Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

FACTORI CARE INFLUENTEAZA DEZVOLTAREA ANTREPRENORIATULUI

afaceri+ Font mai mare | - Font mai micFACTORI CARE INFLUENTEAZA DEZVOLTAREA ANTREPRENORIATULUI

Obiectivele capitoluluiSuccesul sau esecul in afaceri se poate datora unei mari diversitati de factori. In acest capitol sunt sintetizati cei mai relevanti factori de natura macro si microeconomica ce pot influenta dezvoltarea antreprenoriatului.

Dupa parcurgerea capitolului veti putea cunoaste:

factorii macroeconomici care pot influenta dezvoltarea antreprenoriatului;

factorii microeconomici ce pot influenta dezvoltarea antreprenoriatului;

modalitatile prin care poate fi evitat sau diminuat esecul privit prin prisma factorilor prezentati

Multa lume considera ca este prea mare riscul implicarii in afaceri. Altii sunt incantati de avantajele potentiale pe care le pot obtine si nu mai iau in considerare cauzele potentiale ale esecului in afaceri. Ori, decizia de intrare in afaceri trebuie luata cu intelegerea deplina a riscurilor implicate si a modului in care aceste riscuri pot fi evitate sau diminuate.

In afaceri, concurenta este mare si rata esecului firmelor noi si a celor mici este destul de ridicata. Cunoasterea factorilor care au dus la succesul sau esecul acestor firme poate fi un important pas facut de intreprinzator pentru evitarea esecului in afaceri.

Factorii care influenteaza dezvoltarea antreprenoriatului sunt atat de natura macroeconomica cat si microeconomica.

1. Factori macroeconomici

Dezvoltarea sau inhibarea antreprenoriatului se poate datora unor factori macroeconomici, obiectivi, asupra carora intreprinzatorul nu poate actiona. Acestea sunt.

a. Evolutia generala a economiei. Fiecare economie are faze de crestere si de declin. In fazele de crestere afacerile prospera si se dezvolta. In fazele de recesiune indeosebi firmele noi si cele mici sunt puternic afectate, deoarece sunt mult mai sensibile la aceste fluctuatii ale economiei.

b. Inflatia. Intr-o economie cu o inflatie scazuta afacerile prospera, rata profitului fiind frecvent peste cea a inflatiei. In economiile inflationiste, inflatia produce serioase probleme in lumea afacerilor. Cresterea costurilor materiale si a celor cu forta de munca maresc sensibil cerintele de capital circulant. Daca perioada inflationista persista, unele firme pur si simplu nu mai pot face fata acestui fenomen, datorita concurentei si a controlului foarte redus asupra preturilor.

c. Rata dobanzii. Daca rata dobanzii este scazuta, imprumuturile se acorda in conditii avantajoase pentru intreprinzator. Cand rata dobanzii este foarte ridicata, firmele care apeleaza la imprumuturi financiare sunt foarte vulnerabile. Rata inalta a dobanzii afecteaza indeosebi numerarul, ceea ce pentru multe firme poate insemna esecul. Unul dintre motive este ca firmele noi se confrunta cu problema expansiunii, in conditiile in care nu au capital suficient. Ratele crescande ale dobanzii tind de asemenea sa reduca activul net, daca imprumuturile au o pondere ridicata.

De asemenea, rata ridicata a dobanzii stimuleaza mai degraba economisirea, prin depunerea banilor la banci si nu implicarea in afaceri, intrucat putine sunt domeniile in care se poate obtine o rata a profitului mai ridicata decat rata dobanzii.

d. Accesul la capital. Existenta unor programe de finantare a afacerilor faciliteaza dezvoltarea antreprenoriatului. Totusi, intreprinzatorul are dificultati in a accede la capital, in special in fazele de inceput ale afacerii. De cele mai multe ori bancile prefera sa acorde imprumuturi firmelor mari, stabile, intreprinzatorul trebuind astfel sa se bazeze in mare masura pe resursele interne ale firmei. In plus, firmele mici, prin natura lor, nu pot avea acces la surse externe de capital, cum ar fi emisiunea de actiuni sau obligatiuni. De asemenea, inflatia reduce tendinta de economisire si in acest fel fondurile disponibile pentru afaceri se diminueaza si ele.

e. Reglementarile guvernamentale. Reglementarile guvernamentale au un impact deosebit asupra dezvoltarii antreprenoriatului. Multe din reglementarile guvernamentale diminueaza insa sansa de supravietuire in afaceri. Impactul acestor reglementari este cu mult mai mare asupra firmelor noi si a celor mici.

2. Factori microeconomici

In afara de factorii macroeconomic care pot favoriza succesul sau esecul in afaceri, exista si factori microeconomic, de natura subiectiva, asupra carora intreprinzatorul poate actiona. In continuare vom reda principalii factori microeconomice care dezvolta sau inhiba antreprenoriatul.

a. Competenta antreprenoriala. In cele mai multe afaceri noi principala cauza a esecului o reprezinta incompetenta antreprenoriala. Multi intreprinzatori nu au pur si simplu calitatile necesare derularii unei afaceri. Ei fac greseli majore pe care un intreprinzator experimentat, bine pregatit le sesizeaza usor si le evita.

In mod ideal, intreprinzatorul potential trebuie sa aiba deprinderi in domeniul productiei, financiar, aprovizionare si vanzari. Lipsa deprinderilor in aceste domenii critice poate duce la esec.

Multe aspecte legate de incompetenta antreprenoriala pot fi atribuite faptului ca implicarea in faceri pentru unele persoane este o situatie neasteptata. Aceste persoane sunt in afaceri fie ca nu au o alta alternativa de munca, fie ca au fost indemnate de cei apropiati sa se implice in afaceri, desi nu au calitatile si tragerea de inima necesare, fie ca le-a suras norocul unei mosteniri care i-a luat pe nepregatite.

b. Controlul financiar. Pentru ca intreprinzatorul sa aiba succes, el trebuie sa instituie un control financiar adecvat si aceasta pentru ca marja erorilor este foarte redusa, in special in faza initiala a afacerii. Sanatatea financiara a firmei este pandita de trei pericole: insuficienta capitalului, o politica de credit necorespunzatoare si investitii exagerate in fonduri fixe.

c. Controlului stocurilor. Dintre toate responsabilitatile antreprenoriale, controlul stocurilor este cel mai neglijat. Aceasta poate duce la numultumirea clientilor si in final pierderea clientelei. Intreprinzatorul nu numai ca poate avea stocuri prea mari, dar si structura acestora poate fi necorespunzatoare. Multe din articole pot fi domodate sau depreciate, ceea ce duce la diminuarea capitalului de lucru. Un control roguros al stocurilor evita acest lucru.

d. Planificarea. Schimbarile rapide de pe piata impun elaborarea unor strategii adecvate. Planurile bine elaborate permit intreprinzatorului sa obtina avantaje superioare din oportunitatile ce apar si sa previna unele dificultati ce ar putea apare. Planificarea nu inseamna pur si simplu a gandi despre viitor. Ea presupune stabilirea unor obiective si determinarea metodelor de atingere a acestora. Omisiunea planului duce la o crestere necontrolata. Pe masura ce firma se dezvolta, cresc si problemele in dificultate. Uneori intreprinzatorii incurajeaza cresterea rapida, fara a fi capabili sa o gestioneze. Fara planificare, gestiunea cresterii devine foarte dificila, iar profiturile scad. Prin omisiunea planificarii, intreprinzatorul isi poate pune sperante nejustificat de optimiste in afacere, ceea ce se poate transforma in iluzie.

e. Amplasarea. Pentru unele afaceri amplasarea este critica. Se afirma chiar ca cei trei factori de succes in afaceri sunt amplasarea, amplasarea si . amplasarea. Adesea insa amplasarea este aleasa pur si simplu pentru faptul ca s-a gasit un loc disponibil, fara un studiu prealabil. Aceasta eroare poate duce la pierderi considerabile in special in comertul cu amanuntul. In amplasarea unei afaceri trebuie luati in considerare doi factori: costul amplasarii si volumul de vanzari aferent.

f. Activitatea de marketing. Vanzarile reprezinta succesul oricarei afaceri. Din pacate, unii intreprinzatori au falsa impresie ca produsele sau serviciile se vand singure. Ei nu agreaza ideea ca trebuie facute eforturi pentru ca produsul sau serviciul sa fie vandut. Adevarul este insa ca putine produse se vand singure. Un plan de marketing bine intocmit este esential pentru constientizarea consumatorilor. Unii intreprinzatori vad diminuarea vanzarilor mai degraba ca un fenomen izolat decat ca o simptoma a unui efort de marketing insuficient. In asemenea situatii, intreprinzatorul incearca sa stimuleze vanzarile prin reducerea preturilor, tactici de vanzari agresive, sau reclama. Insa aceste masuri nu vor avea eficienta, daca nu se gasesc solutii specifice fiecarei probleme de marketing. Reducerea preturilor nu poate inlocui amplasarea neadecvata, iar reclama nu va vinde un produs invechit.

g. Factorul uman. Salariatii experimentati contribuie din plin la succesul afacerii. Multi intreprinzatori insa au probleme serioase cu personalul. Ei se plang de calitatea lucrului prestat, absenteism, pauze lungi si dese si refuzul salariatilor de a urma instructiunile. Salariatii nemultumiti nu numai ca pierd timpul si risipesc resursele firmei, dar indeparteaza si clientii. Cercetarile arata ca aproximativ 70% din clienti sunt pierduti datorita serviciilor de slaba calitate si indiferentei salariatilor. Cauza principala a acestor dificultati o constituie ignorarea personalului propriu. Un numar destul de ridicat de intreprinzatori isi consuma timpul cu problemele de productie, vanzari si cele financiare si rezolva problemele personalului in mod superficial. Intreprinzatorul nu va avea salariati loiali si eficienti daca nu va acorda o atentie speciala angajarii, instruirii si indrumarii personalului.

h. Evidenta financiar-contabila. Desi tinerea defectuoasa a evidentei financiar-contabile creaza serioase dificultati intreprinzatorilor, introducerea unui sistem de contabilitate corespunzator este adesea trecuta cu vederea. Chiar si conditiile in care un contabil cunoscator instituie un sistem finaciar-contabil eficient, intreprinzatorul trebuie sa inteleaga informatiile financiare respective si sa fie capabil sa le utilizeze in luarea deciziilor.

i. Atitudinea. Fara o atitudine corespunzatoare in afaceri, intreprinzatorul nu va avea succes. Succesul presupune un volum de munca deosebit si mari sacrificii. De asemenea, implicarea in prea multe activitati care nu au legatura cu afacerea poate fi foarte daunatoare. Un alt aspect deosebit de important il constituie comportamentul etic. Cei care inseala vor castiga doar pe termen scurt si nu de multe ori. Cheltuirea unor sume nejustificat de mari fie pe lucruri care satisfac doar orgoliul intreprinzatorului (mobila, masina luxoasa etc.), fie pentru familie pot de asemenea ruina afacerea.

j. Frauda si dezastrul. Multe firme sufera esecuri datorita fraudei si dezastrelor. Frauda se poate datora furturilor clientilor, furturilor salariatilor, spargerilor. Cea mai obisnuita forma de frauda o reprezinta furturile clientilor. Salariatii pot fura din diferite motive: deprinderi costisitoare, lacomie, tentatie, prilej, ciuda pe intreprinzator, impresia ca nu sunt platiti suficient. Spargerile reprezinta cel mai mare pericol pentru intreprinzatori. Printr-o politica manageriala si de asigurare adecvata aceste fraude pot fi eliminate sau cel putin diminuate. Dezastrele sunt evenimente naturale neprevazute: inundatii, furtuni puternice, grindina. Intreprinzatorul poate evita efectul catastrofal al acestor evenimente asupra afacerii doar prin asigurarea bunurilor firmei.

Intrebari recapitulative

Ce factori macroeconomici se manifesta cu mai mare pregnanta in Romania?

Cum ar putea fi evitate efectele negative ale principalilor factori microeconomici de dezvoltare a antreprenoriatului?

Faceti a ierarhie a factorilor microeconomici, avand in vedere posibilitatea de nlfuenta a intre[rinzatorului asupra acestora.

Teste

In cele mai multe afaceri noi principala cauza a esecurilor o reprezinta:

a.       omisiunea planificarii

b.      reducerea inflatiei

c.       incompetenta antreprenoriala

d.      angajarea unui contabil cu norma intreaga

2. Dintre toate responsabilitatile antreprenoriale, cea mai neglijata este:

a.       controlul financiar

b.      controlul stocurilor

c.       activitatea de marketing

d.      evidenta financiar-contabilaPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 8727
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved