Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

Contractul de franciza 1

afaceri+ Font mai mare | - Font mai micContractul de franciza

1. Baza legislativa a francizeiRegimul juridic al francizei a fost reglementat in Romania prin legea nr. 79 din 09.04.1998 dupa aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 52 Articolul 1 si 2 din capitolul I al ordonantei, contine definitiile unor notiuni cum sunt franciza, francizorul, beneficiarul, know-how-ul si reteaua de franciza.

De asemenea,legea reglementeaza drepturile francizorului si anume drepturile asupra unei marci inregistrate; dreptul de a exploata sau de a dezvolta o afacere, tehnologie, un produs, serviciu; dreptul de a asigura beneficiarului o pregatire initiala de a exploata marca inregistrata; dreptul de a utiliza personalul si mijloacele financiare necesare cercetarii si inovatiei si cele necesare promovarii marcii sale. De asemenea, aceasta lege furnizeaza o serie de norme care reglementeaza

relatiile dintre parti, atat relatiile contractuale, cat si cele pre- si postcontractuale

contractul de franciza;

contractul de exclusivitate

raporturile dintre parti in reteaua de franciza

publicitatea si selectia

contraventiile si sanctiunile

Definirea contractului de franciza

Aparut in S.U.A. odata cu legislatia antitrust, prin care s-a interzis desfacerea marfurilor de catre producator, contractul de franciza, ca mod de comercializare a unor produse, a devenit in toate tarile europene, datorita dinamismului si rentabilitatii sale, o forma la moda de cooperare comerciala. Contractul de franciza consta in acordarea de catre francizor a dreptului de a vinde anumite bunuri sau de a presta anumite servicii si de a beneficia de un sistem care contine marca, renumele, know-how-ul si asistenta sa, unui comerciant, persoana fizica sau juridica, numit francizat, in schimbul unei recompense, constand dintr-o taxa initiala si o redeventa periodica numita 'franchise-fee'. Contractul de franciza este o varianta recenta si raspandita a contractului de concesiune, constituind o metoda moderna de a desfasura o afacere pe baza colaborarii permanente intre parteneri.

Conform O.G. 52/1997 privind regimul juridic al francizei publicat in M.O. nr. 224/30 august 1997 (art. 4) contractul de franciza trebuie sa reflecte interesele membrilor retelei de franciza, protejand drepturile de proprietate industriala sau intelectuala ale francizorului, prin mentinerea identitatii comune si a reputatiei retelei de franciza. Caracterul cel mai important al contractului consta in faptul ca nu reprezinta obiectul negocierii: contractul poate fl acceptat sau respins. Acest fapt este de inteles avand in vedere faptul ca unui dintre elementele principale ale sistemelor de franciza este uniformitatea, care poate fi asigurata numai prin contracte standardizate.

Contractele unui sistem series nu sunt niciodata unilaterale, dar sa nu uitam ca ele au fost formulate de francizor. Astfel, este esential ca intreprinzatorii (viitorii francizati) sa inteleaga precis toate punctele contractului si sa se convinga de corectitudinea lor. Daca beneficiarul potential nu este convins ca drepturile sale sunt/vor fl asigurate, el poate sa refuze semnarea contractului.

Contractul de franciza, conform articolului 5 din O.G. 52/1997, trebuie sa defineasca fara ambiguitate obligatiile si responsbilitatile fiecarei parti, precum si orice alte clauze ale colaborarii. Francizorul trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

sa detina si sa exploateze o activitate comerciala, pe o anumita perioada, anterior lansarii retelei de franciza;

sa fie titularul drepturilor de proprietate intelectuala sau industriala;

sa asigure beneficiarilor sai o instruire initiala, precum si asistenta comerciala si/sau tehnica permanenta, pe toata durata existentei drepturilor contractuale.

Beneficiarul trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

sa dezvolte reteaua de franciza si sa mentina identitatea sa comuna, precum si reputatia acesteia;

sa furnizeze francizorului orice informatie de natura a facilita cunoasterea si analiza performantelor si a situatiei sale fmanciare, pentru a asigura o gestiune eficienta in legatura cu franciza;

sa nu divulge la terte persoane know-how-ul furnizat de catre francizor, atat pe durata contractului de franciza, cat si ulterior.

Contractul de franciza trebuie sa cuprinda clauze privind:

drepturile francizorului si francizatului;

bunurile si/sau serviciile si/sau tehnologiile furnizate francizatului;

obligatiile francizorului si ale francizatului;

conditiile financiare pentru francizat;

durata contractului;

conditiile de reannoire a contractului;

conditiile in care poate avea loc cesiunea sau transferul drepturilor decurgand din contract;

dreptul de preemptiune a francizorului;

- conditiile de folosire de catre francizat a insemnelor distinctive apartinand francizorului;

dreptul francizorului de a dezvolta obiectul francizei;

rezilierea contractului;

recuperarea de catre francizor a oricarui element corporal sau necorporal, care-i apartine, in caz de incetare a contractului inainte de termenul prevazut;

descrierea know-how-ului, ce va fi utilizat conform contractului de franciza, intr-un document separat sau in oricare alta forma adoptata;

Contractul de franciza va respecta urmatoarele principii:

termenul va fi astfel fixat incat sa permita beneficiarului amortizarea investitiilor specifice francizei;

francizatul trebuie sa fie avizat in prealabil asupra intentiei francizorului de a nu reannoi contractul la data expirarii sau de a nu semna un nou contract;

in cadrul clauzelor de reziliere, se vor stabili in mod clar circumstantele care pot sa determine o reziliere fara preaviz;

conditiile pentru cesiunea drepturilor decurgand din contract vor fi precizate cu claritate, in special conditiile de desemnare a unui succesor;

dreptul de preemptiune va fi prevazut daca interesul mentinerii sau dezvoltarii retelei de franciza necesita recunoasterea acestui drept;

clauzele de concurenta vor fi cuprinse in contract pentru protejarea know-how-ului;

obligatiile financiare ale beneficiarului vor fi precizate cu claritate si vor fi determinate astfel incat sa favorizeze atingerea obiectivelor comune.

Elementele contractului de franciza

a) Preambulul contractului

Acesta contine denumirea partilor contractual: denumirea gazdei sistemului/francizorului si denumirea beneficiarului/francizatului. Conform acestuia francizatul trebuie sa fie constient de faptul ca, odata cu semnarea contractului va avea obligatii si responsabilitati, care pot afecta si existenta unor persoane necunoscute de el: ceilalti francizati sau intreprinzatorii viitori.

Urmatorul punct il reprezinta defmirea marcilor si numelor comerciale. Importanta acestora consta in posibilitatea consumatorilor de a distinge produsele/serviciile sistemului de alte produse/servicii similare. Astfel rezulta ca francizatul va primi nu numai produsul, dar si numele si renumele legat de acesta.

Pe baza contractului francizatul poate folosi des marca comerciala impreuna cu un nume geografic sau cu un prenume/nume de familie.

b) Teritoriul

Este unul din punctele cele mai problematice. Aici poate fi argumentata marimea teritoriului unde francizatul isi poate desfasura activitatea in exclusivitate. Interesul francizorului este ca potentialul teritorial al afacerii sa fie exploatat maxim, astfel el incearca sa limiteze spatiul de activitate al partenerului sau nu acorda exclusivitate acestuia. Interesul francizatului este de a primi un teritoriu care sa-i asigure o cifra de afaceri suficient de mare incat sa poata realiza profitul asteptat.

c) Durata contractului

Durata contractului nu este uniforma, situandu-se in general intre 5-20 de ani. Durata contractului va fi stabilita astfel incat sa permita beneficiarului amortizarea investitiei specifice francizei (taxa initiala, capitalul investit), si sa asigure un nivel de trai si profit sigur. Dupa primii 5 ani se va dovedi daca cooperarea partenerilor aduce roadele asteptate.

Francizorul va instiinta francizatul cu mult inainte de expirarea contractului asupra intentiei de a reannoi contractul la data expirarii sau de a nu semna un nou contract.

d) Taxele

Francizorul trebuie sa plateasca doua tipuri de taxe: o taxa initiala si o taxa periodica sau royalty.

Taxa initiala de franciza este independenta de succesul afacerii. Aceasta se plateste inca inainte de inceperea activitatii, dupa semnarea contractului, si a carei marime depinde de renumele si de puterea financiara a francizorului. Suma taxei initiale trebuie sa se recupereze pe durata contractului.

Taxa initiala cuprinde urmatoarele cheltuieli:

alegerea spatiului commercial;

instruirea francizatului;

asistenta financiara, juridica si manageriala;

publicitate legata de deschiderea noii unitati;

dezvoltarea manualului de franciza;

dezvoltarea sistemului de contabilitate;

marketingul sistemului;

onorarii pentru juristi si alti specialisti;

designul unitatii al ambalajelor, etc.;

Taxa periodica de franciza sau royalty se plateste de beneficiar dupa inceperea afacerii si poate fi platita sub doua forme: procent din profit (cel mai des utilizat) sau cominsioane dupa produsele achizitionate de la francizor.

Marimea acestei taxe trebuie fixata astfel incat sa nu determine intreprinzatorul la ridicarea excesiva a preturilor.

e) Manualul francizei

Manualul francizei este ,,biblia sistemului', urmarirea lui este obligatorie, nerespectarea poate duce la rezilierea contractului. Manualul reglementeaza cu precizitate toate aspectele profesionale ale afacerii. Avand in vedere ca sistemul a obtinut succesele cu ajutorul metodelor, tehnicilor, reglementarilor si cunostintelor descrise in acest manual, asteptarile sunt de inteles. Gazda sistemului poate modifica manualul in functie de schimbarile pietei.

1) Dreptul de proprietate

Unitatile sistemului de franciza sunt create in marea majoritate a cazurilor de francizati. Unii francizati pot sa desfasoare o alta activitate dupa expirarea contractului, insa francizorii mai renumiti, mai puternici din punct de vedere financiar dispun de spatiul comercial, pentru ca ei vor sa continue activitatea comerciala si dupa incetarea contractului. Astfel multi francizori inchiriaza francizatilor spatiul comercial, asigurand astfel continuitatea afacerii.

2) Instruirea, trainingul

Interesul francizorului este ca el sa asigure o instruire buna, prin care francizatul poate sa-si insuseasca metodele specifice necesare functionarii cu succes a unitatii. Este important ca francizatul sa ofere pograme de instruire continue avand in vedere posibilitatea introducerii unor noi produse, tehnologii sau servicii. Instruirea initiala este inclusa in taxa initiala, iar dreptul, obligativitatea si costul instruirii continue prezinta obiectul intelegerilor dintre parteneri.

3) Timpul de functionare

Contractul de franciza specifica si timpul de functionare obligatoriu, care in general este armonizat cu regulile locale.

4) Politica de preturi

Uniformitatea sistemelor de franciza inseamna un nivel asemanator al preturilor. Acest nivel al preturilor trebuie sa tina cont si de specificul si potentialul pietei locale, cu renumele sistemului si al marcii. Datorita concurentei puternice din toate domeniile economice, francizatului trebuie sa i se permite reduceri speciale de preturi.

5) Publicitate, promovare

Toate publicitatile locale trebuie sa fie aprobate de gazda sistemului, pentru ca interesul tuturor este ca activitatea de publicitate locala sa fie armonizata cu imagine a globala a sistemului. Pe de alta parte este important ca francizatul sa aiba dreptul de a re actiona prompt la semnalele pietei locale, cu aprobarea francizatului, prin metode specifice si eficiente de reclama, caracteristice teritoriului respectiv.

6) Controlul

Francizorul are dreptul de a controla fara nici un preaviz unitate a francizata, contabilitatea acesteia, respectarea stricta a metodelor, tehnicilor de comercializare, productie sau de prestare a serviciilor, calitatea publicitatii, etc.

Prin contractul de franciza, francizorul controleaza respectarea tuturor elementelor constitutive ale imaginii marcii. Marca francizorului, simbol al identitatii si al renume lui retelei de franciza constituie garantia calitatii produsului/serviciului furnizate consumatorului.

7) Salariul minim

Renumele unui sistem poate sa sufere grav daca intr-unul dintre unitati angajatii nu sunt satisfacuti de remuneratia, iar aceste probleme devin publice, cunoscute de clienti si posibilii francizati. Pentru a inlatura aceasta problema se stabileste contractual salariul minim, mai mare de obicei decat salariul minim in domeniul respectiv.

f) Cesiunea proprietatii

Franciza consta intr-o cooperare stransa intre cei doi parteneri. Din aceasta cauza francizorul trebuie sa stabileasca niste conditii in ceea ce priveste vanzarea sau predarea sistemului unei persoane necunoscute care ar putea deteriora renumele sistemului prin faptul ca este incapabil sa organizeze functionarea cu succes a unitatii.

Predarea proprietatii este foarte importanta in cazul vanzarii unitatii, respectiv in cazul incapacitatii de munca a francizatului. Interesul francizorlui este ca francizatul sa nu poata sa predea unitatea fara aprobarea sa, in timp ce interesul beneficiarului este ca francizorul sa nu refuze aprobarea predarii unitatii fara temei serios.

g) Intreruperea contractului

Este domeniul cel mai sensibil al contractului de franciza. Contractul trebuie sa exprime exact, precis conditiile in care francizatul poate obtine reinnoirea contractului, modificarea sau anularea sa, precum si clauze referitoare la transferul sau vanzarea francizei.

S-a intamplat deja si in cazul sistemelor faimoase incercari de a intrerupe fara argumente intemeiate cooperarea cu partenerul problematic. De aceea contractul trebuie sa reglementeze clar aceste aspecte.

h) Reglementari privind incetarea contractului

Aceste puncte se refera mai ales la datoriile francizatului in cazul in care el isi intrerupe activitatea:

- predarea manualului de franciza, precum si a altor documente secrete francizorului;

incetarea folosirii licentelor, tehnologiilor si a numelui comercial propus de francizor;

- daca spatiul de comercializare ramane in posesia beneficiarului, atunci acesta are obligatia de a transforma spatiul astfel incat sa nu se poata confunda cu unitatea francizata;

- anuntul public al incetarii/rezilierii contractului de franciza;

recuperarea de catre francizor a stocurilor de la francizat;

- rezolvarea tuturor problemelor financiare dintre fostii parteneri

contractuali.

In contract se vor stabili desigur si indatoriile postcontractuale ale beneficiarului. Daca gazda sistemului isi inceteaza activitate a, atunci dispare intregul sistem.

i) Rezolvarea litigiilor

Din cauza interpretarii diferite a termenilor contractului de franciza, numarul litigiilor francizor-beneficiar a crescut foarte mult in ultimii ani. O alta cauza a litigiilor o constituie favorizarea francizorului in contractele elaborate, redactate de juristii proprii. De aceea, in scopul protejarii beneficiarului, in S.U.A., inainte de a fi semnat de cele doua parti contractul de franciza este analizat de Comisia Federala pentru Comert a S.U.A..

Francizorzul, isi rezerva de regula dreptul de a reinnoi contractul. Daca beneficiarul nu indeplineste obligatiile ce le are fata de francizor/sistem, sau nu respecta standardele de calitate, francizorul are dreptul de a rezilia contractul sau de a refuza reinnoirea lui. In mod normal, reinnoirea contractului da nastere unui alt contract.

Pentru a preveni si. inlatura divergentele din domeniul francizarii in 1960 a fost creata Asociatia Intenationala de Franchising (A.LF) in scopul reprezentarii companiilor francizate din intreaga lume. Scopurile A.I.F. sunt:

- stabilirea de standarde pentru afaceri;

- sa serveasca ca purtator de cuvant pentru sistemul de franciza;

- sa ofere servicii companiilor membre si tuturor celor interesati de afacerile de tip franciza;

- desfasurarea unor programe educationale pentru manageri.

Codul Eticii adoptat de A.I.F. cuprinde urmatoarele principii:

a) Acordarea francizei se va face de catre compania mama in conformitate cu legile si reglementarile in vigoare, iar aceasta va oferi francizatilor date complete, precise asupra tuturor procedeurilor si va respecta investitia firmelor francizate.

b) Toate detaliile privind franciza vor fi stipulate in unul sau mai multe acorduri scrise, care trebuie sa defineasca clar termenii relatiei, drepturile si obligatiile partilor.

c) Francizorul va selecta si accepta doar pe acei beneficiari care par a poseda calitatile de baza necesare, educatie, experienta, caracteristici personale si resurse financiare adecvate.

d) Francizorul va oferi beneficiarului un sprijin continuu si rezonabil intr-o maniera compatibila cu prevederile contractului de franciza.

e) Nici un membru nu se va angaja intr-un sistem de distributie piramidal.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2582
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved