Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


PREZENTARE ALLIANZ-TIRIAC ASIGURARI S.A.

Asigurari+ Font mai mare | - Font mai micPrezentare Allianz-Tiriac Asigurari S.A.

Allianz la nivel international

Grupul Allianz s-a infiintat in anul 1890 in Germania, la Berlin, cand la initiativa lui Carl Thieme si Wilhem Finck se infiinteaza compania de asigurari Allianz. Cei doi si-au manifestat dorinta de expansiune inca de la inceput, astfel ca in 1893 s-au extins in Anglia. In ciuda celor doua razboaie mondiale, cei doi nu s-au dat batuti, in 1949 s-au mutat la Munchen (in aceasta localitate se afla si acum sediul central), iar, incepand cu 1974, Allianz s-a extins in Olanda, Spa-nia, Brazilia, in 1976, in SUA, in 1984, in Italia, in 1989, in Franta, in 1990, in Ungaria. Anul 1999 este anul in care Asia face cunostinta cu numele Allianz.Allianz este astazi unul dintre cele mai mari grupuri financiare din lume. In anul 2004, la nivel consolidat, Grupul a realizat venituri totale de 96,9 miliarde de EUR.

Grupul Allianz este organizat pe principiul descentralizarii si cuprinde 700 de societati afiliate din 3 mari domenii de activitate:

Asigurari (ex.: Allianz AG, Cornhill Insurance, Allianz Tiriac Asigurari S.A., Elvia, Euler, Hermes);

Banci (Dresdner Bank);

Investitii (Pimco, Allianz Investment Bank, Allianz Global Investors).

Transferul masiv de cunostinte a constituit mereu un avantaj atat pentru societatile din cadrul grupului, cat si pentru clientii acestuia.

Sloganul "Allianz este aici pentru a ramane !" are la baza faptul ca Allianz a urmat, de la inceput, o politica de globalizare. Acest lucru se poate observa din faptul ca, in prezent, se afla in peste 70 de state din intreaga lume si nu s-a retras din nici o tara in care a realizat investitii.

In ceea ce privesc veniturile Grupului Allianz, ele au fost intr-o continua crestere de la un an la altul. Aceste cresteri s-au datorat in primul rand calitatii serviciilor pe care le ofera Allianz. Pentru aceasta este suficient sa mentionam: despagubirile platite in 2001, ca urmare a atentate-lor teroriste de la World Trade Center, in valoare de aproximativ 1mld USD, despagubirile platite in 2002 ca urmare a inundatiilor Dunarii, in valoare de 710 mil EUR. Toate aceste plati au insemnat pentru Allianz, in acelasi timp, si o certificare reala, privind integritatea companiei.

Domeniile de interes ale grupului Allianz presupun (cei 3 "P"):

Protectie (asigurari non-viata);

Planificare (asigurari de viata si sanatate);

Performanta (administrarea activelor si servicii bancare).

Structura veniturilor pe aceste domenii de activitate scoate in evidenta faptul ca asigurarile de viata genereaza mai mult de din veniturile Grupului Allianz:

Veniturile din asigurarile generale / 2006 erau de 44.8 miliarde Euro;

Veniturile din asigurarile de viata / 2006 erau de 45.2 miliarde Euro.

Activele in administrarea Allianz / 2006 erau de 1,100 miliarde Euro crescand, in anul 2007, la valoarea de aproximativ 1,300 miliarde Euro.

Veniturile din prime inregistreaza cresteri de la un an la altul: 75.1 miliarde Euro /2001, 82.6 miliarde Euro/2002, 85 miliarde Euro/2003, peste 89 miliarde Euro/2004.

Pe fiecare dintre segmentele de activitate pe care opereaza Allianz Group a capatat recu-noasterea internationala pentru profesionalismul si expertiza reprezentantilor sai, pentru sigu-ranta financiara a afacerilor pe care le deruleaza. Acesta se mentine in top prin contributia si im-plicarea celor peste 170.000 angajati.

Printre marii clienti la nivel de grup se regasesc nume sonore din piata mondiala precum: Lufthansa, CNN, Pirelli, Mercedes, Reebok, Levi's, Hotelul Burj al Arab din Emiratele Arabe Unite, Opera din Frankfurt, etc.

Grupul Allianz, s-a implicat in asigurarea si sponsorizarea productiilor cinematografice (Indiana Jones), a aeroportului din Hong Kong; este partener formula 1 (al echipei BMW Williams), a construit stadionul Allianz Arena in Munchen, ca simbol pentru orasul natal.

Momentul pornirii activitatii a coincis doar cu lansarea asigurarilor generale, asigu-rarile de viata fiind puse la dispozitia clientilor doar in anul 1922. In prezent, se ofera celor peste 60 de milioane de clienti, o gama variata de servicii integrate (bank-assurance).

Allianz este unul dintre cei mai solid capitalizati furnizori de servicii financiare din lume, in ciuda volatilitatii mediului economic si financiar international. Cele mai importante agentii inter-nationale de rating confirma acest lucru ]

Allianz in Romania

Originile acestei companii se afla in august 1994, cand, pe piata asigurarilor din Romania isi face aparitia societatea privata "Asigurari Ion Tiriac" - ASIT. O companie foarte dinamica deoarece in scurt timp, in 1998, ajunge lider intre asiguratorii privati din Romania.

In 1999, Grupul Allianz AG, intra pe piata asigurarilor din Romania, prin intermediul companiei de asigurari Allianz Romania. Intentia lor nu era de a o lua de la inceput, ci de a cumpara o companie ce functiona deja in piata, o companie ce avea dezvoltata o retea teritoriala si personal bine pregatit din punct de vedere profesional.

In august 2000, achizitioneaza 51% din actiunile ASIT, noua companie numindu-se Allianz-Tiriac Asigurari SA. Dezvoltata pe platforma Asigurari "Ion Tiriac" (ASIT), societa-tea imbina experienta si profesionalismul angajatilor sai cu know-how-ul, puterea financiara si renumele Grupului Allianz.

Din acest an, Allianz-Tiriac Asigurari s-a facut remarcata in piata prin cresterea incasarilor, uneori aproape cu 100% de la un an la altul, precum si a serviciilor oferite. Devenind membru al celui mai mare grup de asigurari din Europa, Allianz-Tiriac si-a asigurat accesul la o serie de avantaje competitive unice pe piata locala care constituie garantia unei dezvoltari viitoare sa-natoase si durabile.

Allianz este cel mai important grup international de asigurari din zona Central si Est-Europeana, detinand o cota de piata regionala de aproximativ 11%.

Societatea Allianz-Tiriac Asigurari S.A. numara in prezent mai mult de 1000 angajati, dez-voltand, totodata, o retea de distributie formata actualmente dintr-un numar de peste 500 con-sultanti financiari asigurari de viata, respectiv aproximativ 3600 agenti de vanzari. Societatea opereaza printr-o retea de 181 unitati ce acopera intreg teritoriul tarii, cuprinzand de 41 de su-cursale si 117 agentii si puncte de lucru.

Allianz-Tiriac se adreseaza clientilor prin intermediul a 4 canale de distributie: compo-zit, specializat life, banca si brokeri.

Asigurarile de viata au fost lansate in august 2001, moment in care s-a vandut si prima polita de asigurare de viata. Inceputul a fost modest, prima forma de asigurare vanduta fiind cea de tip unit linked: Aliat. De-a lungul timpului, oferta de asigurari de viata a companiei s-a imbunatatit, aparand si alte produse de asigurari (cele traditionale si clauzele suplimentare), ulti-ma "revizie generala" avand loc in anul 2004.

In prezent, Allianz Tiriac Asigurari SA ofera clientilor urmatoarele categorii de produse:

   INVESTITIE: asigurarea de viata de tip unit-linked (ALIAT);

   ECONOMISIRE: asigurarea mixta de viata (PARTENER);

   PROTECTIE: asigurarea temporara de viata (TLF, TLI);

   Planuri financiare pentru COPII: asigurarea de viata (START);

   BENEFICII  pentru angajatii companiilor: asigurarea de viata de grup.

Cresterea accentuata a veniturilor din prime de asigurari de viata s-a realizat in conditiile promovarii, cu consecventa, a unei politici prudentiale ] ce garanteaza un nivel superior al indicatorilor de siguranta financiara. Acest lucru inseamna ca au fost atrasi tot mai multi clienti, ceea ce se poate traduce intr-o incredere tot mai mare in serviciile pe care acestia le ofera. Com-pania Allianz Tiriac Asigurari SA este cunoscuta in piata pentru promptitudinea manifestata la plata despagubirilor (maxim 15 zile lucratoare).

Increderea este construita pe trei piloni:

increderea in vanzator (printr-o atitudine adecvata in procesul vanzarii);

increderea in compania cu care incheie un contract (prin soliditatea, stabilitatea si pute-rea financiara a companiei AZT);

increderea in produsul achizitionat (prin solutii care sa raspunda problemelor cu care se pot confrunta clientii).

Tipuri de asigurari generale oferite de Allianz-Tiriac:

Asigurarea cladirilor impotriva riscurilor: incendiu, cutremur, inundatie, dis-trugere, avariere etc.;

Asigurarea bunurilor impotriva riscurilor: incendiu, furt, distrugere, avariere;

Asigurarea Persoanelor pentru deces si invaliditate permanenta, ca urmare a unui accident;

Asigurarea CASCO a autovehiculelor, ce acopera riscul de avariere si furt;

Asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, pentru pagube cauza-te tertilor prin accidente de autovehicule (inclusiv CARTEA VERDE);

Asigurarea culturilor, impotriva riscurilor de incendiu, ploi torentiale, furtuna, grindina etc.;

Asigurarea animalelor si pasarilor pentru accidente si boli;

Asigurarea de raspundere civila, care acopera pierderile banesti ce trebuie suportate de asigurat, ca urmare a prejudicierii unei terte persoane.

Rezultate obtinute de Allianz-Tiriac, in anii

Realizarile companiei in anul financiar 2006 si rezultatele preliminare din 2007 confirma capacitatea Allianz-Tiriac de a se dezvolta organic si profitabil, chiar in conditiile in care com-plexul de factori specifici mediului de afaceri in domeniul asigurarilor nu a fost favorabil din ca-uza daunelor mari din trimestrele 3 si 4 (92% fata de 65% in anul precedent) ce au determinat practic, injumatatirea profitului.

Rezultate financiare obtinute in anul 2006

Primele brute subscrise de Allianz-Tiriac pe parcursul anului cumulat din ac-tivitatile de asigurari generale si de viata, au atins valoarea de 916,70 milioane Lei, evidenti-ind o crestere de fata de anul anterior.

In valoare absoluta, veniturile companiei din activitatea de baza s-au majorat cu 157 milioane Lei, adica echivalentul a aprox. 40 milioane de Euro. Allianz-Tiriac ramane liderul pietei asigurarilor din Romania, cu o cota de piata situata in jurul a

Rezultatele financiare auditate confirma obtinerea unei rate a profitului mult superioara mediei inregistrata la nivelul pietei asigurarilor. In anul 2006, randamentul capitalurilor proprii a depasit , Allianz-Tiriac Asigurari realizand un profit net de peste 56 milioane de Lei peste 15 milioane de Euro, la cursul de schimb actual).

Conform deciziei actionarilor Allianz-Tiriac Asigurari, aproximativ jumatate din profitul net realizat de companie in 2005 va fi utilizata pentru finantarea proiectelor de dezvoltare

Principala sursa a profitului net inregistrat de Allianz-Tiriac ramane activitatea de baza. Reflectand proportia volumului de afaceri derulate pe fiecare dintre cele doua segmente de pia-ta, atat operatiunile de asigurari generale, cat si cele de asigurari de viata au generat profit.

Activitatea de asigurari non-viata a inregistrat un rezultat tehnic pozitiv, chiar daca mediul de afaceri specific acestor operatiuni nu a fost favorabil. Anul 2006 a reconfirmat, tendinta de crestere a daunalitatii pe clasele de asigurari auto RCA si Casco), ce se manifesta din ce in ce mai pregnant. Practic, pe parcursul ultimilor ani, portofoliul asigurarilor auto la nivelul in-tregii piete a inregistrat, pe de o parte, o crestere importanta a frecventei daunelor auto, iar pe de alta parte o majorare a nivelului daunei medii intamplate.

In plus, s-a dovedit a fi un an in care producerea riscurilor de inundatii pe arii extinse a ridicat rata daunei, nu doar pe segmentul asigurarilor de bunuri si proprietati, ci inclusiv la nivelul portofoliilor de asigurari casco. In urma dezastrelor produse de inundatiile din cursul anului trecut, Allianz-Tiriac Asigurari a avizat daune in valoare de peste 3,5 milioane de Euro, din care doua treimi aferente despagubirilor pentru bunuri si proprietati si o treime in contul daunelor acoperite de politele Casco emise de companie.

Sub aspectul dimensiunii afacerilor derulate pe segmentul asigurarilor generale, Allianz-Tiriac Asigurari isi mentine pozitia de lider de piata (cu o cota estimata la 19,74 % inregistrand in anul 2006 un nivel al primelor brute subscrise de 916,70 mil. RON, cu 114,7 milioane mai mult decat cu un an inainte.

Activitatea derulata de companie in anul 2006 nu a adus modificari substantiale in ceea ce priveste structura portofoliului de asigurari generale ]

De altfel, pe fiecare dintre clasele de asigurari generale, Allianz-Tiriac se dovedeste a fi un jucator important.

Pe segmentul asigurarilor de viata, veniturile Allianz-Tiriac Asigurari continua sa inregis-treze o dinamica accelerata, primele brute subscrise atingand nivelul de 69.15 milioane Lei, cu o crestere (2005 fata de 2004) de . Aproximativ din aceste venituri reprezinta prime aferente politelor noi emise in cursul ultimului exercitiu financiar incheiat.

Aceste evolutii pozitive confirma succesul programelor de restructurare a fortei de vanzari lansate in urma cu doi ani, aplicarea lor ducand la o imbunatatire a ratei persistentei personalu-lui specializat in vanzarea politelor de asigurari de viata, la cresterea productivitatii si, nu in ulti-mul rand, la ridicarea calitatii procesului de vanzare.

Rezultatele inregistrate evidentiaza capacitatea Allianz-Tiriac de a fructifica avantajul ope-rarii, concomitent, atat pe segmentul asigurarilor de viata, cat si pe cel al asigurarilor generale.

Si pentru anul 2006 se evidentiaza continuarea tendintei de diversificare a portofoliului pe segmentul asigurarilor de viata, in conditiile in care, in permanenta, a crescut flexibilitatea ofer-tei puse la dispozitia clientilor de catre Allianz-Tiriac Asigurari. Ponderea produselor tip unit-linked (cu componenta investitionala) s-a redus in 2006 pana la 65%, dupa ce cu un an inainte aceste polite generau aproape 80% din veniturile anuale ale companiei.

Rezultate preliminare pentru anul 2007

In ceea ce priveste activitatea derulata in primul trimestru al anului 2007 veniturile din pri-me brute subscrise au evidentiat o scadere, dar asigurarile de grup au redresat situatia la nive-lul de 25 mil.Euro ce a facut posibila o crestere de 13 % per total, redresandu-se la 6.5 mil. Euro, comparativ cu 3.5 mil.Euro in primul trimestru din 2006. In schimb, primele brute sub-scrise pe clase de asigurari de viata traditionale s-au redus la un nivel de 1.8 milioane Euro.

Aceasta evolutie pozitiva: in valoare absoluta, asigurarile generale au inregistrat o crestere de aproape 50 milioane de Lei, comparativ cu cele aproximativ 35 milioane Lei reprezentand prime de asigurari de viata subscrise in trimestrul I al anului 2006.

Cumulat pe primele noua luni Allianz-Tiriac a subscris prime brute pe asigurari de viata de 22 mil.Euro cu 10% mai mult ca in perioada similara a anului 2006. Rata daunei a avut o scadere de la 39% la 35%. Estimarea companiei este ca veniturile din asigurari de viata sa fie, in 2007 la nivelul de 30 mil.Euro prime brute.

Cristian Constantinescu a reconfirmat interesul pentru extinderea activitatii pe viitoarea piata a fondurilor de pensii administrate privat. In acest sens, in cadrul Allianz-Tiriac Asigu-rari functioneaza deja un departament special creat pentru a monitoriza indeaproape evolutia cadrului legislativ specific, pentru a evalua oportunitatile si necesitatile infiintarii unei societati de administrare a pensiilor. Totodata, actionarii Allianz-Tiriac si-au exprimat sprijinul pentru sustinerea eforturilor de pregatire a lansarii unui asemenea proiect.

Analiza financiara a companiei pe baza ratelor de struc-tura si de rentabilitate, in perioada 2003-2005 de lansare reala a asigurarilor de viata in Romania

In cadrul Anexei 2 a prezentei lucrari, va fi prezentata, sub forma tabelara si grafica anali-za financiara a companiei Allianz-Tiriac Asigurari S.A., pe baza datelor puse la dispozitie (publice) prin bilanturile contabil si functional pe trei ani consecutivi, ca baza a deciziilor privind tacticile de dezvoltare a segmentului asigurarilor de viata in cadrul strategiei generale a companiei

Tabelele si graficele anexate sunt prezentate, in ceea ce priveste structura si componenta lor, in cele ce urmeaza:

Bilantul contabil comparat, pe anii 2003, 2004 si 2005 2 pag.;

Dinamica ratelor privind structura Activului si Pasivului . 5 pag.;

Ratele de structura, Activ si Pasiv .    1 pag.;

Bilantul FUNCTIONAL comparat, pe anii 2003, 2004 si 2005 1 pag.;

Bilantul FINANCIAR comparat, pe anii 2003, 2004 si 2005 . 1 pag.;

RATELE DE RENTABILITATE pentru principalii indicatori economici .    3 pag.

Concluziile specifice, interpretarea indicatorilor si analiza propriu-zisa sunt sintetizare in cadrul tabelelor din Anexa 2, motiv pentru care nu le vom mai relua in cele ce urmeaza. Esential este faptul ca, in urma analizei, pe date concrete si reale, se constata ca Allianz-Tiriac Asigurari S.A. are o evolutie "sanatoasa" din punct de vedere financiar, fiind capabila sa se adapteze chiar si socurilor posibile in cadrul economiei romanesti.

Se constata, de asemenea, situarea pe un trend crescator accelerat a volumului si profitabilitatii aigurarilor de viata in cadrul structurii de activitati a companiei, fapt ce face oportuna sustinerea in continuare a dezvoltarii segmentului respectiv.

Prezentarea produselor de asigurari de viata

Notiuni de baza

Intotdeauna intr-un contract de asigurare sunt implicate mai multe persoane. Acestea sunt:

Asiguratorul - Allianz-Tiriac Asigurari S.A.;

Contractantul - Persoana fizica sau juridica ce detine toate drepturile si obligatiile con-tractuale pe parcursul existentei unei polite de asigurare de viata;

Asiguratul - Persoana pentru a carei viata se incheie polita de asigurare;

Beneficiarul - Persoana catre care Asiguratorul va face plata indemnizatiilor in cazul decesului Asiguratului sau la maturitatea contractului. Pot fi desemnati in doua situatii: la deces si la maturitatea politei. Pot fi unul sau mai multi, si pot fi schimbati oricand;

Prima de asigurare - Suma platita Asiguratorului in schimbul protectiei pe care acesta o ofera Asiguratului. Poate fi platita esalonat (in rate lunare, trimestriale, semestriale, anuale) si in mod unic. Perioada de gratie la primele de asigurare este de 60 de zile. In aceasta perioada Allianz-Tiriac acopera riscurile asigurate prin polita de asigurare;

Suma asigurata - Suma care se refera la acoperirea oferita prin asigurarea de viata;

Polita de asigurare - Document ce atesta existenta unui contract de asigurare de viata;

Durata contractului - Perioada de valabilitate a unui contract de asigurare de viata;

Interesul asigurabil - Tocmai pentru ca asiguratul, contractantul si beneficiarii pot fi persoane diferite, asiguratorul va fi foarte atent la cine are interes in plata primei de asi-gurare (contractant) si incasarea despagubirii (beneficiari). Practic verifica motivele pentru care se incheie asigurarea de viata, deoarece se considera ca contractantul si be-neficiarii au ceva de pierdut daca asiguratul moare (de ex. venitul asiguratului) si au de castigat daca acesta ramane in viata (de ex. pensia suplimentara). Din acest motiv, veri-ficarea interesului asigurabil reprezinta cerinta obligatorie de existenta a unui contract de asigurare de viata. Mai este considerat ca modalitate de protectie a vietii asiguratului.

Asigurarile de viata traditionale

Asigurarile cu termen fix ]

Sunt cele mai simple forme de asigurare deoarece prin aceste polite se platesc indemnizatii de asigurare numai daca se produce evenimentul asigurat. Tot mai multe persoane fizice si juri-dice, contracteaza credite bancare ce trebuie garantate cu polite de asigurare de viata. Din acest motiv spunem ca sunt forme de protectie financiara pe termen lung, ce ofera o suma asigu-rata garantata la producerea evenimentului asigurat. Pot fi incheiate pe toata durata creditului.

Term Life Flexible (TLF) este prima forma de asigurare din aceasta categorie.

Riscul asigurat este decesul din orice cauza (accident si/sau boala) a persoanei asigurate. Acoperirea oferita de Allianz este valabila oriunde in lume.

Polita intra in vigoare dupa ce are loc procedura de "underwritting". Daca, se produce evenimentul asigurat pe perioada de valabilitate mentionata, beneficiarii vor incasa suma asigu-rata. Daca nu, la finalul perioadei beneficiarii nu vor incasa nimic.

Suma Asigurata se alege de catre asigurat, in functie de motivul pentru care se incheie asi-gurarea (protectia familiei in caz de deces al persoanei asigurate, cesiune bancara, protectia afa-cerii, etc.).

Limita maxima este 80.000 Euro (sumele mai mari vor fi cedate in reasigurare, aceste polite se vor emite de la Munchen).

Dupa ce a fost stabilita, nu este obligatoriu ca "Suma Asigurata" sa ramana fixa. Ea poate fi crescuta optional, la aniversare, cu un procent cel putin egal cu 5%. Evident, va creste si pri-ma de asigurare. Daca se doreste cresterea SA, Asiguratorul are dreptul de a reinitia procedurile de subscriere a riscului.

Prima de asigurare, in baza acestui contract, se poate plati doar esalonat (cu frecvente anuale, semestriale, trimestriale, lunare). Frecventa de plata a primei se poate modifica la ani-versarea politei. La frecventele mici de plata se acorda reduceri ale primei anuale: la plata anuala de 10%, la plata semestriala de 6.5%, iar la plata trimestriala de 5%.

Limita minima a primei de asigurare este de 95 Euro, insa poate fi modificata in timp. Daca la aniversare, prima esalonata devine mai mica decat valoarea minima a primei in vigoare in acel moment, contractantul este obligat sa creasca prima pana la noua valoare minima stabili-ta. Daca prima nu este platita pana la scadenta, contractul intra in perioada de gratie, de 60 zile. In aceasta perioada, asiguratul nu poate solicita modificarea sumei asigurate, a primei sau a ris-curilor asigurate. Daca la finalul perioadei de gratie nu se platesc primele aferente, polita se rezi-liaza si nu mai poate fi repusa in vigoare.

Polita de asigurare se poate incheia pe o perioada intre 5 si 30 de ani. Durata contractului nu se poate modifica.

Pentru ca o persoana sa beneficieze de o astfel de asigurare trebuie sa indeplineasca crite-riul de varsta impus. Compania impune o limita de varsta cuprinsa in intervalul 18 - 60 de ani. Polita expira obligatoriu in momentul in care persoana implineste 65 de ani.

Contractantul poate fi orice persoana fizica sau juridica.

Beneficiarul este persoana sau persoanele desemnate sa incaseze indemnizatia de asigurare in caz de producere a riscului asigurat. Contractantul poate desemna unul sau mai multi be-neficiari precum si procentul platibil fiecaruia dintre acestia. Daca nu sunt mentionati benefi-ciarii, atunci cei ce vor incasa indemnizatia vor fi mostenitorii legali ai asiguratului.

Contractantul poate modifica oricand inaintea producerii evenimentului asigurat, atat be-neficiarii, cat si cota din indemnizatia aferenta fiecaruia. In astfel de situatii trebuie sa existe obligatoriu consimtamantul scris al asiguratului.

Asigurarea temporara de viata cu emitere imediata (TLI)

Este o particularitate a TLF-ului, pentru ca se incheie numai in situatiile cand se contrac-teaza un credit bancar si clientul are nevoie de o polita de asigurare de viata care sa fie cesio-nata catre acea banca. Este singura polita la care nu trebuie trimisa documentatia la Admi-nistratia Centrala.

Mecanismul de functionare este acelasi cu cel al TLF-ului. Avem acoperit acelasi risc: decesul din orice cauza. Valabilitatea teritoriala este oriunde in lume.

Suma asigurata reprezinta valoarea creditului si poate fi :

maxim 30,000 Euro, pentru persoane cu varsta intre 18 - 45 ani;

maxim 20,000 Euro, pentru persoane cu varsta intre 46 - 60 ani.

Daca suma asigurata nu se incadreaza in aceste limite se emite polita TLF.

Prima de asigurare poate fi platita numai esalonat, iar limita minima este 60 EUR/an, insa poate fi modificata in timp. Se acorda si pe acest tip de polita aceleasi reduceri la plata pri-melor de asigurare: 10% la plata anuala, 6.5% la plata semestriala si 5% la plata trimestriala.

Durata contractului respecta durata creditului. Poate fi cuprinsa intre 5 si 30 de ani.

Contractantul poate fi orice persoana fizica sau juridica.

Beneficiar pe aceasta polita poate fi desemnata numai banca. Valoarea indemnizatiei de asigurare acordata bancii creditoare, in cazul producerii evenimentului asigurat, se va limita la soldul creditului ramas restant la momentul respectiv, diferenta pana la suma totala fiind acor-data mostenitorilor legali.

La emiterea unei polite TLI, Contractantul va da o declaratie pe proprie raspundere in care mentioneaza ca "nu mai are o alta polita incheiata la Allianz-Tiriac" si ca "nu sufera de una dintre bolile grave enumerate pe polita". In caz contrar, se va incheia polita de tip TLF.

Asigurarile de Viata cu Participare la Profit

In aceasta categorie intra :

asigurarea mixta de viata - Partener

asigurarea de rente pentru studii si dota pentru casatorie - Start

Asigurarea PARTENER Caracteristici generale

protectia in caz de deces - protectia se reflecta intr-o suma asigurata stabilita in mo-mentul emiterii politei si este garantata pe toata durata de valabilitate a politei;

economisirea - aceste polite permit acumularea unui capital ca fiind aceeasi suma asigurata ce va fi platita la maturitatea politei. In pus, beneficiarii vor mai incasa o suma de bani sub forma de participare la profit.

In baza acestor polite, primele de asigurare platite de clienti sunt investite de catre Allianz-Tiriac in titluri financiare cu siguranta foarte ridicata. Ca urmare a acestor investitii obtine do-banzi, ce se vor repartiza fiecarui client, in functie de cuantumul primei de asigurare platite.

O polita de asigurare mixta de viata poate fi incheiata pornind fie de la valoarea primei pe care Contractantul isi permite sa o plateasca, fie de la valoarea sumei asigurate pe care acesta doreste sa o obtina la maturitate.

Polita Partener acopera doua riscuri:

de deces din orice cauza al persoanei asigurate, pe durata contractului;

de supravietuire, la maturitatea contractului (nu se pierd banii platiti).

Suma asigurata se alege de catre Contractant si trebuie sa fie agreata de catre Allianz. Ea se stabileste in functie de motivul pentru care s-a incheiat polita:

pentru protectia familiei - se va tine cont de faptul ca SA va trebui sa inlocuiasca veni-tul asiguratului pe un anumit numar de ani;

pentru sprijin financiar la varsta de pensionare - se va calcula in functie de venitul suplimentar dorit, la retragerea din activitate;

pentru protectia afacerii - se va tine cont de cheltuielile pe care trebuie sa le suporte o firma in cazul decesului unei persoane cheie (recrutare, pregatire profesionala, etc).

Suma asigurata se va stabili in lei si va fi aceeasi si in caz de deces si la maturitatea poli-tei. Limita minima impusa de Allianz-Tiriac este de 5,550 Lei. Ea poate fi crescuta la aniver-sari, cu un procent de minim 2%. Cresterea sumei asigurate modifica si prima de asigurare.

Prima de asigurare poate fi platita anual, semestrial, trimestrial sau lunar in functie de pute-rea de economisire a fiecarui client. Reduceri: anuale - 10%, semestriale - 5%, trimestriale - 2%.

Modificarea frecventei de plata a primei de asigurare se poate face numai la aniversari.

La plata primei de asigurare se accepta intarzieri de maxim 60 de zile (perioada de gra-tie), timp in care se ofera protectie.

Allianz-Tiriac impune limite minime ale primei de asigurare. Acestea sunt:

888 Lei, pentru contracte cu prima esalonata;

3,700 Lei, pentru contracte cu prima unica.

Polita Partener poate fi incheiata pe o durata de minim 5 ani si maxim 30 ani. Du-rata nu se poate modifica.

Asiguratul, respectiv persoana fizica a carei viata se asigura prin contract, pentru a benefi-cia de o polita Partener trebuie sa aiba varsta de intrare in asigurare cuprinsa intre 18 si 65 ani. Polita inceteaza in momentul in care acesta implineste 70 de ani.

Contractantul poate fi orice persoana fizica sau juridica.

Beneficiarii sunt desemnati de catre Contractant. Pot fi persoane fizice sau juridice Pot fi desemnati unul sau mai multi beneficiari, precum si procentul platibil fiecaruia dintre ei. Con-tractantul poate modifica beneficiarii si procentul platibil fiecaruia, oricand, inaintea producerii riscului, dar numai cu acordul asiguratului.

Asigurarea START (ofera posibilitatea crearii unui capital pentru copil) - Caracteristici

Aceasta polita poate fi incheiata in trei variante:

Rente pentru studii

Dota pentru casatorie

Rente pentru studii si dota pentru casatorie.

Renta pentru studii poate acoperi atat studiile liceale, cat si pe cele universitare. Dota pen-tru casatorie se incaseaza in momentul casatoriei sau la expirarea politei, daca Beneficiarul nu s-a casatorit pana la acea data. Ele insa, nu obliga la urmarea unui liceu sau facultati pentru a in-casa rentele, nu obliga la casatorie pentru a incasa dota.

Polita Start functioneza diferit fata de alte polite. Riscul acoperit este decesul persoa-nei asigurate pe durata politei de asigurare. Este singura polita care nu aduce beneficii imediate in caz de deces, in sensul ca in acel moment beneficiarul nu incaseaza nimic. Desi toate celelalte contracte de asigurare inceteaza in momentul decesului persoanei asigurate, Start ramane va-labila pana la maturitatea contractului, iar atunci beneficiarul va incasa indemnizatiile exact asa cum a specificat asiguratul in momentul incheierii politei.

Asiguratul este una si aceeasi persoana cu Contractantul. Pentru a putea fi asigurata o persoana trebuie sa aiba varsta de intrare in asigurare intre 18 si 65 ani, iar la data de maturitate a politei, cel mult 70 de ani.

Beneficiarul este unul singur si nu poate fi modificat. Beneficiarul trebuie sa aiba varsta intre 0 si 20 de ani, pentru a putea fi desemnat pe polita.

Suma asigurata, la fel ca la celelalte polite, este aleasa de catre contractant si agreata de catre Allianz. Suma se va stabili in functie de destinatia ei:

daca este vorba de intretinerea copilului la liceu sau facultate se va tine cont de cat costa 1 an de studii (taxe scolare, manuale, hrana, imbracaminte, transport);

daca este vorba de casatorie se va tine de cont de ce doreste parintele sa-i ofere copilului in momentul in care se desprinde de caminul in care a crescut (valoarea unui apartament, valoarea unui autoturism, bani pentru a porni o afacere pe cont propriu).

Allianz-Tiriac impune limite minime ale primei de asigurare. Acestea sunt:

pentru rente = 3,850 Lei/an;

pentru dota = 6,000 Lei/an.

Si la acest tip de polita sumele asigurate pot fi crescute la aniversari cu un procent de minim 2%. Dar acest lucru se face la optiunea contractantului atata timp cat el este in viata. Daca apare decesul acestuia si daca pe polita a fost atasata clauza de indexare a sumei asigura-te, dupa momentul decesului asiguratului (clauza YRT) intervine compania. ]

Primele de asigurare pot fi platite numai esalonat. Limita minima impusa de AZT este de 888 RON. Se acorda reduceri de 10% pentru plati anuale, 6,5% pentru plati semestriale si 5% pentru plati trimestriale.

Frecventa de plata se poate modifica numai la aniversare.

RENTA - este singura polita care are doua perioade

una de plata a primelor de asigurare, cand Allianz incaseaza. Ea poate fi aleasa intre 5 si 25 de ani;

una de plata a indemnizatiilor, cand Allianz plateste. Pentru a putea intra in posesia banilor destinati pentru plata studiilor, beneficiarul trebuie sa aiba intre 14 si 25 ani. El poate incasa minim 2 si maxim 10 rente/an, distribuite semestrial sau trimestrial.

Pentru a putea intra in posesia banilor destinati dotei, beneficiarul trebuie sa aiba intre 18 si 35 ani. Dota se plateste in suma unica.

Avand in vedere ca si polita Start este una cu participare la profit, rentele si dota vor fi insotite de o parte din dobanzile acumulate ca urmare a investirii primelor de asigurare in bonuri de tezaur.

Asigurari de Viata de tip Unit Linked

Produsele de tip unit linked se adreseaza acelor oameni cu initiativa, dinamici, care stiu sa piarda, care manifesta toleranta la risc tocmai pentru ca iubesc profitul.

Acest produs de tip unit linked imbina:

Componenta de protectie oferita de produsele traditionale cu,

Componenta investitionala oferite de pietele financiare.

Protectia se concretizeaza intr-o suma asigurata garantata la deces.

Investitia se cumuleaza intr-un cont deschis pe numele clientului, valoarea acestui cont fiind influentata direct de catre client.

El are la dispozitie mai multe fonduri de investitii (sau programe investitionale), in care isi poate plasa banii. Evolutia acestor programe poate fi urmarita in orice moment ]. De asemenea aceste programe pot fi schimbate intre ele, oricand pe perioada de derulare a contractului.

Din aceasta cauza spunem ca investitia se caracterizeaza prin doua mari trasaturi: transparenta si flexibilitate.

Daca la produsele traditionale, la maturitatea contractului, clientul cunostea sumele de care va beneficia, ele fiind garantate de catre Allianz, la unit linked este exact opusul. De aceasta data, compania Allianz nu mai garanteaza SA la maturitate, tocmai de aceea riscul investitie apartine clientului!

Produsul de tip unit linked pe care-l promoveaza Allianz-Tiriac se numeste Aliat.

Mecanismul de functionare

Clientul plateste prima de asigurare si o data cu plata transmite si strategia investitionala aleasa. Allianz-Tiriac colecteaza banii de la clienti timp de 1 saptamana, dupa care ii trimite pe toti la AIB (societate de investitii cu sediul in Austria) care investeste banii in actiuni, obligatiuni, depozite bancare prin intermediul programelor investitionale.

Din aceste programe nu se cumpara actiuni sau obligatiuni ci unitati de investitie care se strang intr-un cont deschis pe numele fiecarui client in parte. Din acest cont se vor deduce taxe pentru anumite cheltuieli ] (ex.: costul componentei de protectie, prima de risc etc.).

Ceea ce ramane in cont dupa deducerea acestor taxe reprezinta investitia propriu-zisa a clientului.

Clientul poate castiga cu acest produs in doua moduri:

- fie din cresterea in timp a pretului de vanzare a unei unitati de fond si

- fie din cresterea numarului unitatilor din contul clientului.

Programele investitionale - sunt portofolii de active financiare.

La ora actuala, Allianz ofera clientilor urmatoarele programe investitionale:

Progresiv (format numai din actiuni, de la cele mai reprezentative companii de pe piata mondiala, ex: Nokia, Nintendo, Allianz, Deutche Bank, Siemens, Pfizer, Novartis, Toyota Motors).

Dinamic (75% actiuni ale acelorasi companii ce se regasesc in Progresiv si 25% obligatiuni emise de state Europene)

Clasic (format din aceleasi actiuni dar in procent de 50% si aceleasi obligatiuni dar in procent de 50% )

Conservator (25% actiuni si 75% obligatiuni)

EUR Plus (100% obligatiuni emise de state Europene)

Dolar Plus (100% obligatiuni corporatiste, emise de societati comerciale de pe teritoriul SUA)

Leu Extra (100% depozite bancare ce functioneaza pe teritoriul Romaniei)

Leu Plus (100% din obligatiuni emise de statul roman).

In anexa se afla o reprezentare grafica a evolutiei in timp a acestor opt programe ce evidentiaza un parcurs si o istorie a acestor investitii din care se poate deslusi momentele de risc din pietele financiare dar si evenimentelor politice si economice.

Primele de asigurare se evidentiaza in unit-uri (diviziuni ale programelor investitionale).

Cand se cumpara unit-uri intr-un program, nu exista posibilitatea alegerii actiunile unei anumite companii, ci trebuie sa ne raportam la actiunile sau obligatiunile tuturor companiilor sau tarilor din programul respectiv.

Unitatile sunt de doua categorii: initiale si de acumulare. Intre ele nu exista diferenta in ce priveste componenta. Difera doar modul de utilizare al lor:

Cele initiale sunt la dispozitia companiei si se utilizeaza pentru acoperirea cheltuielilor initiale cu emiterea politei (cheltuieli cu comisioane, u/w, telefoane). Se cumpara in primii 2 ani de polita cu prima esalonata. Se deduc pe toata durata contractului, vanzand 3% din numarul lor in fiecare an.

Cele de acumulare sunt la dispozitia clientului. Din ele, AZT utilizeaza doar o parte, atat cat este nevoie pentru a acoperi cheltuielile ce apar dupa emiterea politei de asigurare (cu acoperirea taxei de polita = 2,5 EUR/luna si acoperirea primei de risc).

Ele se cumpara incepand cu anul 3 de polita cu prima esalonata si din anul 1 daca discutam de plata unica sau de plati suplimentare. Este recomandabil sa se faca la contractele cu prime esalonate sa se faca top-up-uri in primii doi ani. In acest fel nu se mai inregistreaza acel cont de debit pe numele clientului.

Uniturile se vand sau se cumpara in functie de situatie. Trebuie sa stim un lucru: intotdeauna pretul la care clientul va cumpara unitati va fi mai mare decat cel la care le va vinde. Diferenta dintre cele doua preturi este de 5%.

Banii se acumuleaza intr-un cont pe numele clientului sub forma de unitati de investitii. Acest cont este deschis si administrat de Allianz. Pentru a determina la un moment dat valoarea contului, clientul trebuie doar sa faca o simpla operatiune aritmetica: de inmultire a numarului de unitati cu pretul lor de vanzare.

Riscul acoperit este decesul din orice cauza (accident si boala) al persoanei asigurate. Acoperirea oferita de AZT este valabila oriunde in lume.

Suma asigurata se alege de catre Contractant in functie de motivul pentru care se incheie asigurarea (protectia familiei in caz de deces al persoanei asigurate, cesiune bancara, protectia afacerii, acoperirea taxelor succesorale).

Durata contractului, ca la celelalte contracte nu se poate modifica, si poate fi orice interval de timp cuprins intre 5 si 50 de ani.

Asiguratul, persoana a carei viata se asigura prin contract, trebuia sa aiba varsta in momen-tul incheierii politei intre 15 si 60 de ani. Contractul inceteaza cand acesta implineste 65 ani.

Contractantul poate fi orice persoana fizica sau juridica.

Beneficiarii sunt cei care vor incasa indemnizatiile de asigurare. Sunt desemnati de catre Contractant, pot fi oricand modificati cu consimtamantul asiguratului. Pot fi desemnati :

- beneficiari in caz de deces al persoanei asigurate. In acest caz indemnizatia de asigurare va fi valoarea cea mai mare dintre valoarea contului si SA.

- beneficiari la maturitatea politei de asigurare. In acest caz AZT va plati beneficiul de maturitate ce se calculeaza ca fiind numarul de unitati din cont * pretul de vanzare (valoarea contului). Beneficiul de maturitate se poate incasa fie integral, fie sub forma de rente.

In prezent, Allianz-Tiriac ofera 11 clauze suplimentare ]. Ele pot fi impartite in trei mari categorii:

- care ofera acoperiri numai in caz de accidente

- care ofera acoperiri si in caz de accident si de boala

- care ofera posibilitatea de a economisi sau investi in conditii de siguranta maxima.

Acestea sunt:

Clauza de investitie (INV)

Clauza de spitalizare ca urmare a unui accident (HA)

Clauza de spitalizare ca urmare a unui accident sau a unei boli (HAD)

Clauza de interventie chirurgicala ca urmare a unui accident (SIA)

Clauza de interventie chirurgicala ca urmare a unui accident sau a unei boli (SIAD)

Clauza pentru incapacitate temporara de munca (ITM)

Caluza de deces si invaliditate din accident (ADD)

Clauza de fracturi si arsuri ca urmare a unui accident (FRB)

Clauza de afectiuni medicale grave (CI)

Clauza de scutire de plata a primelor in caz de invaliditate permanenta de gradul I (WOP)

Clauza de invaliditate permanenta de gradul I (PD)

Pasii parcursi in elaborarea unui contract de asigurare de viata

Completarea formularului de identificare a Necesi-tatilor si elaborarea solutiei

O polita de asigurare de viata se incheie pornind fie de la valoarea primei pe care isi permi-te sa o plateasca, fie de la valoarea sumei asigurate pe care doreste sa o obtina la maturitate.

Acest formular trebuie completat de reprezentantul Allianz-Tiriac Asigurari, la fiecare in-talnire cu un potential client pentru a determina, in urma analizei, care sunt Necesitatile specifi-ce ale subiectului si in ce masura compania Allianz-Tiriac le poate acoperi prin serviciile oferite.

Se are in vedere faptul ca aceste sume sunt orientative si faptul ca un rol extrem de impor-tant, uneori decisiv, in incheierea unui contract de asigurare, il are abilitatea intermediarului de a adapta solutiile.

Dupa analizarea Formularului Confidential de Identificare a Necesitatilor ], solutiile pre-zentate nu sunt elaborate numai in functie de necesitati, ci si in functie de posibilitatile financia-re sau disponibilitatea potentialului client de a pune o parte din venitul sau la dispozitia Allianz-Tiriac (pentru acoperirea riscurilor prevazute in contract sau pentru constituirea unui fond de economii pentru diferite scopuri).

In urma completarii formularului am tras urmatoarele concluzii:

Domnul Popescu are ca prioritate protectia financiara a familiei prin constituirea unui fond de studii pentru Andrei si protejarea sotiei in cazul disparitiei lui, astfel:

*1000 EUR pe luna timp de un an si jumatate pentru cresterea copilului si posibilitatea de redresare financiara,

*50.000 EUR pentru acoperirea unui credit,

*10.000 EUR pentru taxele de succesiune (10% din valoarea proprietatilor),

*5.000 EUR penru cheltuieli imediate.

Suma totala asigurata necesara este de 113.000 EUR in conditiile in care in acest moment familia detine conturi bancare in valoare de 30.000 EUR si creditul in valoare de 50.000 EUR este acoperit prin asigurare la momentul acordarii lui.

In aceste conditii, D-l Popescu doreste acoperirea a minim 50% din diferenta de suma asigurata printr-un contract de asigurare .

Pentru Alexandru Popescu clientul si-a propus asigurarea unei rente lunare de 100 EUR pentru cheltuielile curente din timpul facultatii si acoperirea studiilor (de aprox 5 ani =>25.000 EUR , din calcule rezulta o suma de minim 31.000 EUR).

La fel de important clientul considera constituirea unui fond de pensie privat pentru el (de la 65 ani pe o perioada de 10 ani) si sotie (de la 63 ani pe o perioada similara).

Pe plan secund doreste atasarea unor clauze suplimentare pentru asigurarea cheltuielilor neprevazute cu spitalizarea, interventii chirurgicale, afectiuni medicale grave, fracturi si arsuri, precum si bani in caz de concediu medical.

Suma pe care este dispus sa o economiseasca este de 1.500 EUR anual.

Solutia preliminara

Prima solutie elaborata este planul de studii Start pentru Andrei. Acesta este disponibil doar in RON, deci am efectuat transformarile ( la cursul de 1 EUR = 3,5 RON)

Start este o asigurare de viata cu suma asigurata garantata pe toata durata contractului. Pentru produsul Start se acorda o garantie pe termen lung, o dobanda garantata de 3% care nu se modifica pe parcursul derularii politei. Pe langa aceasta garantie, Allianz-Tiriac Asigurari SA ofera o dobanda anuala garantata. Aceasta se publica pana la data de 1 ianuarie a aceluiasi an. Pentru 2006, valoarea totala garantata a dobanzii este de 5%. In plus, orice excedent de dobanda peste valoarea garantata este alocat in proportie de 90% Contractantului.

In caz de deces al parintelui, polita continua pentru aceleasi sume asigurate fara a se mai plati primele.

Parametrii luati in calcul sunt:

1. Varsta asiguratului: 36 ani

2. Renta anuala: 21.700 RON

3. Perioada de plata a rentelor : 2 ani

4. Frecventa de plata: trimestriala

Valoarea primei trimestriale ] este de 620,50 RON aferenta produsului de baza, iar clau-za suplimentara de indexare a sumei asigurate 17,90 RON pe trimestru, valoarea totala a primei ajungand la 638,40 RON.

Am atasat clauza de indexare a sumei asigurate in caz de deces pentru ca acesta poate fi facuta doar la inceputul contractului. Daca se renunta pe parcursul derularii contractului la aceasta clauza ea nu poate fi repusa in vigoare ulterior.

In acest contract, contractantul este obligatoriu si persoana asigurata, beneficiar este unul singur, copilul, el neputand fi inlocuit.

Conform conditiilor de asigurare in cazul in care nu se mai platesc prime si contractul are o valoare de rascumparare mai mare decat echivalentul in lei a 500 EUR la cursul BNR din data la care s-a inregistrat cererea contractantului de transformare in polita cu sume asigurate reduse, polita poate ramane in vigoare cu aceste sume asigurate reduse, calculate in functie de valoarea rezervei matematice, varsta si sexul Asiguratului la momentul respectiv.

Incepand cu anul al patrulea de la incheierea sau repunerea in vigoare a politei, Asigurato-rul acorda Contractantului dreptul de a face rascumparari partiale cu rambursare. Valoarea ras-cumpararii partiale cu rambursare este de maxim 50% din valoarea de rascumparare neta de da-torii si de minim 500 EUR.

Repunerea in vigoare este posibila in termen de 120 de zile de la scadenta primei neplatite, in conditiile in care Contractantul plateste toate primele restante si dobanda corespunzatoare. Pentru politele de asigurare cu valoare de rascumparare mai mare ca zero, daca valoarea de ras-cumparare nu a fost platita, repunerea in vigoare este posibila si dupa termenul de 120 de zile, dar nu mai tarziu de 3 ani de la data rezilierii.  

Contul de participate la profit contine dobanzi estimative, nu sunt garantate de Allianz-Tiriac Asigurari SA.

Al doilea produs ce se potriveste necesitatilor specifice este Aliat. Prin intermediul acestui plan financiar clientul poate beneficia incepand cu varsta legala de pensionare de o renta viagera in functie de valoarea contului la momentul respectiv. Valoarea contului nu este garantata, riscul investitiei apartine in totalitate contractantului.

Programele investitionale accesibile prin produsul unit linked ofera contractantilor posibi-litatea de a beneficia de acumularea pe termen mediu si lung a unor resurse financiare suplimen-tare care sa fie folosite la momentul pensionarii. Banii pot fi investiti in 8 programe investitio-nale ] in functie de toleranta la risc de care da dovada clientul.

In conformitate cu caracteristicile fiecaruia dintre clienti (incredere, gradul de acceptare a riscului, prudenta, etc), unii prefera investitiile in active cu grad de risc ridicat, in speranta unor beneficii mai mari, in timp ce pentru altii este foarte important sa stie ca investitiile lor sunt in siguranta. Este evident faptul ca riscul trebuie platit (se pastreaza permanent un raport rentabilitate risc) (vezi anexa 10).

Domnul Popescu a optat pentru Alexandru pentru o protectie cat mai mare, iar in cazul planului financiar de economisire pentru o dispersie a riscului moderata.

Programele investitionle pot fi schimbate oricand. In mod gratuit, in fiecare an, se pot face 2 transferuri si 2 redirectionari.

Din banii clientului se pot cumpara anumite actiuni sau obligatiuni, dar si unitati de fond ale programelor de investitii. In primii doi ani se cumpara unit-uri initiale, incepand cu anul 3 cele de acumulare. Preturile unit-urilor sunt diferite la cumparare fata de vanzare. Se pastreaza o diferenta constanta de 5%. Pretul de vanzare este cu 5% mai mic decat pretul de cumparare.

Se pot face retrageri dupa anul 2, dar cu diferite conditii ] (vezi anexa conditii contrac-tuale). Pentru a afla valoarea contului se pot face doar estimari (optimiste sau pesimiste).

Pana in prezent s-a ajuns la concluzia ca adevarul este undeva la mijloc.

Contul clientului  este deschis si administrat de asigurator. In cont se acumuleaza unitatile de fond. ]

Aceste programe ofera o deschidere spre pietele interne si externe de capital combinand avantajele gestionarii unui portofoliu de instrumente cu un grad scazut de risc investitional (obligatiuni, titluri de stat) cu gestionarea unui portofoliu de instrumente cu un grad ridicat de risc (actiuni).

Dupa data de maturitate a contractului poate fi continuata investitia. In acest caz clientul primeste oricand contravaloarea contului.

Datele de pornire pentru oferta ] sunt: Varsta asiguratului: 36 ani;

Durata asigurarii: 29 ani;

Frecventa de plata a primelor: anuala.

Suma asigurata maxima admisa pentru prima de 600 EUR (scazand din 1500 EUR suma aproximativa necesara planului de studii pentru Andrei) pe an este de 27.600 EUR.

Alocarea programelor ptr. constituirea unei investitii fara un grad de risc extrem de ridicat e: Lei Extra-10%, Lei Plus-10%, Conservativ-20%, Clasic-20%, Dinamic-20%, Progresiv-20%.

Pentru a suplimenta suma asigurata in caz de deces pana la valoarea stabilita in formularul de analiza am atasat clauza de deces din accident pentru o suma egala cu cea din contractul de baza de 27.600 EUR. In momentul decesului din boala, spre exemplu, beneficiarii desemnati vor incasa maximul dintre suma asigurata si valoarea contului la momentul respectiv. In cazul decesului din accident pe langa acest maxim se va incasa si suma asigurata atasata prin clauza.

Alte clauze suplimentare atasate:

Invaliditate permanenta de gradul 1: 27.000 EUR;

Spitalizare ca urmare a unui accident sau a unei boli: 30 EUR pe zi;

Incapacitate temporara de munca: 30 EUR pe zi;

Interventii chirurgicale ca urmare a unui accident sau a unei boli: 4.000 EUR pe interventie chirurgicala;

Fracturi si arsuri: 3.000 EUR.

Alte drepturi ale contractantului:

SA se poate modifica

Cu cat SA va fi mai mica, cu atat prima de risc va fi mai mica (se vor anula mai putine unitati din cont pentru acoperirea primei de risc), astfel ca in cont vor ramane mai multe unitati, rezultand o valoare a contului mai mare.

Cu cat SA va fi mai mare, cu atat prima de risc va fi mai mare (deci, se vor anula mai multe unitati din cont pentru acoperirea primei de risc), iar in cont vor ramane mai putine unitati, rezultand o valoare a contului mai mica.

Primele de asigurare pot fi achitate in mod esalonat sau unic. Limitele minime sunt de 240 EUR/an, respectiv 1.000 EUR/toata durata contractului.

Primele de asigurare se pot modifica, cresteri sau scaderi, oricand cu conditia ca variatia minima sa fie de 5 EUR/luna (in cazul scaderilor nu poate sa scada mai mult de nivelul minim impus de AZT. De ex: daca avem o prima anuala de 280 EUR, nu poate fi redusa, deoarece trebuie diminuata cu minim 60 EUR/an. In urma reducerii ar rezulta o prima de 220 EUR/an. Deci, o prima pentru a putea fi redusa trebuie sa fie de min 300 EUR/an).

Frecventa de plata a primelor de asigurare se poate modifica si intre aniversari, cu conditia ca aniversarea sa nu fie decalata.

Oricand pe durata contractului, in scopul suplimentarii investitiei se pot plati prime supli-mentare sau top-up-uri. Valoarea lor trebuie sa fie de min 100 EUR. Ele pot fi investite diferit, nu trebuie sa respecte structura investitionala ce exista pe contract.

Completarea documentelor de intocmire a contrac-tului de asigurare si efectuarea platii

Completarea cererii;

Completarea chestionarelor in vederea subscrierii asigurarii se vor completa urmatoarele documente:

Chestionar pentru persoana/persoanele asigurate ] se completeaza indiferent de suma asigurata in urmatoarele situatii:

solicitarea unui nou contract de asigurare;

atasarea unor clauze suplimentare;

marirea sumei asigurate;

repunerea in vigoare a unor clauze;

prelungirea unei clauze (ex. pentru copii dependenti).

Cuprinde chestionarul medical pentru Asiguratul principal si pentru asiguratul dependent sot/sotie precum si chestionarul medical specific pentru copiii dependenti.

Chestionare medicale suplimentare - sunt specifice unor anumite grupe de afecti-uni si vor fi completate, in cazul in care este declarata o afectiune medicala, in Chestio-narul pentru persoane asigurate.

Se completeaza de catre persoana asigurata chestionarul care corespunde afectiunii declarate, neomitand raspunsul la nici o intrebare. Se vor anexa toate documentele medicale care certifica diagnosticul si starea prezenta a afectiunii mentionate. Chestionarele medicale vor fi semnate atat de persoana asigurata cat si de catre Contractant ]

Formularul de examinare medicala se completeaza de catre medicul agreat de Asi-gurator. Este necesar pentru sume asigurate mai mari de 45.000 EUR pentru grupa de varsta 15-45 ani si mai mari de 30.000 EUR pentru grupa de varsta 45-60 de ani sau in cazul solicitarii unei examinari medicale suplimentare

Chestionare financiare se vor completa, dupa caz, urmatoarele: Chestionar financi-ar pentru persoane fizice, respectiv Chestionar financiar pentru persoane juridice.

Chestionare ocupationale se vor completa, dupa caz, urmatoarele: Chestionar pen-tru alpinism, Chestionar pentru cadre militare (completat si de personalul de paza si protectie, politisti), Chestionar pentru sporturi aeriene, Chestionar iradier.

Efectuarea platii

Plata efectiva si completarea chitantei fiscale, ce atesta optiunea clientului de a incepe con-tractul, poate fi facuta cash sau prin virament bancar.

Analiza, selectarea si clasificarea riscului asigurabil

Ca urmare a primirii cererilor si chestionarelor de asigurare, dupa efectuarea primei plati, Departamentul Operatiuni Asigurari de Viata va proceda la analiza, selectarea si clasificarea ris-cului asigurabil. Activitatea de underwriting ] subscriere) are ca scop evitarea procesului de antiselectie si presupune parcurgerea urmatoarelor etape:

Underwriting tehnic

Underwriting medical

Underwriting financiar

Underwriting ocupational / sporturi / hobby - uri

Underwriting tehnic

Underwriting-ul tehnic se refera in principal la verificarea corectitudinii completarii Cererii de asigurare si a Chestionarului pentru persoana asigurata, validarea compatibilitatii intre clauze verificarea validitatii duratelor solicitate pentru clauze si a sumelor asigurate corespunzatoare clauzelor in raport cu suma asigurata din asigurarea de baza.

Astfel, suma asigurata pe clauza de deces din accident <= Suma asigurata de pe contractul de baza, dar nu mai mult de 50.000 EUR,

Suma asigurata pentru afectiuni medicale grave <= Suma asigurata pe contractul de baza, dar nu mai mult de 50 000 EUR,

Suma asigurata pentru interventii chirurgicale - cuprinsa intre 1000 EUR si 5000 EUR,

Indemnizatia zilnica de spitalizare - cuprinsa intre 5 EUR si 50 EUR

De asemenea, se investigheaza daca asiguratul principal sau asiguratul dependent are calitatea de persoana asigurata/coasigurata in alte contracte de asigurare de viata simultane si/sau anterioare si care sunt riscurile acoperite prin aceste contracte.

In cazul contractelor cu prima unica sau care au ca si Contractant o persoana juridica se verifica datele de underwriting specifice.

O alta etapa a underwriting-ului tehnic o reprezinta investigarea interesului asigurabil, si anume relatia dintre Contractant, persoana asigurata (in special in cazul minorilor sau persoanelor cu handicap) si beneficiari, precum si motivul solicitarii unei asigurari de viata (ex. acoperire de credite, persoana cheie, protectie personala, investitie etc). In cazul repunerii in vigoare a unei clauze se verifica validarile de durata si suma asigurata, varsta de intrare si iesire din asigurare a persoanei asigurate, solicitari de daune anterioare si motivul rezilierii clauzelor respective.

Underwriting medical - cuprinde evaluarea, selectia si clasificarea riscului asigu-rabil din punct de vedere medical.

In urma evaluarii initiale si in functie de grupa de varsta si suma la risc corectata se efectueaza incadrarea persoanei asigurate intr-una din grupele de risc prezentate in. Fiecarei grupe de risc ii corespunde un anumit tip de investigatie medicala a riscului asigurabil.

Examinarile medicale se efectueaza numai la una din clinicile agreate de companie. Exista cinci tipuri de examinari medicale. In urma examinarii medicale, medicul agreat de societate completeaza Formularul de examinare medicala care va fi trimis in plic sigilat impreuna cu rezultatele celorlalte investigatii de laborator sau paraclinice efectuate catre Departamentul Operatiuni Asigurari de Viata de la Administratia Centrala.

Underwriting-ul medical se efectueaza la inceputul contractului (underwriting initial) sau ori de cate ori se solicita atasarea unei clauze suplimentare sau marirea sumei asigurate indiferent de riscul acoperit (deces din accident sau boala, invaliditate permanenta din accident sau boala, imbolnavire grava, spitalizare sau interventie chirurgicala din accident).

Rezultatul analizei riscului medical poate consta fie in acceptarea, fie in respingerea acordarii unei anumite clauze sau chiar a contractului de asigurare. In cazul acceptarii, riscul asigurat poate fi clasificat fie ca risc standard, fie ca risc substandard.

Pentru riscuri substandard se va proceda la:

Aplicarea unei extraprime procentuale pe toata perioada contractului sau pe o anu-mita perioada, sau

Excluderea unei anumite afectiuni preexistente de la plata indemnizatiei de asigura-re (ex. afectiune oculara evolutiva- se exclude riscul de orbire).

3. Underwriting financiar

Riscul financiar se refera la riscul de neplata a primelor pe durata contractului sau la riscul de plata a unor sume necuvenite (riscul de frauda).

Selectia si clasificarea riscului financiar se realizeaza pentru sume la risc mai mari de 50.000 EUR pentru asigurarile de baza (Aliat), daca suma asigurata pentru clauza de interventii chirurgicale este mai mare de 4.000 EUR, sau indemnizatiile de spitalizare sunt mai mari de 40 EUR/zi pentru clauza de spitalizare din accident.

De asemenea, underwriting-ul financiar se efectueaza cand Contractantul este somer, elev, student, sau nu are un loc de munca stabil (casnica, zilier, PFA).

In cazul in care Asiguratul are calitatea de persoana cheie se vor solicita o serie de documente specifice de la angajator (de exemplu, Fisa postului). Suma asigurata in acest caz va fi de maxim trei sau patru ori venitul brut anual al persoanei asigurate.

In celelalte situatii, suma asigurata maxima pentru contractul de baza trebuie sa fie de maxim zece ori venitul brut anual.

De asemenea, se va documenta raportul intre venitul anual si valoarea primei de asigurare.

Analiza riscului financiar se efectueaza prin evaluarea datelor provenind in urma comple-tarii de catre Contractant si/sau asigurat a Chestionarului financiar pentru persoane juridice si /sau a Chestionarului financiar pentru persoane fizice, sau in cazul solicitarii clauzelor supli-mentare a Declaratiei de venit brut anual. In unele situatii se solicita Contul de Profit si Pierdere sau Bilantul contabil al firmei in ultimii trei ani.

4. Underwriting ocupational/ sporturi/hobby-uri

Selectia si clasificarea riscului ocupational se efectueaza in functie de grupa de risc stabilita conform Clasificarii categoriilor ocupationale(vezi anexa) care cuprinde cinci grupe de risc - A, B, C, D si E si sase categorii ocupationale (prima grupa de risc cuprinde primele doua categorii ocupationale).

Informatiile necesare evaluarii riscului aferent categoriei ocupationale, sporturilor sau hobby-urilor practicate se obtin din Chestionarul pentru persoane asigurate, din fisa postului sau din declaratia pe propria raspundere a profilului ocupational, precum si din completarea unor Chestionare ocupationale specifice unor activitati cu grad de risc crescut.

Ca urmare a evaluarii tuturor factorilor de risc se vor calcula conditiile de emitere ale politei pentru toate riscurile solicitate prin medierea diverselor extraprime, excluderi. Politele de asigurare emise la sediul Administratiei Centrale vor fi trimise intermediarilor, iar acestia, la randul lor, le vor trimite Contractantilor.

In cazul in care Contractantul renunta la incheierea politei de asigurare, sau Asiguratorul refuza incheierea politei, ca urmare a evaluarii riscului, restituirea primei se va face in lei, la cursul forward valabil la data platii, cu mentiunea ca se vor deduce toate taxele si comisioanele aferente platii.

Concluzii si posibilitati de imbunatatire a asigurarilor de viata

Concluzii si posibilitati de imbunatatire cu privire la piata asigurarilor

O piata a asigurarilor cu o buna functionare joaca un rol important in dezvoltarea economica a unei tari. In zilele noastre, asigurarile nu sunt doar o caracteristica a cresterii economice, ci au capatat un caracter de necesitate.

In Romania, asigurarile de viata sunt numai facultative si se incheie in baze contractuale, in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare si cu conditiile stabilite de societatile de asigurari, autorizate sa efectueze asemenea operatiuni.

Pot incheia contracte de asigurare persoanele care se incadreaza in limitele de varsta, duratele de timp si conditiile de achitare a primelor si de plata sumelor asigurate, stabilite de asigurator si prevazute in polita de asigurare.

In ultima vreme, companiile de asigurari au inregistrat cresteri, iar romanii sunt tot mai interesati de asigurarile de viata. Astfel, in Romania a inceput sa se simta concurenta din ce in ce mai agresiva dintre companiile de asigurari.

Sesizand uriasul potential al pietei, jucatorii din piata se intrec in a lansa produse noi, pe care le promoveaza din ce in ce mai agresiv. Lupta se anunta si mai stransa, dat fiind ca nume noi sunt pregatite sa intre in forta pe acest segment.

Cererea potentiala este mare, dar cea efectiva, datorita slabei culturi si a lipsei de disponibilitati banesti, este redusa. Desi, statisticile oficiale se mandresc cu o crestere accelerata a asigurarilor de viata, care au devansat ascensiunea asigurarilor generale, adevarul este altul. Dincolo de cifrele de pe hartie, realitatea poate fi considerata a fi trista. Si asta, deoarece romanii nu au descoperit peste noapte avantajele unei asemenea polite, ci au fost obligati sa le incheie. Iar partea cea mai rea este ca nu ei sau familiile lor beneficiaza de asigurarea de viata, ci bancile in favoarea carora au cesionat aceste polite la contractarea creditelor pe termen lung.

Daca ne raportam la situatia existenta in tarile vecine, am putea fi de acord cu afirmatia senatorului Varujan Vosganian, potrivit careia 'romanii se cred nemuritori, altfel si-ar asigura viata'. Intr-adevar, statisticile comparative nu incanta pe nimeni, de vreme ce prima medie pe cap de locuitor este in Romania de numai 9,75 dolari pe an, iar in Polonia si Ungaria se investeste de 7, respectiv 12 ori mai mult in polite de viata. Putini sunt cei care isi permit sa scoata si mai multi bani din bugetul si asa dramuit pana la ultimul leu. Companiile de asigurari se lupta pentru patura de mijloc care odata cu cota de impozitare unica au castigat ceva resurse financiare.

Mai avem mult de luptat si economia trebuie sa se revitalizeze pentru a vorbi cu adevarat de o piata a asigurarilor de viata dezvoltata. Totusi, nu banii sunt singura problema la romani. Educatia financiara lipseste la marea majoritate si privesc asigurarile de viata ca pe o pierdere de bani pentru ca nu reusesc sa inteleaga beneficiile imense oferite prin intermediul lor.

Forta de vanzari din companiile de asigurari trebuie instruita corespunzator. Pentru ca acesta este un alt motiv pentru care o mare parte din potentialii clienti au aversiune fata de acest tip de asigurari. Cu toate aceste inconveniente, Romania se afla pe drumul cel bun si piata este in continua ascensiune.

Concluzii si posibilitati de imbunatatire cu privire la compania Allianz-Tiriac

Prin obiectivele de dezvoltare pe termen scurt, Allianz-Tiriac vizeaza mentinerea si conso-lidarea pozitiei de lider pe piata asigurarilor, fara insa a neglija indicatorii de rentabilitate a aface-rii. In acest sens, sunt riguros aplicate principiile prudentiale in abordarea tuturor operatiunilor de subscriere a riscurilor. Se remarca o schimbare de atitudine fata de anii anteriori. Daca pana in 2005 politica companiei (chiar daca nu declarata) era de acaparare a unei cote cat mai mari de piata, lucrurile au inceput sa ia un alt curs. Se urmareste ca principal scop obtinerea de profit, nu cota de piata, sau volumul de prime subscrise.

Astfel, au intervenit noi parametri in calculul primelor de asigurare, istoricul asiguratului devenind prioritar in stabilirea ratelor. Vor fi promovate programe de segmentare a portofoliu-lui, in special pe clasele de asigurari auto, acest lucru insemnand practic particularizarea oferte-lor pentru fiecare client in parte, astfel incat acestea sa evidentieze o mai buna corelatie a costu-rilor percepute cu profilul riscurilor individuale acoperite. Concomitent vor fi impuse noi stan-darde de calitate a serviciilor post-vanzare prin eficientizarea controlului si administrarii proce-selor de despagubire. Acestea, impreuna cu o serie de proiecte aflate in faza de pregatire, vor defini cadrul unui complex program de orientare intre nevoile clientilor.

Extinderea activitatii pe viitoarea piata a fondurilor de pensii administrate private este un alt obiectiv pe termen scurt al companiei. In acest sens, in cadrul Allianz-Tiriac Asigurari func-tioneaza deja un departament special creat pentru a monitoriza indeaproape evolutia cadrului legislativ specific, pentru a evalua oportunitatile si necesitatile infiintarii unei societati de admi-nistrare a pensiilor.

Urcarea Allianz-Tiriac in topul asigurarilor de viata nu este usoara, dar calitatea serviciilor oferite de dovedeste ca nu este imposibila. Desi concurenta este din ce in ce mai acerba, daca in 2002 se aflau pe locul 8, la finalul 2004 au urcat pe locul 5. In anul 2006, conform ultimului ra-port CSA, Allianz-Tiriac se afla pe locul 3. Acest loc este obtinut prin reorganizarea fortei de vanzari si orientarea "atentiei" spre agenti si brokeri si, bineinteles, instruirea acestora prin cur-suri specializate.

Cel mai bun mod de imbunatatire al asigurarilor ramane forta de vanzari pentru ca acesta nu este inca foarte bine pregatita din punct de vedere profesional. Exista foarte putini specialisti in domeniu. Majoritatea sunt doar vanzatori cu orice pret ai unui produs sau altul si scopul pri-mordial este obtinerea unor comisioane cat mai bune. Evolutiile pozitive confirma succesul programelor de restructurare a fortei de vanzari lansate in urma cu doi ani, aplicarea lor ducand la o imbunatatire a ratei persistentei personalului specializat in vanzarea politelor de asigurari de viata, la cresterea productivitatii si, nu in ultimul rand, la ridicarea calitatii procesului de vanzare.

Trendul pentru asigurarile de viata este ascendent. Allianz a intrat mai tarziu pe acest segment si doar in 2004 oferta a inceput sa devina mai variata si competitiva. Cu toate acestea profesionalismul si-a spus cuvantul si reuseste si astazi sa urce in top.

In cazul politelor individuale oferta este foarte variata. Exista posibilitatea de acoperire pe riscurile clasice de deces si supravietuire, dar si pe cele de evenimente medicale neprevazute. In acest moment oferta de clauze suplimentare este extrem de cuprinzatoare (aducand un plus celor existente la ING unde nu exista clauze pentru afectiuni medicale grave, fracturi si arsuri, incapacitate temporara de munca, etc).

Primul exemplu este produsul Start (planul financiar pentru copii). Ca plus fata de oferta de pe piata este faptul ca Start este mai flexibil din punct de vedere al perioadei de incasare a rentelor (intre 2 si 10 ani - copilul poate primi banii intre 14-25 ani). Un alt avantaj il reprezinta posibilitatea optarii pentru dota de casatorie (dupa 18 ani), astfel banii sunt incasati toti odata.

Exista totusi o problema de flexibilitate. Nu se pot face rascumparari cu usurinta pe contract deoarece este un contract de tip traditional. Pentru clientii care doresc investirea banilor in programele investitionale ale companiei acest lucru nu este posibil. Astfel un plan financiar pentru copii nu poate fi considerata o asigurare care sa ne aduca un plus de castig relevant (acestea sunt cumparate in primul rand pentru protectie). Lipseste asadar din oferta un produs de tip unit-linked pentru copii).

In cazul produsului Aliat, primul existent in oferta Allianz -Tiriac putem spune ca este cel mai cuprinzator si des imbunatatit. Este destinat in principal celor care nu sunt interesati doar de partea de protectie, ci si de investirea banilor, dar care nu doresc un produs clasic cu o dobanda garantata inclusa. Este flexibil din punct de vedere al modificarilor contractuale, dar si aici facand o comparatie mai aprofundata cu produsul vandut de liderul pietei de asigurari de viata, ING (Activ Plus) vom observa cateva aspecte.

Printre diferentele remarcate este faptul ca moneda de contract este EURO, nu lei, si tinand cont ca este un contract ce devine rentabil pe termen mediu si lung acesta constituie un avantaj competitiv.

Programele investitionale sunt mai variate ca si componenta, in functie de profilul clientu-lui se poate opta chiar si pentru 100% actiuni, sau o combinatie cu obligatiuni cotate la cele mai mari companii internationale. Investitia nu se realizeaza doar pe piata noastra de capital unde fluctuatiile sunt mai accentuate si uneori imprevizibile chiar si pentru specialistii in domeniu.

Exista totusi un dezavantaj pentru cei care se gandesc in primii ani sa retraga din banii in-vestiti. Chiar daca este vorba de banii constituiti din prime suplimentare nu pot fi retrasi in pri-mii doi ani de contract, si din anul 3 nu mai mult de 50% din valoarea lor de cont. Acest lucru poate descuraja un client care depune bani in mod suplimentar pe contractul de baza pentru perioade mai scurte de timp. Acesta reprezinta un dezavantaj comparativ cu oferta ING, unde se pot face rascumparari din primele suplimentare pana la 100% dupa doar 6 luni de contract.

Compania si-a diversificat oferta si incepand cu 01.02.2008, vine cu produse noi adresate tuturor segmentelor sociale din piata romaneaca (produse cu clara tenta de protectie sociala) pentru cei ce inteleg cu adevarat ca o asigurare de viata poate fi extrem de utila in conditiile in care evenimentele din jurul nostru sunt imprevizibile si foarte greu controlabile

Dintre produsele noi aparute mentionam:

PROTECT PLUS - destinat 100% protectiei si are mai multe elemente de acoperire a riscului:

produs de baza comlex (deces, accident, invaliditate,spitalizare,chirurgie);

palier mare a varstei asigurate (18-75 ani);

durata de contract flexibila ( 1-10 ani);

luarea in asgurare fara underwaiting medical;

prime mici si SA pe paliere de varsta si sex;

produs cu plata in Lei.

In plus se poate lua intreaga valoare de cont la finalul maturitatii contractului

Celalalt este produs este de investitie in unit-link-uri, pe piata din Romania.

Prezenta lui a fost de permite si celor ce doresc sa realizeze o mica investitie din care sa-si asigure o cota-parte de prelungire a pensiei deorece ofera si garantia unei rente viagere pe o perioada de 10 ani, cu posibilitate de prelungire.

Clauze impuse: min 20 ani de plata prime, varsta de intrare in benefici de maturitate 60 ani. Si ultimi 5 ani in asig.), beneficiarul va avea posibilitatea , se poate lua intreaga valoare de cont la finalul maturitatii contractului.

Elemente specifice acestei asigurari sunt:

protectie minima

valoare de cont % mai importanta din prima

piata de capital+conturi bancare+trezorerie

Aceste noi asigurari a facut ca diversitatea si un sprijin real sa vina in intampinarea tuturor celor ce doresc un sprijin financiar real in situatii si la varste de maturitate iar compania sa nu mai fie perceputa doar ca una elitista sub aspectul selectiei de piata, ci doar elitista prin serviciile oferite tuturor ce iti doresc siguranta si certitudini.

Avantajele si dezavantajele sunt motivul pentru care un broker de asigurare poate castiga teren in fata unui client atunci cand acesta doreste sa contracteze o asigurare de viata, pentru ca ii va expune oferta in functie de necesitatile clientului. Un consultant al companiei nu va expune niciodata punctele slabe, ci va incerca sa gaseasca, din oferta proprie, un produs pentru client.

Cu toate inconvenientele existente pe piata, in cunditiile in care dezvoltarea si integrarea tarii urmeaza tendintele intrgistrate pana acum si nu se produc socuri, asigurarile de viata din Romania vor fi intr-o continua ascensiune pentru cel putin 10 ani de acum inainte.] Ratingul acordat de Standard & Poor's (S&P) companiei Allianz este "AA-", ceea ce, in opinia agentiei, este echivalentul unei foarte solide capitalizari, indicand o ridicata siguranta financiara a afacerilor asiguratorului. Moody's si A.M. Best prezinta evaluari similare, acordand Allianz Group categorii de ratinguri superioare pt. forta financiara: "Aa3" (Moody's), respectiv "a+" (A.M. Best).

] Printre societatile de reasigurare care preiau riscul societatii Allianz-Tiriac se numara: Allianz AG Mnchen, Munich Re, Hannover Re, Bavarian Re, Zurich Re, in Germania; Various Syndicate Lloyds, Royal & Sun Alliance, Allianz Cornhill, Generali UK, in Marea Britanie; Swiss Re, Partner Re, New Re, Rhine Re, in Elvetia; The Cologne Re of Vienna, Gerling Globale in Austria; SCOR, SOREMA, Le Mans Re in Franta si altele.

] Astfel, asigurarile Casco detin in continuare o pondere majoritara (59,9%), primele brute sub-scrise atingand valoarea de 480 mil. RON in anul 2005. Allianz-Tiriac ramane, astfel, cel mai im-portant furnizor de asigurari de avarii si furt auto, cu o cota de piata estimata la peste o treime (36-37 %) din volumul afacerilor de asigurari generate de vanzarile de polite Casco in Romania. Asi-gurarile de bunuri si proprietati ocupa in continuare locul secund in portofoliul Allianz-Tiriac, cu o pondere de 15,6% si o valoare a primelor brute subscrise de 125 mil. RON, in crestere cu 26% fata de anul 2004. Aceste realizari mentin compania pe pozitia de lider si pe aceasta clasa de asigurari, cu o cota de piata de aproximativ 20%.

] Vezi anexa 3 (produse asigurari viata)

Vezi anexa 3 (produse asigurari viata)

] In baza acestei clauze Allianz-Tirac va indexa SA anual, incepand cu momentul decesului pana cand s-ar fi ajuns la finalitatea contractului, cu un procent stabilit pe clauza YRT in anul decesului. Acest procent va ramane fix. Clauza YRT poate fi atasata numai la incheierea contractului, se re-innoieste anual, iar daca se renunta la ea nu mai poate fi reemisa.

] Vezi Anexa 3.

] www.allianztiriac.ro (vezi anexa 4)

] Vezi anexa 5.

] Anexa 6 (clauze suplimentare)

] Vezi anexa 7 (Formular Confidential de Identificare a Necesitatilor)

] Vezi anexa 8 (solutia START).

Cele 8 programe au in componenta actiuni, obligatiuni, titluri de stat, depozite bancare, totul in functie de optiunea clientului (vezi programele investitionale - anexa 10).

Vezi anexa 11 (conditii contractuale-Aliat).

Valoarea contului = nr. unitati * pret vanzare

Vezi anexa 12 (Solutia Aliat).

] Vezi anexa 13 (chestionar persoane asigurate).

] Din categoria chestionarelor medicale suplimentare fac parte urmatoarele: chestionar pentru ac-cidente, chestionar pentru afectiuni cardiovasculare - orice afectiune a inimii, cu exceptia infarctului pentru care se completeaza chestionar separat, ca si in cazul hipertensiunii arteriale, chestionar pen-tru infarct miocard, chestionar pentru afectiuni circulatorii (pentru afectiuni vase sanguine), chestio-nar pentru afectiuni digestive, chestionar pentru afectiuni hepatice, chestionar pentru afectiuni bilia-re (colecist, vezica biliara), chestionar pentru diabet, chestionar pentru afectiuni urogenitale, ches-tionar pentru afectiuni respiratorii, chestionar pentru afectiuni ale coloanei vertebrale (lumbago, lombosciatica, hernie de disc, cifoscolioza), chestionar pentru reumatism, chestionar auditiv- afecti-uni ureche, chestionar olfamologic, chestionar alergii, chestionar boli piele, chestionar epilepsie, chestionar afectiuni neuropsihiatrice, chestionar sarcina, chestionar afectiuni tiroidiene (tiroida), chestionar interventii chirurgicale.

] Cuprinde trei parti: anamneza, raportul examinarii clinice si raportul analizelor de laborator si al investigatiilor paraclinice efectuate conform Claselor I, II si III de examinare medicala, Examinarii de baza sau Examinarilor Medicale Suplimentare (vezi anexa).

] Anexa 15Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5472
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved