Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Piata - componenta esentiala a mediului extern

Comert+ Font mai mare | - Font mai micPiata - componenta esentiala a mediului extern

1. Definirea conceptului de piata

Piata reprezinta principalul camp de actiune al marketingului, cadru in care se verifica oportunitatea si eficienta tuturor activitatilor legate de conducerea procesului dirijarii profitabile a fluxului de bunuri, servicii si idei de la producatorul lor pana la utilizatorul final.Delimitarea spatiala a perimetrului actelor de schimb a generat o suita de termeni precum: piata locala, piata zonala, piata nationala, piata internationala, piata mondiala. Acestia se circumscriu dihotomiei piata interna-piata externa, reprezentand o abordare a raporturilor economice din punctul de vedere al cadrului national.

= reprezinta ansamblul fluxurilor de vanzare-cumparare, privitoare la respectivele bunuri ce se deruleaza in interiorul granitelor unei tar   

= reuneste totalitatea fluxurilor de schimb infaptuite intre parteneri din tari diferite de pe intreg globul pamantesc.

= reprezinta sinteza fluxurilor de schimb de pe piete nationale si din sfera pietei internationale a respectivei marfi sau grupuri de marfur

2. Structura pietei

Ultima dimensiune a pietei intreprinderii reprezinta o problema de cea mai mare importanta pentru aceasta. Cunoasterea structurii pietei inseamna pentru orice organizatie o problema vitala, deoarece piata-tinta trebuie cunoscuta nu numai din punct de vedere al profilului, capacitatii sau repartizarii teritoriale, ci si din punct de vedere al omogenitati

Structurarea pietei in segmente este impusa de eterogenitatea pietei produselor si serviciilor care necesita abordarea acesteia de catre organizatiile prezente pe piata in mod diferentiat pentru a realiza o activitate eficienta, in conditiile satisfacerii optime a nevoilor consumatorilor. Consumatorii nu sunt la fel si diferentele dintre ei pot avea un impact major asupra cererii pe piata. Analiza pe baza de segmente este folositoare si pentru identificarea nevoilor nesatisfacute ale consumatorilor, nevoi care pot fi traduse in oportunitati pe piata.

Activitatea de segmentare consta in analiza structurii, unei anumite piete din punct de vedere a unor criterii socio-demografice, in vederea identificarii existentei unor grupe de indivizi avand caracteristici diferite. Segmentarea in parte piata totala in grupe (segmente), asigurand o cat mai mare omogenitate in interiorul grupei si o mare eterogenitate intre grupe.

Segmentarea pietei, nu este decat primul pas pre o mai buna adaptare a intreprinderii la mediul economico-social. Ea este incadrata intr-un proces mai amplu, care include drept actiuni ulterioare celei de segmentare, alegerea pietei tinta iar apoi de pozitionare pe piata.

Caracteristicile unei piete externe privesc, in principal volumul (capacitatea) acesteia, potentialul ei, structura si dinamica sa, modul de functionare a mecanismului confruntarii cererii cu oferta. Reflectand trasaturile unei anumite economii nationale, o piata externa data caracterizeaza, deopotriva, si modul specific de conectare a respectivei economii la sistemul relatiilor internationale.

Dimensiunile pietei se pot evalua cu ajutorul a o serie de indicator Locul central in evaluarea dimensiunilor unei piete este detinut de capacitatea acesteia, care imbraca diferite forme:

= volumul tranzactiilor de vanzare cumparare ale unei marfi, realizat intr-o perioada determinata de timp, in perimetrul geografic al respectivei piete (local, zonal, national, international sau mondial).

= volumul maxim al tranzactiilor ce pot fi realizate in perimetru geografic al respectivei piete cu o anumita marfa, intr-o perioada determinata de timp.


Principalii indicatori de evaluare a capacitatii potentiale a pietei:

  • potentialul de absorbtie al pietei reprezentat prin volumul maxim al cumpararilor ce ar putea fi realizate de clientela din oferta concurentilor, intr-o perioada data;
  • potentialul de export, reprezentat de volumul maxim al disponibilitatilor unei intreprinderi sau tari destinat pietei internationale;   

o       efectivul si structura non-consumatorilor relativi privesc numarul si principalele caracteristici ale potentialelor clienti ai unei intreprinderi dintr-o tara a marfii in cauza.

Cota de piata (Ctm) a unei intreprinderi:

o       reprezinta marimea relativa a capacitatii acesteia intr-un anumit perimetru geografic (continent, grup de tari, tara, regiune sau oras);

o       exprima ponderea ce revine intreprinderii din piata globala (a ramurii, din piata nationala a tarii gazda sau din piata internationala);

o       se cuantifica fie sub forma de coeficient;

o       cu ajutorul ei se poate realiza o ierarhie a intreprinderilor ce comercializeaza aceeasi marfa pe o piata externa;

o       reprezinta un indicator principal in determinarea locului detinut de o intreprindere pe o anumita piata data (ajuta la pozitionarea acesteia fata de ceilalti concurenti de pe piata respectiva).

3. Locul intreprinderii in cadrul pietei

Sfera pietei unei intreprinderi nu se rezuma numai la partea pe care aceasta o detine din piata globala, ci are in vedere atat aria geografica pe care o acopera prin vanzarile proprii, cat si numarul si categoriile de consumatori carora li se adreseaza cu oferta sa.

Profilul pietei intreprinderii este determinat de tipul (tipurile) de activitate (activitati) pe care o (le) desfasoara.

Dupa profilul sau piata intreprinderii cunoaste urmatoarele situatii:

o       intreprindere producatoare de produse

o       intreprindere prestatoare de servicii

o       intreprindere specializata in comercializarea marfurilor

o       organizatii fara scop lucrativ, ce desfac bunuri economice

o       intreprinderi combinate, de producere si comercializare a bunurilor materiale si a serviciilor

Locul intreprinderii pe piata depinde de o multitudine de factori in randul carora cei mai importanti sunt:

o       natura nevoii (trebuintei) carora i se adreseaza oferta de produse si de servicii a intreprinderii

o       specificul ramurii in care activeaza intreprinderea

o       nivelul tehnologic ce caracterizeaza oferta proprie

o       potentialul propriu uman, material si financiar de care dispune intreprinderea

o       natura si intensitatea concurentei din ramura in care activeaza intreprinderea

Piata produsului reprezinta o sectiune a pietei globale in care se manifesta si se realizeaza oferta si cererea pentru un anumit bun material sau serviciu.

Raporturile dintre piata produsului si piata intreprinderii sunt de trei feluri:

a)      piata produsului se identifica cu piata intreprinderii(in cazul unui produs fabricat de o singura intreprindere ce detine si monopolul comercializarii pe piata)

b)      piata unui produs (grupa de produse) este formata din piata mai multor intreprinderi

c)      piata produselor se interfereaza cu piata intreprinderilorPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3929
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved