Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Biocompatibilitate

Chimie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Biocompatibilitate



Pentru GNLD, asigurarea ca produsele sunt biocompatibile cu corpul uman reprezinta un moment esential in procesul de dezvoltare a produselor, si o importanta diferenta in calitatea acestora. Filosofia noastra este bazata pe fundamentala convingere ca produsele pe care le utilizati trebuie sa se potriveasca cu mediul ambient, ceea ce inseamna ca mancarea si suplimentele pe care le consumati trebuie sa fie compatibile cu corpul uman.

Biocompatibilitatea nu a fost niciodata un considerent important pentru consumatorii de suplimente nutritive. Pe masura ce dorinta oamenilor de a imbatrani mentinandu-si sanatatea si vitalitatea a crescut, industria suplimentelor nutritive a capatat o importanta fara precedent, cu cresteri puternice si constante ale vanzarilor peste tot in lume.

Intr-o astfel de piata dinamica, denumiri ca "organic" si "natural" au fost reinterpretate pana la momentul in care, pentru consumatori, si-au pierdut in mare parte intelesul. Uleiul de motor spre exemplu, este "organic", intr-un anumit sens (acesta fiind, faptul ca deriva din organisme care au fost candva vii), dar nu este ceva ce am dori sa introducem inorganism. Totodata, "organic" a fost definit drept ceva care "contine carbon" si conform acestei definitii o multime de substante periculoase sunt in fapt "organice" (otravuri ca cianura, solventi ca terebentina, vopselele fluorescente, etc). Asa ca sa il atentionam pe cumparator, ca denumirea de "organic" poate insemna aproape zero in conditiile pietii actuale.

Intr-un mod similar, cuvantul "natural" si-a pierdut sensul. Unii producatori de suplimente nutritionale folosesc materiale care sunt "naturale" dar carora nu le cunosc biocompatibilitatea. Ingrediente precum coaja de pin, alga portocalie, algele de suprafata si altele pot fi ingrediente naturale dar aceste substante nu fac parte din dieta normala a omului. Corpul uman poate sa nu fie inzestrat corespunzator pentru a procesa aceste substante. A intreba daca ceva este "natural" sau "organic" nu este la fel de important cu a intreba:

este biocompatibil cu omul ?"

In GNLD, aria extinsa de cercetare si angajamentul fata de amprenta originala a naturii, ne diferentiaza. Noi consideram biocompatibilitatea produselor noastre ca fiind o prioritate la virf. Inainte de a aproba folosirea materiilor prime,ele nu trebuie numai sa treaca riguroase teste de laborator, de calitate, de puritate si functionare, dar trebuie in aceeasi masura sa corespunda si criteriului de biocompatibilitate. Aceasta substanta face parte in mod normal din alimentatia omului ? Are cumva o lunga durata de utilizare sanatoasa ? Exista factori necunoscuti in compozitia sa ? Se potriveste amprentei originale a naturii in ceea ce priveste nutritia umana ? Este sanatos pentru om sa o consume zilnic timp de 5 ani, 10 ani, 20 de ani, sau o viata ?

Aceasta este provocarea ce a mentinut produsele GNLD nu numai la nivelul stiintei de varf dar si al tehnologiei in aceeasi masura. Prin angajamentul nostru de a dezvolta produse ce au la baza surse cu o puternica biocompatibilitate si de a impinge inainte bariera suplimentelor nutritive, GNLD a devenit un pionier in aceasta industrie.

Informatia cuprinsa in aceasta sectiune este concentrata asupra directiei dezvoltarii actuale a stiintei, si a subiectelor asociate. Contine comentarii, interpretari si revizuiri ale Comitetului de Consultanta Stiintifica a GNLD, a Global Science Network (Retelei Stiintifice Mondiale) si a altor membri calificati din echipa stiintifica si tehnologica a GNLD

Carotenoid complex

Numiti uneori "creioanele naturii", carotenoizii sunt o familie uriasa a pigmentilor plantelor colorate; multi dintre ei sunt precursori ai vitaminei A. Carotenoizii sunt responsabili pentru rosul din tomate, orange-ul din morcovi, si galbenul din bostani. Sunt deasemenea prezenti in plantele de culoare verde cum ar fi spanacul, unde sunt mascati de verdele clorofilei. Aproximativ 600 de tipuri de carotenoizi au fost identificati pana acum - dintre care 50 pana la 60 apar in suplimentele noastre.

Interesul stiintific referitor la beneficiile aduse de carotenoizi sanatatii, a inceput la sfarsitul anilor 1970 cand cercetatorii au constatat ca dietele bogate in fructe si legume erau asociate cu scaderea incidentei anumitor maladii. Ulterior oamenii de stiinta au aflat ca fructele si legumele datoreaza multe din beneficiile lor nutrientilor protectori precum carotenoizii. S-a descoperit ca acestia indeplinesc chiar anumite functii in anumite regiuni ale organismului uman.

GNLD a fost si este un pionier al investigatiilor in domeniul dietei cu carotenoizi, si cercetarea noastra stiintifica a dus la dezvoltarea in exclusivitate produsului Carotenoid Complex. Introducerea pe piata, in 1992, a Carotenoidului Complex, reprezinta incununarea a mai mult de 10 ani de cercetari stiintifice si 7 ani de dezvoltare. Unele dintre cercetarile noastre originale au fost prezentate de catre membrii SAB, Academiei de Stiinte din NEW YORK in 1993, rezultatele fiind publicate mai tarziu in American Journal of Clinical Nutrition.

Bioutilitate

Asigurarea ca un produs este bioutil, inseamna ca dupa ce este ingerat, acesta chiar sa fie utilizat de organism, aceasta asigurare fiind un pas important in dezvoltarea oricarui produs nutritional. Carotenoid Complex a fost riguros testat si dovedit a fi cat se poate de bioutil, de catre numerosi cercetatori independenti incluzand aici si numeroase agentii guvernamentale. De fapt, nu cunoastem un alt supliment nutritional care sa asigure o asa mare bioutilitate ca si Carotenoidul Complex.

Carotenoid complex este un supliment nutritional antioxidant, liposolubil, in intregime natural obtinut din tomate, morcovi, spanac, ardei gras, capsuni, caise si piersici. Multi cercetatori au ales Carotenoidul Complex al GNLD pentru studiile lor din cauza ca este un supliment de carotenoizi complex, cu spectru larg, ce asigura o forma consistenta si standardizata de carotenoizi, pe care ei isi pot baza studiile si reputatia. Un astfel de scrutin stiintific va asigura ca ingredientele din Carotenoid Complex, isi indeplinesc de fapt misiunea.

Certitudinea ca suplimentul nutritiv Carotenoidul Complex este bioutil a reprezentat pasul primar in cercetarea stiintifica continua a acestui produs. Era esential sa se dovedeasca pe subiecti umani, ca atunci cand faceau parte din dieta, carotenoizii din Carotenoid Complex erau digerati la nivelul tractului gastro-intestinal si absorbiti in ultima faza in fluxul sangvin. Acest test rezulta dintr-un studiu de bioutilitate condus sub observatia SAB al GNLD si dovedit a fi bioutil .

* Sursa: Concentrations before and after supplementation with Carotenoid mixture, Arianna Carughi and Fred Hooper, Neo-Life Company of America, Fremont, CA, USA. American Journal of Clinical Nutrition, 59:896-9, 1994.

Protectia impotriva oxidarii la nivel celular si lipidic

Protectia lipidelor din sange

Carotenoizii joaca un rol important in protectia lipidelor din sange impotriva oxidarii, in mod special a colesterolului LDL. O echipa USDA ( US Departament of Agriculture) a folosit Carotenoidul Complex pentru a valida aceasta functie specifica pe care carotenoizii o au in dieta, in mod specific a unei diete cu suficient aport de antioxidanti ca Vitamina A, C si E. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca, Carotenoidul Complex a inhibat rezultatele negative ale oxidarii si a scazut susceptibilitatea oxidarii colesterolului LDL in organismul uman, dupa numai 12 zile de utilizare.

Protectia lipidelor

Alte studii bazate pe Carotenoid Complex au fost conduse de cercetatori la Florida International University (Miami), University of Washington (Seattle), si USDA Western Human Nutrition Research Center (Presidio of San Francisco). Aceste studii au demonstrat ca trei capsule de Carotenoid Complex pe zi, preveneau oxidarea lipidelor celulare.

Studiile au durat 120 de zile, perioada de-a lungul careia 9 paciente au trait in cadrul sectiei de cercetare a metabolismului a USDA Western Human Nutrition Research Center, unde dieta, exercitiile si alte activitati erau controlate.

Cercetatorii au testat numai beta-carotenul (0,5 miligrame), care nu a cauzat o scadere semnificativa a oxidarii lipidelor. In schimb, cand a fost testat Carotenoidul Complex, cu spectrul sau larg de nutrienti incluzand alpha-, beta-, gamma-, si zeta- carotenul, lycopen, luteina, cryptoxanthin, si alti carotenoizi naturali din fructe si legume, s-a observat o scadere mult mai mare a oxidarii lipidelor decat atunci cand s-a folosit numai beta-carotenul singur. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca rezultatele asigura dovezi care sa sprijine efectele benefice ale carotenoizilor in prevenirea peroxidarii lipidelor la nivel celular.

Susceptibilitatea peroxidarii lipidelor

DAY 71 = scadere

DAY 92 = 21 zile numai cu beta.caroten

DAY 99 = 7 zile cu Carotenoid

Beta caroten = valoarea dupa 21 de zile

Carot. Complex = valoarea dupa 7 zile

* Sursa: EFFECTS OF A CAROTENE DEFICIENT DIET ON MEASURES OF OXIDATIVE SUSCEPTIBILITY AND SUPEROXIDE DISMUTASE ACTIVITY IN ADULT WOMEN; Free Radical Biology in Medicine, Vol. 17, No. 6, pp. 537 - 544, 1994.

Protectia celulara

Mai mult, aceleasi studii au demonstrat ca administrat zilnic, Caroteniod Complex protejeaza celulele impotriva oxidarii. Markerii biologici pentru oxidarea celulara s-au redus in mod semnificativ comparativ cu cei ai grupului cu beta-caroten.

Beneficiile antioxidantilor

Aceste rezultate sunt importante deoarece oxidarea contribuie la procesul de imbatranire, la declinul sistemului imunitar si la aparitia maladiilor cronice precum cancerul, bolile de inima, maladiile degenerative ale ochilor (cataracte, degenerescenta maculara), si a maladiilor degenerative ale sistemului nervos.

Capacitatea Carotenoidului Complex de a stapani efectele negative ale oxidarii poate reduce degradarea la nivel celular, degradare care poate duce la imbolnaviri. Aceste studii sunt importante deoarece demonstreaza necesitatea consumarii carotenoizilor chiar daca in dieta exista alti antioxidanti ca: vitaminele A, E si C. Astfel, Carotenoidul Complex poate constitui un beneficiu si pentru cei care au o dieta bine echilibrata.

Ridicarea imunitatii

Studii conduse de cercetatori ai USDA sugereaza ca o dieta deficitara in carotenoizi compromite imunitatea si ca largul spectru de carotenoizi al Carotenoid Complex poate mari reactia imunitara chiar si in cazul indivizilor sanatosi,

Carotenoidul Complex s-a dovedit a imbunatatii spectaculos atat imunitatea la nivelul celulei, cat si sensibilitatea globala a imunitatii celulei. In primul rand, suplimentarea cu Carotenoid Complex a ridicat nivelul unui anumit tip de celule albe din sange, a limfocitelor numite "natural killer", care reprezinta prima linie defensiva a sistemului imunitar al organismului, impotriva cancerului.

Suplimentarea cu Carotenoid Complex a dus la cresterea nivelului limfocitelor "natural killer" cu mai mult de 21 % peste normal in doar 20 de zile - mai mult decat dublul efectului produs de beta-caroten singur.

In al doilea rand, utilizarea lui Carotenoid Complex a dus la cresterea imunitatii cu peste 37% in doar 20 de zile; utilizarea beta-carotenului singur nu a produs o asemenea crestere. Ridicarea imunitatii a fost masurata ca o proliferare a limfocitelor, un standard pentru determinarea competentei imunitatii si a capacitatii de a raspunde la o provocare externa.

Proliferarea limfocitelor ca raspuns la o provocare externa este un important indicator al imunitatii. Testarea proliferarii limfocitelor ca raspuns la un antigen reprezinta un standard, un indicator al cresterii nuvelului de imunitate.

Sursa CAROTENOID - FLAVONOID MODULATED IMMUNE RESPONSE IN WOMEN. T. R. Kramer, B. J. Burri & T. R. Neidlinger. USDA: Beltsville Human Nutrition Research Center, Beltsville, MD, & Western Human Nutrition Research Center, San Francisco, CA. Proceedings of the Annual Meeting of Professional Research Scientists, Federation of American Societies of Experimental Biology (FASEB), Atlanta, GA. 9 - 13 April 1995.

Cercetari viitoare

Cercetarile intreprinse, folosind Carotenoid Complex, au generat un mare interes in comunitatea stiintifica pentru rolul pe care carotenoizii il pot juca in prevenirea maladiilor si mentinerea sanatatii. De exemplu, doi carotenoizi care au generat recent, interes, sunt luteina si rolul sau in mentinerea sanatatii ochilor, si alpha-carotenului cu rol in prevenirea cancerului. Credem ca vor fi descoperite pe viitor si alte functii ale carotenoizilor.

Numai un mic procent din populatia globului mananca portia recomandata zilnic de fructe si legume, si GNLD a creat un produs care asigura beneficii reale.

Carotenoid Complex-ul GNLD ajuta la acoperirea golului dintre ceea ce mancati, si ceea ce ar trebui sa mancati cu adevarat pentru a asigura necesarul organismului.

Referinte:

Carughi, A & Hooper, FG Plasma carotenoid concentrations before and after supplementation with a carotenoid mixture . Annuls of the New York Academy of Sciences, Vol. 691: 244-245, 1993.

Carughi, A & Hooper, FG Plasma carotenoid concentrations before and after supplementation with a carotenoid mixture. American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 59 (4): 896-899, 1994.

Dixon, ZR, Burri, BJ, Clifford, A, Frankel, EN, Schneeman, BO, Parks, E, Keim, NL, Barbieri, T, Wu, M, Fong, AKH, Kretsch, MJ, Sowell, AL, Erdman, JW Effects of a carotene-deficient diet on measures of oxidative susceptibility and superoxide dismutase activity in adult women. Free Radical Biology and Medicine. Vol. 17 (6): 537-544, 1994.

Dixon, ZR, Shie, FS, Warden, BA and Burri, BJ Effect of Low Carotene Diet on Malondialdehyde (MDA) Concentration. FASEB J. 10:A240, 1996.

Dixon ZR; Shie FS; Warden BA; Burri BJ; Neidlinger TR. The effect of a low carotenoid diet on malondialdehyde-thiobarbituric acid (MDA-TBA) concentrations in women: a placebo-controlled double-blind study. Journal of the American College of Nutrition, Feb 1998, Volume 17(1):54-8

Kramer, TR, Burri, BJ, and Neidlinger, TR. Carotenoid/Flavonoid Modulated Immune Response in Women, USDA Beltsville, Human Nutrition Research Center, San Francisco, California. Proceedings of the annual meeting of Professional Research Scientists Federation of American Societes of Experimental Biology. 9-13 April 1995.

Kramer TR, Burri BJ. Modulated mitogenic proliferative responsiveness of lymphocytes in whole-blood cultures after a low.carotene diet and mixed-carotenoid supplementation in women. American Journal of Clinical Nutrition. Vol. 65(3): 871-875, March 1997.

Acizii grasi Omega 3

Din ce in ce mai multe dovezi sustin ca exista o stransa legatura intre dieta si o inima sanatoasa. Mai jos este o scurta trecere in revista a unor nutrienti care au dovedit beneficii in materie de sanatate a inimii.

Acizii grasi Omega3 sunt "grasimile bune" ce se regasesc in pestii grasi precum somonul si care sunt recunoscuti pentru calitatile lor de a intretine anumite functii ale organelor si tesuturilor, la nivelul inimii, vaselor de sange, creierului, nervilor, ochilor, pielii si incheieturilor. S-a dovedit, de asemenea, ca inhiba si inflamatiile. Pestii grasi reprezinta cele mai bogate surse ale lanturilor de acizi grasi Omega 3 de tip EPA si DHA. In timp ce cercetatorii recomanda 2 pana la 3 mese continand acizi grasi, pe saptamana, cele mai multe persoane consuma in medie, o masa pe saptamana.

Reducind cantitatea de grasimi saturate (grasimile solide de natura animala) din dieta, si marind cantitatea de acizi grasi Omega 3 proveniti din peste se realizeaza o schimbare binevenita pentru pastrarea sau recuperarea sanatatii inimii.

Studiile pe eschimosi

Eschimosii mananca in mod normal o cantitate foarte mare de grasimi, dar au riscul de atac cardiac de 1/10. Cercetatorii cred ca aceasta se datoreaza consumului mare de acizi grasi de tip Omega 3 existenti in pesti si celelalte animale marine pe care le mananca.

Bang HO et al, Plasma lipids and lipoproteins in Greenlandic West Coast Eskimos, Acad Med Scand, 192:85-94, 1972.

Bang, HO et al, The composition of food consumed by Greenland Eskimos, Acad Med Scand, 200:69, 1976

Studiile din Japonia

Din 34 de state dezvoltate, Japonia detine cea mai mica rata a deceselor provocate de bolile de inima.acest fapt a fost atribuit consumului de peste si de acizi grasi Omega 3.

Lands, WEM Fish and Human Health, Academic Press, Inc., Orlando, Florida, 1986.

U.S. National Heart, Lung and Blood Institute

Cercetatorii NHLBI sustin ca un consum de 0,5 pana la 1 gram de acizi grasi Omega 3 (EPA si DHA) pot reduce riscul de atac cardiovascular la barbatii de varsta mijlocie, cu 40 %. ( o cantitate de 4 uncii - 113,2gr - de somon furnizeaza aproximativ 1 gram de EPA si DHA)

Journal of the American Medical Association

Studii epidemiologice au aratat ca persoanelor care consuma peste gras o data pe saptamana ( echivalentul a un gram de acizi grasi Omega 3) li se diminueaza riscul de stop cardiac cu 50%.

Riscul de atac cardiac scade cu 70 % la persoanele care au cel mai ridicat aport de acizi grasi Omega3. !!!

Siscovick, D.S., Raughunathan, T.E., King, I., Dietary intake and cell membrane levels of long-chain n-3 polyunsaturated fatty acids and risk of primary cardiac arrest. JAMA, 274:1363n13667, 1995.

Cum sustin acizii grasi Omega3 o inima sanatoasa

Cercetarile au aratat ca acizii grasi Omega3 au un impact pozitiv asupra raportului dintre colesterolul bun (HDL) si cel negativ (LDL). Colesterolul bun (HDL) ofera o buna protectie si este mai putin sensibil la modificarile produse de oxidare care duce la depunerile ce obtureaza arterele.

S-a demonstrat ca acizii grasi Omega 3 reduc nivelul trigliceridelor:

pana la 25 % numai din peste;

pana la 48 % in combinatie cu vitamina E

Reduc vascozitatea sangelui:

intretin fluiditatea sangelui;

reduc tensiunea arteriala;

Referinte: Simopoulos, A.P., Omega 3 fatty acids in health and disease and in growth and development. American Journal of Clinical Nutrition 54:438n463, 1991

Uleiul de peste sustine o inima sanatoasa

Inca un motiv suficient de bun pentru a include in dieta o cantitate mare de acizi grasi Omega 3.

Un studiu recent sugereaza ca uleiul de peste (Omega 3) mentine flexibilitatea si sanatatea arterelor.

Colesterolul poate distruge lent peretii arterelor, facandu-i mai putin flexibili, poate limita fluxul sangvin, contribuind astfel la aparitia hipertensiunii si a bolilor de inima. Arterele care sunt contractate nu se pot dilata suficient si nu pot asigura cantitatea necesara de sange la nivelul tesuturilor fara o crestere a presiunii arteriale.

In acest studiu, pacientii care au consumat capsule cu ulei de peste Omega 3 pe o perioada de 4 luni au fost comparati cu un grup care a consumat prin metoda placebo. Grupul Omega 3 a prezentat o clara imbunatatire a dilatarii arteriale fata de grupul placebo. De fapt, primul grup si-a imbunatatit rata dilatarii arterelor cu 100 %. Grupul placebo nu a prezentat nici o imbunatatire.

Importanta acestui studiu este ca suplimentele de acizii grasi Omega 3 au refacut multe dintre problemele cauzate de colesterol, si nu au avut efecte negative asupra nivelului global al colesterolului. Ca efect, au reparat daunele provocate de colesterol.

Din acest studiu se poate trage concluzia ca oricine poate avea beneficii de pe urma consumarii de acizi grasi Omega 3, din cauza ca, pana la urma colesterolul tot va afecta peretii arterelor, indiferent de nivelul sau. Cei mai multi experti sunt de acord ca 2 pana la 3 portii pe peste ce contine Omega3, pe saptamana, reprezinta cel mai bun mod de a asigura un aport suficient de acizi grasi Omega 3.

*REFERINTA: Journal of the American College of Cardiology, Volume 10, Feb 2000

Vitamina E

Cel mai puternic antioxidant al naturii si un nutrient esential, vitamina E sustine vitalitatea si sanatatea generala. Cercetatorii asociaza in special nivelul ridicat al vitaminei E cu imunitatea puternica si sanatatea cardiovasculara.

Exista sute de studii care arata ca vitamina E sustine o inima sanatoasa. Prezentam in continuare doua dintre cele mai mari si mai importante studii:

Studiu Harvard (subiecti: asistentele medicale)

Acest studiu a avut sub observatie un numar de 87.000 de asistente medicale pentru mai mult de 12 ani. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca pentru aceste asistente medicale, care au consumat 200 (IU) de unitati de vitamina E pe zi, sub forma de supliment timp de 2 ani sau mai mult, riscul de accident coronarian a fost diminuat cu 41 %.

*Stampfer MJ, Hennekens CH, Manson JE, Colditz GA, Rosner B, and Willett WC. A prospective study of vitamin E consumption and risk of coronary disease in women. N Engl J Med, 328:1444-9, 1993.

Studiul Harvard pe barbati

In paralel cu acest studiu, mai mult de 39.000 de doctori au fost supravegheati timp de 8 ani. Rezultatele au aratat ca aceia care au consumat aproximativ 100 (IU) unitati de vitamina E pe zi, sub forma de supliment, au avut riscul de accidente coronariene diminuat cu 37 %.

*Rimm EB, Meir J, Stampfer MJ, Ascherio A, Ciovannucci E, Colditz GA, Willet WC. Vitamin E Consumption and the risk of coronary heart disease in men. N Engl J Med, 328: 1450-89, 1993.

Cum sustine Vitamina E o inima sanatoasa:

Vitamina E este un puternic antioxidant ce protejeaza lipidele. Aceasta inseamna ca la nivelul sistemului circulator protejeaza grasimile din sange impotriva oxidarii, protejeaza venele si arterele, si ajuta la prevenirea depunerilor de colesterol pe peretii vaselor de sange.

Usturoiul

Numeroase studii stiintifice au legat consumul de vegetale precum arpagicul, ceapa, usturoiul, prazul - de scaderea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare, a cancerului, si infectiilor. Oamenii de stiinta cred ca membrii uriasei familii de legume cu componente sulfuroase, care sunt responsabile pentru mirosul intepator, sunt, de asemenea, responsabili pentru mentinerea sanatatii.

1300 de studii din acest secol confirma beneficiile aduse sanatatii, de legumele din familia Allium. Cele mai multe dintre ele sunt concentrate asupra sanatatii inimii. Prezentam, in continuare, cateve dintre ele.

Studii asupra populatiilor din regiunile mediteraneana si asiatica arata ca, cu cat este mai mare consumul de usturoi, cu atat este mai scazuta incidenta bolilor cardiovasculare.

Un studiu clinic a aratat ca grupul de pacientii cu probleme cardiace care a avut un adaos de usturoi a avut dupa 3 ani de consum o rata a deceselor cu 66 % mai scazuta, si o rata a aparitiei celui de-al doilea atac cardiac, cu 60 % mai scazuta decat a grupului care nu a consumat suplimentul de usturoi.

O meta-analiza a rezultatelor mai multor studii, a aratat ca un catel de usturoi pe zi (sau o cantitate similara de adaos) poate scade colesterolul cu 9%. Fiecare scadere a colesterolului cu 1%, se traduce ca o diminuare a riscului cardiac cu 2 %.

Studiile efectuate pe animale au demonstrat, de asemenea, beneficiile usturoiului:

usturoiul poate reduce nivelul trigliceridelor cu peste 30%;

usturoiul poate ridica rata dintre colesterolul bun si colesterolul rau, cu peste 50%;

un studiu chinez confirma efecte similare la nivelul lipidelor pentru indivizii umani.

Un alt studiu, arata cum consumul de usturoi a accentuat progresiv activitatea de dizolvare a cheaghurilor cu 25 %, la adultii sanatosi. Efectul a fost si mai pronuntat la persoanele cu boli de inima.

In alt stdiu de proportii, oamenii de stiinta au analizat 8 teste clinice diferite a caror concluzie era ca usturoiul scade semnificativ tensiunea.

Ultimele cercetari:

Studii conduse de guvernul german au aratat ca principala componenta activa a usturoiului este un element numit allicin . Ei au dovedit ca o alimentare cu 4.000 mcg de allicin produce semnificative beneficii cardiovasculare. Acest lucru este atat de bine documentat incat Ministerul Sanatatii din Germania a recunoscut ca suplimentarea consumului de usturoi reprezinta un beneficiu pentru oricine.

Oamenii de stiinta cred ca si alte ingrediente de baza ale usturoiului, importante pentru sanatatea inimii, provin atat din partea lipidica cat si din partea hidrosolubila. Aceste ingrediente includ:

S-allylcysteine, vinidyls si di si tri-sulfides.

Vitamina C

De zeci de ani, oamenii de stiinta au facut cunoscuta de legatura benefica dintre dieta ce contine alimente bogate in vitamina C si sanatatea inimii. Dietele formate din multe alimente bogate in vitamina C inseamna un risc relativ scazut, iar dietele sarace in vitamina C inseamna un risc ridicat de aparitie a problemelor cardiace. Intr-un studiu publicat in Journal of the Federation of American Societes of Experimental Biology (Dietary antioxidants and odds ratio for coronary heart disease: FASEB J. 5:A715, 1991), s-a aratat ca barbatii care aveau deficeinte de vitamina C erau de trei ori mai expusi unui atac cardiac. De asemenea, nivelul ridicat al vitaminei C reduce la jumatate riscul unui atac de cord.

Un nivel mai ridicat de vitamina C decat RDA, a fost asociat cu:

un risc mai mic al deceselor din motive cardiace si al bolilor cardiace.

o crestere a colesterolului HDL (bun);

o scadere a colesterolului LDL (rau);

scaderea tensiunii.

Cum actioneaza vitamina C:

Vitamina C este un antioxidant care protejeaza partea apoasa a celulelor, tesuturile si fluidele, precum sangele, de daunele provocate de actiunea oxidativa a radicalilor liberi.

Vitamina C face parte din reteaua antioxidantilor naturali ai organismului, si este capabila sa protejeze si sa refaca vitamina E oxidata.

Cercetari recente:

Un studiu recent, publicat in Journal of the American Medical Association a aratat ca vitamina C, joaca un rol sinergic impreuna cu vitamina E in sanatatea sistemului cardiovascular. In acest studiu, cand vitamina C si vitamina E sunt luate impreuna, reduc riscul bolilor cardiace cu 70%.

Fibra

Un non-nutrient esential, fibra alimentara este un complex de carbohidrati greu de digerat care asigura structura celulara a plantelordin dieta.. Fibra se gaseste in coaja si pulpa fructelor si legumelor, plus in seminte, nuci si graunte. Fibra solubila se gaseste sub forma de solutii rasinoase si pectina. Fibra insolubila se gaseste sub forma de celuloza, hemiceluloza si lignina.

Cercetarile asociaza dietele sarace in fibra alimentara cu cresterea riscului de aparitiei a multor boli, incluzand bolile cardiovasculare.

Fibra suficienta = risc scazut de aparitie a bolilor

Cele mai multe agentii de sanatate, la momentul actual, recomanda intre 20-30 grame de fibra pe zi. O persoana obisnuita consuma aproape o treime sau cel mult jumatate din aceasta cantitate.

Studii epidemiologice ca cele ale NHANES (National Health and Nutrition Evaluation Survey) arata o corelatie directa intre ratia de fibra alimentara provenita din fructe, legume sicereale integrale, si sanatatea sistemului cardiovascular. Acele persoane care au o dieta foarte bogata in fibra din fructe, legume si graunte, au cel mai scazut risc la boli de inima. Aceia care au o dieta foarte scazuta in fibra alimentara, sunt si cei care prezinta un risc foarte mare. Cu toate ca, un larg spectru de fibra alimentara este cea mai buna alegere, stiinta a demonstrat ca anumite tipuri de fibra incluse intr-o astfel de dieta au beneficii cardiovasculare foarte precise. Aceste studii au aratat ca fibra solubila ( substantele rasinoase si pectina obisnuite in taratele de ovaz si fasole) ajuta la reducerea nivelului lipidelor din sange, inclusiv a colesterolului.

Cum sustine fibra alimentara o inima sanatoasa:

O dieta bogata in fibra alimentara:

scade eficienta digerarii grasimii si reduce cantitatea de grasimi, inclusiv a colesterolului, care este absorbit in fluxul sanguin;

combina colesterolul din dieta cu acizii biliari (care sunt compusi din colesterol), in tractul digestiv. Din cauza ca acizii biliari sunt eliminati, organismul este fortat sa utilizeze o parte din rezervele de colesterol ca sa asigure o noua rezerva de lichid biliar;

Cercetari recente:

Un studiu publicat in Journal of the American Medical Association (JAMA - 3 iunie 1999), ce implica mai mult de 68.000 de femei, a demonstrat ca fibra alimentara din grau integral a asigurat un serios suport pentru sanatatea inimii. Acele femei care au avut cel mai ridicat consum de fibra (aproximativ 22 grame pe zi) au avut un risc de atac cardiac cu 47% mai scazut decat cele cu ratii de 11 grame pe zi.

Aceiasi cercetatori au ajuns la concluzia ca " fibra alimentara ajuta prin reglarea nivelului de colesterol, scaderea zaharurilor din sange, marirea sensibilitatii insulinei si scaderea riscului de ingrosare a sangelui".

Carotenoizii

Numeroase studii asociaza carotenoizii - pigmentii de culoare galbena, verde, rosie si portocalie, din fructe si legume - cu reducerea riscului de aparitie a cancerului si a bolilor de inima, de stimularea imunitatii, si de protectia tesuturilor. Fructele si legumele reprezinta cele mai bune surse de carotenoizi, dar cele mai multe persoane nu mananca cele 5 pana la 9 portii recomandate pe zi pentru o stare de sanatate optima.

In anii 1970, cercetatorii au descoperit ca persoanele cu diete bogate in fructe si legume prezentau un risc scazut de dezvoltare a bolilor, inclusiv a bolilor cardiace.

In studii ulterioare conduse de Statele Unite, Ministerul Alimentatiei Britanic si alte agentii si universitati s-a demonstrat, in mod repetat, ca persoanele cu diete bogate in fructe si legume au avut cel mai mic risc de boli cardiace. Populatiile cu ratii scazute de fructe si legume au cele mai ridicate procente de boli.

In alt studiu pe 121.000 de asistente medicale, publicat in jurnalele medicale:

acelea cu cele mai mari ratii de beta-caroten din fructe si legume au avut cu 22% mai mic riscul de boli cardiace;

Un alt studiu pe 39.000 de barbati:

acei barbati cu cele mai mari ratii de beta-caroten au avut un risc de accident cardiac cu 25 % mai scazut

In studiul Massachusetts Elderly Cohort publicat in Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, au fost testate 1.229 de persoane in varsta. Acele persoane cu cele mai mari ratii de beta-caroten au prezentat:

o reducere a riscului de deces cardiovascular cu 43%;

o reducere a riscului de infarct miocardic fatal cu 68%.

Stiinta de varf de astazi, a demonstrat ca beta-carotenul este numai un membru dintr-o foarte larga familie de aproximativ 600 de membri, incluzand alfa-carotenul, gama-carotenul, zeta-carotenul, (lycopene) si luteina. A aratat, de asemenea, ca diferiti carotenoizi au efecte cardioprotective individuale. In plus, stim ca in matricea originala a naturii, beta-carotenul nu apare niciodata singur, in fructe si legume, ci impreuna cu ceilalti membrii ai familiei carotenoizilor.

Cercetarile de ultima ora arata ca un amestec complex de hrana care contine toata gama de carotenoizi asigura cele mai mari beneficii.

Un studiu publicat in noiembrie 1994 in JAMA (Journal of the American Medical Association) intitulat "Serum Carotenoids and Coronary Heart Disease" a privit dincolo de dieta pentru a evalua efectele cardioprotective ale carotenoizilor in fluxul sanguin a 1898 de barbati.

Rezultate

Aceia cu cel mai ridicat ser de carotenoizi aveau cel mai coborat risc; aceia cu cel mai scazut nivel de carotenoizi prezentau cel mai ridicat risc;

pentru toti barbatii, cel mai ridicat nivel de carotenoizi = 36 % reducere a riscului.

pentru cei care nu au fumat niciodata, cel mai ridicat nivel de carotenoizi = 72 % reducere a riscului.

Cum actioneaza carotenoizii:

Carotenoizii sunt antioxidanti puternici ce protejeaza lipidele.

Odata ce sunt absorbiti in fluxul sanguin, carotenoizii sunt transportati impreuna cu lipidele, protejandu-le de oxidare.

Carotenoizii protejeaza, de asemenea, celulele si membranele care alcatuiesc tesuturile cardiace si peretii vasculari de oxidare.

Un anume tip de carotenoid, Lycopenul, s-a dovedit ca protejeaza colesterolul LDL

Flavonoizi

Flavonoizii sunt antioxidanti hidrosolubili ce se gasesc in fructele cu seminte (capsuni, fragi, mure, coacaze etc), citrice, struguri, ceaiuri.

Prima utilizare clinica cunoscuta a flavonoizilor s-a petrecut in 1936, cand oamenii de stiinta maghiari au demonstrat ca extractul din coaja de citrice combinat cu vitamina C, ajuta la intarirea capilarelor.

Doua dintre cele mai cunoscute studii stiintifice care au conturat importanta flavonoizilor sunt:

Dieta chineza si studiul asupra sanatatii, ce cuprindea mai mult de 10.000 de persoane. Acest studiu arata ca, in ciuda faptului ca populatia Chinei are o dieta cu un continut scazut de grasimi fata de persoanele din tarile industrializate din Europa si America, riscul scazut al bolilor cardiace pare ca se datoreaza altor factori. S-a descoperit ulterior ca flavonoizii existenti in dieta lor, in mod special in ceaiul verde, exercitau o importanta protectie suplimentara.

Al doilea dintre cele mai cunoscute studii a fost numit paradoxul francez . In acest caz era vorba despre dieta foarte bogata in grasimi a francezilor, care, in ciuda acestui fapt, nu au multe probleme cardiace, ceea ce ii nedumirea pe oamenii de stiinta.

Mai tarziu s-a descoperit ca beneficiile cardiovasculare se datorau flavonoizilor prezenti in vinul rosu ce ocupa un loc important in dieta lor.

Cum actioneaza flavonoizii:

Flavonoizii asigura protectia antioxidanta a partii hidrosolubile a celulelor si a tesuturilor, inclusiv a sangelui. Si flavonoizii actioneaza ca parte integranta a complexului de antioxidanti din organism ce protejeaza si refac vitaminele C si E oxidate.

Vitamina C ajuta la scaderea tensiunii arteriale!

Un studiu recent publicat in The Lancet" sugereaza ca vitamina C poate juca un rol important in controlarea tensiunii.

Cercetatorii de la Boston University School of Medicine si de la Linus Pauling Institute a oferit unui grup de voluntari cu hipertensiune de la mediu la moderat, 500 mg de vitamina C zilnic. Dupa numai o luna scaderea tensiunii a fost, in medie, de 9,1 % aproape la fel de eficace ca medicatia pentru hipertensiune.

Teoria cercetatorilor era ca vitamina C poate imbunatatii capacitatea organismului de a sintetiza oxidul nitric, care joaca un rol important in mentinerea vaselor de sange relaxate.

500 mg de vitamina C zilnic este universal considerata o cantitate suficienta, totusi multe persoane nu consuma aceasta cantitate in mod obisnuit. Vitamina C este un puternic antioxidant care prezinta multe beneficii pentru oricine, si suplimentarea este o cale excelenta de a obtine o cantitate optima zilnic.

REFERINTA: Duffy, S. J., Gokce, N., Holbrook, M., Huang, A., Frei, B., Keaney, J. F. Jr, Vita, J. A., Treatment of hypertension with ascorbic acid. The Lancet, Volume 354, Number 9195, December 1999.

Zincul este un nutrient decisiv in prevenirea pneumoniei si a diareei la copii

Un studiu din numarul din decembrie aparut in The Journal of Pediatrics sugereaza ca zincul este un nutrient decisiv pentru copii, si o deficienta a acestui element poate avea consecinte foarte periculoase. Autorii au afirmat ca zincul este strans legat de sistemul imunitar si o deficienta, poate compromite capacitatea organismului de a combate bolile si problemele imunitare.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a raportat ca principala cauza a mortii, diareei si pneumoniei in tarile nedezvoltate se poate reduce cu adaosuri de zinc. Studiul sustine ca rata mortalitatii la copii poate fi diminuata cu pana la 41 %, prin suplimentarea zincului.

Pentru cei ce au copii, o ratie potrivita de zinc reprezinta cea mai buna solutie in batalia impotriva problemelor imunitare cu care copiii se confrunta zilnic. Zincul se gaseste, in mod normal, in fructele proaspete, in legume si in graul integral, dar dieta multor copii nu contine aceste alimente. Suplimentarea este cel mai eficace mod de a asigura copiilor un aport optim de zinc.

* REFERINTE: Hambidge, M., Krebs, N., Zinc, diarrhea, and pneumonia , The Journal of Pediatrics, December 1999, Volume 135, Number 6.

Acidul folic este esential inainte si dupa sarcina

Toata lumea are nevoie de acid folic, care este o vitamina necesara multor functii metabolice. Un studiu recent (realizat in China si publicat in numarul din 11 noiembrie 1999 al The New England Journal of Medicine*) subliniaza importanta unei cantitati suficiente de acid folic in dieta femeilor gravide sau a celor care se pregatesc pentru sarcina.

Aproape 130.000 de femei care au luat acid folic (acidul folic este o vitamina B) ca supliment inainte sa ramana gravide si in timpul primului trimestru al sarcinii, au avut o scadere cu 40 pana la 85 % a riscului de a naste un copil cu probleme ale tubului neural, comparativ cu alte 120.000 de femei care nu au luat acid folic.

Problemele tubului neural (NTD) reprezinta probleme din nastere foarte serioase incluzand spina bifida si anencefalie. In SUA, aproximativ 4.000 de sarcini pe an sunt afectate de aceste defecte din nastere.

Nutritia prezinta o importanta critica la orice varsta, dar in timpul sarcinii orice deficienta poate afecta nu numai viata mamei, dar si viata fatului. Femeile care sunt in perioada sarcinii, ar putea sa aiba un start excelent cu Formula IV. Acest supliment nutritional contine cantitatea optima de acid folic, precum si un larg spectru de nutrienti ce mentin starea de sanatate.

* REFERINTE: Robert J. Berry, Zhu Li, J. David Erickson, Song Li, Cynthia A. Moore, Hong Wang, Joseph Mulinare, Ping Zhao, Lee-Yang C. Wong, Jacqueline Gindler, Shi-Xin Hong, Adolfo Correa, Ling Hao, Elaine Gunter, for the China-U.S. Collaborative Project for Neural Tube Defect Prevention Prevention of Neural-Tube Defects with Folic Acid in China, The New England Journal of Medicine -- November 11, 1999 -- Vol. 341, No. 20.

Family Medicine Journal spune ca Vitamina E din dieta nu este de ajuns

Este aproape imposibil sa primesti cantitatea suficienta de vitamina E numai din dieta, se afirma in numarul noiembrie/decembrie al Archives of Family Medicine*.

Autorii au declarat ca ar trebui 1000 de migdale pentru a asigura 400 IU de vitamina E Suplimentarea este singura modalitate de a asigura doze mari de vitamina E, din moment ce dietele nu pot indeplini acest scop

Doze zilnice de 200 - 800 IU (unitati) sunt considerate optime pentru protectia impotriva bolilor cardiovasculare. Vitamina E se gaseste in multe alimente, dar mancand suficient pentru a asimila 200 IU pe zi, unei persoane ii poate creste, in mod nepermis, cantitatea de calorii. Suplimentele nutritionale va permit sa beneficiati de efectele pozitive pe care vitamina E le are asupra sanatatii fara o crestere nedorita de calorii. Nenumarate studii evidentiaza protectia vasculara pe care o asigura vitamina E, si fiecare adult poate beneficia de acest nutrient incredibil de complex.

Vitamina E trebuie sa fie una din pietrele de temelie ale oricarui program de nutritie, considerata a fi cel mai important antioxidant din natura, vitamina E nu este doar un produs nutritional esential, ci protejeaza membrana celulara de atacul daunator al radicalilor liberi. Vitamina E nu este numai alfa-tocoferol, ci o familie de nutrienti care sunt toti parte a lantului alimentar. Este compusa si din alti tocoferoli si tocotrienoli. Multe suplimene nutritionale, in special vitamina E sintetica, nu contin ceilalti membrii importanti ai familiei vitaminei E.

* REFERINTE: David H. Emmert, MD; Jeffrey T. Kirchner, DO, The Role of Vitamin E in the Prevention of Heart Disease, Archives of Family Medicine, Vol. 8 No. 6, November/December 1999

Soia = inima sanatoasa

U.S. Food and Drug Administration (FDA) a anuntat recent aprobarea unei cerinte in domeniul sanatatii, ce solicita folosirea pe etichetele alimentelor a informatiei ce asociaza proteinelor din soia cu riscul redus al bolilor coronariene.

Produsele alimentare care contin minimum 6,25 grame de proteina din soia per portie vor fi autorizate sa specifice ca, prin consumul zilnic a minim 25 grame de proteina din soia se reduce semnificativ riscul bolilor coronariene.

Aceasta cerinta, dezvoltata de FDA si bazata pe dovezi stiintifice colectate din mai mult de 50 de studii independente, a conchis ca 25 grame de proteina din soia zilnic, impreuna cu o dieta scazuta in grasimi saturate si colesterol, reduc riscul maladiilor cardiace coronariene.

Milioane de oameni decedeaza anual din cauza maladiilor cardiace coronariene, pentru care nivelul ridicat al colesterolului constituie una dintre cauze.

GNLD cunoaste de ani de zile puterea de protectie a fitonutrientilor oferita de soia. De aceea veti vedea soia si derivate din soia printre materiile prime din gama produselor GNLD.

Vitamina E protejeaza ochii

O echipa de cercetatori francezi a adus la cunostinta ca Vitamina E poate asigura protectia impotriva degenerarii maculare, principala cauza ce duce la orbire la persoanele in varsta.

Degenerescenta maculara este cauza majora a degradarii vederii la persoanele in varsta. Cauza bolii este putin inteleasa si tratamentul cu laser a dat rezultate limitate la un numar restrans de pacienti.

Dar rezultatele testelor efectuate de cercetatorii francezi arata ca vitamina E, actionand ca un nutrient antioxidant poate lucra impotriva a ceea ce specialistii numesc degenerescenta maculara. (AMD- age related macular degeneration).

Aceste rezultate sugereaza ca vitamina E poate asigura o protectie impotriva AMD, afirma cercetatorii francezi in publicatia Archives of Ophtalmology.

Cercetatorii au studiat rezultatele a mai mult de 2500 de adulti de 60 de ani, sau peste aceasta varsta. S-a stabilit ca 38 din pacienti sufereau de o forma avansata de AMD si ca afectiunea se manifesta preponderent la pacientii peste 80 de ani.

La pacientii care aveau un consum ridicat de vitamina E, specialittii au constatat o scadere cu 82 % a AMD in faza avansata.

Vitamina E este cu adevarat cel mai puternic antioxidant natural si de ani de zile GNLD a comunicat in mod constant numeroasele beneficii pentru sanatate ale alimentatiei integrale, sursa naturala de vitamina E. Nu ne indoim ca studiile viitoare vor descoperii alte beneficii semnificative ale acestui incredibil nutrient.

Vitamina E care face parte din compozitia produselor GNLD este complexa si este extrasa din surse naturale integrale. Studiile au demonstrat ca vitamina E naturala are o biocompatibilitate de doua ori mai mare cu organismul uman decat produsul de sinteza.

Nu veti gasi niciodata o componenta de calitate inferioara in produsele GNLD.

* REFERINTE: Cecile Delcourt, Ph.D.;Dr. Jean Paul Cristol, M:D; Frederic Tessier,Ph.D, Claude Leger, Ph.D, Dr. Bernard Descomps M.D., Laure Papoz Ph.D, si POLA Study Group. Age- related Maculary Degeneration and Antioxidant Status in the POLA Study. Archives of Ophtalmology vol. 117. No.10, Oct.1999.

Tre-en-en

Primul fitonutrient din lume, Tre-en-en creat de GNLD, existent si in Formula IV si FORMULA IV Plus, furnizeaza lipide si steroli din plante, componente esentiale pe care procesarea alimentelor le inlatura din principalele alimente care formeaza baza dietei noastre zilnice. Numita dupa grecescul "3 in 1", Tre-en-en este o combinatie unica de concentrate extrase din grau integral, tarate de orez si soia. Mai mult decat ulei din germeni de grau si soia, contine tot ceea ce este natural din partea lipida a plantei.

Grasimile sanatoase pentru organism, lipidele si sterolii din grau, orez si soia constituie "grasimile bune". Anumite lipide, incluzand acizii grasi omega-6 si omega-3, pot creste fluiditatea sangelui si supletea membranelor celulare ajutand la functionarea normala a celulelor. Sterolii din plante pot avea mai multe efecte benefice printre care: reducerea nivelului colesterolului, diminuarea riscului de ateroscleroza si inhibitia tumorilor. Ambele, lipidele si sterolii se gasesc in tarata si in stratul de suprafata al bobului, care sunt indepartate pe parcursul procesului de prelucrare a cerealelor.

Oamenii de stiinta stiu de mult timp ca lipidele si sterolii sunt necesari pentru o functionare normala a celulei, a activitatii glandulare, precum si a cresterii si dezvoltarii generale. O serie de studiii conduse la Universitatea A&M din Texas, a confirmat in 1987, beneficiul nutritional al concentratului din grau Tre-en-en. Studiul de 7 saptamani a urmarit cresterea, dezvoltarea, maturizarea si activitatea glandulara a soarecilor tineri, hraniti fie cu dieta de control standard (mancare de laborator imbunatatita cu vitamine si minerale) fie cu dieta standard cu concentratul din grau Tre-en-en substituind lipidele folosite in mancarea standard. Animalelor le era permis sa manance cat de mult doreau; ambele feluri de alimentatie avand acelasi continut caloric.

Cand cantitatea de mancare consumata a fost corelata cu greutatea castigata, cercetatorii au descoperit ca animalele hranite cu Tre-en-en aratau o crestere si dezvoltare superioara, indicand ca organismele acestora folosisera mai bine nutrientii disponibili. In toate cazurile grupul hranit cu Tre-en-en a crescut mai repede, atingand maturitatea mai repede, prezentand o dezvoltare generala mai buna decat grupul hranit standard. Mai mult, sistemul cardiovascular al celor hraniti cu Tre-en-en era mult mai bine dezvoltat, si activitatea glandei suprarenale - un indicator al nivelului energiei lor si al capacitatii de a raspunde la stres - era mai buna.

Crestere si dezvoltare

Animalele cu dieta ce continea Tre-en-en au atins un nivel superior de crestere si dezvoltare generala fata de nivelul animalelor cu dieta de control.

Dezvoltarea cardiovasculara

Animalele cu dieta Tre-en-en prezentau o dezvoltare mai buna a sistemului cardiovascular decat animalele cu dieta standard. Dezvoltarea cardiovasculara (determinata dupa greutatea inimii) a fost paralela cu dezvoltarea globala indicand ca animalele mai mari nu erau mai grase,dar in schimb, erau mai bine dezvoltate.

Eficienta utilizarii nutrientilor

Comparativ cu animalele cu dieta standard, animalele hranite cu Tre-en-en au demonstrat o crestere, dezvoltare si maturizare superioara , chiar daca ambele grupe testate au consumat aceeati cantitate de calorii. Acest rezultat indica faptul ca animalele hranite cu Tre-en-en au utilizat nutrientii continuti in mancare mult mai eficient decat animalele cu diata standard.

Activitatea glandulara

Activitatea glandulara (masurata dupa nivelul de glicogen din ficat) a fost aproape de doua ori mai mare la grupul Tre-en-en comparativ cu grupul cu dieta standard. Acest rezultat indica faptul ca animalele hranite cu Tre-en-en aveau un nivel de energie superior si erau mai bine pregatite sa faca fata stresului.

Tre-en-en, disponibil in mod exclusiv de la GNLD, asigura lipidele si steroli de care au nevoie celulele pentru a fi la nivelul de sanatate optim. Cu ajutorul extractelor si concentratelor din grau, tarata de orez si soia, presate si prelucrate la rece, Tre-en-en asigura o buna nutritie la nivel celular.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1427
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved