Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Sulful in sol

Agricultura+ Font mai mare | - Font mai micSulful in sol

Prezenta sulfului intr-o mare varietate de compusi    organici si minerali in sistemul sol-planta-atmosfera se datoreaza cifrelor de oxidare diferite in care se poate gasi, valenta sa variind de la -2, forma cea mai redusa, la +6 , forma cea mai oxidata. In organismele vii, sulful se gaseste in forma redusa. Este component al aminoacizilor si proteinelor. Activeaza si este cofactor a numeroase enzime. Participa la reactiile de oxidoreducere din celule.In sol, sulful, element sedimentofil, se gaseste atat sub forma organica si sub forma minerala. Mineralele cu sulf cele mai raspandite sunt: pirita FeS2, pirotina FeS, calcopirita CuFeS, gips CaSO4.2H2O, sulfat de bariu BaSO4.

Sulful organic se afla in cea mai mare parte in orizontul superior, continutul sau crescand odata cu cantitatea de humus a solului.

Sulful mineral se poate gasi sub forma de fie sub forma de sulfati si sulfuri, fie sub forma de ion SO42- adsorbit de catre coloizii solului ( in special oxizii hidratati de fier si aluminiu), fie sub forma solubila, ca ion SO42- disociat in solutia solului. Retinerea ionului SO42- in sol este influentata de mai multi factori, si anume:

natura cationilor : cationii Ca2+, Mg2+, Ba2+, Fe2+ intensifica fixarea ionului SO42-, in timp ce cationii K+, Na+ o micsoreaza;

pH-ul solului: in solurile acide ionul SO42- este retinut datorita prezentei hidroxizilor de fier si aluminiu, in solurile cu pH>6 ionul SO42- este levigat impreuna cu cationii bazici ducand la debazificarea solului si scaderea pH-ului.

Tabelul 3.1.

Interpretarea continutului solului in sulf organic si in sulfati solubili in acetat acid de amoniu

(dupa Budoi, 2000)

Sulf organic

S solubil

Sorg ppm

Starea de aprovizionare

S-SO42- ppm

Starea de aprovizionare

Slaba

Slaba

Mijlocie

Mijlocie

> 160

Buna

> 10

buna

Sulful organic sufera in sol, sub actiunea microorganismelor, un proces de mineralizare, fiind transformat, in final, in sulfati accesibili plantelor. S-a determinat ca 30-70% din sulful consumat de catre plante provine din mineralizarea substantei organice ce contine sulf.

Resturile vegetale restituie o parte din sulful extras din sol de recolta. In urma descompunerii lor de catre microorganisme o parte din sulf este eliberata sub forma de ion sulfat SO42-, iar restul ramane sub forma organica. Descompunerea si eliberarea sulfului din materia organica este un proces lent. Mineralizarea sulfului depinde de continutul de sulf din materia organica. Materialul organic proaspat are, in general, un raport C/S de 50/1. Trecerea sulfului din forma organica in forma minerala, si invers, are loc sub actiunea microorganismelor din sol.

Transformarile sulfului in soluri sunt asemanatoare cu cele ale azotului.

In conditii aerobe in sol, H2S    eliberat este oxidat la sulf elementar de catre bacteriile din genul Thiobacillus. Oxidarea este catalizata de sulfit oxidaza ( cofactori sunt Mo si Fe):

CO2 + 2H2S CH2O + 2S + H2O

2CO2 + H2S + 2H2O →    2CH2O + H2SO4

Oxidarea sulfului elementar si a sulfatilor are loc astfel:

sub actiunea bacteriilor Thiobacillus thiooxidans :

2S + 3O2 + 2H2O → 2H2SO4

sub actiunea bacteriilor Thiobacillus ferooxidans:

12FeSO4 + 3O2 + 6H2O → 4Fe2 (SO4)3 + 4Fe(OH)3

Formarea anionului SO42- in sol, este insotita de scaderea valorii pH-ului, ceea ce duce la intensificarea solubilizarii anionului PO43-, marindu-I accesibilitatea pentru plante.

Anionul SO42- din solutia solului si cel adsorbit, sunt principalele surse de sulf pentru plante. Ionul sulfat este preluat de catre radacinile plantelor prin difuziune si scurgere. Nevoile majoritatii plantelor in sulf sunt satisfacute pe solurile care contin intre 3-5 ppm SO42-. Totusi unele plante, cum ar fi lucerna, necesita conentratii mai mari de ioni SO42- in sol.

Datorita sarcinii sale negative si a solubilitatii ridicate, ionul SO42- poate fi levigat de la suprafata solului.

Anionul SO42- poate fi adsorbit in solurile acide, ca urmare a prezentei oxizilor de aluminiu si fier, adsorbtia sa devenind neglijabila la valori ale pH-ului mai mari de 6,5. Anionul SO42- adsorbit este in echilibru cu anionul SO42- din solutia solului; pe masura ce creste concentratia de ion SO42- din solutie, creste si cantitatea de ion SO42- adsorbit.

In conditii anaerobe in sol, sulfatii sunt redusi sub actiunea bacteriilor din genul Desulfovibrio, Chlorobium, Chromatium, Sporovibra, rezultand H2S (hidrogen sulfurat) toxic pentru plante. In solurile cu fier mobil nu se formeaza H2S, ci FeS si FeS2 insolubil.

Reducerea sulfatilor in solurile submerse din orezarii si balti    duce la cresterea valorii pH-ului si a cantitatii de ioni ferosi. In urma desecarii acestor soluri, are loc o scadere a valorii pH.ului ca urmare a oxidarii sulfurilor la sulfati. Dupa desecarea unor mlastini si turbarii, pH-ul poate sa scada foarte mult, pana la 2-3, fiind greu de corectat prin aplicarea de amendamente.

Prin ridicarea recoltei, se extrag din sol 10-15 kg S/ha annual, la cultura cerealelor si 20-30kg S/ha la leguminoase. Pierderile prin levigare pot atinge 13-90 kg S/ha, uneori chiar 210 kg S/ha (Lixandru, 1990).   Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2509
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved