Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Scurt istoric al asigurarilor

Asigurari+ Font mai mare | - Font mai micScurt istoric al asigurarilor

Asigurarile īsi au originea īn cele mai vechi timpuri, oamenii de stiinta neavānd posibilitatea sa stabileasca decāt cu aproximatie perioadele istorice ale aparitiei lor.- Īn China antica

Exista date potrivit carora negustorii chinezi īsi īncarcau marfa pe mai multe vase pentru a fi transportata pe marile fluvii  ale Chinei, cu scopul de a reduce riscul ca īntreaga marfa sa fie distrusa īn timpul transportului fluvial.- Īn Imperiul babilonian

Īn jurul anului 3000 īnainte de Hristos, īn timpul Babilonului se practicau īmprumuturi maritime, care īl exonerau pe īmprumutat de a le restitui daca marfa sau nava sufereau pierderi, avarii sau disparitii. Dovezile initiale se refera la Codul lui Hammurabi, identificat mult mai tārziu. Codul cuprinde 282 de clauze, care demonstreaza ca babilonienii erau buni negustori si ca erau bine edificati asupra naturii contractelor, asupra valorii bunurilor, asupra īmprumuturilor, dobānzilor, garantiilor etc.

- Īn Grecia antica

Grecii au preluat experienta babilonienilor si fenicienilor si au īnceput sa emita unele hārtii de valoare. Īn secolul al IX lea īnainte de Hristos, legile Rhodosului au constituit baza teoretica si practica  a uzantelor maritime referitoare la avaria comuna. Īn secolele urmatoare, romanii au aderat la acelasi sistem.

- Īn Italia de Nord

Īn evolutia asigurarilor si a reasigurarilor un rol important l-au avut negustorii italieni din Italia de Nord de la īnceputul mileniului al doilea.

- Īn Tarile de Jos

Īn anul 1310, Ducele de Flandra a decis īnfiintarea Camerei de Asigurari de la Burges pentru asigurari īmpotriva riscurilor maritime. Burges a fost unul dintre primele centre comerciale care a practicat asigurarile maritime (care a practicat comertul cu lāna).

- Īn Marea Britanie

La Londra, Parlamentul a elaborat reglementari privind asigurarile, emitānd īn anul 1601 „Legea privind politele de asigurare folosite īntre negustori”.

Dezvoltarea asigurarilor este foarte strāns legata de extinderea transporturilor pe mare si cu deosebire a asigurarilor maritime, care au influentat toate celelalte asigurari.

Īn politele de asigurare din aceasta perioada sunt mentionate urmatoarele riscuri:

q      calamitatile naturii,

q      riscurile marii, incendiu si aruncare a īncarcaturii peste bordul navei,

q      confiscare de catre autoritati locale,

q      represalii,

q      alte obstacole.

Concomitent cu asigurarile maritime, de transport, a reasigurarilor de toate felurile au luat fiinta asigurari de persoane, īndeosebi cele de viata. Mai tārziu s-au instituit si reasigurarile de viata.

Concomitent cu asigurarile si reasigurarile de viata s-au practicat īnca din secolul al XIX-lea si asigurarile si reasigurarile de persoane īmpotriva accidentelor.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 341
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved