Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Cadrul organizatoric al activitatii de asigurare in Romania

Asigurari+ Font mai mare | - Font mai micCadrul organizatoric al activitatii de asigurare in Romania

In Romania incepand cu 1991, activitatea de asigurare se desfasoara prin intermediul societatilor de asigurare, al societatilor de asigurare-reasigurare si al societatilor de reasigurare. Societatile se confrunta cu un proces intens de faramitare a activitatii de asigurare, datorita numarului mare de societati care nu au o capacitate financiara suficienta pentru a sustine riscurile cu care se confrunta potentiali asigurati, astfel in 1993 erau 15 societati de asigurare, iar in 2002 numarul lor a ajuns la 74. Noile reglementari adoptate in domeniul asigurarilor armonizate cu directivele europene au impus societatilor cresterea substantiala a capitalurilor, ceea ce a dus la micsorea numarului de societati. Astfel la sfarsitul anului 2005 avem un numar de 46 societati de asigurari si reasigurari.Societatile care vin cu noutati pe piata sunt cele cu capital strain, care incep sa constituie o concurenta serioasa pentru cele romanesti.

Societatile de asigurare sau orientat mai mult pentru asigurarile de persoane altele decat cele de viata, asigurari de bunuri, impotriva incendiilor, calamitatilor, asigurari de viata si asigurari pentru autovehicule.

Domeniile mai putin acoperite sunt cele care privesc asigurarile de aviatie datorita lipsei legislatiei, existentei unei cereri reduse, riscului ca rata daunei sa fie foarte mare.

Cauzele pentru care s-au inregistrat pierderi pentru anumite categorii de asigurari pot fi multiple si anume: nivelul primelor este inadecvat, fiind insuficient pentru acoperirea despagubirilor solicitate; asiguratii au inceput sa-si cunoasca mai bine drepturile contractuale si solicita mai frecvent despagubiri; nu a existat o dispersie suficient de mare a riscului intre detinatorii de polite; nu s-a realizat o selectie destul de buna a detinatorilor de polite.

Riscurile de asigurare mari obliga la reasigurare, dar reasigurarea pe piata internationala se poate face in functie de credibilitatea si siguranta pe care o ofera societatea respectiva.

O alta problema in asigurari, este formarea specialistilor, a personalului specializat in acest domeniu, care este o problema pentru toate societatile de asigurari, acesta fiind unul din factorii de care depind performantele societatilor de asigurari si care intr-o tara cu un numar destul de mare de societati si cu un domeniu al asigurarilor intr-o continua dezvoltare, in mod paradoxal lipseste sau este in formare.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1791
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved