Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

SATISFACTIILE SI INSATISFACTIILE ACTIVITATII ANTREPRENORIALE

afaceri+ Font mai mare | - Font mai micSATISFACTIILE SI INSATISFACTIILE ACTIVITATII ANTREPRENORIALE

Obiectivele capitoluluiDetinerea si derularea unei afaceri poate aduce multa bucurie, dar si multa tristete. In prezentul capitol sunt sintetizate principalele satisfactii si insatisfactii ale implicarii in afaceri proprii, asa cum rezulta ele din literatura de specialitate, dar si din realitatea practica.

Dupa parcurgerea capitolului, veti afla:

satisfactiile activitatii antreprenoriale;

riscurile si insatisfactiile detinerii unei afaceri;

masura in care satisfactiile pot depasi propriile dumneavostra insatisfactii.

Printre cele mai importante satisfactii ale implicarii in afaceri sunt urmatoarele.

a. Controlul propriului destin. Detinerea unei afaceri confera intreprinzatorului independenta. El este cel care ia deciziile si face ca lucrurile sa mearga in directia stabilita de el insusi. Desi aceasta presupune un grad ridicat de responsabilitate, intreprinzatorul doreste sa si-o asume. Pentru o persoana care doreste sa-si controleze propriul destin libertatea de decizie si actiune conferite de detinerea unei afaceri pare sa fie mai degraba o necesitate decat un lux .

b. Atingerea potentialului maxim. In afacerea proprie nu exista piedici artificiale in exprimarea potentialului intreprinzatorului. Singurele piedici in calea succesului intreprinzatorului sunt cele determinate de propria creativitate.

c. Posibilitatea unui castig nelimitat. Majoritatea intreprinzatorilor castiga mult mai mult decat ar lucra pentru altii. Un intreprinzator de succes poate obtine un profit care sa ii acopere dobanda la capitalul investit si sa obtina si un venit care sa ii recompenseze din plin riscul asumat prin intrarea in afaceri si talentul managerial. Desigur, cel ce se implica in afaceri nu se asteapta sa piarda bani. Increderea in abilitatile personale insotita de o cerere de piata ridicata pentru un produs sau serviciu de calitate poate aduce venituri care sa recompenseze din plin eforturile si banii investiti in afacere.

d. Siguranta muncii. Cand intreprinzatorul se implica in afaceri, locul de munca ii este asigurat. El poate lucra atat timp cat doreste. Nu exista limita de varsta pentru a iesi la pensie. Acest avantaj constituie un motiv relevant de implicare in afaceri indeosebi in ramurile cu tehnologie de varf, in care fluctuatia personalului este foarte mare.

e. Angajarea membrilor familiei. Intreprinzatorul poate oferi tuturor membrilor familiei sale un loc de munca. Aceasta confera continuitate afacerii, prin preluarea acesteia de catre copii. In plus, exista, de regula, o incredere si o morala mai buna in afacerile derulate de membrii unei familii.

f. Folosirea capitalului acumulat. In loc sa investeasca in afacerile detinute de altii, care pot deveni uneori riscante sau sa depuna banii la banca, intreprinzatorul foloseste proprii bani in afacerea sa, ceea ce ii creaza si o anumita autonomie financiara.

g. Aplicarea cunostintelor si deprinderilor proprii. Daca o persoana nu poate gasi un loc de munca adecvat pregatirii sale din cauza excesului ofertei de forta de munca in domeniu, a limitei de varsta, sexului, handicapului fizic, ea poate initia o afacere proprie. De asemenea, chiar si persoanele care au deja un loc de munca isi dedica o parte din timpul liber activitatilor antreprenoriale.

h. Iesirea din rutina. Implicarea in propriile afaceri duce la eliminarea rutinei, plictiselei si frustrarii datorate muncii monotone. Multe persoane simt nevoia de schimbare, doresc sa realizeze lucruri noi si sa paraseasca activitatile precedente plicticoase. Initierea unei afaceri proprii este o sansa foarte buna de a implini aceasta satisfactie personala.

i. Prilejul de a contribui la binele comunitatii. Intreprinzatorul, realizand ca este mare nevoie de un anumit produs sau serviciu, il ofera comunitatii, atragandu-si aprecierea acesteia. In plus, prin diferite actiuni de sponsorizare sau filantropice va contribui la mai binele comunitatii din care face parte.

j. Putere si influenta. Detinerea unei afaceri confera o anumita putere si influenta. Intreprinzatorul decide modul in care vor actiona salariatii sai. De asemenea, prin puterea sa poate influenta cursul unor actiuni, ceea ce ii creaza o satisfactie psihologica deosebita.

In timpuri mai vechi, unele persoane au ales cariera militara pentru a avea putere si influenta. In timpurile moderne, puterea se obtine mai usor in afaceri si in politica.

Cele mai importante riscuri si dezavantaje ale implicarii in afaceri sunt urmatoarele.

a. Incertitudinea venitului. Oscilatiile in evolutia afacerii pot determina fluctuarea veniturilor. De asemenea, succesul depinde adesea de unele evenimente cruciale asupra carora intreprinzatorul nu are control. Avand de facut fata unor numeroase obligatii financiare, intreprinzatorul este ultimul care va fi platit.

b. Riscul pierderii intregului capital investit. In cele mai multe afaceri intreprinzatorul contribuie cu o importanta suma de bani sau alte active personale. Acesti bani si resurse vor fi pierdute, daca afacerea nu reuseste. Fluctuatiile preturilor, schimbarea modei, problemele de munca pot ameninta si chiar periclita pana si o afacere profitabila. Si odata cu esecul in afaceri se pierde si o parte din reputatie.

c. Povara responsabilitatii totale. Intreprinzatorul este singurul raspunzator de succesul sau esecul afacerii sale. Si responsabilitatile cresc odata cu marimea firmei. Daca pentru unele persoane conducerea poate fi atractiva, pentru altele ea poate constitui o adevarata povara. Deciziile luate il afecteaza nu numai pe intreprinzator si firma sa, ci si pe salariati, clienti si poate chiar comunitatea din care face parte. De aceea, unele persoane prefera sa lucreze pentru altii, limitandu-si responsabilitatea in cadrul programului de lucru.

d. Riscul de cariera. Una din grijile majore pe care o au persoanele care doresc sa devina intreprinzatori este daca ele vor mai fi capabile sa mai gaseasca un loc de munca sau sa se intoarca la vechiul loc de munca, in caz de esec. Aceasta preocupare o au in special persoanele care au un loc de munca sigur si un salariu ridicat.

e. Apelarea la experti. Deoarece intreprinzatorul nu poate fi cunoscator in toate domeniile de activitate, el trebuie sa apeleze la experti. Desi el este cel ce conduce afacerea, se poate trezi in situatia de a "asculta ordinele" expertilor la a caror servicii apeleaza. Desi literar vorbind intreprinzatorul nu trebuie sa faca ceea ce spun expertii, el trebuie sa tina cont de sugestiile lor, pentru a avea succes. Pentru unele persoane acest fapt poate constitui o lezare a spiritului de independenta.

f. Frustrare in caz de succes. Daca afacerea prospera, numarul de salariati va creste, iar unele activitati vor trebui delegate altor persoane, ceea ce poate fi frustrant pentru cel ce a initiat afacerea. Insa cea mai neplacuta decizie in caz de crestere este de a ceda controlul firmei altora, prin transformarea firmei in societate pe actiuni.

g. Abateri de la etica. Succesul in afaceri pare sa ceara unele abateri de la valorile si etica personala. In unele ramuri, practicile de afaceri pot fi in conflict cu principiile etice ale intreprinzatorului. Si aceasta poate crea o stare de disconfort total la unele persoane.

h. Program de lucru foarte incarcat. Intreprinzatorul nu are un program de lucru fix. El este cel care soseste primul si pleaca ultimul din firma. In fazele de inceput ale afacerii el trebuie sa faca aproape totul, de la productie, la vanzare. Si aceasta timp de 14-16 ore pe zi si sapte zile pe saptamana, uneori fara concediu de odihna.

i. Deteriorarea relatiilor familiale. Implicarea in afaceri presupune un mare consum de energie si timp din partea intreprinzatorului. Programul de lucru prelungit face sa ramana putin timp pentru cei apropiati. Daca au fost implicati si banii proprii, presiunea in familie creste si relatiile familiale se pot deteriora, pret pe care unele persoane nu doresc sa-l plateasca.

j. Pierderea sanatatii. Poate ca cel mai mare risc al derularii unei afaceri este imbolnavirea. Banii pot fi pusi la loc, o casa poate fi reconstruita, sotia si copii se pot adapta. Insa unii intreprinzatori care sufera esecuri financiare nu-si pot reveni psihic, cel putin o perioada. In afara de aceasta, exista asa numitele boli psihosomatice - dureri de cap, dureri de spate, dureri stomacale - determinate de programul de lucru foarte incarcat al intreprinzatorului.

Intrebari recapitulative

Prezentati satisfactiile principale ale intrarii in afaceri.

Care considerati ca sunt cele mai mari cinci riscuri ale implicarii in afaceri.

Ati accepta, in ciuda numeroaselor riscuri posibile, sa va implicati in afaceri?

Teste

1.Care dintre urmatoarele sunt satisfactii ale activitatii antreprenoriale?

a.           Posibilitatea unui castig nelimitat

b.          Aplicarea cunostintelor si deprinderilor proprii

c.           Putere si influenta

d.          Atingerea potentialului maxim

Care dintre urmatoarele constituie insatisfactii ale activitatii antreprenoriale?

  1. Riscul de cariera
  2. Abateri de la etica
  3. Incertitudinea venitului
  4. Pierderea sanatatii

Care dintre urmatoarele sunt satisfactii ale activitatii antreprenoriale?

a.           Siguranta muncii

b.          Atingerea potentialului maxim

c.           Iesirea din rutina

d.          Controlul propriului destinPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2119
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved