Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

PREZENTAREA GENERALA A SOCIETATII COMERCIALE LATINA PLASTICS SA

afaceri

+ Font mai mare | - Font mai mic
PREZENTAREA GENERALA A SOCIETATII COMERCIALE LATINA PLASTICS SA

1. Date generale si organizarea societatii
SC LATINA PLASTICS SA a fost infiintata in aprilie 1993, sub forma de societate cu raspundere limitata, avand Certificatul de Inmatriculare J40 / 10068 / 1993 din 08.04.1993 si codul fiscal R3774170 / 1993. Ea a inceput activitatea cu un capital subscris si varsat de 3.706.600 Rol, din care 1.048.000 Rol sub forma de aport in natura. La infiintare, societatea a functionat ca societate cu capital mixt romano – italian, partea straina detinand 49% din capitalul social.

Constituirea societatii cu capital mixt privat a avut drept scop realizarea unei capacitati de productie de 1200 tone / an folii tubulare si filme din materiale plastice si produse confectionate din acestea, imprimate sau neimprimate, pentru ambalaje speciale transparente, destinate domeniului medical si alimentar, utilizate la ambalarea seringilor si acelor medicinale de unica  utilizare, a produselor din carne, lapte, branzeturi etc, precum si pentru protectia unor echipamente sensibile la actiunea umiditatii si agentilor corozivi de mediu.

Pentru realizarea scopului societatii, folosind rezultatul cercetarilor si experienta in domeniu a unor cercetatori de prestigiu ai societatii, s-a elaborat proiectul de executie pentru capacitatea de productie mentionata, pe baza caruia s-a realizat importul utilajelor necesare, cu ajutorul unui credit extern contractat in conditii avantajoase. (credit angajat pe 10 ani cu o perioada de garantie 3,5 ani) si s-a executat o investitie noua avand spatii productive realizate in solutii tehnice adecvate tehnologiilor de lucru.

Constructia spatiilor productive si montarea utilajelor importate, in perioada aprilie 1993 – decembrie 1995, au fost realizate folosind capitalul social al societatii si credite interne in valoare de cca. 2 miliarde Rol.

Tot in anul 1995, societatea s-a transformat, pe baza hotararii Adunarii generale a Asociatilor, in societate pe actiuni, reusind sa se refinanteze si sa achite toate datoriile interne catre banci.

In perioada ianuarie 1996 – noiembrie 1996 au fost definite structurile organizatorice ale societatii, s-au elaborat documentele tehnice pentru produsele de baza, s-au completat dotarile necesare, s-a format si extins portofoliul de clienti, astfel incat in noiembrie 1996 a putut fi data in functiune noua investitie.

Obiectul de activitate al societatii consta in principal in fabricarea de folii tubulare si filme din materiale plastice compuse din 5 straturi cu proprietati de bariera la umiditate, gaze, bacterii, ambalaje confectionate din aceste folii destinate bunurilor alimentare ambalate in vid si / sau in atmosfera controlata, a produselor tehnico – medicale, fabricarea concentratelor de culoare, cliseelor fotografice pentru imprimarea flexografica a ambalajelor, precum si in efectuarea tuturor operatiunilor de comercializare en-gros, cu amanuntul, de comert exterior, efectuarea de transporturi de marfuri la intern si extern, referitoare la aceste produse.

De asemenea, SC LATINA PLASTICS SA este specializata si asigura efectuarea de servicii de consulting, cercetare, proiectare si de laborator pentru domeniul materialelor plastice si al produselor din materiale plastice.

Ea produce in principal urmatoarele categorii de produse pentru care au fost inregistrate marcile comerciale la OSIM: folii LATIFAN, confectii din folii multistrat LATIBAGS, confectii din folii de polietilena LATIPROD, clisee flexografice LATIFLEX si servicii de cercetare si analize LATISERV.

Foliile LATIFAN au 3 aplicatii principale:

folii bariera pentru ambalarea seringilor, acelor medicinale si a altor articole tehnico – medicale, cu sterilizare dupa ambalare;

folii neimprimate sau imprimate cu proprietati de bariera pentru ambalarea in vid si / sau in atmosfera controlata a produselor alimentare;

folii cu rezistenta marita pentru sere, acoperiri de depozite etc.

Foliile LATIFAN au fost expertizate in conformitate cu Legea nr. 3 / 1978, au fost avizate de Ministerul Sanatatii si de Institutul de Cercetari Alimentare, cu avizul sanitar nr. 977 / 15.12.1997.

Foliile LATIFAN sunt produse sub forma de folii tubulare sau filme in 5 straturi compuse din diferiti poliesteri si acopera o gama larga de utilizare.

Fiecare structura prin caracteristicile ei speciale este destinata unui anumit tip de ambalaj in functie de produsul pe care il ambaleaza si in functie de durata de stocare a acestuia, conferindu – i garantia calitatii conform standardelor, dupa cum urmeaza:

a)      folii cu strat de bariera la umiditate, cu strat de bariera la oxigen, bioxid de carbon si azot, destinate ambalarii in vid si / sau in atmosfera controlata a branzeturilor, a mezelurilor portionate, a produselor de patiserie cu continut ridicat in grasimi etc.;

b)      foliile bariera pentru ambalarea articolelor tehnico – medicale cu sterilizare dupa ambalare;

c)      folii cu bariera la umiditate, la oxigen, bioxid de carbon si / sau azot si cu strat la produsul ambalat pentru impiedicarea exudarii sucului si conservare indelungata a preparatelor din carne;

d)      folii cu bariera la umiditate si bariera inalta la arome, pentru ambalarea produselor cu arome puternice de tipul cafelei etc.;

e)      folii si confectii din folii (pungi) pentru ambalarea laptelui proaspat pasteurizat, a branzeturilor etc.;

f)       folii cu rezistenta marita pentru sere, acoperiri de depozite etc.

Foliile LATINA se pot fabrica in diferite variante de grosimi de la 60 la 200 microni. Ele sunt livrate in bobine cu diametre cuprinse intre 150 mm si 800 mm si cu latimi de folie intre 100 mm si 1200 mm.

In functie de dorinta beneficiarului, ele pot fi incolore, opace sau colorate, neimprimate sau imprimate cu 1-6 culori, in sistem linear.

De asemenea, societatea realizeaza sacose din materiale plastice, in diverse forme, cu imprimarea lineara sub denumirea comerciala LATIFLEX, mai realizeaza clisee pentru imprimare si filme negative / pozitive constand in descompunerile in culori pentru imprimare.

Toate produsele mentionate se executa cu utilaje noi, moderne, importate din Italia, Germania, Franta si Finlanda, complet automatizate, cu toate conditiile sanitare asigurat, care fac din LATINA PLASTICS SA singurul producator al acestor tipuri de produse din Romania si intre putinii din tarile din estul Europei.

Produsele corespund din punct de vedere calitativ normelor europene si internationale de calitate (ISO).

Controlul de calitate al produselor firmei este asigurat de laboratoarele societatii care sunt utilate cu aparatura noua si moderna destinata testarii ambalajelor din filme, dotate cu computere de comanda si inregistrare automata a datelor.

2. Prezentarea tipologica a societatii

Prezentarea tipologica a unei societati este importanta deoarece ea caracterizeaza pozitia acesteia in spatiul economic national si uneori in cel international. Analiza tipologica este o analiza multicriteriala dat fiind ca pozitia unei societati in contextul activitatii economice generale, poate fi facuta din mai multe puncte de vedere. Astfel, o societate poate fi analizata sub raportul naturii proprietatii, forma juridica, marimea economica, aria de actiune, dispersia teritoriala, profitul de productie etc. ca atare, prezentarea tipologica a societatii LATINA PLASTICS s-a facut sub raportul a mai multe criterii, care sunt mentionate in continuare.

Din punct de vedere al naturii proprietatii, societatea LATINA PLASTICS este o societate privata, de grup.

Forma juridica este de societate pe actiuni, capitalul sau social fiind garantat prin unitati de valoare numite actiuni, detinute de proprietari, numiti actionari. Actiunile sunt repartizate intre 65 de actionari, dintre care 8 sunt persoane juridice. Din totalul actionarilor 9 sunt semnificativi (7 actionari persoane juridice si 2 actionari persoane fizice), acestia detinand fiecare peste 5% din capitalul social. Actiunile nu sunt materializate (deci nu sunt emise pe suport de hartie cu timbru sec), ci sunt confirmate prin certificate de actionar si sunt inregistrate in Registrul actionarilor.

Profilul de activitate situeaza societatea LATINA PLASTICS in ramura “Chimie” a economiei nationale.

In ceea ce priveste dispersia teritoriala, societatea LATINA PLASTICS SA este grupata intr-un singur sediu, neavand filiale in tara. Activitatea se desfasoara in sediul central din Bucuresti, Soseaua Vergului nr. 41, sector 2.

Din punct de vedere al ariei de desfasurare sau a dispersiei comerciale, LATINA PLASTICS SA isi distribuie produsele in aproximativ 50% din judetele tar Lista beneficiarilor cuprinde circa 380 de firme, din care majoritatea sunt amplasate in Municipiul Bucuresti si in judetele Constanta, Calarasi, Ilfov, Prahova, Dambovita si Arges.

Beneficiarii pot fi grupati in 6 categorii principale si anume:

a)      producatori de preparate din carne;

b)      abatoare si furnizori de pui;

c)      producatori de lapte;

d)      producatori de branzeturi si cascavaluri;

e)      producatori de produse aromate (cafea, condimente);

f)       beneficiari industriali.

Din punct de vedere al resurselor de materii prime, societatea LATINA PLASTICS SA lucreaza cu furnizorii externi pentru circa 70% din cantitatea totala de materii prime si 30% cu furnizorii interni. Principalii furnizori externi sunt in Germania, Japonia, SUA, Anglia si Olanda.

Majoritatea furnizarilor interne sunt asigurate de 2 producatori de polimeri si anume: ARPECHIM Pitesti pentru poliolefine si ICEPS Savinesti pentru poliamide.

Nomenclatorul de materii prime si materiale cuprinde in principal:

a)      poliamida;

b)      polietilena;

c)      polipropilena;

d)      polialcoolici vinilici;

e)      cerneluri flexografice;

f)       solventi (alcool, acetat de etil etc.);

g)      placi pentru clisee flexografice.

Ponderea fizica o detin polimerii etilenici cu circa 65% din totalul cantitatii de materii prime.

Din punct de vedere al diversificarii produselor, nomenclatorul societatii cuprinde 4 mari categorii de produse, si anume: folii, confectii sudate din folii, clisee flexografice si concentrate de culoare. In cadrul fiecarei grupe, diversificarea este foarte mare, in functie de compozitia chimica utilizata, dimensiuni, culori, mod de livrare etc.

Din punct de vedere al dotarii tehnice, societatea detine echipamente moderne, imprimare flexografica din linii automate de confectionat pungi, saci si sacose prin sudura. Liniile de imprimare sunt conduse prin calculatoare de proces care asigura uniformitatea si nivelul calitatii productiei.

Din punct de vedere al structurii salariatilor acestia se compun din:

a)      54% muncitori;

b)      19% cu studii medii;

c)      27% cu studii superioare.

Muncitorii la randul lor sunt calificati in marea majoritate (82%) avand clase de calificare superioare.

Din totalul salariatilor, circa 40% sunt femei.

3. Structura organizatorica a societatii

In perioada aprilie 1993 – august 1995, conducerea societatii a fost asigurata de Adunarea Generala a Asociatilor, formata din reprezentantii celor 3 asociati, din Consiliul Director, format din 3 persoane numite prin Contractul de Societate si de catre Comitetul de Directie care a asigurat desfasurarea operativa a activitat

Cei 3 membri ai Comitetului de Directie au condus, organizat, controlat si decis asupra actiunilor privind activitatile subordonate, au avut atributii privind selectionarea personalului, ierarhizarii salariilor pentru personalul subordonat si au delegat atributii si competente prin decizii si sarcini de serviciu pentru realizarea responsabilitatilor propr

In perioada august 1995 si pana in prezent, conducerea societatii a fost asigurata de Adunarea Generala a Actionarilor, formata din actionarii acesteia, de catre Consiliul de Administratie, format din 7 membri numiti prin contractul de societate si de Comitetul de Directie format din 3 membri numiti prin Contractul de societate din cadrul administratorilor.

Un numar de 6 Directori Executivi au indeplinit activitati pentru desfasurarea operativa a activitat

In prezent, societatea LATINA PLASTICS SA este organizata in conformitate cu Contractul de societate, Statutul sau si cu legea nr. 31 / 1990.

Organigrama actuala a societatii este prezentata in Anexa 1.

STRUCTURA ORGANIZATORICA A SC LATINA PLASTICS SA


4. Procesul tehnologic de fabricatie

Tehnologia de obtinere a produselor fabricate de SC LATINA PLASTICS SA consta in extruderea simultana a 5 straturi din materiale plastice de diferite compozitii sau amestecuri ale acestora, la cald, cu instalatii specializate si automatizate, urmata de racirea lor sub forma unui film multistrat, o parte din aceasta fiind ulterior prelucrat prin imprimare, confectionare cu sudura la cald.

Materiile prime principale utilizate sunt: polietilena, poliamida, polipropilena si alti polimeri prelucrabili prin coextrudere – filmare. Acestia se combina ca atare sub forma modificata , in recepturi speciale, functie de domeniul de utilizare al produsului finit.

Prin recepturile tipice, materiile prime folosite se asigura in proportie de circa 70% din tara. Principalii furnizori ai societatii sunt ARPECHIM Pitesti si Combinatul de Fibre Sintetice Savinesti.

In cazul unor comenzi de export pentru care se solicita conditii deosebite, procentul materiilor prime asigurate din import este mai mare, aceasta avand insa consecinte financiare favorabile prin preturi mai ridicate, practicate pe plan mondial, corespunzatoare unor clase de produse superioare.

Echipamentele tehnologice necesare fabricatiei mentionate se compun din urmatoarele utilaje principale:

a)      linie de coextrudere in 5 straturi, compusa din 5 extrudere avand o geometrie speciala (tip bariera), cu sistemul de tragere oscilant, baie de detensionare pentru poliamida, cu alimentare pneumatica si dozare gravimetrica, controlul intregului proces fiind automat si computerizat, capacitatea garantata medie fiind de 200 kg / ora pentru toate tipurile de folie prevazute;

b)      masina de imprimat flexografic in 6 culori, 6 unitati de imprimare avand viteza periferica de circa 150 m/minut;

c)      sudeza de tip special cu electrozi lati, lineari sau curbi, capabila sa execute suduri transversale si longitudinale, dotata cu dispozitiv “oxi – dry” pentru evitarea blocarii foliilor, avand productivitatea garantata de 60 pungi / minut pe o pista si 120 pungi / minut pe doua piste;

d)      sectionator si bobinator automat cu sistem de masurare automata avand o capacitate de circa 150 metri / minut;

e)      moara de macinat si recuperat deseurile tehnologice;

f)       masina de sudat automata cu electrozi ingusti, pentru fabricarea pungilor si sacoselor subtiri.

Procesul de fabricare a foliilor multistrat tip LATIFAN utilizate ca ambalaje speciale, avand proprietati bariera fata de umiditate, oxigen, azot, bioxid de carbon, a pungilor si ambalajelor confectionate pentru ambalarea ca atare a produselor alimentare si de uz medical, se bazeaza pe extruderea simultana, la cald, printr-un cap de laminare sub forma de folii subtiri (60 – 200 microni) a unor polimeri sau amestecuri de polimeri, care reprezinta know – how al SC LATINA PLASTICS SA protejat prin marci inregistrate.

Procesul tehnologic este complet computerizat, datele introduse in calculatoarele de proces, in functie de recepturile aplicate, fiind operate in sistem automatizat, de echipamentele din dotare.

Procesul de extrudere are loc la parterul halei de productie care asigura inaltimea de 13,5 metri necesara racirii foliei multistrat rezultate.

Imprimarea, sudarea si debitarea foliei la dimensiunile solicitate in bobine de diverse latimi are loc la nivelul 1 al halei de productie. In subsolul tehnic al halei inalte de 6 metri se realizeaza procesele si serviciile auxiliare productiei, recuperarea deseurilor, depozitarea materiilor prime si materialelor, statia de compresoare etc. Atat subsolul, cat si parterul au posibilitati de acces direct cu mijloace de transport de mare capacitate (20 – 40 tone) pentru aprovizionarea cu materiale sau expeditia produselor.

Fabrica are de asemenea un depozit separat de solventi si chimicale, instalatii proprii de alimentare cu apa dintr-un put de mare adancime, post propriu de transformare si alimentare cu energie electrica etc.

Din punct de vedere ecologic, tehnologia este nepoluanta pentru aer si sol, nu genereaza boli profesionale ale salariatilor, investitia avand indeplinite toate formalitatile legale de functionare, inclusiv acordul de mediu emis de Ministerul Mediului.

In compartimentele administrative (comercial, contabilitate financiar, conducere) sunt instalate si functioneaza 7 computere.

In ceea ce priveste investitia, scopul acesteia a fost asigurarea unei capacitati de productie a foliilor tubulare si filmelor coextrudate din materiale plastice.

Capacitatea proiectata (instalata) este:

a)      12000 tone / an folii multistrat bariera coextrudate, din care:

2500 tone / an - produse imprimate, 1-6 culori in policromie, din folii coextrudate;

1200 tone / an – confectii din folii multistrat coextrudate.

Valoarea cheltuielilor efectuate cu investitia este urmatoarea:

a)      cheltuieli cu Antreprenorul General (Compania de Constructii Bucuresti): 813.143.475 Rol

b)      Alti constructori: 977.701.422 Rol

c)      Utilaje achizitionate din tara: 590.403.011 Rol

d)      Alte cheltuieli:  771.420.621 Rol

TOTAL: 3.152.668.529 Rol

e) valoarea echipamentelor din creditul extern: 4.470.000 USD

Data incheierii montarii utilajelor a fost ianuarie 1995.

Perioada de probe pentru stabilirea recepturilor, verificarea capacitatii, scolarizarea fortei de munca etc. a fost februarie 1996 – martie 1996.

Data darii in functiune a capacitatii, conform documentelor legale, a fost noiembrie 1996.

5. Piata produselor, potentialul comercial si strategii de marketing

Datorita faptului ca productia foliilor coextruse multistrat – bariera destinate ambalajelor alimentare si articolelor tehnico – medicale implica utilaje strict specializate, echipamente complet automatizate si personal de inalta calificare detinand un know – how bazat pe experienta indelungata in domeniu, nu exista perspectiva ca in urmatorii 2 ani sa mai intre in Romania alta capacitate similara de productie.

In ceea ce priveste ambalajele alimentare, tendinta actuala pe plan mondial este de ambalare a produselor alimentare in folii de material plastic multistrat, in vederea conservarii lor pentru diverse perioade care pot depasi uneori un an. In acest timp, aspectul, gustul si continutul alimentelor in substante nutritive si vitamine, trebuie sa ramana nealterate. Din datele de care dispunem, provenind din literatura straina, rezulta ca in prezent, pe traseul dintre producatorul primar si consumatorul final, pierderea prin deprecierea alimentelor, ca urmare a unei ambalari necorespunzatoare sunt de circa 3% pentru tarile avansate (SUA, Japonia, UE), de circa 30% in urmatoarele tari: Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, si de peste 50% in tarile lumii a treia, in curs de dezvoltare, inclusiv Europa de Est. Romania este cotata cu o pierdere prin depreciere de circa 30%. Daca tinem cont de faptul ca productia anuala de carne a Romaniei se cifreaza la circa 462,5 mii tone / an, este usor sa ne dam seama de importanta ambalajelor in general si a ambalajelor din material plastic in special.

Principalele proprietati care au determinat succesul ambalajelor din materiale plastice sunt: greutatea specifica mica, rezistenta exceptionala a actiunea produselor ambalate si a mediului ambiant, rezistenta fata de umiditate, rezistenta mecanica mare, faptul ca prezinta permeabilitate variabila si relativa la vapori, gaze, arome etc., prelucrabilitate usoara si eficienta in functie de specificul produsul ambalat (continut, forma, destinatie, dimensiuni etc.). Aceste proprietati faciliteaza decisiv posibilitatile producatorilor din industria alimentara sa creasca, prin ambalarea in folii multistrat, eficienta productiei, permitand organizarea superioara a proceselor de productie, reducerea pierderilor si cresterea volumului vanzarilor.

In sfarsit, componenta cea mai importanta a dezvoltarii acestei ramuri o constituie compatibilitatea totala a ambalajelor din materiale plastice cu cerinta fundamentala de protectie a starii de sanatate a populatiei, prin consumul de alimente. In prezent, in legatura cu acesta, conform datelor furnizate de catre Oficiul pentru Protectia Consumatorului prin publicatiile de specialitate, cu toate eforturile depuse, in tara noastra, starea igienei productiei si comercializarii produselor alimentare nu raspunde normelor internationale in vigoare. Sunt nenumarate exemple, respectiv cauze care conduc la efecte deosebit de periculoase pentru sanatatea consumatorilor.

In acest context, merita exemplificata situatia produselor lactate comercializate cu o incarcatura microbiana de 10 milioane de ori mai mare decat cea admisa sau numarul de bacterii de 100 de mii de ori mai mare. Aceeasi situatie se intalneste frecvent si la carne si preparate din carne.

Ambalajele coextruse multistrat – bariera pentru alimente au multiple avantaje:

Astfel, avantajele fabricantului de produse alimentare sunt in principal:

a)      flexibilitatea (adaptabilitatea) la forma produsului si necesitatea unui spatiu minim de depozitare;

b)      posibilitatea unei planificari mai eficiente a productiei (programarea productiei nu mai este dependenta de cerintele si livrarile zilnice;

c)      posibilitatea optimizarii livrarilor (livrarile zilnice nu mai sunt necesare si, ca atare, se pot optimiza in raport de mijloacele de transport disponibile);

d)      utilizarea denumirii comerciale si a datelor de identificare a firmei, sub forma de reclama (ambalajele sunt imprimabile).

Avantajele distribuitorului se pot rezuma in:

a)      reducerea cheltuielilor salariale (posibilitatea folosirii autoservirii si a unui numar redus de vanzatori);

b)      asigurarea unui spatiu suplimentar de vanzare (economie de spatiu);

c)      cheltuieli mai mici de investitii (nu este nevoie de camere frigorifice mari pentru carcase de animale);

d)      nu se creeaza probleme in timpul zilelor de vacanta sau sarbatori legale;

e)      alimentele sunt pregatite pentru comercializare saptamanal, incepand cu ziua de luni, la prima ora;

f)       nu exista pericolul contaminarii;

In ceea ce priveste avantajele consumatorului, acestea sunt in principal:

a)      posibilitatea de depozitare si conservare un timp mai indelungat;

b)      posibilitatea efectuarii cumparaturilor o data pe saptamana;

c)      posibilitatea alegerii alimentelor datorita transparentei ambalajelor;

d)      timp economisit la cumparare (eliminarea cozilor);

e)      conditii igienice garantate;

f)       pastrarea  intacta a culorii, gustului, mirosului, continutului de vitamine a alimentelor etc.;

g)      lipsa factorilor patogeni (microbi , bacterii, produse toxice provenite din procesele oxidative);

In prezent, SC LATINA PLASTICS SA este unic producator de folie multistrat bariera in Romania. Fiind unic producator in Romania al tipurilor de produse mentionate mai sus, care de altfel sunt deficitare si solicitate si pe piata externa, s-a avut in vedere realizarea unei structuri optime de productie, care sa asigure desfacerea rapida si in conditii avantajoase a intregii productAstfel, o structura de productie standard, pentru intreaga capacitate de productie, consta din:

a)      folii multistrat destinate domeniului medical – 500 tone / an;

b)      folii multistrat si confectii din acestea destinate domeniului alimentar, in principal ambalarea semiconservelor din carne – 2000 tone / an;

c)      folii multistrat si confectii din acestea destinate ambalarii produselor din carne – 5000 tone / an;

d)      folii multistrat si confectii din acestea destinate ambalarii laptelui, branzeturilor si a altor produse din lapte – 3000 tone / an;

e)      folii multistrat pentru uz general – 1500 tone / an.

O parte din produsele mentionate urmeaza a fi prelucrate sub forma de pungi imprimate si / sau neimprimate, fiind prevazuta o cantitate de 2500 tone / an pungi imprimate, confectionate din folii multistrat.

Produsele mentionate constituie tipuri de ambalaje impuse de tarile dezvoltate industrial care conditioneaza exportul produselor sanitare si alimentare, acestea necesitand conditii speciale de productie prin ambalare. In prezent, ambalajele de acest tip sunt asigurate din import de diversi utilizatori din Romania.

In ceea ce priveste piata interna, un beneficiar preferential il reprezinta SANEVIT SA din Arad cu un consum de circa 500 tone / an folii multistrat pentru ambalarea seringilor si acelor cu o singura utilizare.

De asemenea, cercetarile pe piata au aratat ca pentru exportul de preparate din carne, branzeturi, unt si peste, industria alimentara importa anual in perioada 1988 – 1992 folii coextruse in 5 straturi si pungi fabricate din acestea.

Mentionam ca numai necesarul de ambalaje multistrat al industriei carnii, estimat pentru import si pentru consumul intern este de circa 5000 tone / an.

De asemenea, o cerere importanta (circa 8000 tone / an) confirmata ca reprezentand necesarul foliilor pentru unitatile de prelucrare a laptelui, majoritatea lor fiind in curs de schimbare a tehnologiei vechi, cu o tehnologie noua de ambalare a laptelui in pungi sudate din material plastic, multistrat, precum si in pungi confectionate direct in agregatele de umplere.

In ceea ce priveste piata externa s-au initiat tratative cu firme din Germania, Ungaria, Israel, China, Franta si Rusia. Astfel exista cereri ale unor firme din germania, urmand a fi incheiate contracte ferme dupa efectuarea probelor si omologarea produselor cu partenerii externi si asigurarea disponibilitatilor de mijloace circulante pentru lansarea productiei.

Pe piata mondiala foliile coextruse se impun din ce in ce mai mult si pentru ambalarea cerealelor, produselor de panificatie, legumelor si fructelor, aceasta deschizand o piata potentiala imensa atat pentru export cat si pentru piata interna.

In concluzie s-a tinut seama de urmatoarele elemente:

a)      echipamentul tehnologic din dotare este din import, complet automatizat si asigura realizarea ambalajelor la standardele de calitate internationale;

b)      tehnologia de fabricare a acestor produse este nepoluanta si nu ridica probleme privind protectia mediului;

c)      ambalajele realizate sunt compatibile in egala masura din punct de vedere calitativ si al pretului, atat pentru utilizarea in productia interna de alimente destinate consumului intern sau exportului, cat si pentru export ca atare;

d)      ambalarea alimentelor in ambalaje multistrat bariera protejate are caracter de noutate in Romania.

In ceea ce privesc ambalajele pentru produsele sanitare, acestea sunt impuse de normele internationale privind protectia produselor medicale, sortimente fabricate de SC LATINA PLASTICS SA fiind conforme cu aceste norme si avizate de Ministerul Sanatat

Ca atare se contureaza urmatoarele aspecte privind riscurile concurentiale:

Concurenta directa: este constituita in totalitate din importatorii produselor similare. Actiunile preconizate a fi luate fata de acest tip de concurenta sunt:

a)      acordarea consulting – ului pentru aplicatii (tipuri de ambalaje, utilaje);

b)      promptitudinea in livrare (in conditiile in care produsele alimentare au un grad mare de perisabilitate si nu pot fi depozitate corespunzator, se inregistreaza o mare cerere accelerata de ambalaje specifice);

c)      valorificarea avantajului ca nu exista probleme de vamuire si de intarzieri cauzate de transport;

d)      satisfacerea cererilor pentru loturi mici de produse, care raspunde preferintei clientilor pentru aprovizionare ritmica;

e)      valorificarea know – how – ului firmei, materializat in peste 120 de retete de fabricatie, procedee de ambalare etc;

f)       practicarea de preturi competitive.

Concurenta indirecta: este constituita din producatorii altor tipuri de ambalaje, cu domenii similare de utilizare. Fata de acest tip de concurenta produsele societatii prezinta o serie de avantaje si anume:

a)      sunt produse ieftine, compacte, usoare si aspectuoase, asigurand pastrarea indelungata a prospetimii produselor, sudura fiind performanta, in conditii de impurificare cu pulberi sau grasimi;

b)      corespund schimbarilor intervenite in tehnologiile traditionale de ambalare a produselor alimentare (lactate, branzeturi, carne si produse din carne, cafea, aromate) si creeaza posibilitatea extinderii acestor tipuri de ambalaje la fructe, legume, cereale, produse de panificatie etc, pentru asigurarea conditiilor de igiena si a conservarii produselor usor perisabile.

In ceea ce priveste strategiile de marketing adoptate de conducerea societatii, acestea au fost de consolidare si dezvoltare a pozitiei dominante pe care o detine in prezent SC LATINA PLASTICS SA, ca unic producator de ambalaje multistrat – bariera din tara. In acest sens, obiectivele prioritare adoptate au fost urmatoarele:

a)      valorificarea avantajelor concurentiale si promovarea productiei alternative, obiectivul pe termen scurt fiind cucerirea unui segment de 40% din piata interna in termen de un an de la darea in folosinta a capacitatii de productie;

b)      se intentioneaza gasirea unor noi piete de desfacere prin prospectarea pietelor externe, ca obiectiv pe termen lung;

c)      strategia de preturi asigura o rata a profitului brut de circa 18% si obiectivul curent este cresterea ratei profitului prin reducerea cheltuielilor de productie (pe termen scurt) si prin orientarea catre produse speciale (pe termen lung), cu rezultatul asteptat de crestere a gradului de valorificare. Scopul strategic este cresterea ratei profitului brut cu circa 3% anual.

Efortul de vanzare va creste prin dezvoltarea serviciului de vanzari, participarea la targuri si expozitii de specialitate, cresterea retelei de distributie prin cooptarea de distribuitori autorizati.

6. Analiza economico – financiara a principalilor indicatori

Evolutia capitalului social si a capitalului propriu este prezentata in tabelul nr. 1:

Tabel nr. 1 

INDICATORI

mii lei ROL

mii lei ROL

mii lei RON

Capital social

Activ net

Capital propriu

INDICATORI

mii lei ROL

mii lei ROL

mii lei ROL

LEI RON

Capital social

Activ net

Capital propriu

Din tabel rezulta o crestere permanenta a capitalului social. Acesta se datoreaza a doua cauze: pe de o parte au fost efectuate mai multe emisiuni de actiuni din necesitatea refinantarii societatii, respectiv a asigurarii fondurilor circulante necesare productiei, pe de alta parte reevaluarii fondurilor fixe tinand cont de achizitiile anuale de utilaje si echipamente, rata inflatiei etc.

In ceea ce priveste activul net, evolutia acestuia in anii 2001 – 2002 se explica prin creditele contractate pe termen scurt si mediu in vederea realizarii investitiei.

Se constata, corespunzator cresterii permanente a activului net, o evolutie permanent crescatoare si a capitalului propriu.

Valorile prezentate in contul de profit si pierdere rezulta din evolutia veniturilor si a cheltuielilor pe 3 ani, prezentata in tabelul nr. 2.

Tabel nr. 2  - mii lei -

INDICATORI

Venituri

Cheltuieli

Rezultat

Trebuie precizat ca profitul realizat in anul 2003 s-a inregistrat ca urmare a unor emisiuni de actiuni care au permis refinantarea societatii, achitarea creditelor angajate si inregistrarea unor rezultate financiare favorabile.

In continuare, in tabelele urmatoare se prezinta evolutia altor elemente patrimoniale cum ar fi creantele, datoriile si fondurile constituite de societate.

Tabel nr. 3  - mii lei -

Creante, din care

mii lei ROL

mii lei ROL

mii lei RON

Stocuri de materii prime

Productie neterminata si in stoc

Facturi neincasate

TOTAL

Alt element de activ net sunt activele imobilizare, din care valoarea principala o ai activele fixe, evolutia acestora este prezentata in tabelul nr. 4:

Tabel nr. 4 - mii lei -

INDICATORI

mii lei ROL

mii lei ROL

mii lei RON

TOTAL, din care

Activ net

Capital propriu

In ceea ce priveste datoriile SC LATINA PLASTICS SA, evolutia acestora este prezentata in tabelul nr. 5

Tabel nr. 5

DATORII ALE SOCIETATII

mii lei ROL

mii lei ROL

mii lei RON

TOTAL, din careObligatii la furnizori

Clienti in avans

Credite

Alte datorii

Fondurile create la SC LATINA PLASTICS SA sunt cele cuprinse in tabelul nr. 6.

Tabel nr. 6

FONDURI CREATE DE SOCIETATE

mii lei ROL

mii lei ROL

mii lei RON

Capital social

Fond rezerva

Fond dezvoltare

Alte fonduri

Capital propriu

In ceea ce priveste soldul facturilor neincasate, acesta a fost la sfarsitul anului 2003 de 184.100 mii lei, reprezentand 1,15% din totalul facturilor emise in cursul anului, la sfarsitul anului 2004, soldul facturilor neincasate a fost de 5.407.990 mii lei, reprezentand 4,84% din totalul facturilor, iar in anul 2005 soldul acestora a crescut la 20.611.580 mii lei (2061,1580 lei Ron) reprezentand 16,5% din totalul facturilor emise.

Volumul facturilor neincasate a crescut permanent datorita mai multor factori:

a)      in primul rand, datorita cresterii volumului de marfa facturata;

b)      in al doilea, datorita reducerii vitezei de incasare a facturilor emise, pe masura cresterii volumului livrarilor medii pe client.

In cursul anilor 2003 – 2004 nu s-au inregistrat cazuri de facturi neincasate de la societati falimentare. In anul 2005 au existat 3 clienti care au ridicat probleme de incasarea facturilor in sensul ca au existat intarzieri de incasare de peste 9 luni.

In ceea ce priveste creditele angajate de SC LATINA PLASTICS SA, evolutia acestora reflecta eforturile facute de societate pentru imbunatatirea rezultatelor financiare.

Astfel:

a)      in anul 2003, societatea a angajat credite de circa 125 milioane lei, care s-au achitat astfel: 700 milioane in anul 2003, 403,200 milioane in anul 2004 si 83980 milioane in anul 2005;

b)      creditele din anul 2005 se compun din doua categorii de credite, si anume:

sold debitor in cont curent de 7910 milioane lei;

credit extern garantat de statul roman, in valoare de 159.090, care urmeaza a fi returnat in rate, in urmatorii 7 ani.

Analiza fluxului de trezorerie

In anul 2003 principala sursa de incasare a fost creditul contractat cu o banca, in valoare de circa 126.000 milioane lei. Alte incasari au provenit din urmatoarele surse:

Clienti 13.691.510 mii lei;

TVA de recuperat  8.400.000 mii lei;

Decontari cu actionarii 2.380.000 mii lei;

Alte credite  1.083.180 mii lei;

Alte incasari  3.500.000 mii lei.

TOTAL INCASARI  155.054.690 mii lei.

Din aceasta suma, principalele plati s-au efectuat pentru achitarea urmatoarelor datorii:

furnizori de investitii: 85.934.240 mii lei;

dobanzi achitate:  42.302.750 mii lei;

salarii:  10.673.250 mii lei;

materii prime si materiale 12.250.000 mii lei;

alte plati  3.500.000 mii lei.

In anul 2003, principalele categorii de incasari au fost din urmatoarele surse:

clienti 103.742.240 mii lei;

actiuni vandute  217.000.000 mii lei;

TOTAL 320.742.240 mii lei.

Principalele plati efectuate in anul 2004 au fost destinate achitarii urmatorilor:

furnizori de investitii 21.854.630 mii lei;

dobanzi  75.135.270 mii lei;

salarii  42.162.260 mii lei;

materii prime si materiale 52.500.000 mii lei;

comisioane si servicii 50.876.630 mii lei;

alte cheltuieli (energie si 77.000.000 mii lei.

transport, obiecte de inventar, chirii etc.)

In anul 2005, principalele categorii de incasari au avut urmatoarele surse:

clienti  107.780.850 mii lei;

actiuni vandute  188.779.220 mii lei;

TOTAL INCASARI  296.660.070 mii lei.

Principalele plati efectuate au fost destinate achitarii urmatoarelor datorii:

Furnizori de investitii 63.173.600 mii lei;

Salarii  73.050.110 mii lei;

Materii prime si materiale 84.000.000 mii lei;

Energie  5.015.000 mii lei;

TVA platit  8.795.430 mii lei;

Rate credit  2.716.000 mii lei;

Dobanzi platite  6.370.000 mii lei;

Servicii  4.731.440 mii lei;

Comisioane si taxe vamale 3.844.330 mii lei.

Alte plati (obiecte de inventar, 38.500.000 mii lei.

amenajari, transport, chirii etc.

Utilizand datele prezentate mai sus, au fost calculati pentru perioada 2003 – 2005 o serie de indicatori financiari prezentati mai jos:

a)      Securitate financiara = (capital propriu) / (datorii pe termen lung si mediu) = S

S2000 = 1.772.330 / 125.837.110 = 0,01

S2001 = 280.874.860 / 84.935.060 = 3,30

S2002 = 768.270.090 / 166.492.200 = 4,61

Gradul in care capitalul propriu asigura siguranta activitatii desfasurate a crescut in fiecare an, datorita cresterii capitalului social, pe de o parte, si a cresterii fondurilor care conduc la cresterea capitalului propriu.

b)      Rata rentabilitatii = (Profit din exploatare) / activ = Rp

In anul 2003 – in activitatea de exploatare s-a inregistrat o pierdere de 20230 milioane lei;

In anul 2004 – in activitatea de exploatare s-a inregistrat o pierdere de 33292 milioane lei;

In anul 2005 – in activitatea de exploatare s-a inregistrat un profit de 232.349.180 mii lei. Ca urmare, rata rentabilitatii a fost de:

Rp/2004 = 232.349.180 * 100/ 973.754.600 = 23,86%

c)      Rata rentabilitatii financiare = (Profit brut) / (Capital propriu) =Rf

In anul 2003 si 2004 societatea a avut pierderi. Pentru anul 2004, rata rentabilitatii financiare:

Rf/2004 = 254.757.300 * 100 / 768.270.090 = 33,16%

d)      Solvabilitatea patrimoniala = (Capitalul propriu) * 100 / Pasiv = Sp

Sp/2003 = 1.772.33. * 100 / 132.884.360 =1,33%

Sp/2004 = 280.874.860 * 100 / 370.197.310 = 75,87%

Sp/2002 = 768.270.090 * 100 / 973.754.600 = 78,90%

Se observa o crestere a solvabilitatii patrimoniale in anii 2003 – 2004 care arata gradul mare al solvabilitatii firmei, deci capacitatea acesteia de a-si achita integral obligatiile de plata.

e)      Productivitatea muncii = (Cifra de afaceri) / (Numar de persoane) = p

p/2003 = 13.510.770 / 156 = 86.607,5 mii lei / an - salariat

p/2004 = 94.420.130 / 180 = 524.556,3 mii lei / an - salariat

p/2005 = 137.569.460 / 200 = 687.847,6 mii lei / an – salariat

Rata profitului creste anual odata cu cresterea productiei si organizarea acesteia, societatea dovedind solvabilitatea si viabilitatea sa.

Concluzii:

Cresterea valorica din anii 2004 – 2005 se datoreaza in principal inflatiei.

In ceea ce privesc mijloacele fixe, valoarea acestora a crescut datorita a 2 cauze mai importante:

a)      punerea in functiune a investitiei si a achizitionarii si dotarii continue a societatii cu mijloacele fixe necesare desfasurarii activitatii de productie;

b)      reevaluarea fondurilor fixe efectuata in 2 etape de societati autorizate.

Analiza detaliata a activitatii economice efectuata in continuare si analiza costurilor prezentata in subcapitolul urmator, dovedeste ca inca exista rezerve pentru cresterea masei profitului si respectiv a rentabilitatii activitat

7. Analiza activitatii economice a SC LATINA PLASTICS SA

Au fost analizate:

evolutia productiei fizice;

evolutia livrarilor in unitati fizice;

valoarea productiei marfa fabricata in unitati fizice si valorice;

evolutia productivitatii muncii;

evolutia veniturilor, comparativ cu a cheltuielilor din productia de baza;

evolutia volumului profitului, respectiv a rentabilitatii;

gradul de utilizare a capacitatilor de productie.

Rezultatele acestei analize sunt prezentate pe scurt in continuare.

a)      Evolutia productiei fizice

Evolutia productiei fizice a fost evidentiata anual, pentru intreaga perioada analizata si pentru principalele sortimente de produse.

Astfel, in tabelul nr. 7 si graficul 1, se prezinta evolutia productiei in unitati fizice, pentru fiecare an si pentru cele 3 sortimente de produse, alcatuind obiectul activitatii de baza al SC LATINA PLASTICS SA, in perioada 2002 – 2003.

Tabel nr. 7

EVOLUTIA PRODUCTIEI FIZICE IN PERIOADA 2001 – 2003

- tone -

Folii coextruse

Confectii sudate

Clisee

Se constata o evolutie crescatoare pentru productia de folii si confectii din folii, aproximativ constanta productia de clisee si aleatoare productia de concentrate de culoare.

Aceste concluzii sunt sustinute si de datele prezentate in tabelul 8, respectiv graficul 2, care redau evolutia productiei marfa livrata, in unitati fizice, pentru cele 3 sortimente principale ale societatii, in perioada analizata:Tabel nr. 8

EVOLUTIA PRODUCTIEI MARFA LIVRATA, IN UNITATI FIZICE

- tone -

Folii coextruse

Confectii sudate

Clisee

Diferenta intre productia fizica si productia marfa livrata reprezinta practic cresterea stocurilor. Se constata o crestere a stocurilor de folii coextruse, in timp ce confectiile sudate nu se produc pe stoc. Analiza pe baza inventarelor lunare a stocurilor a aratat ca nu exista practic stocuri de produse fara miscare, dar acestea au crescut continuu.

In tabelul 9 si in graficul asociat sunt prezentate evolutiile a 2 indicatori ai activitatii economice de baza ai societatii in perioada 2003 – 2005. Pentru intelegerea acestor 2 indicatori se redau mai jos semnificatiile lor:

Productia marfa executata (fabricata) exprima valoarea productiei finalizate sub raportul executiei in perioada considerata (de fundamentare), care este destinata vanzarii (livrarii) catre clientii (beneficiarii) intreprinderii (Pme).

Productia marfa vanduta (livrata sau facturata) este egala cu:

Pmv = Pme + (Stocul de produse finite la inceputul perioadei – Stocul de produse finite la sfarsitul perioadei)

Productia marfa vanduta si incasata este egala cu:

Pmvi = Pmv + (Stocul de facturi neincasate la inceputul perioadei – Stocul de facturi neincasate la sfarsitul perioadei).

Tabel nr. 9

EVOLUTIA PRINCIPALILOR INDICATORI AI ACTIVITATII ECONOMICE A SC LATINA PLASTICS SA IN PERIOADA 2003 - 2005

- milioane lei -

INDICATORI

Productia marfa fabricata

Productia marfa vanduta


Pretul mediu realizat pentru principalele categorii de produs este cel prezentat in tabelul 10:

Tabel nr. 10

VARIATIA PRETULUI MEDIU, IN USD / UM

Nr. crt.

Sortiment

Folii coextruse

34 / tona

38 / tona

40 / tona

Confectii sudate

44 / tona

40 / tona

43 / tona

Clisee flexografice

00,14 / cmp

00,16 / cmp

00,16 / cmp

In ceea ce priveste ponderea valorica a principalelor sortimente, in valoarea productiei marfa livrata, aceasta a evoluat astfel:

Tabel nr. 11

PONDEREA VALORICA A PRINCIPALELOR SORTIMENTE IN PRODUCTIA MARFA LIVRATA

-%-

Nr. crt.

Sortiment

Folii coextruse

Confectii sudate

Clisee flexografice

Se constata ca piata de desfacere este din ce in ce mai mult pregatita sa absoarba folii coextruse si din acestea, cantitati din ce in ce mai mari de folii de bariera, cu structuri complexe, utilizate pentru ambalarea in vid a preparatelor din carne, fapt reflectat in cresterea pretului mediu la aceasta categorie de produse.

b)      Productivitatea muncii

In ceea ce priveste forta de munca, in perioada analizata, numarul de personal este prezentat in tabelul nr. 12

Productivitatea muncii a fost calculata la valoarea productiei marfa fabricata, considerandu-se ca acest indicator este cel mai semnificativ, pentru ilustrarea eficientei utilizarii fortei de munca.

Din tabelul 12 se constata ca in general la salariatii cu contract de munca nu au fost fluctuatii semnificative.

Tabel nr. 12

EVOLUTIA NUMARULUI DE PERSONAL, IN PERIOADA 2000 - 2002

Anul

Total numar persoane (numar mediu)

Din care:

Contract de munca

Conventie

In ceea ce priveste productivitatea muncii, aceasta este prezentata in tabelul 13

Tabel nr. 13

DINAMICA PRODUCTIVITATII MUNCII

milioane lei / salariat

Anul

Productivitatea

Salariul

Din tabelul 13 observam ca salariul mediu pe societate a crescut permanent, corelat cu cresterea productivitatii muncii si a imbunatatirii situatiei financiare a societat

c)      Profitul

In tabelul 14 este prezentata evolutia principalelor elemente economice care reflecta profitul, respectiv rentabilitatea (rata profitului) realizata:

Tabel nr. 14

EVOLUTIA PRINCIPALILOR INDICATORI DE RENTABILITATE

Anul

Venituri – in lei

Profit – in lei

Rentabilitate - %

Concluzii:

Productia de folii si confectii din folii a crescut, pe masura ce SC LATINA PLASTICS SA s-a impus prin ambalajele sale flexibile, pe piata de desfacere a tarii, mai ales in industria de carne, lapte si branzeturi. Aceasta crestere este insa departe de a acoperi nivelul capacitatii instalate rezultand o slaba utilizare a capacitatii de productie si deci rezerve mari de crestere a productiei, tinand seama ca necesarul pe tara de ambalaje flexibile bariera multistrat este acoperit de capacitatea societatii numai in proportie de circa 31%, conform unui studiu de piata alcatuit in 2004.

Din discutiile purtate cu conducerea societatii aceasta situatie nu se datoreaza lipsei cererilor, cat lipsei fondurilor circulante necesare achizitionarii de materii prime corespunzatoare unei utilizari intensive a fondurilor fixe. Situatia s-a ivit ca urmare a prelungirii timpului necesar de recirculare a capitalului, care este, in medie, in prezent, de 60 de zile in loc de 30 zile, prevazut in studiul de fezabilitate.

Si in ceea ce priveste productia de clisee aceasta se realizeaza la nivelul capacitat

Studiul de fezabilitate al societatii prevede in medie o rentabilitate de circa 18%, care poate fi respectata, asa cum rezulta din rezultatele anului 2004.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1871
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site