Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Piata reasigurarilor

Asigurari+ Font mai mare | - Font mai micPIATA REASIGURARILOR

1. Piata nationala a reasigurarilorEconomia romaneasca a inregistrat in 2007 o dezvoltare accelerata, reflectata prin cresterea Produsului Intern Brut (PIB) cu 8,3% fata de 2006, conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica. Principalii catalizatori ai dezvoltarii economiei romanesti au fost consumul final al populatiei, care a inregistrat o crestere reala cu 10,8% si formarea bruta de capital fix, in crestere reala cu 10,1%[1]. Totodata, rata inflatiei decembrie/decembrie a scazut cu 4,8 puncte procentuale, pana la 9,3% in 2007, in timp ce castigurile salariale nete s-au majorat, in medie, cu peste 23%. Dinamica indicatorilor macroeconomici a fost apreciata de agentiile de rating si Uniunea Europeana, factor ce a contribuit la obtinerea de catre Romania a statutului de economie de piata functionala. In acest context, piata asigurarilor s-a dezvoltat si consolidat intr-un ritm sustinut comparativ cu anii precedenti, contribuind in acest fel la progresul inregistrat, in ansamblu, la nivelul pietei financiar - bancare.

In Romania activitatea de asigurare se desfasoara in conformitate cu prevederile legale, de catre urmatoarele categorii de persoane juridice:

societati de asigurare, de asigurare-reasigurare si reasigurare;

brokeri de asigurare si/sau reasigurare.

Desi legea permite infiintarea de societati specializate numai pe reasigurare la ora actuala in tara noastra nu exista o asemenea societate. Toata activitatea de reasigurare se desfasoara la societatile de asigurare prin birouri, departamente sau divizii specializate pe reasigurare. Dezvoltarea sectorului de asigurare a dus implicit si la dezvoltarea reasigurarilor. Astfel un numar din ce in ce mai mare de societati de asigurare-reasigurare au apelat la reasigurare. In momentul de fata un numar de 36 de societati de asigurare-reasigurare au desfasurat activitate in cursul anului 2007, din care un numar de 8 societati nu au avut reasigurare.

Activitatea de reasigurare

Pentru diminuarea riscurilor asumate prin contractele de asigurare incheiate, asiguratorii cedeaza reasiguratorilor o pare din aceste riscuri.

Valoarea totala a primelor cedate in reasigurare, cumulat pentru asigurari generale si asiurari de viata, a fost de 1.724.888.654 lei, in crestere fata de anul 2006 cu 7,97%. Ponderea primelor cedate in reasigurare in volum total de prime brute subscrise in 2007, din ambele categorii de asigurare, a fost de 24,04%.

Volumul primirilor in reasigurare de catre reasiguratorii autohtoni a fost in valoare de 27.570.495 lei. Din acest volum total o suma de 27.5871 lei aferenta asigurarilor generale, in scadere cu 50.775.555 lei fata de anul 2006. Un numar de 12 reasiguratori au primit in reasigurare riscuri de la asiguratorii care au practicat asigurari generale.

Tabel 1. Principalii indicatori ai activitatii de reasigurare in 2007

Indicator

Asigurari de viata

(lei)

Asigurari generale (lei)

Total (viata si generale) (lei)

Prime brute subscrise

Primiri in resigurare

Comisioane platite pentru primiri in reasigurare

Prime cedate in reasigurare

Prime cedaate in reasigurare Comisioane primite pentru cedari in reasigurare

Asigurari generale. In sectorul asigurarilor generale, la data de 31.12.2007, un numar de 33 asiguratori au inregistrat un volum al primelor brute cedate de 1.682.447.754 lei (reprezantand 29,38% din primele brute subscrise), in crestere reala fata de 2006 cu 7,33%. In consecinta, gradul retinerii proprii, raportat de catre asiguratorii autohtoni la aceeasi data, a fosst de 70,62% din volumul primelor brute subscrise pentru asigurari generale.

Referitor la structura pe clase de asigurari generale a primelor brute cedate in reasigurare, ponderi semnificative au fost inregistrate la 3 clase de asigurare si anume:

- Clasa III-Asigurari de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare, cu un volum al primelor cedate de 738.149.18 lei, reprezentand 43,87% din total prime cedate pentru asigurari generale. Comparativ cu 2006, primele cedate in reasigurare la aceasta clasa au crescut in termeni reali cu 38,58%;

- Clasa VIII-Asigurari de incendiu si alte calamitati naturale, cu un volum al primelor cedate in reasigurare de 368.690.280 lei, reprezentand 21,91% din total prime cedate pentru asigurarile generale, in scadere reala cu 2,71%, fata de 2006.

- Clasa XIV-Asigurari de credite, cu un volum al primelor cedate de 21737.986 lei, reprezantand 12,70% din total.

Valoarea insumata a primelor cedate in reasigurare la aceste 3 clase de asigurare a fost de 1.320.577.452, reprezentand 78,49% din valoarea totala a primelor cedate pentru asigurari generale.

Se remarca faptul ca primele cedate in reasigurare penru asigurarile de credite au scazut in termeni reali cu 26,92% in 2007 fata de 2006.

Asigurari de viata. In sectorul asigurarilor de viata, in anul 2007 s-a inregistrat o valoare a primelor cedate in reasigurare de 42.440.900 lei, in crestere reala cu 41,51% faa de anul 2006.

Raportate la total prime brute subscrise din asigurarile de viata, primele cedate au reprezentat 2,93%. Astfel gradul retinerii proprii a asiguratorilor, pentru asigurarile de viata, a fost de 97,07% in 2007, nivel comparabil cu cel inregistrat in anul 2006, de 97,53%.

O pondere semnificativa in primele cedate in reasigurare la aceasta categorie (90,68%) a fost inregistrata la clasa I-Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare, pentru care au fost cedate in reasigurare prime in valoare de 38.485.214 lei, cu 28,32% mai mult decat in 2006, in termenii reali.

Situatiile privind primele brute cedate in reasigurare in 2007, aferente asigurarilor generale si respectiv de viata, sunt prezente in Anexele nr.10 si nr. 11 la prezentul Raport.

2. Piata internationala a reasigurarilor

Cresterea si diversificarea activitatii economice si implicit a schimburilor internationale de valori au dus la crearea si dezvoltarea unei piete active si concurente de asigurari si reasigurari. Asigurarile si reasigurarile sunt marcate de un grad ridicat de eterogenitate prin existenta unei mari diversitati de tipuri si categorii de afaceri. De aceea nu se poate vorbi de o singura piata a asigurarilor sau a reasigurarilor, ci de piete ale asigurarilor si reasigurarilor, fiecare dintre ele fiind individualizata prin preponderenta unor anumite tipuri de tranzactii, prin existenta unor anumite societati de asigurari si reasigurari.[2]

Cele mai reprezentative piete de reasigurare sunt concentrate in marile centre comerciale si financiare ale lumii unde se desfasoara majoritatea covarsitoare a afacerilor de asigurari si reasigurari internationale.

Cea mai veche si mai mare piata internationala de reasigurari este la Londra care detine pozitie de monopol si influenteaza mersul afacerilor, practica si conditiile de asigurare si reasigurare pe toate celelalte piete din lume. Aici activeaza un numar foarte mare de organizatii in care se desfasoara toate tipurile de afaceri de asigurari si reasigurari intalnite in lume, avand astfel caracterul unei piete combinate de asigurari si reasigurari. Cea mai puternica pozitie pe piata londoneza au detinut-o si o detin in continuare asociatiile de subscriitori individuali 'Lloyd's', impreuna cu sistemul lor foarte dezvoltat de brokeri ce formeaza ei insisi o piata de sine statatoare si care confera acesteia forta si unicitate. Piata londoneza a reasigurarilor este prin natura sa internationala deoarece sunt subscrise toate categoriile de reasigurari in toate metodele si formele cunoscute si concentreaza cea mai mare parte a reasigurarilor provenite de la companiile de asigurari din S.U.A., Japonia si pentru o mare parte a companiilor nationale de asigurari din tarile in curs de dezvoltare. In comparatie cu alte piete aici sunt concentrate cele mai mari tranzactii pentru acoperirea riscului de catastrofa, cu deosebire pentru transporturi maritime si aeriene.

Piata europeana a reasigurarilor este concentrata in principal in Germania (unde functioneaza prima companie de asigurari din lume, Cologne Reinsurance infiintata in anul 1846), Elvetia (Zurich) si Franta (Paris), toate celelalte tari vest europene desfasoara activitati de reasigurare dar de o intensitate mai mica in comparatie cu cele de mai sus. In aceste tari, reasigurarile sunt efectuate preponderent de catre societatile profesionale de reasigurari. Reasiguratorii europeni subscriu toate categoriile de riscuri in mod direct sau prin brokeri care, cu mici exceptii, pe aceasta piata au un rol mult diminuat in comparatie cu alte piete. Aici se practica reasigurarea proportionala care a capatat in ultimii ani o tot mai mare importanta.

Piata Statelor Unite ale Americii este caracterizata prin dimensiunile foarte mari ale pietei interne a asigurarilor, care a incurajat dezvoltarea unei vaste si foarte puternice piete a reasigurarilor interne. Aici activeaza companii de reasigurari interne, companii reprezentative ale reasigurarii din intreaga lume, precum si case specializate de brokeraj.

O alta piata reprezentativa este cea a Japoniei. Ea ofera capacitatea interna maxima pentru orice risc sau clasa de riscuri si este caracterizata printr-o mare stabilitate. Intrarea pietei japoneze in tranzactii de reasigurari internationale a inceput odata cu dezvoltarea schimburilor reciproce dintre companiile japoneze si cele straine.

Referitor la pietele internationale din tarile in curs de dezvoltare, in ultimul timp, reasigurarile au capatat amploare in America Latina si in Africa, existand reticente datorita instabilitatii politice din aceste zone. In aceste tari reasigurarile internationale au contribuit la dezvoltarea si extinderea pietelor nationale de asigurari.

Un volum mult mai mic de afaceri de reasigurare se desfasoara pe pietele nationale de reasigurari. Acestea sunt foarte diferite de la o tara la alta in functie de politica economica a guvernului respectiv, de reglementarile in vigoare, de volumul si structura comertului in zona, de piata asigurarilor, precum si de volumul si tipurile de tranzactii. In unele tari, asigurarile sunt monopol de stat, protectia prin reasigurare facandu-se la companii din alte tari (tarile latino-americane, unele tari arabe, africane si subcontinentul indian). Fostele tari comuniste din Estul Europei se incadrau in aceeasi categorie, dar, in prezent, legislatia lor economica este in schimbare, afectand si domeniul asigurarilor si reasigurarilor.

Piata reasigurarilor contine in mod obligatoriu doua componente cererea si oferta de reasigurare, respectiv cumparatorii si vanzatorii de reasigurari.

Principalii cumparatori de reasigurari pe aceasta piata sunt:

a) Companiile de asigurari sunt principalii cumparatori de reasigurari pe piata internationala a reasigurarilor. Ele grupeaza mai multe polite de asigurare dupa criteriul naturii si marimea riscului preluat de la asiguratii sai si cedeaza sub forma unei singure oferte unei companii de reasigurare o anumita cota din riscul (riscurile) respectiv.

b) Companiile captive de asigurari constituie o categorie aparte a cumparatorilor de reasigurari care au cunoscut o dezvoltare deosebita in perioada postbelica odata cu formarea marilor companii industriale si comerciale. Ce sunt aceste companii? Compania captiva de asigurari este o companie detinuta sau controlata de o alta intreprindere al carei obiect de activitate este, in primul rand, acoperirea necesarului de asigurari si in al doilea rand, efectuarea de operatii pe piata. Alti autori le considera ca o forma de 'autoasigurare oficializata' sau 'companii de asigurari sau reasigurari detinute sau contractate de o societate, cu alta activitate decat de asigurari, create in principal pentru a asigura sau reasigura riscurile societatii mama sau ale filialelor acestora' . Obiectul lor de activitate il constituie asigurarile si reasigurarile de bunuri din ramuri ca: petrochimie, siderurgie, energetica, industrie alimentara, transporturi si mai putin in domeniul bunurilor de consum si industriale, constructii.

(c) Societatile specializate de reasigurari apar in principal, in calitate de vanzatori, de ofertanti ai tranzactiilor de reasigurare. Atunci cand ele procedeaza la retrocedarea unei parti din tranzactia initiala de reasigurari apar in calitate de cumparatori de reasigurare, avand la baza aceleasi motive pe care le are si asiguratorul direct atunci cand solicita reasigurarea.

(d) Companiile de stat de asigurari si reasigurari. Dimensiunile lor sunt reprezentative in special in tarile in care asigurarile sunt monopol de stat (Brazilia, Chile, Argentina etc.). Prin activitatea de cedare de riscuri in reasigurare, companiile de stat pot apare de cele mai multe ori ca mici cumparatori de reasigurari din tarile lor ce actioneaza pe piata internationala a reasigurarilor si pot exercita o influenta mai mare decat a companiilor individuale private. Companiile de stat de reasigurare apar in postura de cumparatori de reasigurare in cazul retrocedarii unei parti din riscurile preluate, iar activitatea lor urmeaza practicile de reasigurare si retrocesiune ale companiilor private de reasigurare cu unele restrictii impuse de legislatia tarii de origine.

(e) Poolurile de subscriere reprezinta o categorie distincta a cumparatorilor de reasigurare. Dupa spatiul geografic in care isi desfasoara activitatea poolurile sunt:

nationale, care se ocupa cu mobilizarea capacitatii de asigurare directa a marilor riscuri (spre exemplu, poolul de asigurari atomice din Marea Britanie);

regionale, care au cunoscut o extindere remarcabila in multe parti din lume (exemplu cele trei pooluri de Cooperare Regionala pentru Dezvoltare alcatuite din membrii Turciei, Iranului si Pakistanului).

Activitatea poolurilor este coordonata de o companie agreata de toti membrii sai care isi asuma rolul de 'leader'. Ele practica reasigurarile numai pentru protectia impotriva unor catastrofe naturale ce pot provoca pierderi uriase pentru membrii sai.

Vanzatorii de reasigurari sunt acele companii de reasigurare care primesc (accepta) riscuri in reasigurare in schimbul primelor de reasigurare, devenind reasiguratori. Societatile care apar pe piata internationala a reasigurarilor in aceasta postura sunt:

Companiile profesionale de reasigurari sunt societati specializate de reasigurari si reprezinta categoria principala de reasiguratori prezenti pe piata internationala.

b) Corporatia Lloyd's. Aceasta nu este o societate propriu-zisa de asigurare, ci o comunitate de subscriitori, in cadrul careia fiecare dintre membrii ei se obliga personal. Corporatia Lloyd's nu efectueaza, asadar, asigurari in nume propriu si nici nu-si asuma raspunderi pentru asigurarile incheiate de membrii sai, ci se margineste sa puna la dispozitia acestora birourile necesare pentru incheierea asigurarilor, sa controleze solvabilitatea fiecaruia dintre ei, iar prin intermediul adunarii anuale a Lloyd's intocmeste reguli pentru incheierea contractelor de asigurari de catre membrii corporatiei si verifica regularitatea operatiilor incheiate.

(c) Companiile de asigurari directe, dupa unele opinii, se considera ca desfasoara un volum de reasigurari mult mai mare decat companiile profesionale. In aceasta activitate nu exista o practica uniforma: ele adopta atitudini si tendinte foarte diverse in functie de dimensiunile lor, de tipurile de riscuri, de formele de contractare a reasigurarilor, astfel incat nu se poate face o generalizare a comportamentului lor in privinta reasigurarilor. Ele prevad in structura lor organizatorica un departament specializat care se ocupa de primiri (sau cedari) de reasigurari.

(d) Agentiile de subscriere sunt folosite ca o legatura intre companiile cedente si reasiguratori in cazul in care una dintre parti nu este reprezentata pe piata. De obicei, ele sunt solicitate de catre companiile cedente, iar pentru serviciile prestate sunt remunerate prin doua metode distincte sau prin combinarea lor, respectiv perceperea unui comision asupra primelor sau prin impartirea intr-o proportie convenita a profitului realizat din afacere. Ele apar in calitate de vanzatori de reasigurare in masura in care sunt solicitate de companiile cedente pentru a li se gasi cei mai potriviti reasiguratori pentru riscurile pe care ei doresc sa le cedeze. In general, agentiile de subscriere sunt specializate in anumite clase de afaceri, iar subscriitorii sai sunt recunoscuti pe piata ca experti.

(e) Corporatiile de stat de asigurari si reasigurari au o activitate specifica in fiecare tara. Si in tarile in care sistemul de asigurare si reasigurare nu este monopol de stat exista reglementari diferite referitoare la anumite obligatii ale companiilor privind asigurarile si reasigurarile.

(f) Poolurile de asigurari si reasigurari. Ca vanzatori de reasigurari, poolurile s-au constituit pe baza locala si regionala, sub forma unor asociatii conduse de unul din membrii sau ca o companie separata de reasigurare in care membrii sai sunt actionari. Formarea de pooluri cu caracter regional a fost si este incurajata de diferite organizatii internationale, deoarece prezenta lor este considerata ca o modalitate remarcabila si deosebit de eficienta de dezvoltare a unor piete in tarile in curs de dezvoltare si de reducere a costurilor valutare determinate de operatiunile de reasigurare si pe alte piete. Poolurile de reasigurari s-au format in Asia, America Latina, Caraibe. Desi in ultimii ani s-a produs o explozie a acestor pooluri regionale, volumul afacerilor pe care ele il incheie este mic in raport cu dimensiunile pietei internationale a reasigurarilor.

In tabelul 2. si figura 1. prezint un clasament cu primele cinci societati de reasigurari. Clasamentul a fost realizat dupa nivelul primelor subscrise pentru anul 2007.

Tabelul 2. Clasamentul primelor cinci societati de reasigurare din lume, dupa nivelul primelor subscrise.[6]

Nr.

Societate

Tara

Prime subscrise

- EUR -

Munich Re.

Germania.

General Re.

USA

Hannover Re.

Germania

Allianz AG.

Germania

Converium

Elvetia

Din tabelul 2. si figura 1. se poate vedea cum clasamentul este dominat de societatile din Germania, din cinci societati 3 sunt germane, una din SUA si una din Elvetia. Societatea Munich Re. este o societate cu traditie pe piata germana si a avut subscrieri aproape de trei ori mai mari decat celelalte societati. General Re. si Hannover Re. sunt la o diferenta foarte mica una de cealalta.

Figura 1. Primele cinci societati de reasigurare din lume, dupa nivelul primelelor subscise in procente.

Bibliografie selectiva

1. C.Bennet, Dictionar de asigurari, Editura Trei, Bucuresti, 2002;

2. Gheorghe Bistriceanu, Asigurari si reasigurari in Romania, Editura Universitara, 2006;

Iulian Vacarel, Florin Bercea, Asigurari ti reasigurari, Editura Expert, Bucuresti 2007.

4. Marinica Dobrin, Paul Tanasescu, Teoria si practica asigurarilor, Editia a II-a, revizuita si imbunatatita, Editura Economica, Bucuresti, 2003;

5. Titel Negru, Asigurari si reasigurari, sinteze si aplicatii, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2003;

6. Marinica Dobrin, I. Galiceanu, Asigurari si reasigurari, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2003;

XXX C.S.A. Raport privind activitatea desfasurata si evolutia pietei de asigurari in anul 2008, Bucuresti, 2009

Legislatie

Legea nr. 76 din 12 martie 2003 pentru modificarea si completarea Legii nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, Monitorul Oficial nr.193 din 26 martie 2003;

Legea nr. 172 din 14 mai 2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania;

Legea 403/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor;

Ordonanta de urgenta nr. 61 din 23 iunie 2005 pentru modificarea si completarea legii nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romaniawww.insse.ro

Marinica Dobrin, I. Galiceanu, Asigurari si reasigurari, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2003, pg.105.

C.Bennet, Dictionar de asigurari, Editura Trei, Bucuresti, 2002, pg.50.

Captive Insurance Company Directory, Darieu, CT: Risk Planning Groop, 2007.

Titel Negru, Economia asigurarilor, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2002, pg.152.

sursa: www.reinsurancemagazine.comPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1568
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved