Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


ASIGURARI SI REASIGURARI

Asigurari

+ Font mai mare | - Font mai micASIGURARI SI REASIGURARI
Marca Allianz este reprezentata in peste 70 de tari ale lumii, reteaua de entitati economice care formeaza Allianz Group ridicandu-se la circa 700 de companii-membre. Cele aproximativ 174.000 de persoane care lucreaza in cadrul Allianz Group ofera servicii financiare integrate, la standarde internationale, unui numar de peste 60 de milioane de clienti de pe intregul mapamond.Allianz-Tiriac Asigurari S.A. este o societate de referinta pe piata asigurarilor din Romania unde si-a construit reputatia unei societati care trateaza cu maxima seriozitate si profesionalism relatia cu clientii sai. Acest lucru este posibil datorita faptului ca Allianz-Tiriac Asigurari S.A. acorda o deosebita importanta atat calitatii serviciilor oferite cat si modului in care reprezentatii sai trateaza solicitarile clientilor. Printre tipurile de asigurari non-life oferite acestora se enumera:

A. pentru persoanele fizice:

Auto
Locuinta
Complexa a gospodariilor
Agricole
Raspundere civila
Accidente persoane
Calatorii

B. pentru persoanele juridice:

Auto
Bunuri
Maritime, aviatie si transport
Agricole
Persoane
Raspundere civila
Risc financiar

Pe segmentul asigurarilor de viata Allianz-Tiriac vine in intampinarea clientilor oferind produse si servicii specifice, adaptate cerintelor individuale:

protectie si investitie (Asigurari de viata cu componenta investitionala)
protectie si economisire (Asigurari de viata cu componenta de economisire)
protectie si planificare (Asigurari de viata cu componenta de renta pentru studii si/sau dota pentru casatorie)

Sub aspectul dimensiunii afacerilor derulate pe segmentul asigurarilor generale, Allianz-Tiriac Asigurari isi mentine pozitia de lider de piata (cu o cota estimata la 24%), inregistrand in anul 2005 un nivel al primelor brute subscrise de 802 mil. RON, cu 116 milioane mai mult decat cu un an inainte.
Activitatea derulata de companie in anul 2005 nu a adus modificari substantiale in ceea ce priveste structura portofoliului de asigurari generale. Astfel, asigurarile Casco detin in continuare o pondere majoritara (59,9%), primele brute subscrise atingand valoarea de 480 mil. RON in anul 2005. Allianz-Tiriac ramane, astfel, cel mai important furnizor de asigurari de avarii si furt auto, cu o cota de piata estimata la peste o treime (36-37%) din volumul afacerilor de asigurari generate de vanzarile de polite Casco in Romania.

Asigurarile de bunuri si proprietati ocupa in continuare locul secund in portofoliul Allianz-Tiriac, cu o pondere de 15,6% si o valoare a primelor brute subscrise de 125 mil. RON, in crestere cu 26% fata de anul 2004. Aceste realizari mentin compania pe pozitia de lider si pe aceasta clasa de asigurari, cu o cota de piata de aproximativ 20%.
De altfel, pe fiecare dintre clasele de asigurari generale, Allianz-Tiriac se dovedeste a fi un jucator important.

Pe segmentul asigurarilor de viata, veniturile Allianz-Tiriac Asigurari continua sa inregistreze o dinamica accelerata, primele brute subscrise atingand nivelul de 65,3 mil. RON, cu o crestere (2005 fata de 2004) de 67%. Aproximativ 60% din aceste venituri reprezinta prime aferente politelor noi emise in cursul ultimului exercitiu financiar incheiat. Aceste evolutii pozitive confirma succesul programelor de restructurare a fortei de vanzari lansate in urma cu doi ani, aplicarea lor ducand la o imbunatatire a ratei persistentei personalului specializat in vanzarea politelor de asigurari de viata, la cresterea productivitatii si, nu in ultimul rand, la ridicarea calitatii procesului de vanzare. In plus, rezultatele inregistrate evidentiaza capacitatea Allianz-Tiriac de a fructifica avantajul operarii, concomitent, atat pe segmentul asigurarilor de viata, cat si pe cel al asigurarilor generale, pe de o parte prin dezvoltarea de produse integrate (capabile sa ofere protectie si oportunitati de investitii), iar pe de alta parte prin utilizarea eficienta a oportunitatilor de realizare a vanzarilor incrucisate (cross-selling).

Si pentru anul 2005 se evidentiaza continuarea tendintei de diversificare a portofoliului pe segmentul asigurarilor de viata, in conditiile in care, in permanenta, a crescut flexibilitatea ofertei puse la dispozitia clientilor de catre Allianz-Tiriac Asigurari. Ponderea produselor tip unit-linked (cu componenta investitionala) s-a redus in 2005 pana la 67%, dupa ce cu un an inainte aceste polite generau aproape 80% din veniturile anuale ale companiei.

In ceea ce priveste activitatea derulata in primul trimestru al anului curent (2006), rezultatele sunt incurajatoare. Veniturile din prime brute subscrise au evidentiat o crestere cu echivalentul a peste 20 milioane de euro, pana la un nivel de 288 milioane ROL (fata de cele 216 milioane ROL realizate in primele trei luni din 2005). Ambele segmente au sustinut aceasta evolutie pozitiva: in valoare absoluta, asigurarile generale au inregistrat o crestere de aproape 50 milioane de ROL; in schimb, cele aproximativ 35 milioane RON reprezentand prime de asigurari de viata subscrise in trimestrul I al anului 2006 consemneaza o triplare a veniturilor pe acest segment in raport cu perioada similara a anului anterior.

Realizarile companiei in anul financiar 2005 si rezultatele preliminare din 2006 confirma capacitatea Allianz-Tiriac de a se dezvolta organic si profitabil chiar in conditiile in care complexul de factori specifici mediului de afaceri in domeniului asigurarilor nu a fost favorabil.

2.1.SITUATIA ECONOMICO-FINANCIARA:

Primele brute subscrise de Allianz-Tiriac pe parcursul anului 2005, cumulat din activitatile de asigurari generale si de viata, au atins valoarea de 867 milioane RON, evidentiind o crestere de 20% fata de anul anterior. In valoare absoluta, veniturile companiei din activitatea de baza s-au majorat cu 142 milioane RON, adica echivalentul a aproximativ 40 milioane de euro. Allianz-Tiriac ramane liderul pietei asigurarilor din Romania, cu o cota de piata situata in jurul a 20 de procente.

Rezultatele financiare auditate confirma obtinerea unei rate a profitului mult superioara mediei inregistrata la nivelul pietei asigurarilor. In anul 2005, randamentul capitalurilor proprii a depasit 27%, Allianz-Tiriac Asigurari realizand un profit net de peste 36 milioane de RON (echivalentul a mai mult de 10 milioane de euro la cursul de schimb actual).Prezentare generala
Consumatorii sunt importanti , de vreme ce consumul personal reprezinta intre o jumatate si doua treimi din PIB.
In general , daca veniturile consumatorilor sunt stimulate , acestia vor economisi o parte si vor cheltui restul.Partea care este cheltuita devine venit entru alcineva , care la randul sau cheluieste si economiseste.Procesul se repeta si efectul de multiplicare are un efect pozitiv asupra tuturor , cu conditia ca aceasta crestere in cheluieli sa se traduca intr-o productie suplimentara si nu in preturi mai mari.
In acelasi timp , partea din veniturile consumatorilor care este economisita furnizeaza fondurile necesare pentru investitii , care sunt esentiale pentru viitoarea productie , pentru viitoarele venituri si pentru consumul viitor.

Consumatori , persoane si familii
In cea mai mare parte , analiza economica este mult mai eficienta daca se concentreaza asupra unui grup clar definit de agenti economici , cum ar fii gospodariile (familiile).Totusi , practicile contabile nationale variaza si cifrele nu sunt in general disponibile pentru astfel de categorii clare.Terminologia poate devenii neclara.
' Gospodariile. Un grup de oameni traind sub acelasi acoperis si care gestioneaza un buget comun
' Sectorul de consum si consumul privat. Acesti doi termeni au in general acelasi sens.De obicei , includ prin definitie:familii si indivizi; proprietarii firmelor neconstituite; organisme non-profit care servesc persoane fizice; trusturi private ; fonduri de pensii private , de asigurari de viata de ajutoare sociale.
' Consumul privat. Este acelasi lucru cu consumul personal deoarece , dupa definitia in conformitate cu sistemul costurilor nationale , companiile nu consuma.Dar firmele investesc , astfel ca investitiile private (personale plus cele ale firmelor) sunt diferite de investitiile personale.
' Cosumul total. Cosumul personal plus consumul guvernamental.


Venitul personal , venitul disponibil
Masoara: venitul total al sectorului personal si venitul dupa impozitare.
Semnificatie: baza pentru consum si economii
Prezentat ca: totalul in bani
Pune accentul pe: ratele in crestere
Etalon: 3% pe an in termeni reali
Publicat: in principal trimestrial , lunar in SUA ; 1-3 luni intarziere

Venitul personal este venitul curent primit de catre sectorul personal din toate sursele.Cea mai mare parte este reprezentata de salarii si prime , dar totalul acopera de asemenea rentele , dobanzile si dividentele si transferurilr curente , cum sunt primele de asigurari sociale platite persoanelor si donatiile firmelor in scopuri caritabile.
Venitul disponibil personal (VDP). Este venitul personal dupa deducerea impozitelor si taxelor personale directe si transferurile curente in strainatate.
Venitul personal real shi VDP real.Veniturile personale si venitul personal disponibil sunt uneori exprimate in termeni nominali , inainte de se tine seama de inflatie.Veniturile personale si VDP sunt ajustate in functie de inflatie.Preturile de consum pot fi utilizate , daca nu exista un alt deflator disponibil.In mare , daca veniturile cresc cu 5% si preturile cu 3% veniturile reale sunt cu 2% mai mari.

Veniturile sunt afectate de ciclul economic.In general , este recomandabil sa se caute o crestere a veniturilor reale care poate fi sustinuta - o crestere prea rapida poate fi inflationista.Principalele componente sunt dupa cum urmeaza:
Venituri de la locul de munca.Cea mai importanta influenta asupra venitului personal.Totalul depinde in principal de numarul de oameni angajati , de numarul de ore lucrate si de modul in care aceste persoane sunt platite.
Veniturilr intreprinzatorilor particulari.Este urmatoarea componenta ca importanta in VDP.Veniturile intreprinzatorilor particulari sunt legate de starea generala de sanatate a economiei,Aceste vor creste cand PIB nominal creste.
Dobanzi si dividente.Dividentele sunt sensibile la variatia profiturilor companiei si la starea economiei , in timp ce platile de dobanzi evolueaza in mod evident in functie de rata dobanzii.Cand imprumuturile sunt mari in comparatie cu economiile , o crestere a ratei dobanzii poate insemna o scadere a veniturilor nete din dobanzi.In general , o crestere a ratei dobanzii stimuleaza VDP , deoarece in cele mai multe tari sectorul personal are mai multe active decat pasive cu rate de ajustare a dobanzilor.
Impozite si beneficii.Modificarile ratelor impozitelor sau beneficiiilor au un efect rapid asupra VDP.Amploarea efectului va depinde de natura schimbarii.


Cheltuielile de consum si personale , consumul privat
Masoara: cheltuielile pe persoana
Semnificatie: componenta cheie a PIB
Prezentat ca: totaluri in bani
Pune accent pe: ratele de crestere
Etalon: cresterea medie in tarile OCDE a cheluielilor de consum a fost de 2,8% pe an in anii '80 si de
1,7% in perioada 1990-1995.
Publicat: trimestrial, impreuna cu cifrele privitoare la PIB , lunar in SUA; revizuit frecvent.

Prezentare generala
Cheluielile de consum sunt reprezentate de cheluielile ersonale pe bunuri si servicii.In consecinta , include chiriile aferente pentru locuintele ocupate de proprietarii lor , cheluielile care ar trebui facute pentru a cumpara veniturile in natura si costurile administrative ale fondurilor de pensii si asigurari de viata.Sunt excluse platile de dobanzi , achizitionarea de terenuri si imobile , transferurile in strainatate , toate cheltuielile legate de afaceri si cheltuielile pentru bunuri de mana a doua , care reflecta mai degraba un transfer de proprietate , decat o noua productie.
Strict vorbind , cheluielile se produc atunci cand bunurile sunt achizitionate , in timp ce consumul se poate desfasura de-alungul a mai multor ani.De exemplu , beneficiul derivat din achizitionarea unui automobil sau televizor este savurat de consumator pe de-a lungul a mai multor ani.In practica , este greu de masurat consumul si termenul este utilizat cu aproximatie pentru a exprima ideea de cheltuiala.In consecinta , cheluielile de consum , cheltuielile personale si consumul privat inseama toate acelasi lucru.

Semnificatie
Cheltuielile consumatorilor reprezinta intre o jumatate si doua treimi din PIB.Din punct de vedere aritmetic , o crestere cu 1% a celtuielilor de consum contribuie cu aproximativ 0,6% la cresterea PIB total, daca toate celelalte componente ar fi constante , fapt care se intampla rareori , bineinteles.In particular , unele dintre cheluielile suplimentare de consum se vor traduce prin importuri mai mari.

Deciziile de cheltuire
Veniturile personale sunt fie cheluite fie economisite.Deciziile asupra consumului se impletesc cu deciziile asupra econmisirii.
Cele mai plauzibile ipoteze asupra factorilor care determina cheluirea si economisirea sunt in mare 'ipoteze asupra venitului permanent' si 'ipoteze asupra ciclului de viata' , care sugereaza legatura intre consum si venitul pe o viata. Familiile tinere si cele in varsta au o inclinatie crescuta de a-si chelui venitul , in timp ce cele aflate la mijlocul vietii economisesc pentru pensie.In plus , famiile tind sa reduca economiile sau sa imrumute pentru a mentine consumul in timplul perioadelor de recesiune.
Influentele majore asupra nivelului consumului includ urmatoarele:
' Veniturile.In general , veniturile personale mai mari permit cheluieli mai multe.
' Asteptarile cu privite la preturi. Experienta arata ca cansumatorii tind sa economiseasca mai mult in timplul perioadelor de inflatie mare.Ei pot totusi spori cheluielile daca se asteapta o crestere brusca a preturilor , datorata inflatiei sau impozitelor indirecte mai mari.
' Ratele dobanzilor. Rate mai mari ale dobanzii cresc costurile imprumuturilor existente si descurajeaza imprumuturilr si , poate , incurajeaza economisirea , lucruri care duc toate la scaderea cheltuielilor.Cu toate acestea , rate mai mari ale dobanzilor duc de asemenea la redistribuirea veniturilor de la platitorii tineri de ipoteci catre persoanele mai invarsta decat ei , ale caror depozite sunt mai mari decat imprumuturile lar si care pot chelui venitul lor aditional din dobanzi.
' Creditele de consum.Facilitarea creditelor de consum poate incuraja imprumutul , fapt careduce direct la cheltuieli mai mari.
' Averea.O crestere a valorii activelor , cum ar fi pretul actiunilor sau al caselor , poate determina consumatorii sa se simta mai bogati si inclinati sa cheltuiasca mai mult.
' Nivelul stocurilor si preturile bunurilor de folosinta indelungata. Consumatorii tind sa priveasca bunurile de folosinta indelungata , cum ar fi automobilele si aparatura electrocasnica, ca fiind avutie.Un sfarsit brusc al unei perioade de furnizare restrictionata a bunurilor de folosinta indelungata sau o scadere a preturilor acestor bunuri poate incuraja o explozie temporara a consumului.Acest fapt poate accelera ciclurile de inlocuire , cu accese de cheltuire a banilor pe bunuri de folosinta indelungata la fiecare cativa ani.
' Factorii sociali. Acestia pot incuraja economisirea pentru a permite mostenirile sau cheluielile la pensie.

Ciclul cheltuielilor de consum
Exista un model ciclic in cazul cheluielilor de consum.Cea mai fluctuanta componenta este reprezentata de cheluielile pentru bunurile de folosinta indelungata:bunuri cu o durata de viata de peste un anu .
Cand conditiile economica sunt defavorabile pentru bunurile de folosinta indelungata pot fi reduse mai promt decat cheluielile pentru bunurile care nu sunt de folosinta indelungata , cum ar fi hrana sau incalzirea.Astfel,exista un nucleu stabil de cheluieli pentru bunurile care nu sunt de folosinta indelungata , si un nivel fluctuant al cheluielilor pentru bunurile de folosinta indelungata , care evolueaza in paralel cu ciclul economic.Economiile personale si ale famiilor; Rata economisirii
Masoara: economiile famililor
Semnificatie: componenta cheie a economiilor totale nationale
Prezentat ca: totaluri banesti si procent sin venitul disponibil
Pune accent pe:tendinte
Etalon: rata medie a economisirii in OCDE a fost de aproximativ 10,3% in anii '80
Publicat: trimestrial sau anual;revizuit frecvent

Prezentare generala
Economiile personale , o parte importanata a economiilor nationale , sunt egale cu venitul personal disponibil minus consumul personal.Multe guverme oferan de asemenea date despre economiile familiilor ca procent din venitul disponibil al acestora.
Deficitul sau excedentul financiar al gospodariilor sau al sectorului personal difera de economii.Din acest motiv , imprumuturile pentru consum - care influenteaza cheluielile si economiile - pot fi avute in vedere separat.

Influente asupra economiilor famililor
Experienta tarilor industrializate in anii '70 si '80 pune in evidenta unii factori de importanta majora care afecteaza economiile.Trebuie remarcat ca economiile nu par sa fie afectate prea mult de modificarile ratelor dobanzilii.

Anii '70. Economistii au fost uimiti de cresterea economiilor care a insotit inflatia ridicata din anii ;70.Teoria spunea ca , in conditiile unor vnituri disponibile reale in scadere si a unor rate ala dobanzii reale negative , rata economisirii ar fi trbuit sa scada.Se pare ca familiile economisesc mai mult in timpul perioadelor cu inflatie ridicata , pentru a mentine valoara reala a economiilor lor.
Anii '80.Ratele economisirii au scazut in anii '80 din mai multe motive.Inflatia era mai scazuta;actiunile erau in crestere ;in unele tari, preturile mai mari ale locuintelor au stimulat averea personala si astfel au incurajat cheltuielile;liberalizarea financiara a faut obtinerea de imprumuturi mai usoara;pensiile de stat s-au imbunatatit , iar populatia era in curs de imbatranire.Increderea consumatorilor
Masoara: perceptia consumatorilor asupra bunastarii lor economice
Semnificatie: influenteaza planurile pe termen scurt de cheltuiere/ imprumutare/economisire
Prezentat ca: de obicei , indici
Pune accent pe: tendinte
Etalon: observarea modificarilor de directie
Publicat: lunar , o luna in intarziere

Prezentare generala
Probele obtinute prin intermediul studiilor asupra perceptiei consumatorilor sunt valoroase ca indicatori de prognoza.In general , cu cat consumatorii sunt mai optimisti , cu atat este mai probabil ca ai sa cheltuiasca mai multi bani.Aceasta stimuleaza cheltuielile de consum si productia economica.Mai mult , increderea consumatorilor face guvernul popular si ajuta la castigarea alegerilor.Este in consecinta o tinta implicita a politicii guvernamentale.
Studiile asupra increderii consumatorului sunt realizate de catre organizatii ale sectorului privat cum sunt Conference Board in Statele Unite ale Americii si Gallup in Marea Britanie.Rezultatele sunt prezentate sub forma de indici sau ca rapoarte procentuale.Tendintele manifestate de astfel de indici constituie un ghid al evolutiilor si politicilor economice viitoare.

Alti indicatori
Alti indicatori populari ai increderii consumatorului includ urmatoarele:
' Indicele saraciei I. Rata inflatiei preturilor du consum plus rata somajului
' Indicele saraciei II. Rata inflatiei preturilor de consum plus ratele anuale ale dobanzilor.
In fiecare caz , cu cat numarul obtinut este mai mare , cu atat se presupune ca sunt mai saraci consumatorii

 


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1307
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site