Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Tehnica aplicarii erbicidelor

Agricultura+ Font mai mare | - Font mai micTehnica aplicarii erbicidelor

In tehnologia de utilizare a erbicidelor, metoda de aplicare urmareste pe langa realizarea unei eficacitati maxime asupra buruienilor si inlaturarea de la bun inceput a efectelor negative eventuale asupra culturii.In stransa dependenta de obiectivele mentionate, metoda de aplicare este determinata de felul absorbtiei erbicidelor in plante si implicit, de modul lor de actiune.

Utilizarea erbicidelor in practica distinge doua metode principale de aplicare:

a. aplicarea pe sol inainte de semanatul sau rasaritul culturii;

b. aplicarea in timpul vegetatiei, adica dupa rasaritul culturii.

Aplicarea pe sol este proprie erbicidelor reziduale (ppi sau preem.), cu persistenta variabila si are rolul de a preveni imburuienarea culturilor. La erbicidele reziduale, daca se aplica pe toata suprafata, doza se stabileste intre limitele recomandate de firma producatoare, tinand cont de textura si continutul de humus din sol. Astfel, pe un sol argilos si bogat in humus, unde fenomenul de adsorbtie a erbicidului in sol este puternic, se va alege doza maxima recomandata, in timp ce solurile mai usoare si sarace in humus, se va cobora spre limita inferioara a dozei recomandate de producator.

Daca erbicidele nu se aplica pe toata suprafata, ci in benzi de-a lungul randurilor la semanat, doza folosita se va micsora potrivit ponderii pe care suprafata benzilor il detine din suprafata totala. In acest caz cantitatea de erbicid se poate calcula dupa formula:

C1 =

In care:

C1 este cantitatea de erbicid ce urmeaza sa se aplice pe rand, in kg/ha;

C - cantitatea de erbicid recomandata, in kg sau l/ha pe toata suprafata;

L - latimea fasiei sau benzii tratate pe rand, in cm;

d - distanta intre randuri la semanat, in cm.

Aplicarea in vegetatie (postem) vizeaza erbicidele de contact, cu actiune totala sau selectiva, precum si erbicidele sistemice foliare. Metoda de aplicare in vegetatie are caracter curativ, urmarind distrugerea buruienilor deja aparute in culturi. La stabilirea dozelor de erbicide postemergente nu se mai tine cont de insusirile solului, ci de alte elemente cunoscute: gradul de imburuienare, speciile de buruieni prezente, varsta buruienilor si a plantelor de cultura etc. Si in acest caz doza stabilita trebuie sa se incadreze in limitele recomandate de firma producatoare.

In cazul aplicarii erbicidelor pe sol, terenul trebuie sa fie atent lucrat, bine maruntit si perfect nivelat. Pe un teren cu bulgari efectul erbicidelor reziduale scade in mod considerabil fiindca pe arealul tratat, in benzi sau integral, este impiedicata formarea uniforma a unei pelicule toxice, atat la suprafata, cat si la adancimea de germinare a majoritatii semintelor de buruieni (2-6 cm). Pe terenurile superficial pregatite o mare parte din solutia erbicidata cade si printre bulgari sau bolovani si o data cu maruntirea terenului se produce o repartizare neuniforma a erbicidului.

De asemenea, pregatirea terenului influenteaza mentinerea constanta a vitezei de lucru. Denivelarea terenului reduce viteza stabilita initial si drept urmare, cantitatea de erbicid se va mari pe portiunea respectiva din teren.

Aspectul este deopotriva de periculos, atat pentru erbicidele care se aplica foliar pe buruieni dar si pe planta cultivata, cat si pentru erbicidele reziduale, care in acest fel isi potenteaza, datorita cantitatilor acumulate in plus, efectele reziduale.

In tehnologia de folosire a erbicidelor, cu exceptia erbicidelor granulate administrate ca atare, toate celelalte erbicide existente sub forma de pulbere, emulsii sau solutii se aplica prin stropire, utilizandu-se o aparatura care le pulverizeaza uniform si dirijat in benzi sau pe toata suprafata.

La noi in tara erbicidele se aplica, deocamdata, numai in amestec cu apa. Aceasta apa trebuie sa fie lipsita de impuritati si sa fie limpede. Cantitatea de solutie care se foloseste la unitatea de suprafata, trebuie sa asigure o acoperire perfecta a suprafetei pe care se aplica. De aceea, cantitatea de solutie este in functie, in primul rand, de aparatura folosita la administrare, respectiv de posibilitatile de pulverizare si de acoperire a terenului.

In prezent cea mai raspandita metoda de aplicare a erbicidelor este cea prin stropiri sub forma de picaturi. Marimea picaturilor trebuie sa fie cuprinsa intre 150 si 500 microni. Daca picaturile sunt mai mici de 150 de microni, vor fi luate usor de vant sau se vor evapora repede pe vreme insorita, in detrimentul patrunderii lor in plante. Picaturile mari nu asigura o distributie uniforma a erbicidelor si determina scurgerea acestora de pe frunze. Marimea picaturilor este data de presiunea de lucru a agregatului, care trebuie sa fie cuprinsa intre 2 si 4 atmosfere.

Masini si aparate de administrare a erbicidelor. Acestea pot fi clasificate dupa mai multe criterii:

dupa modul de actionare si sursa de energie.

dupa domeniul de utilizare.

1. Dupa modul de actionare si sursa de energie intalnim:

Masini cu tractiune mecanica (tractate, purtate, terestre sau aviatice) a caror actionare se face de la priza de putere sau de motorul propriu: MSPV-900; MSPP, MSPU-900, RAU-600 (purtat) si MET-1200, MET-2500 tractate, in agregat cu tractorul U 650 sau U 400 si L 400, echipamente de stropit montate pe avioanele An-2 si IAR-821, pe elicopterul K-26 etc.

Masini de stropit cu tractiune animala, la care actionarea organelor de creare a presiunii se face de la roti sau motorul propriu. Aceste masini sunt mai putin utilizate in combaterea chimica a buruienilor.

Aparate de stropit actionate manual. Aparatele produc pulverizarea solutiilor prin presiunea prealabila sau printr-o presiune produsa in timpul actionarii: AS-14; AS-16; AC-1. Aparatele sunt folosite pe suprafete restranse si mai mult in campurile experimentale.

2. Dupa domeniul de utilizare, intalnim aparate: pentru culturi de camp; pentru legume; pentru livezi sau vii; pentru paduri; pentru spatii verzi, floricultura sau universale.

Calitatea tratamentelor este influentata si de factorii dependenti de utilajul folosit, cum sunt: constanta presiunii de functionare si a vitezei de deplasare a masinii, alegerea tipului de duze in functie de metoda de tratament, reglarea inaltimii de stropire, stabilirea debitului in timp si pe suprafata (proba masinii), calitatea apei necesara prepararii solutiei etc. Alegerea corecta a tipului de diuza, paralel cu stabilirea parametrilor privind presiunea de lucru si viteza agregatului, are o importanta deosebita in reusita tratamentului. Pentru tratamentul in benzi cea mai potrivita diuza este aceea la care sectiunea jetului cu solul este apropiata de un drepthunghi, iar pentru tratamentul pe intreaga suprafata cele cu dispersia sub forma de elipsa turtita sau palnie. Cantitatea de solutie si respectiv de erbicid care se aplica, se poate modifica prin schimbarea diuzelor si variatia presiunii si a vitezei de lucru.

Fixarea inaltimii de pulverizare a diuzelor se face pe terenul unde urmeaza sa se efectueze tratamentul.

Pentru tratamentul pe toata suprafata, montarea lor se face la o distanta ceva mai mica decat latimea proiectata pe teren, astfel ca marginile acestora sa se suprapuna pe cca 1/4-1/5 (respectiv 6-7 cm) din latime pentru a compensa diferenta de cantitate de erbicid pulverizata la capetele elipsei.

In cazul erbicidelor sub forma de emulsii, pregatirea solutiei se face in rezervorul masinii. La erbicidele volatile, cantitatea care se pregateste trebuie sa corespunda cu volumul rezervorului, iar acesta trebuie sa fie inchis, pentru a se evita pierderile.

Pentru erbicidele care se prezinta sub forma de cristale si care sunt greu solubile, dupa o cantarire precisa, se face inmuierea prealabila a acestora cu 12-24 de ore inainte. Nu se prepara niciodata cantitati mai mari decat pentru o zi de lucru intrucat pot interveni intreruperi care sa produca intarzieri ce provoaca degradarea cantitatilor respective de erbicid.

La erbicidele sub forma de pulberi muiabile se cantareste erbicidul in functie de numarul de hectare si, intr-un vas mai mic, se face o pasta omogena. Se trece apoi pasta intr-o cisterna, in care se gaseste cantitatea de apa corespunzatoare numarului de hectare pentru care s-a cantarit erbicidul. Se asigura agitarea continua prin pompa de transvazare care este montata pe saiba tractorului. De aici se face umplerea rezervoarelor masinilor cu care se aplica erbicidele.

Cand se aplica doua erbicide in amestec, din care unul este emulsie si altul pulbere muiabila, se toarna in cisterna cu apa mai intai pasta formata din erbicidul sub forma de pulbere muiabila si numai dupa aceea erbicidul sub forma de emulsie, in cantitate corespunzatoare.

Cisternele in care se prepara erbicidele trebuie sa fie diferite de cele in care se transporta apa de la sursa in teren.

Cantitatile de erbicid pentru pregatirea solutiei se calculeaza dupa formula generala:

C = este cantitatea de erbicid care este necesara a fi introdusa in vasul folosit (in litri sau kg);

V = capacitatea cisternei sau vasului in care se prepara suspensia sau solutia (in litri);

R = debitul masinii stabilit prin probele de teren (in litri/ha);

d = doza de erbicid stabilita a se aplica (in litri sau kg /ha).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2187
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved