Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Principalele polite de asigurare care acopera riscurile catastrofale

Asigurari+ Font mai mare | - Font mai micPrincipalele polite de asigurare care acopera riscurile catastrofale

Specificul produselor "ARDAF" consta in concordanta dintre pret-calitate, oferita de politele de asigurare .Astfel, polite precum "CPF" (asigurarea cladirilor si a continutului acestora pentru persoane fizice); "CPJ" (asigurarea cladirilor si a continutului acestora pentru persoane juridice);"CAMINUL" (asigurarea cladirilor si a continutului acestora, asigurarea auto CASCO, asigurarea de accidente, asigurarea de raspundere civila), "CAMINUL STANDARD" (asigurarea cladirilor si a continutului acestora); "Asigurarea gospodarului prevazator" ( Asigurarea la prim risc a cladirilor si a continutului acestora, asigurarea de accidente, asigurarea de raspundere civila); "Asigurarea pensiunilor turistice"; "Asigurarea societatilor de comercializare a produselor petroliere", sunt doar cateva dintre produsele "ARDAF" care acopera o paleta larga de riscuri catastrofale.Acestea sunt:

Incendiu, traznet, pagube datorate prabusirii peste bunurile asigurate a unui aparat de zbor pilotat, sau a partilor sale componente, pagube produse prin coliziunea cu un autovehicul si boom-ul sonic, inundatie, fenomene naturale (furtuna, ploaia torentiala, grindina, avalanse de zapada, etc.), alunecare de teren, avarierea accidentala a conductelor , tulburari sociale, acte de vandalism, terorism, cutremur, furt prin efractie sau acte de talharie.

3.1. Polita " CAMINUL"- Pachet complex de asigurari.

Polita "CAMINUL" este o asigurare ce confera linistea si siguranta caminelor tuturor. Acest pachet de asigurari cuprins intr-o singura polita confera protectie prin asigurare pentru locuinta, bunurile din aceasta, raspundere civila pentru terta persoana, cat si pentru autoturismul familiei.

Prestatiile acordate sunt similare cu cele oferite de cele mai representative societati de asigurari din Europa.

SECTIUNEA I. ASIGURAREA LOCUINTEI

A.Obiectul asigurarii.

Pot fi asigurate:

cladiri cu destinatia de locuinte: case sau vile familiale, apartamente situate in cladiri compuse din mai multe apartamente;

constructiile anexe locuintei: garaje, piscine, pivnite, spalatorii, alte constructii - anexe gospodaresti;

spatiile destinate unor activitati comerciale sau prestari de servicii desfasurate de persoane fizice autorizate: mici magazine, ateliere de productie, cabinete medicale, notariale sau de avocatura si altele asemenea;

locuinta /cladirea trebuie sa aiba fundatii de piatra sau beton, ziduri portante din caramida, BCA, boltari beton, plansee invelitoare din tigla, ceramica sau inlocuitori, placi din azbociment sau din materiale azbocimente sau din materiale sintetice, sa fie finisate (cel putin in interior), sa aiba cel putin instalatii electrice, iar elementele

de constructie combustibile incorporate (lemn) sa nu aiba o pondere mai mare de 50%.

Pentru toate categoriile de cladiri precizate mai sus sunt cuprinse in asigurare si instalatiile de apa, gaz, electricitate, canalizare, centrale termice proprii sau instalatii de climatizare situate in interiorul spatiilor asigurate.

De asemeni, se pot asigura si:

bunurile ce se gasesc in perimetrul asigurat detinute de asigurat sau de persoanele care locuiesc si convietuiesc impreunacu acesta si sunt destinate amenajarii gospodariei, respectiv utilizarii sau consumului in cadrul acesteia cum sunt: mobila, aparatura electronica si electrocasnica;

alimente:

articole de sport, vanatoare si pescuit, imbracaminte, incaltaminte;

mijloace de transport care nu sunt supuse inmatricularii in circulatia pe drumurile publice, precum si bunurile situate in spatiile precizate, mai sus.

B. Perimetrul asigurat.

Se considera perimetru asigurat - locuinta si constructiile de tipul celor prezentate mai sus, situate la adresa mentionata in polita de asigurare.

2. In situatia de locuire temporara - pe o perioadai mare de 1/4din perioada asigurata, cladirile si continutul acestora se pot asigura doar prin plata unei prime suplimenatare pentru nelocuire.

3. Sunt cuprinse inasigurare si bunurile asigurate, mutate temporar, la o alta adresa decat cea indicata in polita de asisgurare, pe o perioada de maxim 30 de zile de la inceperea mutarii, daca mutarea a fost dispusa de organele de drept, ca urmare a unui incendiu, a unei amenintari bruste de inundatie, de prabusire sau de alunecare de teren, ori daca, in urma unui risc

asigurat, locuintele sau constructiile care contin bunurile asigurate au fost avariate in asa masura incat a fost necesara mutarea temporara a bunurilor.

4. In cazul in care asiguratul isi schimba locuinta, protectia prin asigurare ramane in vigoare pentru bunurile aflate in ambele locuinte, nu mai mult de 30 de zile de la inceperea mutarii, daca aceasta data a fost , in prealabil comunicata in scris asiguratorului. Dupa acest interval de timp protectia prin asigurare pentru vechea locuinta si bunurile aflate in aceasta inceteaza.

5. La solicitareaasiguratului, si cu acordul ARDAF, asigurarea poate continua pentru noua locuinta si bunurile aflate in aceasta prin emiterea unui supliment de asigurare si plata unor eventuale diferente de prime.

C. Riscuri asigurate.

ARDAF acorda despagubiri materiale directe cauzate de urmatoarele riscuri asigurate:

1. Incendiu.

Incendiul este un foc de mare intindere, care s-a produs in absenta unei vetre destinate acestui scop, avand forta de a se extinde prin propria sa putere. Se acorda despagubiri si pentru pagubele materiale indirecte cauzate de carbonizarea totala sau partiala, topirea cu sau fara flacara, patarea cu fum, degajarea de gaze sau vapori produse bunurilor asigurate de un incendiu survenit in perimetrul asigurat.

2. Trasnet.

Trasnetul este o descarcare electrica naturala avand un efect distructiv rezultat din transferul nemijlocit al efectului trasnetului asupra bunurilor asigurate.

3. Explozia.

Explozia este o eliberare brusca de energie, cu degajare de vapori sau gaze la temperaturi si presiuni inalte, provocate de tendinta acestora de a se dilata

sau ca urmare a unei reactii chimice necontrolabile ce se autopropaga cu viteze mari.

4. Pagube datorate prabusirii peste bunurile asigurate a unui aparat de zbor pilotat, a partilor sale componente sau a incarcaturii acestuia, exclusiv dispozitivele explozive.

5. Pagube produse cladirii prin coliziunea cu un autovehicul, ce are drept consecinta distrugerea sau deteriorarea cladirilor sau a altor bunuri asigurate.

6. Pagube produse de boom-ul sonic

Se acorda despagubiri pentru distrugerea sau deteriorarea cladirilor sau a altor bunuri asigurate datorita presiunii aerului generata de spargerea zidului sonic de catre o aeronava in zbor.

7. Inundatie.

Prin inundatie se intelege revarsarea apelor curgatoare in urma topirii bruste a zapezilor, a abundentei ploilor sau ca urmare a ruperii barajelor ori deversarii acumularilor artificiale sau naturale de apa.

Se acorda despagubiri pentru pagubele produse bunurilor asigurate de inundatia care are loc intr-un spatiu aflat la acelasi nivel cu locuinta asigurata sau la un nivel superior. In aceasta situatie, asiguratul va suporta o fransiza de 10% din despagubirea acordata.

8. Evenimente naturale.

Se acorda despagubiri pentru pagubele materiale directe produse bunurilor asigurate de furtuna, ploaie torentiala, grindina, avalanse de zapada, inclusiv de obiectele antrenate de acestea, greutatea stratului de zapada sau gheata, alunecare de teren, prabusiri de stanci sau caderi de pietre.

9. Spargere, crapare de bunuri casabile.

Protectia prin asigurare se extinde pentru riscul de spargere sau crapare accidentala sau in urma variatiilor de temperatura a geamurilor simple de la usi, ferestre apartinand locuintei asigurate, cu o grosime sub 10mm si suprafata sub 2m.p./ochi de geam, precum si pentru cheltuielile de montare/demontare a piedicilor (gratii de protectie, inchizatori din interior precum si obiecte montate pe aceste inchizatori), care fac imposibila

inlocuirea geamurilor, Nu se despagubesc pagubele produse prin zgarierea, ciobirea sticlei sau cele din interiorul acesteia.

10. Avarierea accidentala a conductelor.

Se acorda protectie prin asigurare in caz de distrugere sau avariere a bunurilor asigurate de apa provenita in urma spargerii sau fisurarii accidentale a conductelor de apa, canalizare, incalzire proprie sau centrala, din interiorul locuintei sau cladirii in care este situata locuinta asigurata. Asiguratorul suporta cheltuielile de stabilire a locului avarierii accidentale a conductei de apa potabile sau de incalzire aflate in interiorul locuintei asigurate, precum si costul inlocuirii a cel mult 6 m de teava daca aceasta devine necesara si inlocuirea ar intra in sarcina asiguratului.

11. Tulburari sociale, acte de terorism.

Se acorda despagubiri pentru pagubele materiale directe produse bunurilor asigurate de tulburarile sociale, actele de terorism, inclusiv cele cauzate de incendiu sau explozie produse cu ocazia acestor evenimente.

12. Cutremur de pamant.

Se acorda despagubiri pentru pagubele materiale directe produse bunurilor asigurate de cutremurul de pamant, inclusiv pentru pagubele provenite dintr-un incendiu sau explozie, consecinte ale cutremurului de pamant. Producerea acestui risc va trebui sa fie atestata de Institutul de Fizica a Pamantului. Nu se despagubesc pagubele produse frescelor sau decoratiilor murale, rezervoarelor pentru apa zidite, structurilor fixate pe partea exterioara a cladirii asigurate.

13. Furt prin efractie sau acte de talharie.

Sunt asigurate bunurile situate in perimetrul asigurat in conditiile in care dispozitivele de inchidere a usilor si ferestrelor se gasesc in buna stare de

functionare si usile exterioare ale locuintei/constructiei asigurate sunt incuiate corespunzator, atat in timpul noptii, cat si in timpul zilei.

Prin "furt prin efractie" se intelege savarsirea furtului de catre o persoana sau un grup de persoane care intra in perimetrul asigurat prin violarea dispozitivelor de inchidere a usilor si /sau ferestrelor, prin spargerea unor elemente de constructie (ziduri, acoperis, tavane, pardoseli).

Prin "furt savarsit prin acte de talharie" se intelege furtul savarsit prin acte de violenta sau amenintari exercitate asupra asiguratului sau persoanelor care locuiesc si convietuiesc impreuna cu acesta ori aducerea acestora in stare de inconstienta sau neputinta de a se apara.

D. Prestatii acordate suplimentar (gratuit):

 • Cheltuieli de curatare a perimetrului asigurat (in limita a 2%, din suma asigurata);
 • Cheltuieli pentru transportul copacilor cazuti;
 • Cheltuieli pentru limitarea sau reducerea pagubei;
 • Cheltuieli pentru reintoarcerea din concediu (in cazul producerii unui incendiu al locuintei, despagubirea acordata este in valoare de 500 RON);
 • Cheltuieli de limitare a consecintelor spargerii unei conducte;
 • Chiria unei locuinte temporare (despagubirile vor fi limitate la suma de 1.000 RON);
 • Pierderea veniturilor din inchiriere (in urma survenirii a evenimentului asigurat in locuinta asigurata se acorda proprietarului chiria neincasata pe perioada reparatiilor, dar nu mai mult de 3 luni, maxim -1.000 RON);
 • Cheltuieli cu repararea sau inlocuirea incuietorilor;
 • Cheltuieli cu proiectantii si indeplinirea standardelor legale (maxim, 500 RON);Cheltuieli pentru refacerea documentelor de identitate (maxim, 200 RON);
 • Se acorda despagubiri in cazul degradarii produselor alimentare aflate in frigidere, congelatoare, la locuinta asigurata, in urma intreruperii refrigerarii in urma unui risc asigurat (maxim, 300 RON)

ASIGURAREA DE ACCIDENTE.

Tot gratuit, sunt cuprinsi in asigurare : asiguratul, sotia (sotul), acestuia si copiii pana la varsta de 24 de ani care domiciliaza si gospodaresc impreuna, pentru cazurile de invaliditate sau deces din accidente cauzate de un risc asigurate, produs in perimetrul si perioada asigurata, cu exceptia cutremurului de pamant. Suma asigurata pentru fiecare persoana este de 2.00 RON, in caz de invaliditate si 1.000 RON, in caz de deces din accident.

ASIGURAREA DE RASPUNDERE CIVILA.

Suma asigurata pe un eveniment si pe intreaga perioada asigurata reprezinta 10% din suma asigurata a cladirii si a spatiilor asigurate, dar nu poate fi mai mare de 5.000 RON, iar despagubirile acordate unei persoane,nu

pot depasi suma de 1.000 RON.

SECTIUNEA II. ASIGURAREA AUTOVEHICULULUI.

A.Obiectul asigurarii.

Pot fi cuprinse in asigurare autovehiculele, inclusiv remorcile si semiremorcile tractate de acestea , inmatriculate in Romania.

Pentru autovehiculele cuprinse in asigurare. Inceperea raspunderii ARDAF este conditionata de inspectarea acestora de catre imputernicitul ARDAF.

Protectia prin asigurare se extinde gratuit si automat si pentru cazurile in care autovehiculul asigurat este condus cu consimtamantul asiguratului de

o alta persoana decat asiguratul.Autovehiculele sunt asigurate impreuna cu piesele de rezerva, trusele de scule, accesoriile montate de producator.

Prin plata unei prime aditionale pot fi asigurate si echipamentele montate pe autovehicul, diferite de dotarea producatorului (radio-casetofoane, Cd-uri, instalatii de climatizare, aparate de taxat, etc.), fara a depasi 10% din suma asigurata a autovehiculului.

Asigurarea de avarii si furt a autovehiculelor poate fi incheiata pentru riscuri produse atat pe teritoriul Romaniei, cat si in afara teritoriului Romaniei.

Caracteristic politei ARDAF este faptul ca in cazul instrainarii autovehiculului, contractul de asigurare se reziliaza de drept, de la data radierii autovehicululi din circulatie. Dacain baza contractului de asigurare incheiat pe perioada de 1 an nu s-au platit sau nu se datoreaza despagubiri, primele incasate, aferente perioadei ulterioare rezilierii se vor restitui in cota de 1/12, pentru fiecare luna de asigurare intreaga, ramasa pana la expirarea contractului.

In termen de 3 luni de la rezilierea contractului , ca urmare a instrainarii autovehiculului, fostul asigurat poate solicita incheierea unei noi asigurari pe durata de 1 an, pentru un alt autovehicul, proprietatea acestuia beneficiind de reducerile de prima dobandite, daca nu exista obligatia platii de despagubiri in baza contractului reziliat. Asigurarea pentru noul autovehicul intra in vigoare depa 24 de ore de la sfarsitul zilei in care s-a platit prima de asigurare recalculata in functie de caracteristicile noului autovehicul, s-a emis contractul de asigurare si s-a efectuat inspectia de risc.

Transferul contractului de asigurare de pe un autovehicul pe un altul, nu este posibil.

Asigurarea autoturismelor cu valabilitate pe teritoriul Romaniei, incheiata la ARDAF, pe perioada de 1 an, isi extinde protectia pentru riscurile asigurate si in afara teritoriului Romaniei, In perioada de valabilitate a CARTII

VERZI, incheiate la ARDAF si pe teritoriul tarilor pentru care aceasta a fost emisa si este valabila conform Conventiei Tip Interbirouri - CARTE VERDE

In caz de dauna, produsa in afara teritoriului Romaniei, pentru a beneficia de despagubire, asiguratul va trebui sa faca dovada incheierii la ARDAF a asigurarilor mentionate anterior si a valabilitatii acestora la data producerii evenimentului asigurat.

Prezentele prevederi nu se aplica in cazul autovehiculelor inmatriculate in strainatate. Pentru acestea, asigurarea de tip "CASCO", se poate incheia numai pentru avarii interne (nu, si pentru furt).

B. RISCURI ASIGURATE.

In functie de grupele de riscuri agreate, asiguratul poate opta pentru una dintre urmatoarele variante de asigurare.

Asigurarea de avarii partiala.

In cadrul acestei asigurari, raspunderea ARDAF se refera la acordarea despagubirilor pentru pagube produse autovehiculului asigurat de: incendiu (inclusiv prin afumare, patare, carbonizare, survenite in urma incendiului), explozie (inclusiv, explozia rezervorului de carburant), traznet furtuna uragan, grindina, inundatie (urmare a unor fenomene naturale), cutremur de pamant, prabusire sau alunecare de teren, greutatea stratului de zapada, avalanse, inclusiv pagubele produse indirect de catre acestea (exemplu:caderea pe autovehicul a copacilor loviti de traznet, avarierea acestuia de obiectele angrenate de furtuna, uragan, ori de apele provenite din inundatii, etc), caderi de corpuri pe autovehicul (blocuri de gheata, bolovani, prabusirea constructiei pe autovehicul, ca urmare a unui risc asigurat.

Asigurarea de avarii extinsa.

Acest tip de asigurare preia in intregime riscurile de la asigurarea de avarii PARTIALA si acorda asiguratilor, suplimentar, despagubiri in cazul distrugerii, avarierii autovehiculului asigurat de:

a)      impactul autovehiculului cu corpuri mobile sau imobile prin ciocniri, loviri, izbiri, derapari, rasturnari.;

b)      caderi ale autovehiculului in prapastie, in apa, caderi de pe pod;

c)      impactul cu animale a autovehiculului;

ARDAF preia in asigurare riscul de FURT si acorda despagubiri in cazul:

a)         furtul autovehiculului, furtul prin efractie a partilor componente, accesoriilor din dotarea de serie si / sau echipamentului suplimentar asigurat, montat pe autovehicul;

b)        avarierii sau distrugerii autovehiculului sau a unor parti componente ca urmare a furtului sau tentativei de furt a autovehiculului.

Atat in cadrul asigurarii de avarii PARTIALE, cat si asigurarii de avarii EXTINSE se acorda despagubiri in limita sumei asigurate si pentru:

a)      cheltuieliefectuate cu transportul autovehiculului la cel mai apropiat atelier de reparatii, care poate efectua reparatia sau la domiciliul asiguratului, daca autovehiculul nu poate fi deplasat prin forta proprie;

b)      avariile produse autovehiculului de masurile necesare si justificate, luate pentru limitarea pagubelor la producerea evenimentului asigurat;

c)      avariile echipamentelor suplimentare asigurate, produse din riscuri asigurate, concomitent cu avarierea autovehiculului;

C. EXCLUDERI

ARDAF nu acorda despagubiri pentru:

a)      avarierea sau distrugerea autovehiculului sau partilor sale componente prin: exploatare, functionare, uzura sau a defectelor de fabricatie,

defectarii pieselor,subansamblelor, precum si cele cauzate de intretinerea necorespunzatoare a autovehiculului;

b)      pagubele produse prin influenta temperaturii asupra motorului autovehiculului, determinate de inghetul apei din instalatia de racire si cele produse motorului, cutiei de viteze sau diferentialului ca urmare a supraincalzirii determinate de defectarea unor piese sau lipsa ori insuficienta lubrifiantilor;

c)      pagube produse ca urmare directa a trepidatiilor autovehiculului in timpul deplasarii precum si avarierea componentelor, instalatiilor, aparatelor electrice ori electronice sau a oricarui consumator electric existent in autovehicul ca urmare a actiunii curentului electric;

d)     avarierea sau distrugerea pieselor de rezerva, accesorii (cu exceptia celor din dotarea producatorului sau asigurate suplimentar)'

e)      pagubele produse in timpul si/sau in legatura cu utilizarea autovehiculelor la concursuri, intreceri (oficiale sau neoficiale), precum si pe perioada antrenamentelor pregatitoare acetora;

f)       avarierea sau distrugerea autovehiculului sau a partilor sale componente , ca urmare a patrunderii cu acesta in zone inundate sau prin traversarea unor cursuri de apa;

g)      partea de paguba care a marit prin neluarea de catre conducatorul autovehiculului a unor masuri necesare pentru limitarea acesteia;

h)      pagubele produse cu intentie de catre asigurat sau de catre cei care au folosit autovehiculul la data producerii daunei cu consimtamantul asiguratului, daca acest fapt rezulta din acte eliberate de organele competente;

i)        pagubele produse in timpul savarsirii unor fapte incriminate de legislatia privind circulatia pe drumurile publice ca infractiuni;

j)        pagubele produse de conducatorul autovehicului aflat sub influenta bauturilor alcoolice, a unor produse sau substante stupefiante ori medicamente cu efecte similare acestora;

k)      pagubele produse in cazul in care conducatorul autovehiculului nu poseda permis de conducere (cu exceptia cazului cand autovehiculul adaptat cu comanda dubla era condus de o persoana asistata de catre instructorul auto sau examinator);

l)        cheltuieli facute pentru transformari sau imbunatatiri aduse autovehiculului fata de starea lui anterioara producerii evenimentului asigurat sau pentru remedierea unor reparatii nereusite;

m)    pagubele produse ca urmare a nerespectarii de catre conducatorul auto a normelor legaleprivind trecerea la nivel cu calea ferata;

n)      partile componente ale vehiculului/autovehicului ce erau avariate la incheierea (reinnoirea) asigurarii, mentionate in inspectia de risc si care nu au fost avizate la ARDAF si remediate inaintea producerii evenimentului asigurat;

o)      pagube produse sau agravate (pentru partea de paguba care s-a marit), ca urmare a exploziilor, incendiilor cauzate de folosirea flacarii deschise, inclusiv la repararea autovehiculului sau de produsele inflamabile ori periculoase aflate in spatiile care adapostesc autovehiculul asigurat sau de cele transportate cu acesta fara o autorizatie legala;

p)      pagube produse din culpa grava a conducatorului autovehiculului. Prin culpa grava se intelege:

parasirea autovehiculului in zone nepopulate ori abandonarea in caz de blocaj alcirculatiei, cu exceptia situatiei cand acest lucru este cerut in mod expres, de organele de politie sau in caz de forta majora, atunci cand este pusa in pericol viata sau integritatea persoanelor din autovehicul;

utilizarea autovehiculului pe drumuri inchise circulatiei publice;

utilizarea autovehiculului contrar instructiunilor sau recomandarea producatorului.

q)      in cazul in care asigurarea cuprinde si riscul de furt nu se acorda despagubiri daca:

organele de politie nu confirma furtul/tentativa de furt sau inregistrarea la olitie a unei reclamatii in legatura cu un asemeena eveniment, precum si faptul ca bunul asigurat nu a fost gasit in 60 de zile de la data inregistrarii reclamatiei la Politie.

la comiterea furtului sau tentativei de furt, au luat parte asiguratul, membrii ai familiei sau persoane aflate in intretinerea acestuia inclusiv persoanele care locuiesc la aceia adresa cu asiguratul, sau al utilizatorului, in cadrul persoanelor juridice, alte persoane care conduceau autovehiculul cu consimatamantul asiguratului;

autovehiculului furat sau avariat ca urmare a tentativei de furt nu i s-a scos cheia din contact pe perioada cat a fost parasit nu i s-au incuiat usile, cu exceptia cazurilor cand inchiderea nu era posibila datorita particularitatilor de fabricatie a autovehiculului;

asiguratul nu a depus la ARDAF odata cu avizarea furtului autovehiculului: originalul certificatului de inmatriculare, dupa caz, autorizatia de circulatie provizorie, cartea de identitate a autovehiculului. (Aceste documente trebuie pastrate in afara autovehiculului , dupa parasirea acestuia); toate randurile de chei si telecomenzile declarate la incheierea asigurarii)

r) pagube produse prin acte de terorism, ori in timpul unor tulburari sociale, manifestatii.

D. SUMA ASIGURATA.

1. Autovehiculele, inclusiv remorcile tractate de acestea precum si echipamentele suplimentare se asigura la valoarea reala a acestora la data incheierii sau reinnoirii asigurarii.

Valoarea reala reprezinta valoarea de comercializare din nou , conform facturilor, listelor de preturi ale producatorilor pentru autovehiculele indigene sau facturilor ori cataloagelor de preturi in cazul autovehiculelor straine, diminuata cu uzura detereminata de vechimea autovehiculului, stabilita conform tabelei de uzura practicata de ARDAF.

Pentru autovehiculele comercializate in Romania, valoarea de comercializare din nou va cuprinde si TVA-ul aferent. Valoarea din nou a echipamentelor suplimentare se stabileste pe baza cataloagelor de specialitate , uzura stabilindu-se pe baza scarii corespunzatoare autovehiculului asigurat. In cazul autoturismelor importate in sistem leasing, suma asigurata se stabileste in functie de optiunea asiguratului la valoare CIP sau DDP.

SUMA ASIGURATA se stabileste in lei sau in valuta (EURO sau USD; ratele de prima se vor stabili in aceeasi valuta in care a fost stabilita suma asigurata.

Pe durata asigurarii, suma asigurata poate fi majorata cu valoarea unor dotari speciale aduse autovehiculului asigurat, echiparii cu diverse caroserii, copertine, instalatii frigorifice, etc., conditionat de plata primelor de asigurare suplimentare si emiterea de catre ARDAF    a unui supliment de asigurare la contractul in vigoare.

E. EVALUAREA PAGUBELOR

1. Despagubirile se platesc in lei, in limita sumei asigurate. Despagubirea nu poate depasi cuantumul pagubei efectiv suferite, de asigurat si nici valoarea reala a autovehiculului la data producerii evenimentului asigurat.

2. Despagubirea se plateste beneficiarului inscris in polita de asigurare, asiguratului sau a unitatilor prestatoare de servicii / furnizoare de piese de schimb, pe baza documentelor justificative.

Plata despagubirilor catre alte persoane se face doar pe baza de procura notariala autentificata.

3. Cuantumul despagubirii este egal cu costul reparatiilor si inlocuirii partilor componente sau pieselor avariate inclusiv cheltuielile pentru materiale, precum si cele de demontare - montare, aferente reparatiilor si inlocuirilor, necesare, ca urmare a pagubelor produse de cauze cuprinse in asigurare, incluzand si TVA.

Costul reparatiilor executate in regie proprie se stabileste pe baza evaluarii asiguratorului si a documentelor privind platile efectiv facute, cu acordul ARDAF, pana la data evaluarii.

4. In cazul autovehiculelor inmatriculate in Romania, daca paguba estimata depaseste sau este egala cu suma asigurata, despagubirea se va putea face, la optiunea asiguratului numai in unul din urmatoarele moduri:

Asiguratorul plateste cu titlu de despagubire suma asigurata si autovehiculul trece in proprietatea sa.

Se stabileste care este valoarea ramasa a autovehiculului avariat, urmand ca despagubirea sa reprezinte diferenta dintre suma asigurata si valoarea ramasa. In acest caz, autovehicululavariat ramane in proprietatea asiguratului. Valoarea ramasa se va stabili de comun acord de cele doua parti (asigurat si asigurator). In situatia in care acordul aspra valorii ramase nu se poate realiza se va apela la un expert neutru. Valoarea ramasa stabilita de acesta va fi acceptata de ambele parti.

In cazul autovehiculelor inmatriculate in strainatate si asigurate la ARDAF, pentru riscul de avarii, in caz de dauna totala, se va stabili valoarea ramasa, urmand ca despagubirea sa reprezinte diferenta dintre suma asigurata si valoarea ramasa.

5. Se considera ca a fost necesara revopsirea integrala a autovehiculului, atunci cand suprafata partilor avariate din cauze cuprinse in asigurare si care necesita revopsirea lor, reprezinta cel putin 50% din suprafata totala exterioara a autovehiculului respectiv.

6. In cazul unor avarii in strainatate se acorda despagubiri numai pentru reparatiile efectuate, necesare continuarii calatoriei. Decontarea acestora se va face in lei, la intoarcerea in tara si la cursul valutei respective la data achitarii de catre asigurat a contravalorii reparatiei, exclusiv TVA extern.

7. In caz de furt al autovehiculului, despagubirea se acorda numai daca politia confirma inregistrarea unei reclamatii de furt in legatura cu autovehiculul asigurat si ca acesta nu a fost gasit in 60 de zile de la data instiintarii in scris , de catre asigurat la ARDAF.

Pentru furtul unor parti componente, echipamente suplimentare, despagubirile se acorda in aceleasi conditii precizate anterior, dupa trecerea unui termen minim de 30 de zile, de la instiintarea ARDAF.

8. Asiguratul nu poate emite pretentii la despagubiri in cazul in care la data accidentului, autovehiculul nu avea verificarea tehnica la zi (ITP), iar accidentul a avut o cauza tehnica.

9. In caz de furt prin efractie a radio-casetofoanelor cu fata detasabila, preluate in asigurare, acordarea despagubirii este conditionata de predarea la ARDAF a fetei detasabile a echipamentului respectiv.

SECTIUNEA III. Prevederi comune SECTIUNILOR I si II.

A. Excluderi generale.

1. Asigurarea nu acopera pagubele produse bunurilor asigurate, cauzate direct sau indirect de:

a) explozie atomica, razboi, razboi civil, rebeliune, insurectie, dictatura militara, tulburari civile, grve, manifestatii sau acte de terorism. Radiatii de orice natura, actiunea acizilor sau a substantelor chimice, poluare sau contaminare.

b) expropriere, sechestrare, confiscare, distrugere sau avariere din ordinul oricarei autoritati publice;

c) poluarea si contaminarea mediului, chiar daca au fost provocate direct sau indirect de riscuri asigurate;

d) avarierea sau distrugerea cu intentie a bunurilor asigurate sau inducerea asiguratorului in eroare in legatura cu fapte reale care sunt importante pentru cuprinderea in asigurare si/sau pentru stabilirea cuantumului despagubirii de catre asigurat (inclusiv persoanele care conduc autovehiculul cu consimtamantul acestuia), reprezentantul legal al unei persoane juridice care actioneaza in calitatea de asigurat, persoane fizice care in mod statornic locuiesc si gospodaresc impreuna cu asiguratul, prepusii persoanelor juridice asigurate.

e) nu se vor acorda despagubiri pentru pagubele produse bunurilor asigurate datorate uzurii sau regimului de exploatare ori a fenomenelor care sunt in

legatura directa ori sunt consecinta acestora ( ruginirea, oxidarea, degradrea, decolarea, deformarea, ruperea, piatra de pe cazane si altele asemenea acestora.

f) pagube provocate de viciul ascuns al bunului asigurat, de care asiguratul avea cunostinta, indiferent daca l-a comunicat sau nu asigurorului daca viciul nu ar fi existat.

B. PERIOADA ASIGURATA

1. Asigurarea se incheie pe perioada de 1 an sau pe durate mai scurte, perioada minima de asigurare fiind de 6 luni.

2. Protectia prin asigurare incepe la data precizata in contractul de asigurare, dar nu mai devreme de 24 de ore de la sfarsitul zilei in care s-a achitat prima de asigurare, cu exceptia reinnoirilor de contracte, cand protectia prin asigurare continua fara intrerupere, cu conditia ca prima de asigurare sa fie achitata inainte de expirarea contractelor ce urmeaza a fi reinnoite.

3. In cazul in care evenimentul s-a produs inainte de intrarea in vigoare a asigurarii, contractul de asigurare se reziliaza de drept, ARDAF avand obligatia de a restitui asiguratului in intregime, primele de asigurare incasate.

C. INCHEIEREA CONTRACTULUI SI PLATA PRIMELOR DE ASIGURARE

1. Cuprinderea in asigurare a bunurilor se face pe baza declaratiei completate de solicitant, suplimentar, pentru autovehicule, fiind necesar certificatul de inmatriculare sau autorizatia provizorie de circulatie.

2. Prima de asigurare se achita integral si anticipat la incheierea asiguraii sau la solicitarea asigratului si in rate subanuale, la scadentele mentionate in contract; asiguratul beneficiaza de o perioada de pasuire de 15 zile calendaristice, la plata oricarei rate urmatoare primei rate de prima.

3. La solicitarea scrisa a asiguratului, ARDAF poate fi de acord cu repunerea in vigoare a asigurarii, cu respectarea regulamentelor .

4. ARDAF acorda o reducere de 10% a primei anuale, in cazul platii acesteia, integral si anticipat.

5. La asigurarile ce se reinnoiesc pe o perioada de 1 an:

- prima de asigurare pentru autovehicul se reduce:

a) pentru asigurarea de avarii partiala cu 10%, corespunzator unui an sau mai multi de asigurare, anteriori si consecutivi pentru care ARDAF sau alte societati de asigurare nu au platit asiguratului despagubiri;

b) pentru asigurarea de avarii si furt cu 15%, 25%, 35%, 45%, corespunzator unui an, doi, trei, patru saumai multi ani anteriori si consecutivi, pentru care ARDAF nu a platit asiguratului despagubiri; asiguratii care incheie asigurari la ARDAF, in continuitatea unor contracte incheiate la alti asiguratori, vor beneficia de urmatoarele reduceri ale primei de asigurare: 10%, 20%, 30%, corespunzator unui an, doi, trei sau mai multi ani de asigurare, anteriori si consecutivi fa daune;

- prima de asigurare corespunzatoare asigurarii locuintei se reduce cu 5%, 10%, corespunzator unui an, doi sau mai multi ani de asigurare anteriori si consecutivi, pentru care ARDAF sau alte societati de asigurare nu au platit sau nu datoreaza despagubiri in legatura cu asigurarea locuintei.

6. La asigurarile ce se reinnoiesc, prima de asigurare pentru autovehicul    va fi majorata, conform tarifului de prime in vigoare, la data reinnoirii asigurarii, in functie de numarul si marimea despagubirilor platite de ARDAF, in baza contractului ce aurmeaza a fi reinnoit.

7. Plata primelor de asigurare se face prin orice modalitate permisa de lege si acceptata de ambele parti. Obligatia de plata la scadenta a primelor de asigurare, precum si dovada platii acestora revine asiguratului.

8. Pentru a mentine valabilitatea contractului de asigurare, clientuleste obligat sa-si plateasca la scadenta ratele de prima, chiar si in situatia in care pe contractul respectiv s-a inregistrat o dauna si aceasta nu a fost inca despagubita de ARDAF.

D. ASIGURARI MULTIPLE.

SUBASIGURAREA. SUPRASIGURAREA.

1. In cazul existentei mai multor asigurari incheiate pentru acelasi bun, fiecare asigurator este obligat la plata, proportional cu suma asigurata de fiecare si pana la concurenta acesteia, asiguratul neputand incasa o despagubire mai mare decat prejudiciul efectiv, consecinta directa a riscului.

2. In cazul in care contractul de asigurare s-a incheiat pentru o suma asigurata inferioara valorii reale a bunului, despagubirea cuvenita se reduce corespunzator raportului dintre suma prevazuta in contract si valoarea reala a bunului la data producerii evenimentului asigurat.

3. Daca suma asigurata este mai mare decat valoarea reala, despubirea acordata nu va putea depasi valoarea reala a bunului la data producerii evenimentului asigurat.

Dupa cum se observa, polita "CAMINUL", este un pachet de asigurari complex, accesibil tuturor, pentru locuinta si bunurile din aceasta, cota de prima aplicata fiind de numai 0.15%, din suma asigurata, indiferent daca este vorba de casa (vila) sau apartament; pentru asigurarea autoturismului familiei, cotele de prima sunt relativ mici, tinandu-se cont, acolo unde este cazul, si de fidelitatea clientului.

In plus, pentru cei ce incheie "cartea verde", la ARDAF, se extinde valabilitatea asigurarii - CASCO, gratuit, in afara granitelor Romaniei, pe perioada valabilitatii cartii verzi.

3.2. Polita "CPF" - Asigurarea cladirii si a continutului acesteia pentru persoana fizica.

Reprezinta un alt produs pe care S.C. ARDAF S.A - Societate de Asigurare Reasigurare il pune la dispozitia clientilor sai.

In cadrul politei "CPF" pot fi cuprinse in asigurare locuinte de tipul apartamentelor individuale situate in cladiri sau blocuri, case sau vile unifamiliale, cabane si case de odihna situate in intravilan, precum si spatii in care se desfasoara activitati de productie, comert, prestari de servicii, detinute de asigurat.

Aceste locuinte / cladiri trebuie sa aiba fundatii din piatra sau beton, ziduri portante din caramida, BCA, boltari beton, plansee invelitoare din tigla, ceramica sau inlocuitori, placi din azbociment sau din materiale sintetice, sa fie finisate (cel putin in interior), sa aiba instalatii electrice, iar elementele de constructie combustibile incorporate (lemn) sa nu aiba o pondere mai mare de 50%.

Spre deosebire de polita "CAMINUL", polita de tip "CPF", se incheie in functie de riscurile asigurate (la cote de prima diferite).

Exista trei tipuri de polite de tip "CPF":

1. Polita STANDARD, in baza careia se acorda despagubiri pentru pagubele materiale directe cauzate de urmatoarele riscuri asigurate:

 • Incendiu.

Incendiul este un foc de mare intindere, care s-a produs in absenta unei vetre destinate acestui scop, avand forta de a se extinde prin propria sa putere. Se acorda despagubiri si pentru pagubele materiale indirecte cauzate de carbonizarea totala sau partiala, topirea cu sau fara flacara, patarea cu fum, degajarea de gaze sau vapori produse bunurilor asigurate de incendiu.

 • Trasnet.

Trasnetul este o descarcare electrica naturala, avand un efect distructiv rezultat din transferul nemijlocit al efectului trasnetului asupra bunurilor asigurate.

 • Explozia.

Este o eliberare brusca de energie, cu degajare de vapori sau gaze la temperaturi si presiuni inalte, provocate de tendinta acestora de a se dilata sau ca urmare a unei reactii chimice necontrolabile ce se autopropaga cu viteze mari.

 • Pagube datorate prabusirii peste bunurile asigurate a unui aparat de zbor pilotat.
 • Paguba produsa prin coliziunea cu un autovehicul si boom-ul sonic

2. Polita EXTINSA, in baza careia, pe langa riscurile cuprinse in polita STANDARD, se acorda despagubiri si in cazul producerii unuia sau mai multora din urmatoarele riscuri:

 • Inundatie.

Prin inundatie se intelege revarsarea apelor curgatoare in urma topirii bruste a zapezilor, a abundentei ploilor sau ca urmare aruperii barajelor sau deversarii accidentale a acumularilor artificiale sau naturale de apa.

 • Evenimente naturale:

Furtuna; se acorda despagubiri inclusiv pentru pagubele produse prin caderea unor parti de constructie, copaci sau alte obiecte asupra locuintelor / constructiilor sau bunurilor asigurate, ca urmare a furtunii.

Ploaia torentiala;

Grindina;

Avalanse de zapada;

Greutatea stratului de zapada sau gheata;

Alunecare de teren, prabusiri de stanci sau caderi de pietre; nu se considera risc asigurat alunecarea de teren care este consecinta actiunii constiente a omului (ex: activitati miniere, construirea de tunele, etc.);

Spargere, crapare bunuri casabile. Protectia prin asigurare se extinde pentru riscul de spargere crapare din orice accident sau variatii de temperatura a geamurilor simple de la usi, ferestre, si a parapetilor din sticla ai balcoanelor apartinand locuintei asigurate, cu o grosime sub 10mm si suprafata sub 2m2 / ochi de geam, precum si pentru cheltuielile de montare/demontare a piedicilor (gratii de protectie, inchizatori din interior,precum si obiecte montate pe aceste inchizatori, care fac imposibila inlocuirea geamurilor.

Geamurile multistrat si termopan vor putea fi asigurate, separat, pentru acest risc, la valoarea din nou care va fi mentionata pe polita.

Avarierea accidentala a conductelor;

Tulburari sociale, acte de vandalism, terorism

3. Polita COMPLETA, in baza careia, pe langa riscurile cuprinse in polita EXTINSA, se acorda despagubiri si in cazul producerii unuia sau mai multora din urmatoarele riscuri:

- Cutremur de pamant;

- Furt prin efractie sau acte de terorism.

STABILIREA SI PLATA DESPAGUBIRILOR.

Cuantumul pagubei se va determina in functie de amploarea distrugerii bunurilor, produse de riscurile asigurate, respectiv, paguba totala sau partiala.

a)      La cladiri si constructii:

paguba totala inseamna distrugerea lor in intregime, fara resturi recuperabile, costurile de refacere sunt mai mari decat valoarea reala a cladirilor si constructiilor distruse. In acest caz, despagubirea va fi egala cu suma cheltuielilor ocazionate de refacerea sau reconstruirea din nou a cladirii / constructiei asigurate, mai putin uzura si valoarea eventualelor resturi recuperabile.;

paguba partiala inseamna avarierea bunurilor in asa fel incat este posibila refacerea acestora prin reparatii, cheltuielile ocazionate cu refacerea sau repararea fiind mai mici decat valoarea din nou minus uzura. Despagubirea va reprezenta costul de reparatie, mai putin uzura si valoarea eventualelor resturi recuperabile

b)     La bunuri, in cazul pagubei totale sau partiale, despagubirea va fi dupa caz, valoarea din nou sau costurile ocazionate de reparatia bunurilor din care se scade uzura si valoarea eventualelor resturi recuperate.

c)      In cazul spargerii sau craparii geamurilor, despagubirea acordata va reprezenta valoarea din nou a unor bunuri cu aceleasi caracteristici si calitati similare.

d)     Valoarea despagubirii va fi diminuata cu fransiza optionala convenita la incheierea asigurarii, calculata asupra sumei asigurate

e)    Daca asigurarea este incheiata de chirias in calitate de contractant,    in caz de paguba totala a cladirii sau a bunurilor proprietarului, despagubirea se va plati proprietarului. In caz de paguba partiala, aceasta se va plati chiriasului, in masura in care justifica efectuarea cheltuielilor de reparatie a bunurilor.

3.3. Polita "CPJ" - Asigurarea cladirii si a continutului acesteia pentru persoana juridica.

Un alt produs specific "ARDAF", este polita "CPJ", in cadrul careia pot fi asigurate cladirile si continutul acestora, apartinand persoanelor juridice.

I. BUNURI ASIGURATE

Pot fi asigurate:

1. Cladiri si constructii speciale destinate activitatilor industriale, agricole, comert, prestari servicii, transport, telecomunicatii, administrative, aparare, sanatate, social-culturale, locative, etc., inclusiv amenajarile si instalatiile aferente acestora (sanitare, electrice, de incalzire, climatizare, tehnologice, ascensoare, centrale termice, paratrasnete, etc.), care nu pot fi detasate fara a fi deteriorate sau fara a se deteriora cladirea.

2. Masini, utilaje, instalatii, echipamente, aparate 9profesionale, comerciale sau industriale), mobilier, mijloace de transport intern, alte mijloace fixe si obiecte de inventar.

3.Materii prime, materiale auxiliare, semifabricate specifice activitatii asiguratului, produse finite, marfuri si ambalaje;

4. Obiecte care au valoare artistica, stiintifica sau istorica: tablouri, sculpturi, colectii, manuscrise.

5. Bani numerar, documente, hartii de valoare, obiecte din metale pretioase, alte obiecte de valoare deosebita.

II. RISCURI ASIGURATE.

In functie de riscurile solicitate a fi cuprinse in asigurare, ARDAF Incheie urmatoarele polite de tip "CPJ":

A. Polita standard, in baza careia se acorda despagubiri pentru distrugerea sau deteriorare bunurilor, ca urmare a:

a) incendiului;

b) trasnetului;

c) exploziei;

d) prabusirii unui aparat de zbor, caderii unor parti componente si/sau a incarcaturii acestuia, cu exceptia materialelor sau dispozitivelor explozive;

e) coliziunii cu autovehicule;

f) boom-ului sonic.

B. Polita extinsa.

In baza acestei polite, pe langa riscurile cuprinse in polita standard, contractantul poate solicita cuprinderea in asigurare in baza clauzelor suplimentare si a celor speciale (impuse de ARDAF), a unuia sau a mai multora dintre urmatoarele riscuri:

Clauze suplimentare

1. cutremur de pamant;

2. fenomene naturale;

3. inundatie;

4. avarierea instalatiilor de apa;

5. vandalism, sabotaj, tulburari sociale;

Clauze speciale

1. lipsa frigului in instalatiile de refrigerare;

2. raspunderea civila fata de tertele persoane pagubite;

3. avarii accidentale la masini, utilaje, instalatii;

4. spargere sau crapare a bunurilor casabile;

5. furt prin efractie sau acte de talharie.

Clauze suplimentare la asigurarea cladirilor si a continutului acestora apartinand persoanelor juridice

Clauza 1 - Asigurarea pentru pagube produse de cutremurul de pamant

Producerea acestui risc va trebui sa fie atestata de Institutul de Fizica a Pamantului.

Sunt excluse din asigurare pagubele produse:

frescelor sau decoratiilor murale;

scarilor exterioare si altor structuri exterioare (reclame, firme luminoase, antene, console, etc);

de valuri ale apelor, marii sau inundatii provocate de ruperea unor baraje sau deversarii acumularilor artificiale sau naturale de apa rezultate in urma cutremurelor de pamant.

Clauza 2 - Asigurarea pentru pagube produse de fenomenele naturale

ARDAF se obliga sa despubeasca asiguratul pentru pagubele materiale produse bunurilor asigurate ca urmare directa a urmoarelor fenomene naturale majore: vant, furtuna, ploaie torentiala, grindina, viscol, prabusire sau alunecare de teren, caderi de stanci, greutatea stratului de zapada, avalansa. Se vor acorda despubiri inclusiv pentru pagubele produse bunurilor asigurate de obiectele antrenate de aceste fenomene naturale majore.

De asemeni, vor fi despubite si pagubele provocate bunurilor asigurate de infiltrarea apei de ploaie, a grindinei, zapezii sau a murdiei in interiorul cladirii prin sparturi, brese sau fisuri provocate cladirilor sau altor elemente de constructie de violenta acestor fenomene.

In limita sumei asigurate, dar nu mai mult de 10 % din aceasta, se acorda despubiri si pentru pagubele produse de riscurile asigurate la:

antene, garduri, grilaje, imprejmuiri;

ferestre, copertine din sticla, veranda, luminatoare, lucarne, reclame;

invelitori, materiale plastice (numai pentru efectul grindinei)

Clauza 3 - Asigurarea pentru pagube produse de inundatie

ARDAF se obliga sa despagubeasca asiguratul pentru pagubele materiale directe produse bunurilor asigurate, de apa provenita din inundatii. Prin inundatie, in sensul acestei clauze se intelege revarsarea apelor curgatoare in urma topirii bruste a zapezilor, a abundentei ploilor sau ca urmare a ruperii barajelor sau deversarii acumularilor artificiale sau naturale de apa.

Clauza 4 - Asigurarea pentru pagubele produse ca urmare a avarierii instalatiilor de apa.

ARDAF va acorda despagubiri asiguratului pentru pagubele materiale directe produse bunurilor asigurate de apa provenita din conductele de apa, de stingere a incendiilor, de incalzire si canalizare, ca urmare a avarierii accidentale a acestor instalatii aflate in folosinta exclusiva a cladirii sau constructiei asigurate, cu exceptia celor situate in exteriorul acestora.

Clauza 5 - Asigurarea pentru pagube produse de tulburari sociale vandalism, sabotaj.

ARDAF va acorda despagubiri pentru pierderile si pagubele materiale produse prin distrugerea sau deteriorarea bunurilor asigurate, urmare directa a tulburarilor sociale, a actelor de vandalism, sabotaj.

Asiguratorul nu va acorda despagubiri in caz de furt a bunurilor asigurate de catre atentator, pentru pagubele produse acestora ca urmare a

unei tentative de furt si nici pentru pagubele produse de graffiti, inscriptii, afisaje sau cele cauzate prin spargerea / craparea respectiveor bunuri.

Clauze speciale la asigurarea cladirilor si a continutului acestora apartinand persoanelor juridice

Clauza 1 Asigurarea pentru pagube produse de lipsa frigului in instalatiile de refrigerare

ARDAF va aorda despagubiri pentru pagubele materiale si directe cauzate bunurilor asigurate aflate in refrigerare ca urmare a lipsei sau unei anormale produceri sau distributii a frigului sau scurgerii lichidului frigorific ca urmare a :

unor avarii accidentale ale instalatiilor de refrigerare, instalatiilor proprii de alimentare cu apa si/ sau instalatiilor proprii de producere sau distributie a energiei electrice.

Clauza 2 - Asigurarea de raspundere civila fata de tertele persoane pagubite.

ARDAF va acorda despagubiri pentru :

prejudiciile de care asiguratul raspunde in baza legii, la producerea riscurilor asigurate prin polita, fata de tertele persoane prejudiciate prin distrugerea sau deteriorarea unor bunuri ori ca urmare a vatamarii corporale sau a decesului;

cheltuielile facute de asigurat in procesul civil daca asiguratul a fost obligat la dezdaunare.

Se acorda, de asemenea, despagubiri si in cazurile in care pagubele ca urmare a vatamarii corporale sau decesului, precum si a distrugerii sau deteriorarii unor bunuri s-au produs din culpa persoanelor pentru care asiguratul raspunde potrivit legii.

Clauza 3 - Asigurarea de avarii accidentale a masinilor, utilajelor si instalatiilor

ARDAF asigura masinile, utilajele sau instalatiile detinute de asigurat ce au fost instalate si date in folosinta si sunt aflate in incintele unde asiguratul isi desfasoara activitatea , la adresa mentionata in polita, in masura in care ele sunt in perfecta stare de intretinere si de functionare.

Masinile, utilajele sau instalatiile sunt asigurate pe perioada de exploatare ori in timp de repaos, precum si in periadele de executare a reviziilor periodice si reparatiilor, inclusiv in timpul operatiilor de demontare si remontare.

ARDAF acorda despagubiri asiguratului pentru pagubele materiale directe produse bunurilor asigurate prin accidente subite si neprevazute ca urmare a:

defectelor de material si/sau turnare, erorilor de fabricatie sau montaj;

neglijentei, erorilor de exploatare si/sau de manuire neintentionate;

lipsei apei din cazane, boilere, precum si "loviturilor de berbec" din acestea;

defectarii aparaturii de masura si control si/sau a sistemelor de siguranta;

ruperilor sau deformarilor in timpul functionarii datorate fortei centrifuge sau centripete;

actiunii curentului electric, scurtcircuitarii, supratensiunii, supraintensitatii, formarii arcurilor voltaice, efectelor indirecte ale traznetului (inclusiv, inductiei);

imploziei rezervoarelor consecinta a subpresiunii din acestea.

Se mai acorda despagubiri si pentru avariile sau distrugerile produse uneltelor, sculelor sau dispozitivelor fixate temporar la masinile, utilajele sau instalatiile asigurate daca acestea s-au intamplat odata cu cele produse insesi masinilor, utilajelor sau instalatiilor din riscuri cuprinse in asigurare.

Clauza 4 - Asigurarea bunurilor casabile pentru cauzele de spargere sau crapare.

ARDAF va acorda despagubiri pentru pagubele materiale si directe cauzate de spargerea sau craparea accidentala a bunurilor casabile specificate in polita.

Se pot asigura urmatoarele bunuri casabile: geamuri de orice natura si materiale moderne cu aceeasi folosinta, vitrine si oglinzi, firme panouri publicitare, corpuri de iluminat, obiecte sanitare, placaje din marmura, gresie, faianta, lucrari artistice pe sticla sau pe placi de marmura, sau alte bunuri casabile agreate de ARDAF si mentionate in polita.

Asigurarea acopera spargerea sau craparea accidentala a bunurilor casabile, produse de urmatoarele riscuri:

accidente de orice fel, produse prin neglijenta umana sau prin actiunea animalelor, cu exceptia celor produse ca urmare a demontarii, montarii, depozitarii sau mutarii bunurilor asigurate;

variatii de temperatura.

Clauza 5 - Asigurarea pentru riscul de furt prin efractie sau acte de talharie

ARDAF    se obliga sa despagubeasca pe asigurat pentru pagubele cauzate de urmatoarele riscuri asigurate:

furt prin efractie;

furt savarsit prin acte de talharie.

Se despagubesc, de asemeni, pagubele materiale produse bunurilor asigurate cu ocazia furtului sau tentativei de furt, precum si cheltuielile ocazionate de repararea cladirilor asigurate ce contin bunurile asigurate inclusiv a mijloacelor de protectie si inchidere a acestora in limita sumei asigurate fara a depasi 5% din aceasta.

In ultima vreme, ARDAF a promovat cu succes o asigurare complexa " a lucrarilor de constructii-montaj", asigurare ce vine in sprijinul tuturor factorilor angrenati in realizarea unor investitii ample si anume, in sprijinul proiectantilor, antreprenorilor si beneficiarilor.

Asigurarea ajuta pe toti participantii la constructie sa-si limiteze consecintele financiare datorate deteriorarii sau distrugerii totale imprevizibile si subite a lucrarii de constructie.

Asigurarea complexa a lucrarii de constructii - montaj, cuprinde:

asigurarea lucrarii de constructii;

asigurarea de raspundere civila a antreprenorului;

asigurarea colectiva de accidente

Concluzii si propuneri:

Produsele prezentate privind asigurarea si reasigurarea riscurilor catastrofale sunt doar cateva din paleta larga de asigurari pe care S.C. ARDAF S.A    le ofera clientilor sai, demonstrand ca in cei peste 15 ani , de cand este o prezenta activa pe piata asigurarilor din Romania a devenit o institutie in care calitatea promoveaza valoarea, siguranta si certitudinea.

Cei cativa ani scursi din mileniul III au pus in evidenta o tendinta de crestere a dezastrelor naturale. Nu numai evenimentele spectaculoase sunt cele care genereaza daune importante. Din totalul daunelor generate de acestea, numai o mica parte cad in sarcina asiguratorilor - una din cauze fiind ca, in mare masura, anumite bunuri distruse nu sunt asigurabile, facand parte din facilitatile publice: drumuri, cai ferate, diguri, poduri, etc. , precum si alte instalatii de infrastructura cum ar fi, de exemplu, statiile de tratare a apei si sistemul de canalizare.

Tocmai de aceea, interesul pentru dezvoltarea sistemului asigurarilor in Romania ar trebui sa cointereseze atat statul , parlamentul, guvernul tarii, cat si societatile de asigurari, si nu in ultimul rand, pe fiecare cetatean, in parte.

Cateva propuneri in acest sens:

extinderea riscurilor de catastrofa, in exteriorul granitelor tarii (reasigurare externa);

elaborarea unei strategii la nivel national, privind riscul de cutremur, data fiind dezvoltarea economica si sociala si expunerea, in crestere la acest risc;

Guvernul Romaniei trebuie sa fie constient de consecintele unui cutremur si de responsabilitatea care ii revine in protejarea economiei si a populatiei;

gasirea unei modalitati de cooperare efectiva intre Guvernul Romaniei si sectorul asigurarilor (de exemplu, prin crearea unor rezerve pentru riscurile de cutremur si inundatii si infiintarea unui fond special care sa fie administrat la nivel national;

alocarea unor fonduri din partea statului, prin bugetul de stat din fiecare an, chiar sub forma unui fond de compensare si reabilitare;

stimularea investitorilor straini, a caror prezenta va contribui la dezvoltarea asigurarilor de imobile si bunurile din acestea;

acordarea unor stimulente fiscale, pentru cresterea interesului si a posibilitatilor de "cumparare" de asigurari ;

elaborarea unor programe educationale nationale pentru asigurari de bunuri si viata; educatia pentru comportarea si atitudinea populatiei, in caz de dezastre, precum si a masurilor ce trebuie sa le adopte in asemenea situatii (aceasta presupune implicarea mai multor institutii - media, pompieri, scoala, armata, etc.);

imbunatatirea cadrului juridic (protejarea populatiei, a economiei, a bunurilor, necestita o mai buna intelegere a dimensiunii riscurilor, din partea tuturor: de la parlament si guvern, pana la societatile de asigurari si populatie).

O subestimare a dezastrelor ar fi total nepotrivita si ar putea duce chiar la "falimentarea" intregii economii

BIBLIOGRAFIE:

Bistriceanu D.,    - SISTEMUL ASIGURARILOR DIN ROMANIA,

Editura Economica

Ciurel V.,    - ASIGURARI SI REASIGURARI. Abordari teoretice

si practice internationale. Editura Beck, 2000.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3988
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved