Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

PLAN DE AFACERI S.C. MECATEX S.A.

afaceri+ Font mai mare | - Font mai micPLAN DE AFACERII        REZUMAT

1. Titlu proiect:

Dezvoltarea si diversificarea activitatilor desfasurate de S.C. MECATEX S.A. in conditii de calitate superioare

2. Valoare proiect:

Euro ()

Total valoare proiect

Grant solicitat

Contributie proprie

3. Tip activitate

Vreti sa va consolidati pozitia in sectorul de activitate curent sau vreti sa va lansati intr-un nou sector de activitate?

Nou

Curent

X

Obiectivul investitiei:

Investitie noua

Cresterea capacitatii existente

X

Diversificarea productiei

X

Cresterea productivitatii

X

Imbunatatirea calitatii

X

Investitii in software (licente, software, etc.)

Altele (specificati) _____ _______ ______ ______________

5. Sector de activitate (cod CAEN):

7484 alte servicii prestate in special intreprinderilor (de textile)

6. Investitie propusa:

Achizitionarea de mijloace de transport (un camion de 5 T si un microbuz de transport persoane) si echipamente de productie (strung mecanica fina, o presa de cartoane precum si o serie de scule si unelte necesare activitatii de productie desfasurata) care are drept scop dezvoltarea durabila a companiei, cresterea volumului de servicii prestate si a capacitatii de productie, a productivitatii muncii, consolidarea pozitiei pe piata, si cresterea gradului de prelucrare a produselor. Prezentul proiect urmareste dezvoltarea complexa a portofoliului de activitati al firmei in trei domenii distincte: servicii de transport, amenajari interioare si productie (acestea vor fi descrise pe larg in sectiunile urmatoare)

7. Produse si/sau servicii generate prin aplicarea proiectului:

In tabelul urmator sunt sitetizate principalele produse realizate de S.C. Mecatex S.A. dupa implementarea proiectului RICOP. De asemenea este evidentiata si cresterea relativa a gradului de utilizare a capacitatii de productie, fata de cea existenta in prezent.

Categorie

produs

Denumire produs

Cantitate realizata/luna

in prezent (bucati)

Cresterea relativa generata de implementarea proiectului

Ambalaje din carton

Mosoare din carton

Discuri din carton

Piese de meacanica fina

Suruburi

Bolturi

Bucsi

Constructii si confectii metalice

Rafturi

Carucioare

Porti

Produse din lemn

Mobilier de birou

Usi

Ferestre

Mobilier divers

Diferiti suporti din lemn

Dupa implementarea investitiei portofoliul de produse se va diversifica prin realizarea unor tipuri de ambalaje si discuri din carton mult mai fin prelucrate, cu grad sporit de valoare adaugata. De asemenea se va diversifica gama de produse finite destinate mecanicii fine prin achizitionarea strungului care va produce in conditii de calitate superioara si intr-un timp mai redus bolturi, suruburi, axe, bucsi etc. O crestere indirecta a cantitatii si calitatii produselor finite ce vor fi realizate dupa implementarea proiectului va fi resimtita si de masinile si utilajele pentru a caror reparare si intretinere sunt necesare piesele si produsele finite pe care le realizeaza strungul de mecanica fina. Astfel, se poate observa ca achizitionarea stungului are un efect atat direct cat si indirect asupra productivitatii in sensul in care va genera in mod direct produse finite dar si in sensul ca va contribui (indirect) prin acestea la sporirea calitatii altor produse pentru a caror realizare piesele fabricate de strung sunt esentiale.

Un alt segment foarte important al activitatii pe care S.C. Mecatex S.A. o desfasoara este cel de prestare de servicii diverse de intretinere pentru intreprinderi, in special cele de textile precum: repararea, intretinerea, producerea pieselor si subansamblelor si exploatarea utilajelor specifice industriei textile.

Pentru o mai buna intelegere a gamei de servicii oferite de societate le vom sintetiza intr-un tabel dupa cum urmeaza:

Denumire serviciu

Observatii

Repararea, intretinerea si exploatarea utilajelor specifice industriei textile

Se efectueaza prin deplasare la locatia specificata de client

Exploatarea, intretinerea si repararea centralelor termice

Constructii si confectii metalice

Recuperarea deseurilor si resturilor metalice reciclabile

Demolarea constructiilor, terasamente si organizare de santier

Constructii de cladiri si de geniu civil

Constructii de arta

Lucrari de amenajari si finisari interioare si exterioare (tamplarie, dulgherie, ipsoserie, vopsitorie, zugraveli, montari de geamuri etc.)

Diverse alte lucrari de constructii de interes public (pasaje pietonale si rutiere, trotuare rutiere, estacade pentru conducte si cabluri)

Lucrari de instalatii (electrice, sanitare, de incalzire centrala, de montaj echipamente si utilaje tehnologice la diverse cladiri si constructii) si izolatii (anticorozive, termice, hidrofuge)

Diverse transporturi de marfa

Diverse servicii de manipulare si depozitare de marfa

Pentru buna desfasurare a acestor servicii de intretinere este necesara achizitionarea unui microbuz de transport de persoane pentru a se putea desfasura mai rapid si mai prompt deplasarea echipelor de interventie la diversele locatii la care sunt solicitate.

Societatea de asemenea doreste sa utilizeze acest microbuz pentru a asigura transportul angajatilor sai la si de la locul de munca deoarece intreprinderea este situata intr-o zona periferica a orasului Brasov unde nu exista linii de transport in comun astfel ca deplasarea agnajatilor este greoaie si incomoda.

8. Descrierea planului de investitie? Care este scopul acesteia?

Obiectivul proiectului

Achizitionarea de mijloace de transport (un camion de 5 T si un microbuz de transport persoane) si echipamente de productie (strung mecanica fina, o presa de cartoane precum si o serie de scule si unelte necesare activitatii de productie desfasurata) care are drept scop dezvoltarea durabila a companiei, cresterea volumului de servicii prestate si a capacitatii de productie, a productivitatii muncii, consolidarea pozitiei pe piata, si cresterea gradului de prelucrare a produselor. Prezentul proiect urmareste dezvoltarea complexa a portofoliului de activitati al firmei in trei domenii distincte: servicii de transport, amenajari interioare si productie.

a)      obiective calitative

pe termen scurt :

cresterea calitatii produselor finite prin achizitionarea unui strung performant care va realiza produse pentru domeniul mecanicii fine si a unei masini de presat carton precum si a unei serii de unelte si scule care sa inlesneasca procesul de finisare a produselor.

integrarea activitatilor de transport de marfa (in special pentru fabricile de textile) si transport de persoane (microbuzul va fi inchiriat pentru transportul persoanelor la locul de munca deservind marile fabrici din vecinatatea Brasovului ex. Freshtex, Pantex etc.)

cresterea operativitatii echipei de amenajari interioare, prin achizitionarea microbuzului de transport care va facilita deplasarea constructorilor in diversele locatii unde sunt solicitati

- pe termen mediu:

implementarea sistemului de management al calitatii, in scopul cresterii calitatii si coerentei activitatii, al realizarii unui management performant si al cresterii calitatii produselor;

- pe termen lung

impunerea modelului Mecatex pe piata brasoveana ca o firma multifunctionala de succes, portofoliul diversificat de activitati adaptandu-se cerintelor pietei.

b) obiective cantitative:

- pe termen scurt :

cresterea capacitatii de productie prin achizitionarea de echipamente performante (strung pentru mecanica fina, presa pentru cartoane, diverse scule si echipamente), a volumului de servicii de transport (de marfa si de persoane) si amenajari interioare prestate diversilor clienti

- pe termen lung :

dezvoltarea activitatii de transport marfa prin extinderea parcului auto de camione si castigarea unui loc important la nivel local in acest domeniu.

c) obiective economice:

- pe termen mediu :

crestere economica

cresterea rentabilitatii

raport optim calitate/pret

cresterea productivitatii muncii

dezvoltarea pe noi piete: regionala si nationala.

d) obiective financiare:

- pe termen scurt :

maximizarea profitului prin cresterea cifrei de afaceri - estimata la EUR, dupa investitiei

cresterea rentabilitatii financiare

cresterea veniturilor din exploatare in primul an dupa investitie cu aproximativ 39 %

II            ANALIZA SITUATIEI ACTUALE

1. Istoricul societatii

Prezentati pe scurt modul in care societatea dumneavoastra a evoluat de la infiintare. Daca au avut loc modificari anterioare ale produselor si serviciilor, va rugam descrieti-le.

Pentru a veni in sprijinul intreprinderilor de textile, s-a infiintat in 01.06.2001 societatea comerciala Mecatex S.A., societate specializata in prestarea de servicii, repararea, intretinerea, producerea pieselor si subansamblelor si exploatarea utilajelor specifice industriei textile.

Societatea si-a dezvoltat in timp, ca urmare a identificarii unei astfel de cereri pe piata brasoveana, o gama mai ampla de servicii si de produse cu care sa poata veni in intampinarea clientilor sai. Astfel, Mecatex produce o paleta diversificata de piese pentru mecanica fina, constructii si confectii metalice, produse din lemn, ambalaje din carton etc.

Pe parcursul existentei sale societatea a considerat oportuna extinderea domeniului sau de activitate catre furnizarea de servicii de diverse tipuri pentru firmele, intreprinderile si fabricile care au nevoie de interventii profesioniste pentru repararea, intretinerea si exploatarea utilajelor specifice industriei textile si nu numai, a centralelor termice, pentru diverse lucrari de constructii (asa cum s-a aratat in capitolul anterior in detaliu), de amenajari interioare sau exterioare, de finisari, lucrari de instalatii (electrice, sanitare, de incalzire centrala, izolatii, de montari de echipamente si utilaje tehnologice pentru diverse cladiri si constructii etc.) precum si servicii de transport de marfa.

Activitatea pe care Mecatex o desfasoara este una complexa si ea a evoluat in acelasi ritm cu cerintele pietei si ale clientilor. In momentul de fata se doreste extinderea si imbunatatirea atat calitativa cat mai ales cantitativa a serviciilor de transport de marfa prin achizitionarea unui camion de marfa de tonaj mediu.

Un alt aspect important al activitatii pe care compania o desfasoara este acela legat de necesitatea de a-si putea fluidiza activitatea de interventie pentru realizarea diverselor servicii pe care le furnizeaza clientilor. In acest scop se doreste achizitionarea unui microbuz care sa poata fi folosit pentru deplasarea echipelor de interventie acolo unde beneficiarii le solicita.

De asemenea, societatea intentioneaza sa foloseasca acest mijloc de transport in scopul de a asigura angajatilor sai transportul la si de la locul de munca deoarece intreprinderea este situata intr-o zona periferica a orasului Brasov unde nu exista linii de transport in comun astfel ca deplasarea agnajatilor este greoaie si incomoda.

2. Prezentati produsele si/sau serviciile existente:

Care sunt principalele activitati ale intreprinderii? Care credeti ca sunt punctele forte ale intreprinderii dumneavoastra in ceea ce priveste productia sau livrarea serviciilor? Care sunt punctele slabe?

Mecatex S.A. are doua domenii de activitate principale: producerea de diverse piese de mecanica fina, produse din lemn, constructii si confectii metalice, ambalaje din carton si furnizarea de diverse servicii pentru intreprinderi, firme etc.

Denumire serviciu

Repararea, intretinerea si exploatarea utilajelor specifice industriei textile

Exploatarea, intretinerea si repararea centralelor termice

Constructii si confectii metalice

Recuperarea deseurilor si resturilor metalice reciclabile

Demolarea constructiilor, terasamente si organizare de santier

Constructii de cladiri si de geniu civil

Constructii de arta

Lucrari de amenajari si finisari interioare si exterioare (tamplarie, dulgherie, ipsoserie, vopsitorie, zugraveli, montari de geamuri etc.)

Diverse alte lucrari de constructii de interes public (pasaje pietonale si rutiere, trotuare rutiere, estacade pentru conducte si cabluri)

Lucrari de instalatii (electrice, sanitare, de incalzire centrala, de montaj echipamente si utilaje tehnologice la diverse cladiri si constructii) si izolatii (anticorozive, termice, hidrofuge)

Diverse transporturi de marfa

Diverse servicii de manipulare si depozitare de marfa

Pentru o mai facila intelegere a gamei de servicii si produse vom sintetiza in cele ce urmeaza:

Categorie

produs

Denumire produs

Ambalaje din carton

Mosoare din carton

Discuri din carton

Piese de meacanica fina

Suruburi

Bolturi

Bucsi

Constructii si confectii metalice

Rafturi

Carucioare

Porti

Produse din lemn

Mobilier de birou

Usi

Ferestre

Mobilier divers

Diferiti suporti din lemn

Dupa cum se poate observa gama de activitati a firmei este foarte vasta ea dispunand de personal calificat.

Pentru a analiza mediul intern al firmei impreuna cu punctele lui slabe si tari am recurs la analiza SWOT:

S

 

W

 


3. Prezentarea conditiilor de piata pentru produsele/serviciile dumneavoastra actuale

Care este dimensiunea pietei pe care va oferiti produsele/serviciile dumneavoastra (locala, regionala, nationala, internationala)?

Care sunt obstacolele care va impiedica sa castigati un segment de piata mai larg? De exemplu: produs/serviciu de calitate inferioara, calificarea insuficienta a angajatilor, calitatea sau cantitatea insuficienta a masinilor, lipsa de informatii.

Produsele si serviciile Mecatex se adreseaza in special intreprinderilor din industria textila din zona Brasov segment industrial ce a cunoscut o mare dezvoltare in ultimii ani si care continua sa se dezvolte atat in zona cat si in judetele limitrofe pentru deservirea carora societatea s-a specializat continu. Un alt segment de clienti il reprezinta intreprinderile, fabricile si firmele din diverse arii de activitate care au nevoie de asistenta in domeniul intretinerii si exploatarii echipamentelor si utilajelor, al constructiilor de diverse tipuri (de arta, publice, rutiere etc.), amenajari interioare sau exterioare, finisari, lucrari de instalatii (electrice, sanitare, de incalzire centrala, izolatii, de montari de echipamente si utilaje tehnologice pentru diverse cladiri si constructii etc.) precum si servicii de transport de marfa.

Piata de desfacere a intregii game de produse este cea interna (in proportie de 100% in prezent) respectiv cea locala. Pe termen mediu Mecatex doreste sa isi extinda portofoliul de clienti catre zona Covasna unde industria textila este foarte puternic dezvoltata si unde exista deja oportunitati de dezvoltare.

Principalii clienti actuali ai firmei sunt sintetizati in cele ce urmeaza:

CLIENT

Localizare

Produs furnizat

Ponderea in total vanzari (%)

S.C. PANTEX S.A

Brasov

Produse de mecanica fina, ambalaje din carton, constructii metalice, servicii de transport marfa, intretinere echipamente

S.C. FRESHTEX S.A.

Brasov

Produse de mecanica fina, ambalaje din carton, constructii metalice, servicii de transport marfa, intretinere echipamente

S.C. TEXNET S.A.

Brasov

Produse de mecanica fina, ambalaje din carton, constructii metalice, servicii de transport marfa, intretinere echipamente

S.C. EVIL S.R.L.

Brasov

Constructii metalice, servicii de transport marfa, intretinere echipamente

Alti agenti economici

Brasov

Gama de produse si servicii existente

Trebuie precizat ca societatea are in prezent clienti numai din zona Brasovului insa pe termen mediu se doreste extinderea catre zona Covasna-Harghita unde industria textila este numeros reprezentata de o serie de firme carora Mecatex le-ar putea furniza atat servicii cat si produse de profil: Euromode S.R.L., Sand Impex S.R.L., Dreiconf S.R.L., Heideman S.A., TTC S.A. (Sf. Gehorghe), TGS Fashion S.A., New Fashion S.A., Secuiana S.A.(Tg. Secuiesc), RHM Pants S.A. (Estelnic) etc.

Tipul de activitate pe care Mecatex il desfasoara prezinta un real potential de dezvoltare deoarece un astfel de furnizor de diverse servicii de intretinere si produse necesare fluxului tehnologic specific fiecarei activitati nu este foarte frecvent intalnit.

 


Prezentarea principalilor concurenti existenti

Care sunt in prezent concurentii dumneavoastra? Cate companii ofera produse/servicii similare sau identice? Ce diferente exista intre dumneavoastra si concurentii dumneavoastra? Oferiti detalii despre acestia (marime, amplasare); realizeaza acestia vanzari mai mari decat dumneavoastra? Daca da, de ce? De cat timp se afla acestia pe piata? Sunt produsele/serviciile dumneavoastra de calitate mai buna decat cele ale concurentei? Cum sunt clasate pe piata produsele/serviciile dumneavoastra in comparatie cu cele ale concurentilor dumneavoastra?

Principalii concurenti ai Mecatex pe domenii de activitate sunt prezentati mai jos

Grupe de servicii produse

Concurent

Localizare

Constructii metalice

S.C. CARDANIC PROD S.R.L.

Brasov

TARA BARSEI S.A.

STEEL PLUS S.R.L.

EUROJOB S.R.L.

Fabricarea de diverse produse

S.C. EUROLIFT CONSTRUCT S.R.L.

Brasov

TAMRIND S.R.L.

Recuperarea deseurilor si resturilor metalice reciclabile

S.C. REMAT S.A.

Brasov

Organizarea de santiere si pregatirea terenului

S.C. NEAUBAU S.R.L.

Brasov

S.C. PO-EM S.R.L.

Lucrari de instalatii si izolatii, finisari interioare

S.C. IMSAT CUADRIPOL S.A.

Brasov

S.C. ELECTROMETAL S.R.L.

S.C. ICCO S.R.L.

S.C.SENERCON S.R.L.

S.C. MONDO-INSTAL S.R.L.

S.C. PERADSOLT S.R.L.

S.C. BALCANIC SERV S.R.L.

S.C. KELI-COM S.R.L.

Trebuie sa mentionam ca pe segmentele de transporturi terestre, manipulari si depozitari de marfa precum si pe segmentul de reparatii, intretinere, dezmembrare, exploatare utilaje specifice industriei textile concurenta pe plan local este slaba ca intensitate. Firma Mecatex detine fata de alte firme ca atuu faptul ca are de oferit o gama diversificata de produse si servicii, la un nivel calitativ superior.

5. Infrastructura actuala

Va rugam descrieti valoarea si starea tehnica a infrastructurii dumneavoastra actuale. Aceasta descriere trebuie sa includa informatii referitoare la proprietatea cladirilor, vechimea cladirilor, accesul la utilitatile necesare.

Societatea Mecatex dispune in prezent de urmatoarele mijloace fixe:

Denumire mijloc fix

Situatie juridica

Tipul utilajului / liniei tehnologice

-masina de rabotat

Proprie

-strung

Propriu

-masina de frezat

Proprie

-masinade rectificat

Proprie

-fierastrau pt metale

Propriu

-masina de gaurit

Proprie

-masina de rindeluit

Proprie

-utilaj de tamplarie

Propriu

-transformator sudura

Propriu

Mijloace de transport

-autoturism

Propriu

-autoutilitara

Proprie

Teren

inchiriat

Cladiri

Inchiriate

- de productie

Inchiriate

- depozite / magazii

Inchiriate

- altele

Inchiriate

III         ANALIZA PROPUNERII DE INVESTITIE

1. Ce produs/serviciu va fi realizat prin acest proiect?

Care este scopul investitiei? Descrieti fie modul in care veti extinde sau imbunatati un produs/serviciu existent sau modul in care veti realiza un produs/serviciu nou. Cum va depasi produsul/serviciul punctele slabe si obstacolele identificate in sectiunea precedenta?

Prin implementarea proiectului de investitie propus va creste si se va diversifica volumul productiei realizate. Prin achizitionarea utilajelor performante strungul de mecanica fina si presa de cartoane va creste cantitativ productia de piese de mecanica fina, de ambalaje de carton iar prin achizitionarea mijloacelor de transport (camionul de 5 T si microbuz) se va dezvolta activitatea de transport de marfa si vor creste proptitudinea si operativitatea. In momentul actual, cu tehnologia existenta, se realizeaza o gama de produse relativ redusa ca diversitate iar din punct de vedere calitativ piesele ar putea fi mai mult prelucrate daca ar exista tehnologia necesara.

Strungul de mecanica fina va ajuta firma sa isi diversifice productia prin realizarea de bolturi, suruburi, axe, bucsi etc. de tiferite tipuri si marimi acestea fiind prelucrate la un nivel superior fata de momentul actual, crescandu-le astfel si calitatea.

Presa de cartoane va produce diverse tipuri si marimi de discuri, mosoare si alte produse din carton, diversificandu-se astfel gama de ambalaje, acestea fiind superioare calitativ prin prelucrare cu un echipament modern si performant.

Diversele scule si unelte (masini de gaurit, polizoare unghiulare, picamere etc.) care vor fi achizitionate vor avea drept scop fluidizarea procesului tehnologic actual, reducerea timpilor morti cu pana la 20% si prelucrarea mai fina a produselor ce vor fi realizate.

Punctul slab indentificat anterior si anume capacitatea limitata de productie va fi depasit prin achizitia echipamentelor si utilajelor performante care vor asigura producerea unui volum superior de produse, in conditii de calitate superioara

In sectorul de servicii al firmei prin achizitionarea camionului de transport de marfa se va dezvolta activitatea de furnizare de servicii de transport pentru diversi clienti. In cazul microbuzului de transport de persoane se urmareste ca prin utilizarea lui sa se poata realiza o interventie mai prompta si mai rapida a echipelor de muncitori la locatiile indicate de clienti, sporind astfel calitatea serviciilor.

Portofoliul de produse (din punct de vedere al sortimentelor si al volumului lunar) va avea , dupa implementarea investitiei, urmatoarea structura:

Categorie

produs

Denumire produs

Cantitate realizata/luna

in prezent (bucati)

Cantitate realizata/luna

(bucati - cresterea dupa

implementare)

Ponderea in total cifra de afaceri

Ambalaje din carton

Mosoare din carton

Discuri din carton

Piese de meacanica fina

Suruburi

Bolturi

Bucsi

Constructii si confectii metalice

Rafturi

Carucioare

Porti

Produse din lemn

Mobilier de birou

Usi

Ferestre

Mobilier divers

Diferiti suporti din lemn

Productia de piese de mecanica fina, ambalaje din carton si constructii metalice va creste cantitativ ca urmare a investitiei cu 15% pana la 40% in functie de tipul de produs. Astfel va creste ponderea acestor produse in totalul cifrei de afaceri in conditiile in care productia de produse din lemn va ramane constanta.

2. Prezentarea conditiilor de piata pentru noile dumneavoastra produse/servicii

Furnizati detalii privind piata tinta a produselor sau serviciilor. Care este natura cererii pe aceasta piata?: permanenta/ sezoniera/ ciclica? Cati clienti potentiali exista pe piata? Sunt acestia clienti internationali, nationali sau locali? Este baza de clienti potentiali limitata la judetul in care este implementat proiectul? Daca nu, ce alte judete sunt vizate? Care sunt cerintele clientilor potentiali ai produselor/serviciilor generate de proiect?

Ce credeti ca va impiedica sa obtineti un segment de piata mai mare? De exemplu: produs/serviciu de calitate inferioara, calificarea insuficienta a angajatilor, calitatea sau cantitatea insuficienta a masinilor, lipsa de informatii

Piata pe care se va realiza desfacerea produselor si serviciilor firmei Mecatex va fi constituita din clientii industriali din sectorul productiei de textile dar si din alte sectoare care au nevoie de asistenta pentru intretinerea, repararea, exploatarea echipamentelor si utilajelor. Cererea manifestata pe aceasta piata este permanenta lucru datorat in special faptului ca intreprinderile au intotdeauna nevoie de depanarea echipamentelor pe care le folosesc. Clientii existenti pe piata sunt localizati in proportie de 100% la nivel local-regional, cererea generata de acestia acoperind pe deplin noua capacitate de productie si de furnizare a serviciilor firmei. Clientii firmei manifesta o cerinta calitativa ce vizeaza in mod direct calitatea produsului realizat (in cazul productiei de piese si ambalaje) si calitatea serviciilor de interventie oferite in sensul in care se asteapta o operativitate si proptitudine crescute. De asemenea se inregistreaza o crestere a cererii cantitative de produse finite (piese de mecanica fina, ambalaje din carton, confectii metalice).

Portofoliul de clienti va ramane in mare parte acelasi ca si cel prezent, tinand cont de gradul ridicat de fidelizare, fapt demostrat de contractele ferme pe termen mediu incheiate cu acestia, urmarindu-se totodata castigarea unor noi clienti care sa absoarba surplusul de produse realizate cu noua tehnologie, in special pe cei localizati in zona Covasna-Harghita unde industria textila este foarte bine dezvoltata.

Odata cu implementare investitiei va creste calitatea si cantitatea produselor realizate, linia tehnologica va fi completata corespunzator, personalul angajat va fi instruit in cadrul firmei, indeplinindu-se astfel conditiile de baza pentru dezvoltarea sanatoasa a afacerii.

3. Prezentarea principalilor dumneavoastra concurenti (in cazul in care acestia sunt diferiti de cei descrisi in sectiunea anterioara)

Care sunt in prezent concurentii dumneavoastra? Cate companii ofera produse/servicii similare sau identice? Ce diferente exista intre dumneavoastra si concurentii dumneavoastra? Oferiti detalii despre acestia (marime, amplasare); realizeaza acestia vanzari mai mari decat dumneavoastra? Daca da, de ce? De cat timp se afla acestia pe piata? Sunt produsele/serviciile dumneavoastra de calitate superioara fata de cele ale concurentei? Cum sunt clasate pe piata produsele/serviciile dumneavoastra in comparatie cu cele ale concurentilor dumneavoastra?

Dupa implementarea proiectului de investitie concurentii de pe piata vor ramane in principal aceeasi.

Prin cresterea capacitatii de productie de piese si ambalaje din carton si prin dezvoltarea activitatii de transport se estimeaza o crestere castigarea unei pozitii importante pe piata locala a furnizorilor de servicii si produse similare.

Infrastructura

Exista cerinte suplimentare de infrastructura pentru realizarea proiectului? Cum vor fi indeplinite aceste cerinte?

Nu este cazul.

5. Aspecte legale relevante

Va rugam prezentati toate cerintele legale pentru implementarea investitiei. De exemplu: Ce alte licente, autorizatii sunt necesare pentru implementarea proiectului?

Important: Daca proiectul include constructia sau reabilitarea unei cladiri, vor fi necesare autorizatia de constructie precum si alte avize necesare derularii proiectului, inainte de incheierea contractului de finantare nerambursabila.

Proiectul propune o activitate care nu contravine legilor si normelor in vigoare, nefiind necesare alte autorizatii si licente speciale.

IV         PLANUL DE ACTIUNE SI ACTIVITATI PENTRU IMPLEMENTAREA PROIECTULUI

1. Planul de actiune

<Nota: Planul de actiune nu trebuie sa specifice datele exacte, incepand cu luna 1, luna 2, etc. La determinarea duratei activitatilor, solicitantii sunt sfatuiti sa includa, in planul de actiune propus, o marja de siguranta Planul de actiune trebuie sa contina suficiente detalii pentru a oferi o idee de ansamblu privind prezentarea si implementarea fiecarei activitati. Cu toate acestea, planul de actiune nu trebuie sa contina descrieri amanuntite ale activitatilor, ci numai titlurile acestora. Planul de actiune trebuie furnizat in conformitate cu urmatorul model >:

LUNA

ACTIVITATEA

Localizarea

Organul de implementare

I

Pregatire ACTIVITATE 1

Achizitionarea echipamentului si sculelor necesare

Pregatire ACTIVITATE 2

Achizitionarea unui camion de transport marfa si a unui microbuz pentru transport persoane

Pregatire si punere in aplicare ACTIVITATE 6

Asistenta in implementarea proiectului

Brasov

S.C. MECATEX S.A.

Firma de consultanta

II

Punere in aplicare ACTIVITATEA 1

Punere in aplicare ACTIVITATEA 2

Punere in aplicare ACTIVITATEA 6

Pregatire si punere in aplicare ACTIVITATEA 4 : Recrutarea, selectionarea, angajarea si instruirea unui numar de 16 persoane

Brasov

S.C. MECATEX S.A.

Firma de consultanta

AJOFM Brasov

III

Punere in aplicare ACTIVITATEA 1

Punere in aplicare ACTIVITATEA 2

Punere in aplicare ACTIVITATEA 6

Brasov

S.C. MECATEX S.A.

Firma de consultanta

AJOFM Brasov

IV

Finalizare ACTIVITATEA 1

Finalizare ACTIVITATEA 2

Punere in aplicare ACTIVITATEA 6

Punere in aplicare ACTIVITATEA 4

Punere in aplicare si finalizare ACTIVITATEA 3

Asigurarea noilor echipamente si a mijloacelor de transport

Pregatire ACTIVITATEA 5: Promovarea produselor si serviciilor

Brasov

S.C. MECATEX S.A.

Firma de consultanta

AJOFM Brasov

Firma de publicitate

V

Punere in aplicare si finalizare ACTIVITATEA 4

Punere in aplicare si finalizare ACTIVITATEA 5

Punere in aplicare si finalizare ACTIVITATEA 6

Brasov

S.C. MECATEX S.A.

Firma de consultanta

AJOFM Brasov

Firma de publicitate

2. Descrierea detaliata a activitatilor

<Descrierea detaliata a fiecarei activitati (va rugam asigurati-va ca acestea corespund titlurilor din lista de mai sus).

Activitatile principale care se vor derula sunt urmatoarele:

1. achizitionarea utilajelor si sculelor necesare

2. achizitionarea celor doua mijloace de transport

asigurarea echipamentelor si mijloacelor de transport achizitionate

recrutarea, selectionarea si angajarea de personal

5. promovarea produselor si serviciilor realizate realizate

6. asistenta pentru implementarea proiectului

Descrierea in detaliu a activitatilor :

ACTIVITATEA 1: Achizitionarea echipamentelor necesare: masina de presat cartoane, strung de mecanica fina, diverse scule si unelte pentru facilitarea finisarii produselor

Prospectarea pietei interne si externe de echipament tehnologic performant in vederea depistarii si localizarii potentialilor furnizori. Actiunea se realizeaza prin emiterea de cereri de oferta, investigatii la targuri interne si internationale, studierea de cataloage de specialitate, prospecte, pliante si alte surse de informare.

Analiza ofertelor de echipamente corespunzatoare acestui proiect conform unui caiet de sarcini. Pentru efectuarea acestei activitati de investitii vor fi contactati furnizorii cei mai reprezentativi si vor fi cerute oferte ferme de preturi conform specificatiilor din caietul de sarcini.

Selectarea ofertei celei mai avantajoase dupa consultari cu cel putin trei furnizori. Alegerea surselor de furnizare se va face dupa mai multe criterii intre care semnificative sunt cele care au in vedere calitatea echipamentului, conditii de furnizare, pret, facilitati acordate, taxe, service, instruirea personalului si probitatea morala a furnizorului.

Semnarea contractelor - actiune care implica stabilirea, prin negociere, a tuturor conditiilor de livrare, emiterea comenzilor si incheierea contractelor.

Amenajarea spatiilor in care vor fi montate echipamentele, instalarea echipamentelor, constituirea comisiei de receptie, organizarea interna a fluxurilor de circulatie.

Efectuarea unor probe pentru verificarea parametrilor tehnici de functionare

ACTIVITATEA 2 Achizitionarea unui camion de transport de 5 T (pentru transport de marfa) si a unui microbuz de transport persoane

Prospectarea pietei interne si externe de mijloace de transport (camioane si microbuze) in vederea depistarii si localizarii potentialilor furnizori. Actiunea se realizeaza prin emiterea de cereri de oferta, investigatii la targuri interne si internationale, showroom-uri, studierea de cataloage de specialitate, prospecte, pliante si alte surse de informare.

Analiza ofertelor de mijloace de transport corespunzatoare acestui proiect conform unui caiet de sarcini. Pentru efectuarea acestei activitati de investitii vor fi contactati dealerii cei mai reprezentativi si vor fi cerute oferte ferme de preturi.

Organizarea licitatiilor conform procedurilor PHARE si alegerea dealerilor a caror oferta prezinta cele mai avantajoase conditii economice si tehnice, care asigura garantie si sunt fiabile. Alegerea surselor de furnizare se va face dupa mai multe criterii intre care semnificative sunt cele care au in vedere calitatea si fiabilitatea mijlocului de transport, conditiile de furnizare, pret, facilitati acordate, taxe, service, si probitatea morala a dealerului.

Semnarea contractelor - actiune care implica stabilirea, prin negociere, a tuturor conditiilor de livrare, emiterea comenzilor si incheierea contractelor.

Amenajarea spatiului in care vor fi parcate camionul si microbuzul, asigurarea dotarilor tehnice necesare unei bune intretineri tehnice a acestora, constituirea comisiei de receptie, organizarea interna a fluxurilor de circulatie.

Efectuarea unor probe pentru verificarea parametrilor tehnici de functionare a mijlocelor de transport.

ACTIVITATEA 3 Asigurarea noilor echipamente si a mijloacelor de transport

Este necesara pentru prevenirea riscurilor legate de achizitia echipamentelor si a mijlocelor de transport. Aceasta etapa va fi structurata pe urmatoarele sub-activitati:

3.1 prospectarea pietei serviciilor de asigurare

3.2 analiza ofertelor de asigurari de la mai multe companii

contractarea serviciului cu compania/companiile de asigurari a carei oferta acopera cat mai bine varietatea riscurilor ce pot aparea in cazul echipamentelor si a mijlocelor de transport ce au fost achizitionate.

ACTIVITATEA 4: Recrutarea, selectionarea si angajarea a 16 persoane

4.1 Organizarea selectiei - anunturi in presa si la Agentia Judeteana de Ocupare si Formare Profesionala Brasov, desfasurarea selectiei (proba practica si interviu ), angajarea propriu-zisa 

4.2 Instruirea personalului care va exploata noile echipamente

4.2.1. Instruire primara

4.2.2. Instruire nivel avansat

ACTIVITATEA 5 : Promovarea produselor realizate

5.1 Realizarea unui site web de promovare a produselor

Pentru promovarea eficienta a produselor oferite de SC MECATEX SA, se va avea in vedere realizarea unei pagini complexe de prezentare pe Internet. Pagina va fi interactiva si innoita permanent astfel ca in acest scop MECATEX va incheia un contract cu un furnizor de servicii de dezvoltare web specializat si competent.

5.2 Folosirea de mijloace diverse de promovare

aparitii in cataloage si publicatii de specialitate

pliante si brosuri de prezentare

ACTIVITATEA 6 : Asistenta pentru implementarea proiectului

In cazul aprobarii cererii de finantare pentru prezentul proiect societatea MECATEX va apela la o firma specializata in furnizarea serviciilor de consultanta, in veredea implementarii corespunzatoare a proiectului. Aceasta etapa va fi structurata pe urmatoarele subactivitati:

6.1 prospectarea pietei serviciilor de consultanta

6.2 analiza ofertelor de asistenta in implementare, de la mai multe companii

6.3 contractarea serviciului cu firma de consultanta a carei oferta este cea mai avantajoasa pentru S.C. MECATEX SA.

In urma implementarii proiectului si achizitiei mijlocelor de transport si a echipamentelor performante, va creste productivitatea muncii, procesul de productie dezvoltandu-se si diversificandu-se, raspunzand mai bine solicitarilor pietei (se vor realiza produse mult mai bine prelucrate, noua tehnologie permitand finisarea mai avansata a materiei prime folosite la realizarea diverselor produse de mecanica fina, in conditii calitative superioare ). Astfel, produsele realizate vor raspunde mai bine optimului calitate /pret. Toate acestea vor conduce la cresterea indicatorilor economico-financiari ai firmei.

V            BUGETUL PROPUS PENTRU PROIECT SI PROIECTII FINANCIARE

<Nota: Bugetul propus pentru proiect trebuie anexat, separat, la Cererea de finantare, sub forma Anexei A2. Acesta trebuie realizat folosind foaia de calcul excel furnizata cu Cererea de finantare . >

<Nota: La Cererea de finantare trebuie de asemenea anexat, separat, sub forma Anexei 4, o estimare a fluxului de numerar, Contul de profit si pierderi si Bilantul. Aceste documente trebuie intocmite folosind foile de calcul corespunzatoare furnizate impreuna cu Cererea de finantare )>

VI         EFECTELE, REZULTATELE SI IMPACTUL PREVAZUT AL PROIECTULUI

1. Eficienta si rezultatele estimate

a)      Noile locuri de munca prevazute, ca rezultat direct al proiectului (numar mediu):

Luna (2004)

februarie

martie

aprilie

mai

iunie

iulie

august

Locuri de munca noi

In cursul proiectului

Dupa un an de la finalizarea proiectului

Doi ani de la finalizarea proiectului

Aceste cifre trebuie sa corespunda celor furnizate la Total A din tabelul de pe urmatoarea pagina. Nu includeti locurile de munca indirecte in totalurile de mai sus.

b)      Tipul si calitatea locurilor de munca create si detalii privind instruirea oferita noilor salariati:

< Care este numarul de noi salariati angajati in cadrul proiectului? Cate noi locuri de munca vor fi create? Sunt acestea permanente? Pentru cat timp estimati ca acesti angajati vor ramane in cadrul societatii dumneavoastra? Vor exista locuri de munca temporare? Care este durata acestora? Care va fi nivelul de calificare cerut pentru noii angajati? Le veti asigura instruirea corespunzatoare? Cate persoane fara loc de munca estimati ca veti angaja in cadrul proiectului? Ce metode veti folosi pentru a gasi personal calificat si experimentat in zona dumneavoastra? Etc.>

Proiectul de finantare pe care il propunem va crea 16 noi locuri de munca permanente ce presupun angajarea a 16 persoane. Estimam ca angajatii vor ramane in aceste posturi pe termen nelimitat si in acest sens se vor incheia contracte de munca pe perioada nedeterminata.

Proiectul nu va crea locuri de munca temporare deoarece ele nu sunt rentabile (costurile de instruire a personalului sunt foarte mari) iar tipul de activitate pe care il desfasuram implica angajarea unui personal permanent, calificabil la locul de munca. Avantajul locurilor de munca create prin implementarea cestui proiect este acela ca nu este necesara calificarea anterioara a angajatilor aceasta facandu-se la locul de munca, in mod corespunzator standardelor si exigentelor angajatorului.

Prin implementarea proiectului se estimeaza angajarea a minim 8 persoane fara loc de munca, strategia noastra de resurse umane constand in principal in identificarea si angajarea de someri disponibilizati RICOP. Pentru gasirea si recrutarea viitorului personal vom publica anunturi in presa locala si vom colabora cu AJOFM Brasov care ne va furniza informatiile si asistenta necesara. Prioritate la angajare vor fi avea somerii peste 35 ani si alte categorii sociale defavorizate. O atentie deosebita se va acorda instruirii personalului prin transfer de cunostinte de la personalul deja angajat. Noii angajati trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte: sa aibe calificarea corespunzatoare (in cazul celor calificati iar in cazul celor necalificati sa aibe disponibilitatea de a invata), sa dea dovada de stabilitate, constinciozitate, receptivitate la nou, loialitate fata de interesele imediate si de perspectiva ale firmei.

c)      Alte efecte si rezultate

<Evaluati cat se poate de exact efectele si rezultatele >.

Solicitantii sunt rugati sa furnizeze informatii privind rezultatele scontate pentru fiecare activitate. Solicitantii trebuie de asemenea sa furnizeze indicatori pentru fiecare activitate indicatorii ofera informatii cu privire la modul in care aceste rezultate vor fie evaluate. Mai jos veti gasi cateva exemple de indicatori care s-ar putea aplica proiectului.

Activitate

Rezultate

1. achizitionarea echipamentelor si a sculelor

- strung pentru piese de mecanica fina

- presa pentru cartoane

- diverse scule si unelte pentru prelucrat materia prima

2. achizitionarea mijloacelor de transport

- un camion de 5 T pentru transport de marfa

- un microbuz pentru transport persoane

asigurarea noilor echipamente si a mijloacelor de transport

- scaderea riscului tehnologic si de exploatare

recrutarea, selectionarea si angajarea de personal

-angajarea unui numar de 16 persoane

- 5 necalificati

- 15 barbati, 1 femeie

4. promovarea produselor realizate 

- 1 site web de prezentare a firmei

- 3-4 aparitii in cataloage de specialitate

5. asistenta in vederea implementarii proiectului

Asistenta pe perioada celor 5 luni de implementare a proiectului din partea unei firme de consultanta

Indicator

Estimare indicator

Numarul de locuri de munca create

16 noi locuri de munca (15 barbati, 1 femeie)

Numarul de persoane instruite

5 persoane vor fi necalificate, urmand a fi instruite de catre SC Mecatex SA

Numarul de produse noi

3 produse noi realizate de strung, 2 tipuri noi de ambalaje din carton

Numarul de servicii noi

2 servicii de transport: de marfa si de persoane.

Reducerea perioadei de productie

Vor scadea timpii de productie cu aproximativ 20%

Cresterea numarului de contracte

Cresterea realtiva cu aproximativ 50%

Cresterea cifrei de afaceri

Cresterea cu aprox. 15% in 2004 si cu 60% in 2005 comparativ cu anul de referinta 2003

Cresterea profitului net

Cresterea cu aprox 5492 EUR in 2004 si cu 16.967 EUR in 2005 comparativ cu anul de referinta 2003

Indicatori de performanta specifici investitiei pe care firma Mecatex doreste sa o realizeze prin prezentul proiect sunt prezentati in tabelele de mai jos:

Rata rentabilitatii de exploatare
(profit din exploatare/cifra de afaceri)

Productivitatea finantarii nerambursabile
(venituri totale / finantarea nerambursabila solicitata )

Recuperarea finantarii nerambursabile
(profit net / finantarea nerambursabila solicitata)

2. Impactul estimat al proiectului asupra intreprinderii si zonei

< Includeti informatii privind:

a)       Modul in care proiectul va genera profituri suplimentare pentru intreprindere (de exemplu in ceea ce priveste cresterea vanzarilor, a profitabilitatii si largirea segmentului de piata) sau pentru zona (de exemplu, in ceea ce priveste necesitatea pe plan local a unor stocuri si/sau servicii

b)       Numarul estimat de locuri noi de munca indirecte (descrieti modul in care proiectul dumneavoastra va sustine crearea unor locuri de munca noi, indirecte)

c)       Impactul estimat asupra mediului

d)       Alte impacturi (anume tehnic, managerial, cresterea competitivitatii intreprinderii )

Prin atingerea obiectivului general al proiectului, activitatea firmei Mecatex va inregistra o crestere a volumului vanzarilor si a serviciilor cu aproximativ 40-45%, pe segmentul format in proportie de 100% din clientii locali. Profitul firmei va creste proportional cu volumul vanzarilor, veniturile financiare urmand a fi reinvestite pentru sustinerea afacerii.

Segmentul de clienti deservit va fi completat cu noi cumparatori care in prezent, din cauza capacitatii limitate de productie (in cazul productiei de piese si ambalaje) sau a capacitatii reduse de transport nu sunt deserviti (in cazul activitatii de transport) chiar daca exista o cerere ferma din partea lor. Proiectul va avea impact asupra zonei RICOP5 deoarece va utiliza forta de munca si resursele materiale care se gasesc in zona .

b.       Numarul estimat de locuri noi de munca indirecte (descrieti modul in care proiectul dumneavoastra va sustine crearea unor locuri de munca noi, indirecte)

Prin prezentul proiect se vor crea un numar de 3 locuri de munca indirect productive. Acestea vor fi ocupate de 2 soferi si 1 tehnician normare.

c.        impactul estimat asupra mediului

Activitatea desfasurata de Mecatex, de productie si de transport de marfa nu are impact negativ asupra mediului inconjurator. Deseurile produse in urma activitatilor de productie sunt achizitionate de firme specializate cu care compania are contracte de colaborare (de ex. Remat Brasov este una dintre cele mai importante firme din Brasov si din zona care se ocupa cu achizitionarea si reciclarea de deseuri feroase si nu numai).

d.       Alte impacturi (anume tehnic, managerial, cresterea competitivitatii intreprinderii )

Activitatea de productie va fi substantial imbunatatita din punct de vedere tehnic prin achizitia noilor utilaje si echipamente performante iar activitatea de transport va fi dezvoltata prin achizitionarea celor doua mijloace de transport. Acesta va duce la eficientizarea generala a activitatii firmei in conditiile cresterii calitative ale produselor realizate.

Strategia de marketing a firmei urmareste castigarea si mentinerea unei imagini de prestigiu a firmei la nivel local, in conditile imbunatatirii permanente a competitivitatii si extinderea la nivel regional si apoi national (pe termen lung).

TABEL PRIVIND CREAREA LOCURILOR DE MUNCA

Nr. angajati in fiecare luna de implementare

Numar de persoane

Barbati

Femei

Disponibilizati RICOP

Cu norma intreaga, direct (ex. Inginer, operator masini etc. )

Zugrav

Lacatus mecanic

Strungar

Muncitori necalificati

Cu jumatate de norma, direct (ex. secretara, sofer, reprezentant vanzari, agent de paza etc.)

Total locuri de munca directe (A)

Indirecte (ex. sofer, vanzari, designer web-site)

Sofer  

Tehnician normare

Total locuri de munca indirecte (B)

TOTAL (A + B)

VII     EFECTE MULTIPLICATOARE

Maxim 1 pagina. Descrieti posibilitatile de replicare si extindere a efectelor proiectului. Descrieti modul in care rezultatele proiectului vor avea efect asupra altor intreprinzatori, asupra furnizorilor si cumparatorilor? Vor crea furnizorii, distribuitorii sau clientii noi locuri de munca, ca rezultat al proiectului?

Efectele implementarii proiectului de investitie propus vor fi resimtite in principal de catre beneficiarii-clienti ai firmei Mecatex. Astfel se vor dezvolta noi relatii contractuale cu clientii firmei. Un alt efect produs de implementarea acestui proiect este acela ca se vor stabili relatii contractuale si cu furnizorii de materie prima si aici ne referim in special la cei de carton in randul carora se estimeaza crearea unui numar de 1 pana la 2 locuri de munca. Acesti furnizori vor fi solicitati sa livreze un volum suplimentar de aproximativ 30-35% de carton.

Un alt aspect important al implementarii acestui proiect vizeaza faptul ca prin cresterea activitatii societatii Mecatex vor creste contributiile firmei catre comunitate ceea ce presupune ca ea va contribui la dezvoltarea economiei locale.

Implementarea acestui proiect va fi corespunzator promovata, stimuland astfel IMM-urile locale sa acceseze fonduri similare.

Activitatile proiectului vor avea impact si asupra firmelor de servicii care vor asigura promovarea, respectiv asistenta in implementarea proiectului.

VIII  STRATEGIA DE MARKETING PENTRU PROIECT

1. Strategia si pozitionarea produselor/serviciilor

< Detaliati principalele avantaje competitive ale produselor/serviciilor oferite de dumneavoastra (ex. pret, calitate, durabilitate, design, livrare, serviciul post-vanzare, alte caracteristici speciale). Veti putea exporta produsele/serviciile dumneavoastra? Daca da, in ce tari si in ce mod?

Produsele realizate de Mecatex sunt vandute in proportie de 100% pe piata interna respectiv cea locala care este suficient de exigenta incat sa stimuleze firma sa ofere servicii si produse calitative si sa considere posibilitatea de a-si ridica standardele de calitate atat ale produselor cat si ale serviciilor sale. Astfel, produsele si serviciile oferite de societate sunt de buna calitate nu au existat pana in prezent incidente legate de calitatea serviciilor sau produselor.

Strategia de pret

Firma se va orienta pe practicarea unui mix de strategii, incepand prin adoptarea unei strategii de penetrare pentru segmentul de clienti format din noii beneficiari si o strategie a pretului de exceptie pentru clientii vechi si fideli.

Firma isi propune sa pastreze constante elementele care concura la calculatia preturilor de cost si chiar mai mult ca prin solutiile adoptate sa incerce sa le reduca. Aceste consideratii sunt valabile atat in cazul productiei cat si al serviciilor cu precizarea ca pentru segmentul de servicii firma se orienteaza catre incheierea unor contracte-abonament care sa fie avantajoase pentru ambele parti: furnizorul de servicii isi va asigura o clientela stabila iar beneficiarul va avea certitudinea ca ori de cate ori va fi necesar va beneficia de asistenta prompta, profesionista si eficienta pentru solutionarea problemelor sale. Preturile practicate pentru aceasta categorie aparte de clienti vor fi unele preferentiale in sensul in care se vor dovedi mai rentabile atat pentru furnizor (deoarece acesta isi asigura un venit relativ stabil) cat si pentru beneficiar (pentru acesta va fi mai rentabil din punct de vedere financiar sa aleaga varianta unui contract-abonament decat a unor interventii sporadice mai ales daca tipul de activitate desfasurata de client presupune o uzura accentuata a echipamentelor ce necesita intretinere frecventa aceasta strategie fiind motivata prin faptul ca societatea se preocupa de clientii sai si doreste sa dezvolte cu acestia relatii durabile si sa-i fidelizeze).

2. Cum veti vinde produsele si/sau serviciile

< Specificati. Furnizati detalii privind modul in care veti distribui si vinde produsele si/sau serviciile; Va veti distribui produsele prin propriul lant de magazine, prin intermediari, prin angrosisti sau prin detailisti? Veti vinde pe credit/in rate? >

Distributia produselor se va realiza direct catre beneficiarii finali in sistem ex-works sau se va apela la intermediari (firme de distributie) care vor face legatura intre producator si clientul final.

In cazul serviciilor de transport si intretinere acestea vor fi prestate de Mecatex la locatia indicata de client.

Activitati de promovare a vanzarilor

<Detalii: Cum vor afla clientii despre produsele dumneavoastra? Care va fi bugetul alocat pentru promovare? Ce metode de publicitate/reclama veti folosi (ex. publicitatea agresiva)? Veti participa la targuri, expozitii, etc.? Daca da, la care anume? Intentionati sa va exportati produsele? Daca da, mentionati pietele straine pe care intentionati sa va lansati produsele/serviciile si modul in care intentionati sa le promovati. >

Pentru activitatile specifice de promovare firma doreste sa aloce circa 1% din cifra de afaceri. Promovarea se va concentra in special pe imbunatatirea si consolidarea imaginii firmei pe piata locala si pe termen mediu pentru extinderea pe cea regionala. Amintim o serie de activitati de promovare a produselor si serviciilor oferite:

Identificarea celor mai bune metode de realizare a comunicarii cu clientii

Participarea la targuri si expozitii de specialitate in domeniul productiei de piese de mecanica fina, ambalaje din carton etc. precum si in domeniul serviciilor de intretinere a echipamentelor industriale.

Practicarea unor reduceri de pret pentru clientii cei mai fideli

Crearea si mentinerea actualizata a unei prezentari a firmei pe Internet

Elaborarea de materiale tiparite de promovare, realizarea de spoturi publicitare radio si chiar TV, inscrierea in cataloage de specialitate.

Alte elemente privind strategia de marketing

<Detalii: Care sunt schimbarile care credeti ca vor avea loc pe piata? Cum va veti adapta la aceste schimbari? >

Luand in considerare nivelul de atractivitate al segmentului de piata vizat si de pozitia competitionala a firmei Mecatex se va opta pentru un mix intre o strategie investitionala, combinata cu o strategie de crestere selectiva evaluandu-se atent abordarea sistematica a clientilor, in conditiile in care pe piata produselor si serviciilor oferite de Mecatex exista un trend pozitiv.

5. Vanzarile estimate pentru urmatorii 4 ani de produse si servicii rezultate din aplicarea proiectului

Euro

IX         SUSTENABILITATE

Maxim 3 pagini. Distingeti intre urmatoarele aspecte de viabilitate:

a) Sustenabilitate financiara (Cat timp credeti ca vor fi finantate activitatile dupa incetarea finantarii din partea EC? Va fi intreprinderea capabila sa se autofinanteze intr-o masura suficienta pentru a-si continua activitatile, dupa incheierea proiectului?) Este proiectul dependent de stimuli financiari, precum, subventiile, scutirile de impozite si taxe, etc.)

Dupa incheierea finantarii, sustenabilitatea financiara a firmei MECATEX va fi asigurata de activitatea de productie si servicii a firmei, care va inregistra o crestere valorica ( ca urmare a impactului noii investitii in primul an dupa implementare) de 60.151 Euro. In anul 2 dupa implementarea proiectului propus este previzionata cresteri ale cifrei de afaceri cu 39 % fata de anul investitiei (2004). Astfel continuitatea activitatii firmei nu va fi dependenta de stimuli financiari, aceasta urmand a se autofinanta din profitul realizat.

b) Sustenabilitate institutionala (Este intreprinderea infiintata cu titlu provizoriu sau pe termen lung? Va continua compania sa existe si dupa incheierea proiectului sau existenta acesteia este legata de specificitatea proiectului?)

S.C. MECATEX S.R.L. este o companie romaneasca, infiintata pe o perioada nedeterminata, ale carei activitati de baza sunt prestarile de servicii pentru intreprinderi si productia diferitelor bunuri. De la infiintare activitatea firmei a inregistrat o crestere continua, investind continuu in dezvoltarea activitatii. Finantarea RICOP reprezinta o oportunitate de finantare nerambursabila care ar ajuta dezvoltarea companiei MECATEX (care detine in prezent doar o parte din fondurile financiare necesare investitiei), a carei activitate are o cerere pe piata care nu poare fi satisfacuta cu capacitatile actuale de productie. In concluzie putem afirma ca activitatea firmei nu este legata de specificitatea proiectului.

c) Sustenabilitate pietei (<Cum este cererea pietei: stabila, in crestere, in descrestere? Este proiectul dependent de un client sau un furnizor unic? Cat de consolidata va fi pozitia pe piata la sfarsitul proiectului?)

In ceea ce priveste productia de piese de mecanica fina cererea manifestata pe piata locala este relativ stabila chiar cu o tendinta de crestere datorita faptului ca industria mecanica este foarte bine dezvoltata in aceasta zona existand permanent beneficiari ai acestor produse.

Privitor la activitatea de transport de marfa pentru diverse intreprinderi in special cele textile exista de asemenea o cerere relativ stabila. Firma a incheiat deja trei precontracte cu firme din domeniu interesate de serviciile de transport oferite de Mecatex.

In ceea ce priveste activitatea de asistenta pentru intretinerea, exploatarea si repararea echipamentului pentru diverse intreprinderi in special cele textile exista de asemenea o cerere stabila iar furnizorul (Mecatex) are incheiate doua precontracte cu beneficiari ai serviciilor sale care atesta cele expuse mai sus.

d) Sustenabilitate la nivel politic (unde este cazul) (Care va fi impactul structural al proiectului ex. va conduce acesta la imbunatatirea legislatiei, a codurilor de conduita, a metodelor, etc.?)

Nu este cazul

X            CURRICULUM VITAE AL PRINCIPALELOR PERSOANE IMPLICATE IN PROIECT (model recomandat)

Nume de familie : RAZEC

Prenume : PAUL

Data nasterii 14 iulie 1966

Nationalitatea: romana

Studii

Institutie

Universitatea Transilvania Brasov, Facultatea - Tehnologia Constructiilor de Masini

Data: de la pana la

Septembrie 1984- iunie 1990

Diploma obtinuta

Inginer mecanic

Institutie

Universitatea Politehnica Bucuresti si Academia de Studii Economice Bucuresti

Data: de la pana la

Septembrie 1998- iunie 1999

Diploma obtinuta

Expert national in management general si consultanta pe domeniile managementului industrial

Limbi straine

Limba

Citit

Vorbit

Scris

Engleza

Germana

Apartenenta la organizatii profesionale:

Nu sunt angrenat in nici o organizatie profesionala.

Alte abilitati

Operare pe calculator

Functia actuala:

Director executiv al firmei.

Vechimea in cadrul firmei

In cadrul firmei vechimea este de 2 ani ( de la infiintarea firmei).

Calificari si competente profesionale relevante pentru proiect:

Fiind de formatie tehnica am condus ateliere mecanice de prelucrare a metalelor si a altor materiale. Am fost implicat in astfel de actiuni timp de 13 ani. Am obtinut atestat care da dreptul de a conduce activitatea de transport rutier si activitatile conexe acestuia, emis de Ministerul Transporturilor. Am condus si organizat activitatea de transport timp de 4 ani.

Experienta specifica in alte tari decat Romania:

Nu am experienta lucrului in alte tari.

Experienta profesionala:

Data:

Iunie 2001 pana in prezent

Localitate

Brasov

Companie

S.C. MECATEX S.A.

Functia

Director executiv

Descrierea responsabilitatilor si a principalelor activitati efectuate

Organizarea si conducerea firmei. Verificarea calitatii lucrarilor efectuate si incadrarea acestora in termenele stabilite. Negocierea contractelor de lucrari. Colaborari cu terte firme pentru demararea si finalizarea unor contracte. Investitii, modernizari si utilari. Se tine legatura cu institutiile statului.

Data:

Septembrie 1995 - Mai 2001

Localitate

Brasov

Companie

S.C. PANTEX S.A.

Functia

Sef Mecano Energetic

Descrierea responsabilitatilor si a principalelor activitati efectuate

Am condus activitatea din sectia Mecano-Energetic. In cadrul compartimentului s-au desfasurat urmatoarele activitati: reparatii utilaje, punere in functiune de noi capacitati, reparatii cladiri, reparatii termice, sanitare si electrice, producerea si distribuirea aburului, distribuirea si tratarea apelor, distribuirea energiei electrice, producerea pieselor prin aschiere, piese de mobilier, confectii metalice. S-au efectuat investitii. S-au intocmit documentatii si s-au obtinut autorizatii de la I.P.M., D. S. ,Regia de Apa. S-a colaborat cu furnizori de: piese, materiale, energie electrica, combustibili. A fost coordonata activitatea de transport, si partial cea de aprovizionare.

Data:

Februarie 1994 Septembrie 1995

Localitate

Prejmer, Brasov

Companie

S.C. ELTEX S.A.

Functia

Sef Mecano - Energetic

Descrierea responsabilitatilor si a principalelor activitati efectuate

Am condus activitatea din sectia Mecano-Energetic. In cadrul compartimentului s-au desfasurat urmatoarele activitati: reparatii utilaje, punere in functiune de noi capacitati, reparatii cladiri, reparatii termice, sanitare si electrice, producerea si distribuirea aburului, extragerea, distribuirea si tratarea apelor, distribuirea energiei electrice, producerea pieselor prin aschiere, piese de mobilier, confectii metalice. S-au efectuat investitii. S-au intocmit documentatii si s-au obtinut autorizatii de la I.P.M., D. S. si S.E.G.A. S-a colaborat cu furnizori de: piese, materiale, energie electrica, combustibili.

Data:

August 1990 Ianuarie 1994

Localitate

Prejmer, Brasov

Companie

S.C. ELTEX S.A.

Functia

Inginer

Descrierea responsabilitatilor si a principalelor activitati efectuate

Am condus activitatea de reparatii planificate a utilajelor si cea de reparatii a cladirilor. Am facut parte din echipa care s-a ocupat de obtinerea actelor de proprietate asupra terenurilor si cladirilor ; precum si inventarierea patrimoniului.

1.Nume de familie:VRABIE

2. Prenume: NECULAI GHEORGHE

Data nasterii : 14 iulie 1966

4. Nationalitatea: romana

5.Studii: universitare

Institutie

Facultatea de textile

Specializarea mecanica-textile

Data: de la pana la

Septembrie 1971- iunie 1976

Diploma obtinuta

Inginer

6.Limbi straine:

Limba

Citit

Vorbit

Scris

Franceza

Italiana

7.Apartenenta la organizatii profesionale: nu este cazul

8.Alte abilitati: operare PC, internet

9.Functia actuala: presedintele consiliului de administratie al SC MECATEX SA

10.Vechimea in cadrul firmei: 2 ani ( de la infiintarea firmei).

11.Calificari si competente profesionale relevante pentru proiect

Experienta acumulata in cei peste 27 de ani in domeniul tehnic precum si cei 12 ani de activitate in domeniul managementului industrial ii ofera d-ului Vrabie credibilitate atat morala cat si profesionala. Dumnealui poseda excelente abilitati manageriale avand o vasta experienta in coordonarea diverselor activitati atat tehnice cat si administrative pe care le presupune coordonarea unei intreprinderi industriale. De asemenea dumnealui a coordonat si implementat cu success diverse proiecte de investitii pentru mai multe firme.

12.Experienta specifica in alte tari decat Romania: 2000, Italia, 3 luni schimb de experienta la o fabrica de textile.

13.Experienta profesionala:

Data:

Localitate

Brasov

Companie

Stofa Mobila Gheorghieni

Functia

Inginer

Descrierea responsabilitatilor si a principalelor activitati efectuate

Supravegherea activitatilor de productie

 

Data:

Localitate

Brasov

Companie

I.T. REPUBLICA (actuala Pantex SA)

Functia

Sef Mecano Energetic

Descrierea responsabilitatilor si a principalelor activitati efectuate

Conducerea   activitatilor din sectia Mecano-Energetic. In cadrul compartimentului s-au desfasurat urmatoarele activitati: reparatii utilaje, punere in functiune de noi capacitati, reparatii cladiri, reparatii termice, sanitare si electrice, producerea si distribuirea aburului, distribuirea si tratarea apelor, distribuirea energiei electrice, producerea pieselor prin aschiere, piese de mobilier, confectii metalice. S-au efectuat investitii.

Data:

Localitate

Brasov

Companie

S.C. PANTEX S.A.

Functia

Director general

Descrierea responsabilitatilor si a principalelor activitati efectuate

Coordonarea activitatilor tehnice, de productie si administrative

Data:

2001-prezent

Localitate

Brasov

Companie

SC MECATEX SA

Functia

administrator

Descrierea responsabilitatilor si a principalelor activitati efectuate

Coordonarea activitatilor administrative ale intreprinderii.

Alte informatii relevante:

Studii post-universitare: tehnologii noi, optimizari si automatizari in tesatorii, initiere in management professional

Lucrari publicate si patentate: instalatii de etirat benzi tesute fara sfarsit - brevet nr. 92532 13,05,1987, instalatie de finisare a benzilor tesute fara sfarsit brevet 94505

1.Nume de familie: TUDORA

2. Prenume: MARIA

Data nasterii :

4. Nationalitatea: romana

5.Studii: universitare

Institutie

Universitatea Al.I. Cuza Iasi, Facultatea de stiinte economice, Economia industriei, constructiilor si transporturilor

Data: de la pana la

1973- iunie 1977

Diploma obtinuta

Economist

6.Limbi straine:

Limba

Citit

Vorbit

Scris

Franceza

7.Apartenenta la organizatii profesionale: clubul economistilor brasoveni

8.Alte abilitati: operare PC, internet

9.Functia actuala: membru al consiliului de administratie al SC MECATEX SA

10.Vechimea in cadrul firmei: 2 ani ( de la infiintarea firmei).

11.Calificari si competente profesionale relevante pentru proiect

Experienta acumulata in cei peste 25 de ani in domeniul economic si implementarea cu success a mai multor credite pentru diverse firme in decursul timpului atesta calitatile profesionale deosebite ale d-nei Tudora.

12.Experienta specifica in alte tari decat Romania: nu este cazul

13.Experienta profesionala:

Data:

Localitate

Brasov

Companie

SC Republica (actualul Pantex SA)

Functia

Economist

Descrierea responsabilitatilor si a principalelor activitati efectuate

Activitati economico-administrative in cadrul biroului organizare.

 

Data:

Localitate

Brasov

Companie

SC Pantex SA

Functia

Sef birou financiar-conatbilitate

Descrierea responsabilitatilor si a principalelor activitati efectuate

Conducerea   activitatilor financiar-contabile.

Data:

Localitate

Brasov

Companie

S.C. PANTEX S.A.

Functia

Contabil sef

Descrierea responsabilitatilor si a principalelor activitati efectuate

Coordonarea activitatilor financiar-contabile

Data:

2001-prezent

Localitate

Brasov

Companie

SC MECATEX SA

Functia

administrator

Descrierea responsabilitatilor si a principalelor activitati efectuate

Coordonarea activitatilor administrative si a celor financiar-contabile ale intreprinderii.

Alte informatii relevante:

CODESC, CEDRU CURS DE MANAGEMENT FINANCIAR (CONTROL, INVESTITII, PIETE DE CAPITAL) cu practica in Austria.

XI         IPOTEZE SI RISCURI ECONOMICE

1. Valoarea reala si cea estimata a veniturilor

Rata de schimb ROL/EURO care va fi folosita pentru calculele conversiei: 37.825 ROL

2. Fluxul de numerar estimat

Rata de schimb ROL/EURO care va fi folosita pentru calculele conversiei: 37.825 ROL

3. Bilantul estimat

Rata de schimb ROL/EURO care va fi folosita pentru calculele conversiei: 37.825 ROL

4. Ipoteze

<Va rugam ilustrati ipotezele pe care le-ati facut privind: cresterea cifrei de afaceri, cresterea prevazuta a ratei utilizarii capacitatii (%), profitabilitatea investitiei >

cresterea permanenta a solicitarilor de ambalaje fabricate din material carton

posibiltatea realizarii unui volum mai mare de produse odata cu implementarea noilor echipamente, cresterea cifrei de afaceri fiind de aprox. 39% in 2005, fata de 2004 (anul implementarii investitiei). Profitabilitatea bruta a investitiei este de 16.470 EURO in 2004, crescand in 2005 la 31.770 Euro.

resursele financiare ale societatii care pot fi alocate pentru realizarea unui proiect de dezvoltare, modernizare si eficientizare a procesului de productie

atragerea unei finantari nerambursabile pentru completarea resurselor financiare necesare

dimensionarea bugetului proiectului astfel incat sa se obtina rezultatele dorite cu costuri medii

planificarea timpului alocat fiecarei activitati in asa fel incat acestea sa se poata realiza in conditii optime si integral, cresterea ratei de utilizare a capacitatii fiind de 15-20%

respectarea termenelor de executie pentru fiecare activitate

echipa pentru implementarea proiectului este compusa din 3 persoane Directorul Executiv al S.C. MECATEX S.A.., un administrator al firmei si un economist.

alegerea bunurilor propuse pentru achizitionare in functie de caracteristicile tehnice, posibilitatile de livrare, timpul de livrare, raportul calitate/pret, posibilitatea realizarii montajului gratuit.

respectarea termenelor si clauzelor contractuale de catre furnizorii de echipamente si a dealerilor de la care vor fi cumparate mijloacele de transport.

5. Riscuri

<Prezentati pe scurt riscurile principale pentru intreprinderea dumneavoastra pentru urmatorii 5 ani. Pentru fiecare risc identificat descrieti pe scurt modul in care veti actiona adica modul in care incercati sa reduceti riscul sau actiunile alternative ori planurile de rezerva pe care intentionati sa le puneti in aplicare >

In conceperea acestui proiect s-au identificat si analizat riscurile care pot influenta investitia si afacerea in ansamblu.

In procesul de evaluare a riscurilor, pe langa identificarea lor, s-a facut si cantarirea importantei lor pentru proiect (impactul asupra performantei, costurilor, programarii activitatilor si calitatii) si a probabilitatii materializarii lor (gradul de expunere a proiectului), rezultand urmatoarea lista operativa:

Riscuri majore in cadrul investitiei :

q    riscul legat de furnizor

- implicarea mai multor furnizori sau contractori comunicare dificila, control dificil al realizarii clauzelor contractuale, o mare diversitate de stiluri de lucru care necesita disponibilitate mare de timp si energie din partea beneficiarului;

lipsa de seriozitate a unor furnizori sau prestatori de servicii - intarzieri in livrare - intarzierea lucrarilor;

minimizarea riscului legat de furnizor :

reducerea probabilitatii sau impactului riscului:

- se numeste unul din furnizori sau contractori drept contractor principal

evitarea riscului:

- marirea rezervelor de timp ale proiectului

- se va proceda la analiza mai multor oferte (selectie, licitatie), parametrul cu ponderea cea mai mare fiind pretul dar se vor puncta si alte elemente (calitate, caracteristici tehnico-functionale, termen de livrare, conditiile de garantie si service, modalitati si termene de plata, experienta, recomandari etc.), contractul va cuprinde clauza privind riscul nerespectarii acestuia; se va avea in vedere un furnizor de rezerva,

implicarea conducerii in discutiile cu furnizorii.

q    riscul tehnic

- defecte de functionare ale echipamentelor/mijloacelor de transport

- deteriorari in timpul transportului;

- deteriorari in timpul instalarii si manipularii echipamentelor si bunurilor;

minimizarea riscului tehnic:

achitionarea echipamentelor de la furnizori sau producatori recunoscuti pentru calitatea produselor lor;

asigurarea echipamentelor achizitionate;

manevrarea si instalarea echipamentelor de catre persoane abilitate special pentru acest gen de sarcini.

q    riscul de marketing- adoptarea unor strategii de marketing (mix de marketing) necorespunzatoare: adoptarea strategiei suprapretului, promovare ineficienta, insuficienta cunoastere a evolutiei pietei etc.;

minimizarea riscului de marketing:

implementarea pe termen lung a unui sistem de management al calitatii si alocarea de costuri pentru promovare (1,5% din cifra de afaceri anuala).

contractarea unor servicii de promovare si consultanta de la firme specializate.

q    riscuri economice determinate de imprejurari de forta majora: calamitati naturale, calamitati fortuite, avarii, pierderi etc;

minimizarea riscului economic:

- transferarea riscului asupra altora (incheierea de asigurari);

-intocmirea unor planuri pentru situatii neprevazute;

-acceptarea riscului (limitarea la monitorizarea situatiei);

q    modificari legislative nefavorabile ( in special fiscale)

- cunoasterea in amanunt a legislatiei pentru aplicarea unor solutii alternative.

q    riscul de lichiditate inexistenta la un moment dat a lichiditatilor necesare pentru: plata dobanzilor pentru credite, plata ratelor corespunzatoare acestuia, aprovizionare cu materii prime, plata furnizorilor de materii prime si utilitati, plata salariilor etc.;

minimizarea riscului de lichiditate:

- s-a previzionat fluxul de numerar pe perioada urmatorilor 3 ani rezultand capacitatea deplina a firmei de a-si acoperi platile curente si de a co-finanta proiectul.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 8579
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved