Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Definirea societatilor captive de asigurari

Asigurari+ Font mai mare | - Font mai micDefinirea societatilor captive de asigurari

O societate captiva de asigurari reprezinta acea companie de asigurari detinuta si controlata de societatea parinte care are un alt profil de activitate cu scopul de a realiza asigurarea riscurilor companiei parinte.O definitie care largeste sfera de activitate a societatilor captive de asigurari este ca aceasta reprezinta o filiala a unei companii ,folosita pentru asigurarea,reasigurarea riscurilor companiei parinte si/sau a asociatiilor acestuia .

Conceptul de societati captive de asigurari a aparut in Europa la inceputul anilor 1920 cand un numar restrans de corporatii europene au infiintat asemenea societati. In anii 1960 tarile europene au inceput sa interzica formarea captivelor in interiorul tarii in care functiona sediul principal al companiei parinte.Astfel mai multe corporatii din Marea Britanie au infiintat peste 200 de societati captive in paradisuri fiscale, Bermuda,Guernsey.

Societatile captive de asigurari pot fi organizate sub forma societatilor pe actiuni sau sub forma asociatiilor mutuale.

In stransa legatura cu denumirea de societati captive de asigurari sunt folosite notiunile de rent-a-captive,asociatii captive,brokeri pentru societati captive,cluburile de Protectie si Indemnizare(P&I),agentii captive,captive "Open Market",produse cu destinatie speciala (Special Purpose Vehicles),celule protectoare.

Conform unor specialisti din acest domeniu societatile rent-a-captive reprezinta o companie stabilita intr-un domiciliu offshore care isi inchiriaza capitalul ,surplusul si capacitatea legala de a desfasura activitatea de asigurare detinatorului de polite ,care nu este

actionar.

Asociatiile captive sau pool-uri captive sunt formate de societatile captive pentru a dispersa riscurile pe care le asigura.

Cluburile P&I sunt asociatii constituite pe baza principiului mutualitatii ,de catre armatori ,in scopul protejarii lor impotriva riscurilor pe piata traditionala a asigurarilor maritime.

Agentii captive sunt societati de asigurari detinute de catre brokeri de asigurari care reasigura o parte din riscurile asumate de pe piata traditionala a asiguratorilor.

Captivele "Open Market' reprezinta societati captive de asigurari care asigura riscurile companiei parinte,dar si riscurile altor companii care nu au calitate de actionar.

Special Purpose Vehicles (S.P.V)-produse cu destinatie speciala ,societati de asigurare care au ca unic scop reasigurarea unor riscuri specifice(catastrofe naturale),capitalul provenind de pe piata financiara,sub forma obligatiunilor pentru catastrofe(CAT bonds).

Celulele protectoare sunt detinute de catre o societate captiva de asigurari si reprezinta conturi pentru societati individuale in care activele si pasivele societatii in cauza sunt separate de cele ale celorlate societati.

Pentru buna functionare societatile captive de asigurari au nevoie de un program de fronting , acesta consta in faptul ca multe grupuri sau societati captive de asigurari din diferite tari ,datorita faptului ca legislatia din respectivele tari nu permite asigurarea riscurilor direct prin intermediul societatilor captive,folosesc un asigurator autorizat local pe pozitie de fronting.Societatile comerciale platesc prime societatii de fronting pentru asigurarea riscurilor, aceasta emite politele de asigurare iar varietatea serviciilor pe care le poate oferi societatea de fronting se negociaza si se reflecta in costul de fronting.Appleby Spurling &Kempe-Rent a Captive RevistedPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3803
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved