Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


CRESTEREA VITEILOR - CONDITIILE PENTRU CRESTEREA VITEILOR

Agricultura+ Font mai mare | - Font mai micCRESTEREA VITEILOR

Daca exploatatiile au peste 6 vitei se impun urmatoarele:1. Viteii nu trebuie tinuti in boxe individuale dupa varsta de 8 saptamani, cu exceptia cazului in care un medic veterinar certifica faptul ca sanatatea sau comportamentul vitelului necesita ca acesta sa fie izolat pentru a fi supus tratamentului. Latimea oricarei boxe individuale pentru un vitel trebuie sa fie cel putin egala cu inaltimea vitelului la greaban, masurata in pozitie patrupeda iar lungimea acesteia trebuie sa fie cel putin egala cu

lungimea corpului vitelului, masurata de la varful nasului pana la marginea caudala a tuberozitatii ischiatice, inmultita cu 1,1.

Boxele individuale pentru vitei, exceptandu-le pe cele pentru izolarea animalelor bolnave, trebuie sa aiba pereti perforati care sa permita viteilor sa aiba contacte vizuale si tactile;

2. Pentru viteii crescuti in grupuri spatiul liber alocat si disponibil pentru fiecare vitel trebuie sa fie de cel putin 1,5 mp pentru fiecare vitel cu o greutate vie de pana la 150 kg, de cel putin 1,7 mp pentru fiecare vitel cu greutatea vie intre 150 kg si 220 kg si de cel putin 1,8 mp pentru fiecare vitel cu greutatea vie de 220 kg si peste.

Pentru exploatatiile cu mai putin de 6 vitei si viteilor tinuti alaturi de mame in vederea alaptarii cele doua puncte mentionate mai sus nu se aplica.

CONDITIILE PENTRU CRESTEREA VITEILOR

1. Materialele utilizate pentru constructia adaposturilor pentru cazarea viteilor si in special, a boxelor si a echipamentului cu care acestia intra in contact, trebuie sa nu fie daunatoare si sa permita curatenia mecanica precum si dezinfectia temeinica.

2. Circuitele electrice si echipamentul trebuie sa fie instalate in conformitate cu normele nationale in vigoare, pentru a se preveni socurile electrice, pana se cunosc normele europene.

3. Izolarea, incalzirea si ventilatia adaposturilor trebuie sa asigure ca circulatia aerului, nivelul impuritatilor, temperatura, umiditatea relativa a aerului si concentratiile de gaze sunt mentinute in limite ce nu sunt daunatoare viteilor.

4. Toate echipamentele automate sau mecanice, indispensabile pentru sanatatea si bunastarea viteilor trebuie sa fie inspectate cel putin o data pe zi. Atunci cand se constata defectiuni, acestea trebuie remediate imediat sau, daca acest lucru nu este posibil, trebuie sa fie luate masuri corespunzatoare in vederea protejarii sanatatii si bunastarii viteilor pana la remedierea defectiunii.

5. Atunci cand se utilizeaza un sistem de ventilatie artificiala, trebuie prevazute un sistem de rezerva corespunzator care sa poata asigura o reinnoire a aerului suficienta pentru a pastra sanatatea si bunastarea viteilor in eventualitatea unei avarii si un sistem de alarma care sa atentioneze ingrijitorul in caz de aparitie a defectiunilor. Sistemul de alarma trebuie sa fie testat periodic.

6. Viteii nu trebuie sa fie tinuti in permanenta in intuneric. Trebuie asigurat un iluminat artificial sau natural corespunzator. In cazul iluminatului artificial, acesta trebuie sa functioneze pentru o perioada cel putin echivalenta cu perioada de lumina naturala disponibila in mod normal intre orele 9,00 si 17,00. Trebuie sa existe, de asemenea, surse adecvate de iluminat, fixe sau mobile, suficient de puternice pentru a permite o inspectare a viteilor in orice moment.

7. Toti viteii tinuti in adaposturi trebuie sa fie inspectati de catre proprietar sau de catre persoana responsabila de animale cel putin de doua ori pe zi.

Viteii tinuti in aer liber trebuie sa fie inspectati cel putin o data pe zi. Orice vitel suspect de imbolnavire sau ranit trebuie sa fie tratat corespunzator fara intarziere iar consultatia de catre medicul veterinar trebuie sa fie efectuata cat mai repede posibil pentru fiecare vitel care nu raspunde la ingrijirea data de ingrijitor. Atunci cand este necesar, viteii bolnavi sau raniti trebuie sa fie izolati in spatii adecvate, cu asternut uscat si confortabil.

8. Adaposturile pentru vitei trebuie sa fie construite in asa fel incat sa permita fiecarui vitel sa stea culcat, sa se odihneasca, sa stea in pozitie patrupeda si sa se linga fara dificultate.

9. Viteii nu trebuie sa fie legati, cu exceptia celor cazati in grupuri, care pot fi legati pentru perioade de cel mult o ora pentru hranire cu lapte sau administrare de substituenti de lapte. Atunci cand se foloseste legarea viteilor, aceasta nu trebuie sa le produca raniri. Viteii trebuie inspectai cu regularitate, iar mijlocul de legare trebuie ajustat pentru a le asigura confortul. Fiecare mijloc de legare trebuie sa fie confectionat in asa fel incat sa elimine riscul de strangulare sau ranire si sa permita vitelului sa se miste.

10. Cladirile, boxele, echipamentul si ustensilele folosite pentru vitei trebuie sa fie curatate temeinic si dezinfectate, pentru a se preveni infectiile incrucisate sau dezvoltarea organismelor purtatoare de boala. Fecalele, urina si hrana neconsumata sau imprastiata trebuie sa fie indepartate ori de cate ori este necesar, pentru a se diminua mirosul si pentru a nu atrage muste sau rozatoare.

11. Pardoseala trebuie sa fie neteda, dar nealunecoasa, astfel incat sa se previna ranirea viteilor, si trebuie proiectata astfel incat sa nu provoace raniri sau suferinte viteilor culcati ori in pozitie patrupeda. Pardoseala trebuie sa fie adecvata pentru marimea si greutatea viteilor si sa formeze o suprafata rigida, plana si stabila. Zona de culcus trebuie sa fie confortabila, curata si drenata corespunzator si sa nu afecteze viteii in mod nefavorabil. Tuturor viteilor mai mici de doua saptamani trebuie sa li se asigure un asternut corespunzator.

12. Tuturor viteilor trebuie sa li se asigure o alimentatie corespunzatoare varstei, greutatii, cerintelor fiziologice si comportamentale ale acestora, pentru asigurarea unei stari de sanatate si bunastare corespunzatoare. In acest scop hrana viteilor trebuie sa contina o cantitate suficienta de fier si o ratie zilnica minima de furaje fibroase pentru fiecare vitel de peste doua saptamani, cantitatea crescand de la 50 la 250 g/zi pentru viteii cu varsta intre 8 si 20 de saptamani. Viteilor nu trebuie sa li se puna botnite.

13. Toti viteii trebuie sa fie hraniti cel putin de doua ori pe zi. Atunci cand viteii sunt cazati in grupuri sau cu un sistem de furajare automat, fiecare vitel trebuie sa aiba acces la hrana in acelasi timp cu ceilalti din grupul respectiv.

14. Toti viteii mai mari de doua saptamani trebuie sa aiba acces liber la o cantitate suficienta de apa proaspata sau sa fie capabili sa-si satisfaca nevoile consumului de fluide prin utilizarea altor lichide. In conditii de caldura excesiva sau pentru viteii care sunt bolnavi, apa proaspata de baut trebuie sa le fie asigurata in permanenta.

15. Echipamentele de furajare si adapare trebuie sa fie proiectate, construite, instalate si intretinute astfel incat sa se limiteze pe cat posibil contaminarea hranei si a apei destinate viteilor.

16. Fiecare vitel trebuie sa primeasca colostru de bovine (lapte matern) cat mai curand posibil dupa fatare si, in orice caz, in primele 6 ore de viata.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3856
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved