Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

Elaborarea conceptiei de franciza

afaceri+ Font mai mare | - Font mai micElaborarea conceptiei de franciza

Elaborarea unui sistem de franciza necesita o investitie serioasa de bani, timp si munca intelectuala, dar daca un intreprinzator se gandeste in perspectiva, poate sa asigure avantaje majore fata de concurenta.Realizarea sistemului se poate face in doua feluri:

1) Extinderea unei intreprinderi deja existente cu ajutorul francizei;

2) Conceperea afacerii de la bun inceput in sistem franciza.

In general se utilizeaza prima metoda, cand proprietarul afacerii:

vede un potential mare de afacere pe baza succeselor obtinute pana in momentul deciziei de a se extinde;

poseda produse sau servicii care nu numai ca sunt viabile pe piata, dar sunt unice si mai bune fata de produsele si serviciile concurentilor;

are o marca comerciala suficient de bine cunoscuta si stabila pentru a se diferentia de produsele si serviciile similare ale concurentilor, alegand franciza pentru exploatarea maxima a sanselor de dezvoltare ale afacerii.

Desigur, intreprinzatorului trebuie sa ii fie clar, ca franciza va aduce profit numai dupa o perioada destul de lunga (6-18 luni, sau si mai mult in cazul francizelor de investitie). Ea necesita uneori investitii serioase de bani si de munca pentru dezvoltarea ideii, vanzarea si sustinerea sa.

Pentru o francizare cu succes avem nevoie de trei lucruri esentiale:

standardizare

simplificare

solutii unice.

a) Standardizarea este necesara pentru a garanta consumatorilor ca in toate unitatile sistemului vor gasi produse sau servicii de aceeasi calitate. Afacerea care neglija acest aspect va pierde usor increderea clientilor. Elementul de baza al standardizarii consta in faptul ca francizorul trebuie sa-1 verifice pe francizat, astfel incat sa fie capabil sa intervina cand observa neandeplinirea standardelor, sau a conditiilor prevazute in contract.

Un alt aspect foarte important al standardizarii este ca francizorul trebuie sa fie capabil sa furnizeze materiile necesare functionarii unitatilor sistemului.

Un exemplu bun este problema materiilor prime ale firmei McDonald's. De multe ori firma incearca sa cultive tipul de cartofi in zona respectiva, care asigura gustul specific McDonald's si sa creasca animelele care asigura gustul hamburgerilor McDonald's.

Standardizarea trebuie asigurata nu numai in cazul produselor, materiilor si materialelor, dar si in ceea ce priveste imaginea afacerii. Aceasta se refera la toate materialele de publicitate si reclama. b) Simplificare. In cazul francizarii afacerea trebuie sa ramana cat mai simpla. Ca francizatul sa poata sa opereze cu succes unitatea, el trebuie instruit. La un sistem mai complicat instruirea, functionarea, administrarea si controlul vor fi mai complicate. In cazul unui restaurant fast-food de exemplu, cu cat va fi mai simpla schema si aranjarea bucatariei, cu cat va fi mai uniforma decoratia, mobilierul salii de mancare, cu atat mai usor se va gasi o cladire/sala corespunzatoare si cu atat mai repede se vor invata cunostintele necesare conducerii unitatii.

c) Solutiile unice si grele de copiat vor face ca unitatea sa fie speciala, si o vor distinge de afacerile asemanatoare. Datorita acestor particularitati vor alege unii consumatori aceasta unitate, iar altii alta.

Profesorul Mendelsohn considera ca francizorul trebuie sa ia in considerare urmatoarele aspecte daca doreste sa francizeze afacerea sa14:

1) Cu unitatea de pilot trebuie demonstrate faptul ca aceasta conceptie are succes. Unitatea de pilot functioneaza in mod obisnuit, dar de fiecare data, informatia reprezinta obiectul analizei. Intreprinzatorul trebuie sa incerce know-how-ul elaborat si trebuie sa demonstreze beneficiarului ca aceasta conceptie poate fi utilizata cu succes si in practica. Unitatea de pilot face posibila corectia domeniilor problematice, experimentarea diferitelor solutii, culegerea de date referitoare la cifra de afaceri si profit. 2) Afacerea trebuie sa aiba o imagine, un sistem si metode caracteristice.

3) Sistemul si metodele trebuie sa asigure francizorului intr-o perioada de timp rezonabila recuperarea investitiilor.

4) Sisitemul trebuie sa-i asigure francizorului un profit din diferitele taxe primite de la francizat.

Caracteristicile de baza ale sistemului de franciza

1) Sistemul de franciza este o retea, in mijlocul careia se afla francizorul, iar francizatii, avand aceleasi drepturi, stau intr-o relatie contractuala cu gazda sistemului.

2) Folosirea numelui comun accentueaza caracterul unic al conducerii afacerii.

3) Prin aceeasi reglementare juridica se intelege ca fiecare intreprinzator nou va semna acelasi contract de franciza cu francizorul; ei vor avea aceleasi drepturi si obligatii

4) Francizatii vor avea aceeasi relatie financiara cu francizorul, adica vor avea aceleasi obligatii si drepturi financiare .

5) Francizorul trebuie sa determine domeniul/teritoriul de functionare a beneficiarilor.

6) Fiecare unitate a sistemului, independent de timp si spatiu, trebuie sa garanteze aceeasi calitate standardizata a produselor si serviciilor. Pentru asigurarea acesteia francizorul trebuie sa asigure unitatea de management, marketing, contabilitate etc. in toate unitatile sistemului.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1618
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved