Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Asigurarea managerului

Asigurari+ Font mai mare | - Font mai micASIGURAREA MANAGERULUI

1. Cadrul legislativ cu privire la asigurarea manageruluiStatul obliga printr-o lege adoptata la sfarsitul lui 2006, ca societatile care isi desfasoara activitatea in Romania sa incheie asigurari de raspundere civila pentru manageri. Potentialele prejudicii pe care le-ar aduce managerii unei companii pot fi asigurate. In cazul firmelor pe actiuni, acest lucru este chiar obligatoriu. Majoritatea politelor asigura despagubiri modeste.

In ce consta o asemenea polita? Asigurarea se incheie in baza Legii 441/2006 de modificare a Legii 31/1990 a Societatilor Comerciale si se adreseaza persoanelor fizice romane sau straine, avand calitatea de Administrator, Director General, Director Executiv sau o functie echivalenta. Asigurarea acopera prejudiciile Administratorului/Directorului provocate ca urmare a unor fapte culpabile. Faptele culpabile pot fi:

greseli;

omisiuni;

raportari false savarsite de administratori si manageri.

Polita de raspundere civila a administratorilor si directorilor executivi ai societatilor comerciale acopera daunele/pierderile financiare cauzate societatii pe care o administreaza/conduce sau/si tertilor cu prilejul exercitarii functiei, pentru care acesta raspunde civil, potrivit legii. Tertele persoane pot fi:

actionari/asociati;

clienti;

creditori;

furnizori;

organele/bugetele statului.

Asigurarea se incheie individual sau pe societate, cu o lista atasata care sa cuprinda intreaga conducere. Prima de asigurare se calculeaza aplicand cota de prima la limita de despagubire aleasa de asigurat. Riscul asigurat este cel de producere a unor prejudicii patrimoniale efective, directe si actuale la data la care se solicita repararea lor, cauzate societatii pe care o administreaza/conduce si/sau tertilor, prin fapte de neglijenta, eroare, omisiune. In mare, asigurarea pentru raspunderea manageriala (directors & officers liability sau D&O, pe scurt) este o polita cumparata de companii pentru persoanele din conducere si acopera pierderile cauzate de acestia firmei sau tertilor ca urmare a unor erori de management. Nu acopera insa si actiunile rau intentionate. Un calcul universal e destul de greu de facut, pentru ca in ecuatie intra multe variabile (dimensiunea companiei, limita de asigurare ceruta, numarul persoanelor asigurate, experienta profesionala), insa pentru o companie obisnuita si o limita de raspundere in jur de un milion de dolari, prima e intre 5.000 si 20.000 de dolari. La fel de adevarat, exista si clienti care cer mai mult si platesc pe masura: un milion de dolari pe cont, pentru limite de asigurare de zeci de milioane de dolari. 

Managerii societatilor pe actiuni sunt obligati inca de la inceputul anului trecut sa aiba o astfel de polita, in urma modificarii legii care reglementeaza activitatea societatilor comerciale. In concluzie mai multi asiguratori au inceput sa vanda polite pentru asigurarea prejudiciilor pe care managerii le pot aduce firmelor pe care le conduc. Numarul de astfel de asigurari a crescut. Fiecare dintre politele vandute pe piata autohtona acopera de obicei raspunderea civila a mai multor sefi din companie, aceasta fiind cea care suporta costul asigurarilor.

In baza unei polite de asigurare de raspundere civila a managerului se acorda despagubiri pentru:

sumele pe care managerul asigurat este obligat sa le plateasca, conform legii, societatii comerciale cu care are incheiat contractul de management (de munca), cu titlu de dezdaunare si cheltuieli de judecata;

pentru prejudiciile produse unei societati comerciale, prin neindeplinirea sau indeplinirea defectuoasa, datorita unor erori involuntare in actele de conducere pe care le indeplineste, a obligatiilor ce-i revin potrivit contractului de management incheiat;

cheltuielile facute de managerul asigurat in procesul civil, daca a fost obligat la dezdaunare.

Cea mai mare companie de pe piata autohtona de asigurari, Allianz-Tiriac, incheie polite cu limite de raspundere cuprinse intre 100.000 si un milion de euro. In ultimii ani, Allianz a vandut cateva zeci de polite de acest tip, iar de fiecare data raspunderea civila a managerilor asigurata pe spezele companiilor.

Spre deosebire de Allianz, Omniasig a stabilit la 5.000 de euro limita minima de raspundere la politele construite pentru asigurarea raspunderii civile a managerilor. In portofoliul companiei sunt majoritare politele cu limita de raspundere mai mica de 100.000 de euro. Dat fiind plafonul scazut, la acest asigurator vin de regula managerii care suporta din propriul buzunar costul asigurarii. In plus, la politele Omniasig cumparate de companii pentru intreaga conducere se poate stabili individual o suma maxima asigurata pentru fiecare manager in parte. Nivelul relativ redus al sumelor asigurate are meritul de a fi crescut numarul politelor de acest gen din portofoliul Omniasig. Dupa ce in 2006 acest asigurator incheiase circa 30 de astfel de polite, numarul lor a ajuns anul trecut la aproximativ 400.

AIG vinde astfel de polite pe piata romaneasca de zece ani, insa cererea a inceput sa creasca mai sustinut in urma cu sase-sapte ani. In prezent, compania are in portofoliu cateva zeci de astfel de polite, insa volumul primelor brute subscrise trece de un milion de dolari.

London Brokers are in prezent "peste zece polite D&O incheiate", dintre care majoritatea sunt semnate cu companii de mari dimensiuni. Explicatia e, de altfel, destul de evidenta, in conditiile in care costurile unei asemenea polite nu sunt deloc mici.

Reprezentantii companiilor de asigurare si cei a brokerilor considera ca legislatia care impune asigurarea directorilor si administratorilor are o serie de neclaritati cum ar fi:

nu este stabilita o suma minima care trebuie asigurata;

nu sunt stabilite sanctiuni pentru cazul in care nu se incheie polita;

lipsa unor sanctiuni specifice pentru neindeplinirea cerintelor din lege;

legea romaneasca cere managerului sa incheie o astfel de asigurare si nu companiei. In practica internationala, companiile sunt cele care cumpara, in genere pentru toate structurile de management, o polita unitara - pentru ca in cazul unei daune, managementul raspunde unitar;

o astfel de asigurare nu se poate incheia, conform practicii internationale, pentru companii cu o vechime mai mica de trei ani, pentru ca in evaluare intra si istoricul financiar al asiguratului. Pe de alta parte, Registrul Comertului nu mai vrea sa infiinteze nici o firma care nu are asigurare de genul acesta, iar o parte dintre banci au inceput deja sa o solicite in dosarele de credit - cerinta care, in multe cazuri, chiar nu poate fi indeplinita.

Din aceaste cauze firmele pot alege:

sa nu se asigure;

sa se asigure pentru o suma simbolica;

sa asigure numai anumite persoane din management;

sa amane incheierea asigurarii pana in clipa cand trebuie sa faca dovada politei.

2.Exemple de polite oferite de catre societatile de asigurari

1. Mircea Cazan, director general al Societatii Nationale de Radiocomunicatii - Radiocom Radiocom a cumparat de la Asirom o polita care acopera potentialele erori sau neglijente ale managementului societatii:

Despagubirea maxima: 20.000 de lei

Prima anuala: 200 de lei

Riscuri acoperite: pierderi financiare provocate de manageri in urma unor erori, neglijente sau a unor omisiuni ale managerilor asigurati; cheltuieli de judecata.

2. Allianz-Tiriac

Prima: minimum 1.500 de euro

Despagubirea maxima: 100.000 euro

(Datele sunt valabile pentru o companie cu cifra de afaceri mai mica de zece milioane de euro.)

3. Omniasig

Prima: 1.200 de euro

Despagubirea maxima: 100.000 euro

Fransiza: 500 euro/manager asigurat

(Pentru o firma din IT&C cu 15 angajati si cifra de afaceri de un milion de euro.)

Bibliografie selectiva

Consuela Stegaresu, Asigurari pentru erorile de management ale sefilor de companii, articol Ziarul Financiar, Bucuresti 2008;

Dan Buriana, Un "RCA" pentru conducatorii de firme, articol Financiarul, Bucuresti 2008;

Ioana Rusu, Asigurare pentru prostia managerului, articol Business Magazine, Bucuresti, 2007;

Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, cu modificarile si completarile ulterioare;

Legea nr. 441/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, si a Legii nr. 26/1990 privind registrul comertului, republicata, Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 955 din 28/11/2006;

Ordonanta de urgenta nr. 82/2007, pentru modificarea si completarea Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale si a altor acte normative incidente, Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 446 din 29/06/2007.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 924
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved