Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

Analiza pietei serviciului de telefonie mobila

afaceri+ Font mai mare | - Font mai micAcademia de Studii Economice

Facultatea de ComertAnaliza pietei serviciului de telefonie mobila

Telefonia mobila in Romania

1. Telefonia mobila - scurt istoric si prezentarea gamei sortimentale

Industria de telecomunicatii este una dintre cele mai competitive ramuri ale economiei romanesti, cu cea mai mare rata de crestere: in 2005 comunicatiile electronice au generat 9% din PIB in Romania.Cu toate acestea, piata telefoniei mobile din Romania nu seamana deloc cu cea europeana. Piata europeana este aproape saturata, pe cand Romania are o rata mica de penetrare comparativ cu cele din UE 25 (aproximativ 65%), ceea ce presupune ca in Romania se investeste masiv in dezvoltarea retelelor si a produselor si serviciilor oferite. De asemenea, costurile presupuse de oferirea de servicii de telefonie mobila sunt mai mari in Romania. Ca urmare, orice reducere semnificativa a veniturilor va avea un efect major asupra pietei de telefonie mobila din Romania.Si structura utilizatorilor de telefonie mobila din Romania difera fata de cea din actualele statele membre UE. Venitul mediu al celor aproximativ 13,5 milioane de utilizatori (in 2005) sunt mai mici, ceea ce determina ca veniturile derivate din traficul intern din Romania sa fie mai mici decat in UE. De asemenea, un procent mai mic din utilizatorii romani de telefonie mobila sunt abonati si la serviciul roaming, in comparatie cu UE 15 (vechile state membre UE).

In cei zece ani de la lansarea primei retele de telefonie mobila, piata romaneasca de telefonie mobila a crescut in mod spectaculos. Este de asteptat ca pana in anul 2009 fiecare persoana sa utilizeze un telefon mobil. Astfel, rata de penetrare a telefoniei mobile in Romania se apropie de cea din tari europene precum Marea Britanie, Italia, Irlanda, Luxemburg sau Cehia, unde rata de penetrare a telefoniei mobile depaseste 100%. In plus, patru companii de telefonie mobila au achizitionat licente 3G ceea ce inseamna o concurenta sporita, servicii de o calitate mai buna, mai eficiente si mai convenabile din punct de vedere financiar pentru consumatori.

Telefonia mobila a fost introdusa in 1993 de Telefonica (cu serviciul Telemobil), operator NMT 450. Societatea nu a reusit totusi sa dezvolte piata. 

In aprilie 1997 s-au lansat servicile GSM prin Connex - numele de marca al societatii Mobifon si Orange , denumit anterior Dialog - operat de societatea MobilRom. Aceste doua societati au dezvoltat rapid piata de telefonie mobila. Ambii operatori GSM acopera cam 90% din teritoriul Romaniei. Orange Romania a atins cifra de 3,611,000 clienti la sfirsitul primului trimestru al anului 2004, in timp ce Connex avea 3,672,138 clienti.

In Mai 2000, Cosmorom, detinut in totalitate de catre Romtelecom, a introdus de asemenea un serviciu GSM care acoperea 40% din teritoriu. Cosmorom avea in anul 2005 mai putin de 100 000 abonati.

In 2000 s-a lansat Zapp care ofera servicii in banda de frecventa de 450 Mhz, folosind tehnologia CDMA. Zapp a atins 100 000 abonati in Martie 2003, si estimau un numar de 200 000 pana la sfarsitul anului 2003.

Numarul total de detinatori de telefoane mobile, 7 350 000 in aprilie 2004, depaseste semnificativ numarul abonatilor la telefonie fixa, acestia din urma fiind in numar de aprox. 4,3 milioane.

Si in 2005 telefonia mobila a fost motorul dezvoltarii telecomunicatiilor romanesti, numarul utilizatorilor cat si cifra de afaceri continuand sa aiba cresteri exprimate cu 2 cifre. La finele anului 2005, numarul SIM-urilor vandute era de peste 13 milioane, adica o densitate de peste 60%.Operatorii GSM900 detin impreuna peste 96% din piata, Connex-Vodafone avand 6,13 milioane SIMuri vandute in timp ce Orange a anuntat ca a depasit cifra de 7 milioane. Connex a lansat in aprilie 2005 serviciile de telefonie mobila bazat pe tehnologia 3G avand la finele anului circa 97.000 utilizatori.

Telefonia mobila deserveste 81% din populatia Romaniei.Astfel,comunicatiile reprezinta unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei nationale si totodata unul dintre cele mai atractive pentru investitorii straini .Este vorba asadar de un sector cu crestere fantastica, fata de care investitorii straini isi manifesta tot mai pregnant interesul.

2. Analiza cererii si a ofertei

Nevoile umane se impart in nevoi esentiale si nevoi de lux. In prima faza a avea telefon mobil reprezenta o nevoie de lux, pe care doar o mica parte a populatiei si-o permitea.In scurt timp nevoia omului de a comunica cu ceilalti la distanta oriunde si oricand a determinat clasificarea acesteia ca fiind una vitala. Totodata mai asistam la o explozie tehnologica, care favorizeaza dezvoltarea pietei de IT si a telecomunicatiilor.Avand in vedere ca acoperirea nu este de 100% pe teritoriul Romaniei, cererea nu este satisfacuta perfect. Piata este in continua dezvoltare, iar o crestere a acoperirii ar insemna implicit o crestere a cererii de servicii de telefonie mobila.Terminalele sunt bunuri complementare cu serviciile pietei studiate, ceea ce inseamna ca o scadere a pretului acestora determina o cerere mai mare de servicii de telefonie mobila.

A avea un telefon mobil in ziua de astazi este un element 'trendy', nu doar o nevoie, si si acest fapt contribuie la o crestere extensiva a pietei.Toti factorii enumerati mai sus arata o crestere a cererii de servicii de telefonie mobila. In coformitate cu aceasta, provider-ii vin cu oferte tot mai atractive in scopul de a acapara ei potentialii clienti. Astfel concuenta acerba dintre cei 4 provideri determina si ea o dezvoltare continua a pietei, investindu-se mult si in cercetare si optimizare a serviciilor oferite si conferirea lor cu costuri cat mai reduse.Astfel putem lua ca exemplu introducerea in anul 2005 a serviciului 3G sau vitezele tot mai mari oferite la conexiunea la internet in schimbul unor tarife tot mai mici.

In anii urmatori numarul de utilizatori de telefonie mobila este asteptat sa depaseasca 17 milioane.

2.1.Prezentarea principalilor ofertanti

Pe piata telefoniei mobile din Romania actioneaza 4 operatori care ofera servicii de telefonie mobila: Cosmote Romania, Orange Romania, Vodafone Romania si Telemobil(Zapp).

Orange Romania este cel mai mare operator GSM din Romania. Pana in aprilie 2002, Orange a operat sub brand-ul Dialog. Orange Romania este filiala romaneasca a operatorului global de telefonie mobila Orange SA, divizia de telecomunicatii mobile a France Telecom.In februarie 2006, Orange Romania avea peste 7.000.000 de clienti, ceea ce ii conferea o cota de piata de 56,95%. Succesul Orange in Romania se datoreaza nu doar atractivitatii pe care o reprezinta telefonul mobil, ci si calitatii retelei, a serviciilor oferite si brandului. Avand o acoperire a populatiei de 96,6%, Orange Romania ofera fiecarei persoane din Romania posibilitatea de a alege intre planuri de abonamente flexibile, ce pot fi personalizate, si cartele PrePay.

Orange a introdus la inceputul lui 2005 tehnologia EDGE in patru orase romanesti (Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara si Brasov), o tehnologie de tranzitie spre 3G. Acoperirea EDGE a fost extinsa la nivel national in noiembrie 2006. Serviciile de generatia a treia au fost lansate la 7 iunie 2006, pana la sfarsitul anului fiind acoperite 20 de orase. In luna decembrie 2006, numarul de clienti a atins pragul de 8.000.000.

Vodafone este al doilea operator de telefonie mobila ca marime in Romania dupa numarul de clienti. Compania este o marca a Vodafone Romania SA si a fost lansata in aprilie 1997 ca prima retea GSM din Romania. Vodafone este filiala romaneasca a operatorului global de telefonie mobila Vodafone, care detine intreg actionariatul firmei. Inainte de noiembrie 2005, marca era cunoscuta doar sub numele Connex, dupa care numele a fost schimbat (printr-o perioada de tranzitie in care compania a purtat numele de Connex-Vodafone) in intentia de a fi integrata in reteaua globala Vodafone.

Este cel mai important furnizor de servicii de Internet din Romania, cu peste 220.000 de clienti ai serviciului de Internet dial-up si mai mult de 5.000 de linii dedicate/VPN in sectorul business. La 25 aprilie 2005, Connex a lansat in premiera in Romania serviciul 3G, bazat pe tehnologie UMTS (W-CDMA). In prezent, serviciul Connex 3G este disponibil in orasele Bucuresti, Ploiesti, Brasov, Cluj, Timisoara, Craiova, Iasi, Constanta, Galati, Pitesti, Arad, Sibiu, Oradea, Targu Mures precum si partial pe Drumul National 1, acoperind peste 30% din clientii operatorului de telefonie mobila. In octombrie 2006, Vodafone a lansat in Bucuresti serviciul 3G broadband (HSDPA-3.5G)

Serviciul roaming de la Vodafone era disponibil la 25 martie 2005 in 119 tari, prin 262 de operatori. Serviciul GPRS putea fi folosit la aceasi data in roaming in 34 de tari, prin 55 de operatori. Serviciile 3G oferite de Connex sunt disponibile de la lansare in roaming, in 6 tari.

COSMOTE este al treilea operator de pe piata de telefonie mobila din Romania. Operatorul a primit a treia licenta GSM de la guvernul roman in decembrie 1998 si s-a lansat comercial in martie anul urmator, sub numele de Cosmorom, schimbat mai tarziu in COSMOTE.

Cel mai nou si cel mai mic operator de telefonie din tara, o divizie a operatorului de telefonie fixa national Romtelecom, nu a rezistat concurentei iar in anul 2005, cu mai putin de 100 de clienti noi de la inceputul anului, si cu peste 80% din baza de clienti compusa din angajati si parteneri Romtelecom (care nu platesc), compania a inceput sa fie monitorizata, putand sa intre in faliment oricand. Cosmorom nu inregistrase pana atunci profituri nete si se estimeaza ca investitia initiala si pierderile acoperite de Romtelecom depasesc un miliard de dolari. S-au desfasurat negocieri pentru inchiderea sa, dar decizia a fost amanata in repetate randuri, astfel incat viitorul operatorului a fost mult timp nesigur.

La sfarsitul verii 2005 a fost preluat de operatorul mobil grec COSMOTE, care face parte din grupul OTE, actionarul majoritar al Romtelecom. Romtelecom a pastrat 30% din actiunile operatorului. Pe 6 decembrie 2005, cu mai putin de 20 000 de clienti si o cota de piata mai mica de 1%, s-a relansat comercial printr-o campanie agresiva din punctul de vedere al preturilor. 

Zapp este un operator de telefonie mobila CDMA detinut de Telemobil S.A. Romania. Compania a fost infiintata in 1993 sub numele Telefonica Romania si timp de patru ani a fost singurul furnizor de telefonie mobila de pe piata romaneasca. Reteaua NMT 450 a fost modernizata incepand cu 1998 pentru a face trecerea la tehnologia digitala. Incepand cu anul 2000, odata cu preluarea companiei de catre grupul Inquam, Zapp a introdus in premiera mondiala o retea CDMA2000 in banda de 450 MHz.

2.2.Aria pietei - numarul utilizatorilor, volumul vanzarilor, importurilor si exporturilor

Cea mai mare acoperire in teritoriu in anul 2005 o aveau retelele de telefonie mobile Orange si Vodafone. Si Cosmote se bucura de un teritoriu considerabil,insa mai are de recuperat pentru a ajunge in top,aflandu-se la o distanta de 41,1% de Vodafone. 

Orange in cifre

      Numar de salariati: 2.000

      Venituri anuale: 774 de milioane de dolari, la sfarsitul lui 2004; 498 de milioane de dolari, in primele sase luni din 2005.

      Clienti:6 milioane; compania are mai multi clienti pe cartele preplatite decat pe abonamente.

      Acoperire teritoriala: 79,91% din teritoriu si 96,6% din populatie, la sfarsitul

lunii iulie 2005

Arii deficitare: comune de pana la 4.000 de locuitori, in zonele de deal si de munte.

      Rata de penetrare:50%

      Cota de piata:66%

Zapp in cifre

      Numar de salariati: peste 600

      Venituri (mil. dolari): 93 (2004),52 de milioane de dolari (2003)

      Numar clienti: 300.000 de utilizatori de servicii de voce si date

      Acoperire teritoriala: dupa faza a patra de extindere / modernizare, Zapp Mobile va acoperi 78% din teritoriu

Conjunctura pietei

Datorita faptului ca pe piata serviciilor de telefonie mobila din Romania in perioada 2002-2005 au avut loc mari schimbari,din cei 4 provideri existenti, 3 fiind preluati din de companii multinationale in acest interval de timp, pe aceasa piata au existat variatii semnificative ale cifrelor.

Metoda soldului conjunctural

Indicatoricalificativ

-2 (foarte nefavorabil)

-1(nefavorabil)

0 (nici favorabil nici nefavorabil)

1(favorabil)

2(foarte favorabil)

Dinamica PIB in 2005 fata de 2004 in termeni nominali

X

Dinamica serviciilor

X

Rata inflatiei

X

Rata somaj

X

Curs de schimb leu/dolar

X

Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2005 a fost de 287.186,3 milioane lei (RON) preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 4,1% fata de anul 2004. Avand in vedere ca exista o crestere in termeni reali, putem cataloga aceasta situatie ca fiind relativ favorabila pentru evolutia pietei serviciilor de telefonie mobila, cresterea in termeni reali a PIB insemnand o crestere a bunastarii populatiei.

Dinamica Serviciilor:

In perioada 2004-2005 s-a inregistrat o crestere in termeni nominali de 19.76%, ceea ce in termeni reali inseamna o crestere de doar 10%, situatia putand fi considerata favorabila si in acest caz.

Comparativ cu anii precedenti, valoarea de 9.1% a ratei inflatiei este considerata relativ favorabila; asa cum se observa si in dinamica pietei serviciilor, existenta acestei rate a inflatiei face ca cresterea la nivel real sa fie destul de semnificativa, si nu e inghitita de rata inflatiei.

Rata somajului inregistreaza valoarea de 7.2%, indicand o putere de cumparare relativ mare, rezultand din nou o situatie favorabila pentru dezvoltarea pietei de servicii de telefonie mobila in Romania.

Scaderea cursului valutar a avut efecte favorabile, utilizatorul platind mai putin pentru serviciile oferite, avand in vedere ca el este taxat in euro si subdiviziuni ale acestuia.

In 2005 conjunctura pietei s-a aratat favorabila dezvoltarii pietei si cresterii consumului serviciilor de telefonie mobila. La dezvoltarea pietei pe langa acesti factori trebuie sa mai avem in vedere si un factor oarecum informal, si anume acela de a fi 'la moda' sa ai un telefon mobil. Totodata a mai contribuit simtitor la dezvoltarea pietei si scaderea pretului la terminale, explozia tehnologica, dar si introducerea de servicii noi, atractive(de exemplu serviciul 3G), destinate satisfacerii nevoilor de lux ale consumatorului

Importuri si exporturi

Pe piata serviciilor de telefonie mobila nu au loc importuri si exporturi propriu zise.

2.3.Cote de piata

Se poate observa faptul ca majoritatea utilizatorilor folosesc cartele preplatite iar rata de penetrare a telefoniei mobile este in continua crestere ajungand de la 32,47% in 2003 pana la 52,50% in 2005.

Se poate observa faptul ca in perioada 2003-2005 cotele de piata pentru cele patru companii de telefonie mobile au crescut cu exceptia Cosmoromului. In anul 2005 cea mai mare cota de piata o avea Orange,caracterizat de un procent de 50,30%.

In perioada 2003-2005 cele mai mari cote de piata furnizate de servicii de telefonie prin intermediul retelelor publice mobile in functie de numarul total de utilizatori apartineau companiilor Mobifon si Orange,care se aflau la o distanta infima una de cealalta.

In urmatorul tabel sunt evidentiate cotele de piata a principalilor ofertanti:

Ofertant

Cota de piata

Orange

Vodafone

Cosmote

Zapp

Definirea unitatii de consum, unitatilor de cumparare si a unitatilor de decizie

a.Persoanele fizice care folosesc abonamente.Aceste persoane au job fix,varsta cuprinsa intre 18-60 ani, de ambele sexe,angajati in domeniul orice domeniu, cu calificari profesionale medii si, in consecinta, salarii usor peste medii , din diferite regiuni ale tarii, preponderent mediul urban.Starea civila si ocupatia nu reprezinta un factor determinant in alegerea serviciului de telefonie mobila.

b.Persoanele fizice care folosesc cartele PrePaid.Acesti utilizatori nu au neaparat un job fix,au varsta cuprinsa intre 14 ani si 60 ani(cei mai multi utilizatori de prepayd fiind situati ca varsta la extremele intervalului),venituri sub medie,din toate regiunile tarii.Starea civila,ocupatia si calificarea nu reprezinta un factor determinant in alegerea acestui tip de serviciu.

c.Persoanele juridice Peste 97% din acest tip de utilizatori folosesc abonamentele. De obicei apeleaza la tipuri de abonamente care faciliteaza convorbirile in grup(intre angajatii firmei) la costuri reduse.

Un studiu realizat de Cosmote Romania arata ca piata romaneasca de telefonie mobila tinde sa se alinieze celor internationale, unde, in ultimii ani, ponderea utilizatorilor de servicii preplatite a crescut in defavoarea abonatilor. Desi un profil exact pentru fiecare dintre cele doua categorii este in continua schimbare si supus in permanenta dinamicii pietei, un studiu de piata recent efectuat de Cosmote pe un esantion de utilizatori cu varsta cuprinsa intre 18-39 de ani releva ca cea mai "activa" categorie, atat in segmentul de cartele preplatite, cat si in cel al abonamentelor, este reprezentata de subgrupa 25-34 de ani. Pentru subgrupele 18-24 si 35-39 de ani se constata o preferinta usor accentuata pentru serviciile prepaid. In ceea ce priveste distributia pe sexe, se observa o pondere aproximativ egala in utilizarea serviciilor preplatite si postplatite. Per ansamblul pietei, categoriile sociale cu cel mai mare nivel de penetrare al telefoniei mobile sunt top managementul - aproximativ 90%, studentii si elevii - peste 80%, angajatii (full time, part time si alte forme) - peste 75%.

2.5.Structura pietei - identificarea principalelor segmente de piata si analiza acestora

In cazul pietei de telefonie mobila putem spune ca segmentele de piata carora li se adreseaza sunt persoanele fizice si cele juridice,in cazul gospodariilor fiind atribuita piata telefoniei fixe.

Prin prisma caracteristicilor geografice telefonia mobila are o acoperire medie de aproximativ 75% din suprafata tarii,acoperire ce face acest serviciu utilizabil.impartirea utilizatorilor pe zone istorice este urmatoarea:

Regiuni istorice

Nr. de utilizatori

Moldova

Muntenia

Banat

Ardeal

Bucuresti

Total

Cea mai mare incidenta a persoanelor care utilizeaza telefonia mobila se inregistreaza in Muntenia.

Structura pietei in cazul persoanelor fizice se face in functie de mai multe criterii:demografice,psihografice,comportamentale,etc.Putem observa unele distributii ale numarului de utilizatori in functie de diverse criterii demografice:

a.Sex

Sex

Nr. utilizatori

Femei

Barbati

Total

In functie de sex se observa o distributie destul de echilibrata intre barbati si femei.

b.Varsta

Varsta

Nr. utilizatori

>55

Total

Utilizarea telefoniei mobile inregistreaza o pondere mai mare in randul persoanelor tinere, peste 70% dintre acestia avand o varsta sub 34 de ani.

c.Educatie

Educatia

Nr. Utilizatori

<=8 clase

10 clase/profesionala

Liceu

Postliceala

Colegiu/Faculate/Postuniveristara

Total

Persoanele care utilizeaza serviciile de telefonie mobila au un nivel de educatie destul de bun,ponderea cea mai mare avand-o absolventii de studii liceale (41.2%).

d.Starea civila:

Starea civila

Nr. Utilizatori

Necasatorit(a)

Casatorit(a)/locuiti cu partenerul

Divortat(a)

Vaduv (a)

Total

Se observa o preponderenta a persoanelor casatorite(concubinaj),in randul persoanelor ce utilizeaza serviciile de telefonie mobila.

In cazul persoanelor juridice, peste 97% din acest tip de utilizatori folosesc abonamentele.De obicei apeleaza la tipuri de abonamente care faciliteaza convorbirile in grup(intre angajatii firmei) la costuri reduse.

2.6.Capacitatea pietei

Comunicatiile radio, prin varful lor de lance in afacerile din ultimii ani, au cunoscut, incepand cu anul 1998, o adevarata explozie de piata. Milioane de romani au avut inca din acest moment, cel putin un telefon mobil, daca nu chiar doua. Aceasta piata este un angajator de forta de munca si un creator de servicii de telecomunicatii.Daca excludem Cosmote si includem intre operatorii de telefonie mobila Telemobil, sectorul telefoniei mobile din Romania in anul 2005 ar avea in jur de 4.600 de salariati. Cu tot cu Cosmote, se poate estima o cifra de peste 5.000 de angajati. Cei 4.600 de salariati de la cele trei companii profitabile le-au adus acestora, la sfarsitul anului 2005, un venit anual cumulat de 1,553 miliarde de dolari. Cel putin din acest punct de vedere, cel mai mare randament il au salariatii Orange, fiecare aducand in medie, in 2004, 387.000 de dolari. Ei sunt urmati de cei de la Vodafone Romania / Mobifon, cu 343.000 de dolari, iar Telemobil figureaza, in 2004, cu 155.000 de dolari venit anual pe salariat.

Faptul ca Orange declara ca a atins, la 17 august 2005., nivelul de sase milioane de clienti, dintr-un numar total de 11 milioane de clienti de telefonie mobila, arata ca, din acest punct de vedere, compania este liderul de piata al momentului. Surse din piata ne-au declarat ca, pana la rebrandarea Dialog in Orange, Connex era liderul de piata. Orange are o rata de penetrare a pietei de 50% si estimeaza ca, pana la finele anului, va ajunge la 60%. La sfarsitul lunii iulie 2005, acoperea 79,91% din teritoriu si 96,60 % din populatie. Arii deficitare sunt zonele rurale, unde nu sunt acoperite comunele de pana la 4.000 de locuitori din zonele de deal si de munte.

Vodafone Romania / Mobifon avea aproape cinci milioane de clienti in 2005. Pe piata telefoniei mobile, concurenta este acerba.

La 30 iunie 2005, Cosmote avea peste 28.000 de abonati, cu 9,6% mai putin fata de primele sase luni din 2004. In schimb, numarul de clienti la cartele preplatite a crescut cu 4,1%, depasind 56.000.

Telemobil este, primul serviciu 3G aparut in Romania, sub brandul Zapp Mobile. Zapp ofera utilizatorului posibilitatea de a beneficia de un birou mobil. Terminalele Zapp permit navigarea pe internet si verificarea e-mail-urilor direct de pe telefon, iar prin modemul incorporat, telefoanele Zapp pot fi conectate la laptop / desktop pentru accesul la internet. Cu 300.000 de clienti, Telemobil se afla in faza a patra de extindere si de modernizare a retelei, la sfarsitul careia va acoperi 78% din tara si 90% din populatie, in 240 de orase, 6.300 km de drumuri nationale si 1.500 de comune.In iulie 2005, Telemobil a lansat Zapp Internet Express Card, primul serviciu de acces la internet broadband mobil pe cartela preplatita.

2.7 Dezvoltarea pietei- extensiva si intensiva

In perioada 2002-2005 numarul de utilizatori de servicii de telefonie mobila a crescut de aproape 2.5 ori, acest fapt datorandu-se mai multor motive. In primul rand au scazut preturile, aceste servicii devenind mai accesibile populatiei. Totodata s-a marit acoperirea, a fost diversificata oferta, preturile terminalelor au scazut, au fost deschise noi magazine care au facilitat accesul la aceste sevicii.

In 2005 fata de 2004, la nivel intensiv a avut loc o scadere concretizata in scaderea consumului mediu, acest fapt datorandu-se in primul rand cresterii numarului de utilizatori, si apoi scaderii cursului de schimb leu/dolar, serviciile conferite fiind taxate in dolari.

La nivel extensiv s-a inregistrat o crestere cu aproximativ 35% a numarului de utilizatori de servicii de telefonie mobila fata de anul 2004. Aceasta crestere se datoreaza in primul rand maririi ariei de acoperire a serviciilor oferite, cresterii numarului magazinelor, dar si scaderii cursului de schimb leu/dolar, facand aceste servicii mai accesibile.

Pe total modificarea inregistrata reprezinta o crestere, datorita faptulului ca cresterea extensiva depaseste scaderea intensiva inregistrata.

3. Distributia

Operatorul de telefonie mobila Vodafone Romania , va deschide inca noua magazine proprii, pana la sfarsitul lui 2006, pentru a ajunge la o retea formata din 69 de unitati, a informat un comunicat al companiei.

Noile magazine vor fi situate in Bucuresti, Brasov, Cluj, Ploiesti, Calarasi, Braila, Satu Mare si in aeroportul Otopeni. Vodafone Romania intentioneaza sa creasca numarul magazinelor proprii la peste 80 in cursul anului urmator si sa estimeaza o crestere de peste 80% a retelei de parteneri exclusivi.

Reprezantantii Vodafone Romania au precizat ca modelul de distributie pentru anul urmator va fi unu bazat pe magazinele proprii si pe pertenerii exclusivi, informeaza NewsIn.

Principalul concurent, Orange Romania, a deschis in Bucuresti primul 'Orange concept store' in urma unei invesitii de peste un milion de euro, ajungand la un numar de 31 de magazine proprii, potrivit datelor oferite de companie.

Pana la sfarsitul anului, compania tinteste o retea proprie formata din cel putin 42 de magazine, urmand ca in 2007 Orange Romania va mai deschide cel putin 18 noi centre de distributie specializate, au declarat oficialii companiei. Orange Romania se va concentra in viitor pe distributia prin dealeri specializati, dar va continua colaborarea si cu partenerii nespecializati, cum ar fi retelele de hipermarketuri, au completat acestia.

Operatorul mobil Cosmote Romania are cea mai buna pozitie in batalia pentru canalele de distributie a serviciilor de telecomunicatii dupa preluarea de catre compania-mama din Grecia a lantului de telefoane mobile si accesorii Germanos. Cosmote limiteaza astfel canalele de distributie a ambilor concurenti principali pe piata de telefonie mobila din Romania, dupa ce in luna aprilie a incheiat un contract exclusiv cu reteaua Internity, detinuta de grupul francez Avenir Telecom.
Internity, care avea inainte de aceasta tranzactie un acord similar cu Orange Romania, tinteste 110 magazine pana la finele anului viitor. Operatorul elen de telefonie mobila are cel mai mic numar de magazine proprii, 17, insa impreuna cu Germanos, Internity si alti parteneri, numarul punctelor de distributie a serviciilor sale in tara atinge cifra de circa 550 de unitati.

4. Preturi si tarife

In general,pretul reprezinta valoarea de piata a unui produs sau serviciu,nivelul lui fiind reflectat de o serie de constrangeri ale pietei,dar si de raportul dintre cerere si oferta.

Ca si in cazul celorlalti agenti economici, pionii de pe piata telefoniei mobile urmaresc in fixarea preturilor in primul rand acoperirea tuturor cheltuielilor.(cheltuieli cu retelele,cu angajatii,cu taxele si impozitele,investitii in retehnologizarea retelei etc).Spre deosebire de celelalte produse si servicii, in cazul serviciilor de telefonie mobile(convorbiri telefonice,servicii de mesaje scurte SMS,servicii de mesaje multimedia MMS, redirectionarea apelurilor, identificarea apelantului, servicii i-modeTM, apel si transfer video,voicemail,internet,i-mode,), stabilitatea pretului nu constituie o chestiune dificila, nivelul maxim, minim sau mediu putand fi foarte clar stabilit in functie de categoria de persone carora li se adreseaza.

Asadar, pretul in cadrul serviciilor de telefonie mobile,se incadreaza intre 4 dolari pe luna,la abonamente, si poate ajunge la cateva sute de dolari pe luna,in acest caz abonamentele fiind personalizate la cererea clientului(de obicei persoana juridica).Ponderea cea mai mare pe piata telefoniei mobile o au abonamentele care se adreseaza persoanelor fizice,abonamente ce rar depasesc 10 euro dat fiind faptul ca sapte persoane din zece detin cel putin un telefon mobil.Un alt segment de piata ce se adreseaza il special tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani(varsta minima la care iti poti face un abonament) este cel al cartelelor PrePay.Pretul acestor cartele incepe de la 6$, iar Vodafone pune la dispozitia clientilor sai si incarcarea electronica care se poate face cu orice valoare incepand de la 4$.

In valori nominale,preturile s-au mentinut relativ constante, sumele platite de consumator pentru aceste servicii variind datorita variatiei cursului de schimb leu/dolar. Datorita concurentei, companiile furnizoare de servicii de telefonie mobila pun la dispozitia utilizatorilor numeroase oferte promotionale cat mai atractive posibil.

5. Promovarea

5.1. Promovarea serviciului

Promotiile lansate de ofertanti sunt comunicate prin mai multe canale, dintre care amintim urmatoarele: TV, presa, panouri publicitare, Internet, SMS, si contin o unitate grafica specifica (de exemplu pentru Vodafone- culoarea rosu , Orange- portocaliu, Cosmote - verde, Zapp- rosu).

Mesajele expedite pentru promovarea serviciilor si produselor de telefonie mobila directioneaza intotdeauna utilizatorii catre diverse canale de comunicare/ vanzare, cum ar fi: Centrul de relatii cu clientii, www.vodafone.ro www.orange.ro/ www.cosmote.ro / www.zapp.ro , magazinele Vodafone/ Orange/ Cosmote/ Zapp, reteaua de dealeri Vodafone/ Orange/ Cosmote (magazinele Germanos, Internity, Romtelecom, etc.).

5.2. Promovarea vanzarilor

Orange isi propune sa continue sa anticipeze tenditele si sa inoveze prin serviciile pe care le lanseaza, prin ofertele adaptate exigentelor clientilor si sa le ofere acestora cea mai buna experienta de comunicare. In 2007, Orange a extins reteaua de broadband mobil, iar acum ofera clientilor sai servicii de acces mobil la internet la viteze 3G+. Anul acesta Orange va continua sa investeasca in dezvoltarea serviciilor de date mobile si va mari viteza de transfer al datelor pana la 14,4 Mbps. Forta si atractivitatea brandului Orange reprezinta un alt factor semnificativ care a contribuit la succesul companiei. Studiile de brand arata ca toti indicatorii specifici unui brand solid au continuat sa inregistreze cresteri importante in ultimele trimestre. De exemplu, in cazul indicatorului first choice, care desemneaza prima alegere a consumatorului in cazul in care ar achizitiona din nou servicii de telefonie mobila, Orange este ales de una din doua persoane. Promovarea vanzarilor la Orange se remarca prin programele: Orange Student, Orange Film, Orange Thank You (puncte,credit, minute si telefoane cadou,), Web Shop, Web Care, Orange World si Orange Travel.

Vodafone isi promoveaza vanzarile prin programele: Vodafone pentru Tine (cartela Vodafone, abonamente si Vodafone 2in1), Vodafone Live, Vodafone Acasa, Youth (Campus, Grup 26, revista ON, Cupa liceelor McDonald`s), Vodafone Internet pe mobil, concursuri (Tombola Vodafone, Vodafone te trimite la Concert etc.) si Vodafone pentru comunitate. Prin Fundatia Vodafone sunt finantate programe sociale pentru: prevenirea abandonului familial, acces la educatie pentru copiii din familii nevoiase, ingrijirea batranilor, sanatate. Vodafone Romania sustine si programe de protectia mediului, sport, cultura, programe pentru salvarea de vieti omenesti in situatii de urgenta si programe de promovare a conceptului CSR si a exemplelor pozitive de responsabilitate corporativa.

Cosmote isi promoveaza vanzarile prin preturi avantajoase, competitive fata de ceilalti operatori. Principalele programe de promovare sunt: programul de loialitate "Cosmote pentru tine" (care ofera abonatilor existenti suplimentar minute gratuite precum si telefoane mobile gratuite sau subventionate), programul Responsabilitatea sociala la Cosmote (programe educationale, de sanatete, sociale, mediul inconjurator etc), prezinta in avanpremiera serviciul inovator de date mobile i-mode, sponsorizeaza si organizeaza diverse concerte, lanseaza revista Identity Communication (I.C.).

5.3. Campaniile publicitare

Orange - Hot Spot din programul Orange Young dedicat doar tinerilor utilizatori de cartele- "The future`s bright, the future`s orange" .

Reclama Vodafone- May Fly promoveaza "Traieste fiecare clipa" este dedicate tuturor.

Cosmote - De ce e aiurea sa ai 3 telefoane? prezinta o noua provocare pentru utilizatorii de cartele cosmote, un tarif unic de 10 eurocenti pe minut catre orice operator si in plus minute si sms gratuite retea, promovand sloganul "Cosmote alaturi de tine".

Ultimul spot Zapp cu cei 3 dansand in ritm de disco si vine seful
peste ei este dedicata persoanelor din domeniul afacerilor cu oferta avantajoasa la internet si comunicatie pe mobil "Zapp talk free - mai simplu, mai ieftin"

6. Previziuni asupra pietei

Un obiectiv de interes in 2008 pentru operatori este cresterea numarului de abonati pentru serviciile de internet si televiziune prin satelit.

In anul 2007 a fost inregistrata o usoara scadere a venitului mediu pe utilizator de telefonie mobila, datorita cresterii ratei de penetrare prin atragerea de noi utilizatori si a reducerii tarifelor. Diminuarea veniturilor din servicii de voce poate fi compensata prin cresterea utilizarii celor 3G sau lansarii de alte produse.

In 2008, litera de lege pentru toti operatorii care activeaza pe piata de telecomunicatii din Romania este fidelizarea clientelei cu orice pret.

Conducerea operatorului de telefonie mobila Vodafone considera ca piata romaneasca de comunicatii a cunoscut o evolutie semnificativa in 2007, atat la nivelul investitiilor, cat si al dezvoltarii de noi produse si servicii, care situeaza Romania la acelasi nivel cu pietele vest-europene, cel putin in ceea ce priveste gradul de inovatie si disponibilitatea noilor tehnologii.

'Vorbim astazi de o piata de comunicatii matura, cu o rata de penetrare de peste 100%, daca ne uitam la ultimele cifre raportate de fiecare operator', a declarat pentru ziarul 'Adevarul' Liliana Solomon, presedintele Vodafone Romania. Potrivit oficialului companiei, piata romaneasca de comunicatii mobile are inca un potential de crestere important, acesta considerand ca nivelul de penetrare de 100% reflecta numarul de SIM-uri existente in piata si nu neaparat rata reala de utilizare a comunicatiilor mobile.

'Asa cum am mai spus, avem de-a face cu o piata multi-SIM. Probabil ca rata reala de penetrare in randul populatiei este in jur de 65-70% si vor mai trece cativa ani pana cand acest procent se va apropia de capacitatea maxima.

7. Bibliografie:

  • www.vodafone.ro
  • www.orange.ro
  • www.cosmote.ro
  • www.zapp.ro
  • https://www2.hotnews.ro/pp_articol_7212-CONNEX-ingenunchiat-de-ORANGE.htm
  • https://www.wall-street.ro/articol/IT-C-Tehnologie/23417/Vodafone-Romania-extinde-reteaua-de-magazine-proprii.html
  • https://www.adevarul.ro/index.php?section=articole&screen=print&layout=print_articol&id=337062
  • https://www.220.ro/reclame-categorie9.html
  • https://www.iqads.ro/Analize_Reclame.html


Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5390
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved