Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Procesul de management al riscului

Asigurari

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Concurenta pe piata asigurarilor
ASIGURARI SI REASIGURARI
Elemente contractuale specifice asigurarilor de bunuri
ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE vs ASIGURARI PRIVATE DE SANANATE
Definirea societatilor captive de asigurari
PIATA EUROPEANA A ASIGURARILOR
CONTABILITATEA SI GESTIUNEA FINANCIARA A SOCIETATILOR CAPTIVE DE ASIGURARI
Asigurarea si garantarea exporturilor in Romania
ASIGURARI DE BUNURI
Pensia de invaliditate

Procesul de management al riscului

Din varietatea definitiilor se poate aprecia ca riscul este un pericol ,o intamplare nedorita ,un eveniment viitor incert la care sunt supuse bunurile ,persoanele,afacerile.
Scopul general al managementului riscului poate fi optimizarea riscului astfel incat sa se maximizeze profitul firmei sau sa se diminueze cheltuielile cu daunele produse de evenimentele nedorite.

Identificarea riscurilor reprezinta prima etapa al procesului de management al riscului si presupune cunoasterea problemelor cu care se vor confrunta managerii riscului.Cercetarea mediului ,a cadrului de desfasurare a activitatii reprezinta o tehnica ce poate fi folosita atat pentru evaluarea incertitudinilor existente in mediul prezent dar si a celor ce vor aparea in viitor.Aceasta cercetare se poate realiza prin analiza rezultatelor financiare,studierea portofoliului de daune existent sau prin folosirea specialistilor in efectuarea inspectiei de risc.

O alta tehnica o reprezinta analiza S.W.O.T (Strength,Weakness, Oportunities ,Threats). Tehnica analizeaza si evalueaza punctele forte , slabiciunile ,oportunitatile si amenintarile la adresa firmei.Identifica si riscurile mediului de afaceri cu care se confrunta firma.Companiile cer managerilor riscului sa evalueze permanent riscurile la care este supusa firma,nu doar sa le transfere prin contractarea de asigurari.

Controlul riscului se refera la deciziile si actiunile orientate spre reducerea frecventei sau severitatii consecintelor unor daune.Tehnicile de control a riscului cuprind :prevenirea daunei,prin aceasta metoda se urmareste reducerea frecventei de producere a unei pagube ,dar fara ca aceasta sa fie eliminata complet;limitarea daunei presupune reducerea consecintelor unor evenimente nedorite;dispersarea expunerii la riscuri se refera la distributia riscului in cadrul unei unitati.

Finantarea riscului reprezinta gasirea posibilitatilor de acoperire a daunelor care s-au produs in pofida masurilor luate prin controlul riscului.

Metodele de finantare a riscului se clasifica in:

1.Metode de retinere a risculuiAu in vedere folosirea programelor de autofinantare,prefinantare ,alocarea din timp a unor resurse in acest scop(rezerve,provizioane,fonduri cu destinatie speciala),finantare curenta reprezinta alocare de resurse din disponibilitatile existente in momentul cand s-a produs evenimentul,postfinantare cand firma isi acopera pierderile cauzate de riscurile neprevazute prin contractarea de credite.

2.Metode de transfer a riscului

Ca solutii alternative de transfer a riscului ar putea fi enumerate:transferul riscului catre o societate captiva de asigurari:folosirea produselor hibrid rezultate prin combinarea produselor de asigurare cu tehnici specifice pietei de capital,securitizare,programe finite,reducerea capitalului implicat in afaceri cu grad ridicat de risc.

Implementarea deciziei se bazeaza pe rezultatele din etapele anterioare si consta in punerea in practica a solutiei care ofera cea mai buna acoperire a riscurilor la care este supusa firma.

Monitorizarea si interpretarea rezultatelor sunt necesare pentru a se observa daca solutia aleasa corespunde cerintelor firmei si dupa punerea sa in practica.Este o etapa importanta deoarece se pot trage niste concluzii cu privire la eficienta strategiei alese.Ciurel Violeta –Asigurari si reasigurari.Abordari teoretice si practici internationale.Ed All Beck 2000

Marius Gavriletea –Managementul centralizat al riscului .Tribuna Economica nr:19/2000loading...Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 954
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site