.1/2 REG (cursa de 42”)

4.1/2 FH (cursa de 42”)

4.1/2 IF (cursa de 42”)

5.1/2 REG (cursa de 42”)

5.1/2 REG (cursa de 42”)

6.5/8 REG (cursa de 42”)

1.1/4 Ext. Flush (cursa de 48”)

1” EUE tubing (cursa de 48”)

1.1/4 REG (cursa de 48”)

2.3/8 Ext. Flush (cursa de 48”)

2.3/8 IF (cursa de 48”)

2.7/8 REG (cursa de 48”)

2.3/8 EUE tubing (cursa de 48”)

2.7/8 IF (cursa de 48”)

2.7/8 IF (cursa de 48”)

3.1/2 REG (cursa de 48”)

3.1/2 FH (cursa de 48”)

3.1/2 IF (cursa de 48”)

4.1/2 REG (cursa de 48”)4.1/2 IF (cursa de 48”)

5.1/2 REG (cursa de 20”)

5.1/2 REG (cursa de 48”)

6.5/8 REG (cursa de 48”)

1.1/4 Ext. Flush (cursa de 60”)

1” EUE tubing (cursa de 60”)

1.1/4 REG (cursa de 60”)

2.3/8 Ext. Flush (cursa de 60”)

2.3/8 REG (cursa de 60”)

2.3/8 IF (cursa de 60”)

2.7/8 REG (cursa de 60”)

2.3/8 EUE tubing (cursa de 60”)

2.7/8 IF (cursa de 60”)

2.7/8 IF (cursa de 60”)

3.1/2 REG (cursa de 60”)

3.1/2 FH (cursa de 60”)

3.1/2 IF (cursa de 60”)

4.1/2 REG (cursa de 60”)

4.1/2 FH (cursa de 60”)

5.1/2 REG (cursa de 60”)

6.5/8 REG (cursa de 60”)

2.1/2 IF (cursa de 20”)

4 FH (cursa de 72”)

3.1/2 REG (cursa de 72”)

5.9/16 REG (cursa de 48”)

6.5/8 H-90 (cursa de 20”)

3.1/2 IF (cursa de 20”)

4.1/2 FH (cursa de 20”)

5.1/2 FH (cursa de 20”)

2.7/8 EUE (cursa de 20”)

13.3/8 H-490 (cursa de 18”)

3.1/2 FH (cursa de 20”)

2.3/8 EUE (cursa de 20”)

6.5/8 FH (cursa de 48”)

2.3/8 IF (cursa de 20”)

2.3/8 EUE (cursa de 20”)

2.7/8 EUE (cursa de 20”)

3.1/2 FH (cursa de 20”)

2.7/8 IF (cursa de 20”)

2.3/8 EUE (cursa de 20”)

45180 stg

1.1/4 Wilson External Flush (cursa de 20”)

4.1/2 X-Hole 7 Ft.
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1848
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site