Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

Filozofia si principiile francizei

afaceri+ Font mai mare | - Font mai micFilozofia si principiile francizeiCa orice tip de relatie comerciala si franciza dispune de o filozofie proprie si de o serie de principii fundamentale care ii determina caracteristicile, relatiile dintre participanti si importanta lor.

a) Interese commune

Principala trasatura a filosofiei francizei o constituie interesul comun al partilor contractuale. Ideea de baza este ca succesul unuia dintre parteneri este realizabil numai prin intermediul succesului celuilalt.

Francizorul obtine rezultate pozitive in dezvoltarea sistemului sau numai in conditiile in care asigura prin toate mijloacele posibile accesul partenerilor sai de afaceri la know-how-ul si experienta sa, precum si la efectele pozitive ale reputatiei.

Aceasta conditie este esentiala atat pentru francizor cat si pentru beneficiar, pentru ca nimeni nu se asociaza cu un partener incapabil sa asigure functionalitatea sistemului propriu, iar esecul unei unitati poate afecta renumele intregului sistem provocand o reactie in lant care sa duca la faliment.

In scopul maximizarii eficientei activitatii desfasurate, francizorul trebuie nu numai sa perfectioneze modalitatile de comercializare, sistemul de marketing, contabilitate sau management care sa asigure in permanenta un avantaj fata de concurenta, ci sa ofere si garantia succesului acelorasi modalitati - utilizate in medii distincte.

Alegerea beneficiarilor are loc si ea in conditiile maximizarii eficientei activitatii. Deoarece caracteristica de baza a francizei este durata lunga in timp precum si interdependenta intre parti, francizorul poate incheia contracte numai cu acele persoane ale caror calitati personale si posibilitati materiale ofera practic garantia reusitei.

Comportamentul francizorului se caracterizeaza printr-o dorinta de succes. Un singur lucru conteaza si anume: imaginea pozitiva a intregului sistem, orice altceva este pe planul doi. In acest caz rezultale nu se lasa asteptate, iar cu fiecare noua unitate componenta sistemul devine tot mai puternic, ii creste importanta, atractivitatea si renumele. Totodata, resursele financiare provenite de la unitati permit continuitatea inovatiilor tehnologice si de piata, adaptarea permanenta la schimbarile intervenite pe plan mondial.

Francizatul poate avea sanse de reusita daca respecta in totalitate prevederile sistemului. De cele mai multe ori francizatii sunt lipsiti de experienta in domeniul respectiv, fiind in multe cazuri noi intreprinzatori, sau noi in domeniul respectiv. Prevederile stabilite de francizor reprezinta pentru ei un ghid ce le permite ocolirea unor posibile capcane. Manualul pus la dispozitia beneficiarului cuprinde solutii testate cu succes, obligatorii din acest considerent. Francizatul primeste astfel toate informatiile utile, nefiind necesara ,,decat' utilizarea lor cu succes.

Ca urmare a sumelor serioase investite de el, francizatul va lucra cu foarte multa motivatie pentru reusita afacerii si recuperarea banilor. Pentru activitatea desfasurata cu succes este respectat, prestigiul sau social creste, rangul sau in cadrul sistemului ii determina pe altii sa-i ceara sfatul, sa-si manifeste interesul pentru experienta, priceperile si sfaturile sale. Totodata, activitatea sa contribuie la sporirea prestigiului intregului sistem din care face parte, a atractivitatii acestuia in ochii altor potentiali beneficiari si ai opiniei publice.

Contributia la succesul sistemului este in interesul sau propriu, deoarece cu cat mai cunoscut, respectat, infloritor este intregul, cu atat mai sigura este pozitia sa in cadrul acestuia precum si in cadrul intregii comunitati.

b) Colaborare pe termen lung

Franciza presupune existenta unui parteneriat pe termen lung. Fenomenul este, din toate punctele de vedere, o tehnica ce isi face efectul pe termen lung. De regula are durata minima de 5 ani, majoritatea contractelor fiind incheiate pe 10, 15 si 20 ani putand fi ulterior prelungite. Un contract de franciza poate fi reziliat numai in conditiile incalcarii grave a prevederilor sale.c) Obtinerea unei afaceri la cheie

Sistemul este atractiv pentru intreprinzatorii francizati nu numai datorita laturii financiare, materiale ci si datorita faptului ca reprezinta un anumit mod de viata, de gandire, de realizare profesionala. Dorinta de a deveni un intreprinzator independent de succes nu este numai visul americanilor ('the american dream') ci si al multor altor oameni.

In conditiile actuale ale Romaniei, acest punct de vedere capata o importanta deosebita. O caracteristica a zilelor noastre este numarul mare de intreprinzatori individuali fortati sa intre in afaceri din lipsa altor posibilitati. In zilele noastre sunt intreprinzatori nu numai cei potriviti din punct de vedere al pregatirii profesionale, aptitudinilor, inclinatiilor dar si cei a caror existenta nesigura ii determina sa faca acest pas.

Pregatirea lor economica, teoretica si practica slaba, posibilitatile materiale si investitionale scazute, determina in mod fizic insuccesul. Nu este indiferent deci, faptul ca cei ce sunt doritori sa beneficieze de posibilitatea de a investi intr-o afacere in care sansele de succes sunt infinit mai multe nu sunt putini la numar. 

d)Etica

In final, trebuie amintit elementul central ce-si pune practic amprenta asupra francizei si anume: etica.

Franciza nu este terenul potrivit oportunitatilor, speculatiilor. Legile sale interne permit supravietuirea numai celor ce au clar in fata ochilor obligatiile ce le revin, fiind capabili de a-si pastra permanent nivelul profesional. Proprietarii unui astfel de sistem nu ofera un produs, ci un mijloc de existenta. Esenta ofertei lor este: 'Respecta prevederile sistemului si vei deveni o persoana de succes!' Aceasta este garantia reusitei. O decizie de asemenea anvergura este studiata de ambele parti cu toate mijloacele disponibile. Nu de putine ori francizatul isi incepe activitatea prin punerea in joc a economiilor sale si ale prietenilor, rudelor sau apropiatilor. Isi schimba modul si stilul de viata, se identifica treptat cu sistemul, isi schimba gandirea, filosofia. Devine proprietarul unei intreprinderi, unei afaceri proprii, cu toate avantajele si dezavantajele ce decurg de aici. Efectele se resimt in viata de familie si sociala, apare treptat o schimbare calitativa. Francizorul isi asuma la randul sau obligatii pe termen lung, facand cunoscute partenerilor informatii confidentiale si lasand la mana francizatului o parte din renumele sistemului.

Franciza, afacerea la cheie

Nu este de mirare faptul ca alegerea partenerului se desfasoara printr-o analiza extrem de atenta, in care viitorii parteneri cauta nu numai informatii confidentiale despre starea materiala a celuilalt, ci il analizeaza din toate punctele de vedere.

Ambele parti trebuie sa constientizeze ca prin faptele lor influenteaza nu numai propriul viitor ci si situatia celorlalti parteneri integrati in sistem.

Prin urmare, responsbilitatea ce-i revine francizorului poate avea in timp si consecinte nefaste. Astfel, pe de o parte interesul sau este sa sprijine cu toate mijloacele posibile beneficiarul, iar pe de alta parte nu are alta posibilitate decat sa se scape prin orice mijloace de acei francizati care pun in pericol imaginea sistemului, modul sau de functionare, influentand existenta multora.

Toate acestea reprezinta punctul de plecare in analiza unui sistem de franciza. Daca suntem in cautarea eticii, a dorintei comune de succes a unui sistem de franciza, vom obtine in mod automat o imagine clara despre elementele esentiale ce-l caracterizeaza.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1877
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved