Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

ALGORITMUL ELABORARII PLANULUI DE AFACERI IN FIRMELE DE COMERT, TURISM SI SERVICII

afaceri+ Font mai mare | - Font mai micALGORITMUL ELABORARII PLANULUI DE AFACERI IN FIRMELE DE COMERT, TURISM SI SERVICII

1. Definitia planului de afaceriPlanul de afaceri este un instrument managerial de actiune, elaborat intr-o anumita logica, ce presupune o gandire de perspectiva asupra dezvoltarii unei afaceri.

Planul de afaceri reprezinta un document previzional, construit la interfata mai multor domenii economice: management strategic, management operational, managementul proiectelor, managementul investitiilor, managementul resurselor umane, finante, marketing, contabilitate.

Planul de afaceri este intocmit in vederea punerii in practica a strategiilor de afaceri, el poate fi elaborat la nivel de produs, grupa de produse, activitati comerciale specifice sau pentru fundamentarea investitiilor de capital.

Un plan de afaceri se bazeaza pe urmatoarele elemente:

- un intreprinzator (omul de afaceri), care isi asuma constient anumite riscuri si doreste sa obtina un anumit profit;

- mai multe activitati care consuma resurse si care genereaza profit (ideea de afacere)

- un mediu in care se desfasoara aceste activitati (mediul de afaceri).

2. Caracteristicile unui plan de afaceri:

Prezinta o imagine de ansamblu asupra afacerii

Planul de afaceri, in cazul in care este bine intocmit, poate fi in acelasi timp si un studio de fezabilitate

Este un instrument de imbunatatire a managementului intreprinderii

Creeaza managerului posibilitatea de a-si comunica ideile si proiectele tuturor utilizatorilor externi intreprinderii (banci, investitori, parteneri potentiali)

Planul de afaceri devine o unealta indispensabila firmei datorita numarului cerintelor si ofertelor de finantare.

Functiile planului de afaceri

Functia de planificare in timp si spatiu a activitatii sau a afacerii

Functia de creditare - care se manifesta in cazul in care afacerea se finanteaza din surse externe, prin intermediul bancilor sau investitorilor

3. Necesitatea Planificarii

Un plan de afaceri de succes e un document care contine prospecte noi si descrie potentialul companiei. El reprezinta un set de proiecte specifice. Spre exemplu un plan poate fi in cautarea fondurilor pentru acoperirea cheltuielilor asociate cu dezvoltarea si marketing-ul unui producs nou. Sau poate fi utilizat pentru asigurarea unui credit bancar pentru producerea unui echipament.

Planul de afaceri, la fel ca si materialele promotionale si de reclama, ar trebui sa aduca avantaje firmei prin modul sau de alcatuire - adica prin organizarea, detalierea si realismul lui.

Pentru a atinge aceste scopuri, planul de afaceri trebuie sa urmareasca:

sa puna in discutie planurile companiei pentru perioadele de scurta si de lunga durata

sa indice faptul ca aceste scopuri pot fi atinse

sa demonstreze ca realizarea planului va satisface cerintele cititorului

4. Utilitatea Interna si Externa a Planului de afaceri

Finantarea bancara - datorita problemelor intervenite prin esecul unor proiecte economice (unele de foarte mari proportii), bancile au devenit neincrezatoare si nedispuse sa mai continue politica imprumuturilor conform procedurilor traditionale (in mod traditional, bancile nu cereau un plan de afaceri de la solicitantii de imprumuturi, bazandu-si increderea pe analiza anterioara si actual privind activitatea economic-financiara a intreprinderii). Astfel, o firma de marime medie, poate fi situata intr-o pozitie favorabila si poate obtine finantarea dorita cu ajutorul unui plan de afaceri scris

Investitia de capital - spre deosebire de banci, investitorii doresc sa li se demonstreze profitabilitatea proiectului de investitii propus, care sa permit recuperarea investitiei la o rata accelerata (20% la 60% anual, sau cinci pana la maximum sapte ani). In plus ei vor dori sa afle cum si cand isi vor recupera banii investiti, prin vanzarea companiei sau pe alta cale, pentru a se lamuri asupra probabilitatii unei profitabilitati crescute. Astfel, investitorii urmaresc si analizeaza atent urmatoarele aspecte:

Rezultatele inregistrate de firma solicitanta;

Piata de desfacere;

Persoanele din conducerea societatii;

Performantele conducerii;

Fezabilitatea indeplinirii previziunilor;

Unicitatea produsului si tehnologia lui;

Calitatea managementului

Daca pentru banci interesul consta in existenta unor actiuni capabile sa stea drept garantii pentru suma imprumutata, pentru investitori interesul se afla in calitatea oamenilor care conduc firma si in profitabilitatea pe durata cat mai mare a acestora.

Aliantele strategice - se refera la cercetarea stiintifica aplicativa comuna, la problemele dezvoltarii produsului de marketing, de regula si in mod tipic intre corporatii mari si firme de marime mica, dar in dezvoltare.

Cel mai adesea, pentru firmele in crestere, aranjamentul include o combinatie de sprijin financiar si acces la canalele de distributie bine consolidate. Efortul comun poate sa dureze mai multi ani. Firmele mari vor sa analizeze planul de afaceri al unei firme de marime medie, inainte de a se angaja la un contract pe termen lung.

Fuzionarile - firmele de marime cauta un mijloc de expansiune, uneori prin fuziune si pentru aceasta are tot mai multa nevoie de un plan de afaceri.

Relatiile cu clientii si distribuitorii - de cele mai multe ori, organizatiile mari sunt reticiente sa intre in aranjamente cu firme de marime medie, datorita faptului ca sunt necunoscute, dar un plan de afaceri bine intocmit poate inlatura neincrederea si dubiile.

5. Procesul planului de afaceri

Atunci cand vorbim despre planuri de afaceri un lucru poate fi spus cu certitudine, ele vin in diferite forme, marimi, si continut. Dar toate planurile de afaceri au anumite scopuri in comun. Ele trebuie sa descrie produsul sau serviciul care trebuie sa fie vandut si piata pe care trebuie sa fie vandut, sau sa descrie cum va fi produs bunul dat sau cum va fi prestat serviciul, daca vorbim despre servicii. Daca planul e creat pentru utilizare externa, el de obicei va descrie cine este implicat in companie, cati bani sunt necesari, cum aceste fonduri vor fi cheltuite, si cel mai important, cum isi vor restitui banii alocati investitorii, si cand aceasta restituire va avea loc.

Toate planurile de afaceri trebuie sa contina aceste elemente expuse intr-un mod cat mai clar, concis si desigur convingator. Avand in vedere ca toate planurile trebuie sa sa aiba aceste atribute comune, este important sa ne pregatim bine inainte de procesul de compunere a unui plan de afaceri. Sunt patru etape importante de pregatire pentru elaborarea BP:

Colectarea Informatiei

Stabilirea Schemei Planului

Determinarea Tipului de Plan

Impartirea Resposabilitatilor

Colectarea informatiei

Culegerea de informatii necesare elaborarii planului se refera la:

Numele exact al firmei, adresa, data si felul inregistrarii, domeniile in care este pregatita firma sa faca afaceri;

Structura legala a firmei;

Rezumat asupra celor care au intemeiat firma si managerii ei de baza;

Elemente privind piata produsului sau serviciului;

Tendintele si posibilitatile de expansiune ale pietei;

Numele competitorilor, inclusive vanzarile lor, profiturile, metodele de marketing si distributie si tendintele inregistrate recent la vanzari;

Date despre costul materialelor si al fortei de munca;

Evidente scrise despre performantele produselor si serviciilor;

Procesul tehnologic si progresul tehnic;

Necesarul de active imobilizate;

Lista furnizorilor si conditiile de vanzare ale acestora;

Numele eventualilor clienti

Cercetarea si dezvoltarea, informatii privind proiecte realizate si care se planifica pentru viitor;

Reglementari legale care pot afecta afacera;

Patente (brevete), dreptul de copier, informatii asupra marcii de fabric si comert.

Alte elemente necesare elaborarii planului de afaceri, se refera la:

Evaluarea gradului de profitabilitate al noii afaceri;

Modalitatea de finantare;

Proiectarea fluxurilor viitoare de trezorerie;

Stabilirea schemei planului

Planul de afaceri trebuie sa fie organizat in sectiuni bine definite. De obicei planurile au sectiuni separate, care pun in discutie strategia companiei, produsul sau serviciul, planurile de marketing si de vanzare si desigur informatia financiara.

Un exemplu ar Schemei Planului ar fi:

1.Sumar Executiv

2. Compania

3. Piata si Competitia

4. Produsul sau Serviciul. Descriere si Analiza

5. Vanzarea

6. Producerea

7. Informatia Financiara

8. Normative si oraruri

Diverse anexe.

Determinarea tipului de plan de afaceri

Persoanele care alcatuiesc un plan de afaceri deseori se intreaba, cat de mare si de detaliat ar trebui sa fie planul. De fapt reguli exacte nu exista in privinta acestui fapt. Lungimea planului va depinde in mare masura de ceea ce dorim sa atingem si cat de complexa sau sofisticata va fi activitatea firmei noastre. In general, exista 3 tipuri de plan de afaceri:

Plan sumar - se utilizeaza de executivi in cazul dorintei de redeschidere a unei linii de credit pentru a obtine un nivel redus de fonduri. Ex. Daca avem nevoie de 100.000 euro pentru a dezvolta un produs nou pe o piata existenta - se poate expune planul in 10-15 pagini. Acest tip de plan poate servi drept un plan de testare a mediului investitional, si in cazul unei situatii favorabile, poate fi compus un plan mult mai detaliat. Planul trebuie sa demonstreze finantatorilor potentiali ca intelegem piata.

Planul de afaceri Complet - e compus din 20-40 de pagini si descrie operatiunile companiei si proiectele in detaliu. Acest tip de plan este cerut in cazul in care cantitatea de fonduri necesare e mult mai mare.

Planul de afaceri Operational - pentru companii care sunt bine fondate. E un plan care poate fi un ghid important pentru top-manageri. El de asemenea asigura faptul ca managerii inteleag bine directia companiei si rolul lor in atingerea scopului companiei. Din necesitate planul de afaceri operational trebuie sa fie desfasurat in 100 pagini. Acest plan cu cat contine mai multe detalii, cu atat e mai probabil ca managerii individuali sa-si inteleaga rolul lor in atingerea scopurilor intreprinderii.

Repartizarea Responsabilitatilor

Planul de afaceri poate fi pregatit in mai multe feluri. O abordare generala este pentru conducerea fiecarei arii de management - adica marketing, vanzari, productie. Managerul principal revizuieste schitele, discuta cu managerii si ajusteaza materialul. O alta abordare este ca top managerul sa compuna o copie preliminara completa a planului, care mai apoi este distribuita la ceilalti manageri din top management pentru a fi revizuit si modificat in dependenta de intentiile managerilor pe fiecare specializare. O abordare care nu este sustinuta in practica elaborarii planului de afaceri este angajarea consultantilor din exterior. Aceasta idee poate semana cu o idee care ar economisi timp util pentru alte activitati, insa un expert financiar care va citi planul dat poate usor diferentia planul compus de consultanti si de obicei planul de afaceri este sortit esecului. Investitorii potentiali au nevoie de un plan de afaceri adevarat, si nu de sugestiile unor outsideri.

6. Continutul planului de afaceri

Sumarul executiv

Cea mai importanta sectiune a planului de afaceri o reprezinta sumarul executiv. Daca Sumarul dat sugereaza un business promitator pentru investitie sau pentru imprumuturi, expertii vor citi mai departe. Informatia esentiala e lipsita de valoare daca e ascunsa undeva intr-o setiune posterioara, pana la care cititorul poate nici sa nu ajunga.

Mai intai de toate e important de retinut ca aceasta nu trebuie sa reprezinta o prefata a planului de afaceri, si trebuie sa fie o versiune a planului de afaceri foarte scurta. Deci sumarul executiv reprezinta cea mai concisa forma a planului de afaceri..

Un sumar efectiv descrie toate elementele cheie ale planului de afaceri in 2 pagini sau mai putin. El trebuie sa includa urmatoarele informatii esentiale:

O scurta descriere a afacerii;

Descrierea produselor si/sau serviciilor ce intra sub incidenta afacerii;

Descrierea segmentului de piata vizat prin afacere (piata tinta);

Prezentarea echipei manageriale;

Sumarul previziunilor financiare;

Obiectivele generale si specifice.

Compania, strategia si echipa de management

Fiecare companie are un trecut si o strategie. O companie care recent a fost formata de asemenea isi are trecutul formarii sale. Sectiunea planului de afaceri care se refera la companie, strategie si echipa de management permite executivilor sa descrie fortele motrice ale businessului. Intrebarile ce trebuie raspunse in sectiunea data sunt foarte complicate dar si valoroase.

Trecutul, prezentul si viitorul

Este important pentru oricine sa-si inteleaga trecutul firmei si starea curenta pentru a putea proiecta viitorul. Sectiunea data e impartita in 3 parti: istoria, starea curenta, viitorul - parte care e cel mai dificil de descris. Cel mai important element in descrierea directiei viitorului companiei este ca el sa aiba sens in conditiile trecutului si a prezentului. Spre exemplu o crestere cu 20% timp de 3 ani a vanzarilor pe viitor este irelevanta in cazul in care in 10 ani precedenti volumul vanzarilor nu a atins macar o crestere cu 10% anual.

Strategia

Reprezinta o intelegere si descriere a abordarii la general a productiei si vanzarii produselor si serviciilor de catre companie. Strategia poate fi descrisa in termeni de principii de baza sau filosofice. Termenii descriptivi utilizati nu sunt la fel de importanti ca si procesele de gandire si considerare ce stau la baza ideilor exprimate. Strategie e baza in care alte activitati ale companiei - adica marketingul, productia, vanzarile, si alte functii, sunt organizate si concepute.

Echipa de Management si Descrierea ei

Inainte de acceptarea investirii sau acordarii imprumutului potentialii finantatori deseori cerceteaza detaliat fiecare membru din echipa de management. Deci BP trebuie sa descrie cum e organizata firma noastra, care sunt datoriile si responsabilitatile fiecarui individ. O schema a structurii organizationale este utila

Tot aici e valoroasa efectuarea unei sinteze a trecutului fiecarui manager, si prezentarea resumeurilor.

Piata

Sectia de marketing reprezinta in cele mai dese cazuri urmatoarea sectiune care va fi analizata de potentialii finantatori dupa Sumarul Executiv.

Deoarece Marketingul afecteaza toate partile companiei - de la designul produsului pana la finante, aceasta sectiune a planului de afaceri trebuie sa convinga potentialii investitori ca exista piata pentru produsele sau serviciile noastre, si ca noi intelegem fortele pietei care ne afecteaza compania.

Identificarea Pietei

Sectiunea de marketing a planului de afaceri trebuie sa inceapa cu descrierea pietei companiei noastre. Aceasta inseamna raspunderea la un sir de intrebari:

Ce e piata? - indicarea principalelor categorii de cumparatori, localizarea cumparatorilor si determinarea modului cum acestia cumpara si plaseaza comenzile.

Cat de mare e piata? - numarul clientilor, dimensiunea afecrii estimate a fi realizate, informatii privind riscurile, tendintele in privinta pietei de desfacere a solicitantului, directia de evolutie a pietei.

Care e competitia? - dimensiunea si natura concurentei, principalii concurenti, performantele lor, punctele tari si punctele slabe

Intelegerea Pietei

In afara de prezentarea componentei si organizarii pietei, executivii trebuie sa dea dovada de intelegere a dinamicii cheie a pietei. Aceasta de asemenea poate fi interpretata prin intermediul unor intrebari:

Ce motiveaza decizia de cumparare? - prezentarea motivatiilor care stau la baza deciziilor de cumparare.

Cum e segmentata piata? - prezentarea cotei de piata care ar reveni firmei in cauza

Produsul sau serviciul

Planul de afaceri trebuie sa descrie complet si concis produsele sau serviciile si sa explice cum ele sunt produse. Descrierea trebuie sa ofere finantatorilor potentiali idei despre modul in care produsul difera de acelea ale concurentei. Aceasta sectiune trebuie sa convinga investitorii potentiali ca firma poate produce produsul sau serviciul descris la timp, cu o calitate inalta si la costuri anticipate.

Prezentarea Produsului

Daca a fost creat deja prototipul produsului trebuie de inclus o fotografie al lui. Daca este mic si nu prea costisitor - precum un bun alimentar sau al bun de consum - se poate include si o mostra. Daca produsul inca nu a fost conceput ar trebui inclus o diagrama conceptuala. Daca produsul sau serviciul e derivat de la o tehnologie noua sau o aplicatie inovativa a unei tehnologii existente, trebuie explicata aceasta in detaliu.

Descrierea produsului este foarte importanta, deoarece majoritatea investitorilor si bancherilor nu sunt oameni de stiinta.

Elemente ce tin de Dezvoltarea Produsului

Acest compartiment trebuie abordat din urmatoarele puncte de vedere:

In cazul in care fondurile sunt necesare pentru finantarea unei activitati de cercetare-dezvoltare, acest lucru trebuie prezentat foarte clar. Se poate anexa un proiect de buget necesar atingerii acestui scop

Descrierea dependentei de alte tehnologii de ultima ora

Alegerea tehnologiilor competitive

Descrierea perspectivei anticipate, care ar aduce-o noul produs

Descrierea dreptului de proprietate si protectia acestuia.

Probleme ale productiei

Aici e necesar de mentionat cum se va produce bunul sau cum se va presta serviciul dat:

Spatiul de care are nevoie productia;

Echipamentele necesare

Locul in care se produce bunul sau serviciul

Fazele dificile ale procesului de productie

Modul de obtinere al materialelor (tara sau strainatate)

Costuri ale productiei

Alte elemente de mentionat la sectiunea Produs/Serviciu sunt:

Controlul calitatii

Serviciile Post-vanzari

Reglementarile guvernamentale tangentiale noului proces de productie, noului produs sau serviciu,

Mediul in care evolueaza firma

Este important de descris mediul in care firma isi desfasoara activitatea. De cele mai multe ori, aspectele legate de mediu sunt analizate prin metoda PEST de identificare a factorilor Politici, Economici, Socio-Culturali, Tehnologici.

Tot ca si analiza a mediului, in care evolueaza firma, se poate folosi si analiza SWOT, rezultand aprecieri privind atat succesul cu care competitorii vor concura pe anumite piete, cat si strategiile pe care organizatia le poate utiliza pentru a se apara de competitie sau pentru a ataca pietele deja ocupate de competitori.

Vanzarea si promovarea

Vanzarea si promovarea sunt analizate separat de marketing deoarece ele sunt lucruri diferite.

Cel mai important aspect al afacerii il reprezinta modalitatea de realizare a vanzarii.

Descrierea procesului de vanzare trebuie sa cuprinda trei aspecte - metodele de vanzare- adica canale si metode de distributie, ajutorarea vanzatorilor, promotia agresiva.

Informatia financiara

Sectiunea financiara a planului de afaceri e scrisa ultima, dupa ce au fost asamblate datele privitoare la costuri si venituri potentiale. Cantitatea si tipul de informatie financiara necesara pentru planul de afaceri depinde in mare masura de stadiul de dezvoltare al companiei si de care sunt obiectivele planului. Companiile mai mature, vor avea la dispozitie mai multe date istorice si de aceea rapoartele sale financiare trebuie sa fie mai complete. Pentru o companie care necesita fonduri pentru acoperirea unor datorii, planul ar trebui sa descrie la modul general tipul si volumul de finantare cerut.

Planificarea financiara, utilizata in planul de afaceri, este esentiala pentru toate companiile. Procesul de asamblare a previziunilor financiare ajuta executivii sa fie in stare sa sesizeze mai devreme atat problemele potentiale cat si ariile de oportunitate.

Cererea de Finantare

Companiile care urmaresc obtinerea unor fonduri, trebuie sa includa in cadrul sectiunii financiare cererea de finantare. Aceasta trebuie sa exprime de cati bani este nevoie, motivul si ce se va face cu ei. Trebuie avut in vedere:

sa fim consistenti

sa fim flexibili in ceea ce priveste suma ceruta

sa indicam cum va fi afectata structura de capital

sa descriem planuri financiare aditionale

sa monitorizam datoria

sa descriem necesitatile pe viitor.

Rapoartele Financiare

Rapoartele financiare ale companiei sunt baza sectiunii financiare a planului de afaceri. Pregatirea acestor rapoarte necesita expertiza in finante si contabilitate. Urmatoarele consideratii sunt importante pentru elaborarea acestor rapoarte:

Restrictiile temporare

Previziunile prognozate

Previziuni de vanzari

Costurile vanzarilor

Inventarul

Creantele

Banii

Actiuni simple si preferentiale

Investitiile

Proprietatea si deprecierea

Datoria si cheltuielile privitor plati dobanzilor

Datorii creditoare

Cheltuieli de marketing

Cheltuieli generale si administrative

Taxe pe venit

Analiza senzitivitatii

In urma analizei rapoartelor financiare expertii financiari vor determina daca intreprinderea va putea in ultima instanta sa le aduca avantaje.

Combinarea tuturor datelor

La momentul dat al procesului de pregatire a planului de afaceri trebuie exprimate toate lucrurile sus mentionate in forma lor finala. Intreaga echipa trebuie deja sa aiba datele organizate sub forma de maculatoare, schite.

Urmatoarele actiuni sunt:

Rescrierea extensiva - Multi executivi sunt obositi de procesul de scriere, din cauza schitelor lor initiale care sunt prost organizate. E important de tinut minte ca cele mai bune scrieri vin din rescrierile extensive. Chiar si cei mai experimentati profesionisti rescriu de mai multe ori varianta planului de afaceri inainte de prezentarea variantei sale finale. Cel mai bine e ca scrierea finala sa fie amanata pentru o saptamana sau doua.

Consultarea opiniei unui outsider - schita ar trebui sa fie analizata de cel putin doua parti independente, pentru a elimina posibile deficiente, care din anumite motive, nu au fost observate de noi.

Tendinta spre detalii - planul de afaceri trebuie sa prezinte cat mai multe detalii care sa intereseze cititorul. Trebuie definite anumite prioritati care in planul de afaceri sunt expuse conform secventei lor logice.

Considerearea mai multor versiuni ale planului de afaceri - pentru asigurarea unui spatiu mobilizare a optiunilor cu cerintele potentialilor investitori.

Pregatirea unei prezentari orale- Daca planul de afaceri reuseste sa convinga ca afacerea are un viitor solid, ei vor dori sa stie mai multe. In acest cazul dat ei vor dori sa se intalneasca cu executivii cheie si sa-i intrebe mai multe intrebari referitoare la proiect. Pentru aceasta se pregateste o prezentare succinta de 15-30 minute - pentru a suma planul si a face cunoscuta echipa de management. Aceasta prezentare trebuie sa fie atent structurata. Trebuie sa fie pregatite schite sau chiar scenarii ale discutiilor. Slide-uri sau transparente de asemenea ar trebui incluse in prezentare.

5. Intocmirea planului de afaceri la S. C. AXA S.R.L

PLAN DE AFACERI

(model)

<maxim 20 de pagini, inclusiv eventualele anexe>

Informatii Administrative

Data infiintarii intreprinderii

21 MARTIE 1993

Numar de angajati

Bilantul Contabil inregistrat la administratia financiara

Cifra de afaceri

2.715.313 mii lei

Profitul net

1.058.642 mii lei

Procentul din capitalul social detinut de actionari persoane fizice sau juridice straine

Procentul de capital social detinut de intreprinderi care au mai mult de 249 de angajati

Asociati / actionari

Persoane fizice

Adresa completa, nr. Telefon

Actiuni (%)

A

B

C

D

E

Persoane juridice

Adresa completa, tel., nr. inregistrare, cod fiscal

Numar angajati

Actiuni (%)

Total 100%

DESCRIEREA activitatii CURENTE A SOCIETatII

Istoricul intreprinderii:

Scurta prezentare a evolutiei intreprinderii, evolutia activitatii.

SC AXA SRL a fost infiintata in 21 ianuarie 1993 avand denumirea initiala SC IMPEX SRL si ca asociati urmatoarele persoane: K.I., M. D si G. L.. Societatea a fost inregistrata la Oficiul Registrului Comertului Covasna sub numarul J14/1000/21.03.1993. in 10 octombrie 1995, cei trei asociati au cedat partile sociale d-lui R. T., care a devenit astfel asociat unic al societatii, schimbandu-se si sediul si denumirea societatii. in 19 octombrie 1995 denumirea a devenit SC AXA SRL.

In 5 septembrie 1997 au fost primiti 4 asociati, s-a marit capitalul social la 4 milioane lei si s-a intocmit un nou contract de societate, astfel incat in prezent firma are ca asociati urmatoarele persoane:

R T - 2 parti sociale

K S - 14 parti sociale

K M - 8 parti sociale

F P- 8 parti sociale

S A - 8 parti sociale

Prin actul aditional incheiat in 5 septembrie 2001, se modifica domeniul principal de activitate al societatii in 452 - Constructii de cladiri si de geniu civil, activitatea principala fiind 4521 - Lucrari de constructii, inclusiv lucrari de arta. Sediul societatii a fost inregistrat in orasul Covasna, str. Muncii nr. 3. in urma recodificarii activitatilor din economia nationala, s-a schimbat denumirea activitatii principale in 4521 - Constructii de cladiri si lucrari de geniu si s-a eliberat un nou certificat de inregistrare in 13 ianuarie 2005. Prin acest nou act aditional s-a adaugat si activitatea 5510 - Hoteluri.

2. Domeniul principal de activitate (Cod CAEN); Produsele/Serviciile (sortimente, calitate, cantitate, evolutie in timp etc.)

Descrierea sumara a activitatii curente (daca este cazul se pot aduce detalii intr-o anexa la acest Plan). In cazul activitatii de turism se va descrie modul in care se realizeaza sejurul (se vor descrie pachetele turistice/sejururile si modul cum acestea se realizeaza)

Principalele activitati desfasurate in prezent de societate sunt urmatoarele:

4521 - Constructii de cladiri si lucrari de geniu

2051 - Fabricarea altor produse din lemn

4542 - Lucrari de tamplarie si dulgherie

4533 - Lucrari de instalatii tehnico-sanitare

4534 - Alte lucrari de instalatii

Dintre lucrarile de referinta ale societatii mentionam:

anul 2000 - constructia unui bloc de locuinte de 16 apartamente in orasul Covasna

anul 2001 - reabilitarea Scoala Generala clasele I-IV din comuna Zabala, jud. Covasna

anul 2002 - consolidare si reparatie capitala baza de tratament la Spitalul de Cardiologie din Covasna

anul 2002 - 2 case de locuit (P+E) in orasul Covasna

anul 2004 - lucrari de reparatii la Hotel Hefaistos, orasul Covasna

Activitatea firmei a fost modesta in primii ani de la infiintare, fiind relansata in anul 1998, dupa schimbarea actionariatului. in perioada 1998 - 2000, cifra de afaceri a crescut constant; in anul 2001 s-a realizat achizitia blocului de locuinte de serviciu, care face obiectul prezentei investitii.

Peste 95% din cifra de afaceri a societatii este realizata din lucrari de constructii, restul provenind din inchirierea spatiilor aflate in proprietatea societatii.

Tipurile de lucrari de constructii efectuate de societate includ:

constructii noi de locuinte

constructii noi de cladiri administrative

reabilitari, reparatii capitale si modernizari ale unor constructii existente

reabilitari instalatii sanitare si electrice

lucrari de tamplarie - ferestre din PVC cu geamuri termopan produse in atelierele proprii ale societatii

3. Principalele mijloace fixe care compun patrimoniul actual al solicitantului :

SC AXA SRL are un patrimoniu divers care include imobile si terenuri, precum si mijloace de productie specifice activitatii de baza (lucrari de constructii si productie tamplarie)

Mijloace fixe mii lei

Nr.

crt.

Denumire mijloc fix (pe grupe conform HG 964/1998 cu modificarile ulterioare)

Valoarea ramasa la data ultimului bilant contabil

Bloc de locuinte

Casa de locuit

Casa de locuit

Garaj

Masina universala de tamplarie

Cazan gaz

Masina de tencuit

Vibrator monofazic

Ciocan demolator

Copiator

Mobilier

Computer

Total

Terenuri

Nr.crt

Localitate

Suprafata totala (mp)

Din care ocupata (mp)

Valoarea contabila (mii lei)

Serie certificat

Nr certificat

Data emiterii

Covasna

Total

Piata

a) Principalii clienti:

Principalii clienti ai societatii in anul 2004 sunt prezentati in tabelul urmator, atat ca valoare a tranzactiilor, cat si ca pondere:

Nr. crt.

Client

(Nume si adresa)

Valoarea tranzactiilor pe anul 2004 ( mii lei)

Pondere %

SC A SRL

Covasna

SC B SRL

Covasna

PRIMARIA COMUNEI C

SC CD SA

Sfantu Gheorghe

SC CONSTRUCT SRL

Cluj-Napoca

SC PAX SRL

Sfantu Gheorghe

SC HEFA SA

Covasna

SC R.C. SRL

Bucuresti

Persoane fizice

Total

Clientii societatii sunt situati in judetul Covasna (peste 75%) dar si in alte zone ale tarii. Distributia geografica a clientilor constituie un mod de a preintampina riscul dependentei de un numar limitat de clienti.

In anul 2004, 95,78% din cifra de afaceri a societatii a fost realizata din diferite lucrari de constructii efectuate pentru clientii firmei (societati comerciale), restul provenind din inchirierea spatiilor aflate in proprietatea societatii (atat societatilor comerciale, cat si persoanelor fizice).

b) politica de desfacere, canale de distributie;

Specificul activitatii principale a societatii determina orientarea spre o politica de desfacere directa, prin contacte cu potentialii clienti interesati de realizarea unor investitii in domeniul imobiliar: lucrari de constructii, reabilitari si modernizari, lucrari de instalatii si tamplarie. Produsul oferit de SC AXA SRL este unul complex, ingloband atat constructia efectiva, elemente de tamplarie produse in atelierele societatii, cat si instalatiile sanitare si electrice aferente, rezultand o lucrare la cheie conform proiectului clientului.


1. comanda

2. lucrare

Acest sistem de lucru prezinta avantaje atat pentru client, cat si pentru societatea noastra.

Avantaje pentru client

Avantaje pentru societate

se contracteaza un singur furnizor SC AXA SRL pentru realizarea la cheie a investitiei

durata mai scurta de realizare a investitiei (furnizorul are posibilitatea de a efectua lucrari simultan)

monitorizarea directa a tuturor lucrarilor

asigurarea calitatii dorite de client

scurtarea termenelor de executie (posibilitatea de a efectua lucrari simultan)

se asigura desfacerea pentru produsele realizate de societate

c) Concurenta

Descrieti concurentii si principalele informatii detinute despre acestia. Ce va diferentiaza de acestia?

SC AXA SRL a urmarit in permanenta activitatea concurentilor societatii, firme care activeaza in acelasi domeniu. In prezent, in judetul Covasna, dupa numarul de angajati, exista 4 firme de constructii mijlocii si aproximativ 40 de firme mici. Dintre acestea pot fi mentionate urmatoarele societati: SC Constructii RDG SRL, SC Conico SRL, SC Ax SRL, SC Valdek SRL, SC Sigur SRL, SC YP Constructii SRL. La aceste firme de constructii se adauga mai multe firme specializate in instalatii, din care se disting: SC Baumeister SRL, SC Termoprest SRL, SC Rombau SRL.

Diferenta principala dintre S.C. AXA SRL si firmele concurente este generata de faptul ca firma noastra poate executa constructii la cheie, fiind concentrata pe calitate. Societatea ofera un produs complex, de la constructia efectiva, elementele de tamplarie produse in atelierele societatii, instalatiile sanitare si electrice aferente, rezultand o lucrare conform proiectului clientului fara a fi necesara subcontractarea unor lucrari.

5. Numar de angajati pe categorii ( productiv, administrativ, auxiliar etc.)

Conducerea societatii este asigurata de cei cinci asociati ai societatii, care indeplinesc functia de administrator conform contractului de societate si nu sunt remunerati.

Functia actuala

Numele si

Prenumele

Studii

Experienta profesionala

(cu precizarea functiei, a responsabilitatilor si a perioadei)

Asociat administrator

R T

medic veterinar

Administrator SC DOKI SRL (cabinet veterinar) -14 ani experienta

Asociat administrator

K S

maistru constructor - sef de santier

Administrator SC CONS SRL, SC AXA SRL - 34 ani experienta in domeniul constructiilor

Asociat administrator

K M

tehnician constructii

30 de ani experienta in domeniul proiectarii in constructii

Asociat administrator

F P

contabil

30 de ani experienta in domeniul financiar-contabil

Asociat administrator

S A

tehnician constructii

28 ani experienta in domeniul constructiilor

Personalul

Numar total de salariati: 7

Structura numerica de personal

conducerea societatii: 0

personal direct productiv: 7

calificari - zidari - 4 persoane

fierar betonist - 1 persoana

lacatus mecanic - 1 persoana

tamplar - 1 persoana

personal indirect productiv: 0

PREZENTAREA PROIECTULUI PENTRU CARE SE SOLICITA sprijin FINANCIAR NERAMBURSABIL

1. Descrierea proiectului

Tipul investitiei (bifati optiunile care vi se potrivesc)

Modernizare/Reabilitare X

Dotare X

Construire structura de agrement

a) serviciile care se vor realiza prin acest Subprogram (tipuri de servicii, pachete turistice, caracteristici, preturi)

Oferta de servicii este personalizata in functie de tipul clientilor, astfel:

clientii individuali: servicii de cazare cu mic dejun inclus, room service, supraveghere copii, curatatorie-spalatorie (la cerere);

clienti corporativi: servicii de cazare cu mic dejun inclus, organizarea de conferinte/intruniri/seminarii, servicii de catering (la cerere).

Pretul serviciilor de cazare cu mic dejun inclus va fi de 19 Euro/persoana, din care 16 Euro pentru cazare si 3 euro pentru micul dejun. Tariful pentru inchirierea salii de conferinte va fi de 20 Euro/zi, incluzand echipamentele specifice (computer, videoproiector, ecran de proiectie etc.). De asemenea, se vor oferi servicii specifice de alimentatie publica, prin barul amenajat la receptia hotelului; personalul va asigura si servicii de room-service. Pretul produselor va fi afisat la bar si in fiecare camera/apartament. Dupa caz, personalul hotelului va contacta bazele de tratament pentru a face programari pentru consultatii/proceduri balneare. Tarifele pentru aceste servicii se vor achita de catre clienti la bazele de tratament.

Se intentioneaza dezvoltarea unor pachete turistice pentru grupuri care pot include: transfer turisti (cu mijloace de transport inchiriate), cazare si mic dejun la hotel, vizite la obiective culturale, trasee turistice cu ghid specializat etc. Pretul acestor servicii va tine cont de costul serviciilor de transport (lungimea traseului - transfer de la gara sau de la aeroport pentru turistii straini), costul intrarilor la obiectivele vizate, tarifele prestate de ghizii disponibili.

b) caracteristicile principale ale activelor corporale care vor fi reabilitate/ modernizate/ construite prin proiect

Cladirea propusa spre reabilitare si dotare prin prezentul proiect este in proprietatea SC AXA SRL din anul 2001, destinatia initiala fiind aceea de bloc de locuinte de serviciu. Blocul de locuit are regim de inaltime P+4 si un subsol tehnic. Inaltimea nivelului curent este de 2,73 m. Cladirea este orientata cu fatada principala (cu intrare) spre Vest, spatiile locuibile avand simpla orientare, fie Vest, fie Est. Constructia are o lungime totala de 13,65 m si o latime de 13,20 m. In zona casei scarii, latimea este mai mica, de 9,26 m. Pe fiecare nivel exista cate 4 apartamente de tip garsoniera, formate dintr-o camera (doua cu cate 14,11 mp, celelalte doua cu 13,98 mp), o chicineta (avand 3,05 mp respectiv 3,04 mp), o baie (de 3,37 mp respectiv 3,36 mp), antreu (1,92 mp respectiv 1,91 mp) si o camara de 0,25 mp. Apartamentele au acces dintr-un coridor longitudinal, care la un capat comunica cu casa scarii.

Aria construita la sol este de 157,22 mp, aria parterului de 156,53 mp, iar aria etajului curent de 159,27 mp. Aria construita desfasurata (fara subsol) rezulta de 793,61 mp, iar aria desfasurata de 950,83 mp, incluzand si aria subsolului tehnic. Aria utila totala a constructiei este de 752,7 mp, din care arie locuibila de 280,90 mp.

Finisajele existente in prezent sunt urmatoarele: invelitoare bituminoasa pe terasa care prezinta deteriorari, infiltratii; tencuieli de cca 2 cm grosime la interior cu mortar de ciment-var la pereti si tavane, finisate in general cu zugraveli obisnuite, in majoritatea apartamentelor deteriorate; tencuieli exterioare degradate care necesita refacere; pardoseli din covor PVC in camere, in unele fiind montate pardoseli din parchet, in general deteriorate; pardoseli mozaic in bai, chicinete, coridoare si casa scarii; tamplarie din lemn (usi celulare, ferestre cuplate) uzate si de calitate necorespunzatoare

c) amplasament

Cladirea este amplasata in centrul statiunii Covasna, pe str. Republicii nr. 10, in apropierea bazei de tratament. Cladirea are regim de inaltime P+4 fiecare nivel fiind constituit dintr-un hol de acces si 4 garsoniere, cu baie si bucatarie proprie. La fiecare etaj exista un spatiu de depozitare.

Cladirea este situata in zona seismica de calcul C, cu perioada de colt 1,0 sec, in zona B privind incarcarile date de zapada, in zona A privind incarcarile date de vant si in zona IV climatica. Constructia se incadreaza in categoria de importanta C conf. HG 261/94 si clasa de importanta III conf. normativ P100-92.

d) capacitati preconizate (suprafata teren, arie construita, arie desfasurata, volum construit), sistem constructiv

Prin investitia propusa se urmareste schimbarea destinatiei cladirii din bloc de locuinte in hotel clasificat la 3 stele, prin recompartimentari, lucrari de reabilitare ale instalatiilor, lucrari de finisaje interioare si exterioare, mansardare si dotare cu mobilier si echipamente specifice, astfel:

subsol tehnic (centrala termica)

parter: receptie, bar, 2 camere duble din care una adaptata pentru persoane cu handicap, spatiu administrativ, vestiar

etaj 1: salon mic dejun/sala instruire, 2 camere duble

etaj 2: 4 camere duble, spatiu de joaca pentru copii

etaj 3: 4 camere duble, oficiu

etaj 4: 4 camere duble, oficiu (camera lenjerie)

mansarda: 4 camere duble

Ulterior, la subsol vor fi amenajate spatii de relaxare si utilitare: sala fitness si gimnastica medicala, sauna, spalatorie.

Structura verticala de rezistenta a cladirii este alcatuita din pereti structurali (diafragme) din beton armat in sistem fagure. Fundatiile sunt continue rigide, executate din beton simplu, elevatiile din beton armat. Planseele sunt executate din beton armat monolit.

Caracteristici dupa transformare:

- inaltime la streasina  = 14,80 m

- inaltime totala  = 18,95 m

- numar de nivele  = 6

- numar camere de hotel = 20

- aria construita la sol = 159,79 mp

- aria desfasurata  = 1115,96 mp

- aria construita desfasurata = 958,74 mp

- aria utila desfasurata = 873,56 mp

- volumul construit = 2367,89 mc

e) vechime

Blocul de locuinte a fost construit in anul 1979 si este racordat la reteaua urbana de alimentare cu apa si curent electric si la cea de canalizare. Incalzirea a fost asigurata prin reteaua de termoficare a orasului, care in prezent nu mai este functionala. Societatea a efectuat demersurile necesare pentru racordarea la reteaua de alimentare cu gaz metan, urmand ca incalzirea sa se realizeze printr-un sistem propriu (centrala termica).

f) dotare cu utilitati (alimentare cu apa, canalizare, gaze, curent electric)

Utilitatile sunt asigurate astfel:

Apa potabila: racord la reteaua GOSCOM

Canalizare: racord la reteaua GOSCOM

Energie electrica: racord la reteaua Electrica S.A.

Gaz: racord la reteaua Distrigaz

Energie termica si apa calda menajera: Centrala termica proprie

Telefonie: reteaua Romtelecom

g) descrierea principalelor etape ale lucrarilor (reabilitare/modernizare/construire), precum si detalierea costurilor conform devizului estimativ; instalatii si amenajari interioare si exterioare

Pentru a asigura o functionalitate corespunzatoare a hotelului sunt necesare anumite modificari structurale si nestructurale, care sa satisfaca prevederile normativelelor in vigoare si sa permita clasificarea unitatii. Fiecare garsoniera (execptand cele care primesc alte destinatii) se va transforma intr-o unitate functionala de cazare. Camera garsonierei devine camera de hotel dubla, iar suprafata ei va fi intregita cu spatiul fostei chicinete, menajata ca dressing (incluzand spatiu pentru bagaje, dulap, masuta de toaleta cu oglinda si taburet). Baile raman cu functiunea neschimbata, se vor schimba obiectele sanitare, iar in loc de cada se va monta o cabina de dus.

La parter, in zona intrarii, se va crea holul public cu receptia. Pentru a asigura suprafata necesara acestei functiuni, holul existent se va mari prin desfiintarea camerei de gunoi, demoland peretii neportanti si prin unificarea holului cu suprafata camerei adiacente practicand un gol intr-un perete portant, fapt care impune si lucrari de consolidare a peretelui slabit. De asemenea, holul va fi extins si spre exterior, prin inzidirea spatiului actual acoperit dar neinchis din fata intrarii, renuntarea la windfang si la cele doua usi metalice simple si montarea unei usi de intrare din aluminiu cu geam termopan. In fata intrarii se va executa o copertina din lemn cu invelitoare de tigla. Fosta chicineta adiacenta se transforma in spatiu pentru pastrat bagajele turistilor. Suprafata astfel rezultata a holului de primire va fi = 42,87 mp. Tot la parter se va amenaja spatiul administrativ, un vestiar si doua grupuri sanitare pentru personal. Una dintre camerele de hotel de la parter se va amenaja special pentru persoane cu handicap.

La etajul 1 se va amenaja spatiul pentru mic dejun/sala de instruire, prin unificarea unei camere cu uscatoria si amenajarea bucatariei si a unui grup sanitar. Salonul pentru luarea micului dejun/sala de instruire va avea suprafata de 25,80 mp si va avea 23 de locuri, acoperind circa 70% din capacitatea de cazare. Bucataria va avea o suprafata de 3,33 mp. Uscatoriile de la etajele 2-4 vor primi alte functiuni, la etajul 2 urmand sa se amenajeze o camera de joaca pentru copii, la etajul 3 oficiul pentru cameriste, iar la etajul 4 magazia de lenjerie curata.

O data cu lucrarile de transformare se va executa un acoperis de sarpanta din lemn cu invelitoare din tigla in locul acoperisului terasa existent. In spatiul astfel creat, la mansarda se vor amenaja 4 camere de hotel identice cu cele de la etajele inferioare. De asemenea se va prelungi scara de la etajul 4 la mansarda. Astfel, regimul de inaltime al blocului va fi P+4+M.

Langa casa scarii se va monta un ascensor de persoane exterior, cu structura metalica, accesul de pe fiecare nivel la ascensor fiind asigurat prin demolarea parapetului ferestrei existente. Se va reface finisajul exterior al blocului. Se va inlocui tamplaria din lemn exterioara (ferestre din lemn tristrat cu geamuri termopan) si cea interioara (usi celulare gata finisate). La intrare se va monta o usa din profile de aluminiu cu geam termopan. Se vor inlocui pardoselile, prin montarea pardoselilor din parchet laminat, cu exceptia bailor si a bucatariei, unde se vor monta pardoseli din gresie. In bai si in bucatarie se va executa placaj din faianta la pereti pana la tavan. Zugravelile in toate spatiile se vor executa cu vopsele de dispersie lavabile. Se vor reface scarile din beton mozaicate la intrarea in bloc inclusiv o rampa pentru accesul persoanelor cu handicap.

Instalatii termomecanice si hidraulice in C.T. Agentul termic, apa calda 90 - 70 C necesara pentru functionarea instalatiei de incalzire, va fi asigurat de o centrala termica proprie amplasata la subsolul cladirii. Centrala termica va fi dotata cu doua cazane functionand pe combustibil gaz metan si un boiler avand capacitatea de 400 l. Evacuarea gazelor arse se va face printr-un cos de fum din aluminiu termoizolat.

Instalatii termice interioare. Pentru asigurarea confortului termic in cladire se va reface integral instalatia interioara de calorifer. Conductele vor fi executate din tevi de cupru pentru instalatii. Corpurile de incalzire vor fi din otel prevazute cu robinete de reglaj si inchidere (tur - retur).

Instalatii sanitare interioare. Pentru asigurarea satisfacerii necesitatilor igienico-sanitare se propune dotarea cu grupuri sanitare compuse din cabina de dus, lavoar si vas WC precum si dotarea bucatariei cu spalator de vase. Spre traseele de canalizare se vor asigura pante de scurgere 1,5%. Pe fiecare nivel se va monta un hidrant de incendiu.

Instalatii electrice interioare Se va reface intreaga instalatie electrica interioara. Distributia energiei electrice se va face de la firida electrica de racord montata la intrarea in cladire. Distributia energiei electrice in apartamente se face de la tablourile de apartament cu 3 circuite. Corpurile de iluminat se vor monta direct pe plafon sau perete. Pentru telefonie s-a prevazut conductor tip TCY 0,5 mm, montat in tub de protectie IPY. Pentru instalatia radio-TV se va prevedea cablu coaxial montat sub tencuiala in tub de protectie IPY.

Instalatii de utilizare gaz-metan. Alimentarea cu gaz natural al obiectivului se va asigura din reteaua exterioara existenta in zona. Instalatiile interioare de utilizare vor asigura alimentarea cu gaz a centralei termice proprii precum si a bucatariei.

Racord canalizare pluviala. Canalizarea se va racorda la reteaua de canalizare pluviala existenta GOSCOM din vecinatate, printr-o conducta din fonta scurgere F 100 mm.

Cheltuielile totale pentru reabilitare/modernizare sunt in valoare de 5.258.615 mii lei, detaliate astfel:

Modificari interioare - rezistenta

Instalatii electrice

Modificari interioare - arhitectura

Instalatii termomecanice in C.T.

Modificari exterioare, amenajare C.T.

Instalatii hidraulice in C.T.

Demontare instalatii sanitare

Fundatii ascensor

Demontare instalatii termice

Sarpanta din lemn

Demontare instalatii electrice

Finisaje exterioare, reabilitare termica pereti exteriori

Instalatii sanitare interioare

Instalatii utilizare gaz

Instalatii termice interioare

Construire retele exterioare pentru utilitati

Organizare de santier - lucrari de constructii

h) descrierea dotarilor ce se vor achizitiona prin proiect (utilaje, instalatii, echipamente), tara de origine a bunurilor achizitionate; valoare estimata (lei)

Hotelul va respecta cerintele impuse de HG 1328/27.12.2001 privind clasificarea structurilor de primire turistice si normele metodologice aprobate prin Ordinul 510/28.06.2002 de MTCT, indeplinind criteriile minime obligatorii corespunzatoare unei clasificari de trei stele din mediul urban:

starea cladirii va fi foarte buna (fiind o constructie renovata si modernizata); va fi semnalizata cu firma luminoasa, se va mentiona categoria si va dispune de spatii proprii de parcare;

organizarea spatiilor de primire: serviciu de receptie 24 ore, spatii pentru pastrarea bagajelor turistilor si a materialelor sportive;

instalatii: hotelul va beneficia de incalzire centrala

echipare sanitara: camerele duble cu grup sanitar propriu - cuva, cabina de dus, lavoar, vas WC

dotarea camerelor: pardoseli din parchet laminat, acoperite partial cu covoare de lana; holurile au pardoseli din parchet laminat, iar salonul de mic dejun/sala de instruire, grupurile sanitare si bucataria au pardoseli din gresie; mobilier uniform ca stil (2 paturi individuale cu 2 noptiere, dulap cu usa dubla, masuta cu 2 fotolii, comoda televizor, cuier, masa de toaleta, taburet, suport pentru bagaje, 2 sezlonguri pentru balcon); patul individual va avea dimensiuni de 1,10/2,10 m; articolele de lenjerie vor include: huse de protectie saltea, paturi, perne, cearsafuri, prosoape pentru fata si pentru baie; dotarile camerelor vor include televizor, telefon, minibar frigorific, scrumiera, pahare, perii de haine, umerase, trusa de cusut, trusa pentru curatat incaltaamintea

holul de primire si receptia vor fi mobilate cu mobilier specific, comoda TV si televizor, masuta cu fotolii, seif pentru pastrarea valorilor turistilor, seif pentru bani, casa de marcat, centrala telefonica si fax, telefon public, computer, trusa medicala

salon mic dejun si bucatarie dotate cu : aragaz, combina frigorifica, cafetiera, cuptor cu microunde, hota, carucior instrumentar, masa inox, 5 mese cu 4 locuri, scaune, tejghea, instrumentar si vesela pentru servire

Dotarea hotelului va urmari obtinerea a peste 70 de puncte la evaluarea criteriilor suplimentare prevazute in anexa 1.1.b la normele metodologice sus-menttionate: parcare proprie (10 puncte), ferestre antifonice (10 puncte), bar de zi (5 puncte), salon pentru micul dejun (5 puncte), receptie TV prin cablu in camere (5 puncte), spalatorie (10 puncte), reviste si ziare gratuite, spatii de agrement : sauna (10 puncte), sala de fitness (5 puncte), gimnastica medicala (5 puncte), baby-sitter (5 puncte), camera de joaca pentru copii (5 puncte), sala de conferinte (5 puncte) dotata corespunzator cu video-proiector, ecran de proiectie.

Valoarea estimata a dotarilor (conform "Listei principalelor utilaje si dotari" anexate) este de mii lei

i) descrierea accesului la infrastructura de baza si a infrastructurii specifice pentru proiect (drumuri acces, captarea apei, statii de energie sau de apa, instalatii de foc, observatoare, ghiduri)

Obiectivul este situat pe str. Republicii nr. 10, in intravilanul localitatii Covasna, intr-un cartier de blocuri de locuit, in imediata apropiere a centrului statiunii. Drumul de acces la hotel este acoperit cu covor asfaltic. Toate utilitatile (apa, energie electrica, gaz metan) vor fi asigurate de la retelele orasenesti, energia termica va fi asigurata de centrala termica proprie instalata la subsolul cladirii.

2. Suma investitiei:

Total cheltuieli eligibile 7.823.492.000 lei, din care:

Contributia din fonduri publice 3.911.746.000 lei

Contributia in numerar a solicitantului 3.911.746.000 lei

Total cheltuieli neeligibile (suportate integral de solicitant) 2.995.28000 lei.

3. Structura si numarul personalului necesar a fi angajat, inclusiv estimarea numarului de personal specializat care va fi angajat.

SC AXA SRL a efectuat o analiza de nevoi si a identificat un necesar de 12 noi locuri de munca care vor include urmatoarele categorii de personal: manager hotel, - 1 persoana, receptioner - 3 persoane (dintre care sef receptie - 1 persoana), cameriste - 2 persoane, ospatar - 1 persoana, bucatar - 1 persoana, barman - 1 persoana, administrator - 1 persoana, fochist - 1 persoana, paznic - 1 persoana. in procesul de recrutare se va tine cont de alegerea celor mai potrivite persoane pentru posturile nou create astfel ca obiectivele propuse sa fie atinse fara intarzieri si sa fie preintampinate fluctuatiile prea mari de personal. in functie de sezonalitate si de cerintele clientilor, se va apela la personal suplimentar care sa raspunda diferitelor solicitari: baby-sitter, instructor de sport, instructor pentru gimnastica medicala.

Descrierea detaliata a activitatilor

Cuprinde titlul si o descriere detaliata a fiecarei activitati care va fi desfasurata pentru obtinerea rezultatelor. In acest sens, descrierea detaliata a activitatilor nu trebuie confundata cu planul de actiune ( vezi pct.5)

Activitatile trebuie sa raspunda la obiectivele specifice ale proiectului, sa fie clar identificate si detaliate, sa fie coerente si corelate intre ele si sa conduca la obtinerea rezultatelor

Activitatile trebuie sa fie realiste si realizabile cu resursele proiectului.

Obiectivul investitiei il constituie reabilitarea, amenajarea interioara si dotarea cu mobilier si echipamente specifice a hotelului. Activitatile necesare atingerii obiectivului sunt:

activitati de organizare

Scopul acestor activitati este asumarea responsabilitatilor de catre fiecare membru al echipei de implementare, stabilirea planului de actiune, procedurile de evaluare a progresului activitatilor implementate. In prima luna dupa semnarea contractului de finantare nerambursabila echipa propusa pentru implementarea proiectului se va familiariza cu procedurile specifice de lucru impuse de autoritatea contractanta: proceduri de achizitie, proceduri de plata, raportari catre finantator, etc.

Pentru fiecare membru al echipei se va intocmi o fisa a postului si se vor stabili responsabilitatile in implementarea proiectului. Periodic se vor organiza sedinte ale echipei de implementare la care se vor discuta problemele curente si se vor stabili etapele urmatoare de lucru. Managerul de proiect va colabora permanent cu responsabilul financiar pentru a urmari situatia platilor efectuate.

activitati pregatitoare pentru realizarea achizitiilor

Realizarea achizitiilor (de produse si de lucrari) se va face cu respectarea procedurile impuse de legislatia in vigoare, in functie de valoarea contractului ce urmeaza a fi atribuit:

achizitiile pe baza de o singura oferta se vor desfasura dupa studierea prealabila a pietei si evaluarea atenta a ofertei potentialilor furnizori

la achizitiile pentru care se aplica procedurile de licitatie simplificata/licitatie deschisa se va urmari parcurgerea etapelor specifice, dupa caz: intocmirea documentatiei (caietul de sarcini), invitarea potentialilor furnizori/publicarea anuntului, inmanarea documentatiei potentialilor ofertanti, evaluarea ofertelor si adjudecarea contractelor, luandu-se in considerare urmatoarele: raportul pret/calitate, servicii in perioada de garantie si post garantie, facilitati de plata, facilitati de transport

Managerul de proiect, responsabilul tehnic si responsabilul financiar vor raspunde de intocmirea corespunzatoare a dosarelor de achizitii. Se vor numi comisii de evaluare pentru fiecare tip de achizitie, comisii care vor evalua ofertele depuse si vor desemna castigatorii. Procesele verbale ale sedintelor si toata corespondenta cu ofertantii vor fi indosariate si pastrate de catre secretarul desemnat.

incheierea contractelor cu furnizorii si realizarea efectiva lucrarilor de constructii

Dupa evaluarea ofertelor si adjudecarea contractelor, furnizorii de lucrari, de constructii vor fi invitati pentru semnarea contractelor. Lucrarile de reabilitare/modernizare vor include:

lucrari de recompartimentare (pentru realizarea spatiilor necesare noii destinatii: receptie, hol de primire, spatii administrative, vestiare pentru personal, salon mic dejun/sala de instruire, spatiu de joaca pentru copii, oficiu cameriste, camera pentru lenjerie etc.)

lucrari de reabilitare a instalatiilor sanitare

lucrari de reabilitare a instalatiilor electrice

lucrari de reabilitare a instalatiilor termice; centrala termica a hotelului va fi alimentata cu gaz metan din reteaua orasului si este proiectata sa asigure necesarul de energie termica pentru buna functionare a hotelului si a spatiilor aferente

lucrari de inlocuire a tamplariei (ferestre, usi)

lucrari de reabilitare a finisajelor interioare si exterioare (pardoseli, tencuieli, zugraveli)

Managerul de proiect impreuna cu responsabilul tehnic vor monitoriza realizarea lucrarilor, iar responsabilul finanicar va asigura fluxul de numerar necesar acoperirii costurilor acestor lucrari.

incheierea contractelor si achizitia bunurilor

Dupa evaluarea ofertelor si adjudecarea contractelor, furnizorii de bunuri vor fi invitati pentru semnarea contractelor. Se urmareste ca prin achizitia de bunuri sa se respecte normele de clasificare la trei stele. Pentru a asigura un grad de confort ridicat, se va urmari ca utilajele achizitionate sa fie de cea mai buna calitate, iar mobilierul, corpurile de iluminat, obiectele sanitare, obiectele decorative sa fie uniforme ca stil si de bun gust.

Managerul de proiect va monitoriza livrarea bunurilor conform graficului, iar responsabilul finanicar va asigura fluxul de numerar necesar acoperirii costurilor acestor lucrari.

recrutarea si angajarea noului personal

SC AXA SRL a efectuat o analiza de nevoi si a identificat un necesar de 12 noi locuri de munca care vor include urmatoarele categorii de personal: manager hotel - 1 persoana, receptioner - 3 persoane (dintre care sef receptie - 1 persoana), cameriste - 2 persoane, ospatar - 1 persoana, bucatar - 1 persoana, barman - 1 persoana, administrator - 1 persoana, fochist - 1 persoana, paznic - 1 persoana. In procesul de recrutare se va tine cont de alegerea celor mai potrivite persoane pentru posturile nou create, femei sau barbati, astfel ca obiectivele propuse sa fie atinse fara intarzieri si sa fie preintampinate fluctuatiile prea mari de personal. In functie de sezonalitate si de cerintele clientilor, se va apela la personal suplimentar care sa raspunda diferitelor solicitari: baby-sitter, instructor de sport, instructor pentru gimnastica medicala.

Cerintele minime pentru angajare vor include:

manager hotel - o persoana cu experienta in turism, posesor al unui brevet de tursim

receptioner - 3 persoane, absolvente de liceu/cursuri de calificare, cu cunostinte de limbi straine, utilizarea calculatorului, notiuni de specialitate; acestea vor lucra in trei schimburi, cate una pe schimb; una dintre persoane va avea functia de sef de receptie;

administrator - 1 persoana, calificata, cu experienta in activitati specifice de intretinere instalatii

cameriste - 2 persoane necalificate

ospatari - 1 persoana, calificata

bucatar - 1 persoana, calificata

barman - 1 persoana calificata

fochist - 1 persoana, calificata

paznic - 1 persoana, necalificata

Angajarea se va face pe baza de contract de munca cu durata nedeterminata, respectand prevederile Codului Muncii. Fisa postului va fi anexata la contractul individual de munca si va sta la baza evaluarii activitatii fiecarui angajat. Daca vor fi identificati candidati care nu iandeplinesc conditiile stabilite, dar care dovedesc potential de dezvoltare profesionala, acestia vor putea fi angajati si instruiti ulterior, fie la locul de munca, fie prin frecventarea unor cursuri organizate de furnizori de servicii de calificare.

inaugurarea oficiala a hotelului si promovarea serviciilor de cazare si a activitatilor conexe in vederea atragerii de clienti

Dupa incheierea lucrarilor de constructii si dotarea hotelului, se va organiza un eveniment de lansare in scopul mediatizarii proiectului si a rezultatelor.

De asemenea, se va realiza si o campanie de promovare sustinuta in mass media locala si prin intermediul agentiilor de turism si al tour-operatorilor. Activitatea de marketing vizeaza informarea si atragerea clientilor prin actiuni promotionale, ca premise ale unei vanzari active, actiuni care au o mare importanta in situatia unui hotel nou. Activitatile pentru promovare vor include:

indicatoare rutiere de semnalizare amplasate in locuri cu circulatie incetinita (la intersectii)

firma luminoasa

bannere

carti de vizita

editarea unor pliante, in policromie, care sa prezinte spatiile de cazare, de conferinte si activitatile conexe oferite clientilor

hartii cu antet, plasate si in camere, pentru a fi utilizate de clienti pentru corespondenta.

brosura pentru servicii complementare (lista meniu pentru room-service, etc)

eveniment de lansare - cocktail pentru inaugurarea hotelului

inscrierea in ghiduri turistice si hoteliere, nationale si internationale

participari prin colaborarea cu agentii locale de turism la targurile de specialitate (Targul National de Turism din Bucuresti, primavara 2006 si Targul International de Turism din Bucuresti, toamna 2006, expozitia "TRANSILVANIAN TOURISM EXPO" Sf. Gheorghe)

promovarea in randul clientilor actuali ai societatii si ai principalilor colaboratori

publicitate media

actiuni de promovare a vanzarilor (tarife preferentiale, reduceri)

actiuni de PR - organizare de evenimente gazduite de hotel

O parte dintre acestea se vor realiza chiar inainte de prima luna de functionare, altele au caracter periodic si vor fi implementate in decursul timpului, urmarind cresterea constanta a numarului de clienti. Dupa evenimentul de lansare, hotelul devine functional, activitatea personalului urmand a fi supravegheata de catre managerul de hotel. La receptie se va lucra in 3 schimburi pentru a se asigura permanenta serviciilor de cazare. 

activitati de evaluare si monitorizare a implementarii proiectului

Echipa de implementare va organiza sedinte periodice in vederea monitorizarii activitatii de implementare a proiectului si va consemna constatarile si deciziile luate, precum si modalitatile de rezolvare a problemelor. Aceste sedinte vor viza:

evaluarea progresului inregistrat in implementarea proiectului, respectarea termenelor si etapelor pentru fiecare dintre activitati

evaluarea activitatilor echipei de implementare si a personalului nou angajat: modul de asumare a sarcinilor, stabilirea unor recompense/sanctiuni

analiza si rezolvarea situatiilor critice aparute

Pe toata perioada de implementare a proiectului se vor desfasura activitati specifice de evaluare interna si monitorizare cu scopul de a asigura realizarea indicatorilor si atingerea obiectivelor propuse.

Indicatorii care vor arata realizarea obiectivelor si mijloacele de verificare ale acestora sunt:

Activitate

Indicator

Mijloc de verificare

a. activitati de organizare

Responsabilitati asumate in echipa de implementare

Procese verbale ale sedintelor, fisa postului

b. activitati pregatitoare pentru realizarea achizitiilor

Documentatii de achizitie intocmite in lunile 2-3

Dosarele de achizitii

c. Incheierea contractelor cu furnizorii si realizarea efectiva lucrarilor de constructii

Clasificarea hotelului la trei stele Capacitate de cazare de 40 locuri de cazare in 20 camere duble

Cresterea capacitatii de cazare in judetul Covasna cu peste 1%

Contracte lucrari

Certificat de clasificare - capacitate de cazare

d. Incheierea contractelor si achizitia bunurilor

Clasificarea hotelului la trei stele

Dotari aferente celor 40 locuri de cazare

Contracte achizitii

Certificat de clasificare

e. Recrutarea si angajarea noului personal

Crearea a 12 noi locuri de munca

Contracte de munca incheiate, liste de plata

f. Inaugurarea oficiala a hotelului; promovarea serviciilor de cazare si a activitatilor conexe in vederea atragerii de clienti

Cresterea gradului de ocupare de la 50% in primul an la 70% in anul 5 de functionare

Comunicate de presa, contracte cu agentii de turism, registru de clienti, documente contabile

g. activitati de evaluare si monitorizare a implementarii proiectului

Implementarea proiectului conform Planului de actiune

Procese verbale ale sedintelor de evaluare

5. Durata si planul de actiune


Durata proiectului va fi de 18 luni.

Nota: Planul de actiune nu trebuie sa contina date precise, ci sa mentioneze simplu 'luna 1', 'luna 2', etc. Se recomanda ca solicitantii sa prevada o rezerva de timp in planul de actiune, ca o precautie. Planul de actiune nu trebuie sa includa descrierea detaliata a activitatilor, ci numai titlul (va rugam sa va asigurati ca titlurile activitatilor sunt aceleasi cu cele prevazute la punctul 4). Toate lunile care nu au prevazute activitati trebuie mentionate in planul de actiune impreuna cu perioadele corespunzatoare.

Planul de actiune pentru perioada de executie a proiectului trebuie sa fie suficient de detaliat pentru a ilustra pregatirea si implementarea fiecarei activitati.

Planul de actiune trebuie elaborat dupa urmatorul format:

Activitatea

Activitati de organizare

Activitati pregatitoare pentru realizarea achizitiilor

Incheierea contractelor si realizarea lucrarilor de reabilitare

Incheierea contractelor si achizitia bunurilor

Recrutarea si angajarea noului personal

Inaugurarea hotelului si promovarea serviciilor

Activitati de evaluare si monitorizare

Toate activitatile trebuie implementate in perioada de executie a proiectului, maximum 20 luni.. Durata proiectului si a fazelor sale trebuie sa fie realiste.

Planul de actiune trebuie sa fie realist, complet, clar si coerent cu informatiile furnizate la punctul 4, iar activitatile sale trebuie sa urmeze o secventa logica.

6. Rezultate asteptate

6.1 Efecte directe


Maxim 1 pagina. Fiti precisi si incercati sa cuantificati rezultatele cat de mult posibil.

Performante si indicatori: (indicatori de impact concreti si masurabili: contributia beneficiarului, numarul locurilor de munca nou create, cost mediu pe loc de munca creat, rezultate financiare etc.)

In afara de performante si indicatori, Prezentati rezultatele fizice ale proiectului ( numar de metri patrati modernizati, numar de turisti care vor beneficia de servicii, numarul de pachete turistice realizate si modul cum acestea vor fi promovate-site, bennere, pliante etc.)

Performante si indicatori:

Contributia beneficiarului va consta din: contributie in numerar in valoare de 3.911.746.000 lei (50% din cheltuielile totale eligibile), sustinerea cheltuielilor neeligibile pe perioada implementarii activitatilor proiectului (costurile organizarii procedurilor de achizitie, costurile de asistenta si consultanta pentru intocmirea situatiilor si raportarilor solicitate de autoritatea contractanta, costurile de executare a lucrarilor de mansardare a cladirii, costuri de proiectare si asistenta tehnica, alte costuri pentru dotari)

Numarul locurilor de munca nou create: 12 persoane (calificate si necalificate) angajate cu contract de munca pe durata nedeterminata, alte persoane pentru prestarea unor servicii suplimentare, angajate sezonier.

Cost mediu pe loc de munca creat: 898.231.333 lei/loc de munca nou creat

Rezultate financiare

Rezultate financiare - activitate turism

Cifra de afaceri (euro)

Profit net (euro)

Rezultatele fizice ale proiectului sunt:

numar de metri patrati modernizati: 1.115,96 mp

numar de turisti care vor beneficia de servicii: 1.981 la un grad de ocupare de 70 %

numarul de pachete turistice realizate: 2 (turism balnear - 71,5% din turisti si turism de afaceri - 28,5% din turisti)

modul de promovare a serviciilor cuprinde: indicatoare rutiere de semnalizare amplasate in locuri cu circulatie incetinita (la intersectii); firma luminoasa; bannere; carti de vizita; editarea unor pliante, in policromie, care sa prezinte spatiile de cazare, de conferinte si activitatile conexe oferite clientilor; hartii cu antet, plasate si in camere, pentru a fi utilizate de clienti pentru corespondenta particulara; brosura pentru servicii complementare (lista meniu pentru room-service, etc); eveniment de lansare - cocktail pentru inaugurarea hotelului; inscrierea in ghiduri turistice si hoteliere, nationale si internationale; participari prin colaborarea cu agentii locale de turism la targurile de specialitate; promovarea in randul clientilor actuali ai societatii si ai principalilor colaboratori; publicitate media; actiuni de promovare a vanzarilor (tarife preferentiale, reduceri); actiuni de PR - organizare de evenimente gazduite de hotel.

Realizarea investitiei propuse va avea ca efect dezvoltarea serviciilor pe orizontala (cu implicatii asupra locurilor de munca, taxelor locale), care nu sunt oferite de SC AXA SRL:

alimentatie publica - pentru asigurarea meselor (pranz si cina, evenimente festive importante)

transport - transferul turistilor la/de la gara, aeroport; transport in excursii organizate la cererea turistilor, individuali sau corporativi

divertisment si cultura - facilitatile din statiune (baruri, discoteci, sali de sport, muzee, expozitii)

servicii medicale - bazele de tratament din statiune vor deservi mai multi clienti

alte servicii (coafor/frizerie, cinematograf etc.)

6.2. Efecte multiplicatoare


Maximum 1 pagina. Descrieti posibilitatile de reluare si extindere ale rezultatelor proiectului.

Identificati in mod clar toate acele elemente ale proiectului care pot fi reluate si extinse dupa finalizarea proiectului.

Aratati cum este justificat potentialul de multiplicare prin nevoile si cererile sectorului turistic din zona tinta selectata.

Prin dotarile, serviciile si activitatile conexe desfasurate si prin amplasarea in centrul statiunii Covasna hotelul va oferi turistilor individuali si clientilor corporativi (oameni de afaceri) o moderna, eficienta si facila modalitate de a petrece un sejur deosebit, de a beneficia de avantajele zonei si de a organiza conferinte, seminarii si alte manifestari de acest gen.

Desfasurarea noii activitati a societatii, profitabilitatea afacerii si oferirea de noi locuri de munca pentru locuitorii din Covasna si localitatile limitrofe, va avea un impact pozitiv asupra dezvoltarii zonale, in special in ceea ce priveste serviciile pe orizontala (alimentatie publica si divertisment), tinand cont de faptul ca la hotel se va pregati doar micul dejun. Clientii individuali vor putea servi masa la restaurantele din statiune iar pentru clientii corporativi se vor contracta, la cerere, servicii de catering.

Cladirea moderna, dotarile si echipamentele oferite vor reprezenta un impuls pozitiv pentru societatile interesate in mentinerea unui standard inalt de calitate in serviciile turistice, intr-una din statiunile de importanta nationala. SC AXA SRL isi propune sa devina un model pentru societatile concurente si un lider pe piata locala a serviciilor turistice, contribuind astfel la imbunatatirea calitatii serviciilor si la cresterea atractivitatii statiunii cu influenta directa asupra cresterii numarului de turisti, romani si straini. Societatile care administreaza hotelurile construite inainte de 1989 vor fi stimulate sa realizeze investitii importante in infrastructura de cazare si sa ofere servicii de calitate superioara.

Dezvoltarea afacerii in sectorul turismului si cresterea profitului SC AXA SRL va crea premise favorabile unor noi investitii in extinderea capacitatii de cazare si diversificarea gamei de servicii prin construirea unui restaurant propriu in imediata vecinatate a hotelului.

PIATA potentiala SI PROMOVAREA SERVICIILOR

(realizate in urma implementarii proiectului)

7.1 Principalii clienti potentiali*

Oferta de servicii se va adresa clientilor individuali si clientilor corporativi, in functie de tipul de turism practicat (turism balnear sau turism de afaceri).

Numele

Serviciul sau pachetul turistic

% din vanzari

- estimare

Valoarea anuala, (lei)

- estimare -

Clienti individuali

Servicii cazare

Servicii alimentatie publica

Clienti corporativi

Servicii cazare

Servicii alimentatie publica

Servicii inchiriere sala conferinte

Total venituri (estimare 2010)

Estimarea veniturilor din vanzari s-a efectuat pentru un grad de ocupare de 70% si o pondere a turismului de afaceri de 28,5% din total (2 zile pe saptamana).

7.2 Principalii furnizori si sau antreprenori (cel putin 3) de pe piata pentru fiecare dintre utilajele, instalatiile, echipamentele sau lucrarile pentru care se solicita finantare prin Subprogram. (Precizati spre care furnizori va indreptati atentia si de ce - daca aveti deja o optiune).

Potentialii furnizori pentru aceste achizitii sunt prezentati in tabelul urmator. Oferte ale unor potentiali furnizori sunt atasate.

Tip achizitii

Furnizori

Lucrari de constructii si instalatii

Baumeister SRL

Sigur SRL

YP constructii SRL

Mobilier

Mokisz Dekor SRL

Elvila SRL

Mobexpert SRL

Obiecte sanitare

Romstal SRL

Apicom SRL

Bucurex Comimpex SRL

Centrala termica

Serstil SRL

Radox SRL

Romstal SRL

Corpuri de iluminat

Mobexpert SRL

Massive SRL

Elba SA

Obiecte electrocasnice

Altex SRL

Domo SRL

Primex SRL

Selectarea furnizorilor se va baza pe o analiza a ofertelor de pe piata, luandu-se in considerare urmatoarele:

raportul pret/calitate

servicii in perioada de garantie si post garantie

facilitati de plata

facilitati de transport.

Contractarea achizitiilor se va face respectand procedurile impuse de contractul de finantare nerambursabila.

7.3 Date privind concurenta

(Cate intreprinderi ofera servicii identice, similare sau inlocuitoare pe piata pe care activati? Enumerati principalii dumneavoastra competitori si o scurta descriere privind volumul si marimea acestora). Ce va diferentiaza de concurenti; enumerati puncte tari, puncte slabe ale afacerii dumneavoastra in comparatie cu concurenta

Urmarind tendintele la nivel national, intre anii 1990-1995, capacitatea si activitatea de cazare turistica din judetul Covasna a inregistrat o scadere (de la 4.355 de locuri la 3.477 de locuri), crescand usor in perioada urmatoare (la 3.541 in 2000, 3.571 in 2001, ajungand la 3.940 de locuri in 2002). La 31 iulie 2002 existau 60 structuri de primire turistica cu urmatoarele functiuni: 20 hoteluri si moteluri, o cabana turistica, un camping, 3 vile, 5 tabere de copii, 8 pensiuni turistice si 22 de pensiuni agro-turistice.

In statiunea Covasna si imprejurimi sunt mai cunoscute urmatoarele structuri de cazare:

Hotel Bradul** - 100 camere

Hotel Caprioara*** - 263 locuri

Hotel Cerbul** - 210 locuri

Hotel Covasna** - 113 locuri

Hotel Montana** - 100 camere

Hotel Dacia**

Hotel Hefaistos** - 100 camere

Hotel Turist*

Hotel Best Western Balvanyos***

Camping Valea Zanelor

Casa de odihna a pensionarilor

Pensiunea Schneider

O analiza comparativa a concurentilor se prezinta astfel:

Denumire hotel

Capacitate cazare

Tarif mediu cazare/ pers./ zi

(lei - pentru 2005)

Servicii

Hotel Hefaistos**

100 camere

- cazare, masa,

- tratament (2 proceduri)

Hotel Bradul**

100 camere

- cazare, pensiune completa

- tratament (2 proceduri)

Hotel Montana**

100 camere

- cazare, masa,

- tratament (2 proceduri)

Hotel Best Western Balvanyos***

13 camere single

63 camere duble

2 apartamente

in functie de tipul camerelor, fara tratament

- 25-35 Euro pentru turisti straini

- oferta variata de cazare in camere duble/single Lux, Superior sau Standard

- posibilitate de pensiune completa

- agrement (sauna, masaj, jacuzzi, contra cost)

- tariful pentru turistii straini include 3 proceduri de tratament

O analiza SWOT pentru noua activitate a societatii (diversificarea prin introducerea activitatii de turism) prezinta punctele tari, slabe, oportunitatile si amenintarile:

Puncte tari (S)

cladire modernizata, camere spatioase cu baie proprie, chicineta si balcon, apartamente cu living si dormitor

servicii de calitate ridicata, la nivel de 3 stele

oferta complexa, pentru turism balnear si turism de afaceri (sala de conferinte si echipamente specifice), care prezinta sezonalitate complementara

locuri de parcare

spatiu de joaca pentru copii

Puncte slabe (W)

lipsa unei baze de tratament proprii

capacitate relativ mica de cazare (20 camere)

lipsa unui restaurant propriu pentru oferirea de pensiune completa

Oportunitati (O)

frumusetea peisajului; 12 rezervatii si parcuri naturale in judet; lipsa poluarii in zona

existenta in statiune a unor baze de tratament recunoscute, mofete, izvoare naturale

diversitate culturala si etnica

context legislativ favorabil: HG 1122/2002; L 143/2003; OG 510/2002; OG236/2000, L 462/2001; cota TVA diferentiata

turismul balnear reprezinta o prioritate in PND 2004-2006

interesul administratiei publice pentru dezvoltarea turismului

posibilitatea de a exploata zonele montane tot cursul anului

forta de munca disponibila care poate fi atrasa in sistemul serviciilor turistice

Amenintari (T)

investitiile competitorilor in modernizarea capacitatilor de cazare si cresterea calitatii serviciilor acestora

infrastructura de transport necorespunzatoare

7.4 Cum se va organiza desfacerea serviciilor.

(Cum veti livra serviciile. Va veti ocupa dumneavoastra de clienti sau veti apela la agentii de turism?)

Desfacerea produselor turistice se va realiza:

direct: clientii pot apela la serviciile oferite la receptia hotelului, prin achitarea contravalorii serviciilor

indirect: prin intermediul unor agentii specializate care vor revinde produsele clientilor individuali sau corporativi

7.5 Actiuni de promovare a vanzarilor. (Cum vor afla clientii despre serviciile dumneavoastra, ce buget veti aloca pentru promovarea serviciilor, ce metode de reclama veti folosi

Pentru organizarea evenimentului de lansare si promovarea initiala a serviciilor turistice se va aloca un buget de 8.000 Euro. Actiunile de promovare a serviciilor vor include:

materiale de prezentare:

pliante, in policromie, care prezinta spatiile de cazare, de conferinte si activitatile conexe oferite clientilor

indicatoare rutiere, bannere si firma luminoasa

carti de vizita si hartii cu antet, plasate si in camere, pentru a fi utilizate de clienti pentru corespondenta particulara

brosura pentru servicii complementare (lista meniu pentru room-service, etc)

inscrierea in ghiduri turistice si hoteliere, nationale si internationale

organizarea de evenimente promotionale:

eveniment de lansare - cocktail pentru inaugurarea hotelului

actiuni de PR cu ocazia unor manifestari pe plan local: "Nedeia Mocaneasca" in orasul Covasna Voinesti "Zilele orasului Covasna

participari la targuri si expozitii de specialitate anuale

Targul National de Turism din Bucuresti, primavara

Targul International de Turism din Bucuresti, toamna

TRANSILVANIAN TOURISM EXPO Sfantu Gheorghe

alte metode:

promovarea in randul clientilor actuali ai societatii si ai principalilor colaboratori

publicitate media: anunturi in presa scrisa locala si nationala, spoturi radio si TV

actiuni de promovare a vanzarilor (tarife preferentiale, reduceri)

site internet cu posibilitatea de rezervare on-line

7.6 Nivelul pretului (Descrieti strategia dumneavoastra de preturi pentru fiecare serviciu, nivelul pretului in comparatie cu concurenta, cu produsele inlocuitoare si cu calitatea acestora)

Tarifele practicate in statiunea Covasna se situeazi intre 830.000 - 865.000 lei/zi/pers si includ cazare la nivel de 2 stele, pensiune completa si 2 proceduri de tratament. Aceste tarife sunt diferentiate in functie de sezon, iar pentru grupuri sunt negociabile. Unele hoteluri practica tarife diferentiate (mai mari) pentru turisti straini.

Tariful practicat pentru serviciile de cazare (inclusiv micul dejun) este de 19 Euro/zi/pers, din care 3 Euro reprezinta contravaloarea micului dejun. La un curs de schimb de 38.000 lei = 1 Euro, tariful pentru cazare si mic dejun se ridica la suma de 722.000 lei/zi/pers. Tarifele sunt negociabile in cazul grupurilor, in functie de marimea acestora si de durata sejurului.

Tariful pentru inchirierea salii de conferinte este de 20 Euro/zi, respectiv 760.000 lei/zi. Acest tip de serviciu este unic pe piata locala, iar la nivel judetean mai exista doar in statiunea Balvanyos, in cadrul Hotelului Best Western.

La stabilirea tarifelor s-a avut in vedere acoperirea costurilor (directe si indirecte), nivelul preturilor practicate de competitorii locali, precum si tendintele actuale la nivel national.

Serviciile complementare sunt tarifate astfel:

supraveghere copii in spatiul de joaca, programari pentru consultatii/proceduri balneare la bazele de tratament din statiune, room-service, parcare sunt incluse in pretul cazarii

serviciile prestate la cerere: curatatorie-spalatorie, catering (la cerere), transfer turisti - in functie de tarifele furnizorilor respectivi

organizarea de excursii turistice cu ghid specializat - tariful va fi calculat in functie de costul serviciilor de transport (lungimea traseului), costul intrarilor la obiectivele vizate, tarifele prestate de ghizii disponibili.

PLANUL DE FINANTARE AL AFACERII SI PROIECTIILE FINANCIARE PENTRU URMATORII 5 ANI DUPA IMPLEMENTAREA PROIECTULUI

(Ce cheltuieli de productie estimati? Dar profitul? Rata profitabilitatii = 100xProfit/ cheltuieli de productie =? Sursele de finantare ale investitiei de unde se asigura?)

La proiectiile financiare ale contului de profit si pierderi si fluxului de numerar s-a avut in vedere atat activitatea curenta (lucrari de constructii si executie elemente de tamplarie) a firmei, cat si cea de servicii turistice. Cursul de schimb folosit in previziunile financiare a fost: 1 Euro = 38.000 lei.

La estimarea veniturilor pentru perioada 2006-2010 s-au utilizat ipotezele urmatoare:

veniturile din activitatea curenta vor inregistra o crestere medie anuala cu 10%

veniturilor din servicii turistice urmaresc un grad de ocupare crescator, astfel: 50% in anul 2006, 55% in anul 2007, 60% in 2008, 65% in 2009 si 70% in anul 2010, precum si a tarifului practicat.

Estimarea gradului de ocupare s-a realizat in functie de statisticile existente mentionate in PND si de gradul de ocupare la nivelul statiunii pe anul 2004 comunicat de Primaria orasului Covasna (adresa anexata prezentei documentatii).

Veniturile din activitatea de servicii turistice tin cont de gradul de ocupare si se compun din:

venituri din cazare, la un tarif de 16 Euro/zi/persoana

venituri din servicii de alimentatie publica (se considera venituri din mic dejun - 3 Euro/zi/pers. si bar - 3 Euro/zi/pers)

venituri din alte servicii (inchiriere sala conferinte - 20 Euro/zi)

Cheltuielile de exploatare ale societatii sunt compuse din:

pentru activitatea curenta - cheltuieli privind materiile prime, materialele si marfurile, cheltuieli cu utilitatile, salariile si taxele aferente si alte cheltuieli de exploatare

pentru activitatea turistica - cheltuieli privind materiile prime, materialele si marfurile (alimente pentru prepararea micului dejun, materiale de curatenie, consumabile, lenjerie), cheltuieli cu combustibilii si utilitatile (energie electrica, gaz metan, apa, salubritate), impozite si taxe, cheltuielile directe cu salariile si taxele aferente (pentru cei 10 angajati direct productivi; nivelul salariilor variaza in functie de calificare si postul ocupat), cheltuielile indirecte cu salariile si taxele aferente (pentru managerul si administratorul hotelului), cheltuieli de promovare, amortizari (50 de ani perioada de amortizare pentru cladire, 10 ani pentru echipamente si 3 ani pentru bunuri), alte costuri directe.

Pentru anii urmatori nivelul cheltuielilor va creste in medie cu 5% pentru cheltuielile cu materiile prime, materialele, utilitatile etc. si cu 10% pentru cheltuielile de personal.

In tabelele urmatoare sunt prezentati principalii indicatori pentru perioada 2006-2010 pentru activitatea de turism si pentru intreaga activitate a societatii. La calculul indicatorilor pentru anul 2006 se are in vedere faptul ca investitia se va finaliza in luna octombrie iar activitatea de turism va genera venituri doar aferente lunilor noiembrie si decembrie. Activitatea curenta va cunoaste o evolutie constant crescatoare.

Indicatori - activitate turism

Cifra de afaceri (euro)

Profit net (euro)

Marja profitului (100xprofit net/cifra de afaceri)

Rata profitabilitatii (100xprofit net/cheltuieli de productie)

Indicatori - total activitate

Cifra de afaceri (euro)

Profit net (euro)

Marja profitului (100xprofit net/cifra de afaceri)

Rata profitabilitatii (100xprofit net/cheltuieli de productie)

Evolutia veniturilor, a profitului brut si a cheltuielilor in perioada 2006-2010

Sursele de finantare ale prezentei investitii sunt:

3.914.746 mii lei finantare nerambursabila (50% din costurile eligibile)

3.914.746 mii lei cofinantare (50% din costurile eligibile) si acoperirea costurilor neeligibile in valoare de 2.955.289 mii lei, din surse proprii ale solicitantului: profitul reinvestit al anilor 2004 si 2005, o parte din veniturile realizate in anul 2006, resurse financiare ale asociatilor societatii.

ipoteze si Riscuri majore

Care sunt ipotezele principale pe care le-ati folosit in elaborarea proiectului dv. de investitii?

Dezvoltarea si diversificarea activitatii va contribui la cresterea cifrei de afaceri si a profitului net al societatii

In anul 2001, societatea a achizitionat un activ constand dintr-un bloc de locuinte de serviciu, situat in statiunea Covasna. Veniturile incasate de societate in anul 2004 ca urmare a activitatii de inchiriere a locuintelor catre persoane fizice se ridica la suma de 62.000.000 lei (1.632 Euro la cursul de 38.000 lei/Euro).

Asociatii au analizat oportunitatea dezvoltarii si diversificarii activitatii societatii prin schimbarea destinatiei actuale a activului in hotel clasificat la trei stele. Previziunea veniturilor din activitatea turistica arata o eficienta net superioara a exploatarii activului, acestea ajungand la valoarea de 177.804 Euro (in anul 2007, la un grad de ocupare de 55%).

Complementaritatea celor doua tipuri de servicii oferite grupurilor tinta (turism balnear si turism de afaceri) asigura un grad de ocupare relativ constant pe durata unui an de zile, nefiind afectat de sezonalitatea activitatii turistice, in general

La nivel national (conform statisticilor mentionate in Planul de actiune pentru dezvoltarea turismului in Regiunea Centru pentru perioada 2004 - 2006 si PND 2004-2006), statiunile balneare detin primul loc atat in ceea ce priveste indicele de utilizare a capacitatii de cazare (o medie de 50,8%, hotelurile ajungand la 55,2%), cat si durata sejurului unui turist, cu o medie de 13,9 zile.

Situatia gradului de ocupare la nivelul statiunii Covasna, in anul 2004, intocmita de Primarie arata un grad de ocupare mediu de 65%, cu diferente intre lunile ianuarie-martie (grad de ocupare mai scazut) si iulie-august (grad de ocupare de 100%).

Tinand cont de aceste fluctuatii, turismul de afaceri va fi promovat mai intens pe perioada de inceput de an asigurandu-se astfel un grad de ocupare relativ constant pe durata intregului an. Gradul de ocupare estimat va creste ca urmare a activitatilor de promovare directa a serviciilor oferite, a promovarii indirecte pe care clientii satisfacuti o vor face si a cresterii atractivitatii zonei prin multiplicarea modelului propus de SC AXA SRL. Estimarile pornesc de la un grad de ocupare de 50% in primul an de functionare (situat sub media locala de 65%) si se stabilizeaza la un procent de 70% in anul 2010.

Care sunt riscurile majore pe care le anticipati in cadrul afacerii/investitiei dv.?

(descrieti riscurile de piata, financiare si legislative)

1. Riscurile de piata:

clientii se pot orienta spre oferta de cazare a hotelurilor care dispun de o baza proprie de tratament;

concurentii isi pot diversifica oferta de servicii pentru a atrage mai multi clienti

intarzieri in aprovizionare datorate furnizorilor

2. Riscuri financiare:

activitatea curenta nu va asigura necesarul de lichiditati pentru cofinantare

pierderi datorate distrugerii bunurilor care alcatuiesc dotarea hotelului ce determina necesitatea unor investitii suplimentare pentru inlocuirea acestora

3. Riscuri legislative: modificarea legislatiei in ceea ce priveste stimularea activitatii turistice (taxe si impozite)

Ce puteti face pentru a minimiza primele trei riscuri dintre cele mai serioase?

1. Riscurile de piata pot fi preintampinate astfel:

incheierea de contracte ferme cu bazele de tratament din statiune, oferirea unui serviciu gratuit de programare a procedurilor pentru clientii hotelului; investitie viitoare in amenajarea unei baze proprii de tratament

monitorizarea atenta a ofertei de servicii a concurentilor (preturi, servicii suplimentare etc.) si a activitatilor promotionale desfasurate de acestia cu scopul de a adapta permanent oferta proprie la nevoile clientilor in functie de reactia concurentilor

prevederea unor clauze contractuale care sa minimalizeze efectele eventualelor intarzieri in aprovizionare de catre furnizori; incheierea contractelor cu mai multi furnizori pentru livrarea aceluiasi tip de produse, in special pentru produsele perisabile; crearea unor stocuri tampon de materiale si consumabile neperisabile etc. pentru a nu afecta confortul clientilor.

2. Riscuri financiare:

in cazul in care necesarul de lichiditati pentru cofinantarea investitiei nu poate fi asigurat integral din activitatea curenta, societatea poate contracta un credit bancar (scrisoarea de bonitate din partea BRD-GSG SA Agentia Covasna arata ca solvabilitatea patrimoniala a societatii este de 100%, iar lichiditatea imediata este de 366,58%) sau poate atrage alte surse de finantare (investitori, asociati)

pentru a diminua pierderile datorate distrugerii bunurilor se vor incheia contracte de asigurare pentru cladire si dotarea acesteia

3. Modificarea legislatiei in ceea ce priveste stimularea activitatii turistice nu reprezinta un risc foarte ridicat avand in vedere politica de dezvoltare a turismului si prioritatea acordata serviciilor, in general, in Planul National de Dezvoltare

10. Altele

Va rugam sa adaugati/anexati orice alte elemente pe care le considerati relevante pentru a evidentia faptul ca ati analizat in detaliu problemele generate de implementarea acestui proiect, inclusiv eficienta lui economica.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3802
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved