Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Scurt-nodarea - Grapevine fan leaf virus

Agricultura

+ Font mai mare | - Font mai micScurt-nodarea - Grapevine fan leaf virus

Boala este mult raspandita in zonele viticole din Europa si nordul Africii. Scurt-nodarea (Court-nou) produce pagube pe soiurile nobile de vita de vie , cat si pe hibrizii producatori directi. In tara noastra, boala se intalneste in plantatiile situate pe terenuri argiloase si in anii cu primaveri reci si umede. Ea a fost semnalata de Tr. Savulescu si col., in anul 1931, in prezent apreciindu-se ca este intalnita in toate podgoriile tarii (I. Pop, 1988).Simptome. Plantele virotice prezinta lastarii slab dezvoltati, cu internodurile scurte, dispuse in zig-zag. Datorita acestui fapt, frunzele apar inghesuite, lastarii luand aspectul de tufa deasa. Planta apare mult inghesuita si prin manifestarea fenomenului de proliferare a lastarilor. Frunzele de pe lastarii atacati sunt mult mai mici decat cele sanatoase, deformate, cu aspect de evantai, asimetrice si cu numeroase pete de colorare. Uneori apar, inele sau pete cu aspect uleios, ce imprima acestor organe un aspect mozaicat. Pe unele soiuri, asemenea simptome sunt mascate putandu-se constata doar deformarea frunzelor si scurtarea internodurilor. Deseori, plantele atacate au ciorchini ce prezinta fenomenul de meiere (bobitele raman mici si nu se matureaza). Radacinile plantelor atacate sunt slab dezvoltate, cu aspect de incretire, iar in sectiune lemnul are o colora]ie rosiatica. Ca aspect general plantele sunt mai mici ca talie, vegeteaza defectuos, productiile fiind din ce in ce mai mici, iar bobitele sunt lipsite partial de seminte (fig. 15.1).

Text Box: Text Box:  Raspandire-transmitere.Virusul se transmite prin altoire.Fig.15.1. Scurt-nodarea: atac pe frunze si coarde (I. Pop, 1988).

Prevenire si combatere. Noile plantatii vor fi amplasate pe terenuri corespunzatoare acestei plante, evitandu-se solurile reci, argiloase si care retin puternic apa. Terenurile rezultate in urma defrisarii plantatiilor viticole si infestate cu nematozi, vor fi cultivate cu lucerna 4-5 ani, dupa care se pot refolosi in cultura vitei de vie.

Se vor intrebuinta altoi si portaltoi sanatosi, plantele furnizoare de altoi vor fi observate si marcate in perioada de vegetatie.

Se vor combate nematozii din terenurile destinate a fi plantate cu vita de vie, folosindu-se preparatul Mocap 10 G 50-75 kg/ha.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1478
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site