Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Piete reprezentative. Piata Londrei. Piata Lloyd's

Asigurari+ Font mai mare | - Font mai micPiete reprezentative. Piata Londrei. Piata Lloyd's

Cea mai veche si mai mare piata internationala de asigurari si reasigurari se gaseste la Londra. Ea s-a nascut si s-a dezvoltat ca o piata internationla a asigurarilor si reasigurarilor din piata internationala a asigurarilor directe, ajungand sa detina o pozitie de monopol si sa influenteze mersul afacerilor, practica si conditiile de asigurare si reasigurare pe toate celelalte piete din lume. Piata Londrei este puternic internationala, aici tranzactionandu-se asigurari venite din toata lumea, aproape trei sferturi din numarul companiilor de asigurari si reasigurari care activeaza fiind companii straine, dintre cele mai mari din lume.Pe piata Londrei activeaza un numar foarte mare de organizatii ce desfasoara toate tipurile de afaceri de asigurare si reasigurare intalnite in lume, avand astfel caracterul unei piete combinate de asigurari si reasigurari care cuprinde:

- subscriitorii Lloyd's care accepta asigurari directe si reasigurari;

- companii britanice care accepta asigurari directe si reasigurari;

- companii britanice profesionale de reasigurari care, de regula, sunt filiale sau sucursale ale marilor companii britanice de asigurari - reasigurari;

- reasiguratori profesionisti din alte tari care activeaza prin filiale sau companii sucursale inregistrate in Marea Britanie;

- companii generale provenind din alte tari care isi desfasoara activitatea prin filiale, sucursale sau agentii de subscriere care accepta asigurari si reasigurari;

- cluburi de protectie si indemnizare pentru asigurarile maritime ( P&I Clubs);

- brokeri de asigurari - reasigurari care intermediaza cea mai mare parte a afacerilor de asigurari si reasigurari plasate pe piata londoneza, uneori specializati in anumite categorii de asigurari - reasigurari.

De aceea, unii specialisti afirma ca 'Londra ar fi mult mai bine descrisa ca fiind alcatuita dintr-un numar de piete suprapuse strans legate prin practica si traditie'.

Infiintarea de filiale in strainatate de catre marile societati engleze de asigurari si de reasigurari a facut ca practica lor in domeniu sa se extinda in toata lumea, conferind Londrei statutul de cea mai importanta piata internationala in acest domeniu. La aceasta contribuie si traditia sa prin existenta unor societati vechi, de renume international si cu activitate recunoscuta.

Unele companii, odata cu aparitia unor piete noi, au atras, prin vechile lor legaturi, tranzactii de reasigurare la Londra care a putut oferi o mare varietate de tipuri de asigurari si reasigurari, asiguratori si reasiguratori. Aici actionau asa-numitele 'fringe companies' (companii de margine), respectiv companii mici ce subscriau afaceri in strainatate prin agentii de subscriere, filiale sau reprezentante ale marilor companii straine de asigurari si reasigurari.

Tendintele multor tari privind obligatia persoanelor juridice si a persoanelor fizice de a-si acoperi riscurile prin asigurare in tara, precum si limitarea plasarii lor in afara granitelor au dus la imposibilitatea ajungerii lor pe piata asigurarilor londoneze. Nevoia de protectie a companiilor de asigurari din aceste tari prin reasigurare a determinat patrunderea lor pe pietele reasigurarilor in calitate de reasigurati, oferind noi afaceri brokerilor si societatilor de reasigurare.

Piata londoneza concentreaza cea mai mare parte a reasigurarilor provenite de la companiile de asigurari din S.U.A., Japonia si pentru o mare parte a companiilor nationale de asigurari din tarile in curs de dezvoltare. In privinta companiilor de asigurari din Europa care cumpara reasigurari, apar diferente semnificative de la o tara la alta.

Specific Londrei este faptul ca sunt subscrise toate categoriile de asigurari si reasigurari, in toate metodele si formele cunoscute. In comparatie cu alte piete, aici sunt concentrate cele mai multe tranzactii pentru acoperirea riscului de catastrofa, cu deosebire pentru transporturi maritime, aeriene si pentru bunuri (property).

Printre cele mai mari virtuti ale pietei londoneze se detaseaza flexibilitatea si originalitatea in abordarea a noi forme de acoperire si a noi riscuri.

Londra a oferit, inca de la inceput, conditii optime pentru a deveni o piata internationala prin nivelul dezvoltarii economice, printr-o moneda nationala puternica, prin reglementari favorabile privind controlul schimburilor si tranzactiile de reasigurare internationale, prin sprijinul acordat de catre institutii financiar - bancare experimentate si, nu in ultimul rand, prin libertatea acordata de guvern in incheierea tranzactiilor de asigurare si reasigurare si incurajarea infiintarii in Londra de companii straine.

Iata cum o descrie J.s. Neave:

'O baza financiara rasunatoare si o experienta tehnica deosebita, o moneda liber negociabila si reglementari pentru controlul schimburilor favorabile incheierii libere a unor tranzactii de reasigurari internationale, flexibilitate, implicand o anumita dimensiune si varietate a opiniilor tehnice, si cu o bunavointa de a considera toate tipurile de protectie pentru a se putea obtine cotatii competitive'.

In Marea Britanie mai exista si alte piete, dar de o importanta mult diminuata. Este cazul pietelor de la Liverpool si Glasgow, functionand dupa modelul pietei londoneze cu care, evident, colaboreaza permanent. Din veniturile totale din prime, Lloyd's obtine numai 25% de pe piata Marii Britanii, circa 50% de pe piata S.U.A. si restul de pe celelalte piete din lume. Activitatea in domeniul reasigurarilor internationale face ca Lloyd's sa rivalizeze cu multe companii mari din lume, pastrandu-si un loc unic si binemeritat pe aceasta piata.

Alaturi de piata Lloyd's, la Londra s-a creat o replica a acesteia si anume Institutul Asiguratorilor din Londra - Institute of London Underwriters. Este o piata asemanatoare ca mod de subscriere si tranzactionare, unde asiguratorii sunt societati de asigurare si nu sindicatele ca in cazul pietei Lloyd's.

Pe piata Londrei activeaza si unele asociatii profesionale, cum sunt London International Insurance and Reinsurance Market Association (LIRMA) si Association of British Insurers (ABI).

PIATA LLOYD'S

Lloyd's of London este inima pietei asigurarilor din Londra.

Este cea mai importanta si mai reprezentativa piata de asigurari din lume, tranzactionand un volum impresionant de asigurari si reasigurari, exprimat in miliarde de dolari anual. Poate fi considerata drept bursa de asigurari si reasigurari. Lloyd's nu preia riscuri in asigurare; acest lucru este facut de catre persoanele fizice si juridice ca membrii ai sai. Cea mai puternica pozitie pe piata londoneza au detinut-o si o detin, in continuare, asociatiile de subscriitori individuali 'Lloyd's', impreuna cu sistemul lor foarte dezvoltat de brokeri ce formeaza ei insisi o piata de sine-statatoare si care confera acesteia forta si unicitate.

Mecanismul de functionare a pietei Lloyd's nu poate fi inteles fara cunoasterea evolutiei sale, care ii confera originalitatea pe care si-a pastrat-o permanent.

Corporatia Lloyd's este o organizatie de subscriitori individuali a carei istorie incepe la sfarsitul secoului al XVII-lea cand cafenelele incepusera sa devina o parte componenta a peisajului monden. Mai precis, in anul 1688 la cafeneaua londoneza de pe Tower Street, aflata in proprietatea lui Edward Lloyd, negustorii englezi subscriau asigurari maritime si negociau afaceri. Clientii lui Lloyd erau, in cea mai mare parte, proprietari de nave, comercianti, navigatori, capitani de nave si alte persoane, multe dintre ele cu interese in comertul pe mare. Faima acestei cafenele a fost mult sporita prin faptul ca Lloyd a cultivat numai informatiile adevarate, a descurajat barfele specifice perioadei respective si, de aceea, clientii poposeau pentru a afla date reale despre viteza vantului pe mare, furtuni, naufragii, preturi ale transportului, marfa disponibila pentru transport. Astfel, cafeneaua a devenit un mic centru de referinta pentru obtinerea unor informatii verosimile si, mai tarziu, o piata pentru transporturi maritime si pentru asigurari legate de comertul maritim.

In anul 1692 ea a fost mutata pe Lombard Street, nr.16, unde a ramas si dupa ce proprietarul a murit, probabil fara sa realizeze prestigiul mondial de care urma sa se bucure numele sau.

Edward Lloyd a inteles importanta activitatilor ce se desfasurau in cafeneaua sa si, ca un bun comerciant, pentru a-si pastra clientela si a atrage noi consumatori a incercat sa-I sprijine prin crearea unui loc special pentru discutii, amenajarea unei tribune de unde se faceau anunturi importante pentru comerciantii prezenti si a unei table pe care se scriau date utile referitoare la nave, marfuri etc.

In 1696 a inceput publicarea pentru o scurta perioada a unei foi care cuprindea detalii privind miscarea navelor si alte aspecte de interes pentru navigatie si comertul pe mare. Acolo, capitanii de nave, negustorii, proprietarii de nave si underwriterii se intalneau pentru a discuta afaceri si a face schimb de informatii. Pentru ca ele se dovedeau adevarate, iar Lloyd a fost considerat un negustor serios, cafeneaua sa a devenit repede un loc de incredere pentru aflarea unor informatii maritime extrem de utile.

Edward Lloyd a facut mult pentru a-si promova imaginea, trimitand 'runners' la docurile din port pentru a afla noutati si a le publica in Lloyd's News, premergatorul lui Lloyd's List.

In anul 1734 a aparut o noua publicatie saptamanala, cunoscuta sub denumirea de 'Lloyd's List', iar in 1740 a fost tiparita de doua ori pe saptamana (marti si vineri); aici erau incluse informatii referitoare la preturi, cursuri de schimb si, evident, miscarea navelor.

In 1769, cafeneaua isi schimba din nou sediul la Pope's Alley, intr-o noua formula, sub denumirea de 'noua cafenea Lloyd's', fiind proprietatea unui ospatar de la vechea cafenea, pe nume Thomas Fielding, cu preocupari numai in domeniul asigurarilor maritime. In scurt timp ea s-a transformat intr-un club, astfel incat in anul 1771, membrii Lloyd's s-au impartit in doua grupari mari, si anumele subscriitori si brokeri, a caror activitate era coordonata si controlata de catre un comitet ales ce selecta noi membri si supraveghea starea financiara a clubului.

In anul 1774 a fost mutata la Royal Exchange, unde a ramas peste un secol.

In timp, in mod firesc, a aparut nevoia de reglementare a acestor asigurari. Astfel, in 1811 'Trust Deed' a marcat inceputul acestor reglementari, reprezentand de fapt, un acord al membrilor.

In 1871, membrii comunitatii de subscriitori Lloyd's au fost uniti prin 'Act of Parliament' intr-o corporatie cunoscuta, evident, sub numele de Lloyd's. Rolul principal al comunitatii a fost si este conducerea afacerilor pe piata Lloyd's, protectia intereselor membrilor Lloyd's, colectarea, publicarea si difuzarea informatiilor. Corporatia nu preia raspunderea pentru riscurile asigurate de catre membrii sai, raspundere care le revine integral acestora.

In anul 1928 a fost construit un sediul special al Lloyd's in Leadenhall Street, in City of London, unde au fost transferate toate activitatile de subscriere din Royal Exchange, iar dupa razboi, mai precis in 1956, noua cladire din Lime Street, in apropiere de cea anterioara, a reprezentat noul domiciliu.

Cresterea continua si diversificarea activitatii Lloyd's au facut insuficiente aceste spatii si in 1970 s-a luat decizia demolarii vechiului local si ridicarea pe acelasi loc a unei cladiri moderne a carei constructie a durat 7 ani; din 1986, intreaga activitate Lloyd's in domeniul asigurarilor si reasigurarilor se desfasoara aici.

Piata Lloyd's isi are sediul in cladirea Lloyd's din Lime Street, City of London. Cladirea a fost proiectata de arhitectul Sir Richard Rogers si a fost inaugurata de Majestatea Sa, Regina Angliei, in 1986. Initial, ea a fost proiectata pentru a fi construita din aluminiu. In perioada constructiei a avut loc razboiul din Insulele Falkland, unde o nava de razboi britanica, in a carei structura era si aluminiu, a ars complet. Acest lucru a facut ca, desi inceput, noul sediul al Lloyd's sa fie regandit pentru a evita o posibila distrugere datorita incendiului. Ea a fost ulterior ridicata pe o alta structura, mai rezistenta, construita cu materiale inoxidabile, mult mai frumoase, mai grele si mult mai scumpe. In final costul cladirii a fost de aproximativ trei ori mai mare decat estimarile initiale.

Cladirea reprezinta o combinatie unica si fascinanta a modernismului secolului al XX-lea cu conservatorismul si traditia tipic britanica. Iata numai cateva exemple din ceea ce se poate vedea in aceasta cladire.

Lutine Bell este un clopot care a apartinut unei nave franceze, asigurata la Lloyd's, care s-a scufundat in anul 1799. Epava a fost recuperata in 1859 si, in virtutea idreptului de subrogare, ea a devenit proprietatea asiguratorului care a platiti la vremea respectiva dauna totala. Clopotul a fost recuperat si se afla in sala de underwriting la parterul cladirii, aproape de intrare, pe piata asigurarilor maritime, deasupra Rostrum-ului Caller-ului. La inceput, el era folosit pentru a anunta naufragiile pe mare, dand pietei vestile rele, deci plata daunelor. Acum este folosit pentru vesti importante: bate o data pentru vestile rele si de doua ori pentru vestile bune. Desigur, in prezent, valoarea lui este simbolica, deoarece toate noutatile se transmit pe cai adecvate perioadei.

O alta curiozitate, dar si atractie o reprezinta asa-numita 'Casualty Book' aflata tot in Underwriting Room. Este de fapt un registru in care se consemneaza toate avariile totale ale navelor asigurate la Lloyd's sau care au potentialul de a deveni totale. Si acum, in acest registru se scrie, ca intotdeauna, cu cerneala si pana de gasca. Alaturi de registrul actual, se afla acelasi registru de acum 100 de ani, deschis la aceeasi luna si zi, dar . cu 100 de ani in urma. La subsolul cladirii se gasesc registrele corespunzatoare de acum 200 si, respectiv 300 de ani.

Se pastreaza inca terminologia functiilor personalului care servea clientii din cafeneaua lui Edward Lloyd. Exista in continuare ospatarii - waiters -; cei ce fac serviciul de a transmite informatii, de a anunta pe cei ce sunt cautati etc., pe nume - callers - au ramas si ei cu aceleasi nume si cu aceleasi activitati. Ei poarta uniforma si presteaza acelasi tip de activitati ca si acum 300 de ani.

Corporatia Lloyd's este un organism pur administrativ care ofera consultanta, informatii si alte servicii (semnarea politelor, birou de reclamatii si despagubiri, agenti) cerute de membrii sai. Ea nu subscrie afaceri de asigurare propriu-zise si nu raspunde din punct de vedere juridic pentru datoriile facute de membrii sai. Totusi, acestia au obligatia sa subscrie anual o anumita suma la un fond de garantie din care sunt platite eventualele datorii pe baza 'ex gratia' (pe cale amiabila).

Initial, piata Lloyd's a fost destinata in exclusivitate asigurarilor maritime, dar, spre sfarsitul secolului XIX-lea, a inceput si subscrierea riscurilor ne-maritime. In timp, activitatea pietei s-a extins pentru acoperirea riscurilor de incendiu, furt la o categorie tot mai mare de bunuri (autovehicule, cladiri, bijuterii, blanuri, locuinte, bani, opere de arta etc). Pentru asigurarile de viata exista o componenta distincta a Lloyd's. Piata reasigurarilor reprezinta o mare parte a pietei Lloyd's, existand un sindicat specializat in astfel de tranzactii (Syndicate Reinsurance).

Nici un contract de asigurare sau reasigurare nu se poate incheia in mod direct intre partile interesate, ci numai prin intermediul brokerilor Lloyd's, conform Lloyd's Act 1982, sectiunea 8 (3).

Reprezentativa este contributia Lloyd's in privinta reasigurarii neproportionale, preponderent 'excedent de dauna', pe care de altfel a inventat-o si a extins-o.

Lloyd's este renumita pentru flexibilitate, inovatie, orientare puternica spre client, viteza in subscrierea riscurilor si incheierea tranzactiilor, motive pentru care asigura riscuri neobisnuite care, in mod normal, sunt considerate riscuri excluse de catre asiguratorii obisnuiti. Aceasta este, de fapt, o urmare a experientei si a profesionalismului celor ce activeaza pe aceasta piata.

Pe piata Lloyd's se asigura o mare varietate de riscuri obisnuite si mai putin obisnuite. Cele mai multe asigurari incheiate aisi sunt asigurarile pe care si alti asiguratori le ofera: asigurari de incendiu, asigurari de raspundere, accidente, furt, avarie, mijloace de transport si marfuri transportate, in tranzit sau depozitate, animale si altele.

Lloyd's este o piata faimoasa pentru unicitatea tipurilor de subscrieri, care nu se pot intalni pe nici o alta piata: picioarele fotbalistilor, vocile cantaretilor, mainile pianistilor, si nu numai.

Iata cateva dinte cele mai neobisnuite riscuri ce s-au incheiat pe aceasta piata:

- o asigurare incheiata de o companie de productie de filme care s-a asigurat ca pe durata filmarilor nu va aparea monstrul din Loch Ness;

- un post de radio din Memphis, Tennessee, care a oferit un premiu de 1 milion de dolari celui ce l-ar gasi pe Elvis Presley in viata, s-a asigurat impotriva acestui risc;

- 40 de membrii ai 'Whiskers Club' din Derbyshire care si-au asigurat barbile pentru suma de 20 lire sterline fiecare impotriva riscurilor de . incendiu si furt (!);

- o companie din Durham (nordul Angliei) care si-a asigurat modelul Suzanne Mizzi pentru suma de 10 milioane lire sterline pe o durata de trei ani. Compania urma sa fie compensata in cazul in care Suzanne ar fi suferit o vatamare corporala serioasa care i-ar fi distrus cariera de prezentare a lenjeriei de corp;

- o companie de impresariat din Verona (Italia) s-a asigurat pentru suma de 1 milion lire sterline impotriva ploii care ar fi dus la anularea a 42 de spectacole in aer liber.

Lloyd's este o piata de asigurari si nu o companie de asigurari. Ea cuprinde o comunitate de subscriitori, fiecare acceptand cereri de asigurari dupa propriile criterii de subscriere. Fiecare sindicat desfasoara o activitate comerciala, in scopul obtinerii de profit pentru membrii sai.

Lloyd's este deci.

. o corporatie

. ce functioneaza conform 'Act of Parliament' din 1871, cu numele de Corporation of Lloyd's, care creeaza premisele unei varietati de servicii, personal administrativ si alte facilitati, pentru a permite pietei Lloyd's sa incheie asigurari in conditii de eficienta.

. o piata de asigurari

. unde, cu cateva exceptii (cum ar fi asigurarile de persoane pe termen lung si garantiile financiare), orice risc poate fi asigurat de membrii Lloyd's.

Membrii Lloyd's

Acceptarea de noi membrii in sindicatele Lloyd's se face fara exceptie, pentru persoanele in varsta de cel putin 21 ani, pe baza unor criterii esentiale ce trebuie indeplinite cumulativ:

- sa fie recomandati de alti membrii;

- sa fie bogati, respectiv sa dovedeasca o avere personala transformabila in lichiditati de cel putin 250.000 lire sterline;

- sa ofere un anumit grad de securitate, in functie de volumul afacerilor ce poate fi tranzactionat;

- sa plateasca primele platite in Premium Trust Fund din care se vor plati despagubirile si se vor suporta cheltuielile;

- sa inainteze un raport anual din care sa rezulte ca prin nivelul averii personale indeplineste conditiile pentru a putea subscrie in continuare riscurile in numele sau;

- sa contribuie cu o anumita parte din veniturile din prime ce i se cuvin la fondul central - Central Fund - al carui scop este protectia asiguratilor in cazul in care unul dintre membrii nu isi poate indeplini obligatiile de plata;

- sa fie integri ('a right and proper person');

- sa accepte tranzactionarea de asigurari in nume propriu cu raspundere nelimitata;

- nu se cer cunostinte sau experienta in domeniul asigurarilor.

Pana in anul 1968, membrii Lloyd's nu puteau fi decat cetateni ai Marii Britanii sau din Commonwealth; din acel an au inceput sa fie admisi si primii membri din alte tari, iar in 1967, pentru prima oara, au fost acceptate ca membri femei.

Pentru a asigura securitatea fiecarei polite subscrise pe piata Lloyd's , corporatia si-a creat un fond central alcatuit din contributia anuala cu un anumit procent din veniturile din prime ale fiecarui membru. Fondul garanteaza despagubirea daunelor confom politelor in situatia in care un membru al societatii a devenit insolvabil. Acest sistem a contribuit la reputatia Lloyd's care nu a fost niciodata pusa in situatia de a nu putea plati. De aceea, o data in plus, Lloyd's este similar cu reputatie, seriozitate, renume.

Cand un viitor membru indeplineste conditiile financiare, 'el' sau 'ea' participa la o sedinta de 'rota' Committee la Lloyd's unde ii sunt prezentate de catre un membru al Consiliului Lloyd's toate implicatiile pe care le incumba calitatea de membru. Fiecarui membru i se cere sa confirme deplina intelegere a termenului 'raspundere nelimitata'. Odata ce acest proces este terminat, procedura de admitere se considera completa. Membrii care isi desfasoara activitatea zilnica pe piata sunt cunoscuti ca 'membri activi' (working members), in timp ce cei ce au alte activitati sunt cunoscuti ca 'membri externi' (external members).

In conformitate cu statutul de membru individual, ei sunt personal raspunzatori, cu intreaga lor avere personala pentru riscurile subscrise in numele lor. Oricine devine membru Lloyd's trebuie sa depuna un fond la Lloyd's echivalent cu 30% din primele acceptate in numele lor in acel an. Ei pot sa participe la mai multe sindicate.

Membrii Lloyd's sunt organizati in sindicate specializate conduse de agenti de subscriere - managing agents - in domeniul asigurarilor maritime, asigurarilor auto, asigurarilor de aviatie, asigurarilor pe termen scurt pentru viata si al asigurarilor generale. Un sindicat este un grup de membri in numele carora se accepta cereri de asigurare de catre un subscriitor activ angajat de catre managing agent. Sindicatul desfasoara activitati de asigurari si reasigurari. Fiecare membru al sindicatului raspunde fara limita pentru partea (proportia) sa din toate riscurile subscrise de sindicat, care se extinde asupra tuturor activelor sale. Membrii nu sunt raspunzatori pentru datoriile altor membri ai sindicatului. Sindicatul nu este o entitate juridica, deoarece toti membrii sai nu se afla in asociere si nu au responsabilitati in comun cu alt membru pentru riscurile subscrise in acel sindicat. Fiecare subscriitor reprezinta un sindicat al unor membri individuali (persoane fizice) ai Lloyd's, cunoscuti ca 'nume' - Names - sau membri persoane juridice.

Numarul sindicatelor a fost in continua scadere. Dupa ce in anii de varf - 1989 si 1990 - au fost inregistrate 401 sindicate active, in 1998 au incheiat asigurari numai 155 de sindicate. Acest lucru s-a datorat atat situatiei si fortelor pietei, cat si modernizarii pietei. Astfel au fost incurajate sindicatele mari, puternice cu o capacitate medie de 108 milioane USD. Au ramas pe piata sindicatele puternice, unele care s-au mentinut asa cum si-au desfasurat activitatea pana atunci, altele au fuzionat sau au disparut complet.

Unele sindicate sunt specializate in anumite tipuri de asigurari, altele subscriu orice tipuri de riscuri.

Sindicatele sunt administrate de catre 'managing agents' care sunt responsabili pentru angajarea subscriitorului si personalului sau si pentru coordonarea afacerilor in concordanta cu cerintele statutului si reglementarilor stabilite in baza Lloyd's Act. Agentii membrii (Members Agents) introduc noi membri pe piata, ofera consultanta si administreaza toate afacerile Lloyd's, altele decat subscrierile.

Toti membrii trebuie sa delege conducerea si subscrierea activitatii de asigurare managing agentului din sindicatul in care participa. In afara de membrii care sunt parteneri, directori sau angajati ai managing agentului, membrii nu pot participa activ la conducerea activitatii de asigurare, in numele lor.

Dat fiind marile probleme financiare cu care Lloyd's s-a confruntat la inceputul anilor '90, au trebuit adoptate o serie de masuri menite sa salveze viata si reputatia pietei. Pentru prima data s-a decis, in luna septembrie a anului 1993, acceptarea de investitori persoane juridice (companii) ca membrii ai corporatiei Lloyd's (corporate members), cu valabilitate de la 1 ianuarie 1994. Nevoia de crestere a capacitatii financiare a adus cu sine conditii mult mai favorabile acestor noi membri, si anume: participarea in conditii de raspundere limitata si preluarea situatiei financiare a sindicatului din momentul in care au devenit membri si nu cu trei ani in urma cum este cazul membrilor persoane juridice

Membrii persoane juridice ('corporate members') trebuie sa aiba un capital de cel putin 0,5 milioane lire sterline si sa depuna la Lloyd's fonduri echivalente cu cel putin 50% din limita de prime (40% la asigurarile de autovehicule). Acestia pot fi reprezentati de o gama variata de firme: de la societati de investitii cotate public pana la grupuri mici de investitii care subscriu sumele minime permise.

Numarul membrilor Lloyd's a suferit mari variatii, in mod deosebit in ultimii zece ani, datorita marilor pierderi si a grelelor incercari ale intregii piete: de la 26.500 membri in anul 1991, la circa 13.000 in 1996 si 6.825 in 1998, contribuind cu o capacitate de subscriere de 6.882 miliarde USD, reprezentand 40% din capacitatea pietei. In anul 1994, odata cu acceptarea membrilor 'corporate', numarul lor a fost de 25, ajungand in anul 1998 la 435, cu o capacitate de 10.096 miliarde USD, adica 60% din totalul capacitatii. Aproximativ o treime din capacitatea pusa la dispozitie de membrii corporate apartine investitorilor straini.

Organizarea si functionarea pietei Lloyd's

Contactarea corporatiei Lloyd's in scopul incheierii afacerilor de asigurari sau reasigurari se face numai indirect prin intermediul si cu aprobarea brokerilor Lloyd's.

Lloyd's are un sistem de conducere pe trei trepte:

Consiliul Lloyd's ( Lloyd's Council) este un organism statutar, infiintat in baza

legii din 1982 (Lloyd's Act 1982), care include membrii alesi dintre si de catre membrii activi si cei externi si persoane fizice numite de Lloyd's si aprobate de Guvernatorul Bancii Angliei. Membrii numiti nu au legaturi de afaceri cu piata Lloyd's. Consiliul alege Presedintele si Vice-Presedintele dintre membrii acestuia. Din 1 ianuarie 1993, Consiliul a actionat intr-o structura tripartita, in urma infiintarii Lloyd's Regulatory Board si Lloyd's Market Board.

Comitetul de piata (Market Board) se ocupa de elaborarea strategiilor si de

dezvoltarea afacerilor pe piata Lloyd's, elaborand standarde comune si supraveghind ca plasarea riscurilor si rezolvarea pretentiilor de despagubire sa se desfasoara eficient.

Comitetul pentru Reglementari (Regulatory Board) are ca sarcina dezvoltarea

regulilor si procedurilor pietei, precum si supravegherea acesteia.

In mod virtual, teoretic, orice poate fi asigurat la Lloyd's, reflectand o data in plus natura flexibila si inovatoare a pietei. Subscriitorii Lloyd's sunt implicati, de regula, intr-o anumita masura, in proiectele mari de constructii, in cele mai multe dintre liniile aeriene, in expozitiile de arta si evenimetele sportive, in proiectele comerciale in spatiul cosmic, in explorarile, exploatarile si productia petroliera. Pe piata Lloyd's se tranzactioneaza circa 2/3 din totalul asigurarilor de pe piata londoneza.

In mod traditional, cele patru tipuri principale de asigurari subscrise in prezent la Lloyd's se tranzactioneaza pe cele patru sub-piete ale acesteia: maritime, non-maritime, aeriene si auto.

a. Asigurarile maritime sunt cele mai vechi la Lloyd's, datand de mai mult de 300 de ani, de pe timpul cafenelei Lloyd. Lloyd's este inca considerata cea mai importanta piata de asigurari maritime, asigurand orice este legat de activitatea maritima: de la platforme petroliere, cargouri, tancuri petroliere, ambarcatiuni, yachturi, pana la cercetari stiintifice marine. Circa 20 % din totalul primelor de pe piata Lloyd's provin din aceste segmente. Aici se plaseaza peste 13% din asigurarile maritime pe plan international.

Prin traditie, asigurarile maritime se tranzactioneaza la parter, in Underwriting Room.

b. Asigurarile non-maritime isi datoreaza dezvoltarea lui Cuthbert Edward Heath, care in 1897 a 'inventat' si introdus polita globala pentru riscul de spargere a magazinelor de bijuterii, incluzand ca riscuri asigurabile: cutremurele si alte catastrofe naturale, jafurile, pierderile de profit si bijuteriile. Evident, ea s-a dezvoltat rapid, oferind in prezent protectie pentru riscurile de incendiu, calamitati, furt, raspundere a producatorului, raspundere profesionala, proprietate intelectuala, riscuri nucleare, asigurari de animale - cai, ponei, pesti, animale exotice, parcuri zoologice, expeditii safari, animale de casa, furt si frauda pe computere (computer crime), rapire si sechestrare, protectie pentru furtul prin folosirea cartilor de credit, pierdere a profitului, boala, asigurari de viata pe termen scurt, accidente.

Astazi aceasta piata este cea mai importanta sub aspectul veniturilor si aduce circa 52% din primele de asigurare ale pietei Lloyd's.

c. Asigurarile de aviatie, care au evolutat ca o varianta adaptata a asigurarilor maritime, asigura orice tip de aparat aviatic: avioane si elicoptere, avioane cu reactie sau Concorde, sateliti si, de asemenea, pasagerii si comunicatiile prin satelit. Prima polita de asigurare de aviatie a fost incheiata in anul 1911, pentru asigurarea unei aeronave comerciale pentru primul zbor transatlantic. Sindicate specializate in asigurarile de aviatie s-au constituit in anii '30.

In prezent, peste 25% din asigurarile de aviatie pe plan international sunt plasate la Lloyd's, unde subscrierea se face de specialisti in asigurari de aviatie pentru pagube materiale, raspundere, razboi etc. Acest segment contribuie cu 10 % la veniturile din primele de asigurare ale intregii piete Lloyd's.

d. Asigurarile auto acopera toate tipurile de riscuri auto in Marea Britanie si Commonwealth. In primele zile ale existentei autovehiculelor, asigurarile erau plasate pe piata Lloyd's prin polite care acopereau, separat, pagubele materiale la masini, raspunderea civila si alte rsicuri. De-a lungul timpului, s-a elaborat o politica cuprinzatoare de acoperire a acestor riscuri si s-au format noi sindicate separate specializate pentru asigurarile auto. O data importanta in dezvoltarea acetei piete este anul 1930, cand a fost introdusa obligativitatea asigurarii de raspundere civila auto.

Pe aceasta piata se tranzactioneaza o mare parte a asigurarilor de autovehicule din Marea Britanie (16%). Sub aspectul primelor de asigurare incasate, contributia la rezultatele Lloyd's este de 17 %.

Incheierea de asigurari si reasigurari pe piata Lloyd's

Cea mai mare parte a tranzactiilor de asigurare si reasigurare se incheie in asa-numita    'Underwriting Room' (camera de subscriere), cunoscuta simplu sub numele de Room. Incheierea contractelor are loc la parter (ground floor) si la galerii (galeries) unde 'subscriitorii' stau la birourile lor grupate, denumite 'box' si negociaza cu brokerii care le aduc afaceri pe aceasta piata.

Un broker Lloyd's este o asociatie sau o societate acreditata de Consiliul Lloyd's sa intermedieze asigurari la Lloyd's in numele clientilor sai. Multe din cele mai mari firme de brokeraj din lume detin o filiala care activeaza pe piata Lloyd's. Ei plaseaza cererile de asigurare si reasigurare si altor companii de asigurari si/sau reasigurari britanice, sau pe pietele de asigurari si reasigurari din strainatate. In prezent, exista 206 firme inregistrate ca brokeri Lloyd's, cu dimensiuni variate, de la societati mici la firme multinationale care au birouri sau reprezentante in intreaga lume. Brokerii Lloyd's nu sunt restrictionati in a tranzactiona afaceri numai pe piata Lloyd's, ci au posibilitatea de a incheia contracte oriunde reusesc sa gaseasca cele mai bune conditii pentru clientii lor.

Brokerul Lloyd's reprezinta legatura finala din lantul format intre detinatorul politei si subscriitorii de la Lloyd's, lant care poate include numerosi alti intermediari.

Managing agentii si subscriitorii activi lucreaza numai cu brokerii acreditati si aprobati de Lloyd's. Cererile de asigurare mai pot fi subscrise in numele sindicatului si prin autoritatea de legatura (binding authority) sau prin aranjamente cu companii de prestari de servicii stabilite de managing agenti pentru a aduce cereri de asigurare, cum ar fi asigurarile gospodariilor.

Un concept distinct il reprezinta 'binding authority' prin care terte persoane (deseori brokeri) sunt autorizate sa accepte riscuri in numele membrilor sindicatului, in anumite conditii si limite. Consiliul a elaborat reguli care sa guverneze operatiunile legate de acest tip de autoritate.

Mai exista si alte modalitati prin care poate fi delegata autoritatea de subscriere in numele membrilor unui sindicat Lloyd's. Exista si situatii in care cererile de asigurare pot fi acceptate in numele membrilor unui sindicat ca rezultat al unor aranjamente, conform carora un grup de sindicate (cateodata chiar impreuna cu una sau mai multe companii de asigurare) imputerniceste managing agentul unuia dintre sindicate sa accepte cereri de asigurare in numele tuturor celor ce participa la aranjament.

Cand o societate sau o companie doreste sa cumpere asigurare, ea trebuie sa apeleze la un broker de asigurare.

Brokerul discuta riscul cu clientul sau si il sfatuieste asupra celui mai bun aranjament. El va trebui sa fie gata sa raspunda la toate problemele tehnice pe care subscriitorii i le vor pune in legatura cu valoarea sau dimensiunea riscului. Cand el a obtinut toate informatiile relevante, brokerul pregateste 'slip'-ul, care contine toate detaliile riscului. Tot mai mult, plasarea riscurilor este realizata prin elaborarea slip-urilor pe computer.

Brokerul este responsabil pentru pregatirea documentatiei necesare prezentarii riscului in fata subscriitorilor - 'slip'-uri. Ele reprezinta forme prescurtate ale contractului care contin toate elementele importante necesare evaluarii riscului.

In Camera Lloyd's - Underwriting Room, brokerul se adreseaza unui underwriter, in general specializat in tipul de asigurari pe care el doreste sa il plaseze, de obicei recunoscut ca leader in acel domeniu. Brokerul descrie riscul si explica nevoile clientului sau pentru asigurarea pe care o doreste; daca underwriter-ul considera ca riscul nu reprezinta o afacere buna pentru sindicatul sau, va refuza. Daca underwriter-ul considera ca riscul este viabil, ii va propune brokerului o cotatie de prima, exprimata de obicei ca un procent din valoarea totala a riscului. Brokerul, aproape invariabil, va incerca sa negocieze aceasta prima, in interesul clientului, pentru a obtine cel mai bun pret posibil. Cand au agreat prima, underwriter-ul va semna o 'linie' care contine semnatura sa, numarul sindicatului si proportia din risc pe care o va accepta din riscul total. Sindicatul va primi partea corespunzatoare a primei.

Brokerul negociaza cu alti underwriter-I, pentru a plasa parti din risc la aceeasi rata de prima stabilita de lider, pana la acoperirea totala a riscului. In caz de dauna, fiecare sindicat raspunde pentru proportia de risc pentru care a semnat underwriter-ul. Despagubirile sunt platite clientului prin broker, care trebuie sa colecteze contravaloarea daunelor de la fiecare dintre asiguratori.

Un risc tipic este plasat la mai multe sindicate, iar unul din subscriitori, numit leader, stabileste rata primei de asigurare, aproba polita si, de cele mai multe ori, subscrie cea mai mare parte a sumei asigurate. O parte a aceluiasi risc poate fi plasata si in afara pietei Lloyd's. Dupa subscrierea intregului risc, brokerul alcatuieste o nota in care precizeaza termenii de baza, conditiile asigurarii si proportia de risc acceptata de fiecare asigurator. Daca prin subscrierea la mai multi asiguratori a fost depasita suma asigurata, se va proceda la o redistribuire a riscului intre toti asiguratorii, pastrandu-se aceleasi proportii. Polita este alcatuita de catre broker si verificata de 'Oficiul Lloyd's de Semnare a Politelor' ('Lloyd's Policy Signing Office' - LPSO).

Lloyd's are licenta de a oferi asigurare si pe alte piete: in Illinois, Kentucky si in Insulele Virgine. In alte state, Lloyd's poate oferi reasigurare si asigurare pentru 'surplus line'. SUA reprezinta cea mai mare piata a Lloyd's din afara Angliei. Lloyd's ofera asigurare pentru raspunderea profesionala pentru medici, avocati, consultanti, contabili, asigurari de bunuri, asigurari de raspundere, asigurari de centrale electrice, fabrici. In SUA si Canada se reasigura si unele riscuri industriale pentru clienti mari.

In Europa, Lloyd's tranzactioneaza de multi ani reasigurari si asigurari maritime in toate tarile Europei Occidentale. Lloyd's are reprezentante in multe dintre marile 'capitale' ale asigurarilor europene ca: Zurich, Milano, Paris, Frankfurt si isi revizuieste periodic reprezentantele, asigurandu-se de continuitatea oferirii de servicii care pot efectiv sa sprijine subscriitorii care doresc sa isi dezvolte afacerile. In afara de Europa si SUA, Lloyd's are activitati si in Australia, Canada si Africa de Sud. Membrii Lloyd's (names) provin din circa 70 de tari.

Cresterea posibilitatilor privind investitiile se potriveste cu diversitatea tipurilor de asigurari pe care Lloyd's continua sa le ofere, corespunzator cererii tot mai sofisticate si mai complexe a clientilor si a brokerilor lor.

In ciuda marilor pierderi care au afectat industria internationala a asigurarilor, Lloyd's si piata londoneza a asigurarilor pot inca oferi o capacitate ce nu poate fi rivalizata de nici o alta piata pentru riscuri mari si complexe; Lloyd's continua sa conduca lumea asigurarilor maritime caso si cargo si de aviatie.

Rezultatele globale ale pietei Lloyd's din ultimul deceniu au inregistrat decalaje foarte mari de la un an la altul; in mod deosebit, pierderile cumulate pentru anul 1992, determinate, in special, de producerea multor catastrofe naturale, au ridicat multe probleme privind relansarea pietei, si, mai mult decat atat, au demonstrat nevoia unor garantii suplimentare, cresterea capacitatii pietei, construirea unor programe de reasigurare care sa poata face fata unor situatii de acest gen in viitor. Pe de alta parte, era nevoie, evident, sa se plateasca despagubirile datorate pana in acel moment. Pentru aceasta s-a decis elaborarea unui plan de reconstructie si reinnoire, cunoscut sub denumirea de 'Reconstruction and Renewal Plan' (R&R).

Rezultatele pietei Lloyd's in perioada 1988-1996

Pierderi

totale

Profit-

pierdere

mil.USD

Sursa: Lloyd's Key Figures, 1997

EQUITAS este o entitate complet separata de sistemul pietei Lloyd's, alcatuit dintr-un grup de companii independente care nu se supun regimului reglementarilor Lloyd's. Totusi, Lloyd's are dreptul de a numi un director al grupului Equitas Holding Ltd.

Initiativa crearii Equitas a fost luata in luna aprilie 1993 datorita pierderilor uriase si a nesigurantei privind onorarea obligatiilor de plata asumate prin contractele in vigoare, in acel moment, care puneau sub semnul intrebarii chiar existenta pietei. Procesul de constituire a durat trei ani. Scopul acesteia a fost de a prelua obligatiile de plata ale sindicatelor Lloyd's provenite din raspunderile pentru politele non-viata incheiate inainte de anul 1992. Acest lucru s-a realizat pana in decembrie 1997.

Reasigurarea prin Equitas a devenit functionala in septemebrie 1996, reprezentand cea mai mare serie de tranzactii de reasigurare subscrise vreodata de o singura entitate.

Equitas nu este autorizata sa incheie noi tranzactii si se estimeaza ca obligatiile sale de plata se vor injumatati in primii cinci ani de activitate.

Ca urmare a planurilor de restructurare, Lloyd's are in prezent o capacitate de acceptare a primelor de asigurare ce depaseste 17 miliarde $, depasind de 8,4 ori conditia de solvabilitate impusa de 'Department of Trade and Industry' din Marea Britanie. Raportul resurse totale/obligatii era in 1998 de 184% si, ca urmare, clasificarea realizata de Standard & Poor a pozitionat corporatia Lloyd's in categoria 'A' (excelent) in octombrie 1997, iar 'AM Best' in 'A+' (bine), folosind drept criteriu de rating plata daunelor.

Caracterul international al pietei Lloyd's a fost facilitat si incurajat de a doua si a treia Directiva a Uniunii Europene care dau posibilitatea asiguratorilor din aceasta organizatie sa se constituie si sa functioneze peste granitele nationale, dupa obtinerea licentei de la autoritatea din tara de provenienta.

In acest context, Lloyd's si companiile de asigurare au inceput sa isi ofere serviciile peste granitele nationale rezidentilor altor state. La sfarsitul anului 1996, 142 de companii active si 13 cluburi P&I care obtinusera certificate de la Departamentul de Industrie si Comert puteau oferi asigurari generale din Marea Britanie.

Asiguratorii din Uniunea Europeana stabiliti in alte state membre aveau deja posibilitatea de a infiinta reprezentante si agentii in Marea Britanie. Datorita celei de a treia Directive privind asigurarile, asiguratorii stabiliti in statele membre ale Uniunii si care au autorizare din tara de origine pot acum notifica Departamentul de Asigurari al Trezoreriei privind intentia de a oferi asigurari rezidentilor britanici printr-o reprezentanta sau agentie in Anglia sau in alta tara europeana. Este cazul a 247 de companii si a doua Cluburi P&I care au fost inregistrate, in acest fel, numai in anul 1996.

ASOCIATII SI SERVICII IN LEGATURA CU LLOYD'S

Lloyd's Inteligence Services - este operata chiar de Corporatie si primeste informatii de la agentii Lloyd's din toata lumea, statiile radio de coasta, armatori.

The Salvage Association - a fost infiintata in 1856 , este independenta fata de Lloyd's, si este controlata de un comitet format din reprezentantii multor asiguratori. Asociatia procura servicii specializate in legatura cu salvarile si efectueaza expertize tehnice la navele, marfurile si alte proprietati avariate.

Lloyd's Average and Recoveries Department -actioneaza atat pentru subscriitorii Lloyd's cat si pentru Insurance Companies si se ocupa cu recuperarea fondurilor implicate in avarii comune sau cu contributia marfii in cazurile de coliziuni.

Lloyd's Agency Department

PUBLICATII LLOYD'S

Lloyd's List - cotidian

Lloyd's Shipping Index - cotidian

Lloyd's Voyage Record - saptamanal

Lloyd's Loading List - saptamanal

Lloyd's Law Report - lunar

Lloyd's Maritime and Commercial Law - trimestrial

Lloyd's Weekly Casualty Reports

Lloyd's Survey Handbook

Digest of Lloyd's Law Reports

Lloyd's Maritime Atlas

Lloyd's Nautical Year BookPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4404
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved