Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Factorii care influenteaza eficacitatea erbicidelor

Agricultura+ Font mai mare | - Font mai micFactorii care influenteaza eficacitatea erbicidelor

Eficacitatea combaterii buruienilor cu ajutorul erbicidelor este determinata de numerosi factori: erbicidul folosit, doza, epoca si modul de aplicare, sensibilitatea speciilor de buruieni, gradul de imburuienare conditiile de clima si sol, natura plantelor cultivate si agrotehnica aplicata.Erbicidul folosit. Unele erbicide au capacitatea de a distruge un numar redus de specii de buruieni, altele, care de regula contin mai multe substante active, au un spectru mult mai larg de combatere a buruienilor. Unele erbicide combat doar buruienile anuale, in timp ce altele (chiar daca au un pret de cost mai ridicat), combat si numeroase specii de buruieni perene, considerate buruieni problema.

Marimea dozei reprezinta cantitatea de substanta activa ajunsa la unitatea de suprafata, conform dozelor indicate de firmele producatoare, in corelatie cu gradul de imburuienare. Eficacitatea erbicidului depinde de respectarea    acestor doze. Aplicarea unor doze diferite de cele recomandate poate sa duca la insuficienta combaterii buruienilor sau aparitia unor fenomene de fitotoxicitate.

Epoca de aplicare influenteaza eficacitatea erbicidelor, urmarindu-se aplicarea acestora in perioada de vegetatie cand buruienile sunt in faza de rozeta, putand receptiona maximum de erbicide, sau cand se aplica la sol sa ofere posibilitatea acestora de a ajunge in zona de incoltire a semintelor si de aparitie a radacinilor.

Modul de aplicare. Eficacitatea erbicidelor poate fi mai mare sau mai mica in functie de masinile care se folosesc la stropit, tipul de diuze, de modul de aplicare terestru sau cu aviatia, pe rand sau pe intreaga suprafata.

Sensibilitatea speciilor de buruieni. Speciile de buruieni de comporta in mod diferit fata de actiunea erbicidelor. De aceea, eficacitatea erbicidelor depinde de grupa de sensibilitate din care fac parte majoritatea speciilor de buruieni existente.

Sensibilitatea buruienilor la erbicide este data de varsta acestora. Dupa cum se stie, toate speciile de buruieni sunt sensibile la erbicide in faza tanara si devin din ce in ce mai rezistente pe masura ce inainteaza in vegetatie. Aplicarea erbicidelor la o faza tarzie de vegetatie a buruienilor prezinta si dezavantajul ca perioada de timp in care acestea si-au manifestat actiunea de concurenta este mare.

Gradul de imburuienare. Cand gradul de imburuienare este mic, sporeste eficacitatea erbicidelor, sporul de recolta este scazut si deci eficienta economica este micsorata. La un grad de imburuienare mare, posibilitatile erbicidelor aplicate postemergent de a ajunge in contact cu toate buruienile se reduc, dar eficienta economica creste, ca urmare a pagubelor mari pe care ar putea sa la provoace buruienile daca nu sunt combatute.

Cunoasterea gradului de imburuienare si a frecventei diferitelor specii de buruieni in fiecare parcela in parte este asigurata prin lucrarea de cartare a buruienilor.

Conditiile climatice. Influenteaza diferit eficacitatea erbicidelor, in functie de natura acestora. La erbicidele aplicate postemergent, temperatura are un rol important, la fel si prezenta luminii solare. Absenta precipitatiilor in primele 6-8 ore de la aplicare mareste eficienta acestor erbicide, in caz contrar duce la spalarea lor de pe frunze.

In cazul erbicidelor reziduale, precipitatiile cazute in primele zile de la aplicare au un rol hotarator pentru cresterea eficacitatii lor.

Vantul influenteaza eficacitatea erbicidului, prin indepartarea picaturilor fine de pe suprafetele unde ar trebui aplicate, cat si prin deplasarea acestora pe culturile invecinate, distrugandu-le in parte.

Conditiile de sol. Eficienta erbicidelor reziduale difera in functie de de textura, structura si continutul de humus al solului. Pe solurile cu textura grosiera si sarace in humus, ca urmare a capacitatii reduse de adsorbtie, eficacitatea erbicidelor este mai mare. De aceea marimea dozelor de erbicide reziduale variaza in functie de alcatuirea texturala si continutului in humus.

Natura plantelor cultivate. Gradul de fitotoxicitate al erbicidelor fata de plante cultivate este diferit. Rezistenta culturilor variaza in functie de soi sau hibrid si faza de vegetatie. Ca atare, si acesti factori influenteaza eficacitatea erbicidelor.

Agrotehnica aplicata influenteaza, de asemenea, eficacitatea erbicidelor.

Asolamentele modifica eficacitatea erbicidelor prin dozele si metodele de aplicare, care se stabilesc in functie de rotatia plantelor. In cazul monoculturii, folosirea an de an a acelorasi erbicide conduce la micsorarea eficacitatii acestora, datorita cresterii procentului de plante rezistente.

Lucrarile solului au influenta asupra eficacitatii erbicidelor aplicate la sol. Eficacitatea lor creste pe un teren bine arat, maruntit, nivelat, favorizand repartizarea si incorporarea uniforma a erbicidelor din sol.

Aplicarea ingrasamintelor sporeste eficacitatea erbicidelor, in special a celor sistematice, ca urmare a proceselor metabolice mai intense pe care le provoaca in plante.

Semanatul la epoca optima alaturi de o desime optima, asigura o rasarire buna si rapida a plantelor cultivate, inabusind buruienile, reducand astfel gradul de imburuienare.

In conditii de irigare sporesc posibilitatile de accentuare a eficacitatii erbicidelor reziduale, ca urmare a apei care se aplica prin udare.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1523
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved