Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

PLAN DE AFACERI S.C. RALVANA S.R.L.

afaceri

+ Font mai mare | - Font mai mic


PLAN DE AFACERI

S.C. RALVANA S.R.L.

I. REZUMAT

Titlu proiect:

Dezvoltarea si diversificarea activitatii firmei RALVANA Import-Export S.R.L. prin achizitionarea de echipamente performante in domeniul prelucrarii maselor plastice

Valoare proiect: 

Euro (€)

Total valoare proiect

Grant solicitat

Contributie proprie

Tip activitate

Vreti sa va consolidati pozitia in sectorul de activitate curent sau vreti sa va lansati intr-un nou sector de activitate?

Nou

Curent

X

Obiectivul investitiei:

Investitie noua

Cresterea capacitatii existente

X

Diversificarea productiei

X

Cresterea productivitatii

X

Imbunatatirea calitatii

X

Investitii in software (licente, software, etc.)

Altele (specificati) _____ _______ ______ ______________

Sector de activitate (cod CAEN):

Fabricarea de articole de ambalaj din mase plastice – CAEN 2522

Investitia propusa:

Achizitionarea de utilaje si echipamente de productie performante, in domeniul productiei de mase plastice, avand drept scop dezvoltarea companiei si cresterea cifrei de afaceri, cresterea capacitatii de productie si a productivitatii muncii, consolidarea pozitiei pe piata, si cresterea gradului de prelucrare a produselor. Prezentul proiect se urmareste si achizitionarea unui mijloc de transport (o autoutilitara), Ralvana S.R.L. urmand sa-si integreze pe verticala a functiei de distributie.

Produse si/sau servicii generate prin aplicarea proiectului:

In tabelul urmator sunt sitetizate principalele produse realizate de RALVANA S.R.L. dupa implementarea proiectului RICOP. De asemenea este evidentiata si cresterea relativa a gradului de utilizarea a capacitatii de productie, comparativ cu cea existenta in prezent.

Denumire produs

Cantitate realizata/luna

in prezent (bucati)

Cresterea relativa generata de implementarea proiectului

Platine din aluminium diam. 95

Platine din aluminium diam. 75

Platine din aluminium diam. 68

Platine din aluminium diam. 50

Pahare PS diam.95

Pahare PS diam. 75

Caserole diam. 50

Tavite de diferite dimendiuni

* in prezent se produce un volum relativ mic de tavite

Dupa implementarea investitiei portofoliul de produse se va diversifica prin realizarea unor ambalaje din material plastic cu grad sporit de valoare adaugata (tavite si pahare de diferite dimensiuni). Spre exemplu plasticul va suferi o prelucrare mai fina in conditiile unei prelucrari mai complexe, existand posibilitatea stantarii ambalajului la cererea clientului

Descrierea planului de investitie? Care este scopul acesteia?

Obiectivul general al proiectului il constituie achizitionarea de echipamente de productie performante, in domeniul productiei de mase plastice si cumpararea unei autoutilitare care sa realizeze o parte din distributia produselor firmei, scopul investitiei fiind dezvoltarea companiei, cresterea capacitatii de productie si a productivitatii muncii, consolidarea pozitiei pe piata, si cresterea gradului de prelucrare a produselor.

Scopul definit anterior va fi atins prin realizarea urmatoarelor obiective specifice

a)      obiective calitative

- pe termen scurt :

cresterea calitatii produselor finite prin achizitionarea de echipamente moderne, tehnologie performanta in domeniul prelucrarii maselor plastice;

- pe termen mediu:

implementarea sistemului de management al calitatii, in scopul cresterii calitatii si coerentei activitatii, al realizarii unui management performant si al cresterii calitatii produselor;

- pe termen lung

impunerea unui standard de calitate ridicat pe piata maselor plastice (pahare, tavite si caserole) in Romania

b) obiective cantitative:

- pe termen scurt :

cresterea capacitatii de productie prin achizitionarea de echipamente (masina de termoformare pentru pahare si masina de termoformare pentru caserole si tavite) – in valoare de 80.000 EURO.

- pe termen lung :

cresterea cotei de piata cu 9% pe plan national

c) obiective economice:

- pe termen mediu :

crestere economica

cresterea rentabilitatii

raport optim calitate/pret

cresterea productivitatii muncii

dezvoltarea pe noi piete: nationala si externa.

d) obiective financiare:

- pe termen scurt :

maximizarea profitului prin cresterea cifrei de afaceri – (profitul brut al investitiei fiind estimat la 45.777 EUR in primul an)

cresterea rentabilitatii financiare

cresterea veniturilor din exploatare in primul an dupa investitie cu aproximativ 270.000 Euro (crestere relativa cu 21,5 %)

Planul investitiei urmareste achizitionarea urmatoarelor echipamente

Denumire echipament/mijloc de transport

Cantitate (bucati)

Valoare EURO

Autoutilitara pentru distributia produselor realizate

Calculatoare PIV (cu licente Microsoft Windows si Word)

3.300 (1100x3)

Masina de termoformare - pahare (12 cuiburi)

Masina de termoformare - caserole, tavite

Panouri electrice pentru linia de termoformare

(2x700)

Instalatie de climatizare

Valoare totala

Aceste echipamente vor fi amplasate in noua hala de productie a SC Ravlana SRL, situata pe str. Constructorilor nr. 13. Hala de productie a fost construita in scopul dezvoltarii afacerii prezente. Programul RICOP reprezinta o oportunitate benefica sustinerii procesului de dezvoltare si diversificare a activitatii curente, accelerand (prin acordarea finantarii nerambursabile) dotarea firmei cu echipamentele necesare cresterii productiei.

II. ANALIZA SITUATIEI ACTUALE

1. Istoricul societatii

Prezentati pe scurt modul in care societatea dumneavoastra a evoluat de la infiintare. Daca au avut loc modificari anterioare ale produselor si serviciilor, va rugam descrieti-le.

S.C. RALVANA SRL s-a infiintat in luna noiembrie 1994 si a efectuat activitati de transport marfa si comert, pana in anul 1996, cand a inceput activitatea de prelucrare mase plastice din polistiren. Conform precizarilor din Legea 133/1999 completata cu Ordonanta de Urgenta nr. 297/2000, societatea face parte din categoria IMM-urilor, mai precis – intreprinderi mici (numar de salariata intre 10 si 49, iar cifra de afaceri anuala echivalenta cu pana la 8 milioane EURO).

Prin Certificatul de inscriere mentiuni emis pe data de 22.12.1999 societatea a certificat ca activitate principala cea de “ Fabricare articole de ambalaj din mase plastice” – cod CAEN 2522. De asemenea , S.C. RALVANA SRL prelucreaza si comercializeaza folie din aluminiu pentru industria alimentara si cea farmaceutica. In urma cu 2 ani s-a achizitionat un utilaj care permite si imprimarea ambalajelor din mase plastice, respectiv a paharelor.

In luna mai 2000 a fost achizitionat un teren si o constructie (hala de depozitare si productie birouri) situata in Sfantu-Gheorghe, str. Constructorilor nr.13. Aceasta hala a fost amenajata si modernizata, astfel ca din luna septembrie 2003 intreaga activitate a firmei va fi mutata in noua locatie.

S.C. RALVANA S.R.L. a inregistrat in 2002, comparativ cu anul 2001 o crestere absoluta a cifrei de afaceri de 269.540 Euro ( de la 329.974 Euro in 2001, la 599.514 Euro in 2002). La jumatatea anului 2003, cifra de afaceri a activitatii firmei s-a ridicat la 448.890 Euro. Din datele financiare prezentate rezulta o dezvoltare sanatoasa a firmei RALVANA, care in prezent s-a plafonat la o anumita capacitate de productie, fiind necesara o investitiei in echipamente si utilaje pentru a face fata cererii in crestere.

2. Prezentati produsele si/sau serviciile existente:

Care sunt principalele activitati ale intreprinderii? Care credeti ca sunt punctele forte ale intreprinderii dumneavoastra in ceea ce priveste productia sau livrarea serviciilor? Care sunt punctele slabe?

Produsele realizate (sortimente) :


Activitatea principala a firmei o reprezinta productia de ambalaje din material plastic, capace de aluminiu (platine) si caserole, aceste produse avand o pondere variabila in total cifra de afacere, nivelul mediu in total productie fiind prezentat in graficul anterior. Calitatea materiei prime este deosebita, materia prima constand in principal din granule de polistiren si folie din aluminiu, acestea fiind importate integral de pe piata U.E. O parte din materiile prime (stante si matrite,) fiind achizitionate de pe piata locala.

Societatea poate realiza o gama variata de tipuri de ambalaje din polistiren termoformat, acest lucru depinzand numai de matrita. Masina de imprimat pahare poate tiparii produsele realizate cu design-ul cerut de client, acest lucru permitand personalizarea serilor de productie.

Din analiza mediului intern al firmei, reies puntele tari si cele slabe ale afacerii prezente

S

 

PUNCTE SLABE (WEAKNESS):

capacitatea de productie actuala este insuficienta pentru a satisface cererea manifestata de diversi clienti, pentru produsele firmei RALVANA

- operativitatea satisfacerii intregului portofoliu de clienti

- gama de produse realizata necesita o mai mare diversificare

 

W

 

PUNCTE  TARI (STRENGHTS):

existenta unui mare portofoliu de clienti fideli (interni )

- existenta contractelor comerciale pe termen mediu pentru desfacerea produselor firmei

-experienta tehnica a echipei, in domeniul prelucrarii maselor plastice

-experienta manageriala a bordului firmei

- colectiv de muncitori calificati

- dotarea cu utilaje si echipamente performante, nepoluante

- calitatea produselor realizate

- calea ferata avuta in proprietate

 


3. Prezentarea conditiilor de piata pentru produsele/serviciile dumneavoastra actuale

Care este dimensiunea pietei pe care va oferiti produsele/serviciile dumneavoastra (locala, regionala, nationala, internationala)?

Care sunt obstacolele care va impiedica sa castigati un segment de piata mai larg? De exemplu: produs/serviciu de calitate inferioara, calificarea insuficienta a angajatilor, calitatea sau cantitatea insuficienta a masinilor, lipsa de informatii.

Produsele S.C. Ralvana S.R.L. se adreseaza societatiilor din industria alimentara ( fabrici de lapte si dulciuri) si cea farmaceutica.Piata de desfacere a intregii game de produse este cea interna (in proportie de 100% in prezent).

Structura si localizarea portofoliului actual de clienti ai firmei RALVANA S.R.L.

Denumire CLIENT

Localizare

Produs furnizat

Ponderea in total vanzari (%)

S.C. EXCELENT S.A.

Bucuresti

Caserole 450 g si folie din aluminiu

S.C. BUCOVINA S.A.

Suceava

Pahare polistiren si capace aluminiu

S.C. GALACTA S.A.

Galati

Pahare polistiren si folie din aluminiu

S.C. LACTIS S.A.

Iasi

Pahare polistiren si folie din aluminium tiparita

S.C. PARAMETRUL S.A.

Bucuresti

Pahare polistiren si folie din aluminiu

Alti agenti economici

Romania

Gama de produse existente

Text Box: Singurul lucru care impiedica firma RALVANA sa obtina un segment mai mare de piata este capacitatea tehnologica actuala, care pentru un realizarea unui volum superior de produse necesita completari cu utilaje si echipamente de productie performante.


Datorita dotarii tehnologice insuficiente, firma nu poate satisface cantitativ cererile permanente de pe piata ale partenerilor sai (intreg portofoliul de clienti fiind localizat la nivel national). Pana in prezent nu s-au inregistrat probleme legate de calitatea produselor clientii fiind multumiti de standardele la care au fost realizate. Segmentul de piata vizat asigura o buna stabilitate datorita faptului ca este inclus atat segmentul industriei laptelui (care se afla intr-un bum economic datorita campaniei “ cornul si laptele” initiata de Ministerul Educatiei ) cat si industria farmaceutica.

Toti clientii prefera ca modalitate de lucru – comanda periodica (lunara sau trimestriala), procedeu practicat in acest domeniu de activitate. Acestea se datoreaza, in primul rand, modificarilor dese de design (forma si dimensiuni pahare, desene si culori, imprimeuri pahare sau platine) in functie de cerintele pietei. In anexele prezentului proiect se prezinta in copie cateva comenzi de la diferite societati.

4. Prezentarea principalilor concurenti existenti

Care sunt in prezent concurentii dumneavoastra? Cate companii ofera produse/servicii similare sau identice? Ce diferente exista intre dumneavoastra si concurentii dumneavoastra? Oferiti detalii despre acestia (marime, amplasare); realizeaza acestia vanzari mai mari decat dumneavoastra? Daca da, de ce? De cat timp se afla acestia pe piata? Sunt produsele/serviciile dumneavoastra de calitate mai buna decat cele ale concurentei? Cum sunt clasate pe piata produsele/serviciile dumneavoastra in comparatie cu cele ale concurentilor dumneavoastra?

Pe segmentul destinat ambalajelor din material plastic, societatea RALVANA are o concurenta destul de puternica atat in tara, cat si in strainatate. In ceea ce priveste societatiile de profil din afara tarii, acestea sunt net superioare din punct de vedere al performantelor, insa, datorita costurilor foarte mari, ce putin in industria laptelui nu se importa ambalaje din material plastic (de unica folosinta).

La nivel local (Sfantu-Gheorghe) exista o societate concurenta, SC UNICAL SRL (cu capital majoritar din Ungaria), care insa nu detine nivelul tehnologic si know-how-ul firmei RALVANA. Concurenta reala (pe intreaga gama de produse realizate) se manifesta la nivel national, principalele companii concurente fiind enumerate in tabelul urmator

Denumire firma

Localizare

Cota de piata estimata

Amplast S.A.

Leresti

Sintomat S.R.L.

Miercurea Ciuc

Grenier (capital austriac)

Sibiu

SunProd SRL

Cluj – Napoca

Altii

Romania

Text Box: SC RALVANA SRL are o cota de piata, pe domeniul de ativitate analizate de aproximativ 20-22%. Lider de piata este firma SunProd din Cluj Napoca.


Un avantaj important il reprezinta pozitia geografica,in ceea ce priveste raza de acoperire pentru desfacerea in intreaga tara. Pe de alta parte, majoritatea societatilor concurente prezentate anterior nu produc toate tipurile de produse pe care la are S.C. RALVANA S.R.L. Astfel UNICAL produce doar ambalaje din material plastic, SINTOMAT doar platine din aluminiu, etc. Acest aspect repreziinta un avantaj pentru societate, deoarece o mare parte dintre clienti prefera achizitionarea dintr-un singur loc atat a ambalajului, cat si a platinei (capacul din aluminiu). Trebuie precizat ca, in general , societatile de profil s-au orientat catre reducerea cheltuielilor pe produs, in principal prin achizitionarea masinilor de extrusare care realizeaza din granule, folia de polistiren.

Infrastructura actuala

Va rugam descrieti valoarea si starea tehnica a infrastructurii dumneavoastra actuale. Aceasta descriere trebuie sa includa informatii referitoare la proprietatea cladirilor, vechimea cladirilor, accesul la utilitatile necesare.

Pentru prezentarea acestor resurse vom sintetiza lista mijloacelor fixe aflate in patrimoniul SC RALVANA SRL :

Grupa din cadrul contului 21 – mijloace fixe

Valoare de intrare (EURO)

I.  Terenuri si constructii

II.  Echipamente tehnologice ( masini, utilaje, instalatii de lucru)

III. Aparate, instrumente de masurare, control

IV.  Mijloace de transport

V. Mobilier, aparatura birotica

Total MIJLOACE FIXE

De curand S.C. RALVANA S.R.L. a realizat reabilitarea unei noi hale de productie a carei valoare este estimata la 68.738 Euro, avand o suprafata de 365 mp.

III. ANALIZA PROPUNERII DE INVESTITIE

Ce produs/serviciu va fi realizat prin acest proiect?

Care este scopul investitiei? Descrieti fie modul in care veti extinde sau imbunatati un produs/serviciu existent sau modul in care veti realiza un produs/serviciu nou. Cum va depasi produsul/serviciul punctele slabe si obstacolele identificate in sectiunea precedenta?

Prin implementarea proiectului de investitie propus va creste si se va diversifica volumul productiei realizate. Prin achiziti celor doua utilaje de termoformare va creste productia de pahare din plastic si cea de caserole si tavite. Daca in prezent tipurile de pahare se realizeaza pe aceeasi masina, existand timpi morti (aprox. 3 ore) pana se inlocuiesc matritele, prin achizitia masinii de termoformare cu 12 cuiburi (la o operatiune se realizeaza 12 pahare) se elimina timpul mort si va creste productia de pahare din plastic.

Masina de termoformare pentru tavite si caserole va ajuta firma sa-si diversifice productia, cu tavite de diferite tipuri pentru industria alimentara (in prezent se produce o cantitate micadin acest produs).

Noile produse realizate vor fi superioare cdalitativ, echipamentele pe care sunt produse fiind mai performante.

Pentru a intelege modul in care se vor realiza produsele firmei RALVANA (paharele din plastic, tavitele si caserolele – cele care au legatura cu investitia) vom face o schematizare a procesului tehnologic
Punctul slab indetificate anterior si anume capacitatea limitata de productie va fi depasit prin achizitia echipamentelor si utilajelor performante, care vor asigura desfacerea unui volum superior de produse, in conditii de calitate superioara.

Portofoliul de produse (din punct de vedere al sortimentelor si al volumului lunar) va avea , dupa implementarea investitiei, urmatoarea structura :

Denumire produs

Cantitate realizata/luna

- bucati -

Ponderea in total C.A.

Platine din aluminium diam. 95

Platine din aluminium diam. 75

Platine din aluminium diam. 68

Platine din aluminium diam. 50

Pahare PS diam.95

Pahare PS diam. 75

Caserole diam. 50

Tavite de diferite dimendiuni

Text Box: Productia de pahare, tavite si caserole va creste cantitativ, ca urmare a investitiei cu 35-45%. Astfel va creste ponderea acestor produse in totalul cifrei de afaceri, in conditiile in care productia de platine se va mentine la un nivel constant.


Prezentarea conditiilor de piata pentru noile dumneavoastra produse/servicii

Furnizati detalii privind piata tinta a produselor sau serviciilor. Care este natura cererii pe aceasta piata?: permanenta/ sezoniera/ ciclica? Cati clienti potentiali exista pe piata? Sunt acestia clienti internationali, nationali sau locali? Este baza de clienti potentiali limitata la judetul in care este implementat proiectul? Daca nu, ce alte judete sunt vizate? Care sunt cerintele clientilor potentiali ai produselor/serviciilor generate de proiect?

Ce credeti ca va impiedica sa obtineti un segment de piata mai mare? De exemplu: produs/serviciu de calitate inferioara, calificarea insuficienta a angajatilor, calitatea sau cantitatea insuficienta a masinilor, lipsa de informatii.

Piata tinta pe care se va realiza desfacerea produselor firmei RALVANA S.R.L. va fi constituita din producatorii industriali din sectorul alimentar (in principal industria laptelui ,cea a dulciurilor si diverse firme producatoare care volosesc ca ambalaje tavitele si caserolele din plastic) si cel farmaceutic (platine din aluminiu). Cererea manifestata pe aceasta piata este permanenta, remarcandu-se un trend continuu de crestere, lucru datorat in primul rand campaniei “Cornul si Laptele” initiata de Ministerul Educatiei, RALVANA fiind furnizor de materie prima pentru diversi producatori din industria laptelui, care au castigat licitatia pentru campania respectiva.

Clientii existenti pe piata sunt localizati in proportie de 100% la nivel national , cererea generata de acestia acoperind pe deplin noua capacitate de productie a firmei. Cerinta principala manifestata de clientii firmei are la baza doua aspecte : un aspect calitativ ( care vizeaza direct calitatea produsului realizat ) si un aspect cantitativ ( care se refera la capacitatea lunara minima de productie ).

Portofoliul de clienti va ramane in mare parte acelasi ca si cel prezent, tinand cont de gradul ridicat de fidelizare, fapt demostrat de contractele ferme pe termen mediu incheiate cu acestia, urmarindu-se totodata castigarea unor noi clienti care sa absoarba surplusul de produse realizate cu noua tehnologie.

Odata cu implementare investitiei va creste calitatea si cantitatea produselor realizate, linia tehnologica va fi completata corespunzator, personalul angajat va fi instruit in cadrul firmei, indeplinindu-se astfel conditiile de baza pentru dezvoltarea sanatoasa a afacerii.

3. Prezentarea principalilor dumneavoastra concurenti (in cazul in care acestia sunt diferiti de cei descrisi in sectiunea anterioara)

Care sunt in prezent concurentii dumneavoastra? Cate companii ofera produse/servicii similare sau identice? Ce diferente exista intre dumneavoastra si concurentii dumneavoastra? Oferiti detalii despre acestia (marime, amplasare); realizeaza acestia vanzari mai mari decat dumneavoastra? Daca da, de ce? De cat timp se afla acestia pe piata? Sunt produsele/serviciile dumneavoastra de calitate superioara fata de cele ale concurentei? Cum sunt clasate pe piata produsele/serviciile dumneavoastra in comparatie cu cele ale concurentilor dumneavoastra?

Dupa implementarea proiectului de investitie concurentii de pe piata vor ramane in principal aceeasi, atat in cazul concuretilor directi ( care realizeaza ambalaje din plastic termoformat si capace din aluminiu), cat si in cazul celor indirecti ( firmele producatoare ori de ambalaje din plastic ori doar de platine).

Prin cresterea capacitatii de productie, pe nisa formata de producatorii care realizeaza atat ambalaje din plastic cat si platine din aluminiu, se estimeaza o crestere a cotei de piata nationale cu aproximativ 7-9 %.

Infrastructura

Exista cerinte suplimentare de infrastructura pentru realizarea proiectului? Cum vor fi indeplinite aceste cerinte?

Nu este cazul

Aspecte legale relevante

Va rugam prezentati toate cerintele legale pentru implementarea investitiei. De exemplu: Ce alte licente, autorizatii sunt necesare pentru implementarea proiectului?

Important: Daca proiectul include constructia sau reabilitarea unei cladiri, vor fi necesare autorizatia de constructie precum si alte avize necesare derularii proiectului, inainte de incheierea contractului de finantare nerambursabila.

Proiectul propune o activitate care nu contravine legilor si normelor in vigoare, nefiind necesare alte autorizatii si licente speciale

IV. PLANUL DE ACTIUNE SI ACTIVITATI PENTRU IMPLEMENTAREA PROIECTULUI

1. Planul de actiune

<Nota: Planul de actiune nu trebuie sa specifice datele exacte, incepand cu “luna 1”, luna 2”, etc. La determinarea duratei activitatilor, solicitantii sunt sfatuiti sa includa, in planul de actiune propus, o marja de siguranta Planul de actiune trebuie sa contina suficiente detalii pentru a oferi o idee de ansamblu privind prezentarea si implementarea fiecarei activitati. Cu toate acestea, planul de actiune nu trebuie sa contina descrieri amanuntite ale activitatilor, ci numai titlurile acestora. Planul de actiune trebuie furnizat in conformitate cu urmatorul model >:

LUNA

ACTIVITATEA

Localizarea

Organul de implementare

I

Pregatire ACTIVITATE 1

Achizitionarea echipamentului performant necesar

Pregatire ACTIVITATE 2

Achizitionarea unei autoutilitare pentru a realiza distributia produselor

Pregatire si punere in aplicare ACTIVITATE 6

Asistenta in implementarea proiectului

Sfantu Gheorghe

RALVANA

Firma de consultanta

II

Punere in aplicare ACTIVITATEA 1

Punere in aplicare ACTIVITATEA 2

Punere in aplicare ACTIVITATEA 6

Sfantu Gheorghe

RALVANA

Firma de consultanta

III

Pregatire si punere in aplicare ACTIVITATEA  4 : Recrutarea , selectionarea, angajarea si instruirea unui numar de 16 persoane

Punere in aplicare ACTIVITATEA 1

Punere in aplicare ACTIVITATEA 2

Punere in aplicare ACTIVITATEA 6

Sfantu Gheorghe

RALVANA

AJOFM

Firma de consultanta

IV

Finalizare ACTIVITATEA 1

Finalizare ACTIVITATEA 2

Punere in aplicare ACTIVITATEA 6

Punere in aplicare ACTIVITATEA 4

Punere in aplicare si finalizare ACTIVITATEA 3

Asigurarea noilor echipamente si a autoutilitarei de transport

Pregatire ACTIVITATEA 5: Promovare

Sfantu Gheorghe

RALVANA

AJOFM

Firma de consultanta

Firma de publicitate

V

Punere in aplicare si finalizare ACTIVITATEA 4

Punere in aplicare si finalizare ACTIVITATEA 5

Punere in aplicare si finalizare ACTIVITATEA 6

Sfantu Gheorghe

RALVANA

Firma de consultanta

Firma de publicitate

2. Descrierea detaliata a activitatilor

<Descrierea detaliata a fiecarei activitati (va rugam asigurati-va ca acestea corespund titlurilor din lista de mai sus).

Proiectul de investitie propus de compania RALVANA are o structura clara si concisa, urmarind sase activitati principale

1. achizitionarea echipamentelor si utilajelor necesare

2. achizitionarea unei autoutilitare pentru a realiza distributia produselor

asigurarea activelor corporale achizitionate

recrutarea, selectionarea si angajarea de personal

5. promovarea produselor realizate 

6. asistenta in vederea implementarii proiectului

Descrierea detaliata a activitatilor :

ACTIVITATEA 1: Achizitionarea echipamentelor necesare: masina de termoformare pahare ,masina de termoformare caserole si tavite, instalatie de climatizare.

Prospectarea pietei interne si externe de echipament tehnologic performant in vederea depistarii si localizarii potentialilor furnizori. Actiunea se realizeaza prin emiterea de cereri de oferta, investigatii la targuri interne si internationale, studierea de cataloage de specialitate, prospecte, pliante si alte surse de informare.

Analiza ofertelor de echipamente corespunzatoare acestui proiect conform unui caiet de sarcini. Pentru efectuarea acestei activitati de investitii vor fi contactati furnizorii cei mai reprezentativi si vor fi cerute oferte ferme de preturi conform specificatiilor din caietul de sarcini.

Organizarea licitatiilor conform procedurilor PHARE si alegerea furnizorilor a caror oferta prezinta cele mai avantajoase conditii economice si tehnice, care asigura garantie si sunt fiabile. Alegerea surselor de furnizare se va face dupa mai multe criterii intre care semnificative sunt cele care au in vedere calitatea echipamentului, conditii de furnizare, pret, facilitati acordate, taxe, service, instruirea personalului si probitatea morala a furnizorului.

Semnarea contractelor - actiune care implica stabilirea, prin negociere, a tuturor conditiilor de livrare, emiterea comenzilor si incheierea contractelor.

Amenajarea spatiilor in care vor fi montate echipamentele, instalarea echipamentelor, constituirea comisiei de receptie, organizarea interna a fluxurilor de circulatie.

Efectuarea unor probe pentru verificarea parametrilor tehnici de functionare.

ACTIVITATEA 2 Achizitionarea unei autoutilitare pentru realizarea distributiei produselor realizate

Prospectarea pietei interne si externe de mijloace de transport (autoutilitare) in vederea depistarii si localizarii potentialilor furnizori. Actiunea se realizeaza prin emiterea de cereri de oferta, investigatii la targuri interne si internationale, showroom- uri, studierea de cataloage de specialitate, prospecte, pliante si alte surse de informare.

Analiza ofertelor de mijloace de transport corespunzatoare acestui proiect conform unui caiet de sarcini. Pentru efectuarea acestei activitati de investitii vor fi contactati dealerii cei mai reprezentativi si vor fi cerute oferte ferme de preturi conform specificatiilor din caietul de sarcini.

Organizarea licitatiilor conform procedurilor PHARE si alegerea dealerilor a caror oferta prezinta cele mai avantajoase conditii economice si tehnice, care asigura garantie si sunt fiabile. Alegerea surselor de furnizare se va face dupa mai multe criterii intre care semnificative sunt cele care au in vedere calitatea si fiabilitatea mijlocului de transport, conditiile de furnizare, pret, facilitati acordate, taxe, service, si probitatea morala a dealerului.

Semnarea contractelor - actiune care implica stabilirea, prin negociere, a tuturor conditiilor de livrare, emiterea comenzilor si incheierea contractelor.

Amenajarea spatiului in care va fi parcata autoutilitara, asigurarea dotarilor tehnice necesare unei bune intretineri tehnice a acesteia, constituirea comisiei de receptie, organizarea interna a fluxurilor de circulatie.

Efectuarea unor probe pentru verificarea parametrilor tehnici de functionare a mijlocului de transport.

ACTIVITATEA 3 Asigurarea noilor echipamente si a autoutilitarei de transport

Este necesara pentru prevenirea riscurilor legate de achizitia echipamentelor si a mijlocului de transport. Aceasta etapa va fi structurata pe urmatoarele sub-activitati:

prospectarea pietei serviciilor de asigurare

analiza ofertelor de asigurari de la mai multe companii

contractarea serviciului cu compania/companiile de asigurari a carei oferta acopera cat mai bine varietatea riscurilor ce pot aparea in cazul echipamentelor si a mijlocului de transport ce au fost achizitionate

ACTIVITATEA 4: Recrutarea, selectionarea si angajarea unui numar de 16 persoane

3.1. Organizarea selectiei - anunturi in presa si la Agentia Judeteana de Ocupare si Formare Profesionala, desfasurarea selectiei ( proba practica si interviu ), angajarea propriu-zisa 

3.2. Instruirea personalului care va exploata noile echipamente

3.2.1. Instruire primara

3.2.2. Instruire nivel avansat

ACTIVITATEA 5 : Promovarea produselor realizate

4.1 Realizarea unui site web de promovare a produselor

Pentru promovarea eficienta a produselor oferite de SC RALVANA SRL, se va avea in vedere realizarea unei pagini complexe de prezentare pe Internet. Pagina va fi interactiva si innoita permanent astfel ca in acest scop RALVANA va incheia un contract cu un furnizor de servicii de dezvoltare web specializat si competent.

4.2 Folosirea de mijloace diverse de promovare

aparitii in cataloage si publicatii de specialitate

pliante si brosuri de prezentare

ACTIVITATEA 6 : Asistenta in implementarea proiectului

In cazul aprobarii cererii de finantare pentru prezentul proiect societatea RALVANA va apela la o firma specializata in furnizarea serviciilor de consultanta, in veredea implementarii corespunzatoare a proiectului. Aceasta etapa va fi structurata pe urmatoarele subactivitati:

prospectarea pietei serviciilor de consultanta

analiza ofertelor de asistenta in implementare, de la mai multe companii

contractarea serviciului cu firma de consultanta a carei oferta este cea mai avantajoasa pentru S.C. RALVANA S.R.L.

In urma implementarii proiectului si achizitiei mijlocului de transport si a echipamentelor performante, va creste productivitatea muncii, procesul de productie dezvoltandu-se si diversificandu-se, raspunzand mai bine solicitarilor pietei (se vor realiza produse cu un grad sporit de complexitate, noua tehnologie permitand termoformarea plasticului in conditii calitative superioare ). Astfel, produsele realizate vor raspunde mai bine optimului calitate /pret. Toate acestea vor conduce la cresterea indicatorilor economico-financiari ai firmei.

V. BUGETUL PROPUS PENTRU PROIECT SI PROIECTII FINANCIARE

<Nota: Bugetul propus pentru proiect trebuie anexat, separat, la Cererea de finantare, sub forma Anexei A2. Acesta trebuie realizat folosind foaia de calcul excel furnizata cu Cererea de finantare . >

<Nota: La Cererea de finantare trebuie de asemenea anexat, separat, sub forma Anexei 4, o estimare a fluxului de numerar, Contul de profit si pierderi si Bilantul. Aceste documente trebuie intocmite folosind foile de calcul corespunzatoare furnizate impreuna cu Cererea de finantare )>

VI. EFECTELE, REZULTATELE SI IMPACTUL PREVAZUT AL PROIECTULUI

Eficienta si rezultatele estimate

a)      Noile locuri de munca prevazute, ca rezultat direct al proiectului (numar mediu):

Luna (2004)

februarie

martie

aprilie

mai

iunie

iulie

august

Locuri de munca noi

In cursul proiectului

Dupa un an de la finalizarea proiectului

Doi ani de la finalizarea proiectului

Aceste cifre trebuie sa corespunda celor furnizate la Total A din tabelul de pe urmatoarea pagina. Nu includeti locurile de munca indirecte in totalurile de mai sus.

b)      Tipul si calitatea locurilor de munca create si detalii privind instruirea oferita noilor salariati:

< Care este numarul de noi salariati angajati in cadrul proiectului? Cate noi locuri de munca vor fi create? Sunt acestea permanente? Pentru cat timp estimati ca acesti angajati vor ramane in cadrul societatii dumneavoastra? Vor exista locuri de munca temporare? Care este durata acestora? Care va fi nivelul de calificare cerut pentru noii angajati? Le veti asigura instruirea corespunzatoare? Cate persoane fara loc de munca estimati ca veti angaja in cadrul proiectului? Ce metode veti folosi pentru a gasi personal calificat si experimentat in zona dumneavoastra? Etc.>

Proiectul de finantare pe care il propunem va crea 16 noi locuri de munca permanente ce presupun angajarea a 16 persoane. Estimam ca angajatii vor ramane in aceste posturi pe termen nelimitat si in acest sens se vor incheia contracte de munca pe perioada nedeterminata.

Proiectul nu va crea locuri de munca temporare deoarece ele nu sunt rentabile (costurile de instruire a personalului sunt foarte mari) iar tipul de activitate pe care il desfasuram implica angajarea unui personal permanent, calificabil la locul de munca. Avantajul unui procent de 60% din posturile noi create prin acest proiect este acela ca nu este necesara calificarea anterioara a angajatilor aceasta facandu-se la locul de munca, in mod corespunzator standardelor si exigentelor angajatorului.

Prin implementarea proiectului se estimeaza angajarea a minim 8 persoane fara loc de munca, strategia noastra de resurse umane constand in principal in identificarea si angajarea de someri – disponibilizati RICOP. Pentru gasirea si recrutarea viitorului personal vom publica anunturi in presa locala si vom colabora cu AJOFM Covasna care ne va furniza informatiile si asistenta necesara.

c)      Alte efecte si rezultate

<Evaluati cat se poate de exact efectele si rezultatele >.

Solicitantii sunt rugati sa furnizeze informatii privind rezultatele scontate pentru fiecare activitate. Solicitantii trebuie de asemenea sa furnizeze „indicatori” pentru fiecare activitate – indicatorii ofera informatii cu privire la modul in care aceste rezultate vor fie evaluate.

Activitate

Rezultate

1. achizitionarea echipamentelor si a autoutilitarei

- masina automata de termoformare pahare – 1 buc.

- masina automata de termoformare caserole si tavite – 1 buc

- autoutilitara de transport marfa – 1 buc.

- instalatie de climatizare a halei de produtie

- panouri electrice – 2 buc.

asigurarea noilor echipamente si a autoutilitarei

- scaderea riscului tehnologic si de exploatare

recrutarea, selectionarea si angajarea de personal

-angajarea unui numar de 16 persoane

- 10 necalificati

- 10 barbati, 6 femei

4. promovarea produselor realizate

- 1 site web de prezentare a firmei

- 3-4 aparitii in cataloage de specialitate

5. asistenta in vederea implementarii proiectului

Asistenta timp de 5 luni din partea unei firme de consultanta

Indicator

Estimare indicator

Numarul de locuri de munca create

16 noi locuri de munca (10 barbati, 6 femei)

Numarul de persoane instruite

10 persoane vor fi necalificate, urmand a fi instruite de catre SC RALVANA SRL

Numarul de produse noi

3-4 produse noi cu grad sporit de valoare adaugata

Reducerea perioadei de productiei

Vor scadea timpii de productie cu aproximativ 30% / vor disparea timpii morti in care se inlocuiau matritele pe masinile de termoformare

Cresterea numarului de contracte

Cresterea realtiva cu aproximativ 25-30%

Cresterea cifrei de afaceri

Cresterea cu aprox. 30 % in 2004 si cu 55% in 2005 –comparativ cu anul de referinta 2003

Cresterea profitului net

Cresterea cu aprox 60 % in 2004 si cu 90% in 2005 –comparativ cu anul de referinta 2003

Indicatori de performanta specifici investitiei pe care firma Ralvana SRL doreste sa o realizeze prin prezentul proiect sunt prezentati in tabelele de mai jos:

Rata rentabilitatii de exploatare
(profit din exploatare/cifra de afaceri)

Productivitatea finantarii nerambursabile
(venituri totale / finantarea nerambursabila solicitata )

Recuperarea finantarii nerambursabile
(profit net / finantarea nerambursabila solicitata)

Impactul estimat al proiectului asupra intreprinderii si zonei

< Includeti informatii privind:

a)       Modul in care proiectul va genera profituri suplimentare pentru intreprindere (de exemplu in ceea ce priveste cresterea vanzarilor, a profitabilitatii si largirea segmentului de piata) sau pentru zona (de exemplu, in ceea ce priveste necesitatea pe plan local a unor stocuri si/sau servicii

Prin atingerea obiectivului general al proiectului, completarea liniei tehnologice actuale prin achizitionarea de echipamente si utilaje performante, activitatea firmei RALVANA va inregistra o crestere a volumului vanzarilor cu aproximativ 35-45%, pe segmentul format in proportie de 100% din clientii interni . Profitul inregistrat va creste proportional cu volumul vanzarilor, veniturile financiare urmand a fi reinvestite pentru sustinerea afacerii.

Segmentul de clienti deservit va fi completat cu noi cumparatori care in prezent, din cauza capacitatii limitate de productie, nu sunt deserviti, chiar daca exista o cerere ferma din partea lor. Proiectul va avea impact asupra zonei RICOP5 si a intregii tari prin asigurarea cu materie prima a fabricilor din industria alimentara ( in special a laptelui, sector de activitate cu o dinamica deosebita in ultima perioada), industria dulciurilor si cea farmaceutica.

b.       Numarul estimat de locuri noi de munca indirecte (descrieti modul in care proiectul dumneavoastra va sustine crearea unor locuri de munca noi, indirecte)

Prin prezentul proiect se vor crea un numar de 2 locuri de munca indirect productive. Acestea vor fi ocupate de 2 soferi care vor conduce autoutilitara de transport achizitionata.

c.        impactul estimat asupra mediului

Activitatea desfasurata de RALVANA S.R.L., de prelucrarea a maselor plastice nu are impact negative asupra mediului inconjurator. Deseurile rezultate in utma procesului de productie al ambalajelor plastice sunt tocate si reciclate in extruder (utilajul care produce folia de plastic) , pierderile fiind astfel evitate.

d.       Alte impacturi (anume tehnic, managerial, cresterea competitivitatii intreprinderii )

Activitatea de productie va fi substantial imbunatatita din punct de vedere tehnic prin achizitia noilor utilaje si echipamente performante. Datorita dezvoltarii relatiilor contractuale cu diversi parteneri firma urmaraste, pe termen mediu, implementarea sistemului de management al calitatii ISO 9001 / 2000. Acesta va duce la eficientizarea generala a activitatii firmei in conditiile cresterii calitative ale produselor realizate.

Strategia de marketing a firmei urmareste castigarea si mentinerea unei imagini de prestigiu a firmei la nivel national, in conditile imbunatatirii permanente a competitivitatii.

TABEL PRIVIND CREAREA LOCURILOR DE MUNCA
Nr. angajati in fiecare luna de implementare

Numar de persoane

Barbati 

Femei

Disponibilizati RICOP

Cu norma intreaga, direct (ex. Inginer, operator masini etc. )

Operator chimist

Tehnician – reglor

Muncitor necalificat

Cu jumatate de norma,  direct (ex. secretara, sofer, reprezentant vanzari, agent de paza etc.)

Total locuri de munca directe (A)

Indirecte (ex. sofer, vanzari, designer web-site)

Sofer

Total locuri de munca indirecte (B)

TOTAL (A + B)

VII. EFECTE MULTIPLICATOARE

Maxim 1 pagina. Descrieti posibilitatile de replicare si extindere a efectelor proiectului. Descrieti modul in care rezultatele proiectului vor avea efect asupra altor intreprinzatori, asupra “furnizorilor” si “cumparatorilor”?  Vor crea furnizorii, distribuitorii sau clientii noi locuri de munca, ca rezultat al proiectului?

Efectele implementarii proiectului de investitiei propus va fi resimtit de catre beneficiarii indirecti ai proiectului si anume : furnizorii de materie prima, distribuitorii produselor realizate de RALVANA si clientii din industria alimentara si farmaceutica. Implementarea proiectului propus va conduce la dezvoltarea relatiilor contractuale cu furnizorii de materie prima, cu distribuitorii intermediari, firme de transport si in primul rand cu clientii firmei. Astfel se estimeaza crearea unui numar de 1- 2 locuri de munca in randul furnizorilor interni de materie prima (stante, matrite, cerneluri de imprimat) de la care se va solicita un volum suplimentar de 50-60% de materiale. Prin cresterea volumului vanzarilor RALVANA va dezvolta realtiile contractuale cu distribuitorii de ambalaje de plastic , care fac legatura cu clientul final (care in cazul de fata este unul industrial), in cadrul acestui grup tinta estimandu-se crearea a 2 noi locuri de munca. Nu in ultimul rand clientii firmei ( fie ei cei traditionali sau cei noi) vor resimti cresterea vanzarilor firmei RALVANA, impactul scontat fiind crearea a 2-4 noi locuri de munca.

De asemenea cresterea activitatii firmei RALVANA va genera venituri suplimentare economiei locale (Sfantu-Gheorghe), crescand contributile firmei catre comunitate. Implementarea unui proiectului PHARE va fi corespunzator promovata, stimuland astfel IMM-urile locale sa acceseze fonduri financiare similare.

Strategia de marketing pe termen mediu a firmei va avea in vederea implementarea sistemului de management al calitatii ISO 9001/2000, pentru dezvoltarea realtiile contractuale cu parteneri din CE.

Activitatiile proiectului vor avea impact si asupra firmelor de servicii care vor asigura promovarea, respectiv asistenta in implementarea proiectului.

VIII. STRATEGIA DE MARKETING PENTRU PROIECT

Strategia si pozitionarea produselor/serviciilor

< Detaliati principalele avantaje competitive ale produselor/serviciilor oferite de dumneavoastra (ex. pret, calitate, durabilitate, design, livrare, serviciul post-vanzare, alte caracteristici speciale). Veti putea exporta produsele/serviciile dumneavoastra? Daca da, in ce tari si in ce mod?

Produsele realizate de RALVANA sunt vandute in proportie de 100% pe piata interna, care a ajuns la un nivel rdicat de maturitate in domeniul ambalajelor din plastic, exigentele crescute ale clientilor impun un standard al calitatii ridicat ce stimuleaza firma sa isi ofere cele mai calitative servicii posibil. Astfel, produsele oferite de societate sunt de foarte buna calitate – nu au existat refuzuri ale acestora din partea clientilor - si au un design deosebit datorat gradului inalt de prelucrare (fiecare serie de produs se personalizeaza la cererea clientului). Prin tehnologizarea preconizata cu ajutorul grantului Phare se estimeaza - pe plan cantitativ - o crestere a volumului defacerilor de pana la 50% – pe plan calitativ – o crestere importanta a gradului de prelucrare a produselor (personalizare) ceea ce la va face si mai atractive pentru clienti si, implicit, mai competitive. Pe termen lung (peste 3 ani) se estimeaza inceperea activitatii de export.

Strategia de pret adoptata :

Firma se va orienta pe practicarea unui mix de strategii, incepand prin adoptarea unei strategii de penetrare pentru segmentul de clienti format din noii beneficiari si o strategie a pretului de exceptie pentru clientii din vechiul portofoliu. Firma isi propune ca, in ceea ce o priveste, elementele care concura in calculatia preturilor de cost , sa le pastreze constante, ba mai mult prin solutiile adoptate sa incerce sa le si reduca.

Pret

Text Box: Calitate

Strategia bazata pe valoarea

 

Strategia pretului de exceptie

 


In faza de maturitate a productiei, se va opta, ca strategie globala a preturilor, pentru strategia bazata pe valoarea produsului, clientul beneficiind de un raport calitate/pret foarte bun.

Cum veti vinde produsele si/sau serviciile

< Specificati. Furnizati detalii privind modul in care veti distribui si vinde produsele si/sau serviciile; Va veti distribui produsele prin propriul lant de magazine, prin intermediari, prin angrosisti sau prin detailisti? Veti vinde pe credit/in rate? >

Din punct de vedere al canalelor de distributiei in 50% din cazuri livrarea fizica a produselor se va realiza direct producator -> beneficiar, in ceea ce priveste portofoliul de clienti interni (Ex-works) . Odata cu achizitionarea autoutilitarei de transport firma isi va integra pe verticala o parte din activitatea de distributie. Acest lucru va conduce la cresterea profitabilitatii firmei.

Un procent important din volumul desfacerilor (care vor fi in crestere cu 35-45%) va fi distribuit catre beneficiari de firme intermediare de transport.

Activitati de promovare a vanzarilor

<Detalii: Cum vor afla clientii despre produsele dumneavoastra? Care va fi bugetul alocat pentru promovare? Ce metode de publicitate/reclama veti folosi (ex. publicitatea agresiva)? Veti participa la targuri, expozitii, etc.? Daca da, la care anume? Intentionati sa va exportati produsele? Daca da, mentionati pietele straine pe care intentionati sa va lansati produsele/serviciile si modul in care intentionati sa le promovati. >

Se estimeaza alocarea unei cote de 1,5% din cifra de afaceri pentru activitati specifice de promovare, care se vor concentra asupra imbunatatirii si consolidarii imaginii firmei atat pe piata nationala, cat mai cu seama piata internationala .

Identificarea celor mai bune metode de realizare a comunicarii cu clientii

Aparitii in publicatii si reviste specifice domeniului de activitate

Participarea la targuri si expozitii de specialite in domeniul prelucrarii maselor plastice

Practicarea unor reduceri de pret pentru clientii cei mai fideli

Crearea si mentinerea actualizata a unei prezentari a firmei pe Internet

Elaborarea de materiale tiparite de promovare

Alte elemente privind strategia de marketing

i

<Detalii: Care sunt schimbarile care credeti ca vor avea loc pe piata? Cum va veti adapta la aceste schimbari? >

In abordarea globala a strategiei generale de marketing s-a analizat de la matricea General Electric – McKinsey :

Atractivitatea

pietei

 


Pozitia

competitionala

 

Puternica

Medie

Slaba

Puternica

Investitie

Crestere Selectiva

Creste sau renunta

Medie

Crestere Selectiva

Creste sau renunta

Recoltare

Slaba

Creste sau renunta

Recoltare

Lichidare partiala

Tinand cont de nivelul de atractivitate al segmentului de piata vizat si de pozitia competitionala a firmei RALVANA, se va opta pentru un mix intre o strategie investitionala, combinata cu o strategie de crestere selectiva – evaluandu-se atent abordarea sistematica a clientilor, in conditiile unui trend pozitiv manifestat pe piata ambalajelor din material plastic.Vanzarile estimate pentru urmatorii 4 ani de produse si servicii rezultate din aplicarea proiectului

Euro

IX. SUSTENABILITATE

Maxim 3 pagini. Distingeti intre urmatoarele aspecte de viabilitate:

a) Sustenabilitate financiara (Cat timp credeti ca vor fi finantate activitatile dupa incetarea finantarii din partea EC? Va fi intreprinderea capabila sa se autofinanteze intr-o masura suficienta pentru a-si continua activitatile, dupa incheierea proiectului?) Este proiectul dependent de stimuli financiari, precum, subventiile, scutirile de impozite si taxe, etc.)

Dupa incheierea finantarii, sustenabilitatea financiara a firmei RALVANA va fi asigurata de activitatea de productie a firmei, care va inregistra o crestere valorica ( ca urmare a impactului noii investitii in primul an dupa implementare) de 324.502 Euro. In anul 2 dupa implementarea proiectului propus este previzionata cresteri ale cifrei de afaceri cu 21,5% fata de anul investitiei (2004). Astfel continuitatea activitatii firmei nu va fi dependenta de stimuli financiari, aceasta urmand a se autofinanta din profitul realizat.

b) Sustenabilitate institutionala (Este intreprinderea infiintata cu titlu provizoriu sau pe termen lung? Va continua compania sa existe si dupa incheierea proiectului sau existenta acesteia este legata de specificitatea proiectului?)

S.C. RALVANA S.R.L. este o companie romaneasca, infiintata pe o perioada nedeterminata, al carei activitatea de baza este fabricarea de articole de ambalaj din mase plastice. De la infiintare activitatea firmei a inregistrat o crestere continua, recent fiind finalizata o hala noua de productie. Finantarea RICOP reprezinta o oportunitate de finantare nerambursabila care ar ajuta dezvoltarea companiei RALVANA (care detine in prezent doar o parte din fondurile financiare necesare investitiei), a carei activitate are o cerere pe piata care nu poare fi satisfacuta cu capacitatile actuale de productie. In concluzie putem afirma ca activitatea firmei nu este legata de specificitatea proiectului.

c) Sustenabilitate pietei (<Cum este cererea pietei: stabila, in crestere, in descrestere? Este proiectul dependent de un client sau un furnizor unic? Cat de consolidata va fi pozitia pe piata la sfarsitul proiectului?)

Cererea manifestata pe piata ambalajelor din material plastic este intr-o continua crestere, dinamica fiind sustinuta in ultima vreme de sectorul alimentar care foloseste din ce in ce mai des, ca materie prima, aceste produse. Clientii firmei sunt localizati atat la nivel regional, cat si la nivel national, portofoliul fiind destul de vast. O parte din furnizorii de materii prime sunt localizati la nivel regional, cea mai mare parte (ca pondere in cheltuiala cu materia prima) fiind firme de renume (BASF, Teich AKTIENGESELLCAFT) de pe piata U.E. Portofolile largi de clienti si furnizori reduc riscul de afacerii in cazul pierderii unui partener.

Dupa implementarea proiectului RICOP se va consilida pozitia firmei pe piata, fiind estimata o crestere a cotei de piata nationale a firmei cu 7-9%.

d) Sustenabilitate la nivel politic (unde este cazul) (Care va fi impactul structural al proiectului – ex. va conduce acesta la imbunatatirea legislatiei, a codurilor de conduita, a metodelor, etc.?)

Nu este cazul

X. CURRICULUM VITAE AL PRINCIPALELOR PERSOANE IMPLICATE IN PROIECT (model recomandat)

Nume de familie: SUCIU

Prenume: OCTAVIAN - GHEORGHE

Data nasterii: 28.09.1955

Nationalitate: romana

Studii:

Institutie

Scoala Profesionala “Uzina Tractorul” – Brasov

Data: de la (luna/an) pana la (luna/an)

Certificatul(ele) sau diploma(ele) obtinute 

Diploma de absolvire

Institutie

Scoala de Subofiteri M.I. din Campina

Data: de la (luna/an) pana la (luna/an)

Certificatul(ele) sau diploma(ele) obtinute 

Diploma de absolvire

Institutie

Liceul industrial de Constructii – Campina

Data: de la (luna/an) pana la (luna/an)

Certificatul(ele) sau diploma(ele) obtinute 

Diploma de absolvire

Limbi straine: (Evaluati competenta pe o scara de la 1 la 5)

Limba

Citit

Vorbit

Scris

Germana

Maghiara

Apartenenta la organizatii profesionale: nu este cazul

Alte abilitati (ex. cunostinte de informatica, internet, etc.)

Cunostinte de navigare pe Internet, Microsoft Office (WORD, Excel)

Functia actuala: administrator

Vechimea in cadrul firmei: 8 ani

Calificari si competente profesionale relevante pentru proiect:

Pentru pregatirea profesionala am participat la diferite simpozioane organizate in Germania, Austria si Elvetia la firme cu profil similar cum sunt Bellaplast, Uniplast, Nusser si Teich, unde am facut practica direct in productie

Experienta specifica in alte tari decat Romania : nu este cazul

Experienta profesionala:

Data: de la (luna/an) pana la (luna/an)

Localitate

Brasov

Companie

Uzina Tractorul Brasov

Functia

Lacatus, mecanic auto

Data: de la (luna/an) pana la (luna/an)

Localitate

Sfantu – Gheorghe

Companie

Ministerul de Interne – Serviciul Circulatie Covasna

Functia

subofiter

Data: de la (luna/an) pana la (luna/an)

Localitate

Freiburg, Germania

Companie

Diverse firme

Functia

electrician

Data: de la (luna/an) pana la (luna/an)

1994-prezent

Localitate

Sfantu-Gheorghe

Companie

RALVANA S.R.L.

Functia

Administrator

Descrierea responsabilitatilor si a principalelor activitati efectuate

Activitati de coordonare a productiei, realizarea proiectelor pentru noile matrite, activitatea de instruire a personalului in acest domeniu ( pe piata nu exista personal calificat)

Alte informatii relevante (ex. publicatii, participare la seminarii /conferinte)

Nume de familie: Barzoiu

Prenume: HRISIA

Data nasterii: 14.07.1952

Nationalitate: romana

Studii:

Institutie

A.S.E. Bucuresti

Finante Contabilitate

Data: de la (luna/an) pana la (luna/an)

Certificatul(ele) sau diploma(ele) obtinute

Diploma de absolvire

Limbi straine: (Evaluati competenta pe o scara de la 1 la 5)

Limba

Citit

Vorbit

Scris

Franceza

Maghiara

Apartenenta la organizatii profesionale: membru CECCAR

Alte abilitati (ex. cunostinte de informatica, internet, etc.)

Cunostinte de navigare pe Internet, Microsoft Office (WORD, Excel), aplicatii contabile

Functia actuala: Director Economic la SNP Petrom S.A. Suc. PECO Covasna

Vechimea in cadrul firmei: 5 ani

Calificari si competente profesionale relevante pentru proiect:

Cunoscand activitatea firmei RALVANA inca de la infiintare, cu experienta profesionala pe care o am, voi putea indeplini cerintele impuse de proiect.

Experienta specifica in alte tari decat Romania : nu este cazul

Experienta profesionala:

Data: de la (luna/an) pana la (luna/an)

Aug. 1998 - prez

Localitate

Sfantu – Gheorghe

Companie

SNP Petrom – Suc. PECO Covasna

Functia

Director Economic

Descrierea responsabilitatilor si a principalelor activitati efectuate

Organizarea si conducerea activitatii economico-financiare a sucursalei

Data: de la (luna/an) pana la (luna/an)

Iulie 1992 – iulie 1998

Localitate

Sfantu – Gheorghe

Companie

Consiliul jdetean Covasna

Functia

Sef serviciu

Descrierea responsabilitatilor si a principalelor activitati efectuate

Organizarea si conducerea activitatii de salarizare, personal, perfectionare a institutiei

Data: de la (luna/an) pana la (luna/an)

Localitate

Sfantu – Gheorghe

Companie

Consiliul popular judetean Covasna

Functia

Economist , Inspector

Descrierea

responsabilitatilor si a principalelor activitati efectuate

Diverse atributii in cadrul directiei economice a institutiei

Alte informatii relevante (ex. publicatii, participare la seminarii /conferinte)

Curs postuniversitar “ Organiyarea, conducerea Unitatiilor Industriale

- Universitatea Babes Bolyai - Cluj

XI. IPOTEZE SI RISCURI ECONOMICE

Valoarea reala si cea estimata a veniturilor

Rata de schimb ROL/EURO care va fi folosita pentru calculele conversiei: 1 EUR = 37.825 ROL

Fluxul de numerar estimat

Rata de schimb ROL/EURO care va fi folosita pentru calculele conversiei: 1 EUR = 37.825 ROL

Bilantul estimat

Rata de schimb ROL/EURO care va fi folosita pentru calculele conversiei: 1 EUR = 37.825 ROL

Ipoteze

<Va rugam ilustrati ipotezele pe care le-ati facut privind: cresterea cifrei de afaceri, cresterea prevazuta a ratei utilizarii capacitatii (%), profitabilitatea investitiei >

cresterea permanenta a solicitarilor de ambalaje fabricate din material plastic

pozitia pe piata si renumele castigat in timp datorita produselor de exceptie, estimandu-se o crestere cu 7-9% a cotei de piata

posibiltatea realizarii unui volum mai mare de produse odata cu implementarea noilor echipamente, cresterea cifrei de afaceri fiind de aprox. 21% in 2005, fata de 2004 (anul implementarii investitiei). Profitabilitatea bruta a investitiei este de 45.777 de EURO in 2004, crescand in 2005 la 74.931 Euro.

resursele financiare ale societatii care pot fi alocate pentru realizarea unui proiect de dezvoltare, modernizare si eficientizare a procesului de productie

atragerea unei finantari nerambursabile pentru completarea resurselor financiare necesare

dimensionarea bugetului proiectului astfel incat sa se obtina rezultatele dorite cu costuri medii

planificarea timpului alocat fiecarei activitati in asa fel incat acestea sa se poata realiza in conditii optime si integral, cresterea ratei de utilizare a capacitatii fiind de 15-20%

respectarea termenelor de executie pentru fiecare activitate

echipa pentru implementarea proiectului este compusa din 2 persoane – managerul general al S.C. RALVANA S.R.L. si un contabil autorizat

alegerea echipamentelor propuse pentru achizitionare in functie de caracteristicile tehnice, posibilitatile de livrare, timpul de livrare, raportul calitate/pret, posibilitatea realizarii montajului gratuit.

respectarea termenelor si clauzelor contractuale de catre furnizorii de echipamente si a dealerului de la care va fi cumparata autoutilitara.

Riscuri

<Prezentati pe scurt riscurile principale pentru intreprinderea dumneavoastra pentru urmatorii 5 ani. Pentru fiecare risc identificat descrieti pe scurt modul in care veti actiona – adica modul in care incercati sa reduceti riscul sau actiunile alternative ori planurile de rezerva pe care intentionati sa le puneti in aplicare >

In conceperea acestui proiect s-au identificat si analizat riscurile care pot influenta investitia si afacerea in ansamblu.

In procesul de evaluare a riscurilor, pe langa identificarea lor, s-a facut si cantarirea importantei lor pentru proiect (impactul asupra performantei, costurilor, programarii activitatilor si calitatii) si a probabilitatii materializarii lor (gradul de expunere a proiectului), rezultand urmatoarea lista operativa:

Riscuri majore in cadrul investitiei :

q riscul legat de furnizor

- implicarea mai multor furnizori sau contractori – comunicare dificila, control dificil al realizarii clauzelor contractuale, o mare diversitate de stiluri de lucru care necesita disponibilitate mare de timp si energie din partea beneficiarului;

lipsa de seriozitate a unor furnizori sau prestatori de servicii - intarzieri in livrare - intarzierea lucrarilor;

minimizarea riscului legat de furnizor :

reducerea probabilitatii sau impactului riscului:

- se numeste unul din furnizori sau contractori drept contractor principal

evitarea riscului:

- marirea rezervelor de timp ale proiectului

- se va proceda la analiza mai multor oferte (selectie, licitatie), parametrul cu ponderea cea mai mare fiind pretul dar se vor puncta si alte elemente (calitate, caracteristici tehnico-functionale, termen de livrare, conditiile de garantie si service, modalitati si termene de plata, experienta, recomandari etc.), contractul va cuprinde clauza privind riscul nerespectarii acestuia; se va avea in vedere un furnizor de rezerva,

implicarea conducerii in discutiile cu furnizorii.

q riscul tehnic

- defecte de functionare ale echipamentelor si/sau a autoutilitarei

- deteriorari in timpul transportului;

- deteriorari in timpul instalarii si manipularii echipamentelor si bunurilor;

minimizarea riscului tehnic:

achitionarea echipamentelor de la furnizori sau producatori recunoscuti pentru calitatea produselor lor;

asigurarea echipamentelor achizitionate;

manevrarea si instalarea echipamentelor de catre persoane abilitate special pentru acest gen de sarcini.

q riscul de marketing- adoptarea unor strategii de marketing (mix de marketing) necorespunzatoare: adoptarea strategiei suprapretului, promovare ineficienta, insuficienta cunoastere a evolutiei pietei etc.;

minimizarea riscului de marketing:

implementarea pe termen lung a unui sistem de management al calitatii si alocarea de costuri pentru promovare (1,5% din cifra de afaceri anuala).

contractarea unor servicii de promovare si consultanta de la firme specializate.

q riscuri economice determinate de imprejurari de forta majora: calamitati naturale, calamitati fortuite, avarii, pierderi etc;

minimizarea riscului economic:

- transferarea riscului asupra altora (incheierea de asigurari);

-intocmirea unor planuri pentru situatii neprevazute;

-acceptarea riscului (limitarea la monitorizarea situatiei);

q modificari legislative nefavorabile ( in special fiscale)

- cunoasterea in amanunt a legislatiei pentru aplicarea unor solutii alternative.

q riscul de lichiditate – inexistenta la un moment dat a lichiditatilor necesare pentru: plata dobanzilor pentru credite, plata ratelor corespunzatoare acestuia, aprovizionare cu materii prime, plata furnizorilor de materii prime si utilitati, plata salariilor etc.;

minimizarea riscului de lichiditate:

- s-a previzionat fluxul de numerar pe perioada urmatorilor 3 ani rezultand capacitatea deplina a firmei de a-si acoperi platile curente si de a co-finanta proiectul.

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3327
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site