Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


UTILAJUL NECESAR PENTRU CRESTEREA MATCILOR

Agricultura

+ Font mai mare | - Font mai micUTILAJUL NECESAR PENTRU CRESTEREA MATCILOR

Utilajul necesar pentru cresterea matcilor cuprinde : sablonul pentru confectionarea botcilor artificiale, spatula sau lanteta de tranzvazare, rama cu sipcile de crestere, dopurile de crestere, izolatorul pentru matca, coliviile pentru eclozionarea matcilor si nucleele de imperechere. Botcile artificiale se confectioneaza din ceara curata de albine, cu ajutorul unor sabloane - bastonase din lemn de tei. Sablonul poate fi cite unul singur sau mai multe montate pe un suport. Aceste bastonase au o lungime de circa 10 cm iar diametrul de 8,5 mm, cu virful usor rortunjit si putin conic pentru a perrnite desprinderea botcii confectionate. Inainte de folosire sabloanele se vor tine in apa pentru a evita lipirea cerii de ele, ceea ce ar ingreuna desprinderea potiraselor. Pentru o mai mare productivitate se monteaza cite 5-10 si chiar 20 sabloane pe un suport.


Utilaj pentru cresterea matcilor

a) sablonul pentru confectionat botci ; b) botci artificiale (potirasi); c) rama cu sipci de crestere; d) rama de crestere cu dopurlle de crestere fixate; e) spatula de transvazare;

f)izolatorul pentru matci

 
Ceara pentru botci se topeste intr-un vas smaltuit pe baie de apa calda, spre a se evita arderea cerii. Botcile realizate se lipesc apoi pe dopuri de crestere confectionate din lemn sau din masa plastica. Dopurile se fixeaza pe sipci de crestere care au prevazute orificii circulare cu diametrul de 15 mm, totalizind 15 botci pe lungimea unei sipci.

transvarzarea larvelor in botci artificiale

Glosometrul

Spatula de transvazare este confectionata din otel inoxidabil cu diametrul de 2 mm, avind o lungime de circa 15 mm. Capetele ei sint usor curbate si latite sub forma de lingura. Cu ajutorul capatului curbat al spatulei se efectueaza transvazarea larvei de pe fundul celulei in botca. Pentru tranvazarea oului din celula fagurelui in botca artificiala se poate folosi si un creion de transvazare care decupeaza si o portiune din funduj celulei in momentul transvazarii.

Izolatorul pentru matca, are forma unei rame cu peretii din gratie despartitoare (tip Hannemann) in care se introduce matca pe o rama buna de ouat, cu scopul de a obtine larve de virsta cit mai apropiata si care sa fie folosite pentru transvazare.

Colivia de tip Zander. Pentru eclozionarea matcilor poate fi confectionata din lemn, metal sau material plastic. In prezent sint folosite cel mai mult cele confectionate din material plastic. Coliviile in interior au un mic spatiu in care se pun citeva picaturi de miere. Peretii coliviei sint perforati sau din plasa de sirma pentru a permite patrunderea aerului, precum si pentru hranirea matcilor tinere eclozionate. In partea superioara a coliviei exista un orificiu in care se introduce dopul cu botca din care urmeaza sa eclozioneze matca.

Coliviile se vor aseza in lumina interioara a unei rame care are prevazuti suporfi metalici (benzi de tabla) cu marginile indoite, pentru sustinerea custilor. Rama astfel pregatita se introduce apoi in cuibul familiei crescatoare.

Vedere generala

Colivia model Zander:corpul coliviei; 2) dop mobil pentru lipirea botcilor;

3)orificii de aerisire si pentru hranirea matcii de catre albine .

NUCLEE DE IMPERECHERE

In vederea imperecherii naturale a matcilor acestea se introduc in nuclee de imperechere care pot fi clasificate dupa marimea lor in :

a) Nuclee mari cu cite 2-3 rame STAS de tip orizontal (Dadant) sau ME.

b) Nuclee mijlocii cu 2-3 rame de magazin.

c) Nuclee mici cu cite 2-3 rame care reprezinta 1/2, 1/4 sau 1/8 din ramele de stup orizontal sau ME.

d) Micronuclee care in prezent nu mai sint folosite in practica.

Nuclee mari. Se formeaza la marginea stupului orizontal, despartindu-le de familia de albine printr-o diafragma etansa (oarba). Se mai numesc ,,nucleu in buzunar', avind un urdinis prevazut cu scindurica de zbor pe peretele lateral al stupului.

Se pot de asemenea organiza mai multe nuclee intr-un stup compartimentat pe cite o rama Dadant. Astfel intr-un stup orizontal se pot realiza 16-17 nuclee, asigurind pentru fiecare cite un urdinis asezate la distance diferite, cu scindurile de zbor diferit colorate, pentru ca matcile sa nu se rataceasca la intoarcerea lor din zborul de imperechere.

La stupii multietajati se pot realiza nuclee de imperechere asezind un corp peste podisorul Snellgrove si compartimentindu-1 cu ajutorul a doua diafragme oarbe in trei compartimente, in care putem adaposti 3 nuclee a cite 3 rame fiecare, folosindu-se cele 3 urdinisuri ale podisorului,

Nuclee mijlocii. Se organizeaza intr-un corp de magazin la care se procedeaza la compartimentarea lui la fel ca la nucleele mari, pentru a se introduce 3 nuclee, fiecare avind drept podisor cite o scindurica, exact dupa dimensiunile lui, prevazuta cu cite un orificiu cu capacel prin care se face hranirea cu sirop.

Nuclee mici. Sint si acestea de mai multe tipuri :

Nucleul ,,Zander' se compune din 3 comparlirnente, unul serveste drept hranitor, al doilea adaposteste colivia de ecloziune iar ultimul este rezervat pentru albine. Nucleul este confectionat din lemn, avind peretii laterali din sticla si mobili. Fundul nucleului prezinta o deschidere acoperita cu plasa de sirma prin care se asigura ventilatia. In partea de jos a peretelui frontal se afla urdinisul. Nucleul Zander are o singura rama la care inainte de populare pe speteaza superioara se prinde o fisie de fagure artificial lata de circa 1 cm, de unde albinele vor construi un faguras. In partea de sus acest spatiu comunica cu un compartiment impartit in doua, unul din ele servind drept hranitor. Deasupra acestor compartimente este montat un capac comun din lemn.

Nucleul tip Fota este alcatuit din 3 rame prinse una de ,alta cu niste balamale mici, care atunci cind sint desfacute au dimensiunea unei rame de stup multietajat. Nucleul este construit cu 2 compartimente. Fiecare compartiment este prevazut cu un hranitor iar deasupra exista un spatiu pentru introducerea coliviei cu matca. Pe fundul lui se gaseste un orificiu de ventilatie. Datorita faptului ca nucleul de imperechere cuprinde circa 500 g de albina intr-un spatiu mic, se asigura o buna imperechere a matcilor.

Nucleul tip A.C.A. (SCAS-2) este nucleul reprezentativ pentru aceasta categorie de nuclee si folosit cel mai mult in tara noastra. Ramele sint dimensionate, reprezentind l/2 din rama stupului multietajat. Fiecare nucleu are cite doua rame din care una este prevazuta si cu un hranitor (tip uluc). Fiecare compartiment prezinta un podisor din plasa de sirma. In adapostul respectiv un numar de 4 nuclee prevazut cu 4 urdinisuri dispuse pe cele 4 laturi ale adapostului, fiecare cu cite o scindurica de zbor, diferit colorata pentru o buna orientare a matcilor cind acestea se intorc din zborul de imperechere.

A)             Nucleu Zander

B)              Nucleu "Fota"

a.        Vedere generala b. Rama plianta

Micronucleele sint de mica capacitate, continind un numar foarte redus de albine ,aproximativ 10g, care practic nu asigura o buna imperechere a matcilor.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3860
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved