Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Ingrasaminte cu sulf, calciu si magneziu

Agricultura

+ Font mai mare | - Font mai micIngrasaminte cu sulf, calciu si magneziu

1. Ingrasaminte cu sulfUnele ingrasaminte simple cu macroelemente contin si cantitati insemnate de sulf: sulfatul de amoniu (NH4)2SO4 (24 %S), sulfonitratul de amoniu (12 %S), tiosulfatul de amoniu (26% S), superfosfatul simplu ( 12-14 %S), sulfatul de potasiu K2SO4 (18 %S), sulfatul de magneziu MgSO4 . 7H2O (13 %S), sulfatul de cupru CuSO4 . 5H2O (13 %S), sulfatul de fier FeSO4 . 7H2O ( 11,5 % S), sulfatul de mangan MnSO4 .4H2O (14,5% S), sulfatul de zinc ZnSO4 . 7H2O (11 %S). Amendamentele utilizate pentru corectarea solurilor alcaline contin, de asemenea sulf: gips CaSO4. 2H2O (15-18 5S), fosfogips (12-14 5S), sulful elementar (30-100% S).

La legerea tipului de ingrasamant cu sulf, trebuie sa se tina cont de pH-ul solului si de necesitatea aplicarii elementului nutritiv insotitor. Ingrasamintele cu sulf ce contin si azot se vor aplica pe solurile alcalice si neutre, iar gipsul, fosfogipsul si sulful elementar pe solurile saline si alcalice. Ca sursa de sulf pe solurile acide, este de preferat superfosfatul simplu. (Budoi, 2004). Plantele absorb mai usor sulful sub forma de sulfat solubil, decat sub forma de ghips, fosfogips sau sulf elementar, care se solubilizeaza lent.

2. Ingrasaminte cu calciu

Nu se produc in mod special ingrasaminte ca sursa de calciu pentru nutritia plantelor, putand fi utilizate: amendamentele calcaroase, tufurile si marnele calcaroase, dolomitul, gipsul si fosfogipsul, nitrocalcarul (6-10% Ca), superfosfatul simplu (19 - 20 % Ca), superfosfatul concentrat ( 14 % Ca).3. Ingrasaminte cu magneziu

Ingrasamintele contin magenziul sub forma de carbonat, sulfat, silicat sau oxid, putand fi: saruri de magneziu brute macinate - dolomit, dunit, serpentin, kiserit - si saruri prelucrate - sulfatul de magneziu. Cele mai utilizate ingrasaminte cu magenziu sunt dolomitul si sulfatul de magenziu.

Dolomitul CaCO3. MgCO3 - contine 10-20 % MgO, este greu solubil in apa. Se utilizeaza pe solurile acide, sarace in Mgschimbabil. Trebuie aplicat toamna, sub aratura, pentru a avea timp suficient sa se solubilizeze.

Dunitul MgSiO4. FeSiO4 - contine 40 - 50 % MgO. Fiind putin solubil in apa este recomandat tot pe solurile acide sarace in magneziu.

Serpentinul 3MgO . 2SiO2 . 2H2O - contine 30-40% MgO, este greu solubil in apa si este recomandat pe soluri acide.

Kiseritul MgSO4 . H2O - contine 27-30 % MgO. Este mai usor solubil in apa, fiind recomandat pe solurile neutre si alcaline.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1495
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved