Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


UTILAJ PENTRU RECOLTAREA PROPOLISULUI

Agricultura

+ Font mai mare | - Font mai micUTILAJ PENTRU RECOLTAREA PROPOLISULUI

Propolisul este un alt produs apicol. Alibinele il recolteaza de pe mugurii, frunzele si scoarta de la diferiti copaci, cum ar fi : plopul, mesteacanul, salcimul, laricea, arinul, pinul, bradul, molidul, precum si de pe alte plante care au o secretie rasinoasa. Propolisul emana un parfum balsamic, avind totodata o actiune antimicrobiana si antimicotica. Datorita acestui fapt in ultimul timp este folosit din ce in ce mai mult in apiterapie, intr-o larga sfera de tratamente.Literatura de specialitate recomanda ca metoda pentru marirea productiei de propolis largirea distantelor dintre rame cit si intre spe­teaza superioara a ramelor si podisoare, spatii pe care albinele le blo­cheaza cu propolis pentru a evita patrunderea curentilor de aer. Recoltind apoi acest propolis prin razuire cu ajutorul daltii apicole, reusim sa obtinem o cantitate mai mare de propolis.

La noi in tara s-a realizat un colector de propolis sub forma unui gratar din lemn de esenta tare care poate fi incadrat intr-o rama tot de lemn de 20 mm latime.

Sipcile gratarului au urmatoarele dimensiuni : lungime 470 mm, latime 17 mm, grosime 8 mm si sint distantate una de alta la 3 mm. Pentru a realiza gratarul colectorului, fiecare sipca spre capetele ei este prevazuta cu cite un orificiu circular cu diametrul de 3 mm, prin care trece o sirma ce prinde toate sipcile. Distanta dintre sipci se realizeaza prin (intermediul unor dopuri de cauciuc plate prin care trece sirma respectiva.

Albinele vor propoliza spatiile libere ale colectorului, care apoi se poaite desface si fiecare sipca se razuieste de propolisul aderent .Pentru recoltarea propolisului s-au experimentat si alte posibili­tati, cum ar fi in judetul Salaj, unde multi apicultori.au obtinut canti­tati sporite de propolis, inlocuind podisorul obisnuit al stupului cu o pinza deasa de prelata asezata direct pe spetezele superioare ale ramelor. In sezon pinza respectiva este complet propolizata de pe care apoi se recolteaza cu ajutorul daltii apicole sau prin frecarea pinzei, obtinind astfel propolis in cantitati de pina la 250 g/familia de albine.

Albinele depun propolisul pe aceasta pinza in fisii paralele, identice cu spatiile dintre rame care pot atinge o inaltime de circa 0,5 cm. Avantajele aplicarii acestei metode de recoltare a propolisului sint :— prin folosirea pinzei de prelata se pastreaza caldura necesara in cuib, evitindu-se curentii reci de aer ;

— recoltarea propolisului se face mult mai usor comparativ cu fo­losirea gratarelor ;

— pinza va fi croita cu circa 2 cm mai mare decit suprafaja corpului stupului la care se foloseste, spre a-1 acoperi in totalitate chiar si dupa depunerea propolisului, care o va stringe si micsora ca suprafata ;

— se recomanda ca aceasta pinza sa fie aplicata incepind cu luna aprilie, ,cind productia de propolis din natura este foarte mare. Se lasa pina in toamna, cind se poate obtine productia aratata mai sus, de la fiecare familie de albine.

Colector de propolis

Tip gratar

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1227
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site